PROBIOTIC =”microorganisme vii, care, atunci cand sunt administrate in cantitati corespunzatoare, confera un plus de sanatate gazdei“.(F.A.O)

La fel ca in viata de zi cu zi, in corpul fiecarei fiinte, fie ea animal, pasare sau om exista o permanenta lupta intre bine si rau, respectiv bacterii bune(probiotice) si bacterii rele – distrugatoare, invazive, ucigatoare.

Aceasta asociere care s-a creat de-a lungul existentei si evolutiei speciilor, intre bacterii pro si organismele cu sange cald a fost conditionata de nevoia ambelor parti de a convietui reciproc, bacteriile avand nevoie de temperatura favorabila (caldura) pentru a creste, gazda in schimb beneficiaza de ajutor in procesul digestiei, in prelucrarea substantelor hranitoare.

Aceasta simbioza functioneaza pana cand intervin schimbari la gazda ce influenteaza populatia bacteriana din intestin. Stresul, schimbarile de dieta, terapia cu antibiotice modifica populatia de bacterii benefice, rezultatul fiind alterarea capacitati gazdei de a digera hrana si de a se autoapara de boli ale intestinului.

Porumbeii, rasele specializate in principiu chiar si in cele mai bune adaposturi, cu cele mai bune ingrijiri, sunt subiectul unor diversi factori de stres – lansari, concursuri, expozitii, frig, umezeala, curenti, naparlire, reproductie, boli bacteriene si virale , etc.

Aceasta inseamna un dezechilibru in privinta florei intestinale scazand bacteriile bune in detrimentul celor invazive, producatoare de boli (Salmonelle, E.coli, Candida etc). Organismele care se gasesc in mod normal in intestinul unui animal sanatos nestresat se numesc PROBIOTICE (bios=viata). Antibioticele folosite la tratamentul diferitelor afectiuni distrug toate colniile de pe intestin atat cele rele cat si cele benefice digestiei.

Cum actioneaza probioticele?

Foarte simplu, ele produc acid lactic, hidrogen peroxidic si alte substante care tin agentii patogeni sub control, limitandu-le inmultirea datorita mediului acid produs. PH-ul unui intestin sanatos este usor acid. La infectia cu E.coli acesta devine alcalin. Tot ce acidifiaza intestinul va crea un mediu ostil pt E.coli, Candida, Trichomonas si acestia nu vor supravietui. Vechea practica de a pune in apa otet de mere se bazeaza pe acelasi efect otetul fiind acid acetic. Acidul lactic produs de bacteriile probiotice induc exact acelasi efect.

Prin tratarea pasarilor cu probiotice populam intestinul cu bacterii benefice, care prin activitatea lor restabilesc sanatatea.

Stimuleaza apetitul. Se pare ca probioticele refac apetitul pasarilor bolnave. Experimente s-au facut pe pui de papagali la care li s-au administrat probiotice din 2 in 2 zile – rezultatul cu 14% mai grei la intarcare decat lotul martor netratat.

Stimuleaza imunitatea. Datorita incidentei tot mai mari a bolilor VIRALE inclusiv in Romania de genul ADENO, CIRCO, HERPES, boli ce nu se trateaza cu antibiotice, ele distugand celulele natural killer, bursa lui fabricius, timusul, pancreasul, ficatul – lasand organismul porumbeilor tineri in special fara aparare. Folosirea probioticelor asigura tapitarea efectiva a intestinelor cu un biofilm ce incetineste patrunderea virusurilor cu tropism intestinal sa invadeze tot corpul si sa produca boala.

Combat diarea. In majoritatea cazurilor, probioticele sunt folosite pentru profilaxia diareei. Antibioticele omoara, pe langa bacteriile care determina aparitia unei boli, si bacteriile benefice ale tubului digestiv. O scadere a bacteriilor benefice poate duce la diaree. Administrarea unor suplimente probiotice (sub forma de capsule, pudra sau lichid) poate ajuta la inlocuirea bacteriilor benefice pierdute si astfel poate fi prevenita diareea.

Cand folosim probioticele
1. dupa tratamentul cu antibiotice
2. premergator unui stres – gen expozitie, concurs.
3. scaderea apetitului
4. aparitia fecalelor diareice
5. combaterea bolilor virale – ADENO-COLI

Cele mai importante probiotice:

– Lactobacili (lapte acru, iaurt, kefir)
– Bifidobacteri
– Saccharomyces boulardii (drojdii)
– Streptococcus thermophilus
– Enterococcus faecium

Probioticele sunt considerate ca fiind sigure deoarece bacteriile continute de acestea constituie o parte normala a tractului digestiv.

VANT IN PENE SI SPOR MAXIM.

Autor: Lucivet