Puii de porumbel – 1000 de oameni, 1000 de idei

pui de porumbel
Incerc sa abordez o tema care ar combina mai multe nelamuriri ale unui incepator in legatura cu puii de voiajor.

Din start mentionez ca sunt incepator si am auzit N idei despre sanatatea puilor si cam tot ceea ce tine de buna lor crestere,dar si diferite alte “idei”.. sa incepem:

1. cum au mai fost articole pe site(cu pui care si au pierdut penajul de la o doza mai mare de rombendazol)si apoi s-au vindecat, unii sustin cu tarie ca acei pui nu mai “merita” sa traiasca pentru ca, citez “aia nu va mai zbura bine in concursuri in veci”….

2. alta varianta — pentru cei care lasa 2 pui la o pereche, ati vazut ca mai sunt cazuri cand unul ramane mai mic si am vazut ca penajul nu are aceeasi calitate ca si a fratelui mai mare(eventual sora mai mare)–si aici la fel,aceeasi idee-“scapa de el\ea”

3. pui care au carena sternala putin deformata-adica nu mai este rectilinie,avand o usoara forma de “s”(aici mentionez ca nu ma refer la cazuri foarte grave cand sternul incomodeaza si la mers)

4. apoi mai sunt pui care din nefericire au contactat tricomonoza cand au fost mici si dupa un tratament riguros s-au insanatosit—foarte multi au zis ca nici ei nu merita tinuti….

si cred ca exemple ar mai fi,dar,momentan as dori sa aud parerile dumneavoastra in legatura cu cele mentionate mai sus…

Va multumesc pentru timpul acordat,
ROBERT

32 comentarii la “Puii de porumbel – 1000 de oameni, 1000 de idei”

  1. 1. Incepatorii si avansatii mai “moi” la suflet tin toti acesti pui, iar cu unii chiar se pot face rezultate.

    2. Cei mai versati si care sunt concentrati numai pe rezultate cat mai bune scapa de acesti pui, evitand de multe ori timpul pierdut, facand loc la altii mai vitali, etc. Multi dintre incepatori ajung in tabara asta dupa cativa ani de “pupat in fund” porumbeii si resemnat in coada clasamentelor.

    Nu prea am intalnit in top columbofili din prima categorie, poate or fi si nu ii stiu, astept si alte pareri. Din proprie experienta pot sa spun ca porumbeii care mi-au facut rezultate constante si remarcabile nu au fost bolnavi in viata lor.

  2. buna sunt un incepator ca si tine si iti sustin ideile cu mentionarea ca :
    cei care zic aceste lucruri sunt mult mai experimentati si au de unde sa faca o selectie riguroasa noi care suntem la inceput ne chinuim aproape cu orice pui bolnavicios
    vant in pene

  3. Columbofilii care spun aceste lucruri au de unde sa faca selectie intre pui buni shi cei care ies cu handicap etc, oricum nu trebui sa tii totzi pui adika bolnavi etc asa ca sa nu te apuci acum sa te iei dupa unul si dupa altul ca nu totzi au dreptate si iar poate unii de mint din invidie asa ca sa nu te iei dupa unul si dupa altul vant in pene pe 2010 mult noroc (care vrea id meu mitzzu_thebest ) vreu sa facem schimb de idei intre columbofili asa ca mult noroc tuturor columbofililor vant in pene ……..!!

  4. Eu sunt unul din cei “moi”.Am cusut porumbei
    raniti si am hranit pui orfani….
    Dar un pui bolnavicios sau cu malformatii nu
    are ce cauta in cotet.
    Lasam la o parte rezultatele.Un pui bolnav este
    un focar de in fectie pentru ceilalti si din porumbei
    bolnaviciosi tot bolnaviciosi vei reproduce .Iti faci
    singur probleme in voliera si reproducand din ei
    daunezi rasei in general.
    Primul tel al incepatorului sunt porumbeii sanatosi.
    Mai bine porumbei putini dar buni decat…

  5. Clar ca niciodata nu vor mai face rezultate ! De ex ” pui care si au pierdut penajul de la o doza mai mare de rombendazol ” ce ziceai tu mai sus, Gandeste`te ca pana a`si pierde penajul, totul a trecut prin ficat, ficatul e ca un filtru, filtreaza tot… pai cum ar trebui sa fie ficatul tinand cont ca 2-3 pene le`a aruncat.. nu se va mai reface niciodata in totalitate, deci nici la zbor nu va fi vreun zmeu… porbabil, avand linie buna in spate, va veni acasa… dar asa… usureanu, cu marfaru… facandu`ti idei dupa, ba porumbelu vine.. dar greu.. nu sunt buni parintii…etc,etc.. mai bine ii rupi gatul si dai altora sanse reale… La inceput toti sunt columbofili, dar dupa un timp o parte din ei devin COLUMBICULTORI ! Acea parte domina clasamentele ! BAFTA !

  6. A hotara soarta unor pui numai dupa cateva din datele pe care si tu le-ai insiruit in articol, dovedeste doar cat de cinic si materialist esti ca “crescator columbofil” si ca ti-ai cam pierdut interesul “dezinteresat” si dragostea pentru aceste fiinte, mult adulate din pacate putin cunoscute….Doar pentru niste stereotipuri, prea putina informatie dar si implicare cat si pentru o mana de seminte in plus, a le lua sansa la viata si a demonstra ce pot, nu face decat sa ne aduca in timpurile cand scoala era numai pentru nobilime, ceilalti erau condamnati la o viata de paria sau slugi….
    Cat despre performante…. Nu cred ca daca Carl Lewis face o tumoare de care este scapat bine merci, nu mai poate face performanta dupa insanatosirea sa. Deci un sfat in special pentru incepatori : lupta cu toate necazurile, mici sau mari, iti dau adevarata experienta in cresterea si performanta cu ei, asa ca luptati pentru fiecare dintre ei, nu stii de unde apare campionul !
    Si acum sa luam fiecare punct : 1) nu stiu exact ce se intampla, dar stiu ca penajul se schimba de nenumarate ori in viata lor, iar informatia asupra configuratiei penajului se afla stocata la nivelui celulei de crestere, deci chiar daca aceasta a fost afectata, exista totusi speranta ca acesta sa revina la forma originala dupa cateva schimbari de penaj. Antrenamentul il poti face oricum.
    2) a fi mai mare, nu inseamna automata fi mai bun, a avea o musculatura mai de concurs ! Muschi mai mari nu inseamna neaparat putere mai mare. Ei au nevoie in schimb de un echilibru perfect intre sistemele osos, muscular dar si cel psihic pentru a deveni campioni. Daca crezi ca un porumbel nu stie cand te lupti pentru el si viata lui si n-o sa-ti fie recunoscator, te inseli amarnic. Si uite asa, ai si psihicul lui puternic !
    3) Aici din pacate cred ca nu am ce contraargumenta. Deformatiile osoase sau ale penajului au efecte negative asupra performantelor aerodinamice ale porumbeilor, asa ca daca nu e un bun crescator de pui nu stiu ce s-ar putea face cu el.
    4) Exemplul cu Carl Lewis !
    Daca vreti rezultate constante, de palmares, urmati sfatul moderatorului, insa daca vrei campioni, cauta-l peste tot si cu orice mijloace, ortodoxe sau nu ! Degeaba tot ajungi in finala, daca nu o si castigi macar o data ! Intreba-i pe olandezi cum sta cu treaba asta !(apropo de fotbal)

  7. Lance Armstrong – ciclist care a castigat turul Frantei de 7 ori consecutiv dupa ce s-a vindecat de cancer. A scris si o carte care merita citita.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Lance_Armstrong

    Cred ca si bolile se impart in 2 aici:
    – care lasa sechele incompatibile cu performanta
    – care se vindeca total.
    Defectele din nastere sunt alta poveste.

    Apropo de pui bolnaviciosi, am avut unul care horcaia urat de tot si veterinarul care mi i-a vaccinat a zis sa scap de el ca nu mai face nimic. L-am lasat in pace si s-a refacut singur fara pastile iar ca matur a prins un loc 2 din 1000+ pasari la o viteza. S-a pierdut la demifond. Probabil ca totusi la fond sau maraton nu mai merge cu mici hibe prezente sau in istoricul medical… daca stie cineva un contraexemplu de pasare bolnava care si-a revenit si a facut norma la fond as fi tare curios sa aflu.

  8. PORUMBEII BUNI SUNT CEI CARE AJUNG ACASA DIN CONCURSURI oricare incepator va da sanse toturor puilor si ii va zbura toate etapele dupa care va merge mai departe cu cei care raman in voliera, abia dupa doi ani de zboruri intensiv va trece la etapa urmatoare alegerea porumbeilor care sunt mai atasati de casa decat ceilalti(cei care ajung mai repede acasa).Am avut pui care pierduse tot penajul de pe el in urma tratament(asa se invata din greseli) si care anul acesta a zburat toate etapele de tara .
    Orice ar spune si cel mai mare columbofil eu raman la ideea ca porumbeilor trebuie sa le dai o seansa chiar daca din intamplate au contactat o boala cat a fost pui nu acelasi lucru si pentru cei care persista cu imbolnavirea.
    Problema cu un pui mic si celalalt mare se rezolva repede daca ai doua perechi care au ouat in acelasi timp schimbi ouale primele doua la o pereche si celelalte la cea de-a doua perechie sau cate un ou la pereche.
    Oricum multa bafta la zboruri .

  9. Multi crescatori nu-si asuma riscul de a pastra porumbei cu probleme de sanatate.
    Dar cum orice regula are exceptii…se pare ca de multe ori , acei porumbei cu probleme de sanatate care au fost tratati separat ,au primit mai multa ingrijire si au simtit ” afectiunea ” crescatorului in mod deosebit, atunci cand au fost angajati in concursuri au clasat mai bine decat fratii sau surorile lor.

  10. Mircea-Galati,
    Va salut.
    Trebuie sa recunosc, si eu fac parte din categoria “celor moi” despre care a vorbit Domnul Andrei. Tin foarte mult la porumbei, si tratez porumbeii ca pe niste fiinte, dar trebuie sa facem distinctie clara intre porumbeii nascuti cu handicap si porumbeii care se imbolnavesc pe parcurs. Orice medicament administrat are repercursiuni asupra ficatului. Dar, asta nu inseamna ca trebuie sa-i eliminam. Nu, nicidecum, acesti porumbei fac treaba buna la categoria viteza pana in 400Km. Aici gresesc multi columbofili, vad ca le vin bine pana la 400 si forteaza nota si ii baga mai departe, si se trezesc ca nu mai vin sau ca vin peste nu stiu cat timp. Pentru mine este clar: odata ce ai tratat un porumbel si i-ai administrat medicamente nu mai trebuie sa-l fortezi la fond sau maraton, chiar daca a obtinut rezultate foarte bune la viteza si face parte din rasa maratonista. Nu fortati norocul! Nenorociti si porumbeii si va faceti si voua insiva sange rau. Cam atat, inima buna, si fiti mai “moi”, parerea mea, ca-i mai omeneste.

  11. am si eu o pereche de seini si mi-au scos un pui trestiu,cand era mic avea aripile mari de tot si lasate in parti era mic si slab,dar nu l-am exterminat i-am dat sansa la viata.si la trei luni dupa cateva antrenamente de doar 37 km,l-am bagat la altu’,si a venit de la brasov,pe primul loc.la doar 3 luni!!!akm reproduce si zboara tot timpul,este febletea mea.da-ti-le o sansa la viata au dreptul sa traiasca,desi akm am 80 chiar dak se mai imbolnaveste cate unul il tratez,fara sa ma gandesc o clipa sa il extermin
    P.S. nu sunt inscris in nici o asociatie
    id meu costy_wahad@yahoo.com

  12. Este un lucru foarte dur sa elimini puii care nu corespund selectiei dar din pacate daca vrei sa ai o familie de porumbei de concurs performanta nu poti avea mila de exemplarele bolnavicioase. Eu puii care nu corespund fizic nu-i elimin omorindu-i, se elimina singuri cu cosul dar puii care una-doua se imbolnavesc, din pacate si cu durere in suflet trebuie eliminati. Recunosc ca pina acuma am fost norocos si nu a trebuit sa elimin prea multi, din fericire neavind prea multe probleme de sanatate.

  13. Pentru mine problema este destul de simpla depinde in ce parte a baricadei te afli si anume:
    Incepatorul si columbofilul experimentat(eventual campion). Spunea cineva ‘invata sa mergi inainte sa alergi’ si aici se aplica acelasi principiu.

    1. Ca incepator nu ai pasari de aceeasi calitate precum un columbofil experimentat. Din acesta cauza este esential sa-ti selectezi porumbeii la zbor(in primul rand) asta insemnand sa dai sansa fiecarui pui cu exceptia celor care afecteaza sanatatea cresctoriei.
    Ca si crescator experimentat iti cunosti pasarile foarte bine si oricum exista un exces de tineri in fiecare an asa ca e chiar indicat sa nu te incurci cu cei care au sanse mici de a clasa in concursuri.

    2. Un incepator trebuie sa invete sa iubeasca porumbeii, sa stie cum se trateaza diferite boli, sa ingrijeasca un orfan sau un ranit. Toate acestea duc la formarea experientei, la formarea lui ca si columbofil.
    Crescatorul experimentat , eventual campion este mai putin predispus sa experimenteze, sa ingrijeasca puii mai putin norocosi sau bolnaviciosi. Asta nu inseamna ca nu a inceput si el la fel (garantat).

    Exemplul care imi vine acum in minte este cel al lui ‘Salvatore’-234-96 al lui Stefanescu Liviu care a si-a rupt ambele picioare + sternul fracturat ca pui si totusi a ajuns campion national la categ general in 1998.
    A da ,era sa uit femela lui Gruescu Sava-161121-04 loc 28 palmares general la olimpiada Las Palmas 2006, batuta in cap de pui si umflata de uliu.
    Care dintre noi ar fi pastrat acesti pui mai ales ca erau scosi in crescatoria proprie, nu au costat 1 ban si nu aratasera nimic la zbor pana atunci. Va rog mai cautati exemple.

  14. Noua romanilor ne place sa tot ” batem apa in piua”. Discutam, rediscutam si polemizam pe tema ABC-urilor columbofile. Niciodata rezultatele de top nu au fost compatibile cu ” moliciunea” si indulgenta. Si daca ar fi sa asemanam ( ca se practica vad:) ) imaginativa o fabrica. O fabrica in care patronul va pastra si va aprecia muncitorii harnici care fac productie si calitate si se va descotorosi de aceia care lucreaza prost lipsesc cand ti-e lumea mai draga si mai au si cate trei medicale pe luna. Si sa nu-mi vorbeasca mie nimeni de dragoste fata de porumbei. Porumbeii sanatosi si cu reale calitati m-ar acuza ca nu-i iubesc daca i-as obliga sa convietuiasca cu toti ” leprosii” sucitii sau prostii. La fel si in fabrica mai sus mentionata, nu cred ca celor buni le convine sa munceasca si pentru cei rai. In columbofilie pentru a avansa trebuie sa selectezi si sa elmini in permanenta ( sau “ma rog ” de cate ori este nevoie) altfel ramai pe loc iar a sta pe loc in columbofilie inseamna de fapt a mege inapoi. Nu stiu de ce dar uneori am impresia ca la nivel de natiune deja, nu prea ne preocupa selectia valoarea si nici chiar munca. Ne complacem intr-o ” dulce labareala” asteptand cate o galusca cate o para malaiata sau vreo sticluta magica de la cineva si acuzand guvernele ca nu ne dau suficienti bani si pe altii care nu ne dau porumbei suficient de buni sa devenim campioni.
    In crescatoria de unde nu se concureaza situatia sta putin altfel. Acolo este admisa indulgenta dar nu prea mult pentru a nu transforma crescatoria in azil de handicapati. Toate cele bune!

  15. ieu detin o femela care a fost obisnuita la 3 crescatori si 2 ani inchisa si anul acesta a clasat bine si a incheiat cu bamberg 1 fara sa claseze ie cit o turturea deci nu stim nici odata ce ie in capul unui porumbel si merita totiiiiiiii o sansa.

  16. Nu poti sa stai dupa fiecare pui cu probleme.Nu poti sa astepti la nesfirsit performanta de la un porumbel,ea e asigurata in primul rind de o sanatate foarte buna.Sanatatea e facilitata de un numar mic de porumbei pe unitate de suprafata in crescatorie.O crescatorie suprapopulata,cu porumbeii inghesuiti …nu este de dorit.Si cum cred ca nici unul din noi nu are probleme de suprapopulare cu campioni,atunci de unde scadem din numarul porumbeilor?

  17. Ce mai vreti, ARDELEANUL a spus tot ce era de zis…
    @ porumbei.ro mai spune`ti`ne inca unu ca ciclistul mai sus mentionat !
    Pai sunt un caz la 10 milioane daca nu mai bine…
    Pai sa se chinuie cine o vrea cu rapciugi de pui ca sa prinda sansa aia la nush cate milioane =))

  18. Ex: o masinarie fina ultraperformanta si scumpa.daca o piesa se defecteaza atunci ai un ca…….t scump fara valoare.asai si cu porumbeii te coasta mult sai pregatesti sai intreti si rezultate zero.daca au ori ce problema marunta deja randementul scade .deci tre sa fie in stare perfecta ^si unsa din cand in cand^ nu se poate sa dai o sansa la porumbei slabi ca osai traga inapoi si pe ceilati.vor fii primi care se inbolnavesc.prin selectarea celor mai puternice exemplare se ajunge la o crestere a rezultatelor pozitive.mai bine concurezi cu 10 super sanatosi pe care te poti baza si le oferi tot ce trebe decat sa ai patruzeci si nu te poti baza pe toti numai pe zece si restu treizeci numai sperante.ajungi sa distrugi sansele si la aia zece ca nu le mai poti oferi produsele care trebe ca 40 masnca mult si aia bolnaviciosi ajung sai imbolnaveasca si pe ceilati.cele scrise mai sus toti crescatori cu experienta o stiu, ii ca o lectie bine invatata pe propria piele.vant in pene

  19. Anul acesta m-am hotarat sa le dau o sansa si celor care erau un pic bolnavi , dar la primul antrenament de 30 de km toti, dar efectiv toti aia 11 care nu erau bine au clacat,deci fratilor parerea mea este ca cei slabi nu au ce cauta in cotete. Am observat si altceva – cand restul puilor au scapat de aia 11 care erau un balasat zboara mai bine, este altceva.

  20. Nu conteaza la un porumbel voiajor : culoarea , penaju , musculatura , ochii dar CONTEAZA cel mai mult CAPUL!!! niciodata sa nu te iei dupa unu si altu..i-al pe ala ca ii frumos..sau uite ce pene are .nu! il cumperi dupa performante. Prietenul meu MOGA IULIAN anul trecut campion national pe tara cu o femela de 08 mi-a spus ca acea femela a pierdut-o la un antrenament in 2008 la Lipova 130km..a pierdut-o si i-a venit dupa o luna si la sfarsitul sezonului a devenit campion national cu acea femela. nu ii suci capu daca nu vine de la concurs la timp caci nu sti cum va merge mai tarziu..bafta!

  21. Robert ,care au sufrrit carente in pene ,toate pleaca de la metabolizm,poate fi de vina si tratamentele ne respestate,sau hrana,dar nu iti face probleme,e o afectiune de ficat si fisatul find singuru organ ce se regenereaza,uitate in cioc la ei si vezi daca virful limbi e vinat,pentru tricomonoza nu iti fa probleme daca ai tratato ? iti las nr de tel 0744 285148 daca vrei sa iti spun mai multe,nu prea imi place sa public romane,va doresc vint in pene cu puii.

  22. parerea mea e sa lasam cosul sa decida daca vreuna din ideile enuntate mai sus este sau nu valabila, sunt cazuri de pasari care in tinerete au suferit de diverse boli si mai tz au dat rezultate foarte bune in concursuri sau au devenit reproducatori de prima mana( aici intervine insa calitatea si cunostintele crescatorului in materie de medicina veterinara columbofila cunostinte fara de care eu unul inclin sa cred ca nu se pot face performante in sportul acesta)

  23. prima idee misa intamplat si mei am avut 3 pui bolnavi am iam trat si anul viitor iam inbarcat la maturi pima atapa am venit ultimi iar a 2 nu iam mai vazut eu cred ca boala le slabeste organismul

  24. Schemacher spunea urmatorul lucru – din pacate nu avem garaj de reparatii iar porumbeii al caror motor se caleaza usor nu ne sunt de nici un folos pt ca nu avem unde-i repara. Daca vrei sa ajungi nr 1 nu trebuie sa ai mila, nici de ei, nici de buzunarul tau, nici de programul tau, nici de familia ta, de nimic in lume. Am ajuns la nivelul acela la care daca nu-ti dedici 4 – 5 ore pe zi pt porumbei nu mai iesi campion niciodata. Nu elimin puii cu sternul stramb, insa cei rahitici, care cresc prost, al caror penaj nu se dezvolta normal nu vor ajunge in TOP niciodata. Acum intervine decizia crescatorului – sa fie mereu cu cusca plina, cu oxigenul consumat si de buni si de rai sau sa incerce sa scape de cei slabi. a doua varinata e mai sanatoasa.

  25. bun si eu sunt incepator si venind vorba de puii de porumbel am si eu 2 nelamuriri:
    1.voi cum alegeti doar pui cei mai buni avand in vedere ca la o tura de pui nr porumbeilor se dubleaza
    2.am doi pui de 3 sapt care au pete galbene pe fund picioare,cioc….in urma cu 3 zile mam linisitit spunandumi un alt columbofil ca sunt doar de la caldura,Dar astazi soc unul dintre pui a murit(a intepenit)cu ochi si ciocul deschis. oare de la ce a murit???

  26. eu am avut cazuri in care unul din frati ramasese mult mai mic dar a crescut si am reusit sa il zbor pana la 280 km

  27. asa e la inceput, dar odata cu repetarea greselilor ai sa inveti si ai sa faci tratamentele cu ceva inainte de imperechieri, stiut fiind ca tratamentele nu sunt indicate in timpul inmultirilor indiferent de specii

  28. Eu personal am avut un pui care sa inbolnavit de triconomoza,tin sa mentionez ca era in timpul concursurilor avea clasata parca o etapa de viteza si am fost nevoit sa il las acasa pt a-l insanatosi.Ce ma bucurat cel mai mult este faptul ca dupa ce si-a revenit am inceput din nou sa il zbor si din 4 angajari total are 4 clasari in primii 5 fiind porumbel de echipa,din pacate sa pierdut la o etapa urata de la Gyor de acum o saptamana unde s-au pierdut mai multi de jumatate la toti crescatorii dar astazi l-am gasit in voliera acasa intr-o stare deplorabila,ma si mir cum a mai putut ajunge acasa.Deci eu nu cred ca porumbeii dupa un tratament de trico de exemplu nu are rost sa ii mai zbori.Fiecare e liber sa faca ce vrea dar de multe ori noi nu le dam ocazia porumbeilor sa ne arate ce pot.Succes in continuare la toti columbofilii care sunt in plin sezon cu puii.

  29. buna seara.as dori sa mentionez faptul ca sunt incepator,dar, nu mi se pare corect ca un pui resppectiv un matur bolnav s anu primeasca o sansa.daca se insanatoseste,poate…iese campion.si eu am avut multi pui si maturi bolnavi si i-am doftoricit cat am putut eu mai bine apeland si la serviciile doctorului veterinar si sunt sigur ca voi avea.dar acesta nu este un impediment creeat pentru “a ma usura” de un porumbel.si ce daca este bolnav?este oare prea greu sa il pune intr-o cusca izolat si sa-l tratam, sau suntem prea comozi?va rog sa-mi spuneti, daca ecesti porumbei reprezinta o parte din dumneavoastra, atunci dece ce unii mai slabi, mai bolnavi sau care nu au un edigree atat de mare sunt indepartati prin anumite mijloace?sa spunem ca vi s-ar imolnavi un campion(Doamne fereste!).ce ati face in aceasta situatie? va rog sa nu luati in nume de rau cele spuse mai sus.cu respect, ionut.

  30. va rog sa-mi scuzati greselile de ortografie.vant in pene

  31. daca tu te-ai fi nascut bolnav parintii tai ar fi trebuit sa-ti ia sansa la viata ?nu cred ,asa e si cu pui care se nasc cu sternu putin stramb sau se inbolnavesc eu am vazut la cnv pui cu foarte multe defecte la nastere si sia revenit dar nu complet si in urmatorul an a fost zburat si a facut norma la demifond .asa ca nu tre sa te ei dupa parerile altora mai bn faci ce te taie capul ca din greseli se invata nu sa nascut nimeni invatat.bafta si vant in pene







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *