Porumbei Bricoux


Maestrul Bricoux a ramas in istorie prin tipul de porumbel pe care l-a creat. Ce inseamna o culoare mai rara…branding. Oare daca porumbeii erau solzati sau albastri, mai aveau acelasi impact?




Poze trimise de Robert

Categories Stiri

55 comentarii la “Porumbei Bricoux”

  1. foarte frumosi si creed ca sunt si foarte buni la concursurile fe demifond fond

  2. Maestrul Bricoux a ramas in istorie prin performantele pe care le-a obtinut cu porumbeii creati de el. ;)
    Impactul avut de ei nu se datoreaza culorii decat daca sunt in mainile “amatorilor”. :)

  3. @Corbu: vroiam sa spun ca daca postam niste solzati si nu precizam crescatorul, putea fi oricine ca nu-l recunostea nimeni. La pozele postate aici, puteam sa nu scriu Bricoux, ca tot se stia, prin aspectul porumbeilor. Clar ca daca nu aveau si performante nu mai conta cum arata.

  4. sal…dupa parerea mea culoare nu face linia …rezultatele vorbes si originile …. asa argintii si trestii sunt si gutani da asta nu inseamna ca sunt Bricoux …. orcum porumbei sunt superbi si foarte bine ingrijiti.sal

  5. Porumbei.ro, stiu ce ai dorit sa spui. :)
    De aceea am si scris partea a doua a mesajului. ;)
    Pt. mine (amatorul), porumbelul Bricoux (in culoarea clasica) este o pasare superba fara a fi nevoie sa zboare la vr-un concurs. Pur si simplu vazandu-l in jurul casei e’ suficient. Asta pt. mine. Pt. tine (spre exemplu) banuiesc ca nu-i suficient. :D

    P.S. – am scris “in culoarea clasica” pt. ca aveam acasa (la Tgv) o carte veche (buletin informativ parca) in care era o poza cu un porumbel Bricoux solzat. A naibii pasare era la fel de frumoasa. Acelasi cap superb, tinuta etc.

  6. crescatorul se numeste Robert Caramida este un om extraordinar am 3 pui de la dansul. Mult succes tuturor columbofililor!

  7. Va salut ! Multumesc pentru postarea acestor porumbei de Bricoux ai mei care ii detin de 15 ani…Acum sunt in colaborare cu bunul meu prieten Fortini Stelian are detine Bricoux de multa vreme …Pentru Contact ma gasiti la ID robert_rdv87 sau Telefon 0767207109

  8. Dr. Bricoux a fost unul dintre cei mai faimosi columbofili pe care i-a avut Belgia. A fost nu numai un crescator de prima clasa dar si un maestru in arta reproducerii porumbeilor. Porumbeii Bricoux , in acea vreme erau cei mai constanti zburatori.Porumbeii lui erau invincibili, Dr. Bricoux a dominand lumea columbofila in perioada 1919 – 1939.
    Porumbeii Bricoux au castigat 14 premii nationale,au sosit pe locul doi de 12 ori si au incheiat de 124 de ori in primii 20.Succesul sau a fost atat de mare incat contestarii sai l-au acuzat pana si de doping.

  9. Am spune ca porumbeii rosii sunt urmasii lui Bricoux, albastrii ai lui Dordin si Catrisse, solzatii si gutii ai lui Stichelbaut,Janssen,Tarcatii (listi,alb cu negru,cu cravata,etc. cum le mai spuneti voi) ai lui Aarden,etc.
    Toti brand si toti au lasat impact.

  10. Frumoase exemplare.Ca statura , mari, grosi…putin,, butucanosi” as spune.Insa nu cred ca sunt 100% Bricoux(culoarea nu indica direct linia) porumbeii prezentati. Pot fi Bricoux, dar nu 100%.Bricoux pot fi si inchisi la culoare: patati, guti, albastrii. Facand o paranteza…nu toti galatenii vineti cu cozi albe(sau bete) si trasi la piept sunt pasari Ghita Rosu!Imi pare mult spus Bricoux pur , in Romania, in cantitati asa mari. Crescatori cu Bricoux pur/combinati (strict porumbei zburati, si cu rezultate) : Badin Vasile BR (din 22 porumbei angajati, la Krasnodom 2002: 19 clasati la distanta de…958 km!!! sau 1999 lansare Gdansk 1207 km ..10 porumbei de 1 an angajati in cursa , din care se intorsesera 7…si clasati 3.) Dumitru Paul, Udrea Oprisan, Georgica Popescu, Valcu Constantin(multi trecuti in nefiinta), Husein Aly Zeinun CT. E mult marketing la mijloc, prea mult comert.Nu inseamna ca daca corespund liniei…sunt porumbei de valoare. Sanatate multa crescatorului(sa ii poata cultiva mai departe)…toate cele bune.E doar o parere(testata de altfel, pe propria piele) nu ma martirizati ))))

  11. Foarte frumosi imi plac si mie foarte mult porumbei rosii.In crescatoria mea am numai rosii de la ornament pana la voiajori sport iubesc culparea rosie la porumbei :X

  12. Dr. Arthur Bricoux nu a avut NUMAI porumbei rosii sau ma rog, trestii.
    A se vedea :
    -Ghidul columbofilului amator -1978- autor col. Georgica Popescu
    -Sportul columbofil romanesc -1985- autor col. Georgica Popesc
    -Porumbeii calatori si de agrement -1996- autor col. Georgica Popescu
    Mai puteti gasi informatii in BIC 1980…. 1989 etc,etc,etc.

  13. Pentru a vedea mult mai multe poze cu porumbeii mei Bricoux contactati-ma la ID robert_rdv87 sau Telefon 0767207109 si va pot arata poze cu porumbeii,sau da-ti un click pe numele meu direct si va apare pagina mea cu toti porumbeii, MATURI & PUI , am si achizitionat cate ceva tot Bricoux de la bunul meu prieten Fortini Stelian din Curtea de Arges , cine doreste cateva detalii despre Bricoux il pot ajuta cu mare drag !!!

  14. mohora marian parca mai avea porumbei din astia, stiu pe cineva care are de la el si aratau exact la fel ca in poza, argintii stropiti

  15. Bricoux nu a avut numai rosii dar… cand pronunti Bricoux in orice context, ce imagine iti vine in minte? Mie imi vin instant acei trestii armoniosi cu capul gri.

  16. superbe pasari ! porumbeii bricoux sunt preferatii mei…!

  17. crescatorul se numeste Robert Caramida si e un om cu niste porumbei super frumosi si pe langa asta e si un om foarte cumsecade si de ajutor

  18. Tin sa va impartasesc o parere,si as vrea sa imi spuneti daca am dreptate sau nu : am observat ca porumbeii voiajori argintii au o viteza superioara,si asta o zic din propria experienta! Am 4 masculi argintii si o femela! 2 dintre ei,ii tin inchisi la matca,iar 3 dintre ei ii am la zbor.! In c0nditiile in care astia 3 au 1 an toti 3! Au fost fugariti de uliu nu au fost luati,i-am dus la antrenament,si spre surprinderea mea primul porumbel sosit a fost un mascul argintiu,si dupa circa 5,respectiv 6 min au sosit si ceilalti 2,iar restul(grii,baltati,solzati) au venit in stol in nr 10 + 1 pripasit! PS : Aia 3 sositi au fost toti 3 masculi,argintii,si tin sa precizez ca toti 3 erau stingheri, desi nu erau imperecheati,nici nu curtau vreo porumbita!! Am fost surprins! Acum vreau sa citesc si parerea voastra! E adevarata observatia mea? Sau Nu?

  19. Porumbei care nu renunta la zboruri foarte usor. Anul trecut am avut doi pui dintr-un mascul bricoux si o femela aarden. La primul zbor peste munte din doi pui trestii unul l-am pierdut dar celalat a venit dupa trei saptamani si de atunci nu a mai intarziat niciodata.

  20. @Dark Wish: nu are legatura cu culoarea, pur si simplu s-a nimerit la tine ca acea linie de porumbei sa mearga mai bine. In plus, odata cu cresterea distantei se mai schimba ordinea sosirilor.

  21. prumbei foarte frumosi ,in schimb despre bricoux pur nustiu ce sa zic , un coleg de club imi spunea cum un fost mare columbofil(dnu gal gavril ,Dumnezeu sa il odihneasca) de la noi cumpara toti porumbeii rosii si arginti care ii gasea si mergea cu ei la bucuresti si ii vindea ca “bricoux” pur

  22. APASATI PE GABI SZABO, nu laud columbofilul ci prestatia porumbelului

  23. O adevarata legenda a sportului columbofil, Dr Bricoux si pus amprenta acestui sport si numele lui a ramas in memorie prin acesti porumbei bricoux tresti si arginti(bineinteles ca porumbei bricoux sunt si alte culori dar trestiu si argintiu se leaga mai mult de numele Dr Bricoux).Porumbei bricoux sunt prin excelenta niste atleti inegalabli ai vazduhului acesti porumbei cedeaza foarte greu.Cat despre acesti porumbei ai domnului Robert nu pot sa spun decat atat “SUPERBI” si sa-l felicit pentru ca mentine aceasta linie cat mai aproape de cea originala.

  24. as vrea sa imi cumpar o pereche daca ma poate ajuta cine ias fi recunoscator
    deoarece am auzit despre aceasta linie,dar pana acum inca nu am cunoscut p cineva care sa aiba
    as vrea sa ma conving singur etc….

  25. Bricoux sunt intr-adevar porumbei puternici , sunt foarte ambitiosi la zbor , nu renunta usor, sunt pretentiosi nu sunt chiar asa usor de intretinut sa stiti asta si trebuie multa rabdare si munca cu acesti porumbei si trebuie ca persoana care are si ceva sa cunoasca cu adevarat despre linia Bricoux , sunt pot spune cu mult diferiti de ceilalti porumbei cam la orice . . .Pentru cei care vor sa afle despre porumbeii Bricoux sa ma Contacteze , si cu mare placere ii ajut . . . Am pus aceste poze sa se vada ca inca mai exista linia Bricoux si asa cum trebuie sa corespunda cu adevarat caracteristicilor Bricoux , nu doar cu numele !!! Succes tuturor columbofililor!!!

  26. sal cine are vreo perce de Bricoux de vihnzare ma pote contacta la id kostyka_uniku97 sal si vhnt hn piene ???????????????????????????

  27. porumbei bricoux 100% nu stiu dc au fost vreodata in ro cel mai probabil a fost dl g. popescu care la randul lui a avut pasarile d la dl traian nitescu care a fost singurul roman care a cumparat direct pasari bricoux din linia jules cesar dar prin trecerea timpului shi repetate consangvinizari eu sincer cred k 100% linie bricoux nu mai exista din pacate sa pierdut d mult. Cn doreste cred k mai poate achizitiona pasari apropiate liniei bricoux d la dl G. popescu eu am avut pasari d la dumnealui shi au fost super multumit d calitatea lor

  28. Dr. BRICOUX
    A fost unul dintre cei mai faimosi columbofili pe care i-a avut BELGIA.A fost un crescator de prima clasa si un maestru in arta reproducerii porumbeilor.Porumbeii Bricoux erau cei mai constanti zburatori la acele timpuri.Porumbeii lui erau de neinvins.Dr. BRICOUX a fost un mare maestru din 1919 pana in 1939.
    Porumbeii Bricouxau castigat 14 premii nationale,au sosit pe locul doi de 12 ori si au incheiat de 124 de ori in primii 20.Succesul sau a fost atat de mare incat adversarii sai l-au acuzat ca foloseste droguri sau injectii.El a devenit celebru din momentul in care a facut schimb de pui cu campionul Frantei “Paul Sion” din Tourcoing.
    Dr. BRICOUX a aplicat incrucisarea intre rude insa a precizat si ca trebuie sa introduci la un moment dat sange strain daca ai de gand sa reproduci in consangvinitate stransa o lunga perioada de timp.Bricoux mai spunea ca acela care nu-i poate bate pasarile in curse cu oricare porumbel din orice crescatorie nu va putea sa-i ia locul si titlul de cel mai titrat columbofil.El mai spunea ca este foarte important sa folosesti porumbei crescuti in consangvinitate stransa cand vrei sa-i incrucisezi cu porumbeii proprii.
    Dr. BRICOUX nu a zburat niciodata cu puii.El zbura yarlingii pe cuib si maturii la vaduvie.A fost primul care a folosit ca metoda vaduvia ceea ce explica de asemenea si superioritatea lui.Porumbeii de doi ani zburau in concursuri de 600km iar cei mai in varsta trebuiau sa concureze in cele mai lungi si dificile concursuri.El este cel care a inventat practic concursurile pe distante lungi.Spunea ca un crescator trebuie sa se specializeze pe o singura disciplina(ex:viteza,demifond…..)iar cea mai buna metoda de selectie este cosul.
    Mai 1940:Dr. BRICOUX isi paraseste locuinta sa fuge panicat.Toti porumbeii sai au fost omorati intr-un contraatac al armatei Franceze.Dr. BRICOUx s-a suparat foarte tare ,dar si-a procurat pui de la cei doi prieteni ai sai:Nestor Tremmery si Caramin din Chatelet.Porumbeii lui Tremmery si Caramin erau in mare parte Bricoux.Dr. BRICOUX a murit cateva luni mai tarziu.Fiul sau ARTHUR BRICOUX nu a avut nici timpul si nici daruirea tatalui sau ,el vanzand porumbeii in 1952.
    Cei mai faimosi porumbei ai lui Dr.BRICOUX:
    “Kleine Geschelpte”288493/26-a castigat in decurs de 5 ani de 5 ori Nat.PAU, a foat unul dintre cei mai mari campioni ai doctorului.
    “Rode Libourne”-3039973/28
    1930: 4 Nat. Angouleme
    1931: 1 Libourne(local club Charleroi)
    1932: 1Nat. Angouleme
    1933: 1 Nat. Bourdeaux
    “Goede Rode Bricoux”-277541/29
    1931: 2 Nat. Angouleme
    1932: 4 Nat. Toury
    1933: 2 Angouleme
    “Bordeaux Bricoux”
    1934: 2 Bordeaux
    1936: 1 Biarritz
    1937: 1 Chateauroux
    1938: 1 St-Vincent
    1939: 17 Dax
    “Grote Rode”- acesta a fost cel mai bun zburator in 1933.”jules cesar” a fost cel mai faimos fondator al crescatoriei BRICOUX.Era un mascul rosu.
    “Bon Ecialle”(mascul rosu) a castigat locul 1 Nat Dax,cu o ora avans fata de locul doi.
    “Petit Roux”(mascul rosu)-locul 2 Nat. Bordeaux si 16 Nat Dax.
    “St-Vincent”- a castigat locul 2 respectiv 10 Nat. Bordeaux si 7 Nat. St-Vincent.
    Alti porumbei faimosi au fost”Plume Noir”,”Tache Blanche”,”Roux Favori” etc…Dr. BRICOUX a fost un sustinator al consangvinitatii timp de mai multi ani.Avea multi porumbei rosii iar ceilalti crescatori ii numeau “Locomotivele Rosii”.
    Transmiterea ereditara a culoriilor la porumbeii voiajori : Culoarea Solzata
    Culoarea solzata
    Solzii pot fi ma desi sau mai rari (la fel si in cazul porumbeilor rosii) , fenomenen influentat de granulele de pigment din penaj. Materialul ce formeaza pigmentul se numeste melanina.Melanina coloreaza penajul in negru sau maroniu roscat. Penele albe sunt lipsite de pigment.Avand in vedere ca penajul pigmentat mareste rezistenta la conditiile de mediu extreme se recomanda ocolirea culorilor albe in favoarea culorilor mai inchise.Este de la sine inteles ca totusi in prezenta pigmentului un porumbel nu va fi mai bun , ci eventual va fi mai bine aparat.Fiecare dintre noi s-a intalnit cu pasari ale caror pene albe , rosii sau argintii si s-a observat ca , inca din timpul naparlirii , aceste pene erau intr-o stare destul de proasta comparativ cu penele pigmentate.
    Sa luam ca exemplu culoarea solzata care este dominanta fata de culoarea albastra.Asta inseamna ca porumbeii homozigoti solzati in pereche cu pasari albe vor da nastere numai la indivizi albastrii solzati.In acest caz dintr-o suta de urmasi toti o suta vor fi albastrii solzati datorita faptului ca gene allele ce determina culooarea albastru solzat este dominanta fata de gena alela ce determina culoarea albastra , pe care o mentine in stare latenta.Aceasta gena , conform legilor lui Mendel va aparea fenotipic din nou si din nou in generatiile urmatoare prin homozigotarea ei. Se intampla uneori sa se nasca pui de culoare albastra din parinti ai caror stramosi erau toti albastri solzati.La fel pot aparea pasari cu ochi albi din familii cu ochi galbeni sau pasari cu coada ingusta din pasari cu coada lata. Cate un asemenea caracter recesiv ramane ascuns timp de mai multe generatii fara ca noi sa avem habar ca aceste caractere exista in fondul genetic al liniei respective.La formarea porumbelului voiajor de Luttich s-au folosit porumbei din familia pescarusilor . Se stie ca acestia au caracteristic prezenta penelor rasucite (cravata) pe piept . Chiar daca de atunci au trecut 150 de ani tot mai apar , din cand, pui de porumbei cu pene zbarcite pe piept , fenomen aparut si la mine in repetate randuri.Linia a – 6 – a de reproductie care isi are originea de la belgianul Maurice Delbar , a produs destul de des porumbeii cu cravata , ceea ce dovedeste ca , la formarea liniei respective , un rol important au avut urmasi ai porumbeiilor voiajori de Luttich.
    Deci cantitatea de pigment determina cat de solzat este un porumbel . Prezenta solzilor este o insusire care se mosteneste independent de culoarea de baza.
    Culorile pot fi clasificate astfel :
    • Inchis = negru cu burta si coada albastra
    • Solzat inchis = sozat foarte des, culoare albastra de dedesupt , abia vizibila
    • Solzat = solzat albastru obisnuit , mijlociu
    • Solzat deschis = putin solzat
    • Albastri = albastru barat , cu dungi
    • Albastru nebarat = albastru , fara dungi
    Despre aceste culori numerosi cercetatori au constatat nu numai existenta unei scale de culoare , ci si un mod de comportare genetica a uneia fata de cealalta , de dominanta – recesivitate , de sus in jos , astfel :
    • Sozatii inchis sunt dominanti fata de albastrii solzati , albastrii dungati si albastrii fara dungi
    • Albastru solzat domina albastru dungat si albastru fara dungi
    • Albastru dungat domina albastru fara dungi
    Aceasta scala este valabila si in cazul pasarilor cu pigment rosu.Cei mai puternici sunt porumbeii rosu inchis , apoi rosu solzat inchis , apoi rosu solzat deschis , argintii pe fond inchis si in final argintii.
    Din legile prezentate anterior privind dominanta si recesiviatea reiese faptul ca , din culori inchise , pot rezulta urmasi cu culori deschise , dar , din cei cu culori deschise , nu se vor forma urmasi cu culori inchise.
    Daca se imperecheaza un albastru solzat homozigot cu un albastru , urmasii vor fi, fara exceptie , abastrii solzati heterozigoti din punct de vedere genetic , cu perechea alela ( AA- aa ), deoarece sozatii sunt dominanti fata de albastrii. Daca , insa , tot acest homozigot solzat il incrucisam cu un homozigot solzati inchis , toti urmasii vor avea culoarea solzat inchis , deoarece solzatii inchisi la culoare sunt dominanti fata de cei solzati obijnuiti.
    Daca un solzat inchis homozigot este incrucisat cu un rosu homozigot , toti urmasii vor fi rosii homozigoti , deoarece culoarea rosie este dominanta fata de culoarea neagra .
    Porumbeii rosii homozigoti sunt destul de rar intalniti .Porumbeii solzati homozigoti sunt intalniti destul de des. Pe acestia ii vom recunoaste in conditiile in care ii imperechem cu porumbei albastri.Daca produc exclusiv urmasi solzati , atunci puii vor fi , fara exceptie heterozigoti iar parintele solzat , dominant fata de partenerul lui albastru , va fi obligatoriu homozigot.
    Mai trebuie sa amintim si de culoarea neagra , care printre porumbei apare destul de rar. Aceasta culoare apare sub mai multe forme: negru , negru pal la care se observa dungile de pe aripa si de pe coada.Culoarea neagra se datoreaza pigmentarii foarte dese a penajului si de obicei se comporta dominant. Daca se incruciseaza negru cu negru , culoarea devine mai inchisa.Culoarea neagra poate sa apara pe neasteptate si atunci cand imperechem pasari rosii cu pasari albe , in conditiile in care unul dintre parintii prezinta factorul ( gena ) pentru culoarea neagra.

  29. da , un documentar foarte de folos , de aceea am postat si pozele cu porumbeii mei BRICOUX , pentru a se vedea ca inca ceva mai exista porumbei Bricoux , si inca merg foarte bine la zbor , sunt porumbei care nu renunta usor la zbor , vin bine pe orice vreme , nu ii scoti din mersul lor , si mult mai multe sunt de zis…

  30. CAT COSTA O PERECHE???VREAU SI EU UNA NEAPARAT…MI-O PUTETI TRIMITE AICI LA BUZAU ????ASTEPT NEAPARAT RASPUNS….

  31. Nu mai vorbiti prostii,linie curata bricoux in romania nu mai exista!Demonstreaza-mi ca sant linie curata bricoux si iti dau 1000euro pe bucata.

  32. Aaaaa seamana la culoare cu bricoux aia ie alta mancare de peste,daca ii duci la la 10 km distanta pun pariu ca iti vin acasa peste trei zile…..bricoux….of of of !!!

  33. robert caramida,de unde sti tu ca sunt porumbei ambitiosi cand tu nici nu ai zburat in viata ta porumbeii.nu ai niciun rezultat.tu ai doar porumbei trestii frumosi nu ai bricoux.sa vorbeasca unul care are rezultate nu tocmai tu

  34. Am un gutan bricoux care vine sa manance la fereastra, are cativa anisori, dar nu are un picior si nu poate face dansul de cucerire. Mereu e singur saracu :(. Din aceasta cauza e mai sperios decat ceilalti. Cum deschid fereastra cum fuge, nu se poate vorbi deloc cu el. Dar e cel mai frumos si deosebit.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *