Articol din 2010, readus in actualitate la cerinta mai multor crescatori:
pui de porumbel iarna
In toamna anului trecut am citit un articol interesant al lui Ad Schaerlaeckens despre perioada si metodele de reproductie in functie de diferite zone, astfel am observat ca majoritatea crescatorilor (belgienii, olandezii, germanii…) incep sezonul de reproductie in jur de 1 decembrie, avand la 1 ianuarie al anului nou, pui de inelat.

M-am gandit sa incerc si eu …. zis si facut…… la 6 octombrie s-a terminat sezonul competitional pentru pui, si la 2 zile dupa, am separat perechile, matca si reproducatori deopotriva…. dupa calculele mele daca reuseam sa reproduc la 1 ianuarie, aveam timp si de cate 1 serie de pui din zburatori (din cei ce meritau cel putin).

Astfel, la 1 ianuarie am avut prima pereche de pui… si acum am 27 pui intre 2 si 5 saptamani, 8 dintre ei iesind pentru prima data afara pe 11.02….

Mentionez ca nu am surse de caldura auxiliare in crescatorie, iar aceasta se afla in mansarda garajului…. tot ce a trebuit sa asigur porumbeilor a fost hrana, apa, grit si 24/24 lumina… astfel hraneau puii de la 6 dimineatza cand le bagam prima tura de mancare si apa (pt ca era complet inghetata dimineatza), pana la 21 seara cand le bagam a 2-a tura de mancare si apa. Puii sunt in stare perfecta de sanatate, au penajul bine dezvoltat pentru varsta fiecaruia si nu prezinta defecte gen stern stramb….

Un material de Olaru Ionut Florin
Membru Tudor Vladimirescu
Tg-Jiu, Gorj