Porumbei plonjori de Adana

plonjori-adana1
Salut pe calea aceasta pe toti columbofilii din Romania. Desi traiesc de mai mult de 30 de ani in Germania urmaresc cu atentie dezvoltarea columbofiliei in Romania, in aceiasi masura si cresterea porumbeilor voiajori cit si a porumbeilor de rasa. Sint convins ca Romania, raportat la numarul de locuitori, are mult mai multi columbofili decit Germania. Motivul pentru care m-am apucat sa scriu aceste rinduri este dorinta de a face cunoscuta in Romania o rasa de porumbei foarte spectaculoasa care cred eu ca si-ar cistiga foarte repede multi fani in Romania. Este vorba de plonjori de Adana, o rasa pe care turcii o considera sfinta. Turcii care maninca porumbei maninca orica alta rasa, Adana insa nu.

plonjori-adana2
Porumbeii sint de talie mare, “fetele” care sint ceva mai mici tot ating 3-350g,”baietii” ating pina la 750g. Cu toate astea sint foarte buni zburatori, nu insa de durata. Spre deosebire de Wuta, Dönek etc. Adanas sint zburati in stoluri mici de 2-4 porumbei. Acestia se ridica in spirala pina la limita vizibilitati unde asteapta permisiunea de aterizare din partea crescatorului. Unii folosesc pentru asta voltati, alti un dropper artificial. In momentul in care vad semnalul, porumbeii lipesc aripile de corp si “cad” la modul in care vineaza soimul, cu o viteza de peste 200 Km/h, de preferat absolut linear. Sint atit de rapizi in caderea asta ca reusesc sa scape si de soim. Am trait asta de 2-3 ori si nu-mi venea sa cred ca vad ceea ce vad. Pe ultimii 3-4 m frineaza si aterizeaza.

plonjori-adana3

Spectaculos este suieratul pe care il provoaca in cadere. Faci piele de gaina… Si mai spectaculos este cind sint inaltati cind Soarele este spre asfintit si porumbeii sint luminati dintr-o parte. Atunci sint vizibile si direle de 10-20 m de praf din pene pe care le lasa si apar de parca ar fi avioane de vinatoare sau Blue Angels in persoane. As fi pus un video aici insa la Adana nu se vede nimic. Intii vezi 2-3 puncte pe monitor si doar citeva secunde mai tirziu vezi porumbeii care aterizeaza. Asa ca am sa pun citeva poze doar. Toti sint Adana, a nu se confunda cu porumbei asemanatori ca forma din Siria, Beirut, Damasc etc. Acestia sint mai mult de ornament si zboara prost sau de loc. Adana are ochii verzi, ceilalti nu.

plonjori-adana4

40 comentarii la “Porumbei plonjori de Adana”

  1. Pica cu asa viteza de le ramane praful in urma datorita inertiei :)). Wow!

    Suieratul ala mi-e cunoscut de la voiajorii care apar din inaltul cerului dupa ce i-am imprastiat soimul… chiar iti da piele de gaina.

  2. as fi incantat sa am cateva exemplare,suna spectaculos de bn povestirea,si asteptam rasa in romania

  3. Superb sincer sa va spun inca nu am auzit de acesti porumbei Adana..sanatate si numai bine

  4. Salutare. Super de vazut o asa minunatie. Chiar mi-ar place sa am o perche, doua. Poate comunicam pe parcurs. Lasa o adresa de mail ca sa vorbim mai in detaliu despre aceasta rasa. Sa auzim de bine

  5. sincer este pentru prima oara cand aud de acesti porumbei foarte interesanti si nici nu ma vazut un asemenea zbor de sageata,sunt convins ca este un adevarat spectacol columbofil cu care ne pot incanta privirile acesti porumbei,cu multa stima domnilor columbofili

  6. Adana este originara din regiunea Çukurova din Turcia. Ca si in cazul altor rase , crescatorii din diferite zone , au dezvoltat anumite aptitudini specifice si diverse stiluri , aparand astfel o multitudine de subrase.
    Se cunosc diferite marimi si culori , in functie de regiune dar caracteristicile principale sunt aceleasi: zbor inalt si rapid in formatie de 2-3 pasari cu plonjon in viteza in maniera proprie. Zboara 10-15min. la o inaltime de cca.200 m de unde coboara in picaj fara opriri cu o viteza de 130 km/h.
    Traiesc in jur de 11-13 ani , dar pentru zborul de performanta pot fi folositi cca.8 ani
    Antrenamentul dureaza 2-3 luni si incepe la varsta de 7 luni.Sunt preferati pentru zbor masculii dar si femelele pot fi la fel de bune. Pentru a mentine calitatea zborului si performanta , pasarile nu vor creste mai mult de 2 randuri de pui pe durata vietii. Cresterea mai multor generatii va afecta performanta parintilor.Sunt tinuti in mici boxe numite de localnici dolap , unde incap doar 2 pasari , cu usi din plasa care se inchid pe timpul noptii.
    Exista 2 tipuri de Adana : una cu ciocul scurt numita “Töme” si alta cu ciocul lung numita “Tartaç”. Tartaç este preferata de crescatorii din regiunile Adana si Ceyhan. Töme este intalnit in special in regiunea Tarsus. In regiunea Mersin sunt raspandite ambele variante.
    Aceasta rasa are 2 perioade de zbor: ouatul si curtatul. Ouatul este perioada in care pasarile depun cele 2 oua (care le vor fi luate dupa 10-12 zile de clocit).In aceasta perioada zborul este normal. In perioada curtatului , masculul este foarte interesat de perechea sa.Acum pot fi vazute adevaratele calitati de zbor ale acestei rase.
    Exista 2 tipuri de picaj: picajul strans si picajul in foarfece. Picajul strans este intalnit in regiunea Adana iar cel in foarfeca in regiunea Mersin .In cazul picajului strans ,cand pasarea vede chematorul cade ca inghetata (aproape ca o piatra) , cu aripile stranse linga corp.La picajul in foarfeca pasarile zboara in stol de 2-3 exemplare , la vederea chematorului de catre lider incep sa plonjeze , liderul pocnind aripile si stand in fruntea escadrilei.

  7. Foarte interesant !! trebuie sa fie un spectacol deosebit !!
    Nu am putea vedea vreun filmulet cu porumbeii in zbor ?? (eu am incercat sa gasesc pe net, dar fara rezultat)

  8. sincer ca pana acum nu am vazut rasa aceasta de porumbei,dar mi se par foarte foarte frumosi.

  9. Salutare.Aceasta rasa de ADANA afost in tara noastra cu multi ani in urma adusa de pe vrem ea inperiului otoman ,acesti porumbei stau la baza formari zburatorului cu cioc lung baltat pe vanat de BRAILA ,mostenind de la ADANA forma capului, ciocul,baltul sau ghiltul de sub barbie,ochi verzi si talia mai mare si bine-nteles fara zbor de durata, inaltime si lipsa jocului .

  10. Se gasesc cateva pasari din aceasta rasa si in tara noastra. S-au importat din Serbia, Bulgaria si Ungaria. Problema e ca nimeni nu a incercat sa ii zboare cum ar trebui ei sa zboare.

  11. Am trei perechi de Adana si o sa incerc sa ii zbor anul asta dupa regulamentul EFU corespunzator clasei lor. Pasarile care le am nu sunt verificate la zbor deci nu stiu ce calitati au, anul asta doar le aclimatizez\verific. Nici eu nu am mai zburat plonjori asa ca trebuie sa ne adaptam reciproc. Daca vreuna merita o pastrez. Am promise pasari din Croatia, antrenate si folosite la concursuri de zbor specifice. Importul este planificat pentru toamna aceasta asa ca probabil anul viitor o sa am un lot competitiv.
    Planuiesc sa folosesc sistemul “clasic” de zbor. Cand sunt in perioada de curtare si chemare la cuib ridic toti masculii urmand sa folosesc pe post de dropper femelele. Cand masculii ating o inaltime optima eliberez femelele.
    Din ce stiu eu in Romania mai sunt doi crescatori care detin Adana. Unul, de la care am si cumparat o parte din pasari, ii zboara la liber. Celalalt ii tine numai inchisi si ii considera voiajori turcesti.

  12. Domnul Tanasescu are dreptate in descrierea sa cu exceptia perioadelor de zbor.Este adevarat ca uni masculi raspund mai prompt la chemare in perioada cind isi mina “nevestele”la cuib insa cei cu adevarat buni vin oricind.Antrenamentul se incepe de pui insa,la rasa aceasta foarte des am intilnit pui care deabea dupa ce au facut 1 an arata ce pot.Cea mai buna metoda de antrenat este cu “profesor”un porumbel experimentat de care crescatorul este sigur ca vine cind este chemat.Este profesorul prost,va strica si puii.Uni turci tin porumbeii intr-adevar inchisi cite 2.Personal consider chin de animale de aceea nu o fac fara sa am rezultate negative din pricina asta.Permanent liberi insa nu pot fi tinuti.Se sperie de ceva si apuca sa zboare,nu se mai opresc daca nu sint chemati la timp si se pierd in cer.Am pierdut pe calea asta 3-4 pui foarte buni trimisi cu profesor prost care nu a reactionat cind i-am chemat.S-au ridicat,s-au ridicat pina cind s-a intercalat un nor mare intre mine si ei.Cind a trecut norul nu mai erau nici porumbeii…..Fiind porumbei mari,sint vizibili pina la ca.800m altitudine.Cit se ridica peste asta n-a masurat inca nimeni.Viteza de cadere este de ca.200 Km/h,calculata din timpul necesar caderii de la 800 m pina la aterizare.Adana de cea mai buna calitate cad ca pe o sirma,in unghi de 90°,fara intrerupere pina la citiva metri de sol.Sint atit de rapizi ca un soim care plonjeaza dupa ei nu-i prinde.Am avut si eu un mascul care a fost urmarit de soim si asa a scapat si am vazut la turcul de unde i-am cumparat de mai multe ori astfel de scene.
    Aici home page:http://deutscherflugrollerclub.de/adana/index.php
    Este in germana insa macar va puteti face o idee.Omul are porumbei foarte buni,a fost campion national si european de mai multe ori insa porumbeii lui sint scumpi.Pe de alta parte insa,el vinde porumbeii numai dupa ce ti-i zboara.Intii vezi ce poate si apoi pui 5-600 pe masa.Se gasesc Adana si la 20€ bucata insa ori sint tinuti in conditii in care si porcul s-ar imbolnavi,ori zboara la inaltimea turnului bisericii si cind au chef mai si plonjeaza.Columbofili romani care doresc sa-si incerce norocul cu Adana pot primi de la mine pui,fara bani,dar cu PROMISIUNEA ca acestia nu plonjeaza in cuptor.De asemenea,transportul din nordul Germaniei in Romania trebuie organizat de acolo.

  13. @stoica, da zbor tot la ucp, i-am vaccinat si eu sambata trecuta, de ce nu ai mai dat si tu un semn de viata ca eu sunt falimentar, le iau la porumbei in loc sa incarc telefonu :))

  14. @infamous……E boala grea cu porumbeii astia. Am avut o perioada mai incarcata si porumbeii i-am cam lasat pe locul doi pt ca familia e prioritatea nr unu. Printre picaturi am mai facut cate ceva la noua creascatorie asa ca anul asta e de proba. Vorbim

  15. @ Gabriel : Am inteles oare bine ?? Vorbiti de 5-6000 Euro ca pret pentru un (1) porumbel ???? Si cumpara multi doritori ??
    …. ca ma las si eu de meserie si ma apuc sa cresc Adana d’astia !!!! 2-3 sa vand pe luna si “m-am scos” !!

  16. D-le Radu,ati adaugat un “0”prea mult.5-600€ se mai platesc insa nu asa des.Orice rasa care apare nou intr-o tara costa la inceput o groaza de bani.Dupa 2-3 ani de la aparitie scad preturile pina la sume derizorii.Usbeken au costat acum vre-o 4-5 ani pina la 2500€,acum gasesti si cu 10€.Adana au costat acum ca.4 ani cind am inceput eu cu ei,intre 300 si 500 perechea.Pui de la ei am vindut la sfirsitul lui 2012 cu min.100/buc.Toamna trecuta am reusit cu chiu,cu vai sa vind o singura pereche cu 100/perechea.Sint destui care ofera asa zisi Adana cu 20€/buc. si incepatori care nu stiu sa-i deosebeasca de alte rasse asemanatoare prefera pretul scazut.Personal,decit sa-i dau insa ce stiu eu carui prost cu 20€,prefer sa-l fac pe un roman fericit dindu-i cadou sau daca nu gasesc pe nimeni,vor clocii anul asta doar oua de plastik.Daca vreti sa faceti bani cu porumbei,singurii care s-ar potrivi sint voiajorii.Cel mai ridicat pret pe care l-am vazut vre-o data pe un porumbel a fost de 192000€,in cadrul unei licitatii in Belgia,vindut in Hong Kong.Problema este ca pina sa ajungeti sa vindeti porumbei la 2-3000€/buc.trebuie sa investiti foarte multi bani si timp.

  17. D.nul Gabriel, daca aveti pui si nu reusiti sa-i dati eu accept cu mare placere. Cresc voiajori dar mi-ar place pt mine, nu in alte scopuri, sa am de frumusete o perche, doua.

  18. @ Gabriel : multumesc pentru raspuns si ma scuzati – nu am citit cu atentie cifra Dvs., adaugand asa cum spuneti un “0” in plus.
    Glumeam doar cu “afacerile” columbofile, nu am fost interesat niciodata de vreun castig de pe urma porumbeilor, si daca as face un bilant contabil (fara sa am vreo competenta in acest domeniu) a celor 35 de ani de cand cresc porumbei cred ca ar da o cifra negativa destul de mare.
    Nu o regret insa deloc. Este pretul -platit cu placere- pentru o mare pasiune si o mare bucurie.

  19. Raspund si d-lui Stoica si d-lui Radu…Nici eu nu sint interesat sa fac afaceri cu porumbei.Am constatat ca ptr.a face bani cu animale,egal ce fel,nu ai voie sa le iubesti,trebuie sa le tratezi ca pe lucruri si eu nu sint in stare de asta.Acesta este si motivul ptr.care prefer sa dau porumbeii fara bani dar pe miini bune decit unora(de obicei turci,arabi…)pe citeva euro.Astia considera ca o curatenie pe an este suficienta si porumbeii lor au toate bolile pe care le pot avea porumbeii.In tarile lor de origine unde este mai tot timpul soare,cald si mai ales uscat o functiona asta,in Germania unde ploua foarte des insa nu.Sigur,nu sint toti la fel insa majoritatea.In ceea ce priveste puii am problema ca eu nu tai.Detest carnea de pasare,de orice fel de pasare insa imi place mult sa vad cum cresc puii,ce culori capata etc.si asa ma trezesc la sfirsit de sezon ca iar am sarit de 50 desi,cind am inceput imi promisesem solemn sa nu tin mai mult de 20.La acest plan am renuntat de mult insa totusi,mai mult de 40 nu vreau ptr.ca din hobby devine munca si n-am nici chef nici timp de asta.Ma straduiesc sa tin doar atiti cit pot controla dintr-o privire daca sint toti in casuta lor,daca toti maninca si sint sanatosi,etc.D-le Stoica,momentan nu am nici un pui,deocamdata sint despartiti ptr.ca urmeaza vaccinurile insa din Aprilie incolo ii las sa scoata citiva.Trimiteti-mi o adresa de mail sau un nr.de tel. si cum am ceva va dau de stire.Asta este valabil si ptr.eventual alti interesati.

  20. @ Gabriel : eu cred ca ati spus o lucru care este in acelasi timp si adevarat si destept !!
    Imi permit sa va citez “Am constatat ca ptr.a face bani cu animalele nu ai voie sa le iubesti”
    BRAVO !!! asa este !!

  21. Buna ziua. As vrea sa stiu si eu ce pot face cu o pereche de Adana, neavand acel ,, profesor,, care sa-i invete ce trebuie sa faca ? Cum ar putea fi antrenati fara ,,profesor,,. Multumesc mult.

  22. Sunt foarte interesata de oferta d-lui Gabriel si pana are pui de dat il rugam sa scrie cate ceva despre antrenamentele fara profesor daca acestea sunt posibile. MULTUMESC.

  23. @alecsutza:
    Cu o pereche nu prea puteti face nimic.Orice crescator de Adana va recomanda in nici un caz nu ridicati o pereche imperecheata ptr.ca aveti foarte mari sanse sa nu-i mai vedeti vre-o data.Eu am incercat si mascul care raspundea ca o masina la dropper,cu nevasta linga el s-a ridicat pina au disparut si,din fericire au venit dupa 3 ore.In cap ii trecusem deja pe lista de pierderi…In principiu,daca vreti sa-i zburati aveti nevoie de ca.3 perechi.Cu siguranta,va puteti descurca si fara profesor,drumul va fi insa mult mai anevoios si veti avea nevoie de multa consecventa.Adana are plonjonul in singe,nu asta este problema.Problema este sa-i lamuresti sa vina atunci cind sint chemati,sa mentina plonjonul din punct pina la sol,SA NU ATERIZEZE PE ACOPERISURI(nici pe al casei proprii…)doar pe casa lor sau pe voliera…Astea sint criterii esentiale la care se mai adauga unele mai putin importanta cum ar fi un plonjon leganat,turcii il numesc “frunza in vint”.Plonjonul tipic ptr.Adana este in unghi de 90° ca piatra.In principiu,in momentul in care au priceput ce vrei de la ei se conformeaza.Cred insa ca,cu un pic de foame in gusa pricep ei si singuri ce trebuie sa faca.Intii ridicati doar cit turla bisericii,coboriti imediat si hraniti,cind au priceput asta sporiti inaltimea putin si repetati procedura si tot asa pina ajung sa zboare in punkt.Nu va bazati ca puteti folosi fetele ca dropper ptr.ca nu functioneaza.Ideal este un dropper artificial care imita mai mult sau mai putin un porumbel.Eu am unul care consta intr-o tija de aluminium,ca o coada de ciocan,la capatul careia,pe rulment,se invirteste un profil in forma de U.De aripile acestuia sint prinse 2 aripi de plasic ALB(alb se vede mai bine de sus…)cam de dimensiunile unei aripi de porumbel.Povestea respectiva miscata arata putin ca un porumbel care filfiie.Nu ca ei ar confunda minunea cu un porumbel,ei stiu cind apare dropperul au voie la fete,sau mincarea urmeaza sau altceva placut.Adana are ochi extrem de buni,totdeauna VERZI,doar cei albi sau baltati cu mult alb au ochi inchisi la culoare.Aceiasi rasa insa din Syria are ochi rosii,astia sint insa doar de decor,zboara foarte prost.

  24. Va multumesc foarte mult pentru explicatii. Daca o sa aveti pui (3 perechi ) care o sa fiti dispus sa ii dati, i-as accepta cu mare placere. Multumesc si pentru ideea detaliata cu dropper-ul.

  25. @alecsutza:fara o adresa de mail nu o sa va pot contacta in citeva luni cind voi avea pui.Azi i-am lasat impreuna,in 10-12 zile ar fi outele de asteptat,cam in Mai-Junie ar fi puii gata.
    Tanase Valentin:
    Da,se tin concursuri oficiale.In primul rind la nivel national in cadrul DeutscheFlugrollerClub,asociatia nationala de jucatori in care insa sint integrati si plonjorii.Adana sint des antrenati si zburati altundeva decit acasa.De mici sint invatati sa aterizeze pe o cutie,pe o masina modificata sau o remorca adecvata.Se merge cu ei acolo unde se tine concursul,sint ridicati si coboriti “la cutie”(nu stiu cum sa traduc sistemul mai exact).Un alt sistem este de acasa,cu alt clasament.Clubul are asociatii regionale care la rindul lor au arbitri calificati.Cind crescatorul considera ca porumbeii au atins nivelul necesar,comanda 2 arbitri acasa(nu costa nimic,poate doar o cafea…)si le zboara porumbeii ca demonstratie.In functie de cum zboara primesc un numar de punkte care la sfirsit de an se cumuleaza cu punktele altor etape si crescatorul cu nr.maxim de punkte cistiga campionatul national.International se desfasoara doar la cutie.

  26. Multumesc. DeutscheFlugrollerClub colaboreaza cu EFU, zboara dupa acelasi regulament, credeam ca exista si alt regulament.

  27. @Cristi:Da,un filmulet mic cu Adana in care vedem exact ce NU trebuie sa faca.Al treilea nu a zburat cu ceilalti 2 impreuna,s-au ridicat poate doar cit turla bisericii,si cind in final s-au hotarit sa vina totusi,au venit ca o frunza in vint,balansind stinga-dreapta.Daca sint pui la primul zbor ar fi de acceptat insa nu par pui,drept care i-asi incadra la categoria Adana de 5€.Copilul care vintura steagul procedeaza de asemenea gresit…Steagul se fixeaza undeva aproape de locul unde porumbeii aterizeaza de obicei si este lasat asa pina cind acestia au atins inaltimea dorita.Atunci se ia steagul de la vedere si se foloseste dropperul la care porumbeii trebuie sa raspunda imediat si sa plonjeze efectiv ca o piatra nu ca o frunza in vint.Din pacate,filme cu Adana adevarati nu se pot face cu camere normale.Este imposibil sa-i mentii in objektiv cind sint in cadere.

  28. Pentru dl Gabriel : Va multumesc din nou ptr tot.Sunteti foarte amabil.Adresa mea de e-mail este alecsutza43@yahoo.it As vrea sa stiu daca se poate, cum calatoresc puiii din Germania (daca am inteles bine ) pana in Romania ? Banuiesc ca stiti pe cineva care ii poate aduce. Sau prin intermediul celor care se ocupa cu zborurile voiajorilor…Sau sa ma interesez eu?Scuze pentru nestiinta.

  29. Pt alecsutza: daca citeai cu atentie , omul a spus clar cu subiect si predicat: “De asemenea,transportul din nordul Germaniei in Romania trebuie organizat de acolo.”, dar probabil dupa faptul ca sunt moca restul numai conteaza.

  30. Asa este.Aveti dreptate.Nu e nevoie sa fiti sarcastic.Pentru un incepator, ca si pentru un copil ca si pentru o femeie, cred ca trebuie mai multe explicatii, nu sunteti de acord? multumesc de intelegere.

  31. @alecsutza:Am pus adresa de mail pe lista de contacte si cum m-am hotarit ce si daca pastrez dintre pui va dau de stire.In ceea ce priveste transportul nu va pot ajuta cu nimic.Cred ca singura posibilitate este cu vre-un sofer la T.I.R. sau cu cineva care vine sa cumpere ceva in Germania.Eu locuiesc in zona Wilhelmshaven,direct la Marea Nordului si camioane cu numere romanesti am vazut destul de des pe autostrada A 29 care duce la Wilhelmshaven.Mai devreme de ca. 3 luni nu cred ca voi avea ceva asa ca timp de legat ceva relatii ar fi.

  32. Am in jur de 3 luni sa caut pe cineva dispus sa ma ajute.poate reusesc. Gandul ca as putea avea asemenea minunatii ma bucura la maxim.Va multumesc.

  33. Am asteptat un raspuns de la d-l Gabriel.Dar poate s-a razgandit sau nu a avut pui de dat anul acesta. Oricum multumiri site-ului.

  34. Cati crescatori de adana sunt în romania ca as dori sa ieau lagatura cu ei ca mam apucat si eu de rasa asta sunt niste minunati de porumbei







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *