Ma numesc Varzescu Marius si cresc porumbei de zbor si joc galateni. Aceasta rasa am indragit-o si o cresc de cel putin 30 ani de la un crescator reprezentativ al acestei rase: Petrica Predescu din Pitesti. Rosii califari sunt pasari de talie mijlocie scurti pe picioare cu pana ROSIE inclusiv pe burta si coada. Galbenii cu cele doua nuante (prajit si limoniu) au aceiasi talie si forma precum rosii. Galbenii se pot imperechea cu rosii, rezultind atit galbeni frumosi cit si rosii frumosi (ne-obtinind aceasta, sigur parintii au avut in arborele genealogic alte culori).
In mod sigur negri corbi sunt diferiti genetic de rosii si galbeni exemplu fiind puii mici neimbracati care nu seamana deloc. Penele simple sunt pasari cu trenatura, ochi albi gene culoarea untului iar culoarea cu exceptia rosiilor care au si tirtita alba este toata uni. Toate penele simple sunt bune zburatoare, chiar disparitie cu joc adevarat demn de numele sau (roller de Dunare). Personal zbor de primavara pina prin iulie toti puii din acel an, si obtin dupa ceva antrenamente zboruri medii de pina la trei ore cu jocuri la inaltimi mari.
Nu de putine ori pasarile mele au disparut pe cer (pe verticala) si banuiesc ca va inchipuiti cam la ce inaltime dispare pe cer culoarea alba fata de una colorata. Primele antrenamente la pasarile uni sunt mai insistente ele avind altfel de zbor. Cele ce le-am relatat sunt foarte putine comparind cu ce se poate spune despre aceasta minunata pasare GALATEANUL-PANA SIMPLA.
Desi stiu ca nu se poate am rugamintea sa fiu contrazis numai de crescatori ai acestei rase.
Frumosi mai sunt rosii califari! Am si eu o intrebare de voiajorist nestiutor: care-i diferenta intre galatenii unicolori si jucatorii de ardeal? Mie mi se par identici.
super porumbei succes
Frumoasa rasa,Succes!
felicitari.
Trebuie sa spun de la inceput ca nu prea ma impresioneaza porumbeii unicolori. Totusi am si eu cateva curiozitati legate de galatenii unicolori.
1. Pata alba de la baza cozii, “saua”, apare si la alte culori sau doar la rosii? Am mai vazut acest caracter la calaraseni rosii. Cat de puternic este acest caracter, se transmite direct de la o generatie la alta sau de la o culoare la alta?
2.Alte varietati de unicolori? Am albi, dar scosi din baltati pe negru si dau la randul lor diverse baltaturi. Albastri exista?
3.Negrii sau cei pe rosu/galben sunt mai apropiati genetic de cei baltati? A-ti incercat sa bagati vreo baltatura in acesti unicolori?
4. Cred ca si negrii pot da pui foarte buni in culoare combinati cu galben sau rosu, depinde doar de caracterele dominante sau nu ale pasarilor puse in pereche. Rosu cu negru nu trebuie sa de-a mereu cenusiu sau rosu “murdar”. Si chiar daca se obtine un rosu necorespunzator, imperecheat din nou cu rosu se revine la culoarea rosie curata.
Buna!
Felicitari d-le Marius pentru parerile si pozele prezentate, Penele simple asa cum erau odata si cum sunt si la dv. se gasesc destul de rar, mai ales daca vrei sa le vezi si la zbor si joc.
Andrei, Jucatorii de Ardeal sunt porumbei mai mici, mai scurti in corp si cioc si nu au coada lata cu 14-16 pene asa cum se cere la Jucatorii de Galati pana simpla. Asta pentru a da cateva repere, dar mai sunt si alte deosebiri.
frumoase pasari chiar imi plac
Superbi! Totusi, parca prea scurti pe picioare…
Vasi
Felicitari pentru galateni…mai ales daca ati spus “ce fac in afara de frumusete”…
Foarte frumoase pasari!!!Ma bucur sa vad ca sunt oameni care inca mai cresc porumbeii de AGREMENT pentru cea ce au fost ei creati,si nu pentru a fi inchisi intr-o cusca..crescuti ca porumbei de ORNAMENT,fara sa fi cunoscut vreodata briza vantului,picaturile de ploaie de vara,si pasarile rapitoare.Inca o data felicitari!!!
Buna
Felicitari d-le Varzescu Marius pt pasarile prezentate daca le si zburati e si mai rar fenomenul mai ales ca majoritate celor ca cresc unicolori au cam renuntat la antrenarea acestor caracteristici specifice rase Jucatori de Galati indifernt de culoare.
Un lucru interesant esta ca unicolori nu au suferit modificari la aspect in aceias masura cum a suferito baltati.
Personal am intret in contact cu acesta rasa minunata in urma cu peste 40 de ani si nu mam despartit de ei de atunci cum am facuto cu alte rese pa care leam crescut pe curate de chitiva ani de lungul timpului
Am incercat si unicolori si cei pe galben o perioada de chitva ani dar pe urma din lipsaq de pasari cu singe proaspat am apelat la baltati si unicolori incet au disparut
Mult succes d-le Varzescu Marius in cresterea lor si nui lasa sai piarda caracteristicile zbor , joc pt ca asta ii cel mai important la o rasa de Agrement.
Cu stima si respect Alex Bude
poza 4 cu galbenul daca va uitati mai atenti se vede ceva . nu prea mi se pare curat trenatura prea mare …as luao cu o exceptie dar prea, prea .Asta este felicitari dar ????
Intr-adevar,putina lume a ramas atasata de penele simple,mirajul performantelor ducandu-i pe multi spre penele baltate.Numai ca in aceste pene simple se simte mai bine decat in oricare alta varietate farmecul originilor lor orientale.Privita in ansamblu,”rasa” galatenilor este mai degraba un amalgam de varietati destul de bine definite decat o insumare de caractere uniforme comune.”Moda” si-a facut simtita influenta si in cazul simplilor numai ca spre deosebire de baltaturi aici a fost cu mult mai greu de stricat, datorita caracteristicilor de culoare.Poate ca pe viitor penele simple isi vor recapata locul binemeritat in preferintele crescatorilor de jucatori galateni,asta si daca un numar destul de mare de oameni vor renunta sa-i mai corceasca cu diferite rase bulgaresti(jucatorii de Plevna sau Varna) ori basarabene(jucatorii de Chisinau),doar ca sa le scurteze ciocul si sa le faca gene de “indian”.
Frumosi porumbei dl Marius!.Desi ma ocup de porimbei cursieri, va inteleg aceasta frumoasa”nebunie”.Stiu ca sunte-ti sufletul micii comunitati de crescatori de porumbei ornamentali din judetul Arges.TOATA STIMA!!!! Sportul columbofil are nevoie de oameni ca dvs, poate cine stie in viitor o sa va am coleg de club…….?! inca o data felicitari!
cum sa fac rost de o pereche?
Rasa asta se numeste “porumbei de zbor si joc galateni” ? Nu jucatori de galati? Care e numele corect al rasei pana la urma? Sub ce nume apare rasa in standard?
pt pozitia 1…
nu stiu cum nu poti deosebi un jucator de ardeal de un monocolor;))….poate ca sunt umpic asemanatori, dar nici asa incat sai confunzi;))
Tanase Valentin: “Negrii sau cei pe rosu/galben sunt mai apropiati genetic de cei baltati?”
Personal, cred ca unicolorii sunt mai aproape de origini (sau macar au ramas in familia descendentilor din Rollerii Orientali) decat sunt azi baltatii.
Vasi
Gresesc eu, sau porumbeii lungi si scurti pe picioare au nevoie de un efort mai mare pentru a se ridica in zbor de la sol? Nu ar trebui sa existe o anumita proportie? E posibil ca cei care selecteaza pasari cu picioare cat mai scurte sa fie mai mult orientati catre ornament? Pentru ca in mod sigur avand picioare scurte este o problema la inaltarea la zbor.
In acelasi timp, picioarele trebuie sa fie suficient de viguroase pentru a sustine greutatea unui corp prea mare. Banuiesc ca se modifica structura osoasa…
Rollerii Orientali sunt bine proportionati, inclusiv lungimea picioarelor. La fel gasesti si la baltatii de azi (excludem exceptiile). Asa ca nu vad bine orientarea catre obtinerea de exemplare cu picioare scurte. Cat despre trena, ea pare prea accentuata tocmai din cauza staturii joase.
Ma lumineaza cineva?
Multumesc!
Vasi
Trebuie avut grija sa nu ajunga precum Castaniii de Craiova. O statura prea joasa este primul semn…
Domnule Varzescu Marius,o posibilitate de contact,pentru columbofilii care ar dorii sa procure aceste pasari,cu stima,0721074545.
Florin Talpas, Poz. 12 …. cred ca porumbelul statea cu coada in perete..si de asta ti se pare ca e “prea trenat”..
Super pasari ,sa va traiasca !ma bucur sa stiu ca mai sunt columbofili care indragesc aceasta rasa .Foarte frumosi califarii deasemenea,sper sa ajung sa ne cunoastem sa facem un schimb in vara asta multa sanatate Dv si porumbeilor.
frumos
cine are de vinzare pene simple sant interesat sa cumpar cateva perechi
foarte frumosi aveti mult?poate gasesc si eu 2,3 bucati sa bag cu ai mei sa schimb putin sangele? http://iancusorinjucatori.sunphoto.ro/galateni_monocolori
Adaugam situri de columbofili la lista azi si am dat peste niste unicolori frumosi din Constanta, poate va intereseaza.
http://georsc.sunphoto.ro/jucatori_pana_simpla/pagina3
Pt. porumbei.ro
In legatura cu unicolorii din Constanta,nu vreau sa fiu rautacios dar se vede clar cat de aproape este Varna de Constanta, ma intelegi?
Ex: -femela castaniede la pag 2 si femela rosie de la pag 3
Si totusi sa fim corecti fata de proprietar care ii prezinta ca ” jucatori pana simpla” nu ca si galateni
Eu mi’s voiajorist deci oricum nu va inteleg. :) Daca am facut vreo confuzie, scuzati, treceti peste.
din cite am inteles se accepta o usoara trnatura la unicolori dar galbenul din poza 4 are si coada prea lata k tinind cont ca se trag din roleri …nustiu ce sa zic poate cineva cu mai mare experienta ma ajuta si pe mine sa inteleg mai bine. cu respect ,poate dl Nistor care stiu sigur ca stie farte multe despre aceasta rasa sa ma lamureasca .multumesc
cu toata sinceritatea doresc o explicatie ma refer la Galateni unicolori .cu stima multumesc
pt dl Talpas
De ce credeti ca se accepta in standard o usoara trenatura la unicolori ?
O sa va expun parerea mea:
Se stie ca unicolorii nu sunt la fel de buni zburatori ca si baltatii, daca observati si celelalte rase cu trenatura ele nu prezinta zbor de durata, asa ca in general eu nu prea am vazut la bunii zburatori coada lata si trena, nu spun ca nu pot fi si excceptii.
Inca o observatie, ati vazut ca trenatura la porumbeii cu acest caracter, se pronunta odata cu inaintarea in varsta a acestora, de ce credeti ca se produce acest lucru? Pentru ca scade si zborul odata cu varsta, ex la pui trena este mai putin vizibila mai ales daca acestia sunt zburati.
Concluzia mea este ca porumbeii, in special cei galateni cu zbor de durata nu au coada lata si trena,inca o data precizez nu spun ca nu sunt si excceptii
In legatura cu moriscarii,adica cei ce fac siraguri, prezinta o lungime a cozii mai mica si este purtata mai strans comparativ cu a celorlalti.
Acestea sunt doar observatiile mele, sper sa ajute pe cei cu nelamuriri
Am hotarit sa scriu despre porumbeii pana simpla pentru faptul ca la fiecare discutie despre porumbeii galateni penele simle erau undeva pe planul “N”.asa ca pozele le-am facut in graba neprofesional incit culorile nu se vad foarte bine nici pozita lor.Din aceasta cauza as dori sa fac unele precizari:
-porumbelul galben este trenat atit cit este trenat un porumbel galatean ba mai mult d-le Talpas porumbelul respectiv are o culoare si o pozitie foarte frumoasa pe care sigur d-vs la-ti vazut pe viu el ajungind la mine via Bistrita.
-nu sunt mai scurti pe picioare decit oricare din baltati liniile de zbor si joc asa incit orice asemanare cu castanii nu isi are locul.
-nu sunt porumbei lungi desi Braila-Galati=20km
pentru dl Tanase Valentin:
– tirtita alba apare din ce in ce odata cu virsta mai pronuntata la anumite linii de rosii si galbeni.Acest semn s-a transmis in timp acestor porumbei, pot spune ca o marca a originalitatii liniei.Aceasta tirtita alba face ca culoarea rosie sa fie si mai pronuntata pina in virful cozii ,si nu ma refer la contrast
-singurele varietati de culoare sunt ROSII,GALBENI si NEGRII.toate celelalte culori cafenii.ciocolatii ,vineti,albastrii albi sunt culori rezultate in urma combinarii celor de sus
-oricit am vrea sa scoatem negru din rosu un crescator de pene simple isi va da seama ca in urma ceva nu a fost curat ,(rosul nu e rosu)
-din experienta mea de multi ani am constatat ca puii de rosii si galbeni nu seamana cind sunt foarte mici la cap cu cei de negru fapt ce m-a dus la concluzia ca genetic nu sunt in totul asemanatori
pentru dl Nistor :
-parerea mea -Porumbeii de Chisinau cit si cei de Varna ,Plevna si nu numai au un stramos comun cu Galatenii pene simple fapt ce nu trebuie uitat in momentul cind lipseste material genetic.Greseala pe care o fac crescatorii este directia care se alege.NU TREBUIE SA URMARIM DIN INFUZIA ACESTOR RASE DECIT DESCENDENTI CU CARACTERE DE EXTERIOR SI DE ZBOR ASEMANATOARE ROLLERUL DE DUNARE
Va multumesc si ma bucur ca aceasta rasa v-a trezit interesul
Nu am vrut sa intervin initial,dar vad ca majoritatea sunt intr-o ceata f densa cand vine vorba de galateni pana simpla si sunt comparati cu jucatorii de Varna, Chisinau etc.Daca ati avea in voliera ambele rase ati putea vedea deosebirile de la statura la marimea capului la nr de pene din coada la lungimea ciocului etc.Eu unul vad o mai mare asemanare intre juc de Varna cu negri de Bucuresti si aici ma refer la statura ambelor rase .Desi majoritatea crescatorilor cresc galateni pana simpla doar pt frumusetea lor ei asi pastreaza calitatile de roller.Incercati sa cumparati pui de la acestia si zburat-ii cu baltati ,veti avea surprize placute va garantez .Binenteles a nu se cauta exemplarele f berbecate s-au cu un cioc f gros
Din experienta va zic ca un porumbel p s cu cat este mai gros si mai berbecat cu atat va zbura mai putin sau deloc
Comparatia cu baltati in ce priveste jocul nu se poate face (sunt net superiori)cum nu se poate face nici cu durata de zbor si inaltimea la care zboara baltatii.Cat despre trenatura lor ,cred ca e o caracteristica a rollerilor,pe care multi din baltati au pierduto din cauza zborurilor de durata .Cu stima Filip Stefan
Va salut pe toti dar in primul rand pe semnatarul acestui articol, o prezenta foarte placuta atat pe plan columbofil cat si social.
Acum revenind la penele simple, intr-o discutie cu regretatul Ovidiu Leonte mi-a accentuat ca porumbeii galateni simplii tre sa aibe aceeasi culoare din cap pana la “coada cozii”, fiind de preferat la negrii culoarea neagra, nu pacurie si exemplarele cu ciocul alb, la rosii culoarea rosie sa fie cat mai inchisa si repet aceeasi nuanta de pe cap sa fie regasita pe tot corpul si pe coada, iar la galbeni sa fie indepartate exemplarele cu coada vinetie (cea mai frecventa “greseala” intalnita la aceasta culoare). Dar binenteles aceste selectii se vor face la porumbeii care au fost verificati la zbor si joc. Eram sa scriu doar -la zbor- pt ca marea majoritate a penelor simple de acum joaca dar stau destul de prost cu inaltimea si durata.
Referitor la coada acestei varietati a galatenilor parerile sunt impartite dar balanta inclina spre coada mai lata si usor trenata. Ca o parere personala, cred ca cei cu coada foarte lata si trenata sunt inclinati spre statul prin curte, facand referire directa la linia de C-ta in cunostinta de cauza. Sincer as vrea foarte mult sa-i vad la zbor pe ai domnului Filip Stefan, imi par cei mai echilibrati simplii, facand un compromis intre zbor, joc si frumusete.
Si as mai vrea sa aduc aminte despre culoarea castanie, provenita din incrucusarea negrilor cu galbeni (cel mai frecvent) sau a negrilor cu rosii. Am avut ocazia sa vad si sa detin cativa castanii cu o finete deosebita.
Sper ca nu v-am plictisit dar asa cum a spus si domnul Marius Varzescu penele simple sunt intradevar foarte interesante.
S-auzim de bine.
k dl Varzescu aveti dreptate daca e vorba de pasarea de care ati mentionat am vazuto si e cu totul altceva in realitate. scuze si multa sanatate
Total de acord ca undeva in urma exista niste origini comune ale raselor amintite insa eu altceva am vrut sa spun.Daca bulgarii si moldovenii au ajuns unde-au ajuns cu selectia eu zic doar atat: las’ sa fie la ei acolo.La noi problema e ca prea multi habarnisti se pun vartos pe stricat rasele doar pentru ca “asa se cere” si nu mai stie nimeni daca povestea asta e chiar reala ori serveste numai de pretext.E inutil sa comparam penele simple cu baltatii pentru ca si genetic au destul de putine lucruri comune.Cata vreme noi o sa recitam doar poezia cu Rollerul Oriental ca si stramos determinat al galatenilor nu facem altceva decat sa aplicam politica strutului.Si ca tot veni vorba de rollerii orientali,cum se face ca aia care-s cu cozile cel putin la fel de late si cu ditamai trena sunt bine mersi din punctul de vedere al zborului iar noi ne lamentam ca penele simple n-ar mai putea face acelasi lucru?! Nu cumva altundeva decat in numarul penelor din coada si pozitia aripilor sta inabilitatea de-a zbura?!
Am si eu o intrebare: Daca diferentele dintre galateni pana simpla si simpli de ardeal sunt atat de mici,cum deosebim un dublu-motat de Calarasi de un dublu-motat de Ardeal daca sunt de aceeasi culoare?sau un scurt de Braila de un scurt de Constanta?
Comentariul #33 este un raspuns si pentru mine.
Varzescu Marius: “ -parerea mea -Porumbeii de Chisinau cit si cei de Varna ,Plevna si nu numai au un stramos comun cu Galatenii pene simple fapt ce nu trebuie uitat in momentul cind lipseste material genetic.Greseala pe care o fac crescatorii este directia care se alege.NU TREBUIE SA URMARIM DIN INFUZIA ACESTOR RASE DECIT DESCENDENTI CU CARACTERE DE EXTERIOR SI DE ZBOR ASEMANATOARE ROLLERUL DE DUNARE ”
De acord, mai ales ca unicolorii nostri fiind si foarte putini, cred ca era singura sansa de revitalizare. Desi, eu unul nu as fi exclus nici aceasta varianta, descrisa de dl. Bonatiu:
Feliciu Bonatiu: “în cartierul ”Mehala” din Timişoara este crescut tipul care păstrează mai vizibil caracterele rollerului oriental (de Smirna), porumbeii fiind mai zvelţi, cu coada mai puţin lată şi având o culoare mai intensă, unicolori, în special roşii, galbeni şi negri.”
Este vorba de una din cele doua varietati de Roller de Timisoara. Mai exista astfel de exemplare?.
Filip Stefan: “Cat despre trenatura lor ,cred ca e o caracteristica a rollerilor,pe care multi din baltati au pierduto din cauza zborurilor de durata”
Desigur, doar vorbim de galatenii de generatie veche, nelucrati cu porumbei din afara familiei (misirlii, etc.).
Am recitit articolul domnului Bonatiu si de acolo reiese ca prezenta Rollerului Oriental (de Smirna) a fost foarte pregnanta la noi in tara. Si prin rollerii de Timisoara si Lugoj (mai putin cei de Cluj) avem si o idee despre cum aratau Orientalii. Si prezenta lor se vede si in multi din zburatorii nostri din sudul tarii.
http://pigeons-ro.blogspot.com/2007/11/este-timpul-sa-trecem-la-lucruri.html
Si daca pornim in sudul Europei, de-a lungul Mediteranei, pe unde au avut turcii acces, gasim foarte multi rolleri derivati din cel de Smirna, inclusiv Dunek-ul. Poate facem intr-o zi o lista cat mai completa cu derivatii.
Vasi
Toate rasele enumerate de domnul Filip au fost amestecate in mod deliberat de crescatori. In principiu nu este un lucru rau numai ca a fost facut fara masura si astfel au ajuns ardelenii si calaraseni sa aiba moturi la fel si aripile sa nu mai trenate sau netrenate ci undeva pe langa coada, la fel diferenta intre constanteni si braileni este infima din moment ce s-au facut infuzii masive in ambele directii. Situatia este similara la mai multe rase unde se fac infuzii mai mult sau mai putin pe fata. Problema cea mai mare este ca multi crescatori au uitat cum trebuie sa arate o anumita rasa si care a fost scopul infuziei si astfel se ajunge ca metisi care sunt intre intre cele doua rase sa invadeze piata fiind prezentati in scopuri comerciali ca si rasa pura. Astfel de exemplare sunt pasari de lucru si nu trebuie sa paraseasca crescatoria decat in tigaie.
Buna seara, un alt aspect interesant (zic eu) la penele simple este “relatia” cu rapitoarele. In 2009 eu nu am mai avut simplii, dar am observat inainte atat la porumbeii mei cat si la ai prietenului Catalin (Caruntu) ca pierderile provocate de pasarile rapitoare sunt foarte reduse in comparatie cu baltatii. Ba mai mult, soimii si ulii nu dadeau atat de des in stol atunci cand erau si simplii in stol. Catalin are negrii, rosii, galbeni simplii pe care ai zboara frecvent cu baltatii, moment in care stolul este mai in siguranta. O explicatie viabila nu am dar daca a mai observat cineva acest aspect…
Un alt plus al simplilor este simtul orientarii, se anvata mai usor cand sunt pui si memoria imi pare mai buna, sustin acest lucru prin doua exemple intamplate mie, o puica de 3-4 luni eliberata de mine de la 15-20 km a ajuns acasa in 25 min iar o alta fata scoasa in mai si vanduta in septembrie s-a intors acasa dupa 3 ani. A fost vanduta in piata Plumbuita, nu stiu din ce zona a Bucurestiului sau imprejurimi a revenit acasa.
Deci acesti porumbei chiar sunt interesanti.
S-auzim de bine.
foarte frumosi.am si eu o pereche de rosii califari am avut masculul singur 3 ani pana am gasit o femela in ziua de azi sunt raritati.am mai avut acum 12 ani 2 perechi dar eram copil nu stiam ce sa fac cu ei jucau si la 1,5 metri de pamant.
Adrian Nistor: “Si ca tot veni vorba de rollerii orientali,cum se face ca aia care-s cu cozile cel putin la fel de late si cu ditamai trena sunt bine mersi din punctul de vedere al zborului iar noi ne lamentam ca penele simple n-ar mai putea face acelasi lucru?!”
Corect! Daca tot ne raportam la Rollerul Oriental, ar trebui sa fim la curent si cu situatia lor actuala. Si ma refer la faptul ca Rollerul Oriental de zbor revine puternic in actualitate, in defavoarea celui de show. Este foarte apreciat pentru ceea ce stie el sa faca mai bine. Fentarea soimului. Desigur, cu tot aresenalul de acrobatii.
Cred ca un descendent dintr-o astfel de pasare trebuie in primul rand sa dovedeasca aceleasi aptitudini fizice (nu am nimic de obiectat daca sunt chiar mai bune) si abia in plan secund sa imprumute din frumusetea acestei pasari. Oricare alt roller folosit la infuzie nu trebuie sa strice aptitudinile de zbor si joc. Dar nici sa impinga unicolorii catre un aspect extrem (picioare scurte, cap de Bango – [cioc minuscul, cap foarte mic, ochi de broasca, gene ca ochelarii de aviator], coada de voltati). Am vazut deja asa ceva la moldoveni si nici bulgarii nu sunt departe.
Dar sa speram ca ne putem increde in bunul simt al romanului in ce priveste estetica. Cu mici exceptii totusi:
http://www.porumbei.ro/wp-content/fotografii/constantean1.jpg
Desigur, pentru bulgari aceasta pasare de mai sus este deosebita:
http://www.porumbei.ro/rase-romanesti-porumbelul-jucator-de-constanta/#comment-94374
Vasi
P.S. “Off the record:” Dl. Andrei, ar fi de ajutor daca ati face numarul de comentariu (sau data comentariului) sa fie un permalink compus din URL-ul articolului urmat de id-ul de comentariu (/#comment-94374, de exemplu). Ar fi util pentru ca am putea include referiri exacte la anumite comentarii din trecut doar prin “copy link” si “paste”. Pentru comentariul de mai sus a trebuit sa ma uit in sursa HTML. Interesant e ca toate comentariile sunt afisate ca elemente de lista :)
admin: Multumesc pentru sugestie. E in plan si asta la urmatorul redesign macar, dar timpul ma omoara.
Dl. Vlad Hadarau,
Ca idee, ce ziceti de prestarea de catre Club a urmatorului serviciu:
– oficializarea performantelor de zbor la cerere. Intrunirea unei comisii pentru atestarea performantelor de zbor a unor pasari inelate distinct, la cererea proprietarului care nu este membru al clubului respectiv. Contra unei anumite sume, desigur, Iar aceasta suma nu inseamna ca proprietarul cumpara un atestat contra cost… pentru ca e vorba de renumele si integritatea clubului.
Daca pasarile performeaza sub asteptari la momentul examinarii, noroc bun! Proprietarul va solicita o alta comisie la o data stabilita de comun acord. Atestatul va include lista cu porumbeii (numarul inelului) din stoul evaluat, In acest sens, poate Clubul accepta si comenzi ferme pentru inele de la persoane din afara Clubului.
Cu aceasta ocazie, Clubul inregistreaza si pasarile din afara clubului (desigur, cele care prezinta interes ca rasa si performante), eventual si foto si video. Probabil ca se poate sabili si durata de valabilitate a atestatului (poate un an?) si poate fi si o solutie pentru momentele de criza financiara, dar si o modalitate de a aduna viitori membrii.
Cu stima,
Vasi
Ar fi grozav pentru ca orice client ar cere mai intai sa vada acest atestat in piata (acasa la crescator oricum vede proba de zbor) si in acest fel, necesitatea apelarii la comisie devine stringenta.
Ar trebui pusa la punct o modalitate anti-frauda (atestat cu elemente de siguranta).
Vasi
Este o idee interesanta dar un zbor pe an nu garanteaza calitatea pasarilor. Un crescator cu 50 de pasari de voliera si un lot de zbor de 3 bucati poate obtine un certificat prin care sa se ateste faptul ca are pasari ce pot presta n ore de zbor. Nu poti sti daca pasarile din piata au performante ca si cele trecute in certificat. Participarea la concurs aduce aceasta certificare pt un crescator. Participand la concurs un crescator dovedeste ca are pasari capabile in mai mult de un singur zbor, se poate observa continuitatea rezultatelor de la un an la altul si de la maturi la pui, ca urmareste caracterele specifice rasei de zbor/joc si le selectioneaza ca atare. Prezenta unui crescator in clasamentele concursurilor de zbor/joc pentru mai multi ani consecutiv certifica practic calitatea pasarilor. Partea financiara a participarii la concursuri mi se pare modica, nu cred ca reprezinta o piedica in momentul de fata pt cineva. Vorbim totusi de o cotizatie cu care de cele mai multe ori nici macar nu iti poti cumpara o pasare si care iti asigura 6 zboruri arbitrate.
Pasarile bune se cumpara de acasa de la un crescator ales in functie de rezultate. In piata niciodata nu o sa se poata garanta calitatea.
Buna!
Total de acord cu Valentin, referitor la intrebarea d-lui Vasi. Dar pe viitor putem lua in discutie si propunerea d-lui Vasi.
Numai bine!
Evident ca observatiile d-lui Valentin Tanase sunt pertinente si ca statutul de membru aduce avantaje nete.
Totusi, cel putin pentru porumbeii din expozitii poate fi un pas bun pentru ca eu cred ca pentru porumbeii expusi, un atestat chiar vechi de cativa ani poate dovedi ca acele pasari au prezentat la un moment dat performate bune, dovedind ca fac cinste rasei pe care o reprezinta. Chiar daca proprietarul nu e sau nu are timp sa fie membru (sau stiu eu ce alt motiv).
Cand vorbeam de momentele de criza, ma refeream la un ban in plus ce intra in bugetul Clubului. Ramane de vazut daca aceasta posibilitate determina in final solicitantul sa vrea sa intre in Club, fiind mai avantajos financiar…
Insa acest serviciu necesita si acceptarea de comenzi pentru inele din afara Clubului… Si o data ce serviciul devine operational, va creste presiunea si pe pietari – garantat.
Vasi
Domnule Vasi am o mica nedumerire marturisesc sincer in ceea ce va priveste. Pe la jumatatea lui ianuarie un prieten va oferit 2 perechi de galateni si cred ca nu a fost singurul iar eu va intrebam daca veti participa la concursuri in toamna. Tot atunci ne-ati spus ca este o dorinta f mare ptr dumneavoastra sa aveti galateni??????????Sincer eu m-am reapucat sa cresc galateni din 2004 si tot consider ca sunt foarte departe in a ma hazarda sa emit teorii .Cred ca experienta se obtine langa si in cotetul de pasari cu ele in mana sau privind cum zboara. Daca vii dorit asa tare de ce inca nu ii aveti in cotet? Pentru ca am inteles ca aveti totusi cativa porumbei primiti cadou doar ca voltatul si voiajorul nu sunt galatean.
Cu stima si fara suparare .
P.S Mi-ar placea sa va citesc teoriile stiind ca aveti galateni in cotet
Va salut dl. Emil Chelu,
Care din “teoriile” mele va supara? Care din “teorii” nu pot fi emise daca nu cresti galateni?
De fapt, care din comentariile mele constituie o “teorie”? Ce din tot ce am spus nu e pertinent? Vreti sa-mi prezentati concret si logic?
Mi-ar fi de folos sa stiu exact ce anume va deranjeaza. Faptul ca am o opinie? O voi avea cat voi trai, neconditionat. Si voi continua sa mi-o exprim. Fie aici, fie pe blogul meu. Referitor la ofertele primite, sunt extraordinare si au constituit o surpriza placuta pentru mine. Probabil ca nu m-am ridicat la nivelul lor dar va asigur ca nu aveti toate datele problemei.
Considerati-va fericit si multumiti-I lui Dumnezeu ca va puteti creste pasarile dorite.
P.S. Ultima mea propunere face parte din acele asa zise “teorii” ale mele?
Vasi
Buna
Domnilor sa fiu sincer cu dumneavoastra cred ca columbofilia romina este ce ami perfect organizata de pe glob.
Iar pt a ne pastra acel ceva ce ne face mai grozavi dechit gozavi cred ca doar birocratia traditionala romineasca ii mai lipseste la acest sport.
Daca tot e sai disponilizeze din administratie sint sanse mai sai fie incadrati in crluburile de profil si in rindul federatiei pe alese.
Asadar domnilor urmatorul pas este sa angajati politie Columbofila si pe urma sa vedeti ce discuti fenomenale o sa avem pe net.
Sincer domnilor sint romin si nu miam negat nici odata provenienta dar in clipa de fata trebuie sa recunosc ca am rusit sa remin tablou la constatarea creiativitati de care neamul nostru e capabil.
D-l Vasile Cucur trebuie sa recunosc ca esti maiestu in acest domeniu te rog nd-e vasile nu o lua personal dar ultimile propuneri mau lasat fara comentari ba mau distrat de minune ca incercam sa le vad puse in practica.
Ca la noi nicaieri pa glob si sa mai zica cineva ceva ca daca Romini sint pe locul 1 lafalsificat de carduri bancare ,carti de identitate, spargeri de retele militare etc. etc. cu siguranta ca pe astfel de tichete vomputea sa aveem incredere 200% / 100.
Trebuie sa fie cea mai geniale ideia acuma cu criza asta cu ce mijloace o sa fie verificate acele tichete in piete vom invanta ceva mai sofisticat dechit cele de la banci pt ca bancile au problame tot mai des?
Nu stiu d-lor dac cred ca mai bine sa investim timpul in crestere porumbeilor dechit in birocratie si politie Columbofila ca riscam sa aparem la cartea recordurilor cu astfel de practici.
Cu stima si respect Alex Bude
Da, poate ca aveti dreptate, actul in sine poate fi falsificat insa nu si prezenta in actele clubului si afisarea datelor pe situl oficial… si cu asta rezolvam orice tentativa de falsificare.
Cat despre aceasta oficializare la cerere, eu o vad si ca o dovada pentru cei care contesta valoarea acelor pasari. O modalitate de inchidere a “gurii targului” si nici decum o politie columbofila.
Cunosc persoane (si sunt sigur ca si altii) care nu doresc sa participe in competitii, desi au pasari capabile. O singura evaluare pe an poate fi suficienta in astfel de cazuri daca proprietarul doreste acest lucru. Oficial, e dovada ca persoana respectiva isi zboara pasarile, nu le tine la voliera. E vorba de fapte concrete domnilor, nu doar vorbarie si povesti vanatoresti.
Poate ca totusi, se vor gasi doritori.
In alta ordine de idei dl. Bude, acest lucru nu impiedica pe nimeni sa-si vanda porumbeii in piata. E doar un argument in plus in sprijinirea afirmatiilor vanzatorului. Inteleg ca luati apararea pietarilor insa, va puteti gandi si la incepatorii pentru care piata este mai la indemana. In momentul cand pretinzi o anumita suma pe o pasare zburatoare/jucatoare, se poate verifica online daca actul prezentat este valabil. Dar eu cred ca e un plus si pentru cel care-si vinde pasarile. In orice caz, nu piata e tinta acestei propuneri.
Ci o posibilitate de a confirma niste rezultate in teren, in afara Clubului, un mod de evidenta si o posibilitate de analiza corecta in ce priveste starea unei rase la nivel national. La indemana tuturor. Ce e gresit in asta?
Emiterea de certificate nu este o idee viabila. Totusi ar fi o idee ca la cerere sa se intruneasca o comisie si sa evalueze stolul unui crescator (macar 50%+1 din pasarile detinute), dar nu in stilul concurs (venit, verificat pasari, ridicat stol, punctat, verificat pasari, plecat) ci mult mai detaliat, ceva de genul “o zi in crescatoria X”. Astfel sa fie prezentate detaliat pasarile, stilul de zbor, metodele de selectie, pe langa clasicele criterii de evaluare la concurs. Evident cu materiale foto sau video, cu pasarile in aer nu stranse de gat sa iasa in evidenta geana si ochiul.
Piata are si ea un rol important in lumea columbofila. Eu personal vad piata ca pe un targ de antichitati, nu stii niciodata peste ce minune ascunsa dai, la un pret de nimic. Apoi achizitiile din piata nu au pedigree, nu au parinti, nu au performante, de multe ori nici inel dar te tin in suspans chiar si ani intregi pana nimeresti perechea si obtii pui cu rezultate. Eu unul ma duc in piata detasat si oricat de buna ar fi pasarea daca eu consider ca nu merita sa dau atatia bani pe un porumbel nu o fac. In piata functioneaza cel mai bine vechiul principiu conform caruia “prost e cel care da nu cel care cere”. Pasarile bune se cumpara de la crescator de acasa si daca totusi iti iei teapa pe alegerea ta inseamna ca nu ti-ai facut bine temele si iti meriti soarta.
Cu incepatorii este cam la fel, 99% nu isi pot permite pasari de calitate foarte buna, dar de cele mai multe ori nu au nevoie de asa ceva, pur si simplu nu stiu ce au pe mana si le pot strica. Incepatorii primesc de foarte multe ori pasari cadou sau la preturi foarte mici si isi pot face mana pe ele. La fel achizitiile din piata pot face diferenta intre un incepator care poate ajunge departe si unul care doar o sa creasca porumbei. Daca ai “ochi” poti face lucruri mari cu pasari ieftine,cumparate din piata, pe astfel de pasari poti face ca si incepator tot felul de experimente care aduc experienta si apoi cu trecerea timpului rezultate foarte bune. Dupa comportamentul in piata se vede un incepator care invata, aplica ce a invatat si poate emite idei si unul care ia de bune vorbele primului samsar, le considera geniale si ramane cu idei putine si fixe.
Buna
Da d-le Vasile Ciucur sar pyute sa ai dreptate ma mir ca nu se practia asa ceva nicaieri pe glob avind asa multe benefici.
Dar pina la dovedirea acestor aspecte pozitive pe care le intrevezi domnia ta de unele putem fi siguri ca o astfel de masura ar complica lucrurile si ar mari birocratile cu care se pare ca find obisnuiti dorim sa le pastram sau eventual sa le introducem acolo unde inca nu lea inventatv nimeni pina acuma.
Stimate D-le Vasile Ciucur care dintre noi sustinem pietari eu care nu am interat in vreo piata de porumbei de vreo 27 28 de ani preferind doar vizita la domiciliu.
Eventual domnia ta sar putea sa deti ceva inerese pt ca promovesi o ideie de a le creia o legitimare pt a le oficializa manevra de Vinzatori ambulanti (samsari).
Dar domnilor daca majoritari considera ca sportul columbofil duce lipsa de astfel de inventi unicate in lume personal va doresc succes si spor la treaba domnilor.
Cu stima si respect Alex Bude
Tanase Valentin: “Emiterea de certificate nu este o idee viabila. Totusi ar fi o idee ca la cerere sa se intruneasca o comisie si sa evalueze stolul unui crescator (macar 50%+1 din pasarile detinute), dar nu in stilul concurs (venit, verificat pasari, ridicat stol, punctat, verificat pasari, plecat) ci mult mai detaliat, ceva de genul “o zi in crescatoria X”. Astfel sa fie prezentate detaliat pasarile, stilul de zbor, metodele de selectie, pe langa clasicele criterii de evaluare la concurs. Evident cu materiale foto sau video, cu pasarile in aer nu stranse de gat sa iasa in evidenta geana si ochiul.”
Da, este o propunere mai buna insa va asigur ca vor fi multi care vor dori o oficializare a acestei evaluari. Si tot asta va fi si imboldul pentru multi de a trimite o invitatie clubului.
De acord si cu piata (eu veneam cu un argument in plus pentru sustinerea propunerii insa inteleg ca nu era cazul).
Vasi
o parere despre rosii mei califarii cat sunt de originali.http//:vanus.sunphoto.ro
Buna!
Un filmulet cu Jucatori de Galati http://rollerclubromania.webs.com/apps/videos/videos/show/7340305-jucatori-de-galati-la-viisoara-cluj
Filmuletul a fost sugerat de dl. Didi Hiriscau.
NUmai bine!
Dl. Alexandru Bude,
Aduceti-va aminte va rog de comisia care s-a intrunit la dvs. acasa pentru a va evalua si incadra porumbeii intr-o anumita categorie. E adevarat ca totul s-a petrecut in cadrul asociatiei (daca am inteles eu bine) insa tinand cont ca la noi e nevoie acuta de o imagine de ansamblu asupra raselor romanesti, acest lucru poate fi facut cu folos si in afara clubului.
Vasi
buna seara. ma numesc Rotaru Ionel Lavinius, sunt din pitesti-arges,am lucrat in anul 2008-2009 intr-o curte vecina a domnului Varzescu Marius,cu 6 ani in urma am avut si eu porumbei in curte de toate felurile gutani,voiajori si chiar jucatori.in 2009 am avut ocazia sa vad curtea Domnului Varzescu Marius,o splendoare un teren care valoreaza ceva banuti ,dar care contine doar porumbei si multe voliere.intre timp venind zi de zi la lucru am vazut o persoana venind zi de zi la aceleasi ore la porumbei acordandand un timp foarte mare acelor porumbei.dupa un timp am intrebat proprietarul casei la care lucram cine este vecinul lui.citez ;e cumnatul meu un baiat de treaba ai plac la nebunie porumbeii; Privind curtea D-mn Varzescu am retrait amintirile mele cand aveam porumbei si eu in curte si am zis:o sa imi fac o voliera si cumpar iar porumbei voiajori.dupa un timp am facut cunostinta cu D-mn Varzescu am intrat in curtea lui si glumind i am cerut o pereche de pui voiajori nestiind ce valori poarta acea curte si nu am fost refuzat.a venit timpul sa imi iau pui promisi de D-mn Varzescu cu multa timiditate avand nr dumnealui sun si ai aduc aminte de ei si bine inteles ai si primesc.acesti pui erau din matca dmnealui avand la matca porumbei deosebiti.in ciuda evenimentelor intanplate in curtea dumnealui ai multumesc pentru porumbei si pt sfaturile primite.Acum am 30 de pasari in voliera iubesc porumbei fac parte din familia mea.CU RESPECT PENTRU:VARZESCU MARIUS
Daia am si eu si mia scos pui de cateva zile si sunt dragalansi si mumosii :X:X:X:*
Ciao , volevo chiedere se si riescono a trovare galati tutti blu?
d le varzescu cu tot respectul lasa ti va rog un nr de telefon unde va pot contacta.chiar imi face placere sa vad si eventual sa procur cu ajutorul si bunavointa d voastra cateva perechi pentru reproductie.am avut si inca mai am jucatori de galati. sper cu tot respectu ca o sa ne cunoastem si binenteles sa colaboram.
http://porumbeidavid.blogspot.com/ dati un clik siteul dumneafoastra este foarte frumos
acele pene simple constantene numai au mai nimic in comun cu galateanul unicolor de altadata .dar nu putem sa nu recunoastem ca sunt pasari deosebite.
Buna .
I-mi plac foarte mult porumbeii galateni in special cei cazatori as dori sa stiu de la cine as putea achizitiona cateva exemplare si o oferta de de pret posibil si citeva poze pe adresa de email gavrilmaries@yahoo.com doresc seriozitate.
Multumesc
salut ai galateni frumosi pana simpla rar mai gasesti care sa joace atre . ai masculi in plus ca am vreio 3 femele fara masculi mi au cazut