porumbei mananca porumb

Porumbei care nu mananca porumb

Ati observat ca sunt unii porumbei care nu mananca porumb? De-a lungul timpului am observat mai multe cazuri, in special porumbei cumparati – pui sau finalisti de columbodrom, dar si la cativa pui pripasiti.

Refuzul porumbului ii afecteaza cel mai mult iarna cand amestecul este sarac si porumbul este rapid consumat de ceilalti porumbei. Cum ii afecteaza in masina de concurs… ne putem imagina.

Cred ca acest comportament apare in crescatoriile unde porumbeii primesc mancare la discretie si in general unde nu sunt observati foarte des.

Un caz extrem am avut cu o finalista de columbodrom cumparata acum cativa ani, care alegea doar boabele cele mai mici. Lucrul asta l-am putut observa cel mai bine iarna cand porumbeii consumau rapid porumbul si restul boabelor mari si ea se agita in toate partile culegand MEIUL si apoi ce bobite mici mai gasea. Manca cu aripile in aer – tipic porumbeilor infometati. Cand toti terminau de mancat, ea ramanea la hranitoare si aduna cojile si resturile ramase din ratie.

Era si o teorie conform careia puii care aleg inca dupa intarcare boabele mari vor fi porumbei buni.

Prefer sa-i “invat” inca de mici, pe toti.

16 comentarii la “Porumbei care nu mananca porumb”

  1. Viitorii maratonisti trebuie sa manance porumbul neaparat! Cunosc un domn columbofil, care zboara maraton doar cu porumb si cu ce mananca pe la camp. Odata, am vrut sa vad campionul lui… Zice: nu e acasa, e plecat la camp, ca are pui. Dar zboara numai maraton! Pana la 500 nu porneste ceasul, zice ca ii antreneaza… :))

  2. Aoleu. Ar fi interesant un material cu nenea asta. Nu prea imi imaginez ce ar putea manca la camp asa diversificat si bun ca in amestecuri sa le asigure crestere buna la pui.

  3. Asa sunt si ai mei ..nu prea stau pe acasa ..se duc pe campurii , se intorc cand au ei chef si imi place asta , se apropie cat de mult de viata lor naturala ..adica nu sunt dirijati de mine ..zboara cand au chef ..vin cand vor ei , si tot asa …eu am o mentalitate asa ..vreau sa le las cat de mult viata apropiata de activitatea lor naturala …

  4. Porumbeii ” campari” cum le mai zicem noi, au cu adevarat cel mai bun ritm de crestere la pui si o sanatate de fier. Ei gasesc absolut tot ce le trebuie si isi cauta unde vor si ce vor, plus ca fac zilnic miscare indiferent de vreme.
    Da, este o solutie excelenta ptr. cei care zboara maraton si merge bine si la fond, dar nu vor reusi sa faca cu brio decat 3, max. 4 etape ptr. ca vor naparli.
    Personal cunosc crescatori care practica aceasta metoda si la maratoane sau fonduri se si vad destul de bine in clasamente.

  5. As fi curios ce mananca porumbeii pe camp, culturile nu sunt amestecate si nu cred ca sunt gata de consumat in perioada cresterii puilor. Stiu ca mananca tot felul de chestii la care nu te astepti – pe langa multe ierburi/muguri, ai mei mancau si limacsi (romanesti, mici, nu din aia invazivi mari portocalii) si melcusori cu cochilie.

  6. Da,pot confirma cele spuse de d.nul Mohora, referitor la puii crescuți de părinții care merg la câmp. Am o cunostint care are voiajori si îi merg la câmp. Nu.i zboară în concursuri ,îi duce el cu masina si mai selectează la ei,plus ca si taie la ei,pt consum. Mereu avea niste pui beton
    Am fost de fata cand i.a eliberat ,având mâncare in curte pe jos si au ignorat.o ,ducandu.se direct la câmp.
    In perioada rece nu.i lasa afara,pt ca.i veneau răniți de uliul sau îi prindea uliul

  7. Ehee, fratilor….candva mai toti porumbeii se duceau la camp…ai tuturor! Cel putin in zona mea.
    Erau stoluri imense…voiajori (in majoritate), gutani, corcituri…la gramada!
    Acum nu prea am mai vazut, doar mici stoluri din cand in cand. Bineee… e drept ca nici eu nu prea mai bat campiile si padurile ca in copilarie si adolescenta..
    Eu cred ca nu se mai duc pentru ca mancarea oferita de crescatori s-a diversificat si imbunatatit mult si, in plus, s-au rarit tare mult gutanii…la zona rurala ma refer (mai sunt pe la ferme…silozuri…sau in satale cumva mai sarace unde populatia e imbatranita si gutanii traiesc si se inmultesc la liber prin podurile caselor…ca acum 100 de ani).
    Si porumbeii mei se duceau la camp acum 15-20 de ani si cresteau pui frumosi insa pierdeam multi…in primul rand de “boabe tratate” si apoi existau si braconieri cu tot felu’ de curse si, de asemenea, erau si rapitoarele care, cred eu, aveau avantaj in teren plasandu-se deasupra porumbeilor asezati pe sol.
    Anul asta, acum in toamna, am observat ca o femela de 2 ani (cea mai buna zburatoare a mea de anu’ asta cu as fond, as maraton, as maraton extrem…etc care, apropo de o discutie mai veche de pe aici, e o salbatica …cel mai sperios porumbel din cotet ) se inalta singura si disparea de la 5-10 minute pana la o jumatate de ora-o ora, apoi revenea si mergea la cuib unde avea pui. Am banuit ca merge sa-i hraneasca si am urmarit-o si asa era…zbura pe un islaz care e la 100 de metri de curtea mea sau in niste gradini la cateva sute de metri mai departe iar de cateva ori am vazut-o ca dispare peste case, spre camp…nu stiu unde. Dar singura! Fara alt porumbe! Chiar daca uneori, cand se inalta, se mai luau 1-2…x dupa ea acestia nu se lasau pe camp ci se intorceau…nu se duceau dupa nebuna.
    Mentionez ca femela a fost mai tot sezonul stinghera (eu ii zbor la natural) mai putin la ultima etapa de maraton cand s-a imperecheat cu un mascul ramas fara femela (de fapt i-am imperecheat eu) si a venit si cel mai bine.
    Cand era stinghera nu se ducea deloc la camp.

  8. Andrei,
    Si eu i-am vazut p-ai mei mancand melci mici (cu cochilie) si….(stiu ca pare incredibil) rame. Dupa ploaie.
    Apoi muguri de la vie…iarba, flori…seminte de dovleac si de pepene..etc.
    Ce-or mai gasi pe camp (cei care se duc) ei stiu!

  9. Wow, rame…

    Imi place ideea cu campul, pana la urma voiajorii nostri ultra programati si pedigreezati sunt la un mic pas distanta de stramosul lor – porumbelul de stanca, ce se hranea numai pe campuri. Ai mei in perioada asta mananca miez de nuca… atunci cand calc pe ele si nu le gasesc pitigoii inaintea lor.

    Am si eu un sperios din asta care mi-a zburat bine si anul trecut nu mai vroia sa intre la chemare ca imi schimbasem tricoul asa ca m-am enervat pe el si il lasam sa intre doar seara, fara sa mai primeasca mancare si apa. Dupa 2 zile de sete, la o eliberare il vad ca se desparte de stol si se inalta, disparand la orizont. A venit dupa vreo jumatate de ora, cu ciocul ud. Sunt descurcareti mai ales astia care nu intra repede in alte cotete sa isi faca plinul.

    Apropo de porumb, aveam acum 2 ani 2 surori de cuib identice, printre putinii porumbei pe care niciodata nu i-am deosebit decat daca ii prindeam sa citesc seria. Una crescuse la parintii ei, cealalta la doici. Cea de la parintii ei a iesit prima la zbor, si manca din prima zi dupa intarcare porumb. Primavara ca yearlinge, cea crescuta de parinti s-a imperecheat prima cand le-am deschis usa pentru imperecheri libere. Dupa etapa de 700 Km unde am selectat destul de serios yearlingii, ghici care din ele a mai venit. :)

  10. “Prima” zic eu!
    Da’…sa nu-mi spui ca a venit aia de la doici..:))
    Cu ramele am ramas si eu masca…erau la concurenta cu gainile..

    Petre,
    Da-ne mai multe detalii despre domnu’ asta al tau…daca poti.
    Cu “zburarea” fara ceas pana la 500 de km cunosc multe cazuri…pana de curand era chiar o zona intreaga in Dambovita (mai multe cluburi) care facea asta si cred c-o s-o fac si eu in viitor ca s-asa nu se omoara ai mei sa claseze pana in 500…:)

  11. Da da, prima. Si nu ar fi singurul caz in care punand pui la doici o dau de gard. Ca nu degeaba ii tinem doici, ii tinem pentru ca nu au zburat/reprodus bine. Poate astea influenteaza imunitatea data la pui, felul cum ii cresc, etc… si 1% poate face diferenta subtil. De asta incerc sa o las mai subtire cu doicile.

  12. Azi am facut un drum autostrada București-Pitesti..pana la km 80..am văzut stoluri mari de porumbei la câmp..aproape la fiecare bretea de iesire de pe autostradă. Si da sunt majoritar voiajori ..si putini gutani..Nu stiu daca ati observat dar diminetile devreme stoluri de porumbei dinspre oras gen Bucuresti se duc spre camp..e clar ca ceva ii atrage..poate fi hrana.. sau e ceva in Adn ul lor.

  13. va salut pe toti, sunt de acord cu ceea ce spune crisrace, cel putin o data pe saptamana in interes de serviciu ies cativa km din bucuresti pe A 1 si mai tot timpul vad stoluri de voiajori intrand in oras dinspre pitesti, asta se intampla pe la ora 14-15, nu am drum pe acolo dimineata. intotdeauna sunt uimit de faptul ca unii zboara exact deasupra autostrazii, urmaresc intocmai linia acesteia. sunt stoluri care zboara foarte jos astfel incat ii vezi in fata masinii si altele care sunt mai sus si zboara mai pe deasupra campurilor fata de cei de pe jos care urmaresc indeaproape autostrada.

  14. Porumbeii se duc la camp sa adune ceea ce nu primesc acasa, de aia cred ca cresc puii mai bine decat cei care nu merg din aceeasi crescatorie. Dati-le minerale si grit si o sa vedeti ca nu mai pleaca la camp si cresc pui la fel de bine sau chiar mai bine.
    Ideea ca porumbeii care mananca doar porumb sunt cei mai buni zburatori, cred ca e o prostie.
    Porumbeii proveniti de la columbodrom prefera boabele mici pt ca acolo primesc mancare cu boabe predominant mici.Si noi oamenii luam de pe masa intai preparatele cu care suntem obisnuiti, dar de foame luam orice. Urmariti porumbeii cand mananca si o sa vedeti ca dimineata porumbeii prefera boabe mici, iar seara boabele mari dandu-le acelasi tip de mancare.

  15. Am sa-l intreb, daca pot da detalii. E mai modest el asa de felul lui… El face columbofil e sociala, pt prietenie, pasiune…competitia nu-l prea intereseaza in mod principal. Mi-a dat o femela, sora asteia a participat la Donetsk, fiice din campion national, o mie si vreo 2 sute… Si povestea :,, sora aleia, de ti-am dat-o, am zburat-o la Donetsk. Ba, a dracu, cand a venit a casa, s-a dus direct in boxa…nu se mai tinea pe picioare…tragea sa moara. M-am gandit ca a mancat boabe otravite pe la camp… Am zis: hiii-re-a dracu…te saturasi!!! Cand ma duc peste vreo juma de ora, era impreuna cu masculu sa-nfoia. ” :)) :)) I-am dat doi Janssen, frati de cuib si zic,, astia, daca ii zburati, nu mai mult de 700… Dupa 1 an imi spune: ba, aia de la tine, I-am zburat la 1000… Zic:Pai si au venit???,, Iaaaa…pa’ cum sa nu vina ba?! :)) :))

  16. Locatia de unde am concurat pana anul acesta, era langa trenuri agricole, cum ieseau puii din ouă, indiferent ce suplimente si tiputi de grit ofeream porumbeiilor acestea coborau zilnic acolo. In restul anului, coborau doar primavara prin martie, din acest motiv nici nu ii puteam antrena in jurul crescatoriei corespunzator.
    Legat de porumb, intradevar sunt unii pui care prefera porumbul si altii boabele mici, dar se invata repede daca le dai doar porumb cu boabe mici, doua zile consecutiv.
    Legat cat de buni sunt la concurs nu am statistici, oricum eu hranesc individual pe boxa si indiferent de ce prefera, toti manancă tot.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *