Porumbeii comunitari sunt de regula considerati “sobolani zburatori” de catre orasenii care nu sunt columbofili. Acesti porumbei murdaresc cu gainat ferestrele, statuile, acoperisurile si masinile. Dar ce-ar fi daca in loc de a le murdari, porumbeii ar deveni niste agenti de curatare avand excremente cu compozitia unui sapun? Cercetatorul belgian Tuur van Balen lucreaza la o dieta speciala care ar putea avea exact acest efect asupra porumbeilor comunitari.

Proiectul, caci este vorba de un intreg proiect, se numeste Pigeon d’Or. Pe langa dieta speciala care ar face porumbeii sa gainateze sapun, proiectul cuprinde si designul unor adaposturi special gandite care ar putea fi orientate in functie de necesitati.

La dieta speciala Tuur lucreaza impreuna cu un biolog si se bazeaza pe o bacterie care odata primita in hrana si metabolizata de porumbel ar face ca gainatul acestuia sa fie similar sapunului.

Proiectul a primit fonduri de la organizatii de cultura si arhitecturale, si acest lucru da credibilitate unei idei care la prima vedere ar parea o simpla aberatie.

Proiectul propune si un design al adaposturilor de porumbei care ar urma sa fie integrate in arhitectura fiecarei case.