Autor: Andrei Dejan
Articol publicat in revista “Porumbelul Voiajor”
M-am decis sa scriu acest articol gandindu-ma la cat de importanta este promovarea columbofiliei si la cat de putin se face aceasta in Romania. Promovarea columbofiliei este de baza si totusi, desi este de datoria noastra sa o facem, rareori miscam vreun deget in acest sens. Si nu ma refer aici numai la nivelul asociatiilor, ci si la fiecare dintre noi.
Rationamentul este cat se poate de simplu: avem nevoie de concursuri reusite ? acestea cer un numar mare de porumbei inscrisi in concurs ? numar mare de porumbei inseamna numar mare de crescatori. Avem numar mare de crescatori? Nu! L-am putea mari? Da!
Nu vreau sa fac comparatii cu concurenta din Belgia si Olanda pentru ca nu este cazul, dar ganditi-va numai cate beneficii ar aduce o promovare facuta cu cap si perseverenta. O vorba din batrani pe care o stim cu totii spune ca ?unde-s multi, puterea creste?. Importanta selectiei porumbeilor este cunoscuta de toti. Selectia este cu atat mai buna cu cat echipa de pasari de selectat este mai mare. La fel stau lucrurile si cu valoarea porumbeilor din top, aceasta este proportionala cu numarul de porumbei cu care au luptat. In concursuri, locul 1 din 1000 de porumbei este mult mai putin valoros fata de locul 1 din 10.000 de porumbei.
Opriti-va putin si raspundeti sincer: cat ati facut personal pentru promovarea columbofiliei?
Stiu ca framantarile sunt: cum sa facem sa obtinem rezultate mai bune, cum sa mai achizitionam un porumbel de valoare, cum sa imbunatatim crescatoria, etc. Toate acestea sunt in zadar daca porumbeii nostri nu au de luptat in concurenta acerba. De ce nu ne framanta si “cum sa fim mai multi”? Poate pare ca nu aduce un beneficiu imediat insa, in ansamblu, cresterea substantiala a numarului de membri si deci a concurentei ar insemna un mare pas inainte.
In timp, pe baza diverselor lecturi sau din discutii, am facut statistici care arata ca foarte multi dintre columbofili au prins ?microbul columbofiliei? dintr-o pura intamplare. Tot din statistici reiese ca majoritatea columbofililor au inceput sa se ocupe de porumbei la varste fragede, cu o medie intre 6 si 14 ani. Cati dintre tinerii de astazi, in special cei din marile orase, au sansa de a descoperi farmecul porumbelului calator? Foarte putini. Ii sunt recunoscator regretatului Domn Florescu, vecin al carui stol de porumbei trecea zilnic pe deasupra gradinii bunicilor mei, unde mi-am petrecut copilaria. Ma fascinau cu zborul lor si dupa multe insistente si presiuni la parinti, mi-am format propriul stol, compus in mare parte din gutani pe vremea aceea. Nu i-am uitat insa nici pana astazi, ii tin minte cam pe fiecare in parte, dupa nume, pozitia ocupata in cotetul de iepuri pe post de voliera, perechea avuta, temperament. N-am uitat nici zilele geroase de iarna cand afara nu era nici tipenie de om, in afara de Domnul Florescu, si de mine, el la foisor si eu cocotat pe magazie, urmarindu-ne tensionati stolurile in inaltul cerului, unite, facand manevre de fentare a uliilor infometati. Mai mult ca sigur ca daca nu mi-as fi petrecut copilaria la bunici si daca nu aveam un vecin columbofil, nu as fi descoperit porumbeii si as fi fost mult mai sarac spiritual. Si multi dintre noi au o poveste aproape similara.
Sigur ca nu toti s-au nascut cu dragoste si interes pentru natura, cu acel simt, spirit de observatie, acel ochi capabil sa deosebeasca sutele de porumbei intre ei, acea bucurie generata de vederea unui porumbel. Dar ar fi pacat ca cei care au acest simt latent sa nu si-l poata descoperi si cultiva daruindu-si un captivant hobby pentru toata viata. Noi, ?sclavii porumbeilor?(si nu cred ca exagerez mult folosind acest atribut), avem datoria sa-i descoperim pe cat mai multi dintre ei.
As merge pana la sustinerea introducereii porumbelului in manualul scolar de biologie, rezervandu-i cateva paragrafe care, ajutate de fotografii, sa explice intr-un stil adecvat ce este sportul columbofil si ce capacitati are porumbelul voiajor. Astfel, practic toti ar avea sansa sa-si descopere pasiunea pentru porumbei, exact la varsta cand sunt mai ?vulnerabili la microbul columbofiliei?, daca acel simt latent de care am amintit mai sus exita. Multi isi irosesc timpul prin baruri sau in fata calculatorului cu jocuri care nu le ofera nici pe departe aceeasi satisfactie pe care le-ar putea-o da porumbeii si concursurile cu voiajori in special.
O promovare sustinuta nu numai ca ar aduce forte proaspete in sportul columbofil dar l-ar si ajuta sa iasa din umbra si ar schimba ideile preconcepute pe care majoritatea celor ce nu cresc porumbei le au despre acestia. Cum este posibil ca cineva sa nu faca diferenta intre un porumbel voiajor si un gugustiuc? Se intampla atat de des! Poate ca este si ignoranta dar cu siguranta este si lipsa de informare. Evident, sunt foarte putini cei care stiu cum se desfasoara un concurs cu porumbei voiajori. Putini stiu cat de mult difera comportamentul voiajorului de cel al unui gutan care murdareste pervazurile si de aici prejudecatile celor cu care trebuie sa ne luptam mereu.
O emisiune televizata dedicata porumbeilor ar fi exceptionala ca mijloc de promovare. Se pot realiza niste materiale senzationale, mai ales la lansarile de porumbei. Si in general, o mai mare deschidere a noastra si dorinta de a impartasi celorlalti informatii despre porumbei, ar ajuta foarte mult. Aici vreau sa dau un exemplu, si anume crescatoria Domnului Coman Catalin din Bucuresti, situata in gradina barului Piranha, langa Politehnica, o crescatorie eleganta care este vazuta zilnic de foarte multi tineri si contribuie enorm la “educarea” publicului necunoscator de porumbei.
Cunoasteti un tanar ‘potential’ columbofil, un vecin, o ruda? Invitati-l odata sa ii aratati porumbeii, sau si mai bine, sa vada o sosire de la concursuri… daca vedeti interes, oferiti-va sa-l ajutati mai departe, dati-i niste pui; cine stie?
In speranta ca nu v-am plictisit, ma opresc aici, dorindu-va un nou an plin de bucurii! … si nu uitati sa promovati columbofilia!
Referitor la promovarea columbofiliei:marea majoritate a oamenilor ma refer la cei din tara noastra cand spui ca ai acasa porumbei cred ca sunt ca aceia de la blocuri si mai stiu de pe unde.Acesti oameni nu stiu de acesti minunati porumbei voiajori care zboara pt o singura cauza;sa se intoarca acasa de la locul de unde au fost lansati.Acesti oameni care nu stiu nimic despre porumbei ii considera pe aceia care au astfel de porumbei ”niste prosti” in adevaratul sens al cuvantului.Promovarea columbofiliei in tara noastra ar trebui sa se faca cel mai mult prin mass-media si prin alte mijloace directe care sa informeze necunoscatorii despre acest sport!Am vazut si vedem cu totii in celelalte tari cum televiziunile transmit lansari de porumbei,informatii referitoare la sosiri si multe altele!In acele tari restul populatiei adica cei care nu au porumbei sunt informati si cunosc acest minunat sport,insa la noi mentalitatea oamenilor nu a ajuns la mentalitatea celor din vestul Europei.Vor mai trece ani buni pana cand lumea va incepe sa cunoasca acest sport si sa nu ne mai considere pe noi impatimitii acestui sport ”niste prosti”. Va multumesc si sa speram la mai bine si mult mai bine!!!
Intradevar de o perioada incoace tot vorbim de promovare. Intrebarea este daca vrem intradevar sa o facem. Cati dintre voi fac ceva pentru acest lucru. Nu demult am lansat pe forum o provocare : cine doreste sa devina reporter columbofil in zona lui pentru revista UFCR ului. Cati credeti ca m-au contactat. 0 . Cati dintre noi au scris un articol pentru ziarul local, macar?
Ganditri-va daca vreti sa schimbam mentalitatea celor din jurul nostru trebuie sa fecm ceva. Fiecare dintre noi.
Super articolu !! Se gaseste si foarte mult adevar in el, mie unu mi-a placut (il citisem si in revista), succes in tot ce incerci sa faci, mai scrie nu te oprii.
Marius, pe forum intra putini dintre cei ce viziteaza porumbei.ro si si mai putini citesc toate mesajele. Daca doresti, formuleaza un mesaj de invitatie la acea colaborare pe care o propui pentru revista UFCR si am sa pun acest mesaj aici pe site unde este mult mai accesibil. Ar fi bine ca mesajul sa descrie ce sarcini ar avea un astfel de colaborator, in ce ar consta activitatea sa.
Referitor la ziarul local – clubul nostru a pregatit materiale si au fost predate, trebuie sa apara curand; noi speram si la o rubrica permanenta si se pare ca o sa avem unda verde! Deci, hai cu mai mult optimism.
Bravo voua, personal si eu sunt intr-o discutie cu cei de la PRO SPORT. Sa vedem ce iese.
despre colaboratori sa stam putin pana in toamna sa vedem pentru anul viitor cum va apare revista si alte detalii pe care le va stabili comitetul director.Dupa i-ti voi trimite acel mesaj. Oricum daca ne implicam cu curaj ( si tot mai multi o fac ) la nivel de ziare si televiziune cred ca vom reusi in cativa ani sa facem minuni. Mult succes celor care cred ca pot sa faca ceva, cat de putin, … conteaza!!!
Treaba sta in felul urmator! In mai toate ziarele si revistele de gen din tara se scrie excesiv de mult despre campionii de afara.Eu unul as dori sa se scrie despre campionii nostri din tara.M-am saturat sa citesc despre campionul X cu metoda lui foarte originala Z.Pe timpuri nu se mai stia de atitea feluri de mincare si aveam destui porumbei foarte valorosi.A trebuit sa importam tot felul de prostii cu care majoritatea ne dopam pasarile,si unde mai pui ca sunt si foarte costisitoare.Cine sa se mai apuce de acest frumos sport daca unii dintre noi cer niste sume astronomice pe niste pui fara nici o valoare.In 2002 cind m-am apucat mai serios de acest sport am cumparat 10 pui la suma de 5 milioane de la un mare columbofil de aici din zona!Nu am facut mare lucru cu ei si a trebuit sa o i-au de la capat!Asta este mai sunt si TEPARI printre noi!
Bine zice Gaby, si eu prefer articolele despre columbofilii romani, mi se par mult mai accesibile si mai potrivite pentru noi. Oricand as citi cu mai multa placere un interviu cu nea’ Gigi din deal decat cu nu stiu ce super campion strain care foloseste niste medicatii si feluri de boabe de care nici nu am auzit, sau daca am auzit nu sunt disponibile la noi, sau daca sunt, costa mult prea mult pentru a mai si merita, atata timp cat unii columbofili nu-si trateaza porumbeii nici de tricomonoza.
Problema revistelor si a ziarelor este ca materialele se strang foarte greu si este mai usor sa traduci ceva existent, deci materiale despre straini.
Eu am sa incerc in timp sa adun pe porumbei.ro cat mai multe articole cu romani de-ai nostri verzi.
Marius: PRO SPORT suna super! Mult succes!
salut marius. ma numesc daniel nicula, adresa mea de mail este bricoux2002@yahoo.com si am 26 de ani. locuiesc in targu mures si m-ar interesa colaborarea pentru revista UFCR-ului. te rog scrie-mi pe adresa mea de mail daca te intereseaza o colaborare, detalii, conditii etc.
ideea cu pro sportul mi se pare greu de realizat in primul rand pentru ca nu toti columbofilii citesc acest ziar…….
bafta!
Intr-adevar ai dreptate in ceea ce spui in articol. Numai ca de fapt tu vrei sa ajuti columbofilia romaneasca si indirect pe tine, ca practicant al acestui sport. Vreau sa spun ca as face cadu cu placere o pereche din porumbeii mei de ornament care nushtiu excat ce rasa sunt numai sa mi se ceara de catre un vecin sau vreo ruda care vad ca are inclinatii/drag spre aceste pasari.
Idee este ca, nu cred ca as insista sa bag cuiva chestia asta in vene… stiu cat de greu mi-a fost si mie in anumite momente cand eram departe de porumbei(adica in fiecare zi in care nu este weekend) si deci nu as vrea sa sufere si altii. Asa ca as face o comparatie cu vanzatorii de droguri carora la un moment dat am putut sa le spun “NU” dar columbofilie nu-i voi putea intoarce niciodata spatele. Asa ca ma intreb daca nu m-as simti vinovat sa vad ca cineva e prins in lantul slabiciunilor/ sclavia porumbeilor din cauza mea.
Intr-adevar sunt si alte vicii cum ar fi jocurile pe calculator si multe altele, dar sunt capcane intinse de viata nu neaparat de cineva anume.
Oricum promovarea porumbeilor de ornament/ agrement nu suna totusi chiar asa de “in interes personal” cum suna cresterea numarului de porumbei voiajori ca sa creasca valoarea catorva porumbei din fruntea clasamntului. Asa ca iata iar o incercare pentru noi columbofilii: sa promovam sau sa “racolam”? Sper sa nu te superi Andrei dar am incercat sa explic pe deoparte si retinerea mea in a promova chiar daca nu sunt printre voi crescatorii de voiajori care intampinati si asa destule probleme, mai multe decat ceilalti columbofili. Bineinteles ca daca ti-e scris sa fii columbofil asta tot se va intampla mai devreme sau mai tarziu, iar din acel moment nu te va mai putea desparti nimeni de pasarile sau “pasaricile” tale.
Succese si sanatate la toata lumea! … si impliniri in columbofilie!
Viorel, articolul a fost scris pentru o revista de voiajori. Sigur ca promovarea este necesara si la alte rase, si eu vreau sa cresc alte rase in viitor, dar cand voi fi cu porumbeii zilnic nu doar in weekend – da, si eu sunt departe de ei mult timp, dar acele putine zile cand imi sunt aproape merita toate sacrificiile, dupa parerea mea.
Nu prea mi-a placut treaba cu -interesul personal- pentru ca eu am facut si fac multe pentru porumbei si columbofilie, dar ai si dreptate in anumite privinte – normal ca nu poti -baga cuiva pe gat- columbofilia, sunt multi pe care ii apuca cascatul cand tu le povestesti cu entuziasm despre porumbei, sigur ca nu asta am vrut sa spun. Cred ca a prinde pe cineva in lantul porumbeilor, cum zici, nu-i ceva rau, si sunt convins ca fiecare dintre noi, daca trage linie si aduna, concluzioneaza ca merita toate eforturile facute pentru porumbei. Uite, desi e greu, uneori imi ajunge o seara de sambata cand misuna toti pe langa mine, imi stau pe genunchi si mananca din palma, ma umplu de energie, desi poate urmeaza o luna grea in care nu-i voi vedea.
De ceva vreme am cunoscut un batran ce hranea gutanii unde aveam biroul si am aflat ca din putinii bani pe care ii are cumpara grau la porumbei sau mancare pentru cainii vagabonzi. M-a impresionat si am discutat de multe ori cu el despre porumbei, i-am mai spus diverse lucruri despre ei, si fii sigur ca nu era in interes personal.
Daniel… cu PRO SPORTUL, desi nu l-as lua nici gratis, fii sigur ca daca ar avea o rubrica de columbofilie as deveni cel mai mare fan al ziarului – deci Marius ar putea specula si treaba asta, ziarul ar castiga public.
Este adevarat ca merita fiecare sacrificiu pe care l-am facut si o stim toti asta. Exemplul tau cu pensionarul iarasi ne este bine-cumnoscut tuturor prin alte mii de astfel de cazuri. E un lucru frumos sa ajuti un columbofil incepator sau in devenire. Vroiam doar sa spun ca nu as putea avea un columbofil pe constiinta :) in ceea ce priveste insuflarea patimii . Adica sa si-o faca omu’ cu mana lui si il ajut cu placere. Vroiam doar sa sugerez, daca-mi e permis, sa va ganditi bine inainte sa insuflati microbul acesta care intr-adevar e frumos si cu cat e mai greu de dus cu atat alinarea e mai mare in momentul intalnirii cu inaripatele noastre.
Foarte adevarat, ce ai spus, Andrei, dar pe langa faptul ca un incepator e ajutat(cu pui de ex) mai exista o problema(in legatura cu concursurile): nu toti isi permit sa plateasca cheltuielile impuse de asociatie(cazul meu). Eu doresc din toata inima sa cresc porumbei voiajori pt concursuri, sa-i zbor, dar nu am posibilitati financiare. Am incercat sa “convertesc” deja pe un coleg si i-am daruit 2 porumbei, dar cand am mers sa-i vad a zis ca e grabit si asta mi s-a parut suspect. Infine, in curand am sa elimin o parte din voiajori (restu ii tin ca doici) si ma apuc de porumbei zburator :( e trist, stiu, dar nu-s eu de vina si nici porumbeii !
frumoasa treaba cu promovarea columbofiliei, ceva foarte interesant si zic eu benefic, ca as prefera sa vad mai multi asteptand porumbeii decat morti de beti prin baruri. dar ca sa se faca mai multa publicitate acestui minunat sport ar trebuii sa nu fie asa de scumpe concursurile, pentru ca la noi in tara putini isi permit sa poata zbura porumbeii si sa nu mai spun de pretul ceasurilor. felicitari pentru articol si ar fi bine sa mai apara si altele de genu asta si mi-ar placea sa pot cunoaste rezultatele columbofililor romani si nu pe cele din belgia sau germnia pentru ca accolo columbofilia ii ridicata la un nivel de arta. acum sunt in germania si ce am vazut la columbofili germani ma uimit….numai bine si multa bafta…
Salut.Foarte buna ideea cu promocarea columbofiliei dar cred ca este un lucru greu de facut deoarece multi columbofili nu sunt asa binevoitori cum se dau.Am 17 ani si sunt la inceputul “carierei” de columbofil.Toti columbofilii pe care ii cunosc si de la care am vrut sa achizitionez porumbei nu au vrut sa-mi ofere desi plateam pentru ei.Desi ei zic ca vor sa incurajeze columbofilii incepatori au refuzat sa ma ajute.Daca puteti sa ma ajutati si sa-mi spuneti de unde as putea sa achizitionez porumbei va rog sa ma contactati la adresa de mail:simion_greu@yahoo.com.Va multumesc.
promovare ziceti?
de acord dar ar trebui facuta de forurile superioare nu de columbofili de rand cu atat mai putin de cei care se plang de lipsa fondurilor financiare. stimati colegi nu a-ti citit in regulament o obligatie a unui columbofil este: a se dispune de fondurile financiare necesare desfasurari acestei activitati.
ar fi mult mai bime daca vati sesiza unde merg bani trimisi ca taxa la bucuresti, tot acolo trebuie vorbit de promovare,nimic nu se poate promova fara un suport financiar.
promovarea de cartier da roade putine,asteptam cu totii ceva pe plan national(nu prea am vazut pe la tv columbofili,de alti da!!!!!!!!!!)
zboruri bune!
Bun articol , sunt multe problemele de dezbatut in primul rand copii ar trebui ajutati , va povestesc o intamplare care am patito in piata de porumbei si ma marcat un pic :
– Cand aram un biet copil fugeam de acasa duminica de duminica la targ sa vad porumbei in ideea mea de copil si speranta caci intro zi vai putea cumparara porubei buni. Anii au trecut si am adus la piata 2 pui a venit un copil la mine si ma intrebat cat costa puii, un domn de langa mine la repezit spunandui ca nu are bani de acei pui . Am vorbit cu copilul respectiv si i-am bagat puii in plasa fara nici un ban , stiti ce sa intamplat : m-am luat la cearta cu alti porumbari ca le stric piata. sau alta problema toti spun ca fara o baza buna nu se poate si este adevarat dar mergem sa luam cateva pasari mai bune si se cer niste preturi ca daca ar afla nevestele noastre cati bani dam pe pasari am juca si noi la vaduvie.
Sunt de acord cu promovarea columbofiliei.Cum putem inmulti numarul columbofililor? Prin copii. Ajutand copii cu puii, impartasindui cunostintele tale despre porumbei.. Io am avut multi oameni de la care sa invat dar putini mau ajutat cu puii.anul trecut am inplinit 14 ani si de ziua mea am primit de la un prieten 3 perechi de pui desi nici el nu avea foarte multi porumbei.acum el nu mai se ocupa cu voiajori dar eu am ramas tot la voiajori, insa datorita sobolanilor mai am doar 2 perechi de porumbei.Va rog daca puteti sa ma ajutaticu niste pui contactatima pe adresa de mail: leave4pigeons@yahoo.com
Va multumesc
Zbor bun!
columbofilia trebuie promovata cu ajutorul celor kre deja au porumbei si rezultate.columbofilia va fi promovata catusi de putin cu ajutorul celor care le plac porumbeii si cresc porumbeii de placere!e foarte important s ii dai cuiva o pereche de pui sau sa il iei l tine si sa ii arati crescatoria,sa il inviti odata sa vada km vin porumbeii de la curse!unora le plac porumbeii dar din diferite cauze n pot creste!unii nu au bani d pui sau nu au bani d ceasuri,pt concursuri si astfel fac si ei c pot!este cel mai frumos sport!!ar trebuii sa se faca ceva sa fie promovata columbofilia!!eu am porumbei d un an si am inceput cu un voiajor,apoi l-am dat si dupa acea knd un vecin s-a oferit sa ma ajute am inceput sa am voiajori de curse!deocamdata nu particip l concurs in toamna ci in primavara!va multumesc!
Salutare fratilor! Intr-adevar, in ziua de astazi si in special la noi in tara, sportul colmbofil este inca vazut ca ‘o boala’ a unor pasarari fara minte.Tinem sa aducem la cunostinta celor ce nu detin informatia corecta: sportul columbofil este oficial si reprezinta o traditie in tari precum Belgia,Olanda, Germania etc, in special in prima. Ganditi-va la cursele de cai, ogari si competitiile canine, precum si la sumele de bani aruncate in aceste jocuri. Sportul columbofil poate fi integrat in mentalitatea romanului, dar numai printr-un advertising puternic,concursuri serioase si premii atragatoare, caci , pe langa placerea de a fi antrenor si de a-ti vedea sportivii obtinand rezultate satisfacatoare, un punct forte poate fi premiul. Belgienii au cupe premiate cu masini de ultima generatie. Ganditi-va numai cati columbofili ar aparea in momentul ivirii unei reclame publicitare pe unul din posturile tv de mare anvergura din tara, prezentand oportunitatea de a castiga un Audi , Mercedes, Renault, Peugeot si chiar o Dacia Logan. In ceea ce priveste ‘prinderea meseriei’ ii sfatuiesc pe cei atrasi de aceste pasari sa petreaca timpul cu cei experimentati ,caz in care batranii ar fi o enciclopedie mai bogata.Eu am invatat totul de la unchiul meu, in paralel cu multe alte documentari pe internet/carti/reviste, precum si vizite la asociatia Columbofila Constanta si, evident, participarea la ‘zboruri’. Cel mai important lucru insa este cel de a gasi un OM adevarat, care sa iti ‘predea’ din suflet meseria invatata pe parcursul anilor. Cu mult respect tuturor, va urez succes si invatare rapida! Alex C.- Constanta
Donmule Dejan la problema cu televiziunea m-am gandit si eu, si ma gandesc ca ar avea succes.M a gandesc la TV SPORT ,eventual duminica dimineta, poate colegii nosti din Bucuresti sa sa implice mai mult si eventual sa le arate celor de acolo cate e-mailuri sunt numai aici ,pt ca emisiunea sigur ar avea succes.
Andrei,unde sunt ”Regi” concursurilor cu porumbei?Din ce citesc aici, majoritatea sunt adolescenti,la inceputul vieti,deziluzia lor va fi cu atat mai mare, proportional cu visele lor in ce priveste achizitionarea,intretinerea si participarea la concursuri cu mari profesionisti ai acestui sport.Din ce in ce, mai mult,acest sport seamana cu o afacere,de aici,precum in fotbal,numeroase concursuri ajung de ”rasul lumi”,cu viteze la primi sositi,la fond,de 1200 m secunda.De aceasta stare de fapt a clasei columbofile romanesti de ce nu discutati. Cea ce citesc eu seamana cu un ”URA LA BOSCHIETI” precum in armata.Comentarii…
dle andrei dejan eu m-am gindit la TVR pt o emisiune de profil ,mai bine zis TVR2 .ei deja au o emisiune de genul asta dar pt impatimitii pescuitului.pot foarte usor sa fie de acord cu acest lucru la care v-ati gindit.spun TVR deoarece ma gindesc ca cei din mediul rural poate nu au toti posibilitatea televiziunii prin cablu,satelit,etc .si marea parte unde se pot naste columbofili noi este mediul rural,ca stim cu totii foarte bine ca acolo sunt majoritatea crescatorilor,bine ma rog crescatoriile lor.va rog sa va ginditi si la propunerea mea .astept un comentariu. cu respect mihai.
Promovarea columbofiliei e o problema destul de mare la noi…Majoritatea crescatorilor transforma pasiunea in afacere la un moment dat fara sa se gandeasca la promovare. De ex. un pusti care a stran si el niste banutzi sa se apuce de porumbei ramane uimit cand aude de niste pretzuri exagerate la porumbei. Eu personal am ajutat catziva pusti cu cateva perechi de porumbei donate. Intradevar nu-si permit sa zboare acesti porumbei prin club dar tot eu ii fac sa aiba niste satisfactii. Cand imi antrenez porumbeii ducandu-i prin anumite locuri sa-i zbor i-au si porumbeii lor. Pentru ei e o satisfactie cand vad k se intorc de la distantze destul de mari. In concluzie cei care sunt crescatori adevaratzi ganditziva si la cei care nu au posibilitazti si incurajatzii prin donatzii sau prin pretzuri mai mici. Chiar dak nu le datzi porumbei din cei mai valorosi pentru unii inseamna foarte mult si e o incurajare. Oricum dak avetzi ocazia si se poate sa observatzi cum ii ingrijeste … dak nu stiu nu va enervatzi invatzatii. Si noi am fost incepatori! NIMENI NU S-A NASCUT INVATZAT !!!
Intentionez sa-mi iau o pereche de porumbei postasi albi pentru ca imi plac foarte mult, in special cei albi, ma incanta.
Nu stiu nimic despre ei, de aceea am intrat pe net si am descoperit site-ul acesta. Super! Daca ma poate ajuta cineva, sa-mi spuna o carte unde as putea descoperii tot ce ma intereseaza, de la hranire, intretinere si…cam tot, dar sa fie ceva pentru un incepator! Nu vreau sa-i cresc pentru concursuri, cel putin nu deocamdata, doar pentru mine… pentru sufletelul meu.
Daca poate cineva sa-mi raspunda!
Multumesc mult!
La promovarea columbofiliei s-au gandit foarte multi dealungul anilor. Din aceasta cauza in conducerea Uniunii s-a creat chiar functia de responsabil cu aceasta activitate. In plus platim abonament pentru o revista care ar avea menirea sa fie un suport real in promovarea acestui sport.Pun intrebarea, ce au facut acesti oameni alesi de cei 5000 de columbofili din Romania pentru promovarea sportului columbofil. Oare a vazut cineva dintre voi un program pe patru an propus de acest responsabil si votat de Comitetul Director sau de Conferinta Nationala?Rar, dar acest sport a fost prezent si in cadrul emisiunilor Tv. Cred ca proportional cu efortul depus in aceasta directie. Un rezultat de exceptie al unui porumbel de la un drum foarte lung-gen Barcelona-, dintr-un numar mare de concurenti, un columbodrom international cu premii mari prezinta interes pentru oameni, dar mass media nu va scrie niciodata despre rezultate mediocre sau columbodroame unde porumbelul as nu castiga nici un ban, doar o diploma