porumbei speriati de cotet

Porumbei speriati de cotet? Disciplina ca-n armata

Atunci cand fac pe interesantii le scot figurile din cap cu regim de armata.

porumbeii se sperie de cotet, nu mai coboara

In fiecare an mi se sperie porumbeii de cotet, cel putin odata, si in special inainte de primele etape. Anii trecuti au ramas si noaptea in zbor.

Anul asta au gresit-o grav, pentru ca nu avem etape. Ha. Dar am filmat procesul pentru ca mai multi crescatori mi-au povestit ca au patit si se intrebau ce sa faca.

Cand si de ce ati patit asa ceva?

Nu pateam asa ceva in primii ani cand:

  • aveam adunaturi care se pierdeau la 100 Km
  • cand ii tratam “preventiv”
  • cand aveam in mare parte porumbei de viteza

De cand am trecut pe porumbei de maraton m-au disperat cu nebunia asta in fiecare an. Sunt mult mai rezistenti, mai independenti si mai suspiciosi la nou. Initial ma panicam, nu stiam ce se intampla, ma chinuiam sa ii cobor, si cand ramaneau noaptea in zbor nu mai puteam dormi de griji.

Acum cand ii apuca nebunia nu ma mai stresez, ii las sa isi faca numarul, inchid cotetul si plec. Ajustez ratia pe excelul din telefon. Seara inainte de apus dupa ce ii hranesc si adap pe cei din interior care au fost cuminti si ridic apa si mancarea, ii las si pe restul sa intre. Asta daca i-a apucat dimineata, daca ii apuca direct seara, adio, unii nu mai coboara.

porumbei speriati zboara noaptea

Recordul a fost cand au ramas in zbor noaptea 25 de porumbei. S-au intors a doua zi 24. Ii auzeam pe la 12 noaptea cum vajaiau pe deasupra. Dupa o vreme dispar. Apar a doua zi exact ca de la maraton, cate unul la interval de jumatate de ora sau mai mult, epuizati.

Daca ii apuca nebuneala dimineata, pana seara se calmeaza. Tura asta de exemplu au zburat 4 ore cei mai ambitiosi, apoi dupa pranz au coborat pe camp la pascut. Spre seara asteptau cuminti la intrare. Daca ii apuca seara insa, multi din ei in special yearlingii, raman in zbor pe intuneric.

pasari zbor de noapte

De cele mai multe ori se intampla:

  • cand bate vantul
  • cand se imbuneaza vremea de la frig la cald, creste forma si au exces de resurse
  • cand se schimba ceva minor la cotet sau daca trece pe langa cotet vreo pisica, etc
  • cand sunt prea bine hraniti, nu au pui si nici nu sunt stresati cu etape

Vezi filmarea pe Youtube.

19 comentarii la “Porumbei speriati de cotet? Disciplina ca-n armata”

  1. Au pozitie de cuib cei care nu vor sa coboare?

    De regula, asa se antreneaza porumbeii de zbor de durata. Se tin in voliera “cat mai amarati”, fara pozitiede cuib, fara mancare multa. Cand scapa, zboara de rup norii.
    Cand am vazut prima data cum sunt tinuti porumbeii de zbor de durata in Asia pe youtube, am crezut ca isi bat joc dr ei, dar doar asa zboara 16 ore continuu.

    Daca au pozitiedecuib, oua, pui, aleluia…nu mai zboara.

  2. Aveau oua aproape toti si cativa erau in goana. Primele au coborat niste femele care trebuiau sa oua.

    De-a lungul timpului mai multi prieteni se mirau ce tampiti sunt porumbeii mei, ca dupa o vreme sa ii aud cu voce tremuranda seara… “ba, mi-au ramas porumbeii in zbor”. :))))))

  3. va salut pe toti, adi am vazut si eu pe youtube cum sunt tinuti porumbeii de durata dar dupa parerea mea chiar isi bat joc de ei, eu am tippleri si nu este adevarat ca daca au oua, pui, etc nu mai zboara. o mica problema este intr-adevar cu femelele care daca clocesc sau au pui mici nu prea mai zboara insa oricum zbor mai mult masculii iar acestia nu au nici o problema, zboara 5-7 ore, nici nu imi doresc 16 ore , vin epuizati, mi se pare exagerat .

  4. Nici nu prea inteleg de ce ar zbura atat. Ai mei nu mai zboara deloc daca le tai portia.

  5. Va salut ! Îmi cer scuze pt abaterea de la subiect. Acum 24 de zile am făcut primul antrenament , porumbeii s au strâns dar am pierdut un mascul care s a întors abia astăzi , epuizat la maxim și cu aripa stângă ranită , zic eu . Mă mir cum a ajuns acasă . Ideea este in felul următor , sunt șanse să își revină ? Mă gândesc că nu e ruptă din moment ce a ajuns acasă și epuizat la maxim . Mă scuzați pt off topic dar am zis sa intreb oameni experimentați . Mulțumesc

  6. Pe la voi cum mai e cu șoimul , a dispărut ? Eu nu mai scap de ăla de pe turn , pare că și-a găsit pereche și patrulează zilnic când unul , când altul , câteodată amândoi. ,,Norocul,, meu este că par să aibă un teritoriu vast astfel că sunt zile in care nu apar prin zonă deși destul de rar. Dacă nu sunt dimineața apar mereu pe la 11-12 . Vinerea trecută 24.04 l-am văzut trecând pe înălțime mare dar fără să atace porumbeii care erau in puncte, însă o femelă nu a mai venit acasă, pare să fie prima victimă pe 2020. Astăzi le-am dat drumul iar, au zburat cam 4 ore iar un mascul a rămas ultimul , singur pe cer în punct la ora 13 când avea deja peste 5 ore de zbor. Binenteles că a apărut perechea de șoimi iar băiatul meu ce face…… zboară direct spre ei. Este ăla despre care am mai povestit eu că întotdeauna în loc să coboare deși are timp destul între atacuri el urcă și rotește de nebun cu șoimul in preajmă. Astazi nu doar că nu vroia să coboare cu nici un chip dar a zburat fix spre ei încât nu știam cine pe cine atacă. Cred că și șoimii au fost surprinși pt că după o tentativă de atac l-au lăsat în pace și au plecat mai departe. Este incredibil masculul ăsta, scăpa de fiecare dată la cacialma, nu știu ce o fi in capul lui, așa ceva nu am mai văzut. O să scot repede niste pui din el până nu-l prinde, să văd dacă moștenesc ceva bun. Până acum e cel mai tare, zbor înalt, durată și scapa de soim într-un mod numai de el știut.

  7. Andrei de ce nu iti procuri steag ca sa ii ti la inaltime.. Eu asa fac vara si primavara nu le suport zborurile la joasa inaltime… Fac un zbor bun de cateva ore si dupa ii las in pace.. Ai incercat vreodata?

  8. Da, mai pun steagul/undita pe ei in sezon, acum nefiind etape nu i-am mai presat cu zborul, i-am lasat de capul lor. Dar vad ca nu apreciaza. :)) Ah, abia astept toamna. :p La tine mai da uliul?

  9. Zboruri de noapte, nu am mai avut de mult dar sigur vor mai fi!
    Soim- 0
    Zboară perechea de tippleri,ramasa după zborurile din iarna, cam odată la 2 zile,câteva ore bune si nu.i deranjează nimeni. Am cativa pui de tippler, pe care.i acomodez afara,sper sa fie ok,sa nu vina soimul
    O întâmplare interesanta: ma suna un prieten,ca are un porumbel cu moț, ceva zburător si ca vrea sa mi.l dea mie. Zic fa.i o poza sa.l vad. Imi trimite poza,era un zburător sârbesc. Avea si 2 inele. L.am întrebat ce scrie pe ele? Zice,sunt sarbesti cu nr de tel. Asa ca l.am pus sa caute un sârb si sa vada ce îi cu porumbelul….
    Proprietarul locuieste lângă Beograd . Interesant ca un zburător de înălțime, ajunge la asa distanță de casa, aprox 200 km……
    Dumitre eu am mai avut pierduti la 20,50 km,dar la asa distanță mare nu. F tare
    ( scuze de off topic)

  10. Ai avut zbor de noapte cu tipplerii sau cu voiajorii?

  11. Cu voiajorii. Pe timpuri,mai se intampla ca ciungii,sa ramana seara in zbor si coborau după ce se întuneca,dar coborau prin împrejurimi. Nu m.a pasionat zborul de noapte la ei iar când rămâneau seara in aer se intampla,daca îi dădeam la zbor dupămasă

  12. Fisher, este vorba de sârbul Predrag Nedelikovici ? Probabil a fost luat de curenți porumbelul și miscat foarte mult in lateral dar zburând la o înălțime de dispariție o deviație laterală poate să insemne 100-200 km .

  13. Dumitru- nu stiu,ca nu am întrebat,cum il cheamă pe sârb,dar pot afla. Oricum am inteles ca.i polițist
    Andrei- nu stiu,dar cred ca in timp ce coborau , jos era mai întunecat decât sus la înălțime si le era frica de intuneric si nu coborau decât după ce se întuneca. La voiajori îi alta treaba,ca ei se sperie de ceva,orice si isi fac filme ca.i mânca naiba ,daca coboara. Dar ultima data am pățit.o cu voiajorii,ca s.au speriat si nu au vrut să coboare, având gusile pline

  14. https://youtu.be/GXz4WEZfu7w
    Se pare ca cine are cuibul de soim aproape are cele mai mari probleme
    Evit sa la dau drumul pana in ora 9 de dim
    Si atunci nu am probleme.. I si face aprovizionarea de dimineata si dupa se potoleste.. L am vazut mai mereu cu prada in ghiare dimineata pana in ora 7 cand o duce la pui… Deocamdata am toti pui cumparati pt imperecherile cu ai mei,care vor urma sa le fac… Inca nu am dat drumul la puisori scosi de ai mei sa vad ce se va intampla… Le dau drumul treptat cate unu doi cu stolul de adulti..

  15. Și mie mi s-a întâmplat de câteva ori sa îmi rămână porumbei în zbor noaptea. (Evident, erau hrăniți). Sau sa nu vrea sa aterizeze, sa fie speriați.

    Însă din ce rețin eu, când au zburat de nebuni noaptea, era din cauza uliului. Ii alerga doar când se apropiau sa coboare, apoi se retrăgea fie într-un nuc la vreo 50-60 m, fie în alt copac la 80-100 m. Ambii copaci fiind situați mai sus pe deal, astfel încât venea în cădere.

    Deci da, multa mâncare= energie pe care, uneori, au ei asa chef sa o etaleze.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *