Buna ziua. Am promis ca voi trimite cateva poze cu `beleaua` de variola care s-a transformat intr-adevar intr-o `URGIE`. Cresc porumbei de foarte mult timp, insa nu sunt inscris intr-o asociatie. Am fost inscris acum vreo 8 ani, dar a fost doar o tentativa. A trebuit sa renunt dupa doar un an pentru ca nu aveam posibilitatea sa ajung la imbarcari. La porumbei nu am renuntat niciodata insa nu m-am mai ocupat de ei atat de intens ca si inainte. Am fost plecat vreo 2 ani de zile cu serviciul, timp in care veneam acasa o data pe luna asa ca de ei aveau grija sotia si fiul meu. De cand cresc porumbei nu am avut atatea boli ca in acest an. Nici chiar in cei 2 ani cand pur si simplu veneam ii vedeam si atat. Puii au fost mai sanatosi atunci cand nimeni nu se ocupa de ei… Anul acesta insa am fost acasa, le-am cumparat mancare la sac, grit si vitamineral, aproape tot timpul. Curatenie cel putin odata pe saptamana.

Primii pui iesiti ( cam 15 la numar ) aproximativ jumate din prima serie, au fost ok si sunt si acum. Dupa, URGIE!! tricomonoza la ea acasa, coccidioza… si sincer nu stiu daca si paramixo. Atat ca nu am vazut gaturi sucite. Ce a urmat pffff… fereasca Dumnezeu….

Ieseau puii, cresteau cat pumnul si apoi incepeau sa slabeasca, faceau tricomonoza, si mureau. Am incercat cu tot felul de medicamente columboviofort, coccistop ….neah…

Am fost la diverse farmacii veterinare si fiecare avea o alta parere. Am dat dupa asta oxivit pulbere la indrumarea unui farmacist. Bineinteles ca nu a trecut nici cu asta. Apoi am dat Enteroguard 5 zile impreuna cu un complex de vitamine.

Nu a trecut nici cu asta. Ultima varianta a fost sa le fac un lincospectin. Cu asta si-au mai revenit si am reusit sa ies cat de cat la lumina. Chiar si cu acest antibiotic care este unul bun, porumbeii tot mai fac ganiatul apatos (unii). Cand credeam ca e totul bine, macar in procent de 70-80 % a aparut si variola, ca nu era de ajuns. Intr-o zi pe cand veneam de la serivici, in voliera pe hranitor (am pus o poza) statea frumos o porumbita guta cu o bubita la ochi. Despre acesti `negi` stiam si eu si aveam impresia ca sunt niste bubite care trec oricum. O prind pe `cucoana`, ma duc in gradina, rup o rostopasta si ii dau cu ea pe la ochi. Intre timp porumbita a ramas, nu a mai plecat si sincer sa fiu in prima faza m-am bucurat pentru ca imi plac porumbeii guti si mai ales ca era porumbita si cum uliul mi-a luat numai porumbite mi-am zis ca e nemaipomenit. Asa a si fost :)) NEMAIPOMENIT ca nu am mai pomenit negi care sa se umple in halul asta si sa-mi omoare iar o gramada de pui.

Ciudat este ca ea nu mai are asolut nicio urma de variola. S-a imperecheat si mascului ei e curat ca lacrima… Asta este povestea variolei Zburatoare :)

Voliera mea are 8m lungime pe 3 latime. Este impartita in 3 compartimente. Compartimentul de zbor (unde am si avut toate problemele), matca, si un compartiment de pui. Compartimentul de zbor are 4 m pe 3 si in momentul acesta am in el 65 de porumbei cu tot cu pui. Matca si compartimentul de pui au cate 3 m pe 2.

Voliera are fatada catre vest si o aerisire catre nord. Pe voliera am tabla pentru ca asta mi-am permis. As vrea sa le pun tigla dar este doar la stadiu de plan. Ma gandesc si ca de la tabla a fost foarte cald pe timpul verii dar nu reusesc sa inteleg cum de in alti ani nu am avut atatea probleme. A fost ingrozitor…

Mirosea atat de urat in voliera chiar daca le faceam curat. Recunosc ca nu ma ocup perfect de ei dar totusi prea multe rele in acest 2018…

Va rog daca se poate sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac pe viitor mai ales ca intentionez sa ma reinscriu intr-o asociatie.

Pentru alte detalii va voi raspunde pe site.

Cu stima, Cristian.