Porumbeii zburatori visinii romanesti

Autor: Adrian Nistor

Daca ar fi sa facem un “top” al celor mai frumoase rase romanesti de porumbei,cu siguranta ca zburatorii visinii n-ar putea lipsi din primele locuri, atat trasaturile fine cat mai ales coloritul deosebit fiind cele mai puternice argumente ale lor in competitie cu alte rase.

In privinta originii acestor porumbei,din pacate, nu avem niste date certe,literatura columbofila de la noi mergand pe supozitia provenientei acestora plecand de la vechea rasa de porumbei rusesti « jaraie » sau rasa de Tula,porumbei cu colorit rosu brun avand o panglica de culoare alba,destul de lata, pe coada si despre care se afirma c-ar fi existat inca din sec.XVII si avand un standard definitivat incepand cu anul 1914.

Ce se stie cu certitudine este faptul ca visinii sunt una din rasele vechi romanesti,ei fiind mentionati ca fiind printre cei mai apreciati zburatori crescuti la noi inca de la inceputurile sec.XX alaturi de castanii,cafenii,gagii ori bragagii,despre acest fapt gasindu-se referiri in lucrarea « Porumbeii » scrisa de Gh. Bostina-Lipanesti si publicata in anul 1935.
Ulterior prof. Peterffi in lucrarile sale,pornind de la multe trasaturi comune observate,concluzioneaza asupra probabilei origini a visiniilor romanesti in rase de provenienta ruseasca

Potrivit clasificatiei facute de Peterffi,rasa visiniilor cuprinde 3 varietati :visinii cu coada rosie,visinii cu coada alba si protopopii. In opinia mea alaturarea protopopilor la rasa visiniilor e insa eronata pornind de la diferentele nete de conformatie intre acestia si celelealte doua varietati,doar usoara asemanare coloristica nefiind un argument in a-i considera o singura rasa,protopopii,ca si conformatie,coloristica si desen fiind mult mai aproape de unele rase crescute la sud de Dunare,cum ar fi zburatorii « tschibolii » de Ruse ori zburatorii de Stara Zagora,ceea ce ne indica originea turceasca a acestora.Din pacate protopopii nu mai exista astazi ca si rasa dar « urmele » lor se vad astazi in rasa zburatorilor rosii de Targoviste find cu certitudine si la originea aparitiei varietatilor de desen griv(leftati ori gulerati) in cadrul visiniilor.

Asupra elementelor care definesc standardul rasei visiniilor nu insist,ele sunt in mare cunoscute,atat din descrierile facute de Peterffi cat si mai tarziu in Bonatiu,aspectele asupra carora e necesar a se insista sunt cele care individualizeaza rasa atat in raport cu alte rase romanesti cu care aparent au elemente comune cat si cu alte rase straine.Astfel,e important de cunoscut ca rasa face parte din grupa porumbeilor cu cioc mijlociu si coada lata,clasa raselor de porumbei zburatori.Definitorie pentru rasa este culoarea,care este aproape unica in ansamblul celorlalte rase romanesti oarecari similitudini intalnindu-se doar la rasa rosiilor de Targoviste insa rasele sunt net diferentiate intre ele printr-o serie de alte caracteristici specifice.

Referitor la caracteristicile care fac diferenta ca si caractere de rasa de alte rase romanesti ori straine trebuie subliniat ca acestea sunt cel putin 3 :ciocul,ochii si coada.Ciocul visiniilor e alb si doar putin maroniu la unele femele,de marime mijlocie si relativ subtire comparativ cu ciocul rasei de Tula care e scurt,gros si bont sau cu ciocul codalbilor de Muntenia(cafenii ori vargati) care este subtire si inchis la culoare.In al doilea rand ochii visiniilor au un colorit specific galben-portocaliu intens spre deosebire de toate rasele asemanatoare din zona ruseasca,tarile baltice si pana in Polonia,care sunt cu ochii albi precum si diferiti de ochii cafeniilor ori vargatilor de la noi care sunt de culoare galben-pal.Al treilea element care individualizeaza rasa este coada,respectiv latimea ei si modul in care e purtata,exceptand zburatorii ciungi de Ploiesti(varietatea cu zbor artistic) care pot avea pana la 18-20 de pene in coada,visinii sunt,alaturi de zburatorii gagii,singura rasa de zburatori romanesti cu 15-17 rectrice care sunt purtate usor desfacute in evantai.Asta comparativ cu celealte rase romanesti de codalbi care au cozile plate,purtate orizontal si cu 13-16 pene precum si cu jucatorul de Tula care trebuie sa aiba coada plata formata din 12-16 pene.

Trecand peste toate aceste detalii « tehnice » ramane un adevar de necontestat :visinii romanesti sunt o rasa cu o frumusete aparte care s-ar putea regasi in atentia multora dintre iubitorii de rase de porumbei romanesti.Daca mai adaugam la toate aceste elemente care confera o atractie aparte rasei si inca bune calitati de zbor la exemplarele care sunt lasate liber si neferecate in voliere,avem un tablou cat se poate de motivant pentru cine iubeste rasele romanesti de zbor .

Adrian Nistor
27/07/2010

42 comentarii la “Porumbeii zburatori visinii romanesti”

  1. Un material documentat , salutare domnul Adi , neli de la ziduri !

  2. Imi place ca-s trenati!
    Aripile lasate confera un aspect regal porumbeilor!
    Ar trebui organizate concusuri de zbor numai pentru rasele romanesti.

  3. Daca mai adaugam la toate aceste elemente care confera o atractie aparte rasei si inca bune calitati de zbor la exemplarele care sunt lasate liber si neferecate in voliere,avem un tablou cat se poate de motivant pentru cine iubeste rasele romanesti de zbor .
    Domnule Nistor,as dori sa explicati mai bine ce inseamna ”bune calitati de zbor”.Cine isi zboara visiniii?Cit zboara?Va intreb asta deoarece stiu cit de greu gasesti un exemplar bun de zbor si la rase care nu sint crescute pe criterii de standard si culoare,cum sint acum crescuti visiniii,care sint o rasa frumoasa,cu excelente calitati de ornament.

  4. :)))))) “ciudati”, din peste 300 de rase omologate la nivel mondial astia sunt cel mai putin ciudati. Voiajorii rulez :))))))
    Din moment ce sunt in jur de 10 crescatori de visinii in tara este destul de greu sa vedem stoluri de visiniii zburand. Sunt sperante mari ca anul acesta visinii vor fi omologati si la nivel EE si sa speram ca ii vom vedea si la concursurile de zbor. Problema lor este aceeasi cu a tututor raselor de porumbei de la noi, daca sunt tinuti numai inchisi este evident ca nu au cum zbura.

  5. Parca titlul era “Porumbeii zburatori visinii romanesti”, iar filmuletul prezinta visinii codalbi.Din cate stiu eu la d-nul Dosan ar fii trebuit sa gasiti si exemplare de visinii romanesti.

  6. Exemplarele din filmulet sunt lasate libere sau tinute doar in voliera?

  7. La d-nul Dosan se gasesc si visinii codalbi si visinii cu chenare in coada. Ambii fac parte din rasa porumbeilor visinii romanesti , doar culoarea diferita a cozii nefiind un criteriu de impartire in 2 rase. Acest lucru este de altfel specificat de d-nul Nistor in cadrul articolului ,potrivit clasificarii lui Peterfi.Astfel, cand spui ,, porumbei zburatori visinii romanesti,, se subintelege ca te referi la ambele varietati .

  8. Cateva precizari necesare:
    -porumbeii care apar in materialul video atasat sunt ai crescatorului Marian Dosan din Bucuresti care detine o crescatorie cu adevarat remarcabila din multe puncte de vedere.
    -visinii codalbi nu sunt o rasa in sine,ei sunt o varietate de desen a rasei visiniilor romanesti.
    -este adevarat ca dl. Dosan detine si exemplare de visiniu cu chenare insa numeric si calitativ,cei codalbi sunt cu adevarat remarcabili.
    -ca si alte rase romanesti nici visinii,fie ca-s codalbi ori cu chenare,n-au fost creati ca si porumbei de ornament ci au fost porumbei de zbor,fapt certificat de zeci de ani;faptul ca astazi mare parte din ei nu mai sunt vazuti zburand pe cer se datoreaza metehnelor multor crescatori de pe la noi sau de aiurea care se limiteaza strict la calitatilor ornamentale ale acestora crescandu-i doar inchisi in voliere,din interese cel mai adesea inguste si privandu-i de libertatea care le-ar permite etalarea si a calitatilor de zburatori.
    -din cate cunosc, dl.Dosan actualmente nu zboara porumbeii dar porumbei provenind din crescatoria dumnealui sunt zburati de un bun colaborator cu rezultate promitatoare
    -personal detin cateva exemplare de zburatori visinii,care nu provin din crescatoria prezentata mai sus si care alaturi de alte rase de zburatori romanesti(negrii codalbi si viorii) fiind mare parte din timp lasati liberi,zboara fara un antrenament foarte riguros pe durate intre 30 min si 2 ore,zbor la inaltime mare.
    -http://www.youtube.com/watch?v=oqFE1LgVP4E
    -http://www.youtube.com/watch?v=yABKmtqa9oo
    La link-urile indicate mai sus puteti vedea si dovezi ca porumbeii astia chiar pot zbura incantator.
    Inainte de a blama de-a valma aproape toate rasele noastre de zburatori afirmand ca nu mai zboara ar fi mai indicat sa le respectati standardele atunci cand faceti selectia lor si,esential,lasati-i liberi sa zboare ca sa poata demonstra ce anume calitati au.

  9. Felicitari, d-le Nistor, a fost o reala placere (ca intotdeauna ) sa va citesc.
    Salutari celor care cresc rase romanesti, si indemnul meu celorlalti de a creste o rasa romaneasca care ca vizual si ca zbor nu poate oferi decat satisfactii. Numai bine tuturor !

  10. pt dl.Catalin Radu:
    ceea ce precizati in postul nr.17 se afla in totala contradictie cu ceea ce prezentati in site-ul dvs( pe care de altfel il apreciez pt calitatea informatiilor)
    Imi permit sa citez din ceea ce este pe site :”Eu incerc , aici, sa ajut , pe cei care doresc, sa faca un prim pas spre cunoasterea zburatorului visiniu.

    Sunt catalogate 2 rase:

    Zburator visiniu codalb romanesc

    Zburator visiniu romanesc ”
    sursa:http://www.porumbeivisinii.ro/Despre-zburatorul-visiniu.php

  11. Pentru dl. Tanasescu:

    In Romania, suntem inca sub influenta nefastei tendinte de a avea cat mai multe rase nationale prin orice mijloace. Asa am ajuns ca porumbei asemanatori dar care difera doar la culoare sau la baltatura sa ii consideram rase separate in loc sa ii consideram varietati ale aceleiasi rase. Asta era posibil atat timp cat “jucam fotbal” numai intre noi pentru ca puteam sa jucam dupa propriile noastre reguli. In schimb, daca vrem sa jucam si cu cei de afara, trebuie sa ne adaptam la regulile existente in Europa. Aceste reguli sunt clare si contrare tendintei de mai sus. Ele prevad in mod explicit ca, daca un anumit grup de porumbei considerat de crescatorii lor drept rasa separata nu se deosebeste de in mod clar de alte rase deja recunoscute international atunci niciodata ea nu va fi considerata o rasa distincta. Aprecierea raselor se face in cusca de expozitie, importante fiind criteriile ce tin de morfologie si de culoare diferitelor zone ale corpului (cioc, ochi, gene, penaj). De aceea suntem in situatia de a prezenta la omologare forurilor europene de profil mai multe “rase traditionale” asa cum sunt Visinii la un loc sub aceeasi palarie.
    Stefan Peterfi a prezentat in a doua editie a “Cresterii porumbeilor” doar o singura rasa de porumbei visinii denumita “Visiniu romanesc” cu trei varietati de culoare: Visinii cu coada rosie (denumiti si visinii cu chenare), Visinii codalbi si protopopii. Din pacate numai primele doua pot fi considerate varietati de culoare (de fapt, de desen) ale unei aceleiasi rase. Morfologic vorbind dar si ca distributie a culoriii, Protopopii sunt de fapt, o rasa distincta care a fost incadrata in aceeasi categorie cu Visinii mai ales pe considerente de origine comuna cu acestia si care, la momentul scrierii cartii era deja pe cale de disparitie. Totusi, ceea ce e de retinut la prezentarea lui Peterfi este faptul ca, morfologic vorbind, Visinii cu coada colorata si cei cu coada alba aratau la fel acum 40 de ani.
    Prima diferentiere in doua rase separate apare in cartea lui Feliciu Bonatiu “Rasele de porumbei din Romania”. Cu toate ca sunt descrisi separat, la o confruntare a descrierilor lor, nu prea gasim diferente notabile intre Visinii codalbi si cei cu chenare. Dar, si el se afla sub influenta tendintei de care vorbeam la inceput, tendinta care i-a afectat si pe crescatorii acestor porumbei si care, crescandu-i separat au contribuit la diferentierea care exista azi intre cele doua grupe de visinii. Este destul de probabil ca diferenta dintre ei sa fie data si de faptul ca in Visinii cu chenare sa mai fi scapat din greseala si un Protopop (mai ales ca acestia din urma erau pe cale de disparitie acum 40 de ani iar Visinii cu chenare nu sunt foarte numerosi nici azi).
    Cu aceasta ocazie revin la ideea de-a mea mai veche ce ar trebui aplicata la toate rasele cu varietati de culoare sau desen. Astfel, pentru pastrarea unitatii morfologice a rasei, e necesar ca desenele sau culorile sa fie “trecute” unul/una prin altul/alta in asa fel incat liniile tinute separat sa nu ajunga in timp diferite in mod iremediabil.
    Referitor la Visinii, crescatorii de azi cresc ori codalbi ori cu chenare cu toate ca ar fi de dorit ca ei sa creasca ambele varietati, sa le imprecheze intre ele pana cand se va ajunge ca sa numai existe diferente vizibile intre aceste doua varietati. Bineinteles ca aceste imperecheri ar trebui urmate de retroincrucisari in asa fel incat sa obtinem porumbei care sunt, ca desen, conform standardului.
    Bineinteles ca e de dorit omologarea tuturor visiniilor drept o singura rasa dar, pentru ca sa se intample asa ceva trebuie gasiti visinii cu chenare care sa fie asemanatori celor codalbi (care sunt mult mai numerosi). De asemena, trebuie gasiti si crescatorii care sunt dispusi sa isi riste pasarile pentru un drum lung in Europa doar pentru binele rasei si fara sa aiba foloase materiale.

    Cu deosebita stima

  12. pentru dl. Tanasescu :
    Nu pot decat sa va dau dreptate ! Pe site -ul meu apare aceasta greseala …. plus cateva greseli de ortografie pe care mi le asum. Realizarea tehnica a site-ului nu-mi apartine si de-a lungul timpului am tot zis sa modific cel care intervenea pe site a zis si el ca o face…lasa maine, lasa poimane si tot asa… Nu o spun ca o scuza(in fond greseala mi-am asumat-o ) ci pur si simplu asa a fost… Numai bine tuturor

  13. Imi poate spune cineva daca acesta rasa are vreo sansa in fata atacului ulilui? Pt ca as dori sa tin acesta rasa de porumbei si sa o las totodata sa zboare dar prin zona mea sunt cam multi ulii. Daca se numesc zburatori poate au o capacitate mai mare de zbor, ma gandesc, si poate au vre o sansa mai ales ca zboara si la inaltime. Va multumesc!

  14. as fi vrut sai vad cum zboara ….dar oricum ff frumosi

  15. Buna ziua,domnilor!Sunt un mare admirator al raselor romanesti si am si vreo 20 de buc de visinii.Cunosc pasarile acestea de cind eram copil si,desi nu prea imi place cifra,sunt cam 40 de ani de cind i-am vazut prima data.Crescatoria mea este la 50 km de Bucuresti si ii am PERMANENT liberi,desi unii m-au facut nebun ca tin liberi pina si negrii trenati de Buc.Ce vreau eu sa spun e ca si visinii ca si multe alte rase romanesti ZBOARA F BINE!!!!Desi nu ii antrenez sunt multi care zboara singuri,de placere si am niste bujori romanesti care,pursi simplu,isi bat joc de uliu,asta ca raspuns pt dl Sinca.Nu am vazut o alta rasa,si nici voiajori,care sa faca atitea”floricele”pe cer ca acesti bujori romanesti,sunt incredibili.Desi stind la”tara”si avind,in special iarna,o groaza de rapitoare am urmarit multe atacuri pe viu,in afara puilor de abea iesiti la zbor,rasele mele rominesti au f putine pierderi,desi am de ordinul sutelor si,repet,ii am ZILNIC liberi toata iarna.Ultima iarna a fost cea mai lunga si grea,cu multa zapada,din ultimii zece ani si eu am pierdut pina in zece pasari,majoritatea speriate si nu mincate.Citeva le-am recuperat dupa un timp ranite sau aciuate pe la altii,aici avind avantajul ca sint intr-o loc mica unde ma cunosc toti si stiu de”nebunul cu sute de por”.Imi place f mult articolul,daca un sfert din ce apare in site-urile rom de profil ar fi de aceasta calitate columbofilia noastra ar avansa mai repede.Imi place in special,tonul optimist,legat de viitorul si mai ales de zborul raselor romanesti,toti cei care vor sa ma asculte si sa probeze pot s-o faca fara sa piarda vreun “pariu”RASELE ROMANESTI ZBOARA f bine,totul este sa le antrenezi.Cunosc porumbeii si crescatoriile prezentate mai sus :sunt de exceptie,visinii mei sunt inferiori,in mare,fata de cei pe care ii detin acesti crescatori,DAR……..LUPTA INCA NU S-A TERMINAT!!!Cu respect si sanatate!!!!!!!

  16. Nu promit dar sun si eu un fan al fotografiilor,in special.Acum 2 ierni(2008-2009)a fost o perioada de 2-3 sapt cu zapada multa si f frig-atunci am vazut pt prima data cum intr-o singura noapte s-a umplut comuna cu pasari de tot felul inclusiv unele pe care nu le mai vazusem de f multi ani.Erau atitea rapitoare ca am vazut 2 atacuri la 10 secunde in acelasi loc,si un uliu mincind un ciocirlan la 4 m de mine in spatele volierei,in curtea vecina.Si prima data cind am vazut o acvila de campie la nivelul gratarului meu pt porumbei-superb animal,trebuie sa recunosc asta chiar daca e o rapitoare.Tin minte atacul unui uliu de talie mica care avea o asemenea viteza ca mi-a infundat fibra cu care sunt acoperite volierele,am crezut ca s-a spart si el.Toate cele bune!

  17. F frumosi sunt curios dak fac performanta la zbor sau sunt doar de ornament, dak sunt buni zburatori as dori sa cumpar 1-2 perechi

  18. sunt si eu crescator de visiniu romanesc cu chenare si sunt foarte incantat de aceasta rasa.

  19. f frumosi porumbeii …la ce pret ajunge o pereche??????

  20. buna ziua . ma intereseaza si pe mine sa procur 2 perechi de porumbei visiniu romanesc..cine ma poate ajuta ?

  21. Am gasit pe strada un pui (cred ca ie porumelodia sau gugustiuc), si are forma unui gugustiuc, este Gri cu putin alb la pene, si in jurul ochiilor este portocaliu. Cand m-am apropiat de el/ea si l-am radicat nu a incercat sa plece. Stie cineva o rasa de pasare care sa fie asa (Gri cu putin alb la arip, in jurul ochiilor este cu portocaliu si forma corpului este ca cea a unui gugustiuc mai mic) puteti sa imi spuneti numele la grip4236@gmail.com ? Acuma este in colivie cu papagalul me ( Nimfa). Daca stii ti numele te rog sa imi trimiti un email la grip4236@gmail.com Multumesc!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *