Salut, numele meu este Costi si sunt din Bacau, cresc porumbei voiajori de mai bine de 7 ani insa nu inteleg ceva: am probleme cu puii scosi la mine, se pierd cand incep sa napraleasca, cat sunt mici nu am probleme cu ei. Mentionez ca am matca cumparata, porumbei clasati.
Anul asta am pierdut 4 pui dupa ce zburase vreo luna si ceva la mine, au inceput asa deodata sa se dezorienteze, nu mai zburau si se lasau pe alte cladiri. Astept pareri de la voi ce e de facut cu ei.
De obicei se pierd mai mici intrand in alte stoluri si ramanand cu ele. Chestia asta cu lasatul pe alte cladiri si dezorientatul e cam ciudata. E posibil sa aiba tricomonoza, daca nu mai zboara, mai ales ca apare acum cand dau caldurile mari, pe fondul stresului. Cand nu sunt sanatosi, nu zboara, si chiar se lasa pe alte cladiri. Alta posibilitate mai e sa nu fie pasari de calitate, mai ales daca ai cupluri din care cu toti patesti asa dar si cupluri care dau pui ok. Cand am avut puii bolnavi acum cativa ani chiar tin minte ca la fel incepusera sa se lase pe alte cladiri aiurea, unde stateau cu orele (fara sa dau dupa ei acasa!).
degeaba uite eu sunt din prahova anul acesta am avut la mine in jur de 10-15 pui pe toti i,am eliberat cu bilet de picior mentionez ca niciunul nu a ramas la mine dar nimeni nu m,a sunat sa imi multumeasca sau macar sa imi zica ca a ajuns acasa
ciudat si mie mi se intampla da nuj dc mia mi se lasa numa 1. de unde din bacau esti?
acelasi lucru m-i se intampla si mie…astept mai multe pareri din partea celor mai cu experienta!!
eeeeeeee aiurea anu asta am pirdut 5 pui si culmea dupa o luna de zbor sau mai bine , mentionez ca de mici , dar miciii mici ii dau cu mina prin sputnic , dimineta las stolul sa plece sa se sature de zbor si apoi eliberez si grupa mica , peste zi dupa ce ii inchid cu mincarea la comanda , si se aseaza fiecare pe locul lui dau piticii cu mina prin sputnik ei intra, eu ii dau afara , Dimineata ma grabeam sa plec si dupa obicei ,,,,,dau in sfirsit drumu si la grupa mica,, dar ce sa crezi au plecat ca din pusca doua trei ture concentrice ,mai largi, mai largi ,,,, si paaaaaaa Imi zic sau dus dracu , mentionez ca migurile respective provin din orfanii volierii crescuti de mine cu siringa si cu mana ,,, si ca sa revenim,,, dupa circa 15 minute se intorc, ca de la nunta,, imi plc la nebunie ,, REBELII ,, dar cred ca din prea multa siguranta si dorinta de a explora noutatea zborului cei mai mai multi clacheaza.
salut tizule…….si eu am avut cativa pui pierduti anul trecut si cred ca orice crescator de porumbei are astfel de cazuri…..din cate cunosc eu, atunci cand puii de porumbei naparlesc si le cade a V a remige primara au o perioada de dezorientare, care este comparata de specialisti cu adolescenta la oameni……….atunci se pot rataci…….sunt si alti factori care pot influenta acest lucru……..cu stima.
…mda si mie mi.sa intamplat la fel………foarte ciudat au mom de zici k sunt nebuni,complet dezorientati,incearca sa intre in cusca direct prin geamul de la usa de la intrare,prin plasa la voliera……si asta dupa ce au intrat prin sputnik de sute de ori……sunt zile in care pleak de acasa,cand se intorc dupa cateva ore se aseaza pe alte cladiri si au starea aea de disperare(cei mai vechi in bransa stiu ce zic),mi.au si disparut vreo 4 pui la prima ,a doua pana…….sincer nu stiu ce sa zic?ori uliu sau soimul ii sperie ori e ceva in aer…..ceva care ii dezorienteaza…….ps.si eu sunt tot din Bacau…….si sincer e exclus sa fie prosti ……sunt din porumbei cu norme.
Sunt trei variante:
1- sunt sanatosi si se avanta in zbor prea mult si se ratacesc, probabil se intalnesc cu porumbei de la concursuri.
2- sunt bolnavi, ar putea fi o forma de salmonella care-i dezorienteaza, verifica daca fac diaree verde.
3- ai in acelasi compartiment alti pui mai mari si rezista mai mult in zbor iar cei mai mici se epuizeaza si se pierd
Sau ai putea incerca sa nu-i mai lasi afara o saptamana, bafta
mi sa intamplat si mie anul trecut sa nu zboare dar sa se lase p alte cladiri nu
si eu am o problema la mn porumbei batrani pleaca dimineata cand ii deschid se inalta si 2 ( femele ) nu vn pana maine dimineata unde sunt de la mn nu sunt achizitionati
Daca nu mai zburau ii clar semn de boala sau ii speriai tu toata ziua si ajungeau la epuizare(am vazut si asemenea cazuri mai ales ca sunt la naparlire) cere pararea la cineva din zona sa ii poata vedea pe viu care crezi ca se pricepe la boli porumbeiilor eu cred ca este ceva pe respiratie , poti pune un materia mai incarcat cu sintomele lor !!!
Nu are nimic de a face cu napirlirea sint alti factori daca nu razpund la comenzi si se lasa pe alte case eu cred ca au boala puilor si daca vomit boabele. Iar daca totul pare normal este din cauza ochiilor multa bafta si dane mai multe detali ce alte sintome au
problema este atunci cand puii naparlesc la a2 a pana o i-au razna se lasa pe alte cladiri , pierd vremea pe afara, nu e vorba de o boala sau altceva ci doar naparlirea dupa ce termina cu penele o sa vezi k o revina totul la normal spun din propria experienta ai mei cand naparlea se lasau pe stalpul de internet…:)) vant in pene!
Eu am inceput deja antrenamentele cu puii. 10km, 30km si apoi 60km.
Decat o singura pierdere din 15 pui – la 30km.
Culmea, dupa o zi de la cursa de 60km, au disparut de acasa 3 pui.
Primul a sosit dupa 3 zile epuizat ca dupa un concurs de fond.
Al doilea a aparut dupa 2 saptamani ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Nu prezenta oboseala sau slabire.
Al treilea nu a mai venit.
O posibila explicatie ar fi faptul ca au fost antrenati intr-un stol de concurs si dusi departe, ei fiind deja slabiti de antrenamentul de la 60km.
Asta ar fi o explicatie in cazul primului intors – dupa 3 zile.
Dar oare ce s-a intamplat cu cel de-al doilea sosit dupa 2 saptamani in stare perfecta? O fi ales voluntar o alta crescatorie stresat de antrenamente? Iar probabil apoi ceva l-a deranjat si in acea crescatorie si a revenit acasa? Sunt multi columbofili care scot cate 70-90, uneori chiar mai multi pui. Nu cred ca acestia verifica in fiecare seara seriile puilor. Uneori nici nu-i numara.
Cine stie!
da de ce unii pui nu fac la fel, ca si ei naparlesc si trec prin aceiasi perioada, eu anul trecut am avut o puica rosie care o luase razna, in fiecare seara la ora 8-8.30 o taia si mai revenea a doua zi acasa(exclus speriatu de ceva ca ziua dormnea in cotet era inchisa) mentionez ca era in perioada de naparlire si celelalte surori, am mai avut 3, nu s-au comportat la fel
macar ai vostri uni din ei se mai intorc dar ai mei dupa ce ca dispar gasesc doar aripile in fata casei,2 ani nu am avut treaba cu rapitoarele nici macar iarna,vara asta dupa ce sa saturat uliu de femele sa mutat la pui.
Am si eu o mică mare problema,țin sa precizez ca sunt incepator in ale columbofiliei dar pasiunea o am de mic.bun problema mea este ca am 10 pui voiajori care vreo câțiva i-am crescut la mine îmi zboară dar am o rețea electrică prin fata casei si porumbeii mei fiind liberi toată ziua stau pe acești stâlpi si deja am victime azi dimineața murind 2 din ei electrocutati,am încercat săi alung dar se duc pe alți stâlpi mai departe si nu pot sta toată ziua chiar după ei
Vroiam sa completez ca le-am făcut o “aterizatoare”din lemn la vreo 5 m au si casa la dispoziție dar ei tot pe stâlpi si pe firele electrice stau ,sincer nu vreau sa particip la concursuri ci doar pt placerea de ai avea si nu as vrea sa ai țin închisi pt ca îmi place când ai vad liberi
Trimite-mi pe mail cateva poze cu firele, pozitionarea volierei si a casei sa te ajutam cu sfaturi.
In principiu, daca dai dupa ei pana cand se aseaza pe casa sau cotet si de acolo nu ii alungi niciodata, baga la cap in cateva zile. Dar sa nu ii lasi sa stea pe fire nici cateva secunde. Asta inseamna sa ii lasi afara doar supravegheati.
mai bn fale program si nu se mai electrocuteza
Ca sa intelegeti mai bine cauzele pierderilor puilor tineri , care au zburat acasa saptamani ,sau chiar luni bune ,va trebui sa fac cateva precizari teoretice .
Curentul de inversiune este un curent atmosferic care este produs de catre o masa de aer cald, mai cald decat aerul ce se afla mai sus. Curentii de inversiune nu pot fii vazuti cu ochiul liber. Exista doua tipuri de astfel de curenti care ar trebui sa fie studiati de catre crescatorii de porumbei de curse si sa fie mereu in atentia lor. Unul dintre aceste tipuri de curent este curentul de inversiune superioara, adica cu actiune orientata de jos in sus. Acest tip de curent atrage norii, aerul, oxigenul, umezeala si razele infrarosii de pe suprafata Pamantului, directionandu-le spre straturi superioare ale atmosferei. Porumbeii de curse sunt prinsi in acest tip de curent. Cauza este ca razele ultra violete necesare porumbeilor pentru deplasare (orientarea lor in spatiu) au fost atrase de atmosfera superioara. Pasarile zboara la inaltime cautand elementele de navigatie. Razele infrarosii care sunt captate de pe suprafata Pamantului produc dezorientari ale porumbeilor. Conditiile de prima importanta pentru producerea unui astfel de curent atmosferic sunt urmatoarele: cer albastru, curat, fara vant si liniste absoluta, fara vreo pasare vazuta sau auzita prin apropiere. Un astfel de tip de curent apare de regula pe timp de vara torida, atunci cand temperatura aerului are valoare de 25 grade C sau mai ridicata. Acesti curenti pot aparea in diferite regiuni de pe glob. Crescatorii isi pierd frecvent pasarile tinere, fie in timpul curselor, fie din crescatorii, dupa ce ele nimeresc in vreunul din acesti curenti.
Va rog sa studiati cele doua tipuri de inversiune descrise mai jos cu mare atentie.
Primul este inversiunea (cu actiune de jos in sus). Un curent cu inversiune superioare are structura unei tornade. El poate avea 50 de km si chiar mai mult in intindere pe orizontala si sute de km in inaltime. Inaltimea curentului depinde de diferenta dintre tmperatura spatiilor superioare si cea a spatiilor atmosferice inferioare. Cu cat diferenta este mai mare cu atat curentul este mai puternic. Atunci cand pasarile tinere nimeresc intr-un astfel de curent nu se stie cat de sus urca ele in atmosfera. Ceea ce este important, referitor la acest subiect este unghiul lor de coborare. Un unghi mic de coborare de la o inaltime mare poate provoca o abatere de casa de ordinul a sute kilometri. Atunci insa cand coboara sub un unghi obtuz ele se departeaza de la locul in cauza (crescatorie) la o distanta rezonabila (acceptabila, in sensul ca nu este prea mare). Fiindca conditiile (parametrii) curentului nu sunt conform normei, presupunem ca odata cu ridicarea (atragerea) aerului si a oxigenului spre straturile atmosferice superioare porumbeii ating inaltimi la care le-ar fi fost imposibil sa ajunga in alte conditii. ( multi crescatori bucurandu-se ,spunand …ce frumos si ce inalt imi zboara porumbeii )
In astfel de conditii porumbeii cand vin de la concurs ( sau din zborul de antrenament zilnic deasupra crescatoriei ), se afla foarte sus si coboara in picaj (spiralat). Acesti porumbei sunt dezorientati, agitati nervos si par sa aiba o dublura a imaginii (receptate de ochi), o vedere dubla cu alte cuvinte. Acest fapt apare evident atunci cand porumbelul a vrut sa se aseze si a gresit aterizarea cu circa 1 m (in alte cazuri ,pe alte cladiri din preajma ), el cazand in gol inainte sa-si recapete facultatea de a zbura. Se pare ca porumbelul vede doua platforme distincte si a vrut sa aterizeze pe o iluzie. In cele din urma aterizeaza pe acoperis. Porumbeii care supravietuiesc zborului intr-un curent superior si eliberati din el se pot transforma in excelente pasari de curse, iar cele care nu pot sa-si recapete zborul liber nu sunt recomandate pentru a fi pastrate. Acestea vor pierde usor in curse (pentru ca vor fi atrase de curenti). Odata ce un porumbel tanar a avut experienta zborului intr-un astfel de curent el va evita sa o faca si a doua oara. Ar trebui mentionat faptul ca in timp ce curentul de inversiune superioara era observat la locul respectiv afara se inregistreaza o liniste absoluta. Nu era nici o pasare prin preajma care sa fie vazuta sau auzita si nici vreun sunet natural. Conditiile necesare unei inversiuni superioare sunt urmatoarele:
– o noapte fara nori; temperatura la amiaza sa fie de 25 grade C sau mai mare;
– o diferenta mare intre temperatura diurna si cea nocturna;
– un cer senin, curat, fara nori si fara vant.
Al doilea tip este curent este cel de inversiune inferioara (cu actiune de sus in jos)
Curentul cu inversiune inferioara este produs de o reactie atmosferica cu actiune de sus in jos. Aerul cald il atrage pe cel mai rece care se afla intre nori si suprafata Pamantului. Intr-un curent cu inversiune inferioara porumbeii de curse si pasarile migratoare nu pot naviga. Daca sunt prezente adieri usoare de vant porumbeii de curse le vor urma directia. Autorul acestor constatari, a experimentat doar cu un singur curent cu inversiune inferioara (curent cu deplasare joasa) care avea in el un vant. Acela era un vant foarte usor si batea dinspre est. Iti ia aproximativ 2 minute sa testezi un curent. Acest test trebuie facut inaintea lansarii porumbeilor si se verifica conditiile meteorologice care preceda un curent inferior. Va trebui sa fie un cer incarcat cu nori de ploaie , o scadere de temporatura care ramane constanta inaintea ploilor care urmeaza dupa un curent cu inversiune inferioara.
Cineva spunea o data de mult , care locuia intr-o zona in apropierea unei cai ferate unde oamenii din acea comunitate isi fixau ceasurile dupa fluierul locomotivelor care soseau intotdeauna la timp. Pe atunci nu existau prognozele meteorologice pe care le avem astazi. Oamenii obtineau datele meteo de care aveau nevoie servindu-se de sunetul sirenei locomotivelor (ce se modifica in functie de starea vremii). Un sunet scurt, curat, indica o vreme frumoasa, in timp ce un sunet prelung aduce 100 % ploaie. Acest fapt se explica in felul urmator: pe timp de vreme frumoasa sunetul fluierului se raspandeste repede in atmosfera. Atunci cand exista un curent cu inversiune inferioara sunetul sirenei arunca (impinge) curentul inapoi spre suprafata Pamantului si merge pe orizontala pana se imprastie.
Curentul cu inversiune este ca un baldachin urias care impiedica pasarile sa vada intr-o zona in apropierea unei cai ferate unde oamenii din acea comunitate isi fixau ceasurile dupa fluierul locomotivelor care soseau intotdeauna la timp. Pe atunci nu existau prognozele meteorologice pe care le avem astazi. Oamenii obtineau datele meteo de care aveau nevoie servindu-se de sunetul sirenei locomotivelor (ce se modifica in functie de starea vremii). Un sunet scurt, curat, indica o vreme frumoasa, in timp ce un sunet prelung aduce 100 % ploaie. Acest fapt se explica in felul urmator: pe timp de vreme frumoasa sunetul fluierului se raspandeste repede in atmosfera. Atunci cand exista un curent cu inversiune inferioara sunetul sirenei arunca (impinge) curentul inapoi spre suprafata Pamantului si merge pe orizontala pana se imprastie.
Curentul cu inversiune este ca un baldachin urias care impiedica pasarile sa vada elementele necesare navigarii, de aceea porumbeii de curse si pasarile migratoare nu pot zbura sub un curent cu inversiune.
De exemplu inversiunea tine pana la ora 09.00 a.m. in acest caz fiind indicat ca porumbeii sa fie tinuti inchisi sau mai bine sa asteptati o jumatate de ora si sa evitati orice risc pentru ei deoarece acestia nu sunt in stare sa paraseasca locul de lansare. , de aceea porumbeii si pasarile migratoare nu pot zbura sub un curent cu inversiune.
De exemplu inversiunea tine pana la ora 09.00 a.m. in acest caz fiind indicat ca porumbeii sa fie tinuti inchisi sau mai bine sa asteptati o jumatate de ora si sa evitati orice risc pentru ei deoarece acestia nu sunt in stare sa – si restabileasca elementele de orientare necesare navigarii