Am o nelamurire profunda si dureroasa, mai ales ca sunt incepator (referitor la zborurile oficiale). Pentru inceput, as vrea sa dau detaliile nelamuririi mele… Eu sunt din Bihor, cresc porumbei de ceva vreme (vreo 5 ani) si in aceasta toamna am hotarat sa imi incerc norocul cu puii la zboruri oficiale, insa fara ceas constatator. Am inceput cu o etapa de aprox. 150 de km aerieni pana la locatia mea (s-a lansat din Torokszentmiklos, hung), angajand aici un lot de 18 pui.

Lansarea a avut loc in conditii absolut normale, la ora 8:00 dimineata, primul porumbel intrand in Oradea la 9:23, iar mie (mentionez ca stau la o distanta de 28-30 km aerieni fata de Oradea) primul porumbel ajungandu-mi la 9:46, iar restul, in afara de un pui foarte tanar pe care l-am si pierdut, adunandu-se intr-o ora si ceva. Primul porumbel care a intrat era un mascul la a 6-a remiga, provenit din parinti care au campioni in pedigree, recunoscuti national, iar urmatorul porumbel fiind chiar fratele lui de cuib si acesta mascul, intrand dupa 3 minute in spatele fratelui sau.

Dupa aceasta etapa, a urmat lansarea din loc. Cegled (hung), aprox. 200 de km pana la mine, porumbeii fiind eliberati in conditii normale, la ora 8:30. Si de aceasta data, primul porumbel intrat este tot cel de data trecuta, iar fratele sau intrand al treilea de aceasta data, fiind depasit de o femela rosie care a intrat a 5-a la zborul anterior. Mentionez ca acesti porumbei au scos un timp foarte bun, avand sanse reale la primele locuri din clasament; de asemenea, la aceasta etapa am pierdut un singur porumbel.

Urmeaza etapa de Budapesta, unde distanta pe care o am este de aprox. 240 de km aerieni. Si aici, porumbeii sunt lansati in aceleasi conditii, urmand ca sosirile sa apara asa cum ma asteptam… din nou, aceeasi poveste cu primul porumbel, fiind tot acelasi, urmat la scurt timp de femela rosie si fratele sau de cuib, acestia sosind impreuna la ora 12:21. La aceasta etapa, primul porumbel reuseste sa scoata un timp foarte bun, intrand la 12:07. Daca urmariti acest link http://www.fcpr.ro/clasamente.php?tip=1&idj=15&idconc=2509
va ve-ti da sigur seama despre ce vorbesc, dar neavand ceas constatator nu pot sa demonstrez oficial. Aici, angajez un lot de 16 pui, urmand sa pierd chiar un frate de-al primului porumbel, scos in seria a 2-a, acesta fiind de fapt singurul pierdut.

Insa greul avea sa vina peste o saptamana, in 12.09.2010, la o etapa care se anunta relativ simpla, cu lansare din loc. Per (tot Ungaria), situata in apropierea granitei cu Slovacia si Austria (aici angajez cei mai in forma porumbei, 10 la numar, in afara de unul de care vroiam sa ma scap). Vremea nu era tocmai frumoasa in ziua imbarcarii si am avut o oarecare ezitare, insa mi-am luat inima in dinti vazand falsul optimism al colegilor de club si… am imbarcat. A doua zi, aflu ca porumbeii au fost lansati la ora 11:15, deoarece conditiile meteo nu au permis o lansare mai rapida. Deja stiam ca o sa ne confruntam cu o etapa grea, insa nicidecum cu o catastrofa! Timpul trecea si porumbeii nu mai apareau, iar eu stiam ca va fi un dezastru; in prima zi, abia ca s-au strans 30 si ceva de porumbei in tot judetul!!!

A 2-a zi, ma trezesc dis-de-dimineata in asteptarea porumbeilor si abia la 8:34 apare primul porumbel, o rapciuga si jumatate, intarziatul echipei. Nu-mi venea sa cred ca era acel porumbel si deja aveam intrebari apasatoare in minte. Peste cateva minute, apare acea femela rosie despre care vorbeam mai sus, aratand exceptional dupa o astfel de etapa! La aprox. 10-15 minute apare o alta femela, o baltata care fusese pana atunci destul de mediocra, aceasta avand sa fie ultima in acea zi. In ziua urmatoare, adica martea, soseste un mascul destul de mediocru, care nu stralucise in nici o etapa; era piele si os, slab ca nu mai putea sta in picioare, insa s-a recuperat rapid. Miercuri nu apare nimic, iar astazi, joi, 16.09.2010, gasesc acasa la ora 15:30 fratele acelui porumbel care imi intrase tot primul. Inima mi-a venit la loc cand l-am vazut inauntru, stiam ca inca mai sunt sanse sa-mi revad favoritii (evident, cu putin ajutor de la Bunul Dumnezeu).

In final, as vrea sa va intreb, dragi prieteni columbofili, care a fost cauza acestei catastrofe, de ce porumbeii buni au intarziat atat de mult ori nu s-au mai intors pana in momentul de fata? Ce parere aveti despre aceasta femela rosie, tinand cont ca s-a tinut tot timpul in fata? Si as mai vrea sa stiu care sunt sansele de a-i mai revedea, evident, daca mai sunt in viata pe undeva? Oare din ce cauza acest porumbel despre care vorbeam mai sus a clacat aici, nu pot sa imi imaginez ce l-a impiedicat…

Va multumesc pentru timpul acordat si sper ca si ceilalti colegi de club vor fi interesati de aceasta dezbatere!
Numai bine va doresc si multa sanatate!
P.S.: Am atasat o poza cu porumbelul in cauza (cel care intra primul).

Topic solicitat de Bogdan