plonjori-adana1
Salut pe calea aceasta pe toti columbofilii din Romania. Desi traiesc de mai mult de 30 de ani in Germania urmaresc cu atentie dezvoltarea columbofiliei in Romania, in aceiasi masura si cresterea porumbeilor voiajori cit si a porumbeilor de rasa. Sint convins ca Romania, raportat la numarul de locuitori, are mult mai multi columbofili decit Germania. Motivul pentru care m-am apucat sa scriu aceste rinduri este dorinta de a face cunoscuta in Romania o rasa de porumbei foarte spectaculoasa care cred eu ca si-ar cistiga foarte repede multi fani in Romania. Este vorba de plonjori de Adana, o rasa pe care turcii o considera sfinta. Turcii care maninca porumbei maninca orica alta rasa, Adana insa nu.

plonjori-adana2
Porumbeii sint de talie mare, “fetele” care sint ceva mai mici tot ating 3-350g,”baietii” ating pina la 750g. Cu toate astea sint foarte buni zburatori, nu insa de durata. Spre deosebire de Wuta, Dönek etc. Adanas sint zburati in stoluri mici de 2-4 porumbei. Acestia se ridica in spirala pina la limita vizibilitati unde asteapta permisiunea de aterizare din partea crescatorului. Unii folosesc pentru asta voltati, alti un dropper artificial. In momentul in care vad semnalul, porumbeii lipesc aripile de corp si “cad” la modul in care vineaza soimul, cu o viteza de peste 200 Km/h, de preferat absolut linear. Sint atit de rapizi in caderea asta ca reusesc sa scape si de soim. Am trait asta de 2-3 ori si nu-mi venea sa cred ca vad ceea ce vad. Pe ultimii 3-4 m frineaza si aterizeaza.

plonjori-adana3

Spectaculos este suieratul pe care il provoaca in cadere. Faci piele de gaina… Si mai spectaculos este cind sint inaltati cind Soarele este spre asfintit si porumbeii sint luminati dintr-o parte. Atunci sint vizibile si direle de 10-20 m de praf din pene pe care le lasa si apar de parca ar fi avioane de vinatoare sau Blue Angels in persoane. As fi pus un video aici insa la Adana nu se vede nimic. Intii vezi 2-3 puncte pe monitor si doar citeva secunde mai tirziu vezi porumbeii care aterizeaza. Asa ca am sa pun citeva poze doar. Toti sint Adana, a nu se confunda cu porumbei asemanatori ca forma din Siria, Beirut, Damasc etc. Acestia sint mai mult de ornament si zboara prost sau de loc. Adana are ochii verzi, ceilalti nu.

plonjori-adana4