O rasa mai putin cunoscuta sunt porumbeii luptatori, rasa relativ tanara aparuta in anii 1980. Ei sunt creatia unui fost student si apoi angajat in cadrul Departamentului de Biologie Catedra de Zoologia Vertebratelor, Universitatea de Stat din Moscova. MV Lomonosov, care a studiat indeaproape comportamentul porumbeilor, tema pe care a aprofundat-o in cadrul lucrarii de diploma.

Este speculata o latura a comportamentului porumbeilor si anume , lupta masculilor pentru teritoriu, boxe, hrana, femele.Pasarile se lupta pentru stapanirea “ringului” amenajat in voliera si desfasoara pe parcursul a mai multor reprize. Un porumbel in forma poate sustine intr-o zi 5-6 lupte.

Luptele intre porumbei s-au nascut in Rusia, crescatorii apreciind acest ”sport” drept cinstit , frumos si fara compromisuri intrucat luptele sunt spectaculoase iar invinsul nu poate fi pus la indoiala, caci este aruncat din “ring”. Principalele caracteristici morfologice sunt talia mare, picioare lungi si puternice,piept lat si puternic, muschi bine dezvoltati, gat usor alungit, cap mare si cioc masiv.

Din punct de vedere comportamental porumbeii trebuie sa fie curajosi, sa dea dovada de angajament in lupta si sa manifeste dorinta de victorie. Pentru reproductie sunt selectati masculii cu un numar apreciabil de victorii.Se exclud pasarile foarte violente care isi ranesc adversarii in lupta.

Mai jos cateva poze din “ring”.Articol trimis de Bogdanel Tanasescu