Portia de calciu

Le-am cerut o demonstratie pentru topic:

In goana nebuna la cuib, suplimentul de minerale la boxa se impune. Asa ca ne prezentam cu portia la fiecare apartament, ca un comerciant care merge cu mostre pe la usile oamenilor. Au fost de treaba, mi-au deschis toti!
calciu-porumbei-ouat2

laboxe
Ce le mai oferiti porumbeilor in aceasta perioada pentru niste oua de calitate?

calciu-porumbei-ouat

porumbei.ro

29 comentarii la “Portia de calciu”

  1. La unele cupluri se impune si mancarea in boxa ca nu apuca femela sa faca 2-3 pasi pe podea ca deja o omoara in bataie masculul. Apa mai apuca sa bea ca e capul in adapatoare si ii da carate numai in gat sa se duca mai bine apa. :)))

  2. Orice magazin de porumbei din orasul tau sau de pe net are grit de vanzare de la N firme. E bine sa combinam mai multe feluri.

  3. Caramida pisata, argila, sare, nisip, niste grit de caramida cunparat si niste tencuiala de la o casa porasita, ciugulesc de rup, in apa avipharm si cam atat, au slabit putin femelele alergate de mascul la cuib, dar isi vor reveni in perioada clocitului, bafta la pui campioni

  4. Amestecul meu: grit cu scoica, vita- minerale roz, pamant cu nisip galben ( luat dintr-un cimitir de la sapatul gropilor :-))) ), lapte praf pt. vitei, sare si otet in apa ( zilnic, la 3L apa un varf de lingurita sare iodata de calitate INFERIOARA, nu EXTRAFINA ). Eu, contrar invataturilor lui Schaerlaeckens, CRED IN VITAMINE, mai ales la matca ! O data la 2 saptamani 3 zile in apa (un weekend DA unul NU) VITAMINE CU AMINOACIZI !

    Sanatate ca-i mai buna decat ….boala ce-am avut-o eu !

  5. :)) Karate in gat… Mor de ras, si ai mei au centura neagra….pe aripi(cate 2)

  6. Nu am dat niciodata in boxe, oricum nu cred ca mananca vitamineralul, ai mei stiu sigur ca nu… nici nu le dau in perioada iernii, doar dupa ce incep sa iasa puii.
    Poate nici nu e bine ma gandesc ca prea mult calciu poate sa dea in coaja oului care poate sa fie prea tare cand trebuie sa ciocneasca.
    Zic si eu….

  7. asa informativ e nevoie de aprox 650 mg CA /femela/zi in perioada depunerii oualor

  8. si era sa uit asta : calciu singur nu e suficient

    Calciul este necesar pentru dezvoltarea osoasa normala, coagularea sanguina, transmisia neuronala, functia muschiului inimii si tonusul muscular scheletic.

    Vitamina D3 favorizeaza preluarea calciului si stimuleaza fixarea acestuia in oase. Aceasta poate fi produsa de catre organism prin expunerea la soare, dar productia proprie s-ar putea sa fie insuficienta pe termen lung, in special in timpul lunilor de iarna, cand organismul mai putina vitamina D.

    Vitamina K este o substanta nutritiva importanta a schimburilor metabolice ale osului, cu roluri in formarea structurii osoase. Este responsabila pentru formarea osteocalcinei, o proteina cu rol in fixarea calciului in oase.

  9. Off topic: Fantastic cum stau golani astia in boxe …. Cate doi asa , cumintei …
    On topic : Ideal ar fi sa si le ia singuri din natura , pt ca ei stiu mai bine de ce au nevoie si de cat , dar idealul e ideal : )) . Vitamineralul si cu gritul face o treaba destul de buna in perioada ouatului . Eu folosesc grit simplu , pe care il cam devoreaza ….

  10. @lucivet: vitamina D este in vitamineral. Vitamina K nu stiu, ce surse ar mai fi?
    D-ul se genereaza de la soare doar la pranz si doar in lunile de vara, mai putin primavara si toamna.

  11. Lordule, lapte praf pentru vitei si pamant din cimitir zici? Vezi ca iti fura vreo firma ideea. Acu vezi in oferta Versele sau Rohnfried pamant de cimitir la numai 49 euro punga de 10 grame.

    Ce rol are sarea? Nu am dat niciodata, am auzit povesti horror si parca oricum e in vitamineral.

  12. Eu am un calup de sare la porumbei ,este de marimea unui pumn si in perioada cresterii puilor tot ciugule la el,sunt foarte amuzanti zici ca vor sa il sparga dar defapt ei il ating doar cu limba pentru ca dupa o perioada au aparut mici gaurele in el.
    Am calupul de mai bine de 3 ani si nu am sesizat nici o problema cum ar fi coaja oualelor mai moale sau alte schimbari,pe langa gritul obijnuit dau vitamineral de la mai multe firme ,polen de la plafar ,carbune pisat si alte mici delicatesuri pe care le-am aflat de la columbofili mai batrani.

  13. Poti pune si dolomita, aceasta contine calciu magneziu si are un super pret. Este 100% naturala, o punga iti ajunge un an costa cam 10 lei 5 kg se da simpla nu in combinatii. In loc sa folosim produse simple romanesti dam banii pe grit, dolomita e mai buna si belgienii ar folosi dolomita dar nu au.

  14. @por.ro
    Pamant galben din cimitir la Versele…? :-))
    Tzeapa ca nu stiu aia cimitiru de unde iau eu !
    Asta e sincer adevaru, am trecut intr-o zi pe langa un cimitir privat, nou ( nu iau pamant cu oase cu tot) si am vazut ce argila faina scot baietii de-acolo. Iau cate o jumatate de plasa si imi ajunge un an! Mai am un loc de unde iau ceva nisip galben-albastrui…..e un perete vertical intr-un deal din afara orasului si deacolo iau pe alese, pe straturi. De la Paleolitic incoace ! :-))

    Nu vreau sa induc columbofili in eroare, dar din cate stiu eu sarea este cel mai la indemana electrolit. Eu cand faceam sport, in timpul antrenamentelor beam apa cu putina sare. Ma ajuta sa ma hidratez fara sa ma puste diareea ulterior!

    Bafta!

  15. Sarea = NA Cl
    ionul de sodiu Na si ionul de Cl deci da sarea este un electrolit (solutii de ioni ) , intervin in schimburile intra, extracelulare , cand transpiram oare de ce pierdem sarea(vezi gustul pielii)
    e importanta si pt formarea laptelui de gusa dar atentie peste 5% in hrana produce intoxicatie (edem cerebral), convulsii si moarte

    o lingurita (moca) de sare ucide un porumbel

  16. Am in permanenta grit, calciu furajer, sare furajera bulgari si minerale praf. Am observat o mare bucurie la femele cand le improspatez calciul furajer si sunt inainte de a depune ouale. Folosesc varianta de la Purina si sunt multumit.
    Despre bataia la cuib si perioada de zapaceala aferenta, ma gandesc ca asa trebuie sa fie pentru a conduce la o ponta mai usoara. Cred ca o femela grasa oua mai anevoie si comportamentul asta, bataia la cuib, are rostul ei altfel, ar fi disparut demult din comportament. Natura elimina ceea ce nu-i trebuie.
    Daca in sezonul rece pot supravietui cateva zile fara hrana, cred ca nu sunt afectati viitorii embrioni de aceasta perioada de excitare si bucurie – pana la urma – a porumbeilor. Hormonal, exista o legatura dintre cauza si efect.
    Stiu ca porumbelul cunoaste ceea ce-i mai bine pentru el si actiunile lui sunt chibzuite, motivate de ceva anume. Daca n-ar fi pregatiti pentru a se imperechea, n-ar intra in jocul asta. Ma gandesc la exemplarele fara resurse biologice suficiente: raman in pereche dar incurca pe toata lumea, nu merg pana la capat sau fac pasii foarte anevoios. Doar cand pot merg mai departe.
    Situatia are nuante diferite pentru porumbeii liberi sau pentru cei inca inchisi; primii au optiuni, ceilalti au doar parerile noastre.
    Va doresc sa aveti imperecheri reusite, pui sanatosi si sa vi se indeplineasca macar jumatate din dorinte! Eu m-as multumi cu atat, oricum mie mi se indeplinesc mult mai multe decat as vrea :))

  17. @Dorel: totusi in cotet este o situatie mai putin naturala, mai ales datorita inghesuielii care dispera masculul care se teme ca femela va fi calcata de altul si apoi el ii va creste puii ca prostul. :)) Am observat ca daca un cuplu este afara, goana este mai putin violenta, in afara de zborul in tandem pe sus, cand sunt prin curte, masculii nu le alearga asa nebuneste, ba de multe ori ii vezi cum doar le urmeaza sau stau pe loc atenti la ele cum ciugulesc de pe jos.

  18. Porumbei.ro, ai perfecta dreptate, captivitatea schimba comportamentul, accentueaza frica de bastardizare. Doamne, cate fete zglobii au fost facute pres de 3-4 amorezi, trai nenica… Si faza cu masculul incornorat e faina ca statea si el cu curu pregatit. Evident, ca nu-l iertau prietenii. Ca doar asta-i rostu prietenilor…
    Cu toata doza majora de inconstienta, una din bucuriile mele o reprezinta zborul perechilor in timpul goanei la cuib, mai ales când disperatul o taloneaza in aer pe donsoara. Nici in zbor n-are liniste nenea. Si clar, masura de prostie necesara, numai pe duduie o vede in luneta, se anuleaza orice primejdie, este orbit baiatu. Numai pasarica nevestei ca doar suntem aproape de 8 martie :)))
    Stiti povestea aia cu deosebirea dintre porumbel si cocosel: porumbelul este pasarica pacii iar cocoselul este pacea pasaricii.

  19. @por.ro
    Fiti-ar androidu-a-naibii ! Am dat, in full screen, cu destiu pe ecran sa mut imaginea sa iti vad si restu boxelor :-))) Mare bou is, si ma mai fac!
    Eu as face un CD numai cu “turuieli”, mor de bucurie cand le aud.
    Supebi!

    @Dorel, Gherla
    Tare faza cu porumbelu si cocoselu. Problema e ca pe unele nici “curcanu” lu Obama, de Ziua Recunostintei, nu le SATURA !
    Stiu una de la tatamio !
    Cica cuplurile se cearta mai mult la batranete decat in tinerete. Motivu: moare “împăciuitoru” !

    Cam din anii 70, da mere….:-))

  20. Ehe, despre turuieli merge un topic separat. Fiecare familie are alt cantec. Cand turuie yearlingii parca il auzi pe tatal lor. Unii au un turuit mai gros, altii mai subtire, unii mai prelung, altii mai scurt si grabit. Am un baltat tare grabit, Rapperu, care isi turuie poezia in mare graba. Mor de ras cand sunt distrasi de ceva si uita versurile sau isi inghit turuiala pe la jumate. Cam ca mine la orele de istorie sau chimie, ca tare le-am urat. E ceva deosebit si cand turuie puii care inca nu au voce, umfla gusa dar nu iese nimic. :)))) Cand nu aveam porumbei uneori ascultam o inregistrare cu turuieli. Dilimache…

  21. @por.ro
    Doamne mare ti-e gradina, Doamne !
    Ascultai inregistrare cu turuieli ?! Si eu credeam ca eu sunt “bolnavu” de pe site-ul asta ….. :-)) La mine arata ceasu 04:27 si eu ce fac ? Stau pe porumbei.ro si ma amuz de Rapperu tau si de cum isi uita “poezia” porumbeii deranjati….:-))
    Tare as vrea sa-si mai uite turuiala si nevasta-mia din cand in cand, dar mi-e teama ca nici daca-i pica bomba atomica in oala de zama, in timp ce mesteca-n rintas, asta nu poate fi intrerupta din “tril” ! Sustine un concert interminabil. FARA ORCHESTRA !

    Hai ca-i 04:34, sa mai cuca si eu un pic !
    Servus!

  22. Turuieli :)))) figuri mai sunteti! Pentru mine, ca ardelean, moale la vorba si la auz, filmele romanesti in care actorii vorbesc uneori nejustificat de repede sunt pline de turuieli si latraturi. mai ales unele scene d-ale lui Sergiu Nicolaescu. Probabil asa aud eu :)))))
    Dar in orice caz, imi recunosc tunetele unor masculi si sforaielile altora. Am cativa, numai le fornaie ceva la femele, ca alea nu-s turuieli. Culmea, le place si vezi cum ridica tinta gagicile si umfla gatu. Au o magie aparte astia, le lucreaza din priviri zici ca-s mentalisti scoliti de Gog.
    Aia care tuna m-au dat pe spate întotdeauna. Masculi feroce!
    Oricum as invarti-o turuiala si curtarea femelei sunt printre condimentele unice la care au acces columbofilii.

  23. Lol. Ce credeți, oare e adevărat că excesul de calciu duce la mai multi descendeți de sex masculin? Am citit ceva despre asta într-un articol franțuzesc..

  24. Ce liniste e pe-aiceaaaaaa…….se ocupa domnii de cucoane !

  25. Bună seara,nu sunt crescator,am găsit un pui în vârstă de aprox.2 sapt.am încercat sa mă lămuresc cu mancarea și cred ca ne descurcam☺.E vioi și mâncăcios dar are un tremur constant al aripilor.E un semn al lipsei de minerale?Nu am grit.Ii trebuie sau doar porumbeilor pt.concurs.?I am pus ceva argila și coji de ou.Multumesc anticipat.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *