Va salut. In aceasta perioada majoritatea crescatorilor au intarcat puii. Ar fi interesant pentru noi incepatorii cum incercati sa-i protejati impotriva virusului care distruge tineretul, adeno.
O schema de vaccinare/tratament ar fi folositoare. Multumesc.
Mihai C.
Scheme nu stiu, dar ca preventie: probiotice si otet, mancare usoara (boabe mici, fara mazare) si ratie mai mica (foame) mai ales dupa stresul de etape/antrenamente personale, sau pe caldura mare… si selectie pe sanatate. In primii ani imi faceau adeno cam toti puii, vomitau peste tot, sareau boabe prin cotet ca la artificii, erau blegiti, etc. In ultimii ani a fost tot mai bine, de vreo 3 ani nu am mai avut adeno decat la 1-2 pui din 100, mai ales din achizitii noi. O fi si intamplarea, dar cred ca e important managementul si sa nu sari pe ei cu medicatie la prima zgribulire sau pentru 1-2 cazuri din tot lotul. Mai conteaza si masina, avem un transport farmacie, vin gratarele din boxe curate bec la fiecare imbarcare.
Singurul sfat este: porumbei putini.
Buna ziua, am și eu o problema sunt începător și de 2 săptămâni au început sa îmi moara pui și mici cu ciompi și mai mâțișori cu pene , li se întărește gușă nu mai pot digera și mor , a mai pățit cineva?
Cautat pe youtube un video recent cu maestrul Nicu Brizdighenu , unde da niste sfaturi foarte bune cu exemple depre tratamentul impotriva adenocoli. Omul garanteaza ca tratamentul da rezultate.
Recomand vaccinul AVAX.
pentru adenocoli recomand amoxicilina + metronidazol si binenteles un protector pentru ficat ( gen hepatoprotect ) .
Un topic interesant. In primul rand ,,adeno-coli,, nu este o boala ce un complex de boli asociate.
Un virus, deocamdata nu se site daca doar adeno-virus, pt ca a aparut si rota-virus si paramixovirus-ul, ataca organismul care daca nu este pregătit (sistem imunitar puternic) cedeaza si e-coli (care se gaseste in intestin mereu, dar in cantitati mici) de dezvolta atat de mult incat intervine starea de boala si de aici se asociaza mai multe boli, in functie de ce mai avem prin coteț.
CEa mai buna preventie o constituie vaccinul de paramixoviroza de calitate, (Nobilis – de departe nr 1), cumparat dooar de la medici veterinari si tinut la rece, si cu vaccinari lunare. Prima administrare dupa intarcare, a doua la 3 saptamani si dupa aia lunar.
Cu rezultate foarte bune in prevenirea boli, a functionat administrea Morgold pe boabe cu Detox, 2- 3 zile, respectiv Morgold cu probiotice (Biotics, Entrobac) 2 – 3 zile.
Nn va grabiti cu antibiotice si mai ales nu dati antibiotice preventiv. Acestea nu actioneaza pt prevenire si scad imunitatea.
Antibioticele trebuie sa fie ultima optiune. Mai bine sa moara 10 pui din 100, iar restul sa devina mai puternici, decat sa ducem mai departe organisme slabe care, devin purtatori ai acestor virusi si la anul sa avem din nou aceiiasi situatie, si chiar mai rau.
Dl. Tunduc, frumos explicat si nota 10 pentru ca va faceti timp pentru a da un sfat bun. Credeti ca vaccinul pentru paramixo protejeaza impotriva adenovirusului sau ca de fapt multe din cazurile pe care crescatorii le considera ca fiind adeno-coli sunt in realitate forme de paramixoviroza care apar datorita unei vaccinari necorespunzatoare( vaccin de prost calitate sau ținut în condiții necorespunzatoare). Personal eu cred ca a doua situație este frecvent întâlnită si multi dau vina pe adeno-coli cand de fapt sunt forme digestive de paramixo.
Am obs. ca o vaccinare timpurie la puii e foarte benefica. Recomand lucru și la sistemul imunitar.
Dl Ilie, fara sa pot demonstra asta, cred ca in Romania 80-90% sunt paramixo. Si asta datorita ignorantei columbofililor care de multe ori refuza sfaturile sincere si prefera ,,combinatorii,, care stiu sa ,,vorbeasca mai frumos,,
Sorry, dar asta e realitatea!
Multumesc pentru raspuns, domnule Tunduc. Bănuiala asta o am de mult si o sa explic putin de ce. Cei mai mulți columbofili, unii cu mare experiență, cred ca forma principala de manifestare e paramixovirozei este cea nervoasă. Daca porumbelul sucește capul da, e paramixo, daca nu nu e! Fals, fals, fals!
Într-o populație de porumbei nevaccinati epidemia de paramixoviroza va îmbrăca forma clinica nervoasă la cca 20% din totalul porumbeilor infectati. Forma digestiva, identică ca simptomatologie cu ce marea majoritate a columbofililor identifica a fi adeno-coli ( scaune apoase multiple, varsaturi, apatie si slăbire pana la cașexie apoi deces) este cea mai întâlnită, la cca. 60- 70% din porumbeii afectați. Restul de cca 20% vor manifesta o formă atipică, de obicei prin decese subite, în plină stare de sănătate.
Succesiunea in care evoluează aceste forme clinice este si ea importanta.
De obicei primele semne ale bolii sunt cele atipice, în care porumbeii mor subit, deși păreau ok cu cateva ore inainte. După câteva zile de la debut apare forma digestiva , care își face de cap 2-3 săptămâni, iar forma nervoasă, cand porumbeii ” succesc” capul apare ultima, la porumbei care au trecut relativ bine de primele etape ale bolii.
Asta explică de ce multi, foarte multi columbofili, nu isi dau seama ca puii lor au de fapt paramixo si pun simptomele pe seama adeno-coli.
Ok, vor spune mulți, dar nu are cum sa fie vorba de paramixoviroza pentru ca am vaccinat puii.
In realitate exista un cumul de situații in care unii pui, deși au fost vaccinati, nu sunt imuni la virus.
Un vaccin de proasta calitate sau un vaccin care nu a fost ținut la temperatura corectă, o administrare incorectă, o sanatate precară care va duce la absența imunizarii sau o tulpină de virus diferita de cea din vaccin, toate acestea pot face ca un procent de pui sa nu fie imuni la virus. Deși noi i-am vaccinat.
Din 50 de pui, sa zicem, 10 sunt susceptibili la a dezvolta boala. Si cum se va manifesta, ținând cont de procentele in care am pomenit ca se regăsesc cele trei forme clinice? 1-2 vor face forma atipică, ii vom găsi morti fara sa ne dam seama ce i-a apucat. 7-8 vor face forma digestiva si vom fi convinși că au adeno-coli. Abia după câteva săptămâni 1 sau 2 vor face forma nervoasă, asta daca nu i-am eliminat deja; si in acest fel vom fi convinși că adeno-coli ne-a facut o vizită si chiar daca unii vor vedea la finalul bolii cativa pui cu forma nervoasă, vor zice: au avut adeno-coli si a dat in paramixoviroza! Am auzit si varianta asta.
Nu spun ca nu exista adeno-coli, ar fi absurd sa neg aceasta boala. Dar pana nu vor exista teste serologice care sa confirme ca e vorba de adeno-coli, continui sa cred ca foarte multe din cazuri sunt forme nerecunoscute de paramixo.
@Ilie: Diferentierea nu o poti face in functie de vomatul boabelor? Am observat ca la adeno vomita pe cand la paramixo nu. Setea este mult mai intensa la paramixo in prima faza. Si inca o chestie… “coriza” ce incepe la pui dupa primele etape cu masina de obicei, dupa observatiile mele este inceputul de paramixo, sau mai bine zis incercarea virusului de a intra.
Verificați gușa puilor care beau foarte multă apă și au gainaț apos dimineața. Dacă dimineața la prima oră gușa are lichid mult este foarte probabil adeno, dacă nu mai are lichid dar nu a digerat tot două zile la rînd este început de paramixo. Ulterior apar diferite manifestări ale bolii,în oricare din cazuri antibioticul agravează starea puilor !
Multumesc tuturor pentru sfaturi.
DL. Tunduc, la intarcare i-am vaccinat cu “nobilis” inainte de urmatoarele vaccinuri mai trebuie sa fac asa zisa “pregatire” inainte de vaccin? Gen cateva zile de 4 in 1 mix ?…cativa “prieteni” columbofili ziceau ca inainte de al doilea vaccin este obilgatoriu o cura de 7 zile de antibiotoc…..
Andrei, observația e buna; in infecții cu adenovirus voma e mai des întâlnită, dar și paramixoviroza da varsaturi. Dar sunt diferențe subtile, pe care multi columbofili nu le fac. Am avut neplacuta experiență de a vedea cum evolueaza o epidemie de paramixoviroza pe un lot suficient de mare de porumbei nevaccinati si, pe lângă “ocazia” de a urmări pe viu cum a debutat, cum s-au succedat formele clinice si în ce proporție a au afectat porumbeii, am observat ca niciunul dintre columbofilii sau veterinarii care au vazut porumbeii nu au pus diagnosticul de paramixo, pana cand nu au apărut simptomele nervoase si atunci adevarul nemilos a fost relevat. De aceea cred ca atunci cand boala afecteaza cativa indivizi si in mod evident va prima manifestarea digestiva sau atipica, puțini isi dau seama ca e paramixo si o vor interpreta ca adeno-coli.
De aceea l-am întrebat pe domnul Tunduc daca e de părere că se poate face confuzie intre cele doua boli, si raspunsul dumnealui a fost pozitiv.
În ce privește cealalta observație a ta, cum ca debutul paramixovirozei poate lua forma unei corize/rinite , este perfect adevarat. Este de fapt cea mai timpurie manifestare a pătrunderii virusului in organism, la locul porții de intrare. Nu am mai pomenit nimic de aceasta manifestare pentru ca e si mai subtilă și e greu sa convingi pe mulți ca pui care stranuta si le lacrimeaza ochii pot avea paramixo la debut.
Eu doar mi-am expus parerea, e foarte posibil să mă înșel in unele privințe.
Cei mai competenți in a ne spune mai multe despre diagnosticul diferential intre adeno-coli si paramixoviroza sau alte boli ar trebui sa fie medicii veterinari, unii sunt chiar columbofili.
Toate bune va doresc si forța fie cu voi! :-)
Mihai C. sa nu dai niciodata antibiotic inainte de vaccinare.
Antibioticul scade sistemul imunitar iar dupa asta, acesta trebuie sa ,,lupte,, cu virusul din vaccin.
O cura de vitamine, probiotice si prebiotice ( foarte bune de folosit) un Ropa B de exemplu ulei pt a regla transitul intestinal. Orice ce influenteaza pozitiv digestia. 80% din sistemul imunitar e in intestin.
Astfel cu imunitatea ridicata, cu hrana buna si minerale de calitate poti face o vaccinare utila.
Succes!
Buna ziua
In primul rand adeno-coli este prin denumire o asociatie intre in virus : adeno virus si o bacterie e.coli care este intalnita in flora microbiana intestinala normala la porumbei dar in anumite limite.In cazul unor disfunctii de ordin digestiv sau imunitar e.coli impreuna cu verisoara ei salmonella sunt primele care profita si se.inmultesc
Buna ziua
Vreau sa adaug cate ceva la acest topic care dupa parerea mea cat de bun pare a fii pentru columbofili la ineput de drum , este totusi inutil, si am sa explic de ce..
In primul rand dupa denumire , adeno-coli acesta boala a puilor este o combinatie intre un virus, adeno si o bacterie e.coli.Bacteria e.coli este intalnita in tractul digestiv al tuturor porumbeilor dar mentinuta in anumite limite, in cazul unor disfunctii de ordin digestiv sau imunitar aceasta bacterie se multiplica incat produce boala numita colibaciloza.
Atunci cand porumbeii, in cazul de fata puii, intra in contact cu adenovirusul acesta produce o inflamatie acuta a ficatului.Simptomul datorat inflamatiei ficatului este voma.
Totodata inflamatia ficatului, produce o disfunctie de ordin digestiv, care dupa cum spuneam in randurile de mai sus determina multiplicarea bacteriei e.coli.Simptomul datorat multiplicarii e.coli sunt acele fecale verde “crud”si apatie.
Setea exagerata este datorata cresterii temperaturii corporale ale porumbeilor (febra), acestia cautand sa se racoreasca ingera mai multa apa decat normal.
Dupa cu unii stiu dar totodata altii nu , virusurile nu sunt tratabile cu antibiotice , antimicotice sau antiparazitare.Tratarea se face de la sine prin cresterea temperaturii corporale in unele cazuri.
Deci in concluzie noi putem sa administram orice produs caruia i se face reclama ca este o solutie miraculoasa care ne fereste de adeno-coli, realitatea este ca daca porumbeii tai intra in contact cu virusul adeno care prezinta o virulenta mare, porumbeii tai o sa faca garantat adeno-coli , fara exceptie.
Nu sfatuiesc pe nimeni sa recurga la tratamente preventive contra adeno-coli deoarece poti trata 5 zile intregul efectiv cu un mix de antibiotice “minune” si in cea de a 9 zi porumbeii tai sa faca adeno-coli.
NU TE FERESC DE ADENO-COLI : ANTIBIOTICELE, ACIDIFIANTELE( GEN AVIDRESS, HERBA-ZYMA SAU ALTELE), DROJDIA DE BERE , PROBIOTICELE SAU VITAMINELE.
In cazul in care ai adeno-coli tratamnetul trebuie sa fie prompt si sa tina cel putin 7 zile.Noi , columbofilii putem sa profitam de faptul ca acestia prezinta sete exagerata si sa administram un antibiotic in apa de baut.Antibioticul potrivit trateaza in proportie de 98% efectivul.
Dupa tratamentul cu antibiotic putem sa vorbim de o recuperare a porumbeilor dar aici nu ma refer la probiotice sau prebiotice si probiotice ci la o mancare de calitate cu continut mare de proteina, la un adaos pe mancare de proteina , gen K+K sau Imunol si electroliti.
Am uitat sa precizez , odata cu inceperea tratamentului se intrerupe furajarea porumbeilor timp de 2 zile, incepand cu a 3 a zi se incepe furajarea lor cu portii mici si dese de mancare depurativa.In cea de a 7-a zi se poate incepe furajarea lor cu mancare cu continut mare de proteina.
Despre paramixoviroza : acest virus in cazul in care nu se manifesta prin forma nervoasa se manifesta printr-o diaree apoasa.Acesta diaree se datoreaza faptului ca paramixovirusul distruge testului renal(rinichiul), din acesta cauza ei nu mai functioneaza la paramentrii normali si de aici o diaree apoasa .De aceea unii pormbei care trec prin boala pot sa ramana cu acea diaree apoasa toata viata si nu este tratabila pentru ca nu este de ordin digestiv , ci renal.
Paramixovirusul spre deosebire de adenovirusul are vaccin preventiv dupa cum multi stim , dar putini fac o schema de vaccinare care sa asigure o imunitate buna contra acestuia.O schema de vaccinare are fii: 1 administrare la 25 de zile , 1 administrare la 50 zile si 1 administrare la 3 luni, dupa care se vaccineaza anual.
Vaccinul contra paramixovirusului confera o imunitate crescuta a intregului organism si dupa studiile facute in Belgia si Olanda porumbeii vaccinati contra paramixovirozei dobandesc o usoara rezistenta contra adeno-coli.
In mod normal si medical nu vad cum un porumbel care este infectat cu paramoxovirus ar putea vomita, dar nu exclud ca un porumbel care face adeno-coli sa faca concomintent si paramixoviroza ,dar vorbim de cazuri rare.
Deci vacinati porumbeii contra paramixovirozei !!!! In ceea ce priveste adeno-coli nu dati banii aiurea pe tratamente preventive miraculoase sau alte produse care promit sa opreasca imbolnavirea puilor cu adenocoli.
Multumim, VET, pentru explicatiile elaborate dar in practica se intampla altfel.
La pui, la primele etape care sunt critice,,daca nu previ dupa fiecare etapa cu antibiotic pt adeno-ecoli, in 4 saptamani ai tot lotul la pamant.
Spre exemplu: sunt crescatori care isi pregates puii dupa un program foarte strict. Acei pui mananca la gramaj, la boaba, beau apa la mililitru si zboara afara in functie de km pe care ii are de parcurs in urmatoarea etapa. Acei porumbei sunt usori precum un fulg si tot timpul in alerta.
Dar dupa cum bine stim nu toti respecta un plan de tratament , program, antrenament cu puii si foarte multi ii arunca in masina de concurs ca pentru o ultima cursa a vietii lor.
Gandeste.te cand un astfel de pui copt de boala incepe a voma in masina, puii pregatiti ca la manual vor manca toata boabele lor.
Daca in prima si a doua zi dupa sosire nu administrezi 4 in 1 mix sau adeno colmix in apa, in 5 zile ai toti puii la pamant.
Dupa opinia mea, un pui care a suferit de adeno-ecoli nu va mai face performanta maxina niciodata precum un om care a suferit de hepatita C in copilarie si care va avea o sensibilitatea toata viata lui.
Deci hrana de calitate si la gramaj, apa curata si nu la discretie, spatiu suficient, vaccinuride para si salmo si tratament preventiv.
Rationamentul unor care nu vor sa strateze decat in al 12.lea ceas si vor sa previna doar uitandu.se la soare este urmatorul: am plasa de tanzari la geam, n.au cum sa intre si daca intra 1, 2 nu ma afecteaza ca oricum ai un ghiveci cu levantica in camera si ii va alunga. Astept sa intre mai multi si dau cu spray…dar pana atunci imi strica somnul si ma umblu de bube. Ba mai pui ca ai plasa fisurata fara sa stii si te trezesti ca defapt ai toata casa infestata de tantari si nu mai poti scapa de ei.
Mai bine pun in priza un aparata de la inceputul primaverii si pana la inceputul iernii si stau protejat tot timpul si fara griji.
Multumesc tuturor pentru sfaturi.
@Adi
Sunt si eu columbofil, nu vorbesc doar din manuale si tratate ci din experienta.
Cunosc astfel de columbofili care isi pregatesc puii ca la carte dar administrarea de antibiotice saptamanal nu poate duce la nimic bun in timp…trebuie sa fii de acord cu mine.
Si tu spui ca tratezi cu antibiotic pentru adeno-coli….nu exista asa ceva.Tratezi cu un antibiotic cu spectru larg contra salmonelozei, colibacilozei , micoplasmozei etc…dar cu adenovirusul care practic dicteaza inceperea bolii ce faci? cum il tratezi? cu antibiotic??? nu cred
Porumbeii care au suferit de adenoviroza daca sunt recuperati corespunzator pot face performanta.Am cateva exemple chiar din vest care au iesit campioni nationali.
Nu comentez parerile colegilor, nu sunt autorizat in domeniu, dar, am o oarecare experienta in practica lucrurilor. Diagnosticarea certa apartine laboratoarelor de analize medicale, in baza unor probe biologice. Incepand de aici, lucrurile se complica. Daca proba nu este concludenta, sau poate fi compromisa(de exemplu in timpul transportului), rezultatul poate fi pe langa adevar. Daca laboratorul nu are capacitatea (reactivii necesari,) de a distinge agresorul, vom primi un buletin de analiza prin care se atesta ce s-a gasit in proba. De exemplu, o boala poate fi constatata prin existenta a 5 simptome, din care, 4 le poti identifica in laborator. Dar laboratorul are capacitatea identificarii pentru 2 parametri iar 2 nu sunt identificati. Daca problema noastra din crescatorie este provocata de cei 2 parametri nesemnalizati de laborator?
Veti spune probabil, ca asa ceva nu exista si, mai mult, veti fi convinsi ca rezultatul de pe buletinul de analiza obtinut este concludent si evident veti sustine cu hotarare ceea ce aveti ca proba scrisa.
Si suntem doar la diagnosticare … pana la vindecare si mentinerea sanatatii, ne mananca nevoia.
Ce vreau sa transmit este ca, adevarul poate fi mai complicat decat credem si lipsa educatiei in domeniul medical veterinar ne tine cam in ceata.
Cum rezolv problema la mine? Nicicum.
Mentin o libertate cat se poate a porumbeilor, cu riscul intrarii in contact cu porumbeii comunitari si a prezentei in crescatoria mea a tuturor bolilor sezoniere sau individuale. Exemplarele cu sanatatea precara, fara raspuns imunitar corespunzator in urma vaccinarii ori imbolnaviri ce nu se amelioreaza in primele zile de tratament individual, de regula ii ia natura. Rapitoare, se pierd sau alte cauze, nu detaliez.
Sunt constient ca virozele le intampin prin vaccinare preventiva si asigurarea unei hraniri diversificate, sustinuta de minerale, vitamine, imunostimulatoare, optim de efectiv raportat la spatiul disponibil (ha, ha!), momentul din an, pozitia de cuib, in general. Mai sunt si alte detalii, dar detalii.
Nu agreez ideea tratamentelor colective, fac totul individual. Nu pastrez o curatenie excesiva, nu am cum.
Si, fiecare organism este unic, are doar asemanari cu ceilalti. Asa este si sanatatea lor, se vede timpuriu exemplarul cu sanse mari sa-l vedem si anul ce vine in voliera. Puterea de reproducere a porumbeilor, ofera naturii ocazia de a-si exercita mecanismele de reglare. Se vehiculeaza un procent mediu de 40% din pui care nu ajung la maturitate, in natura. Ori, doar un spor natural de 10%, ar insemna dublarea populatiei in cativa ani.
Vaccinez, hranesc diversificat, curat moderat, tratez individual. Gata.
@Dorel: cam la concluzia asta am ajuns si eu. Oriunde te uiti in natura la orice specie, nu vezi bolnaviciuni pentru ca dispar instant. Ma uit mereu primavara la exemplarele de pasari mici cantatoare care ajung prin zona, toate sunt perfectiunea, lucesc de sanatate si vitalitate… natura are grija ca doar ele sa se reproduca.
La porumbei se camufleaza tot felul de slabiciuni, mai ales prin tratamentele de stol, si astfel de caractere se reproduc de la an la an, ajutate. Poate ca tratarea pasarilor care concureaza intens este ok avand in vedere ca sunt supuse unui stres nenatural, dar tratarea “preventiva” a celor care stau acasa si freaca menta nu o vad in regula.
Da, Andrei! Performanta trebuie sprijinita! Ceilalti, macar sa-si poarte crucea, ca paianjenul, sa-si vada de viata lor :)
Trebuie multumit domnului Vet pt interventie! A oferit solutia cea mai buna medical, strict legat de topic. Avem nevoie de astfel de explicatii, decat sa orbecaim o fi-n-o fi?!… Solutia perfecta a oferit-o porumbei.ro si Dorel, dar stiintific si medical, Vet a dat explicatii gratuit. Multe multumiri!
Mda, se pare ca virusii astia se cantoneaza in organe sau sisteme (precum virusul hepatitei C in ficat). Adenovirusul se cantoneaza de fiecare data, sigur, in ficat unde produce inflamarea ficatului. Insa paramixovirusul vad ca sufera mutatii severe, chiar in cadrul aceleiasi epidemii. Il cam bate vantul. La inceput, pare ca afecteaza organul pe care il are fiecare porumbel mai slab, de aici manifestarile atipice. Dar virulenta e mare si se lasa cu moarte subita. Apoi prima mutatie il specializeaza doar in atacul sistemului digestiv, cantonandu-se in cate un organ din acest sistem, unde se multiplica excesiv si se ajunge la … insuficienta de organ. Sau prefera doar rinichii, producand insuficienta renala cronica, prin fibrozarea tesutului renal? Hmmm, dilema! Totusi se pare ca a mai scazut virulenta iar porumbeii nu mor. Apoi mai sufera o mutatie si se specializeaza pe sistemul nervos periferic, unde se cantoneaza in special in zona sterno-cleido-mastoidianului, cu afectarea nervilor de aici. Cantonat aici, poate fi inactiv, sa doarma putin, prilej cu care porumbelul sa ramana stabil intr-o stare in care se poate hrani, tinand capul usor intr-o parte doar din cand in cand. Apoi, un stres, o frica, care scad imunitatea nervoasa a porumbelului rapid, activeaza virusul, care incepe sa se inmulteasca excesiv. In cateva ore porumbelul este in criza, neputandu-si tine echilibrul, zbatandu-se pe spate si neputand sta in picioare, neputandu-se hrani. Cu vitamine, probiotice, minerale, porumbelul isi revine intr-o saptamana. Insa crizele apar din nou.
Cam asta am inteles eu.
Rinichii produc cativa hormoni cu functii importante in organism :
-forma activa a vitaminei D, ce regleaza absorbtia calciului si a fosforului din alimente, conditionand la intarirea oaselor
-eritropoetina, ce stimuleaza maduva osoasa sa produca celule sangvine rosii
-renina, care regleaza volumul de sange si tensiunea arteriala.
Porumbelul cu insuficienta renala va avea nevoie de un dublu de Ca+vit.D, fata de necesarul unui porumbel normal. In schimb magneziul este interzis deoarece nu poate fi filtrat si duce la blocaj renal.
Chiar ar trebui sa existe vitamine speciale pentru paramixovirusati, dar de ce si-ar mai pune mintea la contributie? Ii plateste cineva in plus?
Sa revenim. O solutie de inceput ar fi Interferon si Ribavirina. Sunt cam toxice si cam greu de tolerat de catre organism, dar culmea e ca EXISTA STUDII PE ANIMALE amintite in prospectele lor. Un bun veterinar, sufletist dar si cu mare talent, ar putea adapta aceste medicamente (dozele) la porumbei. Eu am observat de ex ca interferonul trebuie incalzit in palma inainte de injectare, pana ajunge la temperatura corpului. Asta il face tolerabil si nu mai creeaza starea de rau.
Alta solutie sunt Interferonatele – extracte active din plante care maresc productia proprie de interferon.
Ribavirina inhiba multiplicarea anumitor virusi, printre care si paramixovirusul (text in engleza).
ADENO-COLI.
Antiinflamatoare hepatice sunt armurariul si papadia. Adica hepatoprotector pe baza de silimarina si ceaiul de papadie, care se pot administra toata ziua, impreuna cu probiotic. Eu mai dau si extract de anghinare, ceva vitamine si minerale lichide. Seara se poate da cate un carbune medicinal (Carbocit), rupt in bucati, fiecarui porumbel pe cioc, pentru detoxifiere. Timp de 7 zile sau pana la disparitia simptomelor.
Am avut odata un pui mare, de voiajor, care voma tot, nu tinea nimic in el. Plus aripile lasate si tricomonoza in cioc.
Am stat pe capul lui 2 saptamani cu pipeta, dar si cu metronidazol 8 zile. Cum vomita, cum il pipetam cu vitamine si cu cele de mai sus. Apoi indopare cu paine (grau intreg) inmuiata in ceai de menta si de papadie si stoarsa. Dupa 2 saptamani a inceput sa nu mai aiba greturi. Azi e ditamai matahala.
Numai bine!
Super Chris! Dar gandeste-te ca noi, columbofilii ,avem ceva porumbei… In cazul in care ai 50 de pui cu adeno,cate unu mai si dispare. Sa tratezi cu pipeta e ok cand ai 1,cand ai 50 scapa cine poate.