Pierderea puilor de acasa la primele iesiri

Propun administratorului site-ului sa facem un topic despre pierderile de pui la primele iesiri prin jurul crescatoriei. In fiecare an am problema asta, ies afara, se sperie si Dumnezeu stie unde se duc.

Chiar azi am pierdut un pui pe care am dat destui bani, de la cineva din comuna de la noi, care are rezultate bunicele. Era intarcat de cateva zile.

Radu

Raspuns porumbei.ro:

1. Puii care sunt achizitionati din alte parti se tin inchisi cateva zile, pana deprind obiceiurile locului, programul de hranire, isi aleg o odihnitoare, etc. Se vede pe ei cand se simt “ca acasa”. De regula 3-4 zile sunt suficiente… iar cu cat puiul este mai crud cu atat e mai simplu si mai sigur ca se invata, mai ales daca apuca sa iasa pe cotet cand inca nu are forta in aripi. Cu puii mai mari care poate au si iesit in voliera / pe trapa la fosta crescatorie, este mult-mult mai delicat.

2. Pe cat posibil ar fi bine ca puii neinvatati sa iasa singuri, adica nu odata cu puii care deja zboara in jurul crescatoriei si nici cu maturii. Acestia pleaca furtunos in zbor cand se sperie si iau dupa ei pe cei abia iesiti pe acoperis, care nu apuca sa isi dea seama de unde au plecat. Majoritatea nu au timp / rabdare sa faca asa ceva. Macar se inchid puii neinvatati pana se linistesc ceilalti si isi fac zborul, si apoi ii lasam pe cei neinvatati sa iasa pe cotet abia pe inserat si cu burta goala, cand e linsite si majoritatea celorlalti au intrat sau si-au “ars” cheful de zbor pe ziua respectiva.

3. Majoritatea puilor care pleaca de nebuni si zboara haotic sunt luati de stol pe nepregatite imediat dupa iesire. Plecati in zbor, ei vor da ture in zona, de multe ori trecand chiar pe langa cotet dar dand impresia ca nu-l vad. Unii se intorc totusi in prima zi, dupa ce iau la rand cladirile din zona, iar altii mai zboara haotic 1-2 zile, ajungand totusi acasa apoi, morti de foame si sete. La aceste ture haotice, unii din ei raspund la chemarea la mancare pe care o faceti cand ajung intr-o pozitie din care va vad bine (sa aveti un castron alb pe care-l agitati in aer, semnal invatat inca de cand erau inauntru). Alteori raspund bine la vederea altor porumbei zburand pe cotet si/sau in curte, asadar daca restul sunt nemancati (si ar fi bine sa fie) pot fi chemati si “falfaiti” pe langa crescatorie pana coboara la ei cel pierdut.

4. Daca puiul este nascut in crescatoria proprie, sansele sa revina mai repede sunt mai mari, avand deja fixat magnetismul locului (se stiu cazuri de pui intorsi dupa ce au fost vanduti chiar daca nu au vazut afara).

5. Pentru cei cu timp liber mai mult… se construieste o mica voliera de plasa (ca cele cu care se plimba pe iarba clostele cu pui) care se aseaza la cativa metri de voliera in fata ei, si in ea se pun puii care trebuie sa fie invatati. Se lasa acolo 10-20 minute pentru a ii observa pe ceilalti cum ies si intra. La final se iau si se duc in mana catre cotet avand grija sa-l vada bine cand va apropiati. Facand asta 2-3 zile, deja stiu cum sa revina la cotet.

Sper sa mai aiba si ceilalti columbofili sugestii si pareri.

67 comentarii la “Pierderea puilor de acasa la primele iesiri”

  1. Parerea mea despre puii cumparati de la crescatori cu rezultate se iau pt matca nu sa-i zbori si mai o vorba: CE ESTE IN COTET E AL TAU CEI AFARA NU MAI E.
    Sunt multi columbofili care isi tin matca inchisa intr-o voliera spatioasa(sa aiba 2,3m inaltime sa traga de jos pana la intrare in voliera)
    Vant in pene.

  2. nu le da drumul cu porumbei batrani sunt sanse mai mari sa se piarda. dale drumul separat la pui si ai rabdare cu ei . de exempul l;a mine l-am dat drumul de o saptamana si nu au zburat in nici o zi au stat prin curte in varful casei si ieri cand s-au simntiti pregatiti s-au luat zborul din 18 pui au venit 18 deci nu am pierdut nici unul ,conteaza foarte mult ca pui sa vada imperejurimile si sa nu fie fortati. Mult succes……

  3. am si eu o intrebare care ma framanta de mult si sper sa aflu un raspuns.CAT TIMP TREBUIE TINUT UN PUI CUMPARAT DIN ALTA CRESCATORI? puiul nu a iesit niciodata la zbor si mi-e frica sa-i dau drumul deoarece crescatoria din care l-am cumparat este aproape de mn.sper sa ma ajute cnv in aceasta privinta deoarece sunt la inceput de drum in acest sport
    cu stima cristi
    astept raspunsurile si parerile dumneavoastra

  4. Eu,in 2010 am pierdut 8 pui de acasa,care zburase deja la mine 1-2 saptamani. Problema era ca ii lasam liberi toata ziua,si mai treceau stoluri,unele de la antrenamente,unele de la crescatori din zona.

  5. Nu stiu ce as mai putea adauga la cele spus de”porumbi.ro”. Eu,cand am timp, scot puii cu mana pe sputnik,de mai multe ori.Si se invata repede.(Asta pana sa zboare ei la sputnik)

  6. problema e ka puisori nu stiu sa zboare si uliu e invatat la tine si vine in fiekare zi

  7. Eu de la o vreme mam saturat de pierderi si stau intro zona nenorocita plina de braconieri, am inceput sa ii dau de mici cu mina prin sputnik, cind eu consider ca este in stare sa faca o aterizare usoara de la citiva cm in interiorul sputnikului ii scot afara ecxact pe unde trebuie sa intre inapoi stau aproape de ei si cind aterizeaza inuntru iar il scot si tot asa , Si in felu asta nu are frica de sputnik niciodata .

  8. Parerea mea e ca trebuie sa ai voliera de plasa in fata crescatoriei si sa ii scoti cat mai mici in ea cand incep sa zboare,cu siguranta nu o sa-i pierzi daca procedezi asa,eu asa procedez si nu am pierdut de acasa decat 2 pui din 70-80 cati am avut pana acum, unu era cam rahitic care s-a pierdut dupa o saptamana de iesit afara si celalalt s-a pierdut dupa vreo luna ,nu stiu ce s-a intamplat cu el.

  9. Salutare. De obicei fiecare crescator are metoda lui. Eu unul aplic metoda libertate totala chiar daca riscul este mare. Nu sunt cocolositi de nici un fel. Cu cat au mai multa libertate cu atat se pot orienta mai bine chiar daca se mai pierde cate unul. Pana acum nu am avut pierderi insemnate ,cel mult un pui in fiecare an si acela a fost cumparat de la altcineva. Pui cumparati trebuiesc tinuti inchisi cam o saptamana chiar si doua pt ca asa se poate obisnui cu locatia. Nu trebuiesc goniti,fortati sa zboare pt ca asa sigur vom avea pierderi multiple. Ei trebuie singuri sa-si faca zborul atat cat au nevoie. Selectia puilor se face de acasa si cu cat sunt invatati de mici cu salbaticia printre care si rapitoarele cu atat vor fi mai ageri, mai iuti. Sa nu uitam ca acest sport columbofil i-a transformat in cursieri de o zi si atletisti in jurul casei privandui de salbaticie si libertate. Daca sunt tinuti tot timpul inchisi se vor tria la concursuri mai masiv daca sunt liberi mare parte se vor tria de acasa. Un porumbel sanatos isi face zborul singur si cand vrea el nu la anumite ore. Nu sunt un campion in columbofilie si nici rezultate nu am pt ca nu am avut timp sa ma ocup de porumbei dar aici depinde ce urmareste fiecare din acest sport, sa faca o afacere sau sa zboare de placere? Sa auzim de bine

  10. Am avut si eu un pui care nu iesise niciodata afara si l-am dat unui prieten care avea crescatoria la 1 km distanta fata de a mea iar dupa o saptamana m-am trezit cu el pe casa.
    Cand l-am dat nu putea sa se ridice la mai mult de 1 m de la pamant deoarece era prea mic de varsta iar iesirea era la 2,5 m.Prima zi a dormit pe casa deoarece nu stia sa intre iar a doua zi l-am prins la mancare.

  11. FRATE SUNT DE ACORD CU PUNCTELE 1 RESPECTIV 2. PE CELELALTE , NU CA NU LE ADMIT CA FIIND ADEVARATE DAR PUR SI SIMPLU NU SUNT CHESTIUNI CU CARE SA MA FI CONFRUNTAT VREODATA, SI NICI NU FAC PARTE DIN SISTEMUL MEU DE INVATARE A PUILOR.

    ORICUM ARTICOLUL O SA FIE EDUCATIV PENTRU COLUMBOFILI SI PERSONAL TE FELICIT PT REALIZAREA LUI.

    CUM FAC EU!?

    spre ex am cumparat de curand 4 pui de la natural. in primul rand ma asteptam sa nu manance singuri…si asa a si fost. au fost hraniti de cineva apropiat mie pana au mancat sg. mentionez ca au fost tinuti numai in voliera tocmai ca sa se familiarizeze cu ce e pe afara.dupa 3 saptamani au fost eliberati SINGURI SI LASATI IN PACE…..ASTA CU LASATU IN PACE E DE RETINUT(nu trebuie fortati la nimic).la inceput stateau mai mult pe crescatorie , dupa care a urmat un salcam inalt , iar atunci cand am observat ca sunt in stare am eliberat 10 pasari batrane ca sa incerce si ei ceva nou :)………..si uite ca la aproape 2 luni am tot 4 pui de la natural.

    am facut asa pt ca am dat niste bani pe ei , si pt ca am vrut sai invat in alta crescatorie(pt ca am doua). cu toti puii de 2012 voi proceda cat mai natural , adica nu voi interveni mai deloc si sper ca pierderile sa fie infime ca de obicei.

    cu respect!

  12. Am uitat sa mentionez dar se subintelege, ca puii nu trebuie fortati in niciun fel. Sa iasa ei singuri cand vor si la fel sa plece la zbor cand se simt pregatiti. Problema e cu cei care sunt in stare de zbor de mult si au fost cumparati din alta parte, dar cu multa grija se invata si astia.

    Nici la primele iesiri nici dupa aceea, puii in anul nasterii nu se elibereaza sambata si duminica dimineata in zori cand pot fi lansari de maturi in concursuri… pentru ca daca puiul se trezeste intr-un suvoi de cursieri pusi pe directie, greu mai iese… si ajunge la sute de km departare.

    Sa pastram totusi topicul asta pentru primele iesiri ale puilor, despre pierderile la zbor cand pleaca stolul de pui la disparitie o sa discutam peste vreo luna. Inca nu au aparut pe cer celebrele stoluri de pui care cutreiera toata zona. Atunci sa vezi inghesuiala la “anunturi pripasiti”.

  13. Probabil puiul care lai pierdut sa dus la un vecin sa manance si
    la prins asa fac uni vecini gelosi

  14. Eu sunt multumit de puii mei nu am pierdut nici 1 :),la mine fiind o zona cu multi crescatori..ma bucur ca nam avut nici macar problema sa se duca la ceilalti din zona mea acasa:),cea ce ma supara la acest sport se numeste branconaju,asta nu inteleg la cei ce prind porumbeii ei nu se gandesc ca dak vreodata uni din porumbeii lui cei mai buni se opreste la alt crescot acasa si dansu il prinde nuti pare rau:(..ce pot sa zic oameni fara cap:)

  15. si eu am pierdut un pui din 2 dati de un coleg trebuie sa stea mai mult in pod sau unde ai, eu acolo am gresit i-am bagat cu batrani fara sa nu ii mai tin inchisi, dar depinde de porumbel…

  16. care e istet nu se pierde asa usor.daca apuca sa faca cateva ture si sa revina si ai noroc sa nu dea uliul in ziua aia cred ca e de ajuns sa se obisnuiasca cu noua locatie.parerea mea

  17. Ce nu trebuie sa faceti cand dati drumu la pui:
    -Nu dati drumu puilor odata cu maturi.
    -Nu dati drumu puilor de dimineata sau seara.
    -Nu dati drumu puilor pe ploaie sau vant (vreme rece).
    -Nu dati drumu puilor fara sa le dati sa manance inainte.
    -Nu dati drumu puilor prea devreme (cand sunt prea mici si nu cunosc pe afara).
    -Nu goniti puii sa zboare. (nu-i fortati)
    -Nu tineti puii prea mult (sa faca 2 luni) vor zbura direct afara unde vor vedea cu ochii.
    Ce cred ca ar trebui sa faceti:
    Inainte sa dati drumu puilor datile foarte bine sa manance.
    Dati drumu puilor daca aveti posibilitatea fara maturi daca nu atunci cand maturii au revenit de la zbor(stau calmi) sau atunci cand sunt afara la baie sau in gradina la o ciuguleala.
    Dati drumu puilor atunci cand este foarte cald, ei vor sta la soare si vor privii in jur.
    Si sa aveti grija sa nu prinda puii noaptea pe afara

    Daca nu sunteti de acord cu ceva puteti spune .(sunt incepator)

  18. Eu nu am sputnic la compartimentul puilor,am ace.La inceput dupa intarcare le las un ac ridicat si libertate toata ziua.tin sa mentionez ca in acel compartiment am obligat o pereche de maturi sa isi faca cuib.astfel puii vazadu-i pe batrani cum ies si intra prin ace invata mult mai usor.
    Eu dupa 2 saptamani de libertate duc puii pe la 25 km. la antrenament!Din 10 doar unul a venit a II-a zii!

  19. @Dark: nu sunt de acord cu datul drumu cu gusa plina. Mereu ii las afara nemancati, astfel incat cand ii chem sa intre toti, nu sa imi faca figuri sa ramana pe afara ignorandu-ma. Unii vor spune ca asa iti vor prinde altii puii mai usor la mancare. Nu ma intereseaza puiul ce coboara cu alt stol, acolo sa ramana. Nu pot sa uit satisfactia cand mi-a intrat in stolul unui braconier un pui cu pufusor pe cap, nemancat, dar nu s-a lasat si a venit singur acasa dupa ce stolul a picat. Asta e voiajorul adevarat. Cand ii trimiti la concurs vor trece peste mii de stoluri de braconieri, rupti de foame… tentatia e mare, voiajori adevarati sunt putini si se descopera de mici. Intotdeauna am lasat puii afara nemancati indiferent de varsta si timp. Pierderile de pui de acasa de-a lungul mai multor ani, chiar si cu aceasta metoda, au fost sub 10%.

  20. din 10 pui am pierdut si eu unu(culmea cel mai ,,drag,,)sa nu zic cel mai bun,k o sa ziceti:de uni stii,k doar era mic?….ma rog,era scos prin decembrie din niste parinti f buni,drept dovada surioara lui zboara fantastic la antrenamente(15-50 km)……neputand sa le dau drumul pana prin aprilie ,de frik la rapitoare,k rupe pe aici,in momentul cand a iesit din voliera nici makr nu s.a asezat pe cusk sau pe ksa….a plekt si dus a fost:(……..ceilalti au inceput sa zboare unii la 3zile dupa ce au iesit pe ksa,altii la 10zile….de ei depinde si de cat se simt de in stare sa duk zborul mai mult timp………patru din ei zboara in fiekre zi ,,la disparitie,,cate 40-60 min…..altii se innalta cu cei 4 dupa kre coboara pe cusk…….iar doi la kre chiar am pretentii nu pleak de pe casa decat pt a se aseja pe cusk sau in curte……asa k tre sa.i lasam in pace sa hot singuri cand sunt pregatiti,altfel ii dam la uliu cu mana noastra,ori se pierd pe la vecini sau in alte stoluri…….

  21. Multumesc mult pentru sfaturi. Aia e , s-a pierdut , n-am ce face. Referitor la braconieri , am un vecin la 4 case distanta care tine porumbeii liberi toata ziua , sta pe casa lui (fiind cam cea mai innalta din zona) toata ziua la soare. Cand le dau drumul se innalta si ai lui si uite mi-a luat anul trecut cel putin 4 , anul asta sper sa nu mai fie niciunul. Bineinteles ca nu vrea sa recunoasca dar aia e , sa fie sanatos. Acum am sapte puiuti , inca mai au puf in cap , i-am scos in sputnic 2 zile , azi le-am deschis usa la sputnik , doi dintre ei au iesit chiar pe casa , au ciugulit nitel , apoi au intrat innapoi , o sa-i las ceva timp sa se innvete singuri , sa faca ce vrea. Apropo , nu am compartiment separat pentru pui , am zburatorii la gramada , dar le dau drumul lor innainte sa-si ia zborul , apoi ma ocup si de puisori. Vant in pene si puisori cat mai multi.

  22. pt comentul 20{ eu cred ca esti putin deplasat cum ma dupa 2 saptamani si ii duci la antrenament de 25 km esti
    **** ( scuze de limbaj) in primul rand se faci un antrenament mai scut de 5 km si al doilea rand este prea repede in 2 saptamani sa ii duci la antrenament ( nici un incepator nu ar face greseala asta idiotata) practic la tine procentul este de 10% veniti 90% pierduri adica 1 pui a venti restul 9 pa si pusi. Nu am nici o treaba dar nu ai habar de nimic .

  23. nu stiu la mn nu imi pleaka puii dar la tn poate ai alti columbofili p langa tn si sa dus la el

  24. referitor la puisori ii las afara singuri fara batrani si nu sunt pregatiti pt zbor asa k unul mai viteaz zboara cum poate asa mai putin o tura doua si mi se lasa pe un stalp de curent peste drum de casa mea cum fac sa nu mi se mai lase k cu timpul daca il las sa stea acolo o sa-i traga dupa el si pe ceilalti astept sfaturi multumesc si vant in pene!

  25. MARE,MARE,MARE GRESEALA SA DAI DRUMUL LAPUI CU GUSA PLINA,cand ii vei chema se vor uita la tn ca RATA LA STATUIE.Ei treb sa invete de mici ca semnalul sonor produs de crescator inseamna MANCARE.Nu intra nu mananca,CLAR.Anul asta am modificat ceva in balcon si am reusit sa fac compartiment separat pt pui.L inceput,belea nu stiau pe unde sa intre,au stat si cate 3 nopti pe afara,2 sau pierdut,restul de 10 sunt prezenti la apel.NU SAU DUS IN ALTA PARTE CU TOATE CA TENTATIILE SUNT MARI.Aia 2 sunt la un vecin care are 200 de gutani,sa le fie tarana usoara,PUII ISTETI SUNT ACASA.

  26. sunt cu totul de acord cu porumbei.ro.eu am o femela care la prima iesire pe trapa s-a speriat si dusa a fost pana a doua zi dimineata,iar acum ea are cele mai bune rezultate!

  27. 1 Dati drumu puilor dimineata ca sa aibe timp sa s intoarca sa-si caute voliera ..
    2 puii au nevoie neaparata de o voliera a lor separata de maturi
    3 daca voliera este aplasata la teren adica jos si ai pierderi masive inceraca urmatoarea metoda: cusca lui Fahrenheit adika de jur in prejurul volierei tragi un fir de cupru “prins de voliera pe toate laturile ” dupa care ii faci o impamantare adika un fier de 2 m bagat in pamant ” .

  28. sincer eu separ puii de ceilaltii porumbei si ii tin inchisi pana cresc mai mari si reusesc ei singuri sa se apere de pericole

  29. pui cumparati trebuie tinuti inchisi mai mult timp in functie de varsta ,iar cei proveniti din crescatoria ta , eu unul ii las sa iese singuri afara si nu-mi dispar ies cand sunt ei pregatiti dar nu mi-a disparut nikiunul ….poate in zona ai ceva capcane ca pui de obicei se mai duc si pe la altii :d

  30. puii adusi din alta crescatorie inainte de intarcare pleaca de nebuni fiindca ei stiu ca acolo nu e casa lor, se duc p la alte crescatorii in zona, in speranta ca vor gasi vechea locatie, intr-un final se vor intoarce daca nu-i prinde nimeni intre timp..avea cineva un pui care ii zburase o luna p afara, iar la un moment dat puiul ii disparuse de acasa. dupa 2 saptamani se trezeste cu puiu inapoi in voliera , dar cu cip pe el, ba kiar si maturi am avut care mi-au disparut d acasa si au venit dupa un timp cu cip p picior, toata filozofia e ca ii prind braconierii, ca altfel s-ar mai intoarce o mare parte dintre ei…nu e bn ca puii sa fie lasati toata ziua afara, trebuie sa aiba un program de antrenamente , cu cat sta mai mult inchis , cu atat pofta de zbor este mai mare, iar conditia fizica si-o face de acasa , nu cand e lansat la concurs.

  31. De cand a aparut acest opic am citit totul pana azi 15.05.2012 cand am profitat de ziua liber si am zis ca este timpul sa imi invat si eu puisori afara ,toate bune si frumoase am deschis sputnicul si au inceput sa iasa pe o polita aflata la intrarea in sputnic ,dupa cam 30 de minute au inceput sa zboare pe cusc aianpoi si tot asa pana a aparut o masinarie din aceia mare de turnat beton,(vecinul din fata volierei isi face casa ) elefant din cate stiu se numeste,a inceput sa ridice bratul acela si am zis ca este periculos sa ii mai las pe afara ,puisori fiind balanzi i-am chemat inauntru iar cel mai mare ca si varsta nu a mai apucat sa intre inpoi sa speriat si dus a fost ,l-am vazut cum cauta toata ziua voliera sper sa o gaseasca maine pt ca a inceput sa toarne cu galeata afara.

  32. dak nu ar exista braconieri 90% din pui s-au intoarce acasa.

  33. Pentru stoica daniel ionut com. 24,Am uitat sa spun ca pe ceilalti 9 i-am gasit acasa cand am ajuns.Nu cred ca e treaba ta cum imi cresc si imi educ eu porumbeii.Cert e ca pana incep zborurile cu puii ai mei trebuie sa treaca de 400 km total insumat ca antrenamente , nu mai departe de 50 km de casa.Peste 2 saptamani o sa repet antrenamentul,de aceasta data mai am inca 10 intarcati.

    La puii din alta crescatorie situatia e putin mai delicata ca la eliberare ei isi cauta casa unde s-au nascut si astfel zboara pana obosesc si unde vad porumbei se opresc si acolo raman de obicei!Din aceasta cauza trebuiesc tinuti inchisi mai mult timp,de preferat intr-o voliera ca ei sa vada cat mai bine imprejurimile.

  34. @Paul… haha, ca in legile lui Murphy, cand vrei sa inveti puii, apare ceva tampenie care sa ii sperie sa zboare la dracu cu carti! Si eu am patit de “n” ori chestia asta, aproape fara exceptie. Puiul o sa iti apara maine sau poimaine, nu e problema. Foarte rar se pierd puii speriati la prima iesire, daca ei sunt nascuti in acea crescatorie.

  35. Tineti puii pina napirlesc a treia pana cu conditia sa poata iesi intr-o voliera sa vada toate imprejurimile ,iar cind pana a treia este crescuta mai mult de 50% ii puteti lasa liberi in fiecare zi dupa ora 17 si nu osa se piarda nici unul[fac chestia asta de 8 ani si este ok de la Wim Muller citire].Va salut!

  36. si eu le dadaeam pe la 5 drumu si nu mi a plecat nici unu asa

  37. domnule administrator al site-ul…as dori sa va adresez o intrebare……unde am eu crescatoria de porumbei,langa e linia de inalta tensiune de la trenuri….as dori sa stiu daca porumbeii se electrocuteza…pt. ca am pierdut doi pui si habar nu am unde-s….multumesc anticipat..!

  38. bine explicat de porumbei.ro parerea mea e ca porumbei tai achizitionati sunt prea puternici cind ies afara asa ca au putere de zbor dar nu si ochiul format el se pierde sigur pui trebuie scosi inainte de a fi intarcati afara

  39. Daca vrei sa cumperi pui din alta crescatorie !!! incearca sa cumperi pui care inca nu au toti julgi crescuti sub arip!!!!!

  40. La noii decit sa-iti plece pui de pe casa mai bine poate e prea tare si nu se pune nicaieri dar daca nu poate sal prinda cu sirma cu cirlig pe sub tigle sau in cusca , au prastii , pusti cu ae comprimat , oamenii de tie rusine sa te uiti in ochii lor . Se fura porumbei . jungla.

  41. nu va mai certati intre voi de pomana nu stie nimeni ce are in cap porumbelul daca vrea sta daca nu nu depinde cum e tratat daca ia placut la tine nu va pleca fii sigur de asta:)

  42. indiferent cat de mici ar fi…si cu toata plecarea furtunoasa a adultilor,de pe acoperis…indiferent de circumstante vor veni inapoi…
    pct 5 este cam exagerat,oare asa fac si marii columbofili de top???
    nu face aia nu o fa pe ailalta.

  43. sa va spun ce s-a intamplat:
    intr-o zi pe seara soseste un por din cursa la mine pe acoperis,dupa care pleaca dar dadea tarcoale prin zona.
    m-am decis sa il prind dar cu ce,daca nu am instrumente???
    zis si facut,i-am scos pe ai mei,si sa vezi dracie,mi-a iesit si un pui din greseala,care nu a iesit niciodata afara…
    zboara ai mei pana tarziu…se lasa si cel de cursa,si ramane pe casa impreuna cu vreo 10 de ai mei printre care si puiul…ma urc pe acoperis sa il prind cu mana in speranta ca al meu nu va pleca…1 2 3 si l-am prins,zbrrr si al meu si dus a fost,exact in noaptea aceea cu luna plina(cand era ft mare luna)
    si dus a fost…4 zile cand soseste pe casa dar nu intra si pleaca iar(zic in gandul meu ce prost am fost prind unu si pierd altul)
    a 5 a zi soseste din nou,dar de data asta intra pusca in voliera…si ramane in final
    puteti sa ma injurati dar sunt braconier de ocazie…nu am rezistat tentatiei…:D:D:D

  44. PRIMU PUI PA ANU ASTA A FOST UN NEGRU A ESIT PA SPUTNIC CU ZBURATORI SI DUS A FOST
    GREASALA MIA A FOST TREBUIA SAL TREC AN CONPARTIMENTU DE PUI DA AM ZIS SAL MAI LAS SAL INDOAPE TASU CA NARE PUTERE DE ZBOR
    SI CAND A ESIT A ZBURAT NU GLUMA CA SA TOT DUS

  45. @lucian tudor: nu stiu, am inteles ca la fire electrice se pot curenta daca fac “arc” intre 2 fire cand zboara. Am auzit de destui porumbei electrocutati, poate facem un topic separat.

  46. ce mai mare problema la pui ,se sperie de orice si nu mai coboare cei mai mici cedeaza si se pierd in alte stoluri.Este foarte greu sa ii selectezi p nusti cate categorii iti trb timp mult ,dar asa ii poti salva.Nu lasati niciodata pui cu maturii sau in lotul de zbor o sa aveti pierderi mari.

  47. Pentru pozitia 39 lucian tudor la fire de curent de inalta tensiune am vazut porumbei si chiar ciori cum au murit,nu stiu cum se loveau si se facea o flama mare si picau jos morti,banuiesc ca si la cele de tren daca se lovesc de ele e de rau…..

  48. io nu te injur mai costy dar iti urez sa prinzi unu cu paramixoviroza sau cu salmonela, cat despre pui, am pierdut si eu anul trecut unul care a iesit 2-3 zile pe casa iar intr-o zi s-au speriat aia batrani si a zburat si el cu ei, sorsa de cuib sa tinut dupa batrani si a aterizat cu bine inapoi dar el s-a despartit si nici mort nu a mai vrut sa vina, se aseza pe un bloc la aprox 200 m de mine, statea 10-15 minute apoi zbura, am incercat sa il dau pe tacsu sus, se ducea dupa el, batea din aripi ca sa il atraga da in loc sa vina dupa el mai rau fugea . asa ma tinut vre-o 2 zile pana a disparut de tot.Precizez ca am o zona destul de usoara ptr ei sa se invete si cu toate ca cel putin 3 zile a iesit pe casa si pe parapet tot nu a invatat locul.sunt fel si fel de pui, unii prosti unii inteligenti

  49. Intarcati puii in momentul in care s-au imbracat sub pana,el trebuie sa invete sa se hraneasca,sa bea apa, sa deprinda compartimentul in care va copilari.Puiul este exact ca si un copil,totul depinde de educatia care i-o dai,datul drumul cu gusa plina e o mare prostie pui trebuiesc invatati sa intre la semnal,iar cu gusa plina vor hoinari pe afara.
    Anul trecut am incercat sa-i las liberi si se pierdeau cate unul in fiecare zi,dupa ce am trecut la program nu s-au mai pierdut.
    Bafta…

  50. Atatea pareri si sfaturi ca nu stie omu’ ce sa mai creada!eu unu tin puii la un loc cu maturii,si cand le dau drumu de obicei pe la 14(in cursul saptamanii,din cauza programului scolar)puii ies primii la zbor,si zboara cate 30min!dupa si maturii,uneori pleaca singuri alteori ii mai scot eu! Am pierdut doar un singur pui vara asta,un griu scos la mine inelat cu inel rosu de ucraina 2011,si nici pe ala nu l-am pierdut,mi l-a prins un ciofligar de aici de la mine,adevaru e ca nu l-a prins a incercat,dar a esuat,mi-a venit puiu acasa cu picioru rupt si aripa luxata,,si l-am eutanasiat eu,ca imi era mila cand il vedeam cum se târa,mai mult se chinuia,a fost prins cu jmâc! PS : Jmacul consta intr-un fir de nailon de pescuit trecut printr-un pix,sau cablu,la capatul sau fiind legata o greutate! E ca un fel de “funie” ca la spanzurat!se folosete in general doar pe casele cu azbest,cand porumbelul e asezat pe coama si picioarele i se vad!respectivu urca in pod si ii pune jmacul pe deget,rar se intampla sa scape porumbelul! Vant in pene tuturor!

  51. Sambata si Duminica le dau drumu pe la 7,8,9 depinde de ora la care ma trezesc! Si inca ceva avand in vedere locatia mea,cam 600m distanta pana la padure atacuri de uliu am aproape zilnic,si nu mi-a prins decat 2 porumbite anul asta 2012,pS : Le-am dat drumu toata iarna! In general cel mai lung zbor si de durata, 45min, 1h,il fac seara dupa ora 20 :00,si ca de obicei nu lipseste uliu! Dar multumesc lui Dzeu,ca nu imi prinde nimic! Sper sa fie asa in continuare! Cel mai bun sfat ar fi : sa lasati puii in pace la inceput,sa iasa singuri,sa zboare singuri cel pwtin prima saptamana,nu ii fortati,nu ii speriati! Sansele sa ii pierdeti is de 10%

  52. Revin la comentariu de mai sus, pt ca m-am cam grabit cu comentariul, referirea se face numai la porumbeii care sunt angrenati in concursuri .Am facut aceasta afirmatie deoarece:
    1)porumbeii maturi formand un stol numeros(in cele mai multe cazuri de la 10 exemplare in sus) tind a zbura intr-o arie mai mare fata de crescatorie (ai mei vinerea dimineatza chiar si sambata inainte imbarcarii depasesc 30 min in survolare)asa ca pui mici nu rezista si pica prada oamenilor cei mai mari pradatori sau pasarilor/animalelor pradatoare.
    2)de la zboruri se aduc microbi (nu cred k este nevoie de explicatii)
    3)dupa ce vin nu le putem administra mare lucru in apa de baut si pe mancare puii fiind primi si golind rapid recipientele (in cazul meu 70 de pui la ora actuala)
    4)pui find odihniti tinuti inchisi in asteptarea celorlati tinde a se juca deranjand
    Am facut acest comentariu mai lung vazand cu bucurie ca pe acest site pe care intru de ceva vreme sunt multi tineri cea ce ma bucura extrem de mult tinand sa cred ca o sa crestem in viitori ani pe plan columbofil !!!Un clasament incarcat tuturor!!!

  53. pt pozitia 50…imi doresti bine,dar sa stii ca nu au ce cauta porumbeii cu paramixoviroza sau cu salmoneloza in masina de concurs…
    trebuiesc vaccinati
    in plus am prins si din aia bolnavi i-am ingrijit,sau facut bine si mi-au adus mari satisfactii.;)))
    va salut.

  54. pe-ru Maryus-ce este in cotet este al tau, iar ce este afara…, dar cum crezi , care porumbei o duc m.bine…?

  55. Andrei ,azi este 23.05.2012 era bine deca se mai intorcea,l-am mai vazut 2-3 zile trecand pe deasupra volierei unde se aflau si puii pe voliera si apoi nu a mai venit dus a fost.Pacat de el macar daca ar nimeri la o voliera cu un columbofil bun sa aiba grija de el si sa il bage laconcursuri la cat chef avea de zbor sigur iese un mare zburator :)

  56. In primul rand cand se separa pui de parinti lor ii lasam cateva zile in cusca in care i-am separat dupaceia chiar daca ei nu stiu sa zboare foarte bine le deschidem larg voliera de preferat toate iesirile posibile si ii lasam pe ei sa invete, sa cunoasca teritoriul din care provin apoi incetul cu incetul vor invata sa stea si acasa si sa nu mai plece. Problema cea mai mare sunt cu pradatori care iau pui din cele mai bune pasari din volierele noastre. Eua asa fac de cativa ani buni si nu am pierdut niciun pui decat a mai scapar in ghearele pradatorilor si asta foarte rar!!!

  57. Parerea mea este ca un pui indracit si destept nu se pierde.Eu am 15 ani si am porumbei si am vreo 20 de pui de anul acesta si toti din sat se mira ca nu se pierd cand se iau cu alte stoluri …….Acum toti vreau sa cumpere pui de la mine……bafta tuturor vant in pene

  58. Salutare!

    Sint incepator. Am luat 11 pui de la doi crescatori, la ambii au stat intr-o voliera si puteau vedea afara. Unii aveau aproape o saptamana, altii 3 zile de cand i-am tinut la mine inchisi, dar iesind pe un sputnik de 1 m.
    Primii 4 care au iesit s-au dus pe acoperisul casei si au stat ceva acolo. Ceilalti 5 care au iesit au stat pe un foisor, apoi pe cusca.
    Cei 4 care au mers pe casa nu s-au mai intors. Peste putin timp se fac 24 ore de cand au plecat.
    Sunt sanse sa se mai intoarca? Cineva mi-a spus ca daca au stat pe casa si 15 minute, sunt sanse sa se intoarca chiar si dupa 2 zile.

  59. Un pui mi s-a intors dupa 24 de ore. Curios ca fratele lui nu a venit. Acesta lipseste impreuna cu alti 2 care dupa numerele de la inel nu erau frati.
    Exista riscul ca fratele sa ii fi ramas undeva si sa imi plece iar cel care a venit? Daca pleaca sunt sanse sa il aduca sau sa ramana si el acolo?

  60. Nu se urmeaza daca sunt frati, nu le pasa. Puii trebuie sa iasa din cusca cand sunt mici si abia zboara, sa nu aiba forta sa plece. Daca ies tarziu cum au facut ai tai, sunt sanse sa vina in 1-2 zile daca au orientare buna.

  61. Mi s-a intors si celalalt pui dupa 48 ore.
    Ieri cand se faceau 6 zile de cand le-am dat drumul, seara nu mi s-au intors altii 2. A venit unul astazi pe la 10. Il astept si pe celalalt. E normal un astfel de comportament?Adica dupa ce s-au obisnuit si au avut cateva iesiri seara, sa plece iar o noapte intreaga?

  62. Cel care lipseste si face astazi 48 de ore de cand a plecat avea si o bubita chiar langa ochi. Am inteles ca ar fi variola.

  63. Eu am cumparat 2 pui de exemplu duminica si a doua zi le-am dat drumul cu 2 pui de la mine in prima saptamana nu au zburat deloc dar in saptamana a doua cum le dadeam drumul nu trecea un minut si se inaltau acum ma ingrijoreaza ca pleaca la disparitie aproximativ 1 ora 1 ora si jumatate si zic sa nu se lase pe undeva

  64. e posibil cand pleaca la disparitie sa se lase pe undeva sau ei doar zboara ?

  65. Eu consider ca cel mai bun mod in care poti sa.ti inveti puii sa zboare si sa nu se piarda este:

    -puii trebuie separati de parinti de mici deoarece daca atunci cand ies la zbor inca isi cunosc parintii vor pleca dupa ei si sunt foarte mari sanse sa nu se mai intoarca.

    -trebuie dati drumu dupa ce au zburat batrani cam pe la ora 11-12 si pe stomacul gol deoarece ei trebuie sa fie “educati”si “invatati”cu semnalele cu care ii chemam la mancare.

    -nu trebuie sa stea toata ziua afara.Ei vor sta atata timp cat vrem noi.ei vor intra in cusca atunci cand ii vom chema la masa

    -in ultimul rand atunci cand sunt pregatiti de zbor ei cel putin 1 luna vor zbura singuri fara maturi deoarce acestia ii vor plimba prin toata zona.Cel mai bine este sa zboare singuri deoarece ei zboara in jurul crescatorie iar atunci cand obosesc se vor lasa imediat pe casa sau pe cusca,pe cand cu batrani daca au obosit si se mai intalnesc cu un alt stol care zboara langa crescatorie se vor lasa cu acel stol.

    VA UREZ UN AN CAT MAI BUN SI VANT IN PENE !!!!!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *