Primul antrenament

peugeot-porumbei
In weekend am facut primul antrenament din viata puilor mici din seriile 2 si 3.

S-a nimerit o zi caniculara si cu vant din fata, dar distanta nu era foarte mare. Lansare – evident, la bucata.

antrenament2015-1

Din ~50 de pui, doar 4 s-au luat la tranta direct cu vantul din fata, inaltandu-se la locul lansarii si pornind impotriva vantului, parca zburand pe loc. O parte au plecat paralel cu casa, cu vantul in aripa stanga, si cam jumatate au plecat in directia opusa casei, cu vant din spate, spre zona cu cladiri, si nu direct peste dealuri si paduri spre casa.

antrenament2015-2

Notez amanunte de genul asta si le studiez mai tarziu in viata porumbeilor. Similar, unii coboara pe pamant la lansare si stau putin, altii pleaca direct in zbor.

antrenament2015-3

Au fost si ani in care am dus puii direct cu clubul, la 50 Km. Totusi consider ca antrenamentele puilor sunt foarte importante pentru educatia si calibrarea sistemului lor de orientare. Cu seria 1 am avut cu clubul niste etape destul de dificile, si mereu s-au evidentiat porumbeii care la etapele de inceput sau la antrenamentele personale au venit seara sau a doua zi. Porumbeii invata din greseli. Daca gresesc aproape, au sanse mai mari sa se redreseze.

Am dus si 2 tardivi de anul trecut care nu au fost antrenati in viata lor, zburand doar acasa. Spre deosebire de fratii lor buni de anul asta, au venit tarziu: unul seara si unul a doua zi. Un alt lucru cert este ca daca porumbelul nu isi antreneaza simtul de orientare de pui, ii va fi apoi mult mai greu.

porumbei.ro

19 comentarii

  1. Frumos mult succes in continuare!! eu cresc porumbei de aproape 8 ani, iar anu asta am vrut sa vad ce porumbei am si ce cresc eu in voliera de atata timp asa ca le-am facut un antrenament de 4okm la aproape toti iar la o saptamana am dus 4 masculi direct la 300km desi nu credeam ca o sa se intoarca spre uimirea mea 2 au venit acasa …in ziua lansari !!!!

  2. Sunt curios cati s-au intors, ce se vede acolo in poza pare mai mult decat un deal si o padure :). O lansare de genul am facut si eu cu putin timp in urma fara deal si padure, la fel de haotici erau puisori, se lasau pe jos , majoritatea au zburat in directia gresita….seara surpriza, 10 lipsa din 30, distanta de doar 30 km.
    Sunt de parere ca puii trebuie zburati de mai multe ori individual la distante mici decat odata la 200-300 km cu clubul. Este cum zici tu porumbei.ro de mici isi formeaza simtul de orientare si daca sunt invatati sa isi caute singuri casa si mai tarziu tot singuri vor incerca. Stim noi ca prostii vin cu stolul pana aproape de casa, de aia nici nu claseaza si mai tarziu cand dau de greu nu mai stiu pe unde s-o apuce.

  3. In prima zi lipseau 3 pui. Unul a venit a doua zi dimineata cu noroi pe picioare si altul a 3-a zi. Pe astia ii consider deja mai pregatiti pentru greutatile de mai tarziu decat pe cei veniti in prima zi.

    La fel cum am observat, mai multi mi-au spus ca de cate ori au incercat sa tina puii acasa in anul nasterii, ca yearlingi i-au pierdut pe toti, si era vorba de loturi mari nu de 2-3 porumbei. Deci e clara treaba cu scolarizarea care trebuie facuta de cand sunt mici.

  4. Da, Andrei… si mai spun unii: campionii de azi ii poti pierde maine”! O mare prostie!

  5. Nu stiu dece , dar eu cred ca la inceput trebuie zburati ( puii ) in stol……………..

  6. Primul antrenament a fost 5 km(aproximativ)individual. Al doilea 10 km tot individual. La amandoua antrenamentele putine pierderi. Al treilea antrenament 20 km in stol,porumbeii au venit insirati pana seara,chiar si a doua zi. Ma gandeam ca urmatoarele sa le fac individual… Presupune mult timp si eu nu prea am. Dar cum nu zbor puii in primul an,trebuie sa fac cateva antrenamente le cont propriu,altfel risc sa ii pierd la primavara…

  7. Petre cred ca daca ii bagai in stol primele antrenamente si dupa ii bagai individual,veneau altfel porumbeii

  8. In opinia multor crescători de porumbei( evident orbiți de cupe, trofee si medalii) puii ar trebui antrenate si seara tarziu pentru a inopta afara in mod sigur.explicatia fii d una banala.
    “Asa se invata cu greul de mici”.
    Sanatate la toata suflarea columbofila din Romania.

  9. nu este de contrazis parerile tuturor,fiecare are o opinie in care se afla un adevar,in mod cert,in opinia mea progresivitatea nu este de dat la o parte din antrenamente

  10. I-auzi!!! Pai si daca ati avea un pui si ati vrea sa- l antrenati,cum l-ati antrena,in stol? :)) Le face rau antrenamentul individual de la 5 km! Daca de la 5 km nu se orienteaza…cum facem? Cine vine acasa,papa. Cine nu vine,il papa uliu! Si daca nu asa,at cum se face selectia? La mana? Sau porumbeii se cresc pt placerea de a-i vedea zburand… Sigur ca da! Dar mie mi-ar placea sa-i vad zburand pe aia care nu mananca degeaba. Asta e pt Andrei Bondar :)) A! Si cu innoptatul afara… Eu puii,vara ii eliberez pe la 6 seara. 1.nu e prea cald 2.nu se invata vagabonzi. Se mai gaseste cate un tampit care cand ii chem la mancare el se pune sa zboare si zboara pana se intuneca si doarme afara. Tot din vina mea,nu? Ca nu ii las afara de dimineata sa umble buimaci toata ziua. Daca este ceva care ma enerveaza la maxim,este porumbelul care nu intra cand il chem! Ma scot din minti cand ii chem si se uita ca boii,se duc pana langa intrare si brusc se sperie. As trage cu pusca dupa el,ca sa se sperie de ceva! Maryus,parere mea( poate doar a mea) e ca daca ii antrenez de la inceput individual,doar asa se obisnuiesc sa se orienteze. Va salut!

  11. @petre: haha, si pe mine ma calca pe nervi astia care nu raspund la chemare… cand nu raspund multi, am gresit eu undeva, dar cand nu raspunde unul, dracu il ia!

    A, da… Si speriatul de intrare nu o sa il inteleg niciodata… si speriatul de chestii invizibile. Iti vine sa o iei razna cand ii vezi.

    Am unul care se sperie de mine in exteriorul cotetului. Uneori sta si 2-3 zile nemancat si nebaut pe afara, pentru ca eu nu las cotetul deschis sa ii risc pe toti pentru un dement. De cate ori ma duc sa ii deschid sa intre pleaca la zbor si zboara asa de cretin prin zona pana se intuneca. Culmea e ca odata intrat in cotet, nu se mai sperie de mine, imi mananca din mana, sta langa mine fara probleme. Naiba ii mai intelege.

    Le dau drumu si dimineata pentru ca raspund la chemare, sau raman nemancati si nebauti pana a doua zi… crezi ca daca intra seara la chemare primesc ceva? Ntz. Ii prind si nu ii las sa manance… iar care nu sunt la prima abatere nici sa bea. Majoritatea se cumintesc dupa asta si intra ghiulea.

    Am avut un smecher care acum 2 zile a ramas afara, si desi m-am rugat de el mai mult decat de obicei, mi-a dat cu flit. La pranz l-a luat uliu de langa cotet in timp ce facea pe smecheru.

  12. bai fratilor lasati pasarile libere ,au si ele nevoie de libertate nu sunt demente. Ce face din om si chestea asta, sa ai un porumbel printre primi odata?????

  13. ” Un alt lucru cert este ca daca porumbelul nu isi antreneaza simtul de orientare de pui, ii va fi apoi mult mai greu.” Cunosc foarte multi campioni care nu zboara puii , doar 2-3 antrenamente personale . La mine cei mai buni pui care i-am avut in 2014 s-au pierdut toti , unii cu norma , unii veniti de la 520km… . In schimb , puii care nu mi-au clasat niciodata la pui , la maturi au facut as-ul (10 etape clasate ) , unii generalul , altii as fond…
    Sportul columbofil inca are multe intrebari si putine raspunsuri…

  14. Porumbei.ro, porumbeii nu se sperie de intrarea in cotet.
    Intrarea propriu-zisa o cunosc foarte bine.
    Starea de nervozitate este data de altceva.
    Uita-te pe youtube la niste documentare cu sacali spre exemplu. Vei vedea cum femela, inainte sa intre in vizuina la pui, are cateva ezitari, intra putin si apoi se retrage rapid, se mai suceste, pare indecisa, speriata de ceva.
    De fapt, instinctul de supravietuire ii dicteaza sa fie foarte precauta si sa se asigure de 10 ori inainte de a face pasul intrand intr-un spatiu ingust unde poate fi ucisa de un dusman natural. Adica se asigura ca pozitia nu ii este cunoscuta de nimeni.
    La fel si porumbeii. Inainte de a intra in cotet, sau chiar de a ateriza pe acoperisul cotetului, au acele “ezitari”. De fapt ei, unii dintre ei (cei la care instinctul de supravietuire este foarte treaz), verifica de 10 ori inainte de a intra daca nu cumva un pradator le-a observat intrarea si sta la panda sa intre dupa ei.

  15. @Corbu: cred ca din acest motiv nu vin la cotet nici cand ii alearga uliul sau soimul, ci prefera sa pice prin pomii din apropiere sau chiar mai departe… poate sa nu isi tradeze locatia cuibului.

    @Radu Constantin: 2-3 antrenamente personale sunt tot antrenamente, si intra la acea educare a simtului de orientare despre care vorbeam.

    @aurelius: fiecare cu zona si problemele lui. Eu daca ii las liberi nesupravegheati sunt ca si morti (unu a murit ieri cum descriam mai sus pentru ca a vrut sa stea liber de capu lui)… si ca sa fiu mai clar… nici la WC nu pot sa ma duc pana in casa ca imediat vine uliul. Aseara am zis ca n-o veni in 20 de secunde cat intru sa pun apa pentru pui sa ii bag la loc. Erau pe cotet. Am intrat in casa, am luat adapatoarea in mana si am auzit invalmaseala de aripi. Cand am iesit afara puii erau inaltati, cativa imprastiati pe cer si unul inlemnit pe cotet. M-am dus sa il chem sa intre ca era mic, si cand am ajuns langa cotet, tocmai venea uratania iar de dupa gard sa il inhate, nu vazuse ca am iesit. Daca aveam o bata il imprastiam prin toata gradina.

  16. Mi-a dat odata un nene,un pui de wanroy… Bun si frumos,l-am pus singur pt o saptamana,trico,dupa care l-am pus cu puii. In spatele cotetului am un plop uscat cu putine crengi. La prima iesire a lui wanroy…plopu’! Ba frate nu s-a dezlipit de plop o saptamana. Fara apa si mancare!…ca mi-am dizlocat umarul dand cu pietre dupa el. Diminetile incepeau cu nervi si injuraturi,ma trezeam mai repede decat cu cafea. Cand dam dupa el,pleca in zbor si da ture de nebun… Dam drumu la batrani,zbura cu ei. Dupa masa dam drumu la pui,zbura si cu aia. Slabise de nici falfaitul aripilor nu se mai auzea,doar o umbra. Dupa o saptamana,intr-o dimineata,nu mai era in pom! Zic:of,am scapat de dracu’! De unde,era in voliera. Il razbise foamea! Dupa masa cand le-am dat drumu’ la pui,unde s-a dus wanroyu’??? In PLOP!De la antrenamente cand venea acasa,primu’ loc era…PLOPUUUU!!!Cre’ca pt plopu’ ala venea acasa… De la concursuri ca si matur,in plop. Intai plopu’,dupa aia femela. Nu prea a facut mare branza,venea cam intarziat,a doua,a treia zi si cu gusa plina. Am zis ca o fi vreo speranta la fond si l-am trimis. A gasit vreun plop uscat pe drum si acolo a ramas. Il am pe fi-su’,leit ta-sau! De la primul antrenament,5 km aerian!,s-a intors dupa o saptamana. Tot cu gusa plina,ca ta’sau… E o chestie si asta…cred eu. Nu e usor sa supravietuiasca in natura fara apa si mancare,printre rapitoare,asta da dovada ca au ceva in cap wanroyi astia. Daca rezista pana la anu’,am sa scot vreo 4-5 pui din el,chiar daca am spatiu putin. O iesi vreunu’ mai cu dor de casa…

  17. Ce vârstă si porumbeii Cand îi duceți la primul antrenament☺?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *