Articol din 2010, readus in actualitate la cerinta mai multor crescatori:
In toamna anului trecut am citit un articol interesant al lui Ad Schaerlaeckens despre perioada si metodele de reproductie in functie de diferite zone, astfel am observat ca majoritatea crescatorilor (belgienii, olandezii, germanii…) incep sezonul de reproductie in jur de 1 decembrie, avand la 1 ianuarie al anului nou, pui de inelat.
M-am gandit sa incerc si eu …. zis si facut…… la 6 octombrie s-a terminat sezonul competitional pentru pui, si la 2 zile dupa, am separat perechile, matca si reproducatori deopotriva…. dupa calculele mele daca reuseam sa reproduc la 1 ianuarie, aveam timp si de cate 1 serie de pui din zburatori (din cei ce meritau cel putin).
Astfel, la 1 ianuarie am avut prima pereche de pui… si acum am 27 pui intre 2 si 5 saptamani, 8 dintre ei iesind pentru prima data afara pe 11.02….
Mentionez ca nu am surse de caldura auxiliare in crescatorie, iar aceasta se afla in mansarda garajului…. tot ce a trebuit sa asigur porumbeilor a fost hrana, apa, grit si 24/24 lumina… astfel hraneau puii de la 6 dimineatza cand le bagam prima tura de mancare si apa (pt ca era complet inghetata dimineatza), pana la 21 seara cand le bagam a 2-a tura de mancare si apa. Puii sunt in stare perfecta de sanatate, au penajul bine dezvoltat pentru varsta fiecaruia si nu prezinta defecte gen stern stramb….
Un material de Olaru Ionut Florin
Membru Tudor Vladimirescu
Tg-Jiu, Gorj
Excelent materialul si experimentul, multumesc pentru ca l-ai impartasit cu noi si scuze pentru intarzierea publicarii! Iar pozele sunt cat se poate de graitoare… sa nu mai zic de pui care arata perfect.
Presupun ca este o zona de campie… cand vad puii in zapada aia pe casa, nu pot sa ma gandesc decat la uliu. :)
Ai dreptate Andrei. Cand vad padurea aia din spatele volierei, ma strange`n spate…! La mine rupe uliu si in iulie, daramite in ianuarie…! Indrazneata treaba, n-am ce zice! La ce iarna am avut anu` asta, pot spune ca puii arata impecabil…! Felicitari…!!!
Cu siguranta ii vom vedea in top 10 .Toti pui care ii vedem in ianuarie pe site ii regasim toamna in top 10. foarte frumosi sunt.
Foarte frumosi puii si sa-ti traiasca! Si eu care imi faceam griji ca femela nu-mi sta pe oua tot timpul(cand merge la mancare si sa bea apa) si ca s-ar putea raci ouale…….. :)) Ha, pai nu mai am de ce sa-mi fac griji de acum mai ales ca s-a mai incalzit putin…
“Ma la mine mi s`a intamplat contrariul…. am avut si eu 2 perechi de pui scoase, dar mai incoace prin februarie, si erau foarte slabi, mici, apatici..pana la urma o murit…..dar nici parintii nu avreau grija de ei asa cum au in sezonul calduros….depinde si de localizarea geografica cred…eu sunt din Suceava…Bafta la toti!
Foarte frumos.
Frigul nu este o problema pentru porumbei.
“secretul” este prelungirea orelor de lumina.
La toamna vei concura cu porumbei mai
maturizati dar si mai bine antrenati.Ai timp
pentru multe antrenamente individuale.Succes!
felicitari un articol de exceptie Dar frate la mn da uliu in ei cand e soare si frumos :| dar mite ce padure ai u acolo sati traiasca:)
Pentru Iulian
Inca o data:chestia cu puii de iarna funtioneaza
numai cu:LUMINA ora 6-21,mancare buna,parinti
sanatosi!!!
Incredibil,foarte foarte frumos!
de ce an sunt inelele puilor 09 sau de 2010?
vasi ia id meu puya_gmc_09 sami spui de unde esti ca am curaj pe un pariu mare cu tn ca is compromisi puii pt zbor…respect pt incercare nimic de zis dar frate trebuia sa te gandesti ca acesti pui cand vor arunca penele la etapele la pui or sa aiva si pui sau oua…le va fi foarte greu sa alerge la cuib
trebuia sa te gandesti ca masculii or sa cante tare dupa femele si la pui nu sunt separati si or sa aiva cu ei femela care tocmai se dau la pereche si e final pt un asemenea mascul
te-ai riscat mult cu treaba asta
bafta la toti!!
bravo tie cai ai reusit sa iti traiasaca vant in pene!!!
poti sa lasi si u un ID ca sa vb de ceva plsss…..( Olaru Ionut Florin) ;)
foarte interesant:D
si eu am avut un pui de voiajor standard scos cu cateva zile inainte de Craciun.a crescut in conditii normale,fara lumina in plus sau altceva,acum este mare,frumos,dar este adevarat ca nu arata asa cum trebuie,totusi firgul l-a mai tinut pe loc.
sa-ti traisca puisorii si sa-ti aduca numai satisfactii.
bafta tuturor in 2010
felicitari .
Pt Cristi: afirmatia mea era o aluzie fina catre alti pui care au fost prezentati pe site ,poate trebuia sa fiu mai explicit . e o simpla afirmatie nu un adevar concret.
nu sunt compromisii puii mai ales daca se pricepe sa-i trieze inainte de imbarcare in plus are doua variante intarziere sau grabirea naparlirii.Eu sunt din tg-jiu si majoritatea crescatorilor au pui la zburatori si toti zboara natural….multa bafta in noul sezon mai ales ca aici cu precadere vor fond adica pasari in forma in iunie-iulie inceputul lui august
poi porumbeii arata super acum asteptam si rezultate
totusi cred ca te-ai grabit unpic deoarece ,consider eu ,puii trebuie sa se acomodeze si la caldura de vara cand e naspa rau de tot mai ales ca o sa aive alt caracter si alta gandire la toamna in concursuri dar sper sa iti reuseasca experimentul
eu azi am porumbei de 3 saptamani si mi se par ok is super incantat de ei
,,vant in pene “desi cred ca puii tai au avut parte de mai mult ,,ger in pene”
Si eu am scos un pui 22 ian cand a fost gerul mai aspru. Nu a avut la dispozitie decat hrana grit lumina naturala. In plus a avut contact direct cu exteriorul,curent. E perfect sanatos. Bafta si cu puii dv. Nu cred k o sa aveti probleme cu ei.
io nici nu ai separ iarna ai mei scoate mereu!!
bafta sa iti aduca cat mai multe clasari in toamna……puii arat impecabil sa iti traiasca!!!
super experiment sa ai vant in pene
salutare! i bine ca ai incercat acesta metoda fiinca o sa vezi uliul ii va antrena iar cine rezista poate fi printre primile 10-15 locuri sau mai bine.”vant in pene”
TARE……… VANT IN PENE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
si eu am 6 pui ce au iesit la zbor adevarul este ca daca le oferi ce trebuie vor iesi bine sa vedem la zbor ce va fi felicitari si pentru poze
arata foarte bine puii…
sa ne ti la curent in toamna cum sau miscat.asa poate o sa fim si noi mai atrasi de zborurile cu puii.
AM SCOS TOT IN ACEIASI PERIOADA CHIAR MAI DEVREME CU CATEVA ZILE MAJORITATEA IAM VANDUT DAR MAI AM CATIVA NU STIU CE SA SPUN SUNT FRUMOSI GRASI DA NU CRED CAI OPRESC
CINE STIE
nu prea inteleg eu cum e cu lumina 24 din 24 caci exista riscul unei stari generalizate de stres la orice vietate careia i se perturba “ceasul biologic” ! ……macar acolo 4-6 ore de intuneric nu cred ca ar schimba datele experimentului tau iar lor le-ar fi sigur mai bine!
dincolo de asta, ce se poate vedea in poze e chiar FRUMOS !
sa fiti sanatosi impreuna si sa-ti aduca numai satisfactii !!!
nush ce sa zic:|felicitari puii arata bine dar totusi nu e prea devreme?
E buna idea cu reproducerea mai devreme, dar numai daca iti dedici timp mai mult pentru a fi atent cu mancarea, cu apa, lumina. Uliul probabil ca este mai activ in afara padurii, mai spre interiorul satelor, hrana se gaseste in afara padurii ( cel putin pe perioada sezonului rece si primavara devreme). Doar cu o atentie sporita poti face acest lucru, e de aplaudat faptul ca se trezeste la sase sa aibe grija de porumbei.
…. vad ca majoritatea v-ati grabit sa trageti concluzii…. scopul nu a fost sa am pui maturi pentru zboruruile din toamna, totodata o sa va dau si cateva raspunsuri la intrebari:
1. in primul rand, si cel mai important, am urmarit sa scot cat mai multi pui din perechile de reproductie, schimband ouale cu cele ale lotului de zbor, fara sa fortez prea tare zburatorii sau sa intru cu ei epuizati in periodata de antrenamente (15 martie la mine). Astfel pot face o selectie riguroasa la reproducatori…. din zburatori am lasat doar cateva perechi sa-si creasca 1 serie de pui, dupa calculele mele ar trebui sa am cel putin 5 serii de pui din reproducatori, apti (din punct de vedere al varstei) pentru zborurile din toamna. Poata ca o sa ma contraziceti…. dar una este cand zbori 8-10 pui dintr-o pereche si una este cand zbori 4, maxim 6 daca reproduci la 1 martie. Daca din 10 pui dintr-o pereche, inchei zborurile cu 2-3…. atunci e un semn de intrebare… in cazul meu inseamna eliminarea perechii respective (sau cel putin al unuia dintre parintii puilor respectivi)
2.daca puii sunt scosi asa devreme… atunci nu au nici o scuza daca nu trec cu brio de probele de fond ca yearlingi, nu mai am nici o retinere in a-i angaja la probele de fond sau chiar maraton din anul respectiv.
3.am citit, cred eu…… toate site-urile columbofililor de succes din europa, si au fost si alte cazuri in care ( daca prezentau metode de repoductie) intalneam lumina 24/24…. din ce am concluzionat eu, cam asta este secretul reproductiei pe timp de iarna ( pe langa necesarul de minerale si hrana variata, bineinteles……..).
4. inca ma consider incepator in concursuri… chiar daca cresc porumbei de 18 ani ( cred…. eu am 24), asa ca nu cred ca o sa vedeti acei pui in niciun top 10, 20…..etc
5 pt cine vrea sa ma contacteze…dati un mail cu date de contact pe olaruionutflorin@yahoo.com
Multumesc pt complimente,
vant in pene :)
si eu am 2 puii au iesit dejas la zbor si se pare k i a bagat si uliu la alergari k au trecut prin sputnik ca si cum nu ar fi fost sunt sanatosi nu au nimik
Perfect de acord cu tine, 100% – iti faci o idee despre reproducatori zburand minim 6-8 pui. Nu pot sa inteleg de ce unii tin la matca zeci de cupluri scotand 1-2 pui pe an din ele.
mm interesant…si eu am crescatoria intr un pod ..si tot zapada asa multa a fost .. si tot -25 dar inauntru mai putin de -5 nu a scazut( sa nu uitam ca zapada este un izolator f bun) + dak mai si tu izolatie .. asa ca nu mi se pare de speriat … sau imposibil .. m bafta …
florine ai facut ce trebuia si sa sti ca nu o sa ii afecteze deloc la zboruri singurul lucru care nu il inteleg este de ce trebue sa scoti 10 pui dintr-o pereche sa vezi daca este buna eu scot doar 2 pui dintr-o pereche pe an daca pui sint ceva de ei bafta multa cu ei si sper sa iti aduca cit mai multe bucuri in 2010
in sfirsit putina liniste si pace.un material frumos.la mai multe.se vor dezvolta super ptr ca ii va ajuta mult cresterea luminii zilnice pina in vara (fotoperiodismul) influentind toate glandele endocrine ,in sens pozitiv….
Salutare. Porumbeii nu necesita lumina chiar 24/24, numai cam 14-15 ore,ca si vara,ca sa le stimuleaze reproductia. Toti crescatorii din occident utilizeaza aceasta metoda ,ca sa aiba pui complet naparliti pt concursurile cu puii. De asemenea ,ei le grabesc naparlirea vara cu lumina 24/24. Unii pui ,care se maturizeaza suficient ,pot fi stimulati pt o intoarcere mai rapida de la concurs ca si porumbeii maturi. Vant in pene !!!!
in belgia si olanda se scot pui pe 1 decembrie pentru ca la ei concursurile cu puii incep in luna IUNIE, cand sunt la a 3-4 a pana , ideal pt. zbor.
ai tai in toamna vor fi cam pe la ultima remiga primara , deci nu prea mai ai ce face cu ei numai daca te vei complica si le vei creea conditii de intuneric pt. a le stagna naparlirea. un avantaj pt ei in toamna ar fi ca daca reusesti sa le stagnezi naparlirea ai putea sa-i concurezi cu brio la metoda vaduvie, dandu ti rezultate exceptionale. poti insa sa aplici si metoda natural cu oua sau pui mici de cateva zi .
dar din ce se observa in poze , am impresia ca i-ai inelat cu inele de 2009 …singura solutie pt ei in anul acesta ar fi sa-i angajezi la zborurile cu maturii la etapele de viteza , nimic mai mult.
parerile sunt impartite ca de obicei, dar nu esti singurul care a incercat eu am 18 pui mari si deja a doua serie incepe sa iasa din oua, cunosc mai multi columbofili care scot pui dar cu alte motive ,,pt. columbodroame” si pt ai zbura la vaduvie ca batrani deci…. cine stie cunoaste
police eu vad ca sunt inelati de 2010……asa ca poate sai zboare cu brio la fondurile cu pui ….nu vad de ce nar faceo……vant in pene..
daca puii au fost inelatii cu inele vechi gen, 2009 etc.. este pacat pt munca depusa in cresterea lor.. pe de alta parte la noi in rominia este problema asta birocratica nepasatoare de se distribuie inele df tirziu (anul acesta a fost o premiera distribuinduse in jur de 15 ian)) iar la unele cluburi si mai tirziu. in alte tarii cum ar fii olanda belgia germania s.u.a in dimineata zilei de 1- ianuarie se dau inelele… iar noi inca suntem depARTE DE ASA CEVA,, (posibil noua conducere ar trebui sa se gindeasca si la aspectul acesta cu distribuirea inelelor devreme)) va doresc mult succes. (((si eu am inelat pui in 1ianuarie in statele unite deja numerik sunt 260 inelati ,, iar frigul nu a creat probleme doar cum scriu si alti crerscatori mai sus trebuie lumina de la 6 dim aprox 21–22 seara mincare grit, apa (este si in rominia incalzitor electric la 9 euro )) etc si nu in ultimul rind porumbei sanatosii!!! mult succes.
eu am 2 intrebari: cand faceti rost de inele din urmatorul an daca dumneavoastra aveti pui la 1 ianuarie? nu va impiedica acest motiv sa amanati un pic imperecherea?
din nou….. rezultatele lor ca pui nu sunt principalul motiv pentru care am reprodus asa devreme. Sunt inelati cu inele de 2010, dar fara loc pentru cip, si sunt ferm convins ca maxim pana la a 3-a etapa de zbor acesti pui vor avea ultima remiga dezvoltata mai mult de jumatate…..
uitasem….referitor la uliu, au “disparut” 2 din cei 8 pui din imagine, saptamana aceasta fiind inchisi, asteptand sa li se mai alature in compartiment alti 15 pui.
mmm nu stiu ce sa zic eu sunt cu pui de martie sunt in forma perfecta si napirlirea buna !
Foarte frumosi!!!!
Cu parinti maturi si experimentati si hrana adecvata, oricine poate obtine pui sanatosi si dezvoltati corespunzator, chiar la aceste temperaturi negative, cat despre performantele viitoare, a spus-o chiar proprietarul, nu acesta a fost principalul motiv pentru care i-a scos asa devreme.
Numai bine!
pt fofo poz 46- asa facem imperecherile la sf .de noiembrie ca in jur de 25 decembrie sa iasa pui iar in 1 ianuar cind primim inele sunt de 6 zile numai buni de inelat. succes.
eu am avut pui eclozat atunci in perioada gerurilor cand erau – 25 de grade…eclozat nu gata de iesit afara.Depinde de parinti cum au grija de pui…
pfuu parca il vad cum apare din padurea aia se arunca intre ei si saracii is pierduti:) sinistru loc:d:d
daca sti sa faci poti sa le impidici naparlirea si sa fie buni de zbo,metoda intunericului?
din nou….. rezultatele lor ca pui nu sunt principalul motiv pentru care am reprodus asa devreme. Sunt inelati cu inele de 2010, dar fara loc pentru cip, si sunt ferm convins ca maxim pana la a 3-a etapa de zbor acesti pui vor avea ultima remiga dezvoltata mai mult de jumatate…..
Nu e chiar asa. In mod normal, la jumatatea lui august, puii astia o sa aibe maxim 4 remige aruncate, iar daca le aplici metoda intunericului, posibil nici una. Pina la sfarsitul lui martie o sa fie complet napirliti pe corp.
Pt Ionut
Din cate am inteles principalul tau obiectiv este sa verifici pasarile de la matca prin prisma rezultatelor puilor. Atunci trebuia sa ai 2 compartimente separate pt matca si cand ouau dupa 10 zile luai ouale le puneai la zburatori si ii lasai sa depuna al 2 lea rand astfel aveai deja 4 pui dintr-o pereche. Apoi cand puii de la matca aveau 16 zile separai femelele de masculi pt vreo 7-8 zile perioada in care masculii cresteau singuri puii si dupa intarcarea acestora imperecheai masculii dar cu alte femele, astfel aveai pana in vara 6-8 pui din fiecare porumbel dar 4 cu o femela si 4 cu alta – si atunci vedeai sigur care porumbel nu transmite pt ca au fost cazuri multe de porumbei care in pereche nu au reprodus pui de valoare dar imperecheati diferit au dat campioni. Iar referitor la porumbeii de zbor daca au crescut un rand de pui si depun a 2 a tura de oua dupa 10 zile de clocit incepe naparlirea asa ca porumbeii tai de zbor pe la a 5 etapa or sa fie cam naparliti si nu o sa mai fie relevante reyultatele lor. Iar pt pui ca sfat personal daca vrei sa le vezi cu adevarat valoarea atat lor cat si a parintilor lor foloseste metoda intunericului pt ca degeaba ramai cu ei acasa daca nu au calitatile porumbelului modern – inteligenta, rapiditate, forta lucruri pe care le poti vedea doar prin punctajele obtinute in cadrul unei concurente puternice. Mult succes pt ca puii sunt foarte frumosi.
naparlirea cu intunericul este cea mai buna solutie ….si eu am scos puii devreme pt ca daca i naparlesti pe corp ai rezultate cu pui mult mai bune decat altii care nu practica aceasta metoda…numai bine si spor la zbor
ma gandeam ca nu rezista la -25
f interesant subiectul nu stiam
Eu nu sunt de acord cu reproductia in timpul anotimpului rece.eu sunt convins ca cea mai buna perioada de scos pui este la sfarsitul lunii februarie.cat despre acest domn, care a scos acesti pui frumosi de ce sa nu recunosc,sunt rezervat in ceea ce priveste sansele lor la zborurile cu puii.
frumosi pui….felicitari….
Interesant sa ai grija la rapitoare BV ! !!
foarte frumosi puii sa ai noroc de ei
frumosi pui…si eu am lasat porumbeii sa scoate pui mai devreme anul acesta…(si o intrebare off topic…cine imi poate spune si mie cam cat ar trebui sa zboare un porumbel in medie pe zi pentru a putea face fata la zboruri?)
Foarte frumos.ai grija la ulii.succes la zboruri>.
http://catalintrif.sunphoto.ro/
putini crescatori adevarati intra sa citesca sau majoritatea rad si trec mai departe.Am scris mai sus ca majoritatea colegilor din tg-jiu au pui la zburatori si ca doresc fond ..era la modul ironic nu a sesizat nimeni….baieti la a 10- zi de clocire de la al doilea rand de oua porumbeii arunca prima pana la amicul nostru ar trebui sa fie asa….invatati,invatati….multa bafta
da nu e chiar buna ideea cu puii scosi de iarna…..ganditivar cei scosi din iarna sunt chiar as abuni ca cei scosi primavara pe caldura pe cand dak scoti pui la -25 de grade nu se stie dak o sa aiba un penaj frumos:| si plus deaia sa vb cu Dl Olaru Ionut peste 2 3 luni ce a facut cu ei la zbor?;)) in fine…vandt in pene!!!
scz de scris da nu imi mai mere tastaura bne ;))
nu prea stiu eu exact ce presupune metoda intunericului pentru ca nu m-a interesat pana acum, dar prin lumina 24/24 eu urmaresc sa cresc activitatea porumbelului si implicit rapiditatea prin care acesta de dezvolta/maturizeaza…. 5 pui (din cei opt din imagine) au deja prima pana crescuta mai mult de jumatate si urmeaza sa o arunce pe a 2-a deci imi sustin punctul de vedere, ca o sa fie complet naparliti la inceperea etapelor de zbor.
pt gabby(poz 65)…… porumbeii sanatosi, cam 2 ore seara si 2 dimineatza daca au program si dupa masa sunt inchisi….daca sunt liberi tot timpul….. nu stiu
foarte frumosi pui sati traiasca
as avea si eu o intrebare de la cunoscatori(eo fiind incepator)
am doar 1 perechie de porumbei kre au aproape 1 an sa zic..
(nu intentionez sa concurez cu porumbei ci doar de frumusete..)
de knd iam cumparat pana in ziua de azi stau impreuna in aceasi cusca..
iarna ar trebui separati femele si masculi? am zis k nu e nevoie tinand cont k snt doar 2..
si ink cv.. oare o sa scoata pui primavara aceasta? sau sunt inka mici?
multumesc anticipat pt toate raspunsurile primite
mentionez k am citi pana akum de 2-3 ori tot siteul cap coada..
mi se pare foarte interesant si este k o gura proaspata de aer pentru tinerii incepatori
Popescu Alin.
Gorj.
ai mei au scos pe 27 02 2010 sper sa fie sanatosi,,,, fff frumosi ,,,SA TE BUCURI DE EI,,,dan v a deranjat
multumesc pentru raspuns
Puii eclozati la sfarsitul lui 2009 sunt inelati cu inele de ’09 sau cu inele de ’10?
Daca sunt cu inele de ’09 nu-i “afecteaza” in cariera competitionala dpdv al incadrarii la zboruri?
@corbu…inelele par a fi de 2010….se observa ca sunt un pic mai deschise la culoare decat cele de 2009…
frumos!!!
FOARTE INTERESANT SUBIECTUL.ESTE DE STUDIAT.CEI DE LA NATURAL BELGIA SAU MARII CRESCATORI CUM PROCEDEAZA? SI APLICAM SI NOI.
florine chestia cu intunericul e la fel ca ce faci tu de diferenta este ca napirlesc tot corpul da nu dapirlesc zburatoarele le tin pe cele de pui tu cu lumina multa ii faci sa napirleasca toate zburatoarele cea ce este cam riscant ca dintrun motiv sau altul se pot opri si atunci nu sint gata pentru zboruri
pt, comentariul 76—- pana ., remiga 10-a creste in 6-7 saptaminii nu in 2- 3 sapt…………., iar lumina daca este pusa 18-ore ajunge. Din luna iunie mai precis 21iun cind este equinoxul, SE poate opri lumina si se trece la lumina naturala. va dor. mult succes/
cred ca acesti pui scosi iarna au o imunitate si condotie fizica excelenta , am si eu citiva scosi chiar in Noaptea de Anul Nou, se maturizeaza m.repede si stiu si de uliu m.bine…succes cu ei la zbor.
lumina – trebuie sa fie cum este naturala…-sa fie zi si sa fie noapte…sa nu o tine-ti tot timpul…
din cate stiu eu unui porumbel ii este frig la -45 de grade . si eu am incercat anul trecut si miau mers kiar fff bn la zborui succes
pentru Adrian (poz.76)…. i-am intarcat cam pe la 26-28 zile, nu i-am tinut nici macar 1 minut in casa, si de iesit afara…..dupa cum am scris in articol: pe 11.02, primii 2 pui fiind eclozati pe 31.12-01.01, deci cam 40 de zile.
Frumosi puii sa-ti traiasca si sa ai parte de performante bune cu ei.Am si eu cativa pui acuma si sper sa am ceva performante cu ei
intrebarea e de unde a luat inelele asa devreme
frumos si eu am pui de 2 zile si oua la porumbei..
foarte interesanta treaba,poate ai si rezultate bune cu ei…
dar yo cum sa fac asa ceva dak deabia la sfarsitul lui februarie am primit inelele???
f .f/ frumosi sati traiasca…………………..si bafta,……….
fFumosi pui dar nu cred ca vei realiza ceva extraordinar cu ei Depinde si ce zbori
felicitarii….ai facut o treaba foarte buna si io vreau sa incerc…sa-ti traiasca…si bafta…fant in pene
bv felicitari si eu am deja un lot de 32 de pui pe care o sa ii intarc peste 2-3 zile, sper sa avem parte de cat mai multe rezultate bune, la fel si eu sunt incepator si doresc sa scot mai multi pui dintr-o pereche pt a putea face selectia, bafta la zboruri…uite id meu poate mai vb pe mess catalin_primaru_81 ,
multi dintre voi spuneti ca nu merg puii scosi devreme dar nu este asa exemplu puiul dl bivolaru sorin din finta ucpr a fost zburat la maturi si in toamna la pui si a clasat 5 etape la maturi dintre care si fonduri si l la pui tot cinci unde la etapa derby nikolaev a avut locul 1!!!!! din 1300 porumbei.
mi-as dori sa achizitionez si eu cateva perechi de pui ca ai dv
frumoase exemplare si vant in pene in 2010
cu respect matey5
nu compara tu iernile la belgieni,olandezi,etc…cu iernile noastre…la noi e mult mai frig decat la ei…pe cand iernile lor sunt calduroase.
misto..
asta am fa facut si eu …acum am oua la toate perechile dar cred ca voi fi nevoit sa inelez puii cu inele de anul acesta
Am un pui care a iesit din ou in 25 ianuarie. La cate zile pot sa-l caut sa vad daca e fata sau baiat?
Daca il iau din cuib exista riscul sa nu-l mai primeasca parintii inapoi?
NU , nu exista niciun risc daca ii iei in mana :D parinti ,,nu spun nimic,,:) Si daca vrei sa vezi daca e fata sau baiat poti vedea cand sunt mai marisori (la 1 sapt dupa inelare) .Daca unu din eu sare sa te muste inseamna ca e mascul :D eu asa stiu
Acum asteptam crescatorul cu noi amanunte despre puishori, rezultate, care a fost gradul de imunitate dobandit (tinand cont de perioada cand au eclozatzi).
Cu respect Romica
Am ajuns la concluzia ca mai bine iarna pe frig decat vara pe caldura (canicula,caldura e putin spus).Esenta este sa fie formate cuplurile prin Decembrie cand sunt temperaturi pozitive,intra mai usor in procesul de reproducere astfel ca daca vine frigul cand ei au deja oua nu mai au ce face si continua.Bineinteles pentru asta ai nevoie de inele prin Ianuarie,si totodata o grija in plus fata de porumbei prin asigurarea apei care ingheata repede si o hrana calitativa si continua.Daca se mai asigura si lumina cateva ore in plus dupa terminarea zilei este si mai bine.Momentan am 7 pui inelati ,4 dintre ei in pene deja + 3 oua din care trebuie sa eclozeze puii azi maine.Sunt multumit de evolutia lor.
la mine fara lumina si liberi au scos pui in ianuarie si unu traieste.si perechea care ia scos e prima pereche de pui din 2011 .BAFTA IN 2012!
puii scosi iarna sau la inceputul primaverii cred k se dezvolta mai sanatos dak ne gandim k in aer nu se gasesc microbi, virusi etc ca vara sau inceputul toamnei.
Pt. incepatori:dak aveti frig in voliera lasati kte 1pui astfel va fi protejat de parinti pana knd se imbrak de pene.dak lasati 2 parintii nu vor mai putea sai acopere knd puii au o saptamana si vor muri de frig sau se vor dezvlta anormal.
Vant in pene
Doamne cat de nebun sa fi sa scoti pui pe vremea asta.In primul rand.Belgieni,Olandezi…..nu cred ca ei au iarna pe care o avem noi, in al doilea rand nivelul de trai la ei nu se compara cu al nostru si aici ma refer la adapostul.
Cei mai buni pui sunt cei de mai iunie.Dar sincer chiar avem nevoie de astfel de crescatori pentru punctaje.
Bafta in sezonul 2012
am sa incerc si eu sa vad daca imi vor rezista puii… dar trebuie sa le fac un amestec la matca cu multa mazare si floare ….trebuie sa reziste
as vrea sa stiu si eu ce rezultate au avut sau daca a fost vreo diferenta fata de puii scosi la 1 martie-apriilie,….
Salut , singura problema este inelele.Si mie imi place sa scot
puii repede find ca asa pe la sfarsitu lui august cand incep etapele puii deja au in jur de 6,7,8 luni. Si eu zbor puii de la prima ettapa la vaduvie.Si eu am acuma puii la minus 15,20 de grade si momentan se dezvolta foarte bine.
Bafta 2012
Pentru Mihaela- poti sa te uiti oricand dar sa-mi spui si mie cum deosebesti tu un baiat de o fata la varsta asta??? :-)) :-))
:-)) :-)) :-)) (nu se poate afla dar te poti uita chiar din prima zi ca nu-l vor parasi)
Pentru ce care au spus mai sus ca puii scosi in ianuarie vor fi la ultima pana in timpul concursurilor cu puii gresesc enorm, puii scosi in ianuarie vor naparli ca si porumbeii maturi, adica vor termina naparlirea in decembrie – ianuarie, asa ca sunt tocmai buni la pana pentru concursul de toamna, si in plus ai avantajul ca poti sa-i zbori la vaduvie fara probleme, deci ai numai avantaje, dar din pacate nu toti pot tine pui asa devreme din cauza rapitoarelor. Si poate gresesc dar parca am mai vazut fotografiile de mai sus si anul trecut sau acum 2 ani, daca gresesc imi cer scuze. bafta
pt Mihaela:Deocamdata nu o sa ai unde sa il cauti.Cand o sa caute el o sa iti dai seama mai bine.:P
Daca o sa fie mascul o sa observi mai tz,peste o luna,doua ca o sa inceapa sa cante si o sa fie teritorial,desi se intampla ca si femelele sa faca la fel.Poti sa il iei din cuib,parintii o sa il primeasca,numai sa nu fie pe o durata lunga de timp.
Sa iti traiasca.,
Eu scot pui de porumbei an de an iarna ii am in niste cutii de lemn si in pod mai nou, daca nu credeti va puteti uita pe pagina personala. In timp ce cresc au mancare buna si multa si traiesc sanatos.
foarte frumosi puii,intradevar penajul bine dezvooltat iar frigul se pare ca nu le-a afecatat dezvoltarea si starea de sanatate,dinpotriva se poate observa o agilitate si putere pe trupul lor..insa cred ca problema apare toaman cand ii angajezi la zbor…eu zic ca o sa fie prea naparliti in aripa..si marii crescatori spun ca puii zboara cel mai bine atunci cand sunt intre a 2 si a 4 pana naprliti…eee la tine o sa fie prea avansati o sa fie aripa de jumatate naparlita ceea ce le da dificultate la zbor….de aceea toate trebuiesc facute la timpul lor…cu parintii puiilor o sa patesti la fel la zboruriile de fond o sa fie la ultimele remige naparliti si o sa ai probleme…oricum felicitari pt experiment,orice experiment aduce experienta coumbofilului si perfectionizm in columboflie..vant in pene!
am si eu pui scosi la inceputul lui ianuarie,dar trebuie lasat numai un singur pui,din cauza temperaturilor foarte scazute,risca sa-ti moara.
foarte bine crescuti pui felicitari
inelele par sa fie de 2011
Are dreptate Mihai.Poza asta e de vreo 2 ani.Puneti si voi poze mai noi ca doar de aceea internet.Nu sint de acord cu cresterea puilor iarna.Am crescut si eu pui iarna.Stiti si voi…..mirajul acela de crescator incepator….nu aveam rabdare sa vina primavara.Vroiam sa am citi mai multi pui si iarna si vara si eram nerabdator si ii lasam sa scoata pui si iarna.Totusi nu se dezvolta cum ar trebuii sa se dezvolte primavara si vara.Trebuia sa aiba lumina continuu si sa stau tot timpul la pinda ca nu cumva sa se ridice de pe pui si puii sa se raceasca.Nu de putine ori s a intimplat sa duc puisorii micuti linga soba fiindca parintii au refuzat sa mai stea pe ei.Ce mai…..o gramada de probleme.In schimb se dezvolta foarte foarte greu si nici penajul lor nu e de calitate.Plus riscul sa ti prinda rapitoarele cind ii eliberezi afara.
Acelsi lucru l-am facut si eu anul acesta, la ora actuala am 20 de pui plus inca 4 care trebuie sa iasa in 4 zile.Temperaturile la noi in Bv au ajuns pina la -27 grade si vad ca o tot tine.La inceput am avut mari retineri stiind ca va urma un val de ger.
Administrez hrana reproducatorilor de 3-4 ori pe zi iar rezultatul este extraordinar.
puii din ianuarie nu napirlesc odata cu ceilalti pui ,pe corp napirlesc complet in iunie iar in aripa odata cu maturii.spun aceasta din practica ultimilor doi ani cind am reprodus pui incepind din ianuarie.am zburat cu ei toate etapele inclusiv cele de fond pui,la suceava zburam cu puii fondul.Anul acesta am deja a doua serie de pui pe care trebuie sa ii inelez am o poza cu cei din prima serie pe fond-maraton.
‘Doamne cat de nebun sa fi sa
scoti pui pe vremea asta.’ cred k tu ti porumbeii in pomi dak la tine unde ii ti si afara este aceias temperatura.porumbeii nu sunt gugustuci k sa nu necesite o voliera ‘calduroasa’.
Vant in pene.
Scuze dak am fost nepoliticos.
uitati 2 pui inelati exact in ziua cand au venit inelele 2012..au apucat si a scos oua o pereche si nu m-am indurat sa le arunc..am zis sa ii las sa vad daca o sa creasca puii..si vad ca i-a crescut pe amandoi foarte bine…mentionez ca la restul(25 perechi) nu am nici macar un ou..o parte sunt abia imperecheati (matca) si o parte desperecheati(zburatorii)
http://stoichicimarius.sunphoto.ro/Pui_2012
Domnilor, am si scris mai sus: “Articol readus in actualitate la cerinta mai multor crescatori”. Daca va uitati la primele comentarii, sunt din 2010, deci de atunci este si topicul. Multi au solicitat un topic pe tema asta acum. De ce sa tinem informatiile din diverse comentarii imprastiate pe site in “n” topicuri, cand poate fi unul si bun, cu toate discutiile despre puii de iarna. Mi se pare mult mai util, decat sa fiti obligati sa cautati in mai multe locuri informatii despre acelasi subiect.
Scuze porumbei.ro, n-am fost atent!
Chiar azi am facut poze la niste pui care cred eu ca au trecut deja testul gerului,sunt scosi dintr-o pereche tanara din 2011 care s-au dovedit a fi buni parinti.
Ce este impresionant la acesti puisori, ca organismul lor asa micut, poate sa infrunte tempereturi scazute in conditiile in care auzim la stirile zilnice, de oameni care sfarsesc inghetati,
Se pare ca natura aranjaza in asa fel lucrurile uneori, ca nu este nevoie absoluta de interventia omului, asa ca ar cam trebuii sa invatam din aceste exemple si sa incercam sa crestem aceste pasari cat mai natural.
Sa mai fac o precizare demna de luat in considerare, ca acesti puisori au fost crescuti de parinti, cu amestec de 85%orzoaica si 15% porumb
Ce parere aveti despre acesti viteji?
http://nicuszor.sunphoto.ro/PUISORI_LA_-20_GRADE
Pina la primsvara carne de tun pentru ulii.
Super puii Nicusor. Hranirea numai cu orzoaica si porumb pare cam nepotrivita pentru pui si totusi, uite-i!
Cand vrei sa reproduci pui pe frigurile acestea trebuie sa indeplinesti niste conditii,daca vrei sa ii ai de calitate.
1. 3-4 mese pe zi parintilor
2. apa calduta cel putin dimineata
3. hrana de calitate,pt ca tot viitorul tau pleaca de aici
4. ziua trebuie marita prin lumina artificiala
5. temeperatura cat de cat constanta,eu mi-am izolat cu polistiren si rigips,fara alta sursa de caldura, aerisesc si de 4 ori pe zi cate 30 minute cel putin.
6. fara curenti de aer.
7. vitamine, minerale, etc , etc
Daca iti bati joc de ei de mici si ei isi vor bate joc de tine mai tarziu.
Andrei orzoaica face minuni iarna pt cine vrea sa inteleaga rostul ei, numai ca nu aveam cum sa hranesc parintii cu amestec mai bogat pt pui in conditiile in care stau toti la gramada si pe deasupra ajung odata pe saptamana la porumbeii mei (dist 42 km) in conditii de iarna cu drumuri blocate
si eu am la ora actuala 5 pui de voiajor cam la 2 saptamani si 3 care au iesit la zbor.porumbeii sunt intr un podet mic.nu au lumina 24/24.
Anul trecut am scos in decembrie 12 pui. Au crescut normal, nu au avut probleme de dezvoltare si cel mai important i-am lasat sa zboare toata iarna afara de dimineata pana seara, mi-au disparut 3 in 3 luni de iarna, Am ramas cu 9 in aprilie pe care i-am angajat la zboruri cu maturii pana la 180 km. Am pierdut 2 din 9. Cei 7 ramasi i-am angajat toamna cu puii pana la 300 km. Au inceput sa naparleasca masiv pe corp si din aripa astfel incat au ajuns la a 8 a pana. Am pierdut unul in tara si 4 la concursuri de 260 – 300 km. Am ramas cu 2 dar foarte buni zburatori care au venit tot timpul in primii pe crescatorie batand multi pui scosi in primavara.
Asta e experimentul meu personal. Concluziile le puteti stabili fiecare.
Mentionez ca fratii maturi ai acestor pui au fost porumbei cu norme la mine in crescatorie deci ca sange au fost din cele mai bune perechi de matca.
am scos un lot de 25 de pui da nui opresc pa toti
am scos in fiecare an
Daca sunt bine ingrijiti si nu le lipseste nimic vor fi sanatosi si mai tarziu cand se vor maturiza numai bun de concurs.Depinde de crescator…
Eu am 12 pui cu varsta intre 3sapt si 1zi plus 2perechi de oua si e frig ca afara,toti sunt de ornament si au rezistat bine pana acum.
eu am 2 scosi in decembrie inelati cu 2012 dar mentionez ca matca este pe podul casei , am vazut ca mai sunt oua am vrut sa le arunc dar am renuntat nu din dorinta de a scoate pui dar daca tot leau facut sa stea naiba pe ele sa nu mai faca altele . un prieten anu trecut a scos 20 dar cu aeroterma la matca ia inelat cu 2011 si ia zburat cu succes pina la 400 si ceva , pierderi neinsemnate , dar porumbeii au origini beton, iar el rezultate si o experienta de peste 30 de ani cred in acest sport. multumesc.
Personal sint adeptul reproducerii din iarna , imperechiere din Decembrie la modul natural – fara lumina , caldura sau alte artificii. Singura problema poate apare daca s-a gresit la modul de hranire al femelelor : sunt prea grase, atunci vor oua mai greu – sau – vor fi oua limpezi.
Nu am folosit nici sisteme de iluminare suplimentare si nici un sistem special de hranire ( citesc ca unii dau de 3-4 ori !! de mincare ) , mi se pare exagerat. Porumbeii sint prin natura lor f.f.f.f. adaptabili . Eu am hranit 1 – 2 ori pe zi , mentionez insa ca la mine hrana este la discretie tot timpul ,
si asta nu numai la prasila. Si sint multumit de rezultate.
Pot sa exemplific / versus com 129 :
In 2009 – primul an in care am scos pui – dupa o perioada de “pauza” de aproape 20 ani – am avut 10 pui eclozionati intre Craciun si Revelion. Acestia au iesit in Feb. la primele zboruri , 2 au cazut prada uliului :-( .. Restul au zburat antrenamentele cu maturii + primele 2 etape / in afara de concurs : aici in Germania nu ai voie sa concurezi cu puii la adulti . 4 dintre ei ar fi clasat insa si in aceste etape. Nu am pierdut nici unul . Toamna la zborurile cu puii – fara probleme de napirlire – nu au excelat cu clasari , venind insa in timp numai ca ajunsi acasa mai zburau vreo 20 min.
de placere :-( .. Mentionez insa ca in fiecare saptamina incepind cu Mai au zburat – ca antrenament 100 km .
Si astazi am acesti 8 porumbei – care de altfel m-au ajutat la obtinerea locului 10 national IRON CUP Germania – IG Weitstrecke Süd-Ost – clasament crescatori ( ptr. Iron Cup se iau in considerare cele mai grele zboruri de maraton dontr-un sezon ). Alaturi de acestia , ” staruri” au fost 2 porumbei de 1 an ( unul cu clasari deosebite ) , singurii din ultima zona ( a 4 -a ) care au clasat ambele zboruri de maraton / porumbei de un an – si ambii pui din iarna !! ( eclozionati in Januarie 8 + 10 ) . Fiecare decide cum vrea , nu vreau sa concluzionez ca puii din iarna ar fi mai buni ca ceilalti – tine de calitatea porumbeilor in primul rind. Cu toata “modestia” trebuie sa recunosc ca in 5 serii de zboruri :
2009 – pui ; 2010 adulti + pui ; 2011 adulti + pui
am pierdut la zboruri 5 porumbei ( din care 2 la maratoanele catastrofale din acest an – din directia sud-est)
@Zeno – interesant experimentul. Nu inteleg un amanunt: spui ca i-ai hranit de 2 ori pe zi, dar ca mancarea este la discretie. E contrazicere de termeni. Sau ai vrut sa spui ca ii hranesti cat pot manca si ridici mancarea dupa ce nu mai consuma?
am 20 de perechi la matca pe care nu iam separat am 6 puii de 16 zile care sunt sanatosi frumosi si grasi cu toate ca e foarte frig nu leam bagat nici caldura si nici lumina mancare la discretie si apa decateva ori pe zi pentru ca ingheata curios lucru este ca 4 perechi care anu trecut au reprodus fara probleme anu asta au vut oua limpezi care sa fie cauza?
& Andrei ,
niciodata nu am incercat sa invat porubembeii la “program”,
in functie de timp am hranit 1 data sau de 2 ori . Am stabilita o portie care cred ca este de ajuns la porumbei pe zi , si aceasta o dau cu un supliment de ca. 10-15 % . Daca nu am timp si hranesc doar o data pe zi , primesc aceasta portie integral, daca am timp sa fiu la ei de 2 ori o impart in 2 ( suplimentul de 10-15 % ramine ). Mentionez ca asta este DOAR in perioada Nov – Februarie . Din Martie – trec la program alimentatie de zbor.
& Andrei, sa nu fiu inteles gresit – nu ridic mincarea din hranitoare dupa o ora sau un anumit interval de timp (ce ramine in hranitoare – ramine acolo la dispozitia porumbeilor ) – de asta spun la discretie. Mincarea care ramine in hranitoare o indepartez doar atunci cind porumbeii primesc din nou mincare – trebuie insa sa specific ca vorbesc de mincare de reproductie – si ce ea ce ramine le dau la puii separati deja de parinti – ca supliment . Multi o sa se mire sau o sa spuna ca este risipa – nu pot decit sa-i sfatuiesc sa incerce si discutam dupa aceea.
frumosi pui…ar fi interesant sa reveniti si cu alte detalii despre ei cum ar fi comportamentul lor la antrenamente si zboruri…bafta cu ei
greu de spus,aceasta crestere a puilor in ianuarie e cu dus-intors,pentru ca acesti pui se maturizeaza pentru concursuri ceea ce e pozitiv,dar e si procesul de dezvoltare al puilor care nu se pot dezvolta ca puii din lunile mai si iunie,fiabilitatea puilor la concursuri tine de modul in care sunt crescuti,fiecare crescator din Romania care concureaza cu puii,risca prin experimentele pe care le fac.Dar dac nu ai material genetic in crescatorie nu ai cum sa faci performanta.Succes in noul sezon!
Aici la Roma am imperecheat tot timpul porumbeii a doua zi de Craciun, un pic pentru timpul liber din acele zile cind eram mai mult acasa si un pic pentru faimoasa ”reteta” a vaduviei: ”se imperecheaza porumbeii 104 zile inainte de primul concurs…..”, aici concursurile le incepem pe 1 aprilie. N-am folosit niciodata lumina artificiala si puii au crescut normal intotdeauna. Trebuie insa sa mentionez ca aici nu sunt gerurile din Romania deci nu sunt in grad sa dau sfaturi. Anul acesta nu i-am imperecheat in decembrie, vrind sa experimentez ce se intimpla daca vaduvii clocesc doar o data si am avut neplacerea sa constat ca femelele vaduve care au fost imperecheate in anii trecuti in decembrie, anul acesta la inceputul lui ianuarie s-au imperecheat intre ele chiar daca afara erau temperaturi la minus. I-am imperecheat ieri pe toti si am calmat spiritele :)
Eu fara sa vreau am obtinut pui in aceasta perioada, au iesit din ou la -24 de grade celsius fara lumina si fara alte artificii in voliera! Sunt foarte vigurosi si sunt PRIMII MEI PUI!!!
Si mie mi-au scos o pereche de porumbei un pui micut la -20 grade…momentan are o sapt…sa speram ca o sa traiasca:)
foarte frumosi puii
din cate stiu porumbeii rezista pana la -40grade
impresionant!!! unele lucruri chiar nu le stiam
foarte interesant articolul…sa ai parte de pui!!
drepturi de autor cumetre k te cheama ca pe mine
felicitari pentru articol
Asa am avut si eu numai ca eu am avut doar 4 perechi care au scos pui ;a -25 de grade C si din aceste 4 perechi au iesit pui dezvoltati fara probleme la nastere numai ca dupa inelare au murit inghetati cu exceptia la 2.Dar primavara dupa ce au zburat 2 luni de zile la mine au fost prinsi de uliu
am avut si eu asa ceva dar i-am dat deoarece am crezut ca nu mai traiesc.Si acum (cel care iiam dat)a zburat din ei pana la ultima cursa
Este o vrajeala. Fara sursa de caldura nu rezista puii. La -10 grade rezista prima saptamana cand sunt mici si stau parintii pe ei tot timpul,a doua saptamana mor, puii pentru ca nu mai stau parintii pe ei tot timpul. Asa am patit eu.