porumbei rataciti pe munte

Porumbei rataciti pe munte

Am fost destul de surprins ca, in Creasta Pietrei Craiului, la peste 2000 metri altitudine, sa vad un porumbel.

Undeva intre varful Padina Popii si varful Ascutit am zarit, printre jnepeni, un porumbel care parea destul de obosit. Foarte interesant insa, porumbelul s-a tinut dupa mine, cand in zbor, cand pe jos, pana pe varful Ascutit unde am facut popas. Mai mult, s-a apropiat foarte mult de mine si la un moment dat a inceput sa loveasca sticla de apa cu ciocul, dandu-mi de inteles ca-i este sete. Am improvizat un recipient in care i-am turnat apa si, spre bucuria mea, si-a potolit setea.

Observandu-l atat de aproape, am constat ca pe ambele picioare avea cate un inel specific. Pe cel drept, un inel negru fara nicio inscriptie. Pe piciorul stang, un inel rosu pe care se afla un cod numeric: *0016189*. Sunand un prieten care mai stia despre columbofili, am aflat ca acel porumbel participa la un concurs si probabil ajunsese din gresala prin acele locuri. Mai mult, mi-a sugerat sa iau porumbelul acasa, pentru ca acolo, la acea altitudine, ar fi murit de frig/foame.

La incercarea de a prinde porumbelul, acesta a zburat departe, pe o alta stanca. In cele din urma, dupa mai multe tentative nereusite, porumbelul s-a departat foarte mult.

Mihai

Comentarii vechi:

Alex: a avut loc semifinala la columbodromul super star rm valcea,foarte grea,lansati din localitatea oancea 315km,porumbeii au trecut muntele,majoritatea sosind dinspre munti,deosebite exemplare care au reusit sa ajunga acasa…(din 249 sosind in prima zi 71,a doua zi 57..)

zad1054: Piatra Craiului – un munte unic in Romania si in lume care este si rezervatie naturala. N-ai auzit de Garofita Pietrei Craiului? E o specie care creste numai acolo… In ” cetatea alba” a Craiului nu se poate ajunge decat mergand pe jos, pe trasee destul de periculoase si solicitante cu multe zone expuse… DAR… senimentele…trairile…privelistile oferite de parcurgerea crestei Pietrei Craiului merita tot efortul!

Daca mai ai si norocul, ca si columbofil, sa te intalnesti si cu “luptatori” de-ai nostri…atunci tacamul e complet! Recomand tuturor sa mearga macar o data in Crai…macar pana la cabana Curmatura sau pana la Plaiul Foii care, desi sunt la poalele crestei, ofera privelisti foarte frumoase!

Alte cazuri de porumbei rataciti pe munte:

Piatra Craiului (Zarnesti) la 1700 m inaltime:

Muntii Retezat la peste 2500 m inaltime:

Sugerate de Corbu.
(Sursa)

Alt porumbel ratacit pe munte (2024) – pe Varful Toaca:

https://www.facebook.com/ioan.panaite/videos/487061053991453


Completare: “liviu_tgv“:

Chiar inainte de inceperea concursurilor oficiale cu 1-2 saptamani, intr-un weekend, fiind vreme frumoasa am facut o excursie, cu niste amici la munte (in masivul Leaota) cu gandul sa facem traversarea Leaota-Padina (pentru cine e din zona). Un amanunt important e ca, chiar in weekendul ala angajasem porumbeii, impreuna cu majoritatea celorlalti membri ai clubului nostru, la un antrenament…pe munte (Rupea..daca nu ma insel). Eu am avut 10 porumbei angajati (tineri si batrani experimentati si “boboci”).

Pana la altitudinea de aproximativ 1700-1800 de metri a fost vreme excelenta de primavara, cu soare… am urcat in tricou, insa mai sus… n-a mai fost chiar asa. A inceput sa apara noroiul si mai apoi pete de zapada pana cand, dupa 2000 de m, zapada trecea de genunchi si in unele locuri chiar de mijloc.

Am inaintat anevoios pana pe varful Leaota (2133 m) si acolo am hotarat sa ne oprim sa mancam si sa ne tragem sufletul. Aici e punctul culminant al intamplarii: Dupa circa 10 min de cand ne-am oprit unu dintre amicii mei ne arata un stol de porumbei care venea exact catre noi din spate (deci din directia nord, nord-vest)…”porumbei salbatici”… cum zicea el care nu e columbofil.

Cand m-am uitat, mi-am dat seama ca era un stol compact de voiajori de concurs, mai mult ca sigur dintre cei lansati de cluburile care au participat la antrenamentul de la Rupea. I-am observat atent, erau in jur de 35-40… n-am putut sa-i numar, zburau foarte apropiati intre ei, cu mare viteza si cu schimb permanent de locuri. Am mai observat ca porumbeii n-au avut nicio “greata” sa treaca peste cel mai inalt varf din zona urmand o linie imaginara desi zburau in zig-zag-uri mici…

Mentionez ca in momentul in care stolul a trecut pe deasupra noastra era senin, nu ningea, dar batea puternic vantul ce ii “lovea” din lateral dreapta in directia lor de zbor si erau in jur de 2-4 grade Celsius. I-am urmarit indelung, nu s-au abatut deloc de la directia lor de zbor nici din cauza vantului si nici din cauza crestelor care mai apareau in calea lor, desi parea ca vor sa le ocoleasca deoarece incercau totusi sa zboare cat mai mult prin zonele mai joase.

Categories Povesti

61 comentarii la “Porumbei rataciti pe munte”

  1. Dar de ce acei porumbei raman acolo pe munte si nu pleaca?

  2. Probabil n-au fost in forma si li s-a terminat “benzina” ori s-au ratacit.

  3. aia nus poruumbe destepti nu mai am viguare si nu mai pliaca o saplece dar se duce i n vrun sat dupa mancare

  4. Da deci porumbeii vor sa zboare cat mai sus de sol si de aceea cand trec prin zona muntoasa ei urca mai mult decat varful….
    Si presupun ca si de aceea raman porumbei pe acolo.Fiindca parerea mea e ca ei nu se gideaza duma repere si dupa curenti,si cum la acea altitudine curentii sunt schimbati uni porumbei nu mai stiu cum sa se intoarca

  5. cine stie ce campioni sunt por astia cu siguranta ca vor gasi drumul spre casa,nu sa/u oprit la alta casa pentru a manca si a bea apa,ei prefera muntele si singuratatea.

  6. As fi curios sa stiu daca vreunul din porumbeii pozati se mai intorc acasa si dupa cat timp. Probabil ca s-au orpit sa isi traga sufeltul sau din pacate s-au ratacit. In orice caz este de apreciat faptul ca porumbeii dau tot ce au mai bunca sa ajunga la casa lor, la perechea lor. Au o dragoste extraordinara fata de casa si acest lucru ii determina sa treaca peste oboseala si peste toate obstacolele pe care le intalnesc pe drum.
    Mult succes si bafta in continuare!!:)

  7. CAUZELE SUNT DIVERSE , CUM AR FI :

    – ZBORURILE FOARTE LUNGI ( maraton ) ;

    – starea vremi ( canicula ) ;

    – etc ;

    Daca un porumbel poposeste , asta nu inseamna ca este prost ( terminat benzina , dupa cum sp uni ) ;

    Dupa parerea voastra , dragi colegi care va dati cu parerea ( rautacioasa ) , un porumbel care are de parcurs o distanta cuprinsa intre
    1200Km – 1500 km aerian , credeti ca pot ajunge in prima zi , atunci trebuie sa poposeasca si ei sa-si dozeze fortele ( simt ca sunt departe )
    Participati la astefel de concursuri si veti vedea si voi , cum stau lucrurile ;
    Or fi si porumbei prosti , dar nu toti ;
    -VA SALUT !

  8. PT poz 3 si 4
    Mai baieti de ce ii judecati asa de aspru pe acesti bieti porumbei care in drum spre casa si cuibul lor mai treb cate odata sa se opreasca pt a bea apa si un pic de mancare?Sa va spun eu ce se intampla: uni columbofili inainte sa ii bage la zbor ii lasa flamanzi o zi sau doua pt a fi siguri ca intra mai repede in cotet,alti ii hranesc cu mazare inainte de ai baga la cos si atunci in primul caz porumbeii se lasa pt ca sunt rupti de foame in al doilea caz /;incercati si voi sa alergati imediat dupa masa ,cu burtile pline.Si uite asa din lipsa de experienta sau uneori din prostia columbofililor se pierd multe pasari de valoare,iar de aici vechea zicala:”DACA ERA BUN VENEA”.Am facut atletism de performanta 11 ani si va spun ca nu e chiar asa usor sa tragi tare pt un loc fruntas.
    Vant in pene si va salut.
    http://fanica.sunphoto.ro

  9. Probabil s-au ratacit..sau sunt opriti pentru a se odihnii ..dar ptr cata …aceia nu sunt gutani toata ziua ..sunt voiajori 100 la % :* numai bine ..de la alex din ploiesti

  10. Parerea mea e ca nu pot fi camppioni fiindca odata ce s-au pierdut, chiar daca nu s-au dus la altcineva in crescatorie tot nu au reusit sa se intoarca acasa si asta nu ii face campioni.

  11. daca s-au oprit nu inseamna ca sunt prosti sau ca nu mai pot ajunge acasa…totusi este vb de un organism normal din oase si carne nu sunt facuti din otel…numai bine

  12. e greu la munte fratilor cine zboara pe cimpie le este foarte usor,diferenta este de la cer la pamant

  13. Adevarati supravietuitori pentru ca au avut taria sa nu cada in capcanele braconierilor ci prefera sa stea in varf de munte sau oriunde alt undeva ca sa ajunga acasa ! Asa ca incercati sa aduceti si alte argumente in afara de ” sunt prosti ” sau ” gutani ” pentru ca acesti porumbei sunt adevartii invingatori !

  14. frumos ca mai sunt in libertate…or sa se mai intorca la casele lor
    MI-asi dori sa mai fie si din porumbei mei zb la 1100km si care nu au ajuns inca ac.
    am o porumbita care a clsat o etapa de 620km ..una de 775km si una de 900km
    iar gdansk 1100km nu a mai venit inca
    CEI CRE COMENTEZA CA IS GUTANI…nu au avut niciodata porumbei de valore…

  15. Hmm.Chiar daca nu mai au benzina sau sunt rataciti sau din neexperienta noastra porumbelul sa fie lansat fara a fi in forma sau poate bolnav trebuie respectat ,pardon f respectat.Nu se nasc la tot pasul campioni toti stim asta dar si acest pierzator duce la un campion lasandui celuilalt sansa sa junga .Cine isi doreste sa moara pe munte fara benzina??Cine nu ar cobori in sat in genunchi cersind??Noi da dar ei nu .Respect arata acele poze .Noi lasii trebuie sa tacem si sa ii crestem cat putem mai bine .Am in voliera un exemplar fara picior.Intreb cine si-ar da piciorul pt o cursa??

  16. saraci sper sa fi ajuns acasica si sa nu`i fi luat uliu:D

  17. Vedeti cumva disperare in ochii acestor pasari?
    Vedeti cumva atitudine umila (cersit de hrana, apa, adapost)?
    Vedeti cumva leneveala in ochii lor?

    Sa spui despre aceste pasari ca sunt “gutani” si alte asfel de apelative?

    Pai stimati domni columbofili care v-ati grabit sa faceti cu ou si cu otet aceste pasari, sa va spun si parerea mea vis-a-vis de aceste pasari (motiv pentru care am si trimis link-urile lui porumbei.ro):
    – eu vad speranta in ochii lor;
    – vad curaj si neinfricare in a reporni in cursa;
    – vad concentrare maxima, vitalitate, dorinta de a ajunge acolo unde trebuie sa ajunga;
    – vad infometare si insetare (priviti putin profilul albastrului) insa o vad datorita fizicului si nu datorita atitudinii;
    – vad niste pasari gata sa infrunte orice dupa cele cateva momente de odihna.
    – vad niste adevarati voiajori si nu niste gutani.

    P.S. – v-ati gandit un moment, oare ce varsta vor fi avand aceste pasari?
    Tare as vrea sa-l vad pe cel ce “gratuleaza” aceste pasari cu apelative gen “gutani”, dus de acasa fortat cateva sute de km si apoi lasat acolo, singur!

  18. Este foarte usor sa stai acasa ,cu burta la soare cu berea
    rece in mana si sa astepti “rezultate”de la “gutani” pe
    care tu nu esti in stare sa le realizezi.
    Recomand “columbofililor” sa incerce o alergare
    maraton pentru oameni (42 km).Chiar daca esti bine antrenat
    treci prin dureri si chinuri.Sunt curios cati din cei cu
    verdictul rapid, ar”clasa”s-au ar reusi sa faca”noma”?

  19. P.S. – pentru userul Cata – incearca sa treci muntii pe jos (fara nici un fel de provizii – apa, hrana – sau adapost – cort), dupa ce in prealabil ai strabatut cateva zeci/sute de km (in aceleasi conditii), fa toate acestea singur, constient ca anumite vietati te pandesc pas cu pas pentru a te hali (sa spunem …. un urs infometat de carne de om) si vino la destinatie afisand un zambet larg.
    Dupa ce vei reusi performanta iti vei castiga dreptul de cataloga niste biete pasari (care si-au permis “luxul” de a-si acorda cateva minute de odihna in lupta cu muntele) ca fiind “gutani”!

  20. Indiferent daca sunt destepti sau nu, fotografiile astea demonstreaza cat de puternici si uimitori pot fi porumbeii. La 2500 de m altitudine, noi am avea unele probleme cu temperatura si concentratia de oxigen, pe cand pasarile astea nu fac altceva decat sa-si traga sufletul. Merita toata admiratia si porumbeii si fotograful(ii)!

  21. In ceea ce ma priveste pot spune ca numai obositi nu par porumbeii din fotografii,care app sunt piesa.frumos ar fi daca s ar identifica si crescatorii lor,in ce etapa s au angajat si cum au ajuns acasa.asta ca sa spulbere orice suspiciune.

  22. bravo FANE ! noi am zburat la varsovia si au venit porumbeii fff greu din cauza caldurii si a distantei, dar cei care ii critica asa de aspru pe porumbei inseamna ca nu participa la concursuri. sunt niste cotetari !!
    Sunt si ei niste suflete! Noi am zburat porumbei mai batrani de 2007 si ce inseamna ca nu au antrenament?

  23. felicitari in primul rand fotografului care a realizat aceste poze.sunt minunate.apoi m-as bucura daca acesti porumbei ar ajunge acasa sanatosi,se vede ca sunt porumbei valorosi daca n-ar fi fost s-ar fi oprit la o alta voliera(dupa hrana si apa)dar prefera sa ramana departe de o crescatorie straina sa se odihneasca putin apoi sa-si reia calatoria spre casa.m-as simti foarte mandru daca as fi stapanul unor astfel de porumbei.

  24. Ieri am fost cu prietenii pana in varful Leaota , fiind din zona, si nu mare mi-a fost mirarea sa vad doua ,,rachete ,, de vineti trecand pe deasupra noastra catre dambovita din directia opusa . Era timp frumos , soare insa deloc cald si m-am gandit ca zburau cu viteza aceea si din cauza aerului prea rarefiat. Asta sa fie cauza pentru care porumbeii zboara cu o iuteala incredibile pe crestele muntilor ???

  25. deci sa va spun nu neaparat un porumbel kare ramane pe munte e prost sau gutan kum mai spun unii sunt unii porumbeii mai neexperimentati sau unii kare chiar vor sa ajunga repde akasa kare indraznesc sa traverseze muntii far nici o problema?FRATILOR PRIN KATE TREC SARACII PORUMBEI PENTRU A AJUNGE AKASA UNII NU AVAETI HABAR MHA,?.ASHA KA MAI USHOR?

  26. dupa mn eu spon k au ajuns aksa pt k dupa kum bine se poate obs sau oprit pt a se odihnii nu a manca sau k sau ratacit apoi isi continuau drumul ;)

  27. skyppy te admir pt : dar cei care ii critica asa de aspru pe porumbei inseamna ca nu participa la concursuri . si eu sunt tot de parerea ta

  28. Inca ceva :de unde stiti ca acei porumbei care sau oprit sa isi traga sufletul nu au si clasat?Stiti cumva ora de lansare,tipul de concurs si durata acestuia?Sa stiti ca zborul pe munte nu se compara cu zborul pe campie unde porumbeii nu intalnesc atatea rapitoare si atatea obstacole.

  29. mai bn se opresc pe munte si se odihnesc decat pe la casele celorlalti crescatori nu sunt in pericol asa mare de a fi prinsi de catre braconieri.vant in pene tuturor

  30. ma ia mai stai linistiti , voi nu ia-ti recunoscut , sant ai lui sorin , asa obisnuiesc ei duminica, ies la iarba .noroc si multa bafta .

  31. mi fratilor, porumbeii care vin pe munte, aia sunt porumbei, nu aceia care vin numai pe campie. poi se vede diferenta de acum 2 ani ,care am zburat polonia ci veneau numai pe campie,erau ff odihniti, parca veneau de la 100 de km, si anul acesta am zburat tot ardealul pana in Varsovia si este o mare diferenta intr pasarile de anul trecut si anul acesta..si sa nu uitam de ulii de pe munte k aia numai varfurile ataca nu prea se baga in stol! BAFTA!

  32. sunt din poiana marului langa piatra craiului shi zii de zii cand am porumbei in ocol cate trei ulii ii ataca shi ii zboara cate trei ore shi nu reusesc sai prinda si la curse brasovul e pe primul loc!!! pt ca numai campioni raman shi aceeia care sunt la 2500m nici un caz nus gutani ca aia nu zboara mai sus de sarmele de curent ce draq. cu respect cosmin togoe din poiana marului

  33. Pacat ca, de multe ori, nu ne punem in locul porumbeilor pe care ii zburam si nu constientizam faptul ca eforturile la care noi ii supunem ii solicita uneori peste limitele potentialului lor genetic.Sa zbori 800 km, plecand de la Varsovia dimineata la 5 si sa intalnesti seara,pe ultima suta de km, o bariera muntoasa,cu rapitoare vigilente la tot pasul,cu curenti puternici de aer,poate cu ceata sau ploaie… e cu siguranta un cosmar chiar si pentru cel mai pregatit porumbel.In aceste conditii un accident se poate intampla cu usurinta si unui campion cu zeci de clasari,expozitii si altele.O intrebare pertinenta ar fi daca selectia pe munte este corecta din punct de vedere al sansei care i se acorda porumbelului( chiar daca, intr-adevar, un campion zburat peste munte este,din punctul meu de vedere, mult mai incercat si confirmat decat unul concurat peste campie)??As fi interesat sa aflu cati porumbei zburati peste munte au fost prezenti in expozitii nationale cu palmares-maraton pe 3 sau mai multi ani. Deci, sa fim realisti!

  34. porumbeii nu sun motoare de fier ! si motoarele se mai strica uneori si trebuiesc reconditionate ! asa dar unii porumbei mai poposesc pe munte prin paduri si din pacate pe casele altor crescatori sau pe casele unor oameni simplii , fara legatura cu porumbeii ! asta nu ar fi nici o problema ! putini porumbei sunt prosti in adevaratul sens al cuvantului ! majoritatea sunt accidentati si altii prinsi de rapitoare dar marea lor majoritate in pauza lor de ” alimentat benzina” dupa 10 ore de zbor , dupa cum am spus poposesc pe case si marea problema este ca enorm de multi columbofili in special cotetarii si incepatorii se inrudesc cu dihorii si umbla pe acoperisuri dupa ei sau folosesc fel si fl de capcane ! acestor “dihori”le doresc flori pe brad ! si la cat mai multa paramixo si alte bunatati !

  35. am prins si eu un porumbel pe malul apei si era ranit de uliu lam facut bine si iam dat drumu

  36. bai baieti uitati-va mai bine la aceste pasari k nu-s obosite deloc.astea nu-s porumbei lansati la vreun concurs,sunt pusi de voi pt a demonstra ca ati niste poze ,,senzationale”.stiu ca o sa ma criticati dar adevaratii columbofili isi pot da seama cum arata o pasare in timpul zborului.vant in pene.

  37. nu va mai obositi sa dati replici acelui individ care a catalogat acele pasari ca fiind gutani, pt ca va asigur ca cest tip nu stie nici macar cate urechi are in cap

  38. frumos dar nu cred ca acei porumbei sau ratacit probabil au luat o pauza ,si nu prea arta a gutani asa cum a spus omu acela;;)

  39. bai oamenilor nu ii judecati mai dak nu stiti conditiile … un porumbel venit dupa o luna de concurs l-am angajat iar si mi-a venit de la kelm in prima zi 875 de km … c draq… la etape de fond e as…

  40. Peste trei lanturi de munti Praga – Bucuresti sau odihnit si ei ?

  41. buna…vreau sa le spun tuturor vizitatorilor care acceaseaza aceasta pagina si inainte de a trimite un comentariu sa se informeze daca nu stiu sau sa nu mai spuna prostii.
    una din cauze este cea a planului de zbor,un columbofil care zboara porumbeii la campie si nu intalneste munti acei porumbei pot sa zic ca sunt niste pasari norocoase dar un porumbel care vine de la 1000 km el trebuie sa ocoleasca muntele nu il traverseaza la o altitudine asa de mare unde sunt curentii de te zapacesc.noi zburam in directia VALEA LUI MIHAI-ORADEA si mai departe.
    mult noroc in continuare…

  42. mai copii acestia sunt porumbeii desteptii numai cine na participat la concurs nu are habar de ce poate un porumbel sa se odihneasca pe stanca …. porumbei care se aventureaza sa treaca muntele sunt mai rari si speciali …de obicei ei ocolesc muntele ….toata stima pt acesti porumbeii

  43. Nu sunt columbofil am avut porumbei cand eram mic doar de placere fara a participa la curse……..ce vreau sa spun tuturor care au suspiciunea ca acei prombei s-au ratacit este ca am prins o data un porumbel de curse cu inel si clema pe picior rupt de foame…..l-am tinut o zi inchis l-am hranit iar cand i-am dat drumul a stiut exact in ce directie sa o ia……zbura in linie dreapta fara a-l impiedica obstacolele(vand,caldura,cladiri,muni etc…)……cred ca aceste pasari sunt mai mult de atat si au ceva special….

  44. Ăia sunt porumbei din Bulgaria..saracutzii, sa va spun de unde stiu asta dar si soarta lor: i am prins! intr o zi pe unul (era-n voliera ,manca, si doar am tras trapa..intr o seara pe celalalt(porumbita) care motzaia p cursa (probabil k stapanul ei hranea porumbeii in cursa -braconier de lux la baza, deh mai sunt si de-ăshtia).ce mare prostie am facut dupa ce i am prins? i am bagat intr -un separeu k niste jukatori (kre tranzitau pe la mine-erau ai lui nepotă-miu) iar dimineatza i am gasit cu capetele mancate!!De atunci nu mai prind porumbeii altora, doar ii hranesc cand ii vad ca-s din competitie.Respect pentru columbofilii bulgari- sunt peste cei romani!

  45. deosebit de abile si destepte aceste pasari!au ceva dumnezeiesc!caractere de otel!oamenii ar avea mult de invatat de la porumbei!….”fiti blanzi precum porumbeii’!!!

  46. Mulți oamenii nu știu sa se orienteze cu waze pornit și noi judecam bietele păsări

  47. Buna seara , apreciez cu drag de fiecare data cand apar noi discutii pe acest site care pentru mine are o incaracatura emotionala aparte (eu de aici am invatat columbofilie intre ghilimele ) aici era momentul nostru de relaxare momentul nostru de a invata lucruri noi …nu vreau sa va plictisesc sau sa ma abat de la subiect , de 13 ani cresc si zbor porumbeii de a lungul timpului cu pauze de ceva ani am observat pe linia in care zburam noi porumbeii ca acestia prefera in unele cazuri ( canicula ) sa zboare pe munte , cred ca e mai simplu din cauza temperaturilor , aceste pasari ma fascineaza pe timp ce trece , sunt capabile de lucruri extraordinare , noua tehnologia confirma ceea ce eu spun , cu ajutorul inelelor Gps , am putut observa cu totii ca acestia zboara la altitudini foarte mari si chiar traverseaza crestele inalte ale Carpatilor , lucruri foarte interesante de analizat . Cred ca porumbeii selectati in zonele de munte au un cu totul alt fenotip dar si un alt mod de abordare a muntilor si a rapitoarelor in comparatie cu cei selectati in zonele de campie !!! Sper ca nu am plictisit pe nimeni ! Multumim pentru tot Andrei !! Tot respectul meu !

  48. La voiajori putorile nu se apara bine deloc in zbor, de aia sunt putori si se apara mai mult nezburand. :))







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *