Ati observat ca sunt unii porumbei care nu mananca porumb? De-a lungul timpului am observat mai multe cazuri, in special porumbei cumparati – pui sau finalisti de columbodrom, dar si la cativa pui pripasiti.

Refuzul porumbului ii afecteaza cel mai mult iarna cand amestecul este sarac si porumbul este rapid consumat de ceilalti porumbei. Cum ii afecteaza in masina de concurs… ne putem imagina.

Cred ca acest comportament apare in crescatoriile unde porumbeii primesc mancare la discretie si in general unde nu sunt observati foarte des.

Un caz extrem am avut cu o finalista de columbodrom cumparata acum cativa ani, care alegea doar boabele cele mai mici. Lucrul asta l-am putut observa cel mai bine iarna cand porumbeii consumau rapid porumbul si restul boabelor mari si ea se agita in toate partile culegand MEIUL si apoi ce bobite mici mai gasea. Manca cu aripile in aer – tipic porumbeilor infometati. Cand toti terminau de mancat, ea ramanea la hranitoare si aduna cojile si resturile ramase din ratie.

Era si o teorie conform careia puii care aleg inca dupa intarcare boabele mari vor fi porumbei buni.

Prefer sa-i “invat” inca de mici, pe toti.