Atunci cand fac pe interesantii le scot figurile din cap cu regim de armata.

porumbeii se sperie de cotet, nu mai coboara

In fiecare an mi se sperie porumbeii de cotet, cel putin odata, si in special inainte de primele etape. Anii trecuti au ramas si noaptea in zbor.

Anul asta au gresit-o grav, pentru ca nu avem etape. Ha. Dar am filmat procesul pentru ca mai multi crescatori mi-au povestit ca au patit si se intrebau ce sa faca.

Cand si de ce ati patit asa ceva?

Nu pateam asa ceva in primii ani cand:

  • aveam adunaturi care se pierdeau la 100 Km
  • cand ii tratam “preventiv”
  • cand aveam in mare parte porumbei de viteza

De cand am trecut pe porumbei de maraton m-au disperat cu nebunia asta in fiecare an. Sunt mult mai rezistenti, mai independenti si mai suspiciosi la nou. Initial ma panicam, nu stiam ce se intampla, ma chinuiam sa ii cobor, si cand ramaneau noaptea in zbor nu mai puteam dormi de griji.

Acum cand ii apuca nebunia nu ma mai stresez, ii las sa isi faca numarul, inchid cotetul si plec. Ajustez ratia pe excelul din telefon. Seara inainte de apus dupa ce ii hranesc si adap pe cei din interior care au fost cuminti si ridic apa si mancarea, ii las si pe restul sa intre. Asta daca i-a apucat dimineata, daca ii apuca direct seara, adio, unii nu mai coboara.

porumbei speriati zboara noaptea

Recordul a fost cand au ramas in zbor noaptea 25 de porumbei. S-au intors a doua zi 24. Ii auzeam pe la 12 noaptea cum vajaiau pe deasupra. Dupa o vreme dispar. Apar a doua zi exact ca de la maraton, cate unul la interval de jumatate de ora sau mai mult, epuizati.

Daca ii apuca nebuneala dimineata, pana seara se calmeaza. Tura asta de exemplu au zburat 4 ore cei mai ambitiosi, apoi dupa pranz au coborat pe camp la pascut. Spre seara asteptau cuminti la intrare. Daca ii apuca seara insa, multi din ei in special yearlingii, raman in zbor pe intuneric.

pasari zbor de noapte

De cele mai multe ori se intampla:

  • cand bate vantul
  • cand se imbuneaza vremea de la frig la cald, creste forma si au exces de resurse
  • cand se schimba ceva minor la cotet sau daca trece pe langa cotet vreo pisica, etc
  • cand sunt prea bine hraniti, nu au pui si nici nu sunt stresati cu etape

Vezi filmarea pe Youtube.