Propun administratorului site-ului sa facem un topic despre pierderile de pui la primele iesiri prin jurul crescatoriei. In fiecare an am problema asta, ies afara, se sperie si Dumnezeu stie unde se duc.

Chiar azi am pierdut un pui pe care am dat destui bani, de la cineva din comuna de la noi, care are rezultate bunicele. Era intarcat de cateva zile.

Radu

Raspuns porumbei.ro:

1. Puii care sunt achizitionati din alte parti se tin inchisi cateva zile, pana deprind obiceiurile locului, programul de hranire, isi aleg o odihnitoare, etc. Se vede pe ei cand se simt “ca acasa”. De regula 3-4 zile sunt suficiente… iar cu cat puiul este mai crud cu atat e mai simplu si mai sigur ca se invata, mai ales daca apuca sa iasa pe cotet cand inca nu are forta in aripi. Cu puii mai mari care poate au si iesit in voliera / pe trapa la fosta crescatorie, este mult-mult mai delicat.

2. Pe cat posibil ar fi bine ca puii neinvatati sa iasa singuri, adica nu odata cu puii care deja zboara in jurul crescatoriei si nici cu maturii. Acestia pleaca furtunos in zbor cand se sperie si iau dupa ei pe cei abia iesiti pe acoperis, care nu apuca sa isi dea seama de unde au plecat. Majoritatea nu au timp / rabdare sa faca asa ceva. Macar se inchid puii neinvatati pana se linistesc ceilalti si isi fac zborul, si apoi ii lasam pe cei neinvatati sa iasa pe cotet abia pe inserat si cu burta goala, cand e linsite si majoritatea celorlalti au intrat sau si-au “ars” cheful de zbor pe ziua respectiva.

3. Majoritatea puilor care pleaca de nebuni si zboara haotic sunt luati de stol pe nepregatite imediat dupa iesire. Plecati in zbor, ei vor da ture in zona, de multe ori trecand chiar pe langa cotet dar dand impresia ca nu-l vad. Unii se intorc totusi in prima zi, dupa ce iau la rand cladirile din zona, iar altii mai zboara haotic 1-2 zile, ajungand totusi acasa apoi, morti de foame si sete. La aceste ture haotice, unii din ei raspund la chemarea la mancare pe care o faceti cand ajung intr-o pozitie din care va vad bine (sa aveti un castron alb pe care-l agitati in aer, semnal invatat inca de cand erau inauntru). Alteori raspund bine la vederea altor porumbei zburand pe cotet si/sau in curte, asadar daca restul sunt nemancati (si ar fi bine sa fie) pot fi chemati si “falfaiti” pe langa crescatorie pana coboara la ei cel pierdut.

4. Daca puiul este nascut in crescatoria proprie, sansele sa revina mai repede sunt mai mari, avand deja fixat magnetismul locului (se stiu cazuri de pui intorsi dupa ce au fost vanduti chiar daca nu au vazut afara).

5. Pentru cei cu timp liber mai mult… se construieste o mica voliera de plasa (ca cele cu care se plimba pe iarba clostele cu pui) care se aseaza la cativa metri de voliera in fata ei, si in ea se pun puii care trebuie sa fie invatati. Se lasa acolo 10-20 minute pentru a ii observa pe ceilalti cum ies si intra. La final se iau si se duc in mana catre cotet avand grija sa-l vada bine cand va apropiati. Facand asta 2-3 zile, deja stiu cum sa revina la cotet.

Sper sa mai aiba si ceilalti columbofili sugestii si pareri.