Porumbeii de zbor – rasa mica: unde si cum se pierd

Buna ziua
Inca de la inceputul acestui topic doresc sa va spun ca unii oameni sunt buni naratori iar altii dintre semenii nostri mai putin.Eu fac parte din categoria a doua.Doresc sa va relatez o intimplare si daca mai stiti cazuri poate le expuneti.Sunt din Bucuresti ma numesc V.F. si locuiesc in zona de Sud-Est cartierul Ferentari ,fiind iubitor de porumbei de aproape 30 ani.

Crescator de rase mici in timpul copilariei mai apoi devenind membru columbofil cu porumbeii voiajori din 1992.Aceasta intimplare ma face sa ma gindesc cit pot ajunge de departe porumbeii de rasa din categoria zburatorilor cu durata si inaltimi ff mari.Duminica 10 Aprilie 2011 in jur de ora 20 gasesc in voliera un porumbel de rasa obosit tare ,dar blind .M-am gindit initial sa-l dau afara sa nu am eu probleme cu ai mei din cauza lui,insa am vazut inelele de pe ambele picioare si am realizat imediat ca nu poate fi de la un pietar sau un crescator de porumbei care este incepator deoarece arata ca fiind bine intretinut.

Am prins-o fiindca este femela si m-am uitat curios sa vad ce scrie pe inelele acestei corcituri am gindit eu initial.Culoarea este ca la jucatorul de galati dar cu pieptul leftat insa cu ciocul ascutit si mai lung.M-am uitat si am vazut ca scria Pop Ovidiu din Orasul Sibiu.Toate bune si frumoase cred ca a fost cumparata din tirgurile din Bucuresti m-am gindit eu si acum s-a pierdut inaltindu-se sus,dar am dat telefon imediat la nr afisat pe inel si acesta spune “abonatul nu poate fi contactat momentan”.

Ghinion ma gindesc insa hai sa caut si pe google poate gasesc ceva.Intradevar la cautare am gasit pe site-ul dlui Dina Mergeani la prieteni si pe Pop Ovidiu cu citeva poze numai cu aceasta rasa de leftati care am descoperit a doua zi vorbind cu dl Dina la telefon ca sunt ‘Zburatori de Severin’ ,Am inteles ca dl Pop nu poate fi contactat insa aseara m-a sunat un alt iubitor de porumbei din aceasta rasa pe nume Florin Bei (daca am retinut bine) si mi-a spus ca in afara de el si dl Mihai Pit nu mai exista in jurul Bucurestiului alti crescatori de zburatori de severin si ca au discutat la Sibiu si cu siguranta aceasta PORUMBITA este pierduta din crescatoria dlui Pop Ovidiu.

Acum stind si gindindu-ma ca pina la Sibiu din Bucuresti sunt aproximativ 275 km nu pot sa zic ca asa ceva nu se intilneste in fiecare zi.Cam la ce inaltime a urcat ea in zbor de a fost purtata de curentii de aer ? Cam cit a durat aceasta ratacire a ei ca sa ajunga in Bucuresti ? Cam cum s-a simtit ea mititica cind a doua zi a ouat?

Aceste intrebari mi le-am pus eu si nu vreau sa credeti ca nu ma pricep cit decit la porumbeii de orice rasa,insa aceasta intimplare m-a facut sa ma intreb daca voi sti vreodata ceva despre porumbei in adevaratul sens al cuvintului. Sper ca nu v-am retinut foarte mult din timp insa daca mai aveti intimplari din acestea va rog sa le expuneti.Ca sa inchei va doresc o zi buna si oricum cind Dl Pop Ovidiu ma va contacta va primi porumbita inapoi fara nici un fel de probleme.Sunt om de cuvint si spre deosebire de unii dintre noi care sunt haini,hulpavi,avari si nu dau drumul la porumbeii prinsi sau intrati in volierele lor eu o voi face.

* completare admin: pe acest topic este vorba de cazuri de pierderi cu porumbei de agrement, nu voiajori

14 comentarii la “Porumbeii de zbor – rasa mica: unde si cum se pierd”

  1. Ce pot sa spun decat ca porumbei sunt o poveste fara sfarsit.

  2. am gasit si eu odata un zburator din ploiesti , eu stau intre targoviste si gaesti , si la luat o cunostinta care a cunoscut proprietarul , ce a facut cu el nu ma interesat .
    asa ca de pierdut se pierd si cei ,,mici,,

  3. eu am pierdut un pui iesit afara bine era de voiajor, dar era prima data iesit afara si dupa aproape 2 luni am fost sunat de la Targoviste ajunsese acolo..

  4. uite ca se mai gasesc si oameni cu suflet,sper sa ajunga inapoi la proprietar si ca acesta se va bucura mult. bafta

  5. Eu am avut un zburator de Beograd cu inel sirbesc,care a coborit din disparitie cu ai mei.Granita este la 60 de km.Din ai mei am gasit unul pierdut la vreo 25 de km.
    Am un prieten care zice ca a cumparat un tippler din Timisoara,l-a scapat si s-a intors la Timisoara in 3 zile,60 de km aerieni!

  6. Se spune ca porumbeii de frumusete(ornamentali sau agrement) ei sunt isteti dar fizicul nu ii ajuta sa poata zbura ca cel voiajor, nu are rezistenta lui dar in unele cazuri sunt exceptii.Am un vecin care are voiajori , dar printre ei si un Standard albastru azul , iar vecinul meu nestiind ce rasa e acea l-a dus la antrenament cu voiajorii la 100 de km si i sa intors de acolo in maxim 2 ore daca tin bine minte ..si porumbeii au fost antrenati cu filiala asociatiei nu individual ca sa se speculeze ca a venit acasa doar ca sa tinut de cei voiajori..deci sunt si ei isteti..dar cum spuneam fizicul nu ii prea ajuta in unele cazur din pacate in cele mai dese cazuri intalnite.Multa sanatate! si scuze ca am lungit-o…

  7. Problema la rasele de zburatori este ca se ridica foarte mult, practic nu se stie cat de sus se duc. Voiajorii zboara doar ocazional la inaltimi atat de mari si asta nu pentru foarte mult timp deci nu se poate face o comparatie. De la peste 1000m se poate spune ca sunt in disparitie dar nimeni nu a masurat cat de sus ajung in 4-5 ore de disparitie. Se stie ca pasarile pot zbura lejer la peste 5000m deci daca un stol de porumbei este prins de curenti puternici la 3000m, sa zicem, in conditiile in care in mod normal zboara la acea altitudine timp de 3-4 ore cred ca pot ajunge lejer la Bucuresti de la Sibiu, mai ales daca mai punem la socoteala si zborul in linie dreapta la inaltime mica cand pasarea descopera la coborare ca nu mai este langa casa.
    Eu cand am mutat orbetenii, dupa 3 luni de stat inchisi, la prima iesire, un mascul a facut vreo 80 de km in linie dreapta in aproximativ 2 ore pana la vechea locatie.

  8. Am pierdut si eu o porumbita voiajoare 2009 si am gasito la Constanta eu fiind din Buzau .

  9. Respect ! Sunteti un exemplu pozitiv de crescator de porumbei.

    Constat ca in general sunt subestimate rasele de porumbei de zbor altele decat voiajorii in ceea ce priveste zborul: durata, viteza si simt de orientare.

  10. Sunt un pasionat crescator al Zburatorului Rosu de Targoviste , un porumbel care daca este bine antrenat in6-7 minute maxim 10, intra in disparitie si nu-l mai vad nici cu binoclul.Pentru ca in fiecare an pierd cam 12 porumbei , asta este media, de vreo 2 ani mi-am facut inele personalizate pentru a afla unde au aterizat , unde au fost dusi de curentii de aer ,asta daca primesc vreun telefon ceea ce nu prea s-a intamplat decat in doua cazuri. Nu ma mai intereseaza sa-mi recuperez pasarile dar pur si simplu vreau sa stiu cat de departe au fost purtati de curenti.BAFTA MULTA TUTUROR COLUMBOFILILOR! http://www.mihaita.sunphoto.ro







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *