pampers-jr-puiMereu m-a amuzat expresia columbofila “imperechez bun cu bun”. Prin urmare, apoi imperechezi mai putin bun cu mai putin bun si intr-un final imperechezi prost cu prost. Exact dintr-o imperechere prost cu prost s-a nascut Pampers Jr., eroul povestirii noastre.

In toamna anului 2012 s-a pripasit la mine o femela pui albastra, micuta si murdara. Avea noroi pe inel si cip, era slaba moarta si in febra. I-am pus bilet si am anuntat-o pe net la vremea respectiva dar a ramas la mine. In primavara, venind vremea imperecherilor am cuplat-o pe “Pripasa” cu nimeni altul decat “Pampers”, un mascul yearling solzat bolnavicios cu zbor greoi si gainat mai mult apos decat normal, de unde si numele. Cum nici Pripasa nu era in cea mai buna forma, gasisem cuplul de aur pentru categoria “prost cu prost”. De regula scot prima serie de pui din o parte din zburatori. De dragul experimentului si sub influenta povestilor din vechile carti columbofile in care ratusca cea urata il reproduce pe “supercrack” am lasat pui si din Pripasa + Pampers. Au iesit “Pampers Jr.” (albastru list) si sora lui de cuib (solzata). Pampers Jr. inca de mic s-a remarcat prin probleme de sanatate, riguros mostenite de la ambii parinti, si printr-o blandete deosebita, mostenita de la mama lui.

Dupa primele etape i-am pierdut ambii parinti… mama sa fiind gasita de un cautator de cipuri si inele intr-o balta de petrol alaturi de alte zeci de porumbei morti (mi se pare ridicol cum cei care dispun de mari sume de bani cumpara porumbei cu mii de euro dar nu aloca niciun ban pentru demersuri de eliminare a acelor balti nenorocite).

Dupa intarcare, Pampers Jr. s-a imbolnavit si mai rau, statea mai mult trist, iar cand ceilalti pui au inceput sa zboare el nu ii insotea decat 2-3 ture in jurul cotetului dupa care cobora. Sora lui se dezvolta normal. Vazand ca dupa cateva zile nu isi revine, am decis sa-l elimin. Cum nu prea obisnuiesc sa sacrific porumbei, l-am luat pe Pampers Jr. si pe inca 2 pui subdezvoltati intr-o calatorie spre capatul orasului. Lansati acolo s-au asezat pe niste case. A doua zi spre seara, domnul Pampers Jr. a aparut de sus intr-o barcuta victorioasa… si acum imi amintesc cum i-am vazut pana lista cand cobora. Pe un alt pui din cei rataciti atunci l-am vazut mai tarziu pe clasamente zburat la fond de un coleg. :))

Intrigat de insistenta lui Pampers Jr. care venise sa imi strice din nou zborul stolului de pui, in weekend l-am dat unui coleg pentru a-l lansa de la 50 Km. Zis si facut. Spre seara puiul este lansat din Pitesti. A doua zi dupaamiaza incepe o ploaia torentiala. Dupa ploaie ma uit pe geam spre cotet si ce sa vad… pe acoperis se plimba relaxat domnul Pampers Jr. cu inconfundabila pana lista din aripa. Ba esti nebun?! Ala a fost momentul in care am decis sa ii fac o poza, planuind sa scriu despre el pe site. Intre timp am renuntat sa mai scriu spunandu-mi ca nu e mare branza si ca oricum nu va face nimic mai departe… desi incepusem deja sa il admir si sa sper (cu mari rezerve) ca o sa lase o poveste frumoasa in istoria crescatoriei.

pampers-jr-pui

Dupa vreo saptamana incepuse sa iasa iar cu stolul, dar dupa vechiul obicei incepea sa imi traga stolul in jos. Intre timp avand alti candidati pentru ratacire, i-am predat colegului sa ii duca la Bucuresti, ~100 Km. Intre ei bineinteles, Pampers Jr. cap de afis, acum si cu experienta in aventuri de genul asta. Nu mai tin minte bine daca a venit a doua zi sau mai tarziu dar stiu ca a venit si de acolo si apoi l-am lasat in pace pentru ca s-a pus pe picioare si a inceput sa zboare bine cu stolul.

A urmat catastrofa puilor din toamna cand la o etapa din 70 de angajati am avut o singura sosire in prima zi, seara la ora 18, de la ~200 Km. Atunci am pierdut cei mai bine dezvoltati si sanatosi pui, din ziua 2 incepand sa vina pe rand toti lenesii si bolnaviciosii crescatoriei. Pampers Jr… like a boss, intre primii sositi a doua zi. In total s-au strans 15 din 70 pana in iarna. Atunci s-a pierdut si sora de cuib a lui Pampers Jr.

Vrand nevrand, am ajuns sa ii dau Pampersului boxa in compartimentul de masculi de zbor… i-am dat boxa la parter, nedorita de nimeni, asa ca pentru el. Nu i-a placut deloc, stand mai mult fortat in ea, dormind pe o grinda la tavan. Regula era in felul urmator: veneam la cotet, urlam la el sa treaca la loc, se ducea in boxa, cand plecam, se intorcea pe grinda lui la tavan. Spre primavara, cand hormonii au inceput sa se agite, a preluat boxa dar a fost batut de un vecin si dat afara. Avand un temperament foarte flegmatic a lasat boxa de izbeliste si s-a intors la grinda lui. Cu greu l-am obisnuit sa stea acolo cu femela lui… pentru ca nici macar femela nu prea il placea iar el nu dadea doi bani pe acest aspect. :)) Cu chiu cu vai a trecut prin sezon, venind la etapele de viteza total aiurea printre ultimii. La primul fond din sezon, unde angajez doar maturii si 2-3 yearlingi care nu imi plac, yearlingul Pampers a plecat la lupta fara discutii. Numai ca a fost catastrofa. A venit a doua zi jumulit si plin de noroi si a clasat. Mai departe… etapa demifond cu sosiri pe ploaie si ceata, Pampers primul sosit la mine. Atunci mi-a trecut prin minte imaginea lui ca pui crud venit de la 50 Km pe ploaie, abia iesit la zbor. Intr-un final incheie cu norma la demifond yearling.

In 2015 Pampers imi da “lovitura finala” incepand in forta cu clasari bune atat la etape usoare cat si la etape grele, clasand 7 saptamani la rand:

Loc 9 / 3024 porumbei @ Buzau 135 Km (al 3-lea la mine din 92 angajati)
Loc 257 / 2631 porumbei @ Tecuci 165 Km
Loc 14 / 2608 porumbei @ Vaslui 258 Km (si primul la mine din 95 angajati)
Loc 11 / 1779 porumbei @ Stefanesti 326 Km (al doilea la mine)
Loc 24 / 757 porumbei @ Palanca 405 Km
Loc 38 / 776 porumbei @ Berezanka 521 Km (primul la mine)
Loc 14 / 517 porumbei @ Palanca2 405 Km (sosit impreuna cu femela sa, calcand trapa la 3 secunde diferenta)

Mereu sosea odihnit, intr-o barcuta lina, aratandu-mi pana alba intocmai ca in aventurile lui ca pui cand am incercat sa scap de el.

7 angajari / 7 clasari, la natural. A urmat un fond catastrofa unde a cam zbarcit-o dar am fost bucuros ca a venit a doua zi. Desi avea sanse frumoase pentru un AS sau Super AS am decis sa-l opresc acasa, mai ales ca nu am prea scos pui din el in toti acesti ani si pentru ca are un caracter foarte calm si bland pe care vreau sa-l propag in crescatorie. In plus, spre deosebire de ceilalti porumbei, dupa trecerea la vaduvie si ruta mai usoara din sud a inceput sa nu mai traga asa bine.

Spre surprinderea mea, in 2015 domnul Pampers Jr. a reusit pe club:
– Loc 1 Demifond Palmares
– Loc 1 Demifond
– Loc 2 General
– Loc 7 Viteza

Cand era un pui amarat pe care 90% din crescatori l-ar fi sacrificat instant, si de care am tot incercat sa scap… nu mi-am imaginat ca o sa fie in stare de asa ceva. De curand am observat ca seria lui se termina in zilele de nastere ale parintilor mei si a mea.

Alti porumbei pe care am dat bani si de la care aveam asteptari nu au facut nimic, iar un amarat de “Pampers” anonim scos din imperechere de tipul “prost cu prost” si de care am incercat sa scap de mai multe ori, a reusit sa ma bucure si sa ma uimeasca timp de 3 ani la rand. De asta e frumoasa columbofilia.

porumbei.ro

pampers-jr