Porumbeii care nu intra la program

Cum procedati cu porumbeii care nu intra cand ii chemati, atunci cand zboara afara la program si nu la discretie? Mereu am cate un nesuferit d-asta. Trebuie sa eliberezi maturii, apoi puii, daca mai e si vaduvie, deja ai minim 3 loturi de eliberat pe rand. Dintr-un foc minim 3 ore dimineata. Daca mai vrei sa faci asta si dimineata si seara… e greu de tot daca nu poti sta dupa porumbei toata ziua si nu ai ajutoare la crescatorie.

Daca dintr-unul din loturi nu vor sa intre cativa porumbei s-a stricat tot programul… daca lasi urmatorul stol sa iasa peste cei ramasi, trebuie sa umbli prin compartimente sa ii culegi si sa ii muti la locul lor iar la vaduvie sa ramana niste femele printre masculi… mai bine nu.

Bataie de cap. Rupti cu foamea nu prea isi permit sa faca pe nebunii dar nu poti profita prea mult de artificiul asta, puii trebuie hraniti suficient fiind in dezvoltare si maturii la fel cand se apropie o etapa.

15 comentarii la “Porumbeii care nu intra la program”

  1. Pur si simplu i-ai fortat ,de aceea nu intra cand vrei .In orice sport atletic antenamentele de orice fel incep de la o intensitate si se dezvolta pe parcurs pentru ,,stamina” auzi .Hrana e administrata in functie de conditia pigeonului gramaj , compozitie, rata de alimentatie .Un amalgam de fapte doar ca soldatelu sa te asculte cu incredere si sa intre in cotet cand vrea muschiu tau de general columbofil .

  2. Nu stiu la ce fortare te referi in conditiile in care nu fac antrenamente personale cu masina si nici fortate la steag acasa, iar in cazul puilor nici nu se pune problema de asa ceva. Pur si simplu nu vrea pana lor sa intre pentru ca nu ii roade foamea – ghinion, pentru ca nu pot sa astept dupa ei o ora pana isi fac mila de mine si nici cotetul nu il las deschis sa ii risc pe toti pentru 1-2 nesimtiti.

    Daca nu ar fi atatea lighioane care abia asteapta sa intre peste ei in cotet i-as lasa liberi toata ziua.

  3. O sa va spun ce mi s a intamplat mie personal ,pt ca am 3,4 tineri care vin bine de la etapa dar nu intra
    .Ma refer strict la maturi aici. Am incercat faza cu hrana,iesit afara la program si hrana mai puțină.. .pana am primit un “pont” vineri antrenament si o masa,sâmbătă o masa…totul pt a intra porumbeii rapid când vin de la etapa.Dupa 5,6 antrenamente individuale cu masina,2 cu clubul si 2 etape…am avut doar 1 porumbel pierdut.. in schimb după etapa Oancea (Care a fost dificilă zic eu din cauza vremii) si faza cu hrana mai puțină si in ultimile2 zile doar o masa, am pierdut 6 odata!!! Intr-adevar au intrat mai repede..dar nu numai la mine,Se pare ca ai mei au intrat si pe la altii! Asa ca un sfat ar fi ca educatia maturilor trebuie să fie pusă la punct înaintea începerii concursurilor!

  4. Ma refeream strict la intratul dupa un zbor pe acasa. Intratul de la etapa este alta treaba si nu stiu de ce ai probleme. Porumbeii se lasa pe casa, stau acolo si apoi vin sau cum? Toti porumbeii imi intra la cateva secunde de la sosire, indiferent de etapa si indiferent de natural/vaduvie, cu toate ca ii hranesc bine inainte, pentru ca prefer sa pierd cat mai putini decat sa vina bine. Si daca e vreunul mai ganditor care nu intra il duc cu mana catre intrare si il bag. :) Modelul meu de trapa este foarte bun cand vrei sa bagi porumbeii mai repede, ii duci cu mana (sau palete cum fac americanii, ca de la ei e sisemul). Ce n-am facut eu este un sistem care sa nu ii lase sa stea si pe acoperis si de aici problema, daca stau sus pe cotet nu mai am cum sa ii usui catre intrare.

  5. Am fost vizitat de dihor acum o lună și s ă lăsat cu victime..5 femele!De atunci au teamă..intra mai greu după concurs..Intratul după zbor de acasa,unii mai rapid.altii mai piano,gen tinerii masculi .In linii mari trebuie să îmi fac o altă voliera..separat de orice alta construcție!

  6. Deci clar lucru ca nu ii lasi sa manance o zi intreaga si dupaia intra ei…dar sincer si la mine cam scartaie treaba,tot incerc sa caut gramaju perfect de mancare.Puii mei cand le dau drumu,dupa zbor cauta apa si mancare prin cetarne si peste tot in loc sa intre imediat inautru la mancare si apa.Si uite asa nu mananca doua zile la rand,ca le iau mancarea daca nu vin cand fluier,si…asta e,inca lucrez la educatie :))

  7. @Eduard: nu trebuie sa gaseasca mancare si apa pe afara. Ca mai mananca muguri si pamant, e altceva, dar nu boabe. Dupa ce se satura cei care au intrat la mancare o iei si gata. Eu iau si apa si inchid cotetul. Astia care fac pe deosebitii o sa se uite lung iar daca nu sunt la prima abatere nu ii las nici seara sa manance/bea. A doua zi sunt primii, nici nu apuc sa deschid bine gura sa fluier. Si de obicei nu mai repeta pocinogul pe viitor, cei mai multi dintre ei. Aia care fac pe interesantii din nou, o sa se arda si mai tare. Nu ca imi place sa ii chinui dar e spre binele lor.

  8. @porumbei.ro Pai sper sa nu găsească…si eu le iau apa dar a doua zi nu mai zboară doar stau pe colet ca sa fluier sa intre…

  9. In intervalul 08,00-10,00 deschid puii. La ora 10.00 hranesc puii cu aprox 1/3 din ratia zilnica si adultii cu pui la fel. Dupa ce adultii cu pui isi umfla odraslele, in jur de ora 10,30-10,45 eliberez adultii si am inchis la pui. Care a ramas nemancat flecareste cu adultii in zbor si pe afara si se invata cu naravurile adultilor, gen mancat de muguri de vita de vie, smuls zarzavaturi samd. Adultii si puii ramasi afara, pot sa intre pana la ora 17,00 si intra de sete daca e cald. Dar, o felie de paine rezolva problema si intra bucurosi daca ii chem. Am grija sa identific obligatoriu exemplarele ramase afara la adulti ca sa primeasca macar un miez de paine ca rasplata. Altfel, daca nu capata nimic intra cand se intuneca data viitoare si am de lucru cu extrasul lor din compartimentul puilor. La ora 17.00 eliberez din nou puii si adultii sunt inchisi. Ieri, la 17,15 i-a vizitat uliul porumbar mascul si au intrat puii instant, ca rama in pamant. Au mai iesit dupa 1 ora timid si precaut dar, asa ne invatam. Toata povestea asta e impanata cu exemplare tembele care vor nega ce am scris adineauri. Unii umple gusa, altii pana se prind de figura se tanguie de foame. De regula cei harnici la masa au tendinta sa ramana afara dar dupa cateva tepe cu saritul peste masa nu mai se prostesc. Nu se poate altfel si tot pe foame si reflexe auditive mizez. Ii chem la masa scuturand un PET de 2 litri in care am niste pietricele. Functioneaza, ies si vecinii. Pentru ei am altfel de hrana, noroc ca sunt de treaba.

  10. porumbei.ro: pune citeva foto / video sa vedem si noi intrarile tale . Tocmai vreau sa modific nitel si eu intrarile la mine . Sunt prea sus , cred , si le este greu sa aterizeze direct pe trapa .

  11. Atunci daca nu intra de foame 1,2 razvratiti incearca sa-i stimulezi cumva sa fie mai teritoriali cu boxa sau odihnitoarea . O idee ar fi sa ai doar boxe fara odihnitori si un mascul in plus fata de nr de boxe .

  12. @Dorel: exact de un astfel de program eram curios sa mai aud. Pe ore si pe loturi. Nu e mai simplu sa fluieri decat sa te chinui cu petul? :)

    @murariu: se poate vedea aici: https://www.youtube.com/watch?v=AThN_Wa7ITg . De la etape 95% din ei aterizeaza direct pe trapa, nu pe acoperis. Fiind obositi si tensionati le este mult mai usor sa coboare pe o suprafata mare decat pe ceva ingust… nu o sa inteleg niciodata sputnikutele alea pipernicite pe care abia incap 1-2 porumbei deodata. Si la zborurile de acasa imi coboara cate 20 odata pe trapa aia, cand aveam sputnik imi cadeau prin curte. Nu mai zic cat e de utila pentru puii mici la primele iesiri.

  13. Andrei, eu le mai fluier, cate una de pe Somes dar cand lipsesc maica-mea are grija de ei si cu pet-ul am gasit numitorul comun. No, nevoia te invata. Am remarcat ca unora le place fluieratul si altora zornaitul. Am si pui care ma privesc putin ciudat dar poate am si eu vreun licar in privire :)). Cu adultii n-am probleme de disciplina, sunt foarte bine programati.

  14. Andrei, eu am facut altceva.Cand la antrenamentul de seara am avut porumbel care dorea,,sa vada stelele,, l am lasat toata noaptea sa le vada, iar dimineata am sacrificat antrenamentul , am dat de mancare ratia putin diminuata celor din voliera, iar pe musiu l am primit doar dupa ce ceilalti am terminat de mancat tot.Intrand in voliera, a stat nemancat pana seara , cand a fost scos la antrenament cu ceilallti, abia seara a primit mancare.Daca dupa 2, 3 ,,socuri,, din astea nu intra, mai exista una: ori il bagi la etape pana crapa, ori ii sucesti gatul.Nu am mila pt porumbeii visatori sau razvratiti.Ori se supun programului, ori…..

  15. Am dat drumul la porumbei pentru ai invata au stat o zi pe afara dar nu au intrat în voliera si astăzi unul dintre ei pleca și ramase celălalt. Dece a plecat ?







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *