sangerare ochi

Sangerarea ochilor la porumbei

Va salut! Sunt crescător de porumbei voiajori de o perioadă de timp destul de mare, dar nu m-am mai confruntat cu asa ceva si nici nu am mai auzit: din ochii puilor curge sânge, fără alte semne de boala.

Am atasat o fotografie pentru a vedea despre ce e vorba. Este exclus ca ei sa se lovească (asta am crezut si eu cand l-am descoperit pe primul, dar au mai urmat 2). Va mulțumesc pentru sfaturi!

Laurentiu

sangerare ochi

15 comentarii la “Sangerarea ochilor la porumbei”

  1. Așa ceva am văzut la un nebun inainte de îmbarcare…cred că le dăduse cortizon in ochi….eu l-aș fi descalificat pe viata…le-au și ieșit ochii din orbite….
    Poate ai tratat și tu cu așa ceva….sau?

  2. De treaba asta cu cortizonul in ochi si pastile de vitamina C inainte de imbarcare am auzit!

  3. O hemoragie spontana, adică fără sa fi fost provocata de un traumatism, poate fi data doar de o tulburare de coagulare.
    Ai folosit cumva momeala otrăvita pentru rozătoare? Ma refer la acel grausor rosu sau verde folosit pentru a scăpa de soareci și șobolani. Acest tip de momeala folosește o otravă care acționează ca anticoagulant și produce hemoragii interne, adică sângerări care duc la moartea animalului.
    Dacă porumbeii tăi au avut acces la astfel de otrăvuri asta poate explica sângerările ochilor. Nu e necesar ca puii ca fi mâncat ei boabe otrăvite, poate părinții sa le fi mâncat și sa ii hrănească pe pui cu ele.
    E singura explicație pe care o găsesc.

  4. Nu au primit tratament in ultimul timp, nu pot sa îmi dau seama de cauze.

  5. Interesanta observatia lui Ilie. Dar puii sunt prea mari ca sa mai fie hraniti de parinti. Uneori pot fi cateva boabe de grau rosu si printre boabele normale din neglijenta unora de la depozitele de cereale unde cred ca se folosesc si astfel de otravuri pentru rozatoare. Uita-te atent printre boabe si spune-ne daca vezi ceva suspect.

  6. Andrei, tocmai pentru ca puii sunt la vârsta la care mănâncă singuri am spus ca poate părinții i-au hrănit cu boabe otrăvite. Pentru ca dacă chiar e vorba de otrăvire cu bobite roșii, otrava din ele acționează chiar în acest fel; e nevoie de mai multe zile de ingestie pana ea sa își facă efectul hemoragic. Asta înseamnă că dacă părinții i-au hrănit cu boabe otrăvite în urma cu 10-14 zile, acum poate fi vizibil efectul.
    Sa explic puțin. Șoarecii și șobolanii sunt suficient de deștepți sa facă legătură dintre ingestia unui aliment și moarte. Adică dacă unul mănâncă ceva și crapa, ceilalți membri ai găștii nu mai pun botul pe acea mâncare. Și atunci adio otravă, o pui degeaba. Și asa a apărut necesitatea de a folosi acest anticoagulant ca otrava, pentru ca nu își face efectul instant. Șoricelul papa câteva boabe roșii și nu are nimic. Prinde curaj și zilele următoare mănâncă din ce în ce mai multe. Pana ce substanța anticoagulanta din bobite se acumulează și începe sa își facă efectul hemoragic letal.
    Dacă puii au fost hrăniți în cuib cu boabe otrăvite puteau avea un nivel de anticoagulare mare deja de atunci. După intarcare însă intrand in contact cu ceilalți pui,mici lovituri cu aripa sau ciocul au declanșat hemoragiile oculare (lovituri care sunt mici și inevitabile și trec neobservate la porumbeii sănătoși).
    Dacă toată povestea e adevărată antidotul este vitamina K. Se găsește la farmacie sub numele de Fitomenadion fiole.

  7. Poate ma înșel și or fi având altceva bieții pui. Dar eu nu vad alta explicație pentru sângerarea ochilor. Laurențiu ne va spune pe parcurs.

  8. Si eu merg pe varianta intoxicarii/ otravirii.

    Fie parintii au plecat la camp si au adus boabe tratate, fie i.ai intoxicat cu ceva substante expirate fie i.ai hranit cu mancare din targ care a continut pastile in interiorul sacului pentru a fii ferit de daunatori.

    Am patit ceva similar cumparand mancare din targ iar vanzatorul mi.a spus ca daca.l voi da la pasari sa astept doua luni si dupa aceea sa.l dau, adica sa treaca efectul pastilelor din sac.

  9. Si am mai patit.o intr.un an cand porumbeii au scormonit primavara in ghivecele cu flori proaspat scoase afara. Probabil cautau un inlocuitor al gritului in pamantul de la flori bogat in nutrienti. Nu am stiu ca fiecare ghiveci fusese udat cu substante specifice florilor pentru ingrasamant si antidaunatori.

    Cativa porumbei care au mancat pamant u pofta din ghivece au murit, avand sange pe nari si ochi.

    Atentie si la ingrasamantul clasic tip azot. Porumbeii il vor manca ca pe polistiren.

  10. Da de urgenta vitamina k altfel ii pierzi, vitamina k e antidotul , ala e semn de otravire !!!

  11. Salutare!
    Scuze, dar timpul nu mi-a permis! Problema apărută s-a manifestat la puii de la matca si s-a rezolvat. Singura sursa de contaminare rămâne mâncarea si tind sa cred varianta lui ilie, deoarece cu problemele din ultimul timp am fost nevoit să schimb sursa de hrana.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *