Pe masculul Boyka, o parte dintre utilizatorii acestui site il cunosc prin intermediul acestui articol: http://www.porumbei.ro/boyka/ . Ei bine stimati colegi de site, din pacate, in urma cu ceva vreme perechea lui Boyka a fost omorata de o pisica. Vina imi apartine in totalitate deoarece am plecat de acasa si am lasat porumbeii liberi. Nu fac aceasta imprudenta in mod normal insa in ziua cu pricina era o vreme superba si am decis sa le ofer cateva ore de libertate, mai multe decat in mod normal.

Decizia mea avea sa fie fatala pentru femela cuca pe rosu, mama si perechea lui Boyka. La intoarcerea acasa am gasit aripile, picioarele (desigur si inelul) si un morman de fulgi. Blandetea ei si relaxarea cu care statea in curte a facut sa fie, probabil, prinsa cu usurinta de catre o pisica (posibil una dintre ale mele sau vr-una din vecini).
Modul de “operare” era specific pisicilor, eliminand din ecuatie posibilitatea unui atac de uliu. La momentul respectiv, perechea avea in cuib un pui mic de Felegyhaza
pe care il pusesem la ei pentru a fi crescut. L-au acceptat si s-au comportat de minune in slujba de doici.

Ramas singur, am crezut ca Boyka va abandona puiul cautandu-si pereche mai devreme sau mai tarziu. Aveam si am in continuare in cotet o femela de Felegyhaza fara pereche, scoasa in prima serie a anului 2014. Ceea ce am crezut s-a dovedit a fi fals si Boyka si-a indeplinit cu mare daruire rolul de tata, hranind si incalzind puiul ca si cum nimic
nu s-a intamplat. A facut-o atat de bine, desi singur, incat astazi puiul este complet imbracat, a inceput sa paraseasca boxa, umbla pentru perioade scurte prin cotet etc. Incet dar sigur, devine un adolescent foarte armonios dezvoltat care isi va parasi tatal. Desi zilnic a chemat la cuib, Boyka nu a curtat nici-o alta femela adulta din cotet. A zburat putin si a cautat mereu sa adune hrana pentru pui. S-a dedicat lui total. De cateva zile insa am observat cateva schimbari. Boyka zboara mai mult, mult mai mult decat o facea in ultima vreme, pleaca singur de pe cotet cu batai zgomotoase din aripi, survoleaza stolul de porumbei voiajori ai unui vecin, se umfla in pene, intr-un cuvant incepe sa transmite femelelor ca este un mascul tanar, frumos si disponibil. Nu uita de pui, are grija ca de ochii din cap de boxa dar ii lipseste ceva si a inceput sa caute acel ceva, indispensabil pt. orice porumbel indiferent de sex – perechea.

De ce am scris aceste randuri? Pentru ca desi as putea sa il imperechez pe Boyka cu o femela de Felegyhaza sau sa-i cumpar din piata, cu 15 lei, o femela de voiajor care imi place mai mult, nu vreau nici una dintre optiuni. Vreau pentru el o femela de voiajor pura, de culoare alba, cuca pe rosu, rosie baltata, rosie, trestie sau argintie, de anul acesta. De preferat ar fi alba sau cuca pe rosu ori rosu recesiv. Nu sunt snob insa vreau pentru acest mascul o femela din rasa lui, de la un crescator serios (pentru a evita pe cat se poate posibilitatea de a aduce odata cu femela si cine stie ce boli nebanuite prin cotet, ori paraziti sau mai stiu eu ce minunatie).

Am deja in cotet o pereche mixta Voiajor/Felegyhaza si nu mai vreau inca una. Si asa, abia reusesc sa donez unor persoane de incredere puii metisi rezultati de la aceasta pereche. Inca una la fel nu mai doresc!

Asadar stimati crescatori de porumbei, daca aveti o femeluta de voiajor de anul acesta, de culoare asa cum am mentionat mai sus, pe care o puteti da pentru a fi perechea lui Boyka, astept mesajele in acest sens cu detaliile aferente (varsta, culoare, provenienta, pret, posibilitatea de a fi trimisa la Bucuresti). Multumesc anticipat atat celor care vor raspunde pozitiv cat si lui porumbei.ro daca va decide sa posteze acest anunt!

Cosmin