Porumbeii in forma

Peste cateva saptamani incep competitiile. Ce tratamente/cure ati facut? Ce faceti ca sa fie zburatorii in forma? Ce antrenamente individuale faceti?

Personal am facut experiente bune cu zboruri individuale de 50-80 Km pentru ameliorarea conditiei.

Topic propus de Felix

porumbei.ro: cred ca acum pornesc cu un avantaj cei care nu stau in zone cu rapitoare pentru ca deja isi antreneaza porumbeii pe cand ceilalti mai au de asteptat, unii chiar pana prin aprilie. Si cu totii stim cat de important este antrenamentul in orice domeniu, dar mai ales in cel sportiv. Dupa 6 luni de incremeneala in cotet pur si simplu nu cred ca au sansa se intre complet in forma pentru un sezon de succes. Ok, multi se comporta exemplar si asa, dar cu siguranta ar fi facut treaba si mai buna daca nu isi atrofiau muschii si simturile 6 luni de cusca.

Am mai pus mai demult un filmulet dar am mai gasit 2 beton… nu cred ca super-oamenii aia ar putea face ceeace fac fara antrenamente intense, sau dupa 6 luni de pauza. Nu-s filme cu porumbei dar daca aveti timp, urmariti-le… sunt trasnet.

58 comentarii la “Porumbeii in forma”

  1. Akum depinde .. ce vrei sa bagi in forma si pe cine !..personal nu as baga porumbei in forma la primele etape …

  2. prea tare…filmuletele:,,,,da cam asa este fara antrenament nu prea poti sa faci preformante deosebite…

  3. ai dreptate sunt chiar beton filmele …nu sti ucum pot sa faca asa ceva …si in legatura cu porumbeii..se vor perde multi la primul zbor din lipsa de antrenament

  4. oau prea tare da cati dintii si-au pierdut sau coaste rupte nici nu mai zic :)) fain fain

  5. eo pana acum i-am dus pana la 70 km. dar se pierd multi in prima etapa . dar nu ma risc chiar asa pt ca eo depind de cineva ji nu sunt singur. VANT IN PENE!!! ji filmuletele sunt ffff tari

  6. tare de tot filmulletele;dar sa ne gandim si la faptul ca poti sa te antrenezi 24 de ore din 24 si daca nu esti facut pt.asa ceva tot degeaba.in cazul porumbeilor,degeaba antrenezi un porumbel de viteza pt al angaja la o cursa de fond oricat ar fi el de inteligent ca tot degeaba……..normal ca fara antrenament nu “cresti” dar pe langa mai ai nevoie si de alte calitati;asta sa fac o comparatie cu film.de mai sus
    spor la zbor!

  7. Este normal sa se piarda multi pentru ca afara este tot frig si antrenamentele cam lungi tinand cont de distanta la care ati ajuns 70 km….

  8. :) eu nici macar nu leam dat drumul:)) pt ca ii nenoroceste uliu:D mai astept pana in aprilie sa vedem akm…..

  9. am si eo o intrebare:cand incepe primele zboruri de porumbei

  10. imi pare rau pentru cei care inca sunt nevoiti sa-i tina inchisi din cauza rapitoarelor. la mine este usor cu reintrarea lor in forma..:)…de fapt cred ca sunt mai in forma decat in toamna …au avut un antrenor bun …seful soim si uleu porumbar .pentru cei care inca ii tin inchisi trebuie sa stiti ca rapitoarele ataca si pe timpul concursurilor si daca porumbeii nu au avut “contact” cu ele cam greu sa scape asa ca…. Lasati porumbeii sa zboare! ….cei care aveti de gand sa-i angajati in concursuri inca mai pastratii pe cei de matca.

  11. eu stiu ca porumbei se tin inchisi pe timp de iarna din cauza naparlirii de cam o luna cind cat ultimele 2 remige dupa care cad de vointa crescatori sa ai tina inchisi , eu unu cind lea crescut remiga 8 cam 4cm le dau drumu afara scurt timp afara doar cam 20 min dupa care ai cobor asta in prma zis si cind arunca ultima pana ai tin pina creste 3 sferturi din pana si pe urma le fac la fel eu mentin sa va zic ca traiesc intro zona de munte orasul e inconjurat total de munti asa ca sunt dispusi mereu la atacuri adevarat ca ai pazesc cat pot dar ai tin in forma cat pot si pe timp de iarna si ai tin afara ca pe timp de vara si va pot spune ca zboara foarte bine ca e frig sau cald cine are rabdare poate face ar mai fi un sfat care depinde tot de dv eu am facut is asta de asta am reusit ai pastra in cit mai buna forma porumbei am scos tot din compartimente pereti si boxe tot si am lasat un xambar mare si gol cu cateva stingii unde sa stea nu scoteau oua cu toate ca au lumina si caldura mincare buna etc vint in pene !

  12. baietii din filmulete ar castiga bani multi la circ:))….eu nu am voiajori , asa ca nu pot da prea multe sfaturi….dupa parerea mea ii prea devreme pt antrenamente, inca mai umbla uliul….BAFTA!!!

  13. eu sincer practic vaduvia si cred k o mare importanta an zboruri o are si ,,medicamentele,,fara ele nu asi avea rezultate si de exemplu ar fi urmatoarele ,trico plus ,coccistop, respiratori, electrolitii ,vitamine,si totodata o mancare de calitate ,astea ar fi o mica parte mai importanta pe langa altele.dupa care urmeaza k porumbelul sa fie antr-o forma buna si un drastic antrenament,,adica la maxim,,k porumbei mai sunt,si antretinerea costa asa k putini si buni ,apoi ,,cotetul,,cum spun altii si el trebuie sa fie an primul rand ,,,,,CURAT,,,,si totodata amenajat pentru tipul de zboruri ce dorim sa facem.Ce sa mai spun asta ar fi o mica parte din necesitatile unui columbofil,va doresc la toti sa aveti rezultate bune.

  14. deci nenea ala cu bicicleta nu cred k mai are vreun oscior intreg in el:))=))…..prea adevarat si prea talentat omu…bravo lui

  15. ai mei sunt in forma, dupa o iarna cu uliul si acum cu soimul calator in spate.

  16. tari de tot filmuletele,cine si-ar imagina ca cineva poate face atatea scheme cu bicicleta in asemenea conditii,unii nici nu se stiu da cu bicicleta :)))) In filmulete se vede un succes datorat muncii,antrenamentului intens si vointei dar mai ales rabdarii.Este foarte tare comparatia,daca te gandesti sa mergi la un turneu de scamatorii este clar ca nu poti merge doar daca de obicei te dai cu bicicleta,ceva in genu si la porumbei,daca vrei succes nu-i poti trimite doar la zbor.An de an au demonstrat unii ce inseamna lipsa antrenamentului,cunosc columbofili ce au pierdut porumbei de la 30-40 km primavara la antrenamente si nu din cauza calitatii pasarilor ci din lipsa antrenamentelor.Este o perioada dificila si cel mai bine este sa fie dusi macar la 5 km cateva zile la rand sa-si formeze “aripa” de zbor.In aceasta perioada multi porumbei se imperecheaza,bat la cuib,au oua,etc lucruri care nu-i motiveaza sa zboare.Are dreptate “botosel” cand spune ca trebuie invatati cu uliul si mai ales sa-si piarda din frica fata de el si sa invete sa scape.Va doresc succes si eu am plecat cu bicicleta :))))

  17. Exact, cunosc si eu cazuri de porumbei cu norma la fond pierduti primavara la 30 Km pentru ca au fost luati prea din pripa cu antrenamentele.

  18. cred ca inca sunt intr-o stare de hibernare daca au stat cam 6 luni in cusca

  19. in primul rand ala cu bicicleta nu-i normal..ma satrange-n spate…..in leg cu porumbeii..mi-au ramas 11 masculi in plus la laotul de zbor..si fac o galagie si nu-i lasa in pace nici pe cei imperecheati..asa ca alaltaeri m-am enervat pe ei si i-am dat afara..(locuiesc intr-o zona cu multe rapitoare)si nimicau zburat 15 min si au intrat repede sa cante femelele..ieri la fel..iar au zburat vre 15 min si au intrat,inafara de un rosu inkis..si asa canta el pe cusca..si m-am enervat si l-am speriat sa intre in cusca…dar nimic.el s-a speriat si a luat-o in zpor..hopa si uliu..a urmat o urmarire interesanta din care porumbelul s-a inaltat si a disparut..dupa 15 min soseste acasa..nu le-am mai dat drumul de prin octombrie..aprox 6 luni…tinuti numai inkisi..eu zic ca s-a descurcat foarte bine..

  20. Ce sa va spun; …am ramas mut de uimire! E drept ca sporturile extreme au inceput sa depaseasca sau mai bine zis sa sfideze efectiv legile gravitatiei. Uimitoare este insa si imaginatia oamenilor; acrobatii pe doua roti de acest nivel, lasand “perplex” chiar si pe un Campion Mondial din orice ramura sportiva conventionala. Da, foarte interesant! Cu siguranta nu s-ar fi putut ajunge aici fara o pregatire minutioasa in mii de ore de antrenamente, la care se adauga maini si picioare rupte, capuri sparte, etc. Oricum, concluzia mea finala este cea pe care cred ca o stiti si voi si anume ca, “pe lumea asta, totul este posibil …”! Intorcandu-ne la porumbeii nostri ( pentru ei saracii fiind un sport extrem ), da, pot afirma ca fara o pregatire minutioasa nu se poate face performanta. Strans legata de treaba asta care ne place noua, sta desigur conditia fizica si permanenta ei imbunatatire. Normal ca fiecare ora zilnica de antrenament, neintrerupta pe toata perioada anului, vine cu un important aport in imbunatatirea performantelor. Cand vorbim de efort, vorbim defapt de valorificarea energiei; asta inseamna, detoxifierea musculaturii, decongestionarea fluidelor corporale si a vaselor sanguine, imbunatatirea circulatiei, respiratiei, digestiei, excretiei, etc. Porumbeii, ca fiecare sportiv, au nevoie de pregatire. Lunile lungi si reci de iarna, cand mai toata suflarea columbofila isi tine porumbeii inchisi, isi spun cuvantul din pacate negativ in ceea ce priveste conditia fizica. Strans legat de aceasta devine si felul in care noi intervenim in viata porumbeilor. Trebuie sa cunoastem ca notiunea de hrana, este una foarte complexa si de cele mai multe ori suntem pasibili de greseli in momente delicate, mergand pe premiza ca, “ne hranim porumbeii cat mai putin si cu valoare proteica scazuta, pentru a nu se ingrasa” Adevarat in mare parte, dar ne intrebam oare de unde isi procura organismul toate elementele nutritive, sarurile minerale, vitaminele, daca nu din hrana? O hranire irationala, in a carui meniu intra 90% orz si restul “ce-o mai fi”, nu va duce decat la distrugerea organismului porumbeilor, sau la aparitia unor probleme interne greu de depistat si mai greu de remediat. Suntem foarte putini -cred eu-, cei care stim sa privim “inauntrul” porumbeilor. Si sa nu uitam ca multi dintre noi tin porumbeii inchisi chiar si 5 luni pe an, adica aproape jumatate din an. Ei bine, trebuie sa fim foarte atenti. Cat de curand, am urmarit parcursul si evolutia porumbeilor unui bun coleg din zona mea, care a decis sa nu-si inchida porumbeii pe toata durata iernii, nici chiar atunci cand temperaturile la Onesti erau de – 27 de grade Celsius. Spre surprinderea amandurora, am remarcat 2 lucruri; in primul rand nu i-a rapit uliul niciun porumbel din noiembrie pana in martie, iar al 2-lea, porumbeii mancau meniu de concurs, cu mare procent de proteina, lipide si glucide, mai mult decat in timpul sezonului, si la mana aratau de parca mancau 100% orz. Starea lor era una extraorinara, puful a naparlit din abundenta, in ochii lor se citea vioiciunea si sanatatea. Tin sa precizez ca porumbeii nu erau “goniti” afara; ieseau doar cei care doreau sa iasa, fara a fi alungati sau fortati sa zboare. Si asa, timpul de zbor era unul mai mult decat multumitor, porumbeii stand in aer mai bine de 40, 50 de minute. Zilnic efectivul prezent la zbor se ducea undeva la 90% din total, in crescatorie ramanand ( dar nu in totdeauna ) doar porumbeii foarte batrani. Mi-a atras atentia in mod deosebit insa un mascul de 13 ani, care zbura foarte bine cu cei tineri, semn ca poseda o vitalitate mai mult decat buna. Vom vedea insa in timpul sezonului ce va incepe cat de curand, daca metoda a fost sau nu buna. Discutand acest aspect si cu alti crescatori, am ajuns la cocluzia ca parerile sunt impartite, motive pro si contra fiind din cele mai diverse si pe care nu vreau sa le insir aici. Timpul insa ne va arata daca iarna 2009 – 2010 si-a lasat amprenta in mod negativ sau pozitiv asupra evolutiei porumbeilor colegului meu…!

  21. M-am uitat de 10 ori la faza cand merge cu bicicleta pe gard si tot nu-mi vine sa cred!

    Cat despre experimentul povestit de Iulian cu porumbeii liberi toata iarna, e clar ca vor avea un avantaj major fata de ceilalti care au stat inchisi. Si sunt convins ca vor face treaba. Acelasi lucru l-am facut si eu in ultimii ani si porumbeii aratau trasnet, iar stilul lor de zbor te ungea pe suflet. Ca si combustibil inainte de soim le bagam porumb si alune, in rest mancare sport fara retinere. Nu au pus pic de grasime, logic… cateva ore de zbor zilnic ii perfectioneaza tot mai mult.

  22. Mircea-Galati,
    Buna ziua. Trebuie sa ai o doza de nebunie sa poti face asa ceva plus antrenamentele. Cat priveste porumbeii, ai mei au fost liberi toata iarna, au zburat de au rupt, au fost antrenati de uli cat cuprinde si nu am avut nicio pierdere, i-am hranit numai cu hrana de concursuri si nu s-au ingrasat deloc, consider ca sunt in forma si abia astept concursurile. Bafta la toata lumea, si nu uitati, inima buna.

  23. cred ca aia nu au toti porumbeii acasa.eu as baga probele astea la academia de politie ca nu stiu ce ar face un militean daca ar incerca sa prinda un infractor cu un asemenea antrenament.
    ps. glumeam

  24. Pentru pozitia 25,
    Dle Iulian Simion,
    Din experianta va spun ca in iarna 2007.2008 am aplicat aceiasi metoda, antrenamente zilnice la program conform orarului de zboruri din timpul perioadei concursurilor,
    Concluzia,
    Porumbei ff bine pregatiti la primele etape ale sezonului
    Porumbei ff lenesi catre sfarsitul sezonului competitional
    In rest nici o diferenta fata de cele mentionate de Dvs mai sus,

  25. eu le dau drumu la porumbei in fiecare zi fie vara fie iarna da nu le permit sa leneveasca pe cusca ori inauntru ori in aer exceptie fac baile saptamanale si un anumit timp de stat la soare si de ciugulit pietricele

  26. Salutare. Am ramas masca dupa vizionarea filmuletelor nici nu am mai putut citi despre porumbei. Antrenamentul conteaza foarte mult.Cazaturile baiatului si reparatia bicicletei sunt porumbeii nostri pierduti si nu numai. Vant in pene.

  27. daca tot disparu zapada, …abia astept sa-mi mai rup niste coaste cu “motoru” pe munte, dar ce fac tacanitii din filmulete cu biciclu e sfidare la adresa fizicii; ….oricum nu au toate tiglele pe casa!
    cat despre porumbei, …..eu nu pricep cum pot fi “limita” 30 de km pt. un porumbel cu norme la fond si maraton chiar daca a fost inchis mai multi ani!
    as banui in acest caz orice alta cauza (inclusiv un infarct miocardic acut) dar nu lipsa de “forma” sau antrenament!
    asta ar fi insa valabil pt. cazuri izolate si nu pt. efective intregi!
    in fine, …evident, performanta fara intretinere si antrenamente corespunzatoare, …imposibil (ne explica el Iulian com.25 “ca la carte”) ;dar sa se piarda de la 100 chiar, o pasare care a zburat mii de km, pt. ca nu a avut “forta” necesara sa parcurga traseul?!?!?! ….ce mai spunem de cei ce vin fara penaj complet dupa o perioada lunga de “detentie”?!

    PS: Vlaicu, Andrei, ….as vrea sa si argumentati, caci de la voi chiar am “pretentii” !

  28. Pai stim ca un voiajor are nevoie de multe aptitudini, nu doar de forta musculara bruta. Poate fi un atac de uliu asupra unui porumbel cu simturile adormite de detentie, poate fi cum bine ai spus – un infarct, pot fi multe. Apropo, dupa ce ii tineam inchisi iarna, in unele primaveri imi murea cate unul la primele zboruri in jurul casei – cadea din stol ca secerat.

    Fiecare fiinta se comporta diferit, si chiar si aceeasi fiinta se comporta diferit la 2 lansari din acelasi loc, deci aveam prea multe variabile ca sa tragem o concluzie clara. Am auzit si eu de porumbel bagat din matca direct la 1000Km, care a venit… dar exceptii sunt oriunde.

  29. filmuletele super ….porumbei care sunt liberi si iarna ,macar cateva zile pe luna intra mai repede in forma fata de unul care este inchis pana in aprilie de ex sau spre sfarsitul lui martie…dar cu antrenamente usoare cred ca pana la zborurile oficiale este o.k

  30. dap…stiti ce ma mai distreaza mult ? cand mai vine cate unu pe la mine si i dau la mana un porumbel,si dupa o analiza directa la piept imi zice:”buna musculatura” ce nu stie este ca porumbelul respectiv este inchis si de 4-5 ani si practic nu mai are asa zisa “musculatura”.Multi porumbei de la matca sunt grasi dar nicidecum “musculosi”.Daca un crescator inchide porumbeii din septembrie pana prin martie sunt 7 luni de pauza :O DA 7 luni !!! nu credeti ca este mult pentru o pasare de la care se vrea performanta ??? Un porumbel inchis 7 luni practic o ia de la capat in fiecare sezon competitional si singurul lucru care il are in avantaj este experienta din anii trecuti de zbor.Dar si asa cu tot cu experienta cand sunt lansati la antrenamente din cazua conditiei fizce proaste pe care o are,porumbelul se panicheaza,mai intervine si frica de rapitoare si pentru ca este destept si nu prost de multe ori cauta un refugiu imediat.Acest refugiu de multe ori la antrenamente nu este casa ci primul stol de porumbei ce apare la orizont ! O data pus cu stolul cauta repede intrarea si gandul lui pentru moment nu este de a merge acasa.Asa se explica cum multi braconieri raman uimiti cand le intra asa usor in cusca un porumbel strain dar dupa cateva luni il imperecheaza,are situatie de cuib,zboara cateva zile chiar saptamani afara la ei ,si totusi porumbelul pleaca,uneori chiar filat.De ce pleaca ? mai ales ca are lispa de pene ( cunosc cazuri de porumbel intorsi cu 3-4 remige intr-o aripa,restul fiind lipsa )….Pleaca deoarece simte ca penajul nu este o problema,se simte in stare din punct de vedere al fizicului intrat in ritm.Si uite asa apare un fost campion acasa in mijlocul sezonului,de multe ori cu deficiente de penaj (tuns,lipit cu banda,etc) iar crescatorul se intreaba cum naiba a venit in halul acela acasa si in primavara la antrenament s-a pierdut,cand avea un corp “super” (in viziunea crescatorului). Sa nu va mirati,eu am cusca in podul blocului si fiind plecat din tara cate o perioada la intoarcere de multe ori am gasit porumbei straini in cusca.Mentionez ca porumbeii mei au fost inchisi si trapa a fost pusa inversa doar pentru intrare iar de porumbei s-a ocupat tatal meu care le tine doar numarul dar nu are habar de porumbei.Imediat cum am intrat in cusca,biletele pe porumbei si lansare,nu de putine ori am fost sunat,imi aduc aminte o data de un albastru eliberat si in decurs de o ora am primit un mesaj de multumire,crescatorul era dintr-un judet apropiat (Bihor-Oradea-la 87 km aerian parca) Acest porumbel a plecat direct si am fost uimit de viteza cu care a plecat/ajuns acasa.Bineinteles ca am avut si cazuri cand strainii au mai stat cateva zile,saptamani pana sa plece,iar unii nu au mai plecat niciodata fiind nevoit sa-i dau deoarece nu tin porumbei pe care nu am talon.Forma conteaza in fiecare an indiferent daca porumbelul mai are sau nu etape zburate in anii trecuti,parerea mea,aceasta a fost o paranteza asa un pic mai mare pt. domnul Adrian Petre. Bafta tuturor !

  31. aa…si imi veni in minte un exemplu cu puii.Acestia zboara in anul nasterii de primavara pana pe toamna cand incep antrenamentele/concursurile cu ei.La final de sezon unii porumbei incheie frumos,cu viteze destul de bune,la unii crescatori mai auzi si pierderi minime.Dar cand vine primavara urmatoare,dupa ce acesti porumbei s-au transformat din pui in yearlingi in decursul iernii (perioada in care au stat inchisi de prin septembrie pana prin martie )…urmeaza antrenamentele la care se realizeaza ca unii porumbei se pierd de la distante pe care le-au zburat in toamna la zborul de pui,ba mai mult avand chiar rezultate bune.Si din nou calcule si intrebari in mintea crescatorului care nu-si mai intelege pasarile,cand le-a tinut toata iarna cu mancare buna,le-a dat pereche,situatie de cuib,si totusi s-au pierdut.Se pune vina pe vreme,pe rapitoare,pe cei care lanseaza,etc…dar foarte putini recunosc ca dupa o pauza de atatea luni forma porumbelului a scazut drastic iar insuccesul se datoreaza chiar lui,crescatorul care dupa 7 luni de pauza isi da seama ca sezonul bate la usa si el nu si-a miscat pasarile.Incepe rapid cu antrenamente “dure” avand in gand rezultatele bune din trecut si uite asa isi da singur cu piciorul muncii sale !

  32. Este si o vorba veche care in multe lucruri ar trebuii pusa pe locul 1 “graba strica treaba” !!!

  33. :) Andrei, asa mai merge!
    eu cred ca cea mai importanta dintre variabile este genetica, care determina sau nu un cumul de caractere suficiente performantei ! ….sansa joaca si ea un rol in filmul numit “succes” (norocul este de obicei atributul celor puternici, capabili etc.) dar pt. atingerea oricarui “varf” e nevoie in primul rand de muuuulta “munca” si implicare (antrenamente, intretinere corespunzatoare etc.)

    tocmai de aceea, consider total irelevante(dpdv sportiv) si cel mult amuzante, aprecierile subiective cu privire la caracterele externe ale unui porumbel (numai despre ochii lor se pot spune o gramada de aberatii), pt. ca acelea cu adevarat importante, ….NU se “vad”!

    sportul cu porumbeii(indiferent de forma), da la propriu dependenta si pt. ca nu poate fi incadrat in “teorii”, chiar daca fiecare dintre noi incearca sub o forma sau alta!
    cel putin mie, nu-mi spune nimic special aripa sau ochiul unui porumbel, poate doar ca e sau nu sanatos ori ca-mi place sau nu si in nici un caz daca poate fi un “performer”! …..motiv pt. care “cosul” de concurs si rapitoarele sunt singurii selectioneri avizati !
    exceptiile confirma reguli iar in cazul porumbeilor de performanta regula este aceea ca nu exista reguli ! (de aici poate rezida si frumusetea)
    da Andrei, am vazut cum poate sa cada (ca secerat) un porumbel, fara motive evidente (speriat de ceva) si chiar imi amintesc cum cineva a insistat sa prinda un anume exemplar (sa “mi-l arate”) care a murit subit in mainile lui !!! ….sunt vietati si chiar firave nu robotei, au personalitati diferite, emotii, poate chiar sentimente si pot fi mai rezistenti sau mai putin, …..iar asta tot de genetica tine!

    ei bine, se pot spune multe si e greu sa ne debarasam de prejudecati dar cum subiectul era “forma”, …..fara ea performanta devine imposibila!

  34. ….cand i-am raspuns lui Andrei, nu erau postate argumentele lui Vlaicu!
    multumesc frumos pt. detaliile sub forma de paranteza :))))) …..evident iti respect parerea expusa dar da-l dracu mahhh Vlaicu, una e cand te referi la performante sportive si alta e cu venitul de la 30 de km! :)

    cu speranta ca in timp cativa dintre voi, …Andrei, Vlaicu, Iulian, Eduard etc. mi-ar putea fi prieteni, va rog sa nu luati niciodata cu titlu personal ceva negativ din partea mea; va asigur ca nu e cazul! :)

    numai bine tuturor!

    PS: Vlaicu, scuze pt. “21”(sti tu la ce ma refer), …..am gresit ! :)

  35. Buna ziua!!!

    Ca sa conturez si mai mult anumite lucruri spuse de doi domni mai sus (Vlaicu si Adrian Petre) si anume “starea mentala” a pasarilor, care normal ca tine tot de caracterele genetice, am sa va dau un exemplu:

    Porumbeii mei au fost liberi 24/24 de ore din noiembrie si pana astazi, (pierderi nu am avut) si sambata profitand de vremea buna am inceput primele zboruri (22 km) spre surprinderea mea o femela a ajuns a doua zi acasa, nu am avut o explicatie exacta (femela avea si pui mic).
    Ieri (miercuri), am fost la Bucuresti si am mai facut o lansare si de la 100 de km (Focsani), cu vant puternic din fata, surpiza, lipsa 2 masculi si femela mentionata mai sus.
    Mentionez ca anul trecut ca pui au avut antrenamente individuale de pana la 120 km, cu sosiri bune.
    De ce nu au ajuns acasa?????? liberi au fost, uliu ia alergat, hrana de concurs de doua ori pe zi au avut, zboruri la fel, pereche si un pui mic au avut, cu o singura exceptie (dar femela fara pereche a venit:)).

    Tot genetica e baza, daca porumbelul e inzestrat cu aptitudini de zburator se vede daca nu……se vede si asa (cazul meu cu cei trei rataciti). Ma duc acasa in 20 de minute si daca au sosit am sa ii intreb care le e scuza…….si ne lamurim cu totii :))))))

    Numai bine!!!

    Numai bine

  36. nu am crezut ca asa ceva este posibil
    doamneeeee….asta e criminal
    ptr asta impossibile its nothing:)

  37. Am revenit……..

    Au ajuns baietii, sunt intr-o stare buna, au hranit puii, dar nici cu clestele nu am putut scoate informatii de la ei (tot mister ramane)
    Femela si-a confirmat constanta de a nu veni la timp acasa (acum daca o mai veni).

    Numai bine!!!

  38. nu stiu de ce atata graba cu antrenamentele mai este atata timp…porumbeii ca si sportivii au o forma fizica…antrenamente zilnice si rapitoare duc la epuizare…chiar daca nu aveti rapitoare in zona in timpul antrenamentelor cu lansari de la distante variabile vor trece prin zone cu rapitoare.

    pentru roman eduard .
    Ai spus ca fem are pui mic .Zbori vaduvie ? Ce categorii preferi ??

  39. :))))) Eduard esti “faaaaantastic”! ……si nu-i rau, dar zau asa, schimba metodele de interogare! :))))))
    sunt inca f. scumpa metoda dar ar merge niste senzori tip GPS care sa permita urmarirea “dezertorilor”!
    interesant zic eu linkul: http://www.youtube.com/watch?v=_MeuT-YygQ8

    hai sa auzim doar de bine si sa aveti cu totii doar satisfactii atat in legatura cu porumbeii cat si in general !
    numai bine!

    PS: pt. cei enumerati anterior voi folosi prenumele ca o dovada de apropiere si nu din lipsa de respect! ….eventualele obiectii se analizeaza cu prioritate :))))

  40. Domnule Roman,parerea mea ca stati bine,dar daca nu va zburau porumbeii afara ??? Si asa va lipseste o femela in conditiile in care zborul a fost destul de greu (de la 22 km la 100km,vant din fata,salt de 80 km,etc) ….daca porumbeii nu aveau antrenament din iarna ??? sunt foarte sigur ca 50 % din lot nu venea in prima zi,a doua zi mai apareau cativa,dar aproape sigur era o pierdere de 25 %.Exemplul l-ati dat singur,cred ca si-a dat lumea seama ce inseamna un porumbel antrenat.Felicitari pentru etapa !!!

  41. foarte interesant video-ul cu GPS (link dat de dl.Adrian Petre) ciudate traiectorii au porumbeii.Cel mai mult m-a impresionat faptul ca la ultimul test porumbelul a trecut la o altitudine foarte mare fata de casa pe deasupra,si a continuat zborul iesind cu 20 de km in suprafata apei.Ciudat, avand in vedere ca ar fi trebuit sa-i fie frica sa paraseasca uscatul,probabil l-a speriat ceva (avion,elicopter,rapitoare) altfel nu imi explic cum de nu a aterizat cand si-a vazut casa si a preferat sa mai zboare.

  42. Pt. “Panescu”

    Ce sa mai prefer, am tot analizat concursurile de fond si maraton (pe aceste zboruri se bazeaza Bacaul), si de fiecare data diferenta a facut-o vremea, deci se poate ca zboruri de 300 km cu vant din fata si ploi sa fie comparate ca efort ca zboruri de mare fond (fara exagerari), iar cele de fond cu epuizarea totala a pasarilor care vin dupa 4,5 chiar 6 zile acasa (aici ma refer la locuri clasate).

    Deci prefer fondurile cu vreme buna ::)))))

    Am mai observat si multe pasari cu corpuri robuste masa musculara multa, si crescatori cu rezultate care pe timp de iarna verifica porumbeii, prin inflamanzire 2, 3 zile si dupa, analizeaza cat de repede se refac.

    Intradevar sunt fondisti usori dar nu stiu in ce masura rezista 3 zile de zbor fara hrana, si cat de bine se recupereaza dupa, si cum vremea e cum o stim (ca vremea) cel putin eu cred ca constanta o sa aiba pasarile rezistente si masive, care pot face fata vanturilor asta ca apreciere fizica.

    Am pasari din ambele categorii si anul acesta am sa experimentez, desi sunt prea putine ca sa trag concluzii exacte, o sa am macar o parere pe jumatate verificata.

    Ca o alta apreciere, daca stie sa se orienteze bine, este hotarat, si bine antrenat, porumbelul poate sa fie de orice talie, cu orice fel de ochi, si cu tot felul de forme ale aripilor.

    Numai bine!!

  43. porumbei mei sau inchisi din octombrei fac aproape 8 luni, trb sa le fac program sa faka si ei umpic de conditie fizica pt anul acesta.dar numi fak probleme ca anu trecu iam zburat direct focsani-bucuresti si pui si tot.si miau venit 3 sferturi akasa.in moldova numi fak probleme.vin cu ochii inchisi =)) vant in pene s numai bn ;)

  44. pentru pozitia 50
    eduard daca zici ca preferi fond si si pui la majoritaea perechilor ..cred.. te anunt ca ai gresit dupa a 10 zi a celei de-a doua clocire incepe naparlirea.Daca nu zbori vaduvie nu ai voie sa ai pui in aceasta perioada…

  45. Salut, am porumbei de 25 de ani.. a fost prima iarna in care i-am tinut inchisi. porumbeii se afla in Maneciu-Prahova..in toamna am pierdut luati de uliu 11 intr-o singura luna(nu erau pui si erau in forma foarte buna)..mentionez ca pana acum nu am pierdut mai mult de 5 pe an luati de uliu ..le-am dat drumul de o saptamana si nu a trecut o zi fara 2-3 atacuri..azi am mai pierdut unul..

  46. D-le Vlaicu (observ ca nu acceptati formula de “apropiere” propusa de mine si preferati “distanta” presupusa de “D-le”), filmuletul postat, trebuia sa scoata in evidenta multitudinea de factori “perturbatori” in traseul parcurs de un porumbel, indiferent de lungimea lui! ….in acel exemplu, factorul “limita” era reprezentat de nori !!! ….dupa cum se poate observa, porumbelul zboara si nu de placere la peste 2km altitudine, peste nori si mult peste muntii din zona; din aceasta cauza ii este imposibil sa “vada” casa, iar zborul, dincolo de metodele de orientare presupune “personalitate”, ….are sau nu curaj sa zboare “orbeste” sau instinctiv, prin nori ?! ….altfel, nu-i ramane decat sa caute o bresa in “bariera” naturala, percurgand un traseu muuuuult mai lung, ori, …..sa se “piarda”!

    insist, acesta este doar un exemplu, fiind posibile nenumarate alte “limite” pe parcursul unui zbor, chiar de la distante f. mici; tocmai de aceea afirmam in com. 33 urmatoarele: “…..eu nu pricep cum pot fi “limita” 30 de km pt. un porumbel cu norme la fond si maraton chiar daca a fost inchis mai multi ani!
    as banui in acest caz orice alta cauza (inclusiv un infarct miocardic acut) dar nu lipsa de “forma” sau antrenament!”, iar in com. 39 (raspuns pt. Andrei) detaliam cateva aspecte legate de performanta!

    evident, aveti dreptate, (repet) NU este posibila performanta fara intretinere si antrenamente corespunzatoare unui anume “scop” dar cu tot respectul, raman la parerea ca pierderile de la 30 si chiar 100 de km(exceptand puii) nu au legatura cu antrenamentul !!! :)
    (acesta, este rezultatul observatiilor nonsubiective, cumulate pe parcursul a multi ani, in care porumbeii mei (evident nu toti), desi nu au concurat decat cu ei insisi, au regasit “casa” dupa lansari dintre cele mai dificile, incadrate lejer la “maraton” prin natura ocupatiei mele)

    numai bine

    PS: interesanta si viteza atinsa, ……148 km/h !!! ….ce-i drept, porumbelul era in coborare(picaj), iar propria greutate genera viteza gravitational, dar totusi, …. WOW !!!

  47. …inca nu exista un consens cu privire la felul in care un porumbel isi gaseste “casa” !!!
    cel mai probabil, dincolo de capabilitatea fizica, mai multe macanisme actionate simultan, reusesc sau nu sa puna un porumbel pe “directie” (camp magnetic, pozitionarea fata de soare, memoria vizuala, chiar si variatii infime de temperatura, dupa cum demonstrasera niste cercetatori rusi cu privire la pasarile migratoare, etc.), dar, sunt si mai multe aspecte ce pot “bruia” unul sau chiar toate aceste mecanisme !!!
    astfel, ….iata cum in primul exemplu din filmulet, porumbelul ocoleste toata insula lungind de cel putin 15 ori distanta aeriana dintre locul de lansare si “casa”, zburand peste nori ! ….atunci cand gaseste “bresa” (exact in zona de litoral),intra pe “directie” atingand si viteza maxima datorita coborarii bruste !

    in al doilea exemplu, depaseste cu mult zona de litoral, realizeaza cu anume mecanisme, ca nu e pe directia cea buna si face o intoarcere de 180 de grade, din nou parcurgand un traseu cu mult mai lung decat linia dreapta pe care in mod normal noi o luam in calcul!
    acestea sunt aspecte, care gratie tehnologiei, ne pot mira ori contraria f. tare dar sunt reale!

    sunt minunati si pt. ca nu-i putem incadra in “teorii”, …poate de aceea “ne curg prin vene”!!! ;)

    portanta sa fie !

  48. http://www.youtube.com/watch?v=KAzduVA3g0s

    ….si mai interesant nu-i asa?!?!
    ….iata cat de diferit pot “aborda”, trei porumbei, un acelasi traseu, de doar 45 de km, in aceleasi conditii !!! (unul chiar face o “halta” :)))))
    …iar daca sunteti atenti la context, …erau antrenati de ceva vreme “ca la carte” pe aceeasi directie si intretinuti pe masara !!!
    cum spuneam, ….portanta sa fie, caci are ea genetica, grija de toate!
    numai bine, …tuturor

  49. Nu am crezut niciodata faptul ca se va naste urmasul lui P. DORDIN in Romania, mai ales ca noi nu prea stim ce se poate face cu un elicopter, eventual doar sa-l prabusim.
    Devine si mai interesant cand observi si calitati ale lui Darwin, ca doar bobul de fasole se poate modifica geneteic.
    Si mai departe de aspectele interesante, dincolo de unii “nori” facuti pentru a fi sparti cu capul limpede, intalnim povesti nemuritoare, sau povestile de adormit concurenta.
    Bietul de Jos van Limpt ar arunca sapca din cap dupa meseriasii nascuti in ultimul timp.
    Pentru pregatirea celor aflati la inceput primul pas il constituie o “invitatie” de lucru in crescatoria “profesorului”. Abia dupa ce ai decartat la greu, dupa ce esti sigur de de “garantia” obrazului, te apuci temeinic de treaba. Tot dupa sfaturile “profesorului”. Si ajungi la final de sezon, cu deziluzii pe masura promisiunilor, cu unele coate date pe la colturi, cu misto cat cuprinde, si promisiunea ferma a “maestrului” ca anul viitor, daca se va continua colaborarea, se va ocupa personal de porumbeii ucenicului, pentru ai arat acestuia cu varf si indesat pe unde intra meseria.
    Raman consecvent ideii ca trebuie sa fii deschis tot timpul pentru asimilarea de noi ideii si cunostinte in domeniu, dar inceputurile sunt strict legate de taria de a rupe pisica in doua, sau de a fura meserie. Un ucenic nu va face nimic niciodata, nu-si va depasi maestrul si nici acesta nu e de calitate daca relatia e mult prea “profunda”. Aveti rabdare tineri columbofili, maestrii nu sunt cei care nasc o singura capodopera, cei adevarati sunt maestri pentru ca au produs piese cautate! Si mai sunt maestri pentru ca nu stiu sa te abureasca intre trecut si viitor !
    Rezultate pe masura tuturor!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *