Sunt un columbofil din Piatra Neamt si as dori sa propun un topic legat de plantele modificate genetic. De vreo 2 ani prin targurile si pietele de profil din zona se gasesc mai mult graunte si grau care provin cam de la aceeasi asociatie, modificate genetic. Problema se pune ca nici gainile si nici porumbeii nu prea le mananca decat de foame si atunci parca cu gura altuia, nu stiu motivul insa cum le dau cereale din productie taraneasca se schimba problema.
In vara am adus dintr-un judet vecin la cineva niste stupi si l-am intrebat trecand pe langa un lan de floarea soarelui de ce a ales sa mearga 100 de km si nu s-a dus langa acel lan din vecinatate. Raspunsul a fost ca albinele nu culeg din floarea soarelui modificata genetic.
Oare chiar asa sa fie vietuitoarele pe care le numim dobitoace mai inteligente decat noi oamenii sau este doar o remarca de a mea personala?
Dobitoacele, au ramas saracele “dobitoace” in decursul trecerii mileniilor, tocmai datorita faptului ca ” au ales” sa isi dezvolte mai mult instinctele, iar omul ” a ales” sa isi dezvolte intelectul si mai tarziu platforma android! In timp ce la majoritatea insectelor si animalelor durata medie de viata a ramas aceeasi ( poate chiar a crescut) , fara interventia rapitoarelor sau a omului, la om durata medie de viata a scazut ( cred ca cu aprox. 10%) in decursul a catorva mii de ani. Asta spune mult despre instinctele “dobitoacelor” ! Eu stiam ca porumbeii nu mananca cereale care NU INCOLTESC ! Ai putea sa faci un experiment si sa ne ti la curent!
Sobolanii si gandacii de bucatarie cred ca sunt TATICII supravietuirii si a adaptarii ! Bear Grills e piscot pe langa ei !
Bafta!
Sa sti ca ai dreptate, eu la porumbei dau numai mancare la sac si nu am pb dar am observat la gaini , asta vara mancau porumb la greu si toata iarna, de o luna am cumparat alte boabe super frumoase, curate si stas la marime si nu mai vor sa manance deloc din lotul asta, inainte le dadeam in amestec grau porumb si floare si mancau tot, chiar cocosul si unele din ele preferau porumbul acum nici moarte nu vor sa manance .Totusi turturelele nu fac nazuri la ele :))))))
Salut , domnule columbofil din Piatra Neamt.
1- In Romania nu se cultiva plante modificate genetic pentru ca este interzis prin lege.
2- Floarea soarelui, despre care ti-a spus apicultorul este ameliorata genetic pentru a tolera erbicide pe baza de imazamox sau tribenurom metil nu modificata genetic (adica se refera la faptul ca s-au folosit gene de la aceiasi specie nu de la o alta specie vegetala)
3- Albinele nu pot culege nectar deoarece unii hibrizi au
tubul polenic prea mare si albinele nu ajung la nectar.
4-Da-le pasarilor sa manince mai putin, si nu numai porumb ca nici tu nu vrei sa mananci doar cartofi oricat ti-ar placea , t-i se cam taie de ei. (daca nu ti-e foame faci nazuri, dar daca te roade foamea se face agurida miere)
5- Ai putea sa le dai pasarilor tale seminte modificate genetic, daca ai cumpara de la un importator de peste ocean- dar, ma indoiesc ca ai gasi sa cumperi de la asociatia agricola de la tine sau din targurile de saptamana.( in ce poti gasi omg, sunt furajele concentrate care la fabricarea carora se folosesc si sroturi de soia modificata genetic)
6- Nu te speria, ca nu-i dracul asa negru, si vezi ca boabele de porumb sa nu aiba cumva miros de mucegai, asta este posibil pentru ca anul trecut din cauza ploilor din timpul recoltatului au fost foarte multe cazuri cand calitatea a fost depreciata, si mai ales in zona ta unde pot fi probleme cu umiditatea la recoltare chiar si in anii normali.
Numai bine.
Cumparati de la tarani cereale….ca si eu vor sa isi vanda marfa…promovati hrana Romaneasca…nu cea din import ca scoate-ti banii afara din tara…multa sanatate!!
Gabriel, in România si şpaga este interzisa prin lege…
Dragi compatrioti,
revin cu noi informatii:
Conform spuselor lu’ tanti wikipedia, ma insel covarsitor de amarnic!
Oameni în funcție de eră Speranța de viață la naștere(ani)
Paleoliticul superior:33 La 15 ani: 39
Neolitic:20
Epoca bronzului:18
Epoca bronzului,Suedia :40-60
Grecia antică :20-30
Roma antică:20-30
Pre-Columbian North America: 25-35
Medieval Islamic Caliphate:35+
The average lifespans of the elite class were 59–84.3 years in the Middle East and 69–75 in Islamic Spain.
Anglia medievală: 20-30
Începutul secolui 20 :30-40
Media curentă în lume: 70 (2008 est.)
Acum cred ca trebuie luate in calcul razboaiele si molimele, pentru ca altfel nu pot sa imi explic cum in Epoca Bronzului durata medie de viata era de doar 18 ani !
Cam ridicol zic eu, avand in vedere ca nici boli venerice nu cred ca erau atatea, iar alimente modificate genetic…..nici atat!
Bunicii mei au trait 82 de ani fiecare, parintii mei probabil vreo 75, iar eu nu ma astept sa prind 70 !
Bunicii mei n-au fumat, n-au baut, nu s-au drogat, n-au avut servici si stres, au mancat sanatos si au facut “fitness” la sapa la cucuruz !
Eu mi-am trait viata exact pe dos!
Ce sanse sa prin 82 de ani oi avea?
@Gbriel te rog sa ne dai ceva detalii despre porumbul “Pioneer” ,daca deti.
Chiar se respecta legea in Romania ? Oau, pai cred ca suntem singura tara in lume !
Bafta !
http://www.infomg.ro/web/ro/Home/Stiri/3/1801
Draga domnule administrator, prea cinstita si onorata conducere a site-ului porumbei.ro.
As avea si eu o propunere, ca a nu mai imi manc nervii “scroluind” in sus si in jos pe la subiectele la care am comentat sa vad daca mi-a raspuns lumea.
Fa un sistem, o chestiune, o şaiba de-asta de-a ta computericeasca ca undeva in dreapta in stanga, sus sau jos…….sa apara ultimul subiect la care s-a comentat, sau ultimele subiecte active in ultimele 48 de ore! Eventual si numele comenticiului !
Sa ne facem viata mai usoara !
Unele subiecte starnesc mult interes, dar apar altele noi si lumea ramane sa comenteze pe cele vechi….si paginile trec….. si nervii imi cresc!
Asa o maslina de rontait cand oi avea mataluta timp !
Nu stiu daca este posibil, tehnic vorbind, dar multi bani pe extraveral as economisi !
Bafta!
Soiurile de porumb sau hibrizii pot avea mai multa proteina sau mai putina, mai mult amidon sau mai putin, in functie de caracteristicile fiecaruia. Porumbeii prefera unele sau altele in functie de necesitati.
Aceeasi problema a fost constatata in mai multe crescatorii cu privire la hrana de sac din afara. Porumbul chiar daca este un hibrid bun, datorita depozitarii indelungate, isi poate pierde din calitatile nutritionale.
Atunci cand amestec porumb din productie proprie cu mancarea de la sac am observat o preferinta a porumbeilor pentru porumbul meu recoltat in anul anterior.
@LS: buna idee. Mai simplu pot face sa primesti email la fiecare nou comentariu pe un topic anume care te intereseaza. Dar am sa ma gandesc si la varianta cealalta.
domnule Gabriel prin raspunsul dat se vede ca aveti cunostinte in domeniu,insa lasand la o parte terminologia de ameliorat ,hibrid ,etc cred ca tot ce este impotriva lucrarii creatorului nu face decat sa ne conduca la distrugere.nu am cunostiinta ca albinele sa ocoleasca vreo floare lasata de bunul Dumnezeu pe pamant afara de cele in care omul a inceput sa si aduca contributia. ca si concluzie cred ca ar trebui preluat comentariul domnului florentin de mai sus si sa incepem sa ne schimbam mentalitate ca tot ce i romanesc e rau si trebuie sa dispara,si sa incepem sa ne promovam produsele noastre romanesti extrapolind chiar si porumbeii .cred ca nu ar trebui sa tot facem atata reclama produselor straine si ar trebui sa aratam lumii ca avem si noi porumbei in romania de loc 1 la columbodroame internationale ,rosii cu gust de rosie si nu de cauciuc etc
@por.ro
Buna si ideea cu mailu, nu-i bai, dar nu stiu cati dintre noi verifica frecvent e-mailu…? In special cei mai invarsta!
Interesant ar fi sa isi poata face lumea cont si sa poata fi atentionati ca pe fb, pe cont, de anumite noutati. Dar ar necesita mult spatiu pt stocare, motor nou, investitii in bani si timp si nu cred ca ar aduce beneficii pe masura investitiilor. In plus exista deja site-uri de columbofilie sociala, sau cum s-or numi…..gen fb!
Gasesti tu o solutie ca esti baiat istet!
Bafta!
De inteles temerile columbofilului din Neamt.
Mai bine argumentat decat Gbriel nu cred ca exista.
Lordule beneficiezi de ,,dragostea” mea neconditionata indiferent de ,,prostiile” pe care le scrii. Mare noroc cu googalul. Ti-o spun ca sa stii ca ai cel putin 1 admirator.
Daca iti deschizi FAN CLUB sa ma anunti.
Referitor la faptu ca traiesti mult e o chestiune relativa. Mult nu inseamna neaparat si bine si frumos.
Daca esti pe has, cred ca ti se perinda mai multe vieti prin minte decat tot arborele tau genealogic. E un exemplu stupid. Ca sa nu mai zic de eventuale experimente cu persoane + 18 ani.
Poti sa stai linistit ca la batranete o sa fii exact ca ai tai, fara pensie. Abia atunci sunt bune amintirile.
O dedicatie sa iti treaca https://www.youtube.com/watch?v=gy5Ve3338-E
Eu propun sa dam cerealele astea modificate genetic la soareci si facem ferme de soareci modificati genetic. Cand constatam ca se fac eliberari de ulii eliberam si noi repede soarecii, ulii ii mananca si dau coltul.
Ar fi bine totusi sa manance si porumbeii. De aia ies campioni aia care dau mancare la sac. Strainii fac mancarea aia cu seminte modificate genetic. Daca porumbul este modificat sa reziste la frig, la seceta, la umezeala in exces si sa aiba bobul mai mare atunci si porumbeii rezista mai bine la frig, si nu mai trebuie sa ai neaparat cotetul perfect uscat, si le cresc si muschii ca bobul porumbului. Andrei cred ca deja le da asa ceva ca rezista foarte bine la seceta, se spala fara apa.
porumbei.ro: poate o aplicatie pe mobil care sa ne anunte cand apare un topic /comentariu nou,,,,,,,,cat despre cetreale daca provine de la silozuri mai ales din afara pentru ca se importa foarte mult ,astia le trateaza impotriva moliilor si a altor gangani si este normal sa fie ocolite pe cat posibil de pasari , si nu pentru promovare dar este bine sa intelegem beneficiile cumparari cerealelor autohtone si nu oricum ,pe cat posibil de la mici producatori ,,TARANI” in felul acesta ei nu se vor lasa de meserie iar noi cumparam cereale cu un minim de chimicale pentru ca nu isi permit prea multe ( daca intr-un sac de porumb nu exista urma de gargarite\moli atunci ………chimicale la sac)
Salutare tuturor.
Pentru Hulubaru- Albinele nu ocolesc floarea soarelui respectiva, dar apicultorii da., pentru ca nu culeg sufficient nectar si nu iese miere= lipsa profit
Pentru Lord- Fii linistit, ca nu se cultiva porumb modificat genetic, nici chiar de la Pioneer.Cea ce comercializeaza ei cu titulatura de aqua max, sunt hibrizi mai performanti dar care pot suporta densitati de cultivare mai mari, sunt mai toleranti la seceta si dau cu 3-5% productie mai mare. Similar in pomicultura este cumva obtinerea soiurilor mai bune prin selectia celor mai bune plante si altoirea acestora pe portaltoi foarte rezistenti la seceta. In lumea porumbeilor un exemplu poate fi imperecherea porumbeilor voiajori cu porumbei salbatici pentru cresterea rezistentei la boli (ca sincer alte caractere nu cred ca pot fi inbunatatite).
Idea este sa folositi porumb curat (daca e mucegait , daca este mancat de gargarite sau sobolani, nu este pe placul pasarilor), de preferinta cu bobul cat mai rosu pentru ca are continut ridicat de carotene si proteina.
Asa cum spunea si Silviu sunt hibrizi cu continut mai mare de proteina, si care au calitate mai buna in furajare. Asta inseamna ca pasarile daca au mancare la dispozitie vor consuma mai putin deoarece le tine mai mult de foame. Ca sa se inteleaga- Fabricile de nutret cumpara doar porumb care are continut de proteina ridicat, si ofera un pret mai bun pentru el.
Faceti amestecuri de graunte si daca nu vor sa manance puneti pasarile la postit si veti vedea ca vor manca
Din motive obiective de 3 ani eu ajung la porumbei odata la 3 zile.
Din cele 3 zile 1 postesc si sunt foarte sanatosi si plini de energie. Sunt liberi in permanenta, asta inca 30-40 zile pana ii mut in casa noua si o sa am timp mai mult pentru ei. Inainte le lasam mancare multa si am observant ca erau foarte lenesi si grasi. Va voi raspunde cu drag ori de cate ori pot sa va lamuresc cu cea ce cunosc, pentru ca este bine sa invatam unii de la altii, sa cautam problemele acolo unde sunt pentru a putea oferii solutii corecte.
@Jerry
Doamne feri ! Am trait sa o aud si pe asta ! Eu “FAN CLUB” ? Ce mama naibii sa facem acolo ? Eventual sa bagam cete-o beuta, sa vorbim de porumbei si sa facem sinteza ultimelor filme porno vizualizate !
Apropo de pornoace, voi ati observat ce religiosi sunt actorii de filme porno, in special femeile ?
De fiecare data, cand mi-e lumea mai draga si singele TOT adunat intr-un singur loc, tipele respective au grija sa imi aminteasca cat sunt de pacatos prin replici gen : “Ooohhhh, my God! Jessus Christ that feels good !” (Ohhh Doamne Dumnezeule ! Isuse ce bine e !) . Ba, esti nebuna femeie ?! Mi-ai f#ut#t tot chefu, fiti-ar cataua dracu !
Asta ca o paranteza.
Cred ca cel mai mult ar merita un Fan Club, porumbei.ro !
Sau cel putin sa facem cumva, pe la vreo expozitie pe undeva, sa ne intalnim toti internautii sa-i tragem o poveste !
Eu cand imi fac AUTO-EXORCIZARE, cand am chef sa beau si sa plang cu muci , am doua piese, total diferite, pe care fac treaba asta!
Prima: Haapr Cord feat. Chimie – Primavara
http://m.youtube.com/watch?v=mv1gA-KuJkg
A Doua: Luther Ingram – If lovin you is wrong i don’t wanna be right
http://m.youtube.com/watch?v=nWAUCVbnDUg
Interesanta si alegerea ta, cred ca a fost coloana sonora la ceva film.
Legat de alimentele cu “E-uri” si conservanti, vreau sa va spun ce mi-a spus un preot odata. Periodic, la nu stiu cati ani, din lipsa de spatiu, mortii “proaspeti” se baga in gropi ce au mai fost folosite, cu alti morti in ele. De obicei la dezgroparea mortilor “vechi” nu ramanea decat o mana de oase care se punea la capul mortului “proaspat”. Mai nou, de cativa ani incoace, cadavrele nu se mai descompun. A dezgropat, popa ,adevarate mumii cica…
Bafta!
Putin OFF TOPIC.
@16 Cum vrei sa se mai descompuna organismul si organele cand mai nou se mananca mai mult plastic decat materie naturala. Stai sa vezi pe cand le ingroapa pe pitipoancele alea de prin Bucuresti.. cu plastic peste tot.. Rau am ajuns.. Unde-i vremea cand mancai o rosie proaspata din gradina, castraveti murati din beci si o slana cu ceapa?
@Paul
Ba, clujene ca bine le mai zici !
Tin minte cand eram copil si veneam descultz de la riu, de la pesti. Ma astepta buna, saraca, cu o paparada si cu un castravete, doi, taiati cu sare. Ba, castravete de-la mic, stramb, tzepos, usor amarui, un gust FANTASTIC ! De multe ori cand ne era foame, meream in gradina si luam o rosie si asa GOALA o mancam, cu putina sare. Ou Kinder mancam PITA CU APA SI CU ZAHAR ! Nu stiu multi ce-i aia ! Si cate-un colt de pita cu unsoare, chiar si pita cu mustar gol, de-la Ceausist adevarat, mancam si ne saturam. La bundărețîî din ziua de azi poti sa le dai si AUR ca tot nu-i bine. Tot bolnaviciosi si firavi ca paiu de otava ! Dupa 7 ani de copilarit la tara, intre oameni simpli, majoritatea prietenilor mei fiind tigani, de mers la pesti, la scalda si la furat de prune si de cucuruz de fiert, cand am ajuns la oras la scoala, intre copii de doctori, ingineri, imbracati cu proaspetii aparuti adidasi “puma” (un fel de ghete oribile dar cu care posesorii se purtau mandri ca Tutankamon), care nu ziceu “merem la folbal” ci “mergem la fotbal”,…..zici ca eram Mogli ! Parca si tenesii ma strangeau in picioare de atata mers descultz. Stiu ca nu va vine sa credeti, dar in prima zi i-am si spart buza unui “inteligent” care ma tot contrazicea. A venit cu ta-su la mine la usa, care racnea ca disperatu ” Deschide stiu ca esti inauntru!”, fiind pe la ora 13 ai mei erau la munca. Ba, tata de “inteligent” esti prost ? Cum crezi tu ca eu is asa de prost incat sa te si ascult……Doamne ce oameni….
Oricum am avut o copilarie bestiala. In fiecare toamna se cruceau aia cand ajungeam la capitolul “inspectia mainilor”. Toti “inteligentii si doctoreii” se prezentau cu manichiura facuta iar eu cu mainile si buzele NEGRE, de la atatea nuci (verzi) mancate cu briceagu ! Nisip sub unghii,…. ca puteai sa torni fundatie la o casa!
@Gbriel
Nu vreau sa intru in polemica cu tine, ca vad ca esti pe treaba ta ! Am mai ras eu de ala cu porumbeii arabi ce isi smulgeau singuri penele, iar la final ma “batut” omul de m-a ascultat cu urechea.
Am fost nevoit sa-mi retrag cuvintele ca magaru p#la !
Deci cand vad ca e unul mai bun ca mine stau pe sest, ca aici nu prea pot sa dau si a fug.
Dar,….si exista un “dar”, hibrizii astia pe care ii pomenesti dumneatale. Ce e astia domnle? Nu au suferit ei oare o anumita mutatie ? Iar tot ce e “anormal” , genetic vorbind, dupa parerea mea se cheama “modificat genetic” . Chiar si tulpina de Măr pe care o altoiesti sa faca 3 tipuri diferite de Pere, tot modificata (acum nu stiu daca geneic) e !
Sanatate sa ai !
Productia asta SUPER PRODUCTIVA la hectar a distrus viata ȚĂRANULUI ROMAN , care nu a mai putut fi competitiv cu caruta si cu calul ! Tatal meu are teren mostenit si a considerat ca e mai rentabil sa il arendeze unei MEGA COMPANII decat sa il cultive el. Daca nu ma insel primeste 100 euro/ha sau 500kg/ha (porumb) ceva de genu.
Satele sunt pline de oameni batrani care stau la poarta de dimineata pana seara, iar tineretu e ori la oras ori rupe internetu in doua, in casa !
Bafta!
Referitor la E-uri,conservanti alimentari,popi si persoane decedate. Pana in prezent aveai voie ca dupā 7 ani de la data decesului sā dezgropi un cadavru iar in locul lui sā inmormantezi o alta persona decedata.In ultimul timp datorita folosirii excesive a acestor conservanti alimentari si a E-urilor,sau gasit tot mai multe cadavre nedescompuse.S-a calculat ca in ultima perioada un om consuma anual 2 -2,5kg de conservanti si E-uri iar o parte din acestia nu se eliminate din organism lucru care duce la o perioada mult mai mare necesara descompunerii.Datorita acestui fapt preotii au propus in parlament ca sā se mareasca perioada ,dupā care ai voie sā deshumezi un cadavru, de la 7 la 10 ani.Nu stiu daca s-a si aprobat aceasta lege.
@1:
Lordule Scula esti pe langa subiect total. Speranta de viata la oameni a crescut permanenet,acum 5-600 de ani oamenii mureau pe la 50 de ani. La animale nu stiu sa fi facut cineva calculele astea,e si cam greu sa zici care e speranta de viata a porcului din curte :) sau a cerbului pe care vanatorul il impusca,sa nu mai zic ca in evul mediu ii durea pe aia in bascheti de dtudiile despre speranta de viata la animale(ca sa stim cat traiau atunci)
@andrei
Da, pretenas ai dreptate, la com.1 am bagat in ele urat de tot :-)). Cand mi-am dat seama ca, cam pute m-am documentat si m-am corectat in com. 6 !
Bafta sa ai !