imbarcare-003
Cu fii la imbarcare
VOIAJORI CONCURATI SAU VOIAJORI DIN PASIUNE? PIETARI SAU ORIGINARI?
Buna prieteni, sunt Adrian Malinescu si vreau sa va marturisesc ca in 1 august 2014 am spus si eu “Da, vreau !” in fata domnului Constantin Tanase – Presedinte al asociatiei “Voiajorul Timis” – deci am devenit membrul columbofil TM309 din cadrul F.C.P.R.

Mai multe lucruri m-au determinat sa fac acest pas – in principal faptul ca am tot mai multi porumbei si ca zborurile in “Valea Mortii” (cum a supranumit prietenul meu Florin Popescu Valea Almajului – 185 km rutieri) nu mai sunt suficiente ca sa-mi reduc porumbeii – devin tot mai buni. Despre Valea Mortii vezi articolul meu LINII DE CULOARE – CUM AM INCEPUT SA TIN PORUMBEI.

De la suprapopulare vin toate relele – cheltuieli mari cu mancare si medicamente, deci vrand – nevrand trebuie sa merg mai departe – ar fi un vis sa intru in iarna cu 40 de porumbei. Tin sa va spun ca am doar 4 porumbei pe care nu pot sa-i las afara pt. ca exista riscul sa-mi plece – anul trecut am lasat matca afara ca sa nu-i mai tin inchisi.

In anul asta in primavara am facut un lucru bun si unul rau – hai sa incepem cu cel bun.

Am vaccinat porumbeii cu COLUMBOPOLIVAC S si ii multumesc din inima domnului dr. Catalin Tudoran – nu am mai avut probleme cu mortalitatea la pui decat sporadic si am reusit in sfarsit sa obtin pui din porumbei de matca de la care in cativa ani nu am avut un pui sanatos. Ce este super avantajos la vaccinarea asta dubla e ca in cazul in care porumbeii au diaree nu mai iei la rand toate medicamentele pentru ca nu stii ce au – exclude din start salmonella si tricomonoza (le pun otet de mere in apa cate putin – ca si cum ai intinde uleiul in tigaia de clatite apoi apa – de ani de zile nu mai stiu ce e aia tricomonoza). Atentie – cumpar din Kaufland otet de mere din suc de mere – costa 2,35 lei 500 ml.

Lucrul rau este ca in toamna anului trecut nu am facut zbor de selectie in Valea Mortii, asa ca am reprodus pui din porumbei netestati – astfel ca la zborul din primavera spre Valea Almajului am pierdut 15 adulti din 43 iar succesiv la primul zbor de pui mai lung (Latunas – 100 km) am avut 5 pui veniti in prima zi din 33, ulterior s-au adunat 14. Uitandu-ma prin registrele mele culmea – puii pierduti erau in general ai adultilor pierduti! Cand am lansat la Latunas 33 de pui am lansat si de la Jebel 10 pui (cam 50 km), s-au intors 8.

Poate ca nu i-am antrenat destul de bine, am facut zbor de 10 km, 20 km si apoi 100 sau 50 km in functie de varsta – i-am lansat la ora 17 – vant si caldura.

M-am hotarat sa-i antrenez mai bine pentru a intra in concursurile oficiale, astfel ca am pornit cu 43 de porumbei in zboruri de 28 km (Biled), 46 km (Lovrin) si 80 km (dupa Cenad) – am pierdut 3 pui. La Cenad ultimii iesiti din custi nu au mai putut intra in stol pentru ca porumbeii nu au facut nici o tura pe sus – au pornit pe directie. Cand am ajuns acasa aveam 30 de porumbei ajunsi din 40 (2 accidentati), cei ramasi in urma au ajuns cam in 2 ore toti.

Dupa o saptamana – 20 august 2014 – am avut antrenament cu masina asociatiei la Cenad, lansati la ora 9 am avut primii 5 acasa in stol la 10:23 (primii in Timisoara la 10:05), dar am avut impresia ca vin dinspre Timisoara, deci este posibil sa nu fi iesit din stol la timp. In 15 minute am avut mai mult de jumatate, din 45 de pui am pierdut 2-3, fara antrenament.

VA PLICTISESC CU TOATE DETALIILE ASTEA CA SA VA DAU INDICII SA ALEGETI UN FAVORIT.

Cum v-am tot contrariat in timp cu porumbeii mei cumparati din piata ma simt dator sa analizam problema impreuna – sunt persoane care au spus ca o sa ma urmareasca pe net ce o sa fac cu pietarii. Deci la primul zbor cu asociatia organizat Duminica 24 august 2014 in Ungaria la Kiskunfelegyhaza (152 km – scuzati scrisul) o sa trimit doua echipe de cate 6 porumbei – PIETARI (din 1 sau 2 parinti cumparati din piata) si ORIGINARI (din porumbei de origine controlata si testata). Vedem rezultatele si daca fac timpi de clasare – vara asta mi se permite, ca incepator, sa zbor puii fara ceas doar ca sa-i selectez, nu reusesc sa-mi cumpar inca ceas electronic. Daca puii mei vin bine dar nu fac timpi de clasare este o LUPTA PIERDUTA DIN START, ii tai si las 10 perechi de reproductie pentru la anul din adultii buni.

Deci, hai sa vedem echipele – PIETARI:

NERA
1: NERA – pui femela neagra inelata in 19.03.14, tatal sau este LORD – un mascul negru de 2009 cumparat din piata cu 20 de lei in februarie 2012 de la un batran cu un inel de duzina, nu de concurs, domnul Vasile Barna l-a luat in mana si mi-a spus ca este porumbel de ornament, nu voiajor, ca este prea greu. NERA mi-a venit dupa 3 saptamani de la Latunas, apoi la celelalte concursuri era mereu acasa cand ma intorceam. Este un pic grea, acum cuibareste cu un mascul de 2013;

DARK
2: DARK – pui mascul negru din LORD, inelat in 06.04.14, bagat din greseala direct la Latunas (avea doar 3 luni de la inelare, trebuia lansat la Jebel 50) a venit a 3-a zi. Pui puternic si musculos, penaj matasos – seaman pe tata. Luat in mana de catre Vasile Barna acesta a zis ca parca ar fi frate de cuib cu HYBRO (nepot din Vifor), sunt amandoi ca un pachet de muschi – au si de unde sa dea jos;

SOIM-JR
3. SOIM JR. – pui mascul gut din SOIM ( fiul lui MARGEAN), inelat in 22.03.14, la zborul de Latunas a fost intre primii 5 – impreuna cu sora sa ASTRA. SOIM este puiul lui MARGEAN – porumbel neinelat cumparat din piata cu 20 de lei odata cu LORD, de la un batranel slab si brunet (vezi articolul meu HITLER CONTRA MARGEAN). In 2013 pe SOIM l-am trimis la GYOR – a venit a 2-a zi dimineata (fara nici un antrenament direct la 360 km) si a fost singurul in perfecta stare – nu epuizat sau ciufulit ca ceielalti;

ASTRA
4. ASTRA – sora de cuib cu SOIM JR, o femela frumoasa si usoara, puternica, stelata pe cap, inelata in 22.03.14. Venita in primii 5 de la Latunas. Cloceste de o saptamana pe un ou, la zborul de Cenad am luat-o de pe cuib si am gasit-o pe cuib.

AMIRAL-JR
5. AMIRAL JR. – pui mascul (?) gut inelat in 31.03.14, fiul lui AMIRAL (porumbelul B din concursul de la Semenic din 2010 – venit al 2-lea vezi articolul SEMENIC – SANSE MAI NIMIC). Pe AMIRAL l-am cumparat cu 7,5 lei ca pui neinelat din piata in 2010 de la un domn din Dumbravita ce tine porumbei din pasiune, nu-i concureaza. Lansat la Jebel (AMIRAL JR) si apoi la celelalte a fost intotdeauna acasa;

AMIRALIA
6. AMIRALIA – pui femela inelat in 31.03.14, fiica lui AMIRAL, la primul Cenad nu a concurat pentru ca era accidentata la picior, la al 2-lea Cenad a venit in primii 5, inaintea fratelui.

DECI ECHIPA DE PIETARI PROVINE DIN TREI MASCULI NEINELATI (DOAR 1 CU INEL SIMPLU) CUMPARATI DIN PIATA CU 7,5 LEI (AMIRAL) RESPECTIV 20 DE LEI BUCATA (MARGEAN, LORD), DE LA CRESCATORI CARE NU CONCUREAZA SI NU POT PROBA VALOAREA DECAT PE CUVANT, CARE TIN PORUMBEII DIN PASIUNE.

ECHIPA 2 = ORIGINARI

MAGD
1. MAGD – pui mascul inelat in 08.05.14, primit de
la VASILE BARNA – puiul masculului MAG DENBURG al sau, ce a clasat pe locul 283 la concurs de MAGDENBURG NATIONAL (vezi in foto VASILE MAGDENBURG). La zborurile de Biled – Lovrin – Cenad ma astepta mereu acasa. Poate ca varsta o sa-l penalizeze, oricum este un pui déjà puternic, seaman cu tatal.

HYBRO
2. HYBRO – pui mascul inelat in 04.04.14, tatal sau TIGRIN este stranepot de FUM iar mama sa este fiica consangvina al lui VIFOR imperecheat cu fiica sa VIFORA (vezi articolul meu FUNCTIA CREEAZA ORGANUL). VIFOR este un porumbel italian de origine olandeza din 2009 dar un pic adanc ca si stern. HYBRO este un pui hibrid, trestiu cu pata neagra, lansat la Jebel si celelalte a fost mereu acasa. VASILE BARNA a spus ca la mana pare frate de cuib cu DARK, sunt la fel de musculosi;

SURF-JR
3. SURF JR. – pui mascul inelat in 21.04.14, provine din porumbelul SURF de origine belgiana, primit de pui, sora de cuib a clasat la mai multe concursuri. Pe SURF l-am imperecheat cu fiica sa DELTA ce-i seamana, fac pui fara depresie de consangvinizare, astfel il am pe SURF JR. A facut ultimele trei antrenamente (27 – 46 – 80), mereu acasa.

SURFA
4. SURFA – pui femela inelat in 21.03.14, sora de cuib cu SURF JR, a trecut antrenamentele cu brio – pui consangvin din SURF si DELTA;

STELA
5 . STELA – pui femela gut inchis cu steluta alba pe cap, inelata in 16.04.14. Provine din porumbei testati de-ai lui VASILE BARNA, de la Jebel si celelalte a fost mereu acasa cand m-am intors;

GERMANO
6. GERMANO – pui mascul albastru fara linia neagra, inelat in 30.04.14. Provine dintr-un mascul ce a clasat la doua concursuri de viteza si a venita acasa, fara sa claseze, de la LEIPZIG. Lovit la aripa la concursul de Lovrin, la Cenad a intarziat o ora;

ECHIPA DE ORIGINARI PROVINE DIN PORUMBEI CE AU CLASAT IN CONCURSURI, DECI CU ORIGINE VERIFICATA, DE LA CRESCATORI CE CONCUREAZA SAU AU CONCURAT.

Deci, parca nici nu stiu care pui este favorit, ideea este ca lupt pe toate fronturile ca sa am porumbei buni, de aici si confruntarea asta – am porumbei de la crescatori ce concureaza si de la crescatori ce tin voiajori doar din pasiune.

Deci lansarea ar fi duminica dimineata, fac foto urgent la primii sositi si le trimit pe site, apoi comparam timpii. Sa dau un pronostic?

1. DARK;
2. ASTRA;
3. SOIM JR.
4. STELA.

Sunt curios ce spuneti voi, scuze pentru calitatea fotografiilor.

O zi buna, Adrian Eugen Malinescu – PISCHIA.

La imbarcare:
imbarcare-002