Motivele invocate de catre Federatia Belgiana pentru permiterea antrenamentelor pana la iesirea din stare de urgenta:
1. Porumbeii care stau prea mult in crescatorie si nu sunt antrenati, isi pierd capacitatea de orientare.
2. Porumbeii care isi pierd capacitatea de orientare, se dezorienteaza si nu isi mai regasesc crescatoriile.
3. Porumbeii care nu isi mai regasesc crescatoriile, se epuizeaza, nu mai au sufiecienta hrana si mor.
Aceste teorii au fost expuse de catre medici veterinari specializati, comisiilor pentru bunastarea animalelor si crescatorilor belgieni le-au fost aprobate ANTRENAMENTELE, pana in data de 4 mai.
Buna gluma cu pierderea capacitatii de orientare, dar bravo lor pentru dat din coate si gasit solutii.
La noi nu vad de ce ar fi o problema, chiar daca nu putem iesi din localitate personal. Cata vreme transportul poate iesi, se poate imbarca cu distantare, cate un crescator la masina pe rand, si gata. Astfel am putea “antrena” porumbeii lejer pana la granita sa nu “isi piarda capacitatea de orientare”. Macar fara concurs si tot e ceva, pana ajungem la granita poate se mai relaxeaza treaba si se poate face un derby.
Salut,
Cand am citit titlul, am fost tentat sa cred (sunt incepator).
Noroc cu Andrei, mersi Andrei ! :D
Vanatorii nu cumpara niciodata catei din caini de vanatoare care au fost fatati si crescuti in apartament. Invoca acelasi motiv: nu.si dezvolta de mici mirosul iar parintii nici atat. Cred ca este similar cu voiajorul de frumusete si voiajorul sport.
Interesant cu cateii. Asa e si la porumbei, daca nu ies la zbor de mici. Am avut 4 tardivi opriti pentru matca, scosi foarte tarziu si nu i-am lasat afara in toamna. Acum cand le-am dat drumu, eram convins ca o sa umble aiurea si asta au si facut dar nici dupa ce s-au strans acasa in 2 zile, dupa vreo saptamana si ceva tot nu zboara cu stolul, se duc aiurea, aterizeaza si mai aiurea, zici ca sunt din alt film.
Un alt exemplu: un pui de ciobanesc fatat si crescut la oras din parinti care au avut aceeasi soarata, puiul dus la stana n.o sa dea randament. Nu bate cum spun cuobanii ci mai rau incurca. Cainii ciobanesti care se trag din parinti care au fost crescuti la turma dau alt randament chiar de mici la turma.
Deci cred cu tarie ca un porumbel tinut inchis si neantrenat succesiv i se va amputa latent si gradual simtul de orientare.
Foarte bine jucat! Bravo belgieni! Cei care aveti rude soferi pe tir,apelati la ei. Vii antreneaza gratis! Nou in Italia ne da drumul pe 18/04/20…asa vom face!:))
@Adi: tinuti inchisi, poate… dar nu cred ca ii obliga sa tina porumbeii inchisi. Si ciobanestii fac pauze. Acum sa nu se inteleaga gresit, as fi printre primii care s-ar bucura sa ne apucam de miscat porumbeii.
Primavara asta am dus direct la 100 km cativa porumbei din lotul de iarna sa ii mai raresc, tardivi si niste maturi de 2-3 ani, niciunul nu avusese nicio lansare in viata lui. Au venit mare parte din ei, inclusiv maturii la care chiar nu ma asteptam, stiind ca daca nu zboara etape de pui apoi au sanse mici cu orientarea.
Normal, cel mai sigur ramane sistemul pe care il practica toti columbofilii de sute de ani, dar acum in situatii speciale daca il modificam putin nu e mare tragedie.
Buna gluma, ca motivatie cu bataie la cruzimea impotriva animalelor.
Apropo, ieri dupa amiaza a fost eliberata dintr-o locatie aflata la 20 km distanta o femela de 12 ani, care-mi apartine. Zburase 3 ani la mine, dupa care a stat inchisa 9 ani. Dupa teoria belgienilor, ar fi trebuit nici sa nu se mai ridice in aer. De dimineata era acasa. Ma gandeam ca a anchilozat in 9 ani, nicicum ca si-ar fi pierdut orientarea.
Alt exemplu: un mascul, concurat 3 ani la mine, retras la matca urmatorii 2 ani, concurat din nou in 2019. Zboara toate fondurile si claseaza 1070 km. Instinctul de orientare este NATURA porumbelului voiajor.
Acum cativa ani ,am luat împrumut o porumbita zburata ,am scos câteva serii de pui,după care am dat.o inapoi proprietarului. Omul i.a dat drumul iar porumbelul a plecat si s.a intors acasa ,abea dupa o saptamana. Nu ne.a venit sa credem,ce naiba s.a intamplat,unde a umblat
Zilele trecute am scos de la matca ,un tippler care nu mai zburase din toamnă. A stat afara,apoi a sărit la zbor cu cei 2 tippleri rămași iar când sa coboare ,cei 2 au coborât pe casa iar asta din matca s.a înălțat usor si dus a fost. A venit acasă după 2 zile.
Intamplari de acest gen au mai fost…
De ex tot aici pe sait am citit ,acum cativa ani, cu porumbelul eliberat de acasă si a ajuns parca prin Turcia si s.a intors după numai stiu câtă vreme inapoi.
Parerea mea ,îi ca antrenamentele se fac progresiv pt dezvoltarea fizică, si pt dezvoltarea orientării iar la cei zburati sa se faca o restartare a orientarii.
Acum asa vad eu lucrurile,nu pretind ca am si dreptate:))
Pai atunci.
Porumbeii de la Natural?
..cum merg