Mai putem vorbi de un simplu hobby ? Eu cred ca da! Sau…???
Ganduri pe care va invit sa le discutam,contradictoriu dar fara cearta:
– Cand s-a inventat telegraful, porumbeii mesageri au ajuns someri. Adaptati la situatie au devenit “sportivi” s-au “calul de cursa a omului sarac” cum se spune in Bazinul Ruhr.
– Cand minierii au pariat pe porumbei a fost vorba de sume foarte mici.
– Despre Josef Mohr ( crescator din Aachen/D a carui porumbei pe langa Bricoux se gasesc la inceputul columbofiliei in Romania) stim ca a castigat in 1920, cca 80 de marci pe saptamana ca angajat si 48.000 da marci pe an din pariuri. O suma relativ modesta.
– In columbofilie e ca la box, multi se bat/zbat si doar putini ajung campioni.
– Astazi premiile ajung la 200.000 si pretul porumbelului la 250.000 (vezi Sudafrica)
Datorita Chinezilor, “barbati adevarati” = “copii mari” care, avand bani, isi cumpara jucaria preferata oricat ar costa, preturile explodeaza. Cred ca si cei de la Pipa se mira cati bani dau Chinezii. Unde te uiti numai licitatii. Cati din cei care acceseaza acest site, oriunde ar locui , participa…??
– In tarile cu traditie columbofila scade numarul membrilor in fiecare an, tinerii nu prea au interes. Nu scade insa calitatea si parca nici numarul porumbeilor.
– Sa nu se creada ca in Vest toti columbofilii sunt bogati, dimpotriva marea majoritate sunt oameni simpli cu relativ putini bani.
– Pasiunea nu exclude businessul.!!!
– Rezultate bune nu ajung, credibilitatea este un factor esential!!
– Chinezii au concursuri pana la 3000 km.
– Pana acum toate produsele de calitate care s-au vandut scump in China s-au intors candva la noi ca produs de masa si pret mic. Vom vedea peste 20 de ani descendentii campionilor chinezi la pet-shop cu € 2,99..?
– Sa particip si eu la acest circ? Sa ma duc la ornament? Sau trimit totusi un pui la columbodrom ..?
– Quo vadis, “sport” columbofil? Stie cineva…?
– Astept completari si pareri.
Merci. Felix
Apropo de campioni. E tare sa ai un porumbel campion, dar si mai tare e sa ai procent mare de porumbei cu norma din totalul de pasari cu care ai inceput sezonul. E mare pacat ca nu exista un clasament si pentru asa ceva. Clasamentul pe crescatori ar fi trebuit sa se bazeze pe asta. La sfarsit de an toata lumea vorbeste de campion, in loc sa vorbeasca de crescatorul X care a zburat 15 porumbei si are sa zicem 12 cu norma acasa – cel din urma mi se pare infinit mai valoros.
Cum or mai fi si concursurile astea de la 3000 Km? Ce procentaje sunt sosirile? Se intorc 10%? :)
Buna!
Pana la urma, din tot acest fenomen columbofil cu diverese infiltratii, pasiunea este singura care ramane. Cei mai mari campioni au fost, sunt si vor ramane crescatorii simplii, care s-au nascut cu feelingul pentru porumbei, uneori mostenit sau invatat din tata-n fiu.
Unii “se fac ca cresc porumbei” pentru a profita de pe urma afacerilor in domeniu; face si asta parte din fenomenul columbofil.
O alta afacere in domeniu este organizarea licitatiilor. Aici reclama si spalarea creierelor este secretul succesului. Porumbelul supus licitatiei este supra apreciat, chiar daca pentru asta sunt folositi ca exemplu ultimii membri ai arborelui genealogic; iar pretul final va fi pe masura publicitatii facute si “cu grija” pulsatorilor.
Sunt destule siteuri de licitatii, care mai decare ne ofera super- mega-fantastici porumbei…cei mai multi fara vre-un rezultat demn de mentionat.
Sa luam de exemplu cel mai cunoscut site de licitatii P. si sa-l comparam cu un altul T.P. Pe siteul din urma se liciteaza niste super porumbei, castigatori de locuri 1, porumbei asi, castigatori de curse regionale, nationale, etc. Pretul final este de 10 ori mai scazut decat pe primul site(P.) desi porumbeii licitati sunt cu adevarat de valoare. Motivul? lipsa ingredientelor principale: super reclama si…asiaticii.
In inceiere, imi permit sa citez un cunoscut crescator:
“Am cheltuit multi bani pe porumbei, dar cei mai buni i-am luat pe bani de nimic sau la schimb”
Numai bine!
Privita din ratiuni pur comerciale afacerea cu porumbei e una foarte profitabila.In toata lumea,indiferent de regimurile politice,piata de porumbei a functionat dupa principii capitaliste in sensul in care cererea a reprezentat motorul “productiei”,ce s-a cerut aia s-a livrat.Din pacate niciun sistem nu e perfect si nici orice fel de tip de capitalism nu e benefic, social vorbind ,pe termen lung.
Asa se intampla si in cazul porumbeilor,”afacerile” cu orice fel de porumbei prospera dar in detrimentul porumbeilor.E greu de spus in ce directie o vor lua porumbeii voiajori in conditiile acelor sume aiuritoare care se ofera pentru ei,dar cu siguranta efecte se vor vedea in timp.La celelalte rase de agrement lucrurile sunt mult mai evidente si pe termen mult mai scurt.In toata lumea rasele de agrement cu abilitati sportive se transforma destul de rapid in rase pur ornamentale iar la unele rase de ornament “evolutiile” aduc caracteristici care pur si simplu fac imposibila supravietuirea lor fara “asistenta”.In multe cazuri tendintele astea duc efectiv la extinctia anumitor varietati.
“Frumosul” din lumea porumbeilor e ,paradoxal,un potential factor de degenerare si in timp chiar de distrugere a multor varietati de porumbei domestici.Si desigur ca aici banii ,care-nu-i asa?- n-au miros,sunt cei care au ultimul cuvant,neexistand vinovatii imputabile la modul propriu aproape nimanui.
“Epopeea” transformarii raselor romanesti nu difera ca si motivatie de ceea ce s-a intamplat prin alte parti din punctul asta de vedere.Porumbeii “frumosi” s-au produs pentru ca a fost cerere pentru ei,a fost si este inca o “productie” fara scrupule conform sloganului “dupa mine (noi) potopul”.Aproape ca nici nu mai conteaza cine s-ar face vinovat de proliferarea unor asemenea practici,ceea ce conteaza in ultima instanta e ca noi contabilizam la nivelul unui asa -zis fond genetic columbofil national efectele.Care sunt reale,certe si ele ne spun ca porumbeii nu mai sunt ce-au fost odata.
SALUTARE!
fratilor chinezii au bani ,…multi bani…da mai au si altceva in afara asta…AU MENTALITATE DE INVINGATOR. Vor sa fie doar numaru 1…si sunt.ar da si1000000 de euro pe un porumbel doar sa fie nr 1.
putem si noi sa fim la fel;.da nu cu n federatii, nu cu multi porumbei nevalorosi, nu cu fonduri care se scurg in buzunarele ”regilor” ci cu o sg federatie , porumbei putini si de valoare, concursuri premiate si mai ales mediatizate .
Participarea la concursurile din columbodroame ne va pune si pe noi pe harta tarilor fruntase columbofile…asta este viitorul columbofiliei la noi…parerea mea.
o sa ne saturam pana la urma de diplomele alea de hartie si de cupele de plastic si o sa vrem ceva mai mult.
va astept la columbodrom.
cu stima!
Chinezi fac orice… Cred k pe cel mai tare porumbel o sa scrie:Made in CHINA! :)))sau o sa cumparam porumbei ‘Made in CHINA’ :)))
VANT IN PENE
ca bine zice PORUMBEI .ro si ce placut este sa incepi sezonu cu patru porumbei iar la final sa vezi ca trei au norma la fond unu iti iese campion pe club si datorita lor mai esti si in primii zece crescatori pe bucuresti
si nu lai pierdut nici pa cel deal patrule care dupa o prima etapa grea cu o sosire in prima zi vine o a doua etapa si soseste a doua zi lovit si fara nici o sansa sa mai sa se refaca pentru urmatoarele etape
putini si buni
sa fiti iubiti
Un articol similar bazat pe “Killing the sport?” al lui Ad Schaerlaeckens il gasiti pe site-ul meu – click pe nume.
Mare dreptate ai Andrei. Cunosc columbofili care pierd o gramada de porumbei in timpul sezonului de concurs dar au cite un por. campion si alti columbofili care au pierderi minime,dar merg cu 4,5 por. in expozitia nationala foarte aproape de locurile fruntase.
cu 2 porumbei exista vreo sansa sa am unu din ei in expozitie?? adik am zburat anul trecu toate etapele doi tardivi de 2011 dintre care unul are o singura clasara si akea ca am reusit sal bag in voliere dupa 30 de min ……..si la noi in romania sportul cu porumbeii a devenit o afacere pana si copii carei auzi sant dupa rezultate dar numai taxele la clab si sa inscri porumbelul ca fiind inkepator si ko varsta destul de mik este foarte greu dar toti cauta sa scoata banii…traim in romania
chinezi asta …. am vazut ca majritatea lucrurilor facute in china sunt de proasta calitate oare porumbei nostri o sa fie asa peste vro 20 de ani? .. .. frumos topicu… porumbei ro mare drepatae ai …chiar asa e dc lumea nu se uita la ala cu 4 porumbei cu norma si se uita la 1 singur care e compion…??
are dreptate andrei.
Buna!
Prezentarea unui rezultat, fie el cat de bun, nu impiedica pe nimeni sa faca o analiza mai exacta , de ansamblu. Astfel, cu putina atentie si logica elementara, descoperim ca sunt si alti crescatori sau chiar porumbei care s-au descurcat mai bine decat cei care sunt pe primele locuri. Nu trebuie neaparat sa dam fuga la micii mari campioni, ci sa invatam sa citim rezultatele .
Nimeni nu o sa-si vanda porumbelul campion, daca este convins ca el este si castigatorul moral al competitiei. Intalnim cazuri cand unii crescatori si-au vandut campionul si au dat fuga sa cumpere porumbelul clasat cu cateva locuri mai jos…oare de ce? In nici un caz din prostie!
Si apropo de competitii si anvergura lor, chiar si in tarile care dau ora exacta in domeniu,mai ales la cursele de viteza, intalnim multe clasamente cu 5-20 crescatori ( nume sonore) http://www.pipa.be/en/clubs/netherlands/afdeling-05-zuid-holland/pv-de-snelvlucht , clasamente a caror rezultate se iau in considerare in campionatul national. Mai mult, la aceste curse de viteza,pentru o mai mare corectitudine si egalitate de sanse, clasamentele se fac pe zone de maxim 10-20 km.
Numai bine!
Cred ca, in timp, fiecare crescator ajunge sa aiba un lot valoros si omogen, iar in functie de rezultatele pe care le obtine in concursuri poate scoate si bani macar cat sa-si sustina pasiunea, pentru ca oricat de drastic ar face selectia, tot ii raman porumbei de dat . . .
Insa, cum spune si Felix, rezultatele nu-s deajuns, crescatorul trebuie sa-si castige si credibilitatea in fata celorlalti.
Cei din vest au reusit sa faca din pasiunea lor o afacere.Cei mai tineri vand non -stop exploatand facebook-ul la maxim pt reclama si contactarea altor columbofili.Pipa este cel mai bun exemplu de ce inseamna reclama in ziua de azi .
Si la noi sunt destui care au reusit sa faca o afacere din columbofilie dar cei mai multi nu inteleg ce inseamna reclama in acest domeniu.
Deasemeni prezenta romanilor pe columbodroamele internationale este foarte redusa
M-AS N-MIRA CA TOATE LUCRURILE CHINEZILOR SA FIE DE PROASTA CALITATE,SPUN ACEASTA CUNOSCAND F. BINE UN ASPECT SI CRED CEL MAI IMPORTANT,ESTE LOCUL UNU[1],AN LUME ,NU NUMAI DATORITA RITMULUI INFERNAL AN CARE CRESC ECONOMIC , MAI ALES FINANCIAR[CEI CARE SE DECLARA NR. 1,AU FACUT CEL MAI MARE ANPRUMUT FINANCIAR DE LA EI],DECI AU MERITELE LOR CARE DE FAPT SANT DOVEDITE SI DE INVESTITIILE FACUTE AN PORUMBEI CU TOATE CA AICI SI EU SANT DE PARERE CA RECLAMA PREA EXAGERATA DE CELE MAI MULTE ORI A-TI JOACA FESTE, ATENTIE MARE DE UNDE CUMPARATI PASARI,LA ZONA DE UNDE SE ZBOARA,LA NR. PORUMBEILOR ANGAJATI,ETC…SANT CONVINS CA LA NOI AN TARA AVEM PORUMBEI DACA NU MAI BUNI,SIGUR DE VALOAREA LOR,DE ACEA ROG FEDERATIILE DE PORUMBEI SA AIBE AN VEDERE FAPTUL CA UNDE-S MULTI PUTEREA CRESTE SI IMAGINEA SPORESTE,FAC UN APEL PENTRU UNIREA FEDERATIILOR[,SANT OBLIGAT AICI SA-I FELICIT PENTRU ANCERCARILE FACUTE PE ACEASTA CALE PE D-NUL TUNDUC SI D-NUL BILAN SI CA SA AJUNGEM LA SUBIECTUL ARTICOLULUI AI ROG CA AMPREUNA CU, CONDUCEREA FEDERATIEI SA INTEPRINDA UN PROGRAM DE PROMOVARE CAT MAI LABORIOS PENTRU COLUMBOFILI VALOROSI SI NU NUMAI, AN VEDEREA CRESTERI PRESTIGIULUI SPORTULUI COLUMBOFIL AN TARA SI AN AFARA EI,LA ASA NIVEL ANCAT AN TERMEN SCURT,ASIATICI SA FACA COZI LA CRESCATORIILE COLUMBOFILILOR NOSTRI.NU ESTE UN VIS VALORILE EXISTA.CU STIMA SI RESPECT. S.LEONTIN…TRAIASCA UNITATEA,PACEA SI ANTELEGEREA,TRAIASCA TOTI COLUMBOFILI.
Good to read:
China’s Most Secret Weapon: The Messenger Pigeon
ai dreptate super
Buna!
Ca sa vorbim tot la subiect( bani si afaceri), o stire de ultima ora suna cam asa:
Un porumbel, castigator al unei curse nationale, cu un nume care explica ironia sortii , a fost vandut cu 160.000 de euro, unde altundeva decat in China. Pe langa acest porumbel a mai fost cumparat si un pui din el. Cum investitorul nostru trebuia sa recupereze cat mai repede din bani, l-a supus unui program de reproductie stil avicola, ceva de genul topicului cel mai proaspat de pe acest site, la aceasta data.Problema a aparut cand toate ouale rezultate din toate femelele cu care a fost imperecheat acel mascul, au fost limpezi… Cred ca nu mai trebuie mentionat locul de unde a fost cumparat acest porumbel ( organizatorii tranzactiei). Cum organizatorii detineu si ei un pui din celebrul porumbel, acesta a fost achizitionat si el.
Bineinteles ca investitorul si-a cerut banii inapoi.
De vina este, exclusiv crescatorul care a putut sa vanda un mascul steril si culmea neobrazarii si pui din el…
Oare pana unde poate merge lacomia si necinstea?
Numai bine!
frate ..! NU E PROST ALA CARE CERE CI ALA CARE DA.stai linistit ca si la noi se intampla la fel.cunosc un dobitoc care a dat 4000 lei pe un campion , la imperecheat cu un ciuruc si puii din el au mers”impecabil”:))