Principalele vaccinuri utilizate la porumbei in Europa

SINTEZA DR. C. TUDORAN
Sinteza cuprinde: vaccinuri polivalete inactivate, vaccinuri inactivate contra paramixovirozei, vaccinuri monovalente contra salmonelozei, vaccinuri contra difterovariolei – Denumirea comerciala a vaccinului, Producator, Tara, Indicatii (Preventia), Compozitie (tulpini virale si bacteriene), Tipul vaccinului, Doza, Pret / Doza Estimativ.

[Download document format .doc]
[Download document format .pdf]

13 comentarii la “Principalele vaccinuri utilizate la porumbei in Europa”

 1. Inca un material foarte util de la Dl. Tudoran.

  Am o nelamurire referitoare la vaccinul de paramixoviroza (singurul pe care-l folosesc) : vad ca in functie de origine si producator, fiecare vaccin cam are alta tulpina pentru care imunizeaza porumbelul.

  N-am avut niciodata paramixoviroza in crescatorie, si am folosit alternativ Columbovac, Nobilis si Paramixovacol, dar ramane nelamurirea de mai jos. Ce concluzie se trage, ca daca vaccinam cu o tulpina, porumbelul se poate imbolnavi de celelalte tulpini sau vaccinarea cu orice tulpina ofera o imunitate generalizata pentru paramixoviroza indiferent de tulpina? La cate importuri si deplasari de porumbei peste granita sunt, nu putem vorbi de o tulpina “locala” pentru ca probabil tulpinile se “plimba” permanent.

 2. Salut…ca tot este vremea vaccinelor…Am si eu o intrebare legata de acest subiect:nu mi-am vaccinat niciodata porumbeii pana acum ,deoarece nu m-am confruntat cu vreo boala pana in prezent.Acum doresc sa ii vaccinez preventiv.Cu ce vaccin pot incepe sa ii vaccinez?trebuie sa le dau vreun tratament inainte?

 3. Un subiect foarte binevenit si o prezentare detaliata.
  Multumim d-lui doctor si, bineinteles, porumbei.ro!

 4. Sunt extrem de bune aceste articole de descarcat sa le ai in viitor.

 5. La fix articolul d-voastra,chiar azi imi mi-am fc comanda d vaccin.sanatate tuturor

 6. salutare

  De ajutor acest tabel,dar s-a omis zona in care se realizeaza vaccinul.La PMV stie toata lumea ca se face in ceafa porumbelului(subcutanat), dar cel de salmonela se face tot la fel? Eu unul nu am facut vreodata pt salmonela si chiar nu stiu. Mi-ar fi de ajutor un raspuns ?(zona si modul (subcutanat sau intramuscular ))

  multumesc!

 7. Va multumim pt acest articol.
  Poate spune cineva care e cel mai bun vaccin din lista pt pmv?
  Eu nu concurez,dar as vrea sa ii vaccinez pt prima data anul asta.Mi-a spus un prieten care a lucrat mai mult cu porumbeii ca e posibil sa moare cativa dupa vaccin daca sunt bolnavi deja,si ca vaccinul le va activa boala.
  E adevarat?Ce program de tratamenr trebuie sa urmaresc inainte de vaccin?Nu vreau sa ii omor

 8. Pesta si paramixoviroza sunt doua boli inrudite asadar cu oricare vaccin se va face imunizarea va da imunitate si in partea cealalta,cat despre salmonela lucrurile stau cu totul altfel .Datorita faptului ca salmonela are noua zeci si ceva de tulpini vaccinul nu are cum sa le acopere pe toate fapt pt. care pot aparea probleme si unii crescatori chiar s-au confruntat cu astfel de probleme.Daca va uitati cu atentie in tabel veti observa ca vaccinurile de salmonela sunt monovalente,asadar eu personal sunt adeptul tratamentului oral ,in masa adm. in apa de baut 5-7 zile pe care i-l consider foerte eficient si nu are cum sa dea gres .Mai putem observa in acel tabel si ca Belgia produce un vaccin de salmonela numai pt. export ,ma intreb de ce? Oricum tin sa-i multumesc dli. dr.Tudoran pt. informatiile pe care ni le ofera si sfaturile pe care le da,acestea ne sunt extrem de utile si nu in ultimul rand tin sa-l felicit pe adm. site-ului pt. subiectul pus in discutie ,subiect ce vine in sprijinul multor columbofili.

 9. Domnu tudoran pana la urma care este doza corecta de vaccin la columbopolivac k pe prospect scrie 0,25ml dar in documentatia straina despre vaccin apare 0,3ml

Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *