PROBIOTIC =”microorganisme vii, care, atunci cand sunt administrate in cantitati corespunzatoare, confera un plus de sanatate gazdei“.(F.A.O)
La fel ca in viata de zi cu zi, in corpul fiecarei fiinte, fie ea animal, pasare sau om exista o permanenta lupta intre bine si rau, respectiv bacterii bune(probiotice) si bacterii rele – distrugatoare, invazive, ucigatoare.
Aceasta asociere care s-a creat de-a lungul existentei si evolutiei speciilor, intre bacterii pro si organismele cu sange cald a fost conditionata de nevoia ambelor parti de a convietui reciproc, bacteriile avand nevoie de temperatura favorabila (caldura) pentru a creste, gazda in schimb beneficiaza de ajutor in procesul digestiei, in prelucrarea substantelor hranitoare.
Aceasta simbioza functioneaza pana cand intervin schimbari la gazda ce influenteaza populatia bacteriana din intestin. Stresul, schimbarile de dieta, terapia cu antibiotice modifica populatia de bacterii benefice, rezultatul fiind alterarea capacitati gazdei de a digera hrana si de a se autoapara de boli ale intestinului.
Porumbeii, rasele specializate in principiu chiar si in cele mai bune adaposturi, cu cele mai bune ingrijiri, sunt subiectul unor diversi factori de stres – lansari, concursuri, expozitii, frig, umezeala, curenti, naparlire, reproductie, boli bacteriene si virale , etc.
Aceasta inseamna un dezechilibru in privinta florei intestinale scazand bacteriile bune in detrimentul celor invazive, producatoare de boli (Salmonelle, E.coli, Candida etc). Organismele care se gasesc in mod normal in intestinul unui animal sanatos nestresat se numesc PROBIOTICE (bios=viata). Antibioticele folosite la tratamentul diferitelor afectiuni distrug toate colniile de pe intestin atat cele rele cat si cele benefice digestiei.
Cum actioneaza probioticele?
Foarte simplu, ele produc acid lactic, hidrogen peroxidic si alte substante care tin agentii patogeni sub control, limitandu-le inmultirea datorita mediului acid produs. PH-ul unui intestin sanatos este usor acid. La infectia cu E.coli acesta devine alcalin. Tot ce acidifiaza intestinul va crea un mediu ostil pt E.coli, Candida, Trichomonas si acestia nu vor supravietui. Vechea practica de a pune in apa otet de mere se bazeaza pe acelasi efect otetul fiind acid acetic. Acidul lactic produs de bacteriile probiotice induc exact acelasi efect.
Prin tratarea pasarilor cu probiotice populam intestinul cu bacterii benefice, care prin activitatea lor restabilesc sanatatea.
Stimuleaza apetitul. Se pare ca probioticele refac apetitul pasarilor bolnave. Experimente s-au facut pe pui de papagali la care li s-au administrat probiotice din 2 in 2 zile – rezultatul cu 14% mai grei la intarcare decat lotul martor netratat.
Stimuleaza imunitatea. Datorita incidentei tot mai mari a bolilor VIRALE inclusiv in Romania de genul ADENO, CIRCO, HERPES, boli ce nu se trateaza cu antibiotice, ele distugand celulele natural killer, bursa lui fabricius, timusul, pancreasul, ficatul – lasand organismul porumbeilor tineri in special fara aparare. Folosirea probioticelor asigura tapitarea efectiva a intestinelor cu un biofilm ce incetineste patrunderea virusurilor cu tropism intestinal sa invadeze tot corpul si sa produca boala.
Combat diarea. In majoritatea cazurilor, probioticele sunt folosite pentru profilaxia diareei. Antibioticele omoara, pe langa bacteriile care determina aparitia unei boli, si bacteriile benefice ale tubului digestiv. O scadere a bacteriilor benefice poate duce la diaree. Administrarea unor suplimente probiotice (sub forma de capsule, pudra sau lichid) poate ajuta la inlocuirea bacteriilor benefice pierdute si astfel poate fi prevenita diareea.
Cand folosim probioticele
1. dupa tratamentul cu antibiotice
2. premergator unui stres – gen expozitie, concurs.
3. scaderea apetitului
4. aparitia fecalelor diareice
5. combaterea bolilor virale – ADENO-COLI
Cele mai importante probiotice:
– Lactobacili (lapte acru, iaurt, kefir)
– Bifidobacteri
– Saccharomyces boulardii (drojdii)
– Streptococcus thermophilus
– Enterococcus faecium
Probioticele sunt considerate ca fiind sigure deoarece bacteriile continute de acestea constituie o parte normala a tractului digestiv.
VANT IN PENE SI SPOR MAXIM.
Autor: Lucivet
Drojdia de bere+iaurt+ulei de usuroi+vitamine+ceva pt ficat+xxx se da saptamanal.Mai ales dupa tratamente.
Iar tratamentele facute dupa ureche sau fara sa faceti dezinfectia adapostului in timpul si dupa tratament este egal cu O.
Vant in pene
Sa nu uitam de otetul de mere cu miere!
O intrebare .Probioticele pt uz uman sunt bune si pt porumbei? ex” Biotics “etc care contin aceleasi bacterii enumerate mai sus.
Unii dintre crescatori mi-au spus ca iaurtul este foarte bun (mai ales kefirul) pentru probiotice iar altii spun contrariul si anume ca orice produs lactat nu poate fi digerat de porumbei si le este dat peste cap tranzitul intestinal. Apoi ar mai fi faptul ca Enterococus Faecium este probiotic nativ avian pe cand Lactobacilii sunt specifici mamiferelor care se hranesc cu lapte. Pareri?
@ porumbei ro
Bacterile din produsele de lapte pe care le consuma
omul(expl.Kefir) sunt eliminate de porumbel fara
un efect pozitiv semnificativ.
La probiotice pentru porumbei se lucreaza cu
lactobacili,pedococi,enterococi specific porumbeilor.
Ar fi binevenita parerea unui veterinar independent
care se pricepe la porumbei.
eu le-am dat kefir in apa dupa ce am avut probleme de sanatate la porumbei si gainatul lor a devenit treptat bilute,nu am observat nimic in neregula cu ei dupa ce le-am dat ba din contra au arata mai bine .
așa cum afirmă poziția 6 – aglutinarea găinațului în biluțe –
eu am folosit un produs pe baza de Bacillus subtillis (prod romanesc) COLUMBO PROBIOTIC , rezultatul a fost f bun in 2-3 zile fecalele erau mici bilute cu urati la suprafata
de la ce firma e columbo probiotic?
Salutare. Va dau un pont: exista un probiotic cu 6 componente probiotice per capsula,este singurul produs din lume ce isi pastreaza proprietatile la temperatura camerei(nu necesita refrigerare). Dupa 3 zile, cate o capsula pe zi nu nu mai au probleme.Am avut cazuri destul de urate si s-au vindecat 100%. Sa auzim de bine 0752166140
romvac -prod ANIMAL PROBIOTIC
si COLUMBO PROBIOTIC
Ca de obicei, cei care in mod normal isi enumera
“rezultatele” nu comenteaza la acest subiect.
Cu riscul sa primesc numai punte rosii vreau sa
relativez valoarea unor” retete de casa”
-Otetul de mere,singurul dezinfectant intro casa
taraneasca in sec. trecute.Incetineaza in multirea bac-
terilor in apa de baut.Ca sa vindece vreo boala ar trebui
sa schimbe PH-sul intestinal….imposibil la concentratia
pe care o oferim.
-Usturoiul,cateodata face mai mult rau decat bine.
Contine Seleniul de care porumbeii inchisi(cu sau fara
program) duc lipsa.Administrat in cantitati mari sau
pe o perioada lunga provoaca anemie la porumbei.
-Drozdia de bere.Da contine vitamine dar verificati
daca nu contine si candida albicans.
-despre vitaminele sintetice mi-am mai spus prerea
cu alta ocazie.
Probioticele sunt BENIFICE daca stim ce contin si
ce efect au asupra porumbeilor
Daca ceii care se pricep nu va povestesc nimic nu va
ramane decat sa va informati si cititi.
Substanta din usturoi care poate produce anemie se
numeste N-propildisulfid.
anemie =oboseala= lipsa de rezultate
@ Stoica ai putea te rog sa ii zici si numele,iti promit ca nu vei fi acuzat de nimeni de reclama mascata si poate produsul recomandat de tine v-a fi folositor si altora.
Sun foarte bune .La fel ca si la noi oamenii excesele dauneaza dar si lipsa lor este daunatoare.
Folositi cel mai bine lucruri naturale, ceaiuri si doar in caz ca acestea nu se gasesc in natura achizitionatile din magazinele specializate!!!
stiam de la mai multi colubofili ca kefirul face bine pentru flora intestinala,dar vad ca parerile sunt impartite.
Cu cea mai mare placere. Dar ca si preventie contactati-ma la adresa de mail stoicadaniel345@yahoo.ro si va dau toate informatiile. Sa auzim de bine
@Stoica ;’ tu stai in Berceni prahova?
Am avut probleme de sanatate cu pasarile le-am facut toate trat. posibile la unii gainatul era totusi apos ba chiar mucilaginos ,am dat columboviofort ,flagyl[uman],enteroguard ,avianprotect,enrofloxacina apoi iod in apa [Deer Adalbert],otet de mere ,usturoi ,probiotice in final chefir cam 5 zile care a facut minuni ,gainatul a inceput sa devina compact si porumbeii sa arate altfel.am scris coment poate e de ajutor.
Cât kefir se pune într-un kilogram de hrana?