Singura carte care s-a scris despre o rasa romaneasca este PORUMBEII GALATENI de Ovidiu Leonte. Desi este contestata de unele persoane, exista crescatori batrani care pot confirma ca cele scrise acolo reprezinta purul adevar despre aceasta rasa. Voi da cateva citate din aceasta carte care reflecta exact potentialul rasei si ne da o “luminita de la capatul tunelului” spre care ar trebui sa tindem toti crescatorii acestei rase.
Asadar:
“In general, la porumbei, zborul este foarte variat. Porumbelul galatean are un zbor usor si rapid. Deci, el este prin excelenta mai intai un foarte bun zburator de altitudine, concurand cu oricare din rasele de porumbei romanesti sau straine de zbor, invartitura fara asemanare ca executie si frumusete…….. (Leonte – pag. 86)
Fiind un porumbel cu zbor de altitudine, el se inalta decoland de jos de pe columbar sau de pe odihnitor cu ridicarea corpului printr-un salt in sus, cu batai de aripi repezi, de sus in jos si dinainte inapoi. La ridicarea in aer si asigurarea orizontalitatii, aripile executa miscari cu o frecventa de 5-8 batai pe secunda, deplasandu-se in acelasi timp cu o viteza de 8-9m/sec. Luarea de inaltime se face prin rotiri in jurul columbarului, inaltandu-se in spirala “pilotand” cu ajutorul cozii si al aripilor.
Intr-un timp care variaza intre 7′-9′-16′, exemplarul sau stolul zburat a prins relativ inaltime, putand fi vazut cu ochiul liber cu alternante aparitie-disparitie. Dupa un anumit numar de ore executate in zbor, urmeaza aterizarea. Exemplarul sau stolul zburat coboara din inaltime rotindu-se deasupra columbarului ca si la decolare sau executand loopinguri de toata frumusetea, tumbe in siraguri scurte sau lungi, oblic sau vertical, cu opriri spontane si plutiri line. Apoi aterizarea propriu-zisa. (Leonte – pag. 87)
Zborul porumbelului galatean are trei faze: decolarea, zborul sustinut si aterizarea. In faza zborului sustinut, zburatorul galatean trece prin trei etape: etapa I-a – zborul de mare inaltime, etapa a II-a – zborul cu alternante de aparitie-disparitie si etapa a III-a – zborul de disparitie (Leonte – pag. 89)
Zborul la mare inaltime se caracterizeaza prin ridicarea solitar sau in stol a porumbeilor, intr-un timp relativ scurt 7′-10′-15′ la o inaltime abia vizibila cu ochiul liber, neputand sa se distinga forma sau culoare exemplarelor zburate, aparand ca punctele ce se rotesc in cercuri mai mici sau mai mari deasupra columbarului sau se deplaseaza intr-o directie sau alta.
Zborul cu alternante aparitie-disparitie, asemanator zborului la mare inaltime dar cu disparitii din campul vizual perioade de timp se numeste si zbor de “licarire”
Porumbelul de zbor si invartitura rasa galateni, efectueaza in acest caz de 3 pana la 11-12 ore de zbor la altitudini ce variaza intre 2000-3000 si chiar 3500 m. (Leonte – pag. 93)
Zborul la mare inaltime, prelungirea duratei zborului ramanand noaptea pe sus, invartitura, sunt caractere de rasa. (Leonte – pag. 96)
Observatiile si cercetarile efectuate de catre un grup de cercetatori ai clubului specializat “Columbina” din Bucuresti, au dus la concluzii demne de retinut. Antrenend un numar de elemente riguros selectionate, ei au observat deosebiri de comportament in zbor, mai ales la inaltarea in timpul barem acordat de regulamentul de zbor 7′-9′-15′. In unele zile din lunile iunie-iulie, stolul zburat lua inaltime in timp record de 2′-3′-5′, disparand pe cer. Dupa 2-3h, cerul senin la inceput, devenea o ingramadire de nori cumuls. Temperatura de 20-22 grade la lansare scadea la 18-19 grade. Ploaia, in urma unei rafale puternice de furtuna se transforma in grindina. La aterizare, dupa 4-5h de zbor, porumbeii surprinsi sus, nu prezentau penajul umed sau semne ca ar fi intampinat greutati deosebite in zbor. (Leonte – pag. 98)
Impartind sezonul de zbor in doua etape 15 aprilie-30 iunie si 1 septembrie- 30 octombrie, crescatorii cu experienta au reusit sa obtina rezultate deosebite ridicand media orara de zbor in zilele de antrenament de la 3 pana la 5 ore si de 9-10 ore in cadrul concursurilor, fara ramanere noapte in zbor, pe sus. (Leonte – pag. 101)
La porumbeii de zbor, invartitura nu diminueaza zborul asa cum mai sustin si astazi inca unii crescatori. Efortul depus de un porumbel ce poseda o asemenea calitate, se realizeaza si prin antrenament. Selectia si ameliorarea porumbeilor zburatori se face in primul rand dupa criteriul zborului si, numai in mod secundar, se iau in considerare si anumite caractere morfologice externe…
La porumbeii galateni, invartitura este de mai multe feluri si foarte variata. Mai intai trebuie stabilit faptul ca in zborul de disparitie, exemplarele care zboara nu se invartesc, preocuparea de baza fiind sustinerea efortului cerut de zbor, orientare si lupta continua cu o serie de curenti de inaltime si orizontali ai aerului rarefiat, cu eventualul atac al rapitoarelor, etc. Este o conditie in care si instinctul dirijeaza functionalitatea aparatului locomotor.(Leonte – pag.102).
In general, invartitura apare in zborul de aparitie-disparitie si mai ales in timpul coborarii la columbar dupa efectuarea zborului.
Un singur fapt este cert si vizibil, acela al aparitiei punctelor – nu se distinge forma sau culoarea – si al disparitiei lor, actiune datorata dupa cat se pare invartiturii, la care apreciere, un rol deosebit il are si actiunea razelor soarelui, al dispersiei luminii in general. Cateodata invartitura este efectuata la o inaltime relativa la care se pot distinge forme sau culori, mai ales peneli uni, corbii, rosii, galbenii, etc. (Leonte – pag.107)
STANDARDUL – ZBORUL SI INVARTITURA (JOCUL):
Calitatea si caracteristica de baza: zborul in puncte si disparitie de la o ora si treizeci de minute in sus, uneori cu ramaneri noaptea pe sus. Invartitura stransa, in siraguri, mai mici sau mai mari, pe diferite parti, cu oprire fara cadere in coada; jocul de cadere nu este propriu rasei.
Defecte pregnante: lipsit de calitatea zborului, osatura necorespunzatoare (capul mic, gene subtiri si rosii, cioc subtire sau foarte scurt, excesiv de lung), structura si tinuta necorespunzatoare, culoarea penei fumurie, frecventa la baltatii pe vanat. (Leonte – din standard, pag. 133)
Columbofilii maghiari, de exemplu, cunosteau bine celebrele rase de zbor si joc romanesti din Transilvania si Banat, mai mult chiar, unii crescatori “incercasera” sa “lucreze” o imperechere intre rasa porumbelului Ciung de Ploiesti si rasa porumbelului Barzat de Budapesta, marind numarul de ore zburate si felul zborului depasind astfel recordul Tipplerului englez stabilit in anul 1893 cu 14 ore si apropiindu-se de cel actual stabilit in anul 1963 de Wilt Lowatt din Staffordshire (Anglia) de 20’si 10” in conditiile stabilite de regulamentul concursului intocmit atunci.
Dar mai era si zburatorul galatean! “Rotitorul de Dunare”, denumire sub care este cunoscut in Ungaria, porumbelul romanesc de zbor si invartitura Galatean (descris in lucrarea Dr Szucs si Dr Szecsenyi, aparuta in anul 1965 la Budapesta), cu zboruri la disparitie, mergand de la 11′ pana la 18′-20′ in cazul ramanerii noaptea pe sus, cu joc in siraguri lungi, cu frumusetea osaturii si nuanta culorii, cu o varietate in baltaturi de neegalat. (Leonte – pag. 138)
Ca sa dau un exemplu despre forta si vitalitatea acestei rase – povesteste mai departe crescatorul Nicolae Machidon….. eram licean cand aveam acesti porumbei romanesti galateni – “patati”. Imi iesise in porumbaria mea, din gaoace, un pui dintr-o “pamantie” si un “patatel” pe vanat, un alb care zbura ore in sir la disparitie. Cand venea la columbar, tragea cate un sirag de tumbe de toata frumusetea si ma gandeam in sinea mea ca odata va ramane “agatat” in salcamii inalti de la poarta. Vara, cand ne duceam cu copiii in insula trecand Dunarea (insula Brailei N.A.) luam cu mine porumbelul si ii dadeam drumul de acolo. De cateva ori, i-am dat drumul de la Gheced si o data de la Macin. Intr-un an am plecat intr-o excursie cu scoala la Tulcea luand si porumbelul cu mine intr-o prinzatoare de sticleti. Cand am ajuns la Tulcea, i-am dat drumul! Intr-o ora si jumatate a fost acasa. Iata deci, acestea sunt calitatile acestei rase de porumbei romanesti: zborul la mari inaltimi, invartitura si un puternic simt de orientare, venind de la distante apreciabile ca si stramosii lui Rollerii orientali intrebuintati candva la turci drept o posta rapida intre raialele lor de la Dunare.
…..Sunt galatean de origine, istoiseste Petrica Tanase si in curtea noastra din cartierul Postei am deschis ochii pe acesti porumbei de zbor si invartitura romanesti carora le spunem galateni. Tin, este adevarat, la frumusetea acestor porumbei, calitatea de zbor si joc nemaipunand-o in discutie, ea trebuind sa raspunda exigentelor, calitatilor si caracteristicilor de baza ale rasei: zborul si invartitura. Am vazut porumbei de mare zbor la renumitul crescator Ionel Gheorghiu din Galati unde imi petreceam majoritatea timpului meu, cand eram copil. Imi placea jocul acestor porumbei, executat strans pe doua-trei parti sus, la altitudine. Este gresita teoria impartasita astazi de unii ca un porumbel din aceasta rasa trebuie sa insire tumbe cu nemiluita, cat si aceea ca nu trebuie sa joace deloc.(Leonte – pag. 156)”
Concluzia o tragem fiecare dintre noi iar de fiecare data cand ne vedem porumbeii la zbor sa ne gandim la aceste randuri si sa calculam cam ce parte sau particica din aceasta rasa avem in voliera si sa ne punem intrebarea: sunt niste umbre ale trecutului?
Trimis de Barboianu Ionut
Nu am de gand sa cresc Jucatori de Galati, cel putin deocamdata, insa mi-am cumparat doua perechi de galateni (la cateva luni diferenta) pentru a-mi ridica pagii in zbor (ca altitudine) si ca durata. Esec total! Chiar Ionut m-a avertizat ca s-ar putea sa zboare mai mult si sa joace mai bine pagii decat galatenii si asa a si fost!
Concluzia la care am ajuns este si concluzia la cara au ajuns voiajoristii : NU SE MERITA SA PIERZI TIMPUL CU CIURUCURI DIN PIATA SAU DE AIUREA, CEL MAI INDICAT ESTE SA-TI ACHIZITIONEZI EXEMPLARE DE LA CRESCATORII RECUNOSCUTI, EVENTUAL CARE PARTICIPA LA CONCURSURI!
”Galatenii” care azi zboara decent astazi [de la 3 ore in sus],nu stiu daca ar fi avut loc in cusca unui crescatorii mentionati de Leonte,din simplul motiv ca pe vremea aia nu exista asa ceva,”galatean” de 400-450 de grame.
La ceilalti,punindu-se accentul pe baltatura uniforma,forma capului[berbecati],neglijarea pina la urma a calitatii fundamentale a rasei,zborul si jocul,a dus la calitatea slaba a porumbeilor in zilele noastre.e greu sa ii faci sa zboare 15 minute,ce sa vorbim de disparitie …Rezultatele obtinute in concursuri de crescatorii de la Roller club,unde rar s-a depasit 3 ore de zbor de catre un concurent,cu unele zboruri de sub 1 ora demonstreaza ca mai avem mult de lucrat ca sa ajungem la ce scria Leonte,la porumbei si la metodele de antrenament pentru concursuri.Comparatia cu rase ca tipplerul englez nu isi are rostul,ei ii zboara dupa un regulament foarte strict de 100 de ani si stiu cum sa ii antreneze
http://www.ntu.tipplers.com/flying-competition-results-2010.html
Una din marile greseli ale lui Leonte este cea legata de incercarea de a introduce o expresie nemaiauzita pana la el: “invartitura”! Ce-i aia bre?Bonatiu ii numeste pe zburatori cu termenul de “rotitori”. Care ar fi diferenta semantica intre “invartitura” si “rotitura”? De ce sa nu foloseasca cuvantul mult mai clar si lipsit de echivoc “joc”? Pentru ca Jucatorii de Galati asta au fost si asta si sunt: porumbei de zbor si joc. In cazul unei rase si asa destul de ambigua asa cum este Jucatorul de Galati, orice alta expresie este menita sa aduca mai mult confuzie in randul cititorilor care iau de bun tot ceea ce citesc.
“Porumbelul de zbor si invartitura rasa galateni”….sincer nu am mai auzit de rasa asta “galateni”. De rasa Jucator de Galati am auzit inca din cartile lui Peterfi de acum 50 de ani, rasa omologata acum si la nivel european. De rasa asat numita asa vag “galateni”, sincer, nu am mai auzit. Parca s-ar referi la toti locuitorii Galatiului sau macar la toti porumbeii din acest oras carea zboara si se invartesc. Dar unii crescatori din Galati au si alte rase care zboara si se invartesc deosebite de Jucatorii de Galati……
“La porumbeii de zbor, invartitura nu diminueaza zborul asa cum mai sustin si astazi inca unii crescatori”..si eu care credeam ca efortul de torsiune asupra aripilor in timpul jocului oboseste intr-un fel muschii aripii…dar poate am gresit..nah!
“Selectia si ameliorarea porumbeilor zburatori se face in primul rand dupa criteriul zborului”..totusi..parca era vorba de o rasa de porumbei jucatori. E adevarat ca unii dintre ei au un zbor deosebit dar, totusi, este vorba de o rasa de jucatori, ba mai bine, de o rasa de rolleri.
“In general, invartitura apare in zborul de aparitie-disparitie si mai ales in timpul coborarii la columbar dupa efectuarea zborului”…chiar asa? Numai atunci?? Si cu restul ce facem??
“STANDARDUL – ZBORUL SI INVARTITURA (JOCUL):
Calitatea si caracteristica de baza: zborul in puncte si disparitie de la o ora si treizeci de minute in sus, uneori cu ramaneri noaptea pe sus. Invartitura stransa, in siraguri, mai mici sau mai mari, pe diferite parti, cu oprire fara cadere in coada; jocul de cadere nu este propriu rasei.”
Poi parca caracterul de baza este jocul, ca doar sunt rasa de jucatori….sau ma insel eu??
“Defecte pregnante: lipsit de calitatea zborului, osatura necorespunzatoare (capul mic, gene subtiri si rosii, cioc subtire sau foarte scurt, excesiv de lung), structura si tinuta necorespunzatoare, culoarea penei fumurie, frecventa la baltatii pe vanat. (Leonte – din standard, pag. 133)”
Chiar asa? Numai lipsa zborului e defect pregnant? Atunci lipsa jocului ce e?? Defect nesemnificativ? Cred ca ne vindem singuri caciula….
“Concluzia o tragem fiecare dintre noi iar de fiecare data cand ne vedem porumbeii la zbor sa ne gandim la aceste randuri si sa calculam cam ce parte sau particica din aceasta rasa avem in voliera si sa ne punem intrebarea: sunt niste umbre ale trecutului?”
Concluzia este ca Leonte a fost un mare povestitor. Totusi, cititi cu oarece sint critc tot ce va cade sub ochi…. Dar daca ne comparam cu ce scrie in Peterfi ce obtinem?? Tot umbre ale trecutului?? Sau cu ce scrie Bonatiu??
De meditat si la aceste intrebari….
Cu deosebita stima.
foarte frumos….Nu stiam chestiile astea…eu sunt cu voiajori.
Una din erorile fundamentale care se fac atunci cand se pune in discutie rasa asta este metoda comparatiei,mai exact comparam istoriile scrise de Leonte cu niste chestiuni foare concrete din zilele noastre.SI suntem foarte contrariati ca ne da “cu virgula”.Cata vreme performantele acelea descrise in carti nu sunt certificate in niciun fel ele raman doar simple povesti.Venim azi si spunem ca rezultatele obtinute de cei care zboara la RCR sunt slabe comparativ cu ce-ar trebui raportandu-ne la ceea ce citim in Leonte dar toate rezultatele alea extraordinare de demult nu sunt certificate de absolut nimeni. A zburat Leonte vreodata porumbeii in concurs,sau oricare alt nume pomenit de el in cartea sa,si a obtinut niste rezultate pe care astazi,comparandu-le cu ce reusim noi,sa ne faca sa rosim?! Absolut nimeni!!! Si-atunci despre ce vorbim?!
A credita fara restrictii orice afirmatie pe care o citim prin carti fara a o putea dovedi in niciun fel mi se pare dovada clara de ignoranta si de neadecvare la realitate.SI-am sa va dau un exemplu foarte concret despre cat de mare e uneori prapastia intre ceea ce putem citi in carti si realitate.In cartea “Porumbeii” a lui Gheorghe Bostina-Lipanesti,aparuta in 1935,autorul,vorbind despre porumbeii castanii pe care-i crestea pe la 1910-1920,printre altele,face si urmatoarele afirmatii:”Dresati sa zboare in fiecare zi si dusi treptat la distante din ce in ce mai mari de casa,in scurt timp,datorita simtului lor de orientare foarte dezvoltat,iutelei si rezistentei lor la zbor,veneau acasa de la distante de sute de km”.Citesti asa ceva si nestiind exact despre ce-i vorba a-i fi tentat sa spui “vai,ce porumbei grozavi erau aia”,numai ca,din pacate afirmatia aia e o mare gogorita fiindca noi putem admite ca in trecut porumbeii castanii erau buni zburatori de inaltime,dar ca mai si veneau de la distante de sute de km e chiar pura inchipuire.Tot asa,multe din performantele pomenite de Leonte in cartea sa pot fi simple “povesti vanatoresti” in fata carora nu e cazul sa cadem de-a dreptul prostiti in admiratie.Pana una-alta,istoria performantelor jucatorilor galateni e doar una orala si in mod clar plina de subiectivitate si-ar fi cazul s-o privim cu mai multa circumspectie.
Sunt ferm convins ca cele relatate de domnul Ovidiu Leonte in cartea sa sunt 100% adevarate pentru simplu motiv ca am avut si am asemenea porumbei in cusca..(zbor 4 5 6 h cu joc foarte bun) deci se poate.nu cred ca sunt vorbe goale. precizez ca aceste performante le am observat la baltatul pe vanat.Am avut si baltati pe negru si pe galben si pe rosu si din pacate nu prezentau aceleasi calitati,in special la zbor..cred ca aici s a generalizat si nu era cazul.(din ce am vazut practic),mai sunt si exceptii sunt sigur dar in mare cred ca celelalte varietati nu ajungeau la performantele respective. Sa l acuzi pe Leonte ca minte m i se pare lipsa de respect , sa incerci sa negi trecutul atunci la ce sa ne asteptam de la viitor?….In carte sunt date interviuri cu majoritatea crescatorilor vechi ,chiar toti sa minta?? ma indoiesc.Sunt sigur ca si azi sunt crescatori care mai au porumbei de valoarea aia care pot confirma ca intradevar calitatile acestori porumbei nu s au pierdut definitiv…
Pentru cei care vor sa praseasca aceste rase un articol foarte bun si pentru mine care am doar voiajori este destul de Ok!
Am si eu un prieten de are numai porumbei cum povesteste domnul Leonte. Zboara peste 5 ore si joaca puternic, numai siruri lungi dar numai maslinii, are toate culorile dar ceilalti nu sunt asa buni ca masliniii. Ce motiv aveau toti crescatorii aia sa isi umfle rezultatele, ca doar nu ii vindeau mai scump dupa aia si oricum pot fi verificate toate clasamentele vremii? Performantele foarte bune nu pot fi demonstrate mereu, mai vine un uliu, mai sunt curenti sau e prea cald, domnul Leonte are sigur dreptate in tot ce povesteste in cartea lui. Porumbei ca cei descrisi de el sigur mai exista numai ca au crescut putin mai mari, cam cat un voiajor, li s-a umflat capul ca la misirlii, nu mai sunt lasati sa zboare si rezultatele se fac in targ nu in clasamente.
Definitia rasei presupune grupuri de populatii din cadrul unei specii care se caracterizeaza prin insusiri comune de ordin fiziologic si morfologic si care sunt fixate ereditar.In cazul ‘galatenilor” ca ei sa poata fi considerati o rasa e absolut necesar ca toti,indiferent de culoarea penajului sau baltatura sa aiba aceleasi caractere,inclusiv performantele de zbor.Daca avem de-a face cu caractere morfologice precum si cu performante sportive diferite asta presupune si o baza ereditara diferita.Ceea ce inseamna ca ei nu sunt una si aceeasi rasa decat daca vrem cu tot dinadinsul sa fortam limitele logicii.Nu mai exista nici o alta rasa la care performantele sportive sa fie diferite si asta in legatura cu culoarea penajului.Iar in cazul ‘galatenilor” nu vorbim de tot ce inseamna porumbel de culoare vanata ci doar de anumiti baltati pe vanat care se diferentiaza de ceilalti baltati pe vanat ca si de oricare alta culoare nu doar din pricina zborului ci si din evidente considerente morfologice.Leonte,ca tot e vorba despre cartea scrisa de el,pe langa alte inovatii pe care ni le-a propus acolo,ne vorbeste si de-o varietate “ameliorata” a baltatului pe vanat fara insa a ne spune insa nici de unde vine,nici cine a facut-o si cum si ,foarte important,care-i sunt caracteristicile,dincolo de alea morfologice din care intelegem ca sunt evident mai mari decat restul.Dar din punctul lui de vedere si astia tot “porumbei de zbor si invartitura”ar fi ,laolalta cu toti ceilalti apartinand rasei jucatorilor de Galati.Iar pe considerentul asta astazi multi se fac a compara merele cu perele minunandu-se ca nu au acelasi gust.
Probabil ca daca multa vreme ambiguitatile din descrierile rasei jucatorilor de Galati au permis multora sa experimenteze orice,macar ultima varianta de standard,cea omologata la EE,chiar daca vizavi de descrierea caracterelor fizice mai are si lipsuri,are marele merit ca limpezeste lucrurile din punctul esential de vedere al caracteristicii de zbor,in sensul ca jucatorul de Galati trebuie sa fie un porumbel de tip roller,adica un porumbel care se ridica la inaltime si face in timpul zborului snururi lungi ca si modalitate de joc.Cine a priceput cum stau lucrurile procedeaza in consecinta,cine nu,continua de-a surda sa-si denumeasca impropriu porumbeii pe care-i creste doar de dragul pastrarii unei titulaturii cu oarecari rezonante nu numai la noi ci si prin alte tari unde rasa si-a gasit adepti.
Buna
Domnilor tin sa va felicit pt observatile pe care le prezentati fiecare din perspectiva din care se raporteaza la subiectul cu privire asupra acestei rase numita Jucatori de Galati care este singura denumiore corecta si puctul de vedere personal.
Chiar daca personal cresc aceasta rasa Jucatori Galati de peste 4 deceni si multe aspecte in ce priveste istotia acesterase la cunosc din experienta personala si nu din carti scrise de vreun autor sau altul.
Cartile ce au aparut leam citit doar pt a putea invata din experientele altora si pt a intari ca cele traite de mine nu au fost un caz singular ci un caracter raspindit in masa pe la crescatoti acestei rase din acele vremuri.
Cu toate aceste cred ca e corect sa recunoastem ca in toate cartile aparute sau strecurat si multe greseli si expresi ce nu pot fi incadrate in rasa Jucatori de Galati sar acest fenomen nu apartine doar Jucatorilor de Galati ci este un fenomen ce apare in toate cartile indiferent de profil sau subiectul discutat si in cazul de fata absolut la toate rasele.
Iar aceste greseli apartin tuturor celor implicati in tot lantul de la autot pina la cei care au legato pt a o face disponibila pt distribuire.
Iar cine nu recunoaste aceste lucruri poate fi incadreat doar ca reu intentionat pt a discredita un auror sau eventual pe toti sau de ce nu chiar pe toti din dorinta de a creia o istorie in ce priveste rasa care a inceapa cu perioada de chind domnia lui se numara printre crescatori considerind ca totul incepe cu experientele lor personale si cu fazale de care le parcurge rasa in perioada pe care din intimplare domnile lor o cunosc.
Chiar daca cele ce sec desfasoara in cadru RC R sint realitati iar in ce priveste rezultatele obtinute sint documentate si reale si in acelas timp este cel mai bun lucru si petrecut in ultimi 30 de ani in cadru organizat cu privire la Jucatori de Galati si nu numai pt ca la RCR se promoveaza si alte rase ce pot presta zbor si joc iar acest lucru trebuie sa il recunoastem asumindul ca singurul lucru pozitiv din timpul in care traim pt rasele de AGREMENT din tara.
Totusi asta nu ne da voie nici celor care au contribuit la organizarea RCR chit nici celor lalti ce iam sustinut doar moral din motive X unele personale justificate sau nu sa anulam tot trecutul si istoria acestei rase numita si inregistrata pt omologare EE sub Numele JUCATORI de GALATI si nu alceva.
Asta doar asa daca detinem putine decenta pt a recunoaste ca rasele de agrement la general de pe la inceputul anilor 80 au trait o perioada intensiva in care sa incercat trasnsformare lor in rase de Ornament ( Expozitie ) disparind orice fortma de promovare a caracteristicilor de basa a raselor de Agrement in cazul Jucatorilor de Galati Zor de inaltime si Joc in forme diferite.
Decdi stimati domni iubitori a acestui sport fantastic cu preselectie a Jucatorilor de Galati haideti sa plecam de la realitatea concretizata in competitile organizate de catre RCR.
Bucurindune de faptul ca RCR a aparut in ceasul al doisprezecelea si inca rasa Jucatori de Galati mai are o sansa sa revina la aptitudini mai bune chiar daca poate no sa mai revina la acele aptitudini pe care uni din noi am avut ocazia sa le vedem pe viu find martori eveniomentelor ce poare fi ca un reper pe termen lung pe care chiar daca nu il vom atinge dar e totusi pozitiv demersul.
Pt ca se pute incadra si in categoria opusa ca si pt multe alte rase ce detin doar nume din grupa Agrement iar caracteristicile sint perdute pt veci din genele acelor rase iar prezetarile facute pe saitul RCR sint o dovada oncreta ca Rasa aceasta pe care noi o iubim mai are o sansa buna pe care o putem folosi.
Eu inceleg ca uni cu greu pot sa accepte ca ei nu au avut parte sa traiasca pe viu unele descrieri si aptitudini prezentate si sustinute de sute de crescatori din nainta de perioada celor 30 -35 de ani incare sa facut selactie doar pe criteri de aspect.
Dar stimati domni ce pretindeti ca iubiti aceasta rasa Jucatori de Galati cred ca daca energia pe care o depuneti pt a discredita pe cei care siau facut datoria in vremea lor fata de Jucatori de Galati ba si fata de generatile urmatoare lasind si marturie cu prezentari in felul in care sau priceput ei mai bine pe care uni sa straduiesc sa le numeasca povestiri ce nu ar avea veizi doamne probe reale.
Dar am si eu o intrebare in acei ani din acele vremuri ce dovezi concrete ar fi putut fi aduse atita timp chit la nivel de tara nu sa organizat astfel de competiti in mod oficial pt ca vreo oficialitate a vremi sa fi intarit autenticitatea experientelor traite de crescatori la nivel de colegi din vecinatatea apropiata.
Oare doar lipsa acestor hirti schima viata cuiva sau realitatile treita pe viu hai domnilor sa fim seriosi ca daca sinceritate si adevaruile unui om de caracter se regasesc doar in chiteva smnaturi sau o stampila de pe o foaie.
Iar in lipsa lor sintem pregatiti sa demigram toti stramosi ce sau straduit sa ne tranzmita si noua ceva nu cred ca omeni simpli ce au crescut si tranzmis rasa pina la noi au pus valoare pe aceste foi de hitie si nu cred ca cineva ar ingrijo o rasa in vremuri grele fara sa fie motivat de pasiune mai presus ce depaseste toate dovezile.
Cred ca ar fi mult mai pozitiv ca aceias negie sa fie folosita pt a reda chit mai mult posibile din acele acele caracteristici in loc sa demigram istoria stamosilor si a rasei pe care ne place sa afirmam ca o iubim doar pt ca noi ne aflam in urma perioadei Expzitiei din cei 30 – 35 de ani.
Sau cei care participa azi la RCR care detin probe realitati de azi .
Dar detin domnile lor cei care pun la indoiala experientele pe care uni leam trai probe cu alte valori din acele vremuri si pot dovedi contrariul cu cele pe carec descrise in carti.
Sau cu cei sint ei mai credibili si mai de caracter doar pt ca ei nu detin nici probe chit nici experiente chiar si fara dovezi concrete.
Dar ori cum daca doar lipsa experientelor chit si a dovezilor var face indreptatiti sa defaimati atit stamosi chit si raseöl pe care stramosi leau creiat si pe care generatiea noastra sa dovedit ca nu sint instare nici sa o pastreze.
Eu din lipas de paragrafe si stampile de la concursuri ce bu au fost orgasnizate ramin cu amintitile personale si cele edescrise prin carti pt ca recesiune a avut loc si in crescatoria proprie.
Unele personale altele pt ca mam increzut in alti ce au facut infuzi necontrolate iar altele din motive naturale pe care pot doar sa le regret dar ai face mincinosi pe cei ce au crescut Jucatori de Galati inaintea mea sau contemporan ma abtin.
Dar cei ce va credeti indreptatiti si va pricepeti nu va ramine dechit sa faceti la ce va pricepeti
Cu stima si respect Alex Bude
Nu pot sa neg relatarile unor autori precum Leonte, Bonatiu si mai ales Peterfi, pana la urma sunt singurele dovezi scrise pe care le avem despre cresterea porumbeilor de la noi. Numai ca nici nu pot inghiti totul de bun doar pentru ca este ambalat frumos. OK, nu este la indemana oricui sa scrie o carte despre porumbei, trebuie apreciat efortul, dar asa cum spunea si domnul Nistor informatia trebuie putin trecuta prin filtrul ratiunii. Informatia era greu de obtinut si cu atat mai mult de verificat. Nu pot sa nu ma intreb daca domnul Leonte chiar a stat la un anume crescator sa vada pasarile zburand sau doar au discutat la un sprit la umbra, pt ca : “da uliul azi”. Avem suficiente exemple din ziua de azi, gasesti un “maestru” in piata care se jura ca pasarile rup norii dar acasa toti sunt inchisi si nu poti vedea un zbor pentru ca da uliul, e prea clad, sunt naparliti, au pui mici, nu le-am dat apa dimineata, au mancat grau acum juma de ora, nu sunt planetele aliniate….Sunt foarte mari sanse ca domnii Leonte si Bonatiu sa fi patit la fel. La fel stiu din proprie experienta cat de reticenti sunt crescatorii in a participa la concursurile de zbor si nu pot sa nu ma intreb cum de erau atat de mari rezultate pe vremuri cand pasarile zburate regulat sunt doar accidente, pana la urma nu a venit sarcina pe linie de partid ca toti porumbeii sa fie inchisi. Toti se lamenteaza ca pasarile nu mai sunt ce au fost dar o fac in stilul clasic romanesc, de pe margine, admirand capra vecinului care nu mai este domnule atat de cornuta ca pe vremuri si nu mai tine coada asa de ridicata….eheeee iubitii mosului daca vedeati pe vremuri cat de sus tineau coada…caprele astea de acum sunt joaca de copii, numai amatori.
Buna
Domnilor personal consider ca cel mai periculos lucru pe care ii putrm face este sa generelizam daca se intimpla sa gasim o gresala sa facem afirmati la generel discreditind totul.
Pe chind in alta ordine de idei pot fi decord si cu unele afirmati a d-lui Nistor stimate d-le ValentinTanase chiar si cu cele a domniei tale dar nu pot sa admit generalizarile.
Pe singurul motiv lipsa de documente nici pro dar nici contra din o perioada incare nimeni nu se ocupa cu astel de documentari.
Iar lipsa documentari lor nu ii transforma in vinovati pe crescatori sau mincinosi pe autori cartilor mai ales ca cartile in sine sint o dovada greu de contestat find insusite de cei despre care se face descriere in ele si de multi alti care au avut ocazia sa experimenteze pe viu cele descrise.
Mai ales ca valoarea scazuta a caracterelor de baza se datoreaza perioadei de dupa de care cei mai multi din cei contemporani se fac vinovati diredt sau indirect asta pt ca in o asa lunga perioada ca 30 – 35 ani sau facut selecti doar pe criteri de aspect ca : desen cap asa sau asa ,brbecat etc. pecare le stiti domnilor cu toti aspecte ce nu au nimic comun cu caracteristicile de baza a rasei zbor de inaltime si joc
Iar pe urma dupa o activitate de 30 -35 ani de desfintare trasaturilor specifice rasei si o selectie fortata pt ai transforma in o rasa de Ornamant (Frumusete ) la prima initiativa de reabilitare a rasei prin o incercare timida de promovare a carcaterlor zbor si joc la RCR .
Constatind un nivel scazut la rezultatele obtinute si cu documentatie e mult mai usor sa dam vina pe stramosi venind cu aluzi ca sigur sint doar minciuni (povesti mincinoase )
Asta chiar daca materialele cu care se face incercarea sint din cele ce au avut parte de o selesctie gresita cu infuzi necontrolateo perioade de chiteva generati in cei 35 de ani sint vinovati cei ce au scris cartile sau au adunat materiale cu ani inainte de inceperea perioadei de destramare a porumbeilor de Agrement.
Altfel daca nu dam vina pe stramosi trbuie sa constatam ca noi cei de azi sintem vinovati ce dezmatul din columbofilia ultimilor 35 de ani prin o participare directa si activa in selectia gresite pe criteri de Frumusete sau avem o vinovastie tacita prin faptul ca nu am tolerat toate aceste in liniste fara sa luam masuri pt a stopa dezastru
Deci trebuie ca in carti sint doar neadevaruri si aberati ca in caz contrari sar cuveni sa ne asumam o parte din greselile trecutului ultimilor 35 de ani fiecare personal.
Iar dovada concreta a greselilor si dezastru rasei a avut loc in istoria celor 35 ani chind sa inceput cu premierea in expoziti a exemplarelor ce in viata lor nu au vazut libertatea fapt ce a fost momentul de cotitura ce a declansat selectia pe criteri de ornamnt la Jucatori de Galati .
Iar aceasta dovada sa pertecut in ultimi ani si la care au perticipat majoritatea crescatorilor cu renume activ sau pasiv si aceasta dovada consta exat necesitatea unui Standard Nou ca o consecinta a selectiei pe criteri ce nu se regaseau in standard rasei Jucatori de Galati in aceaste faimoasa perioada de 30-35 ani.
Iar dupa o selectie eronata pe o perioada indelungata sa constatat ca majoritatea nu mai detineau in proprile voliere porumbei descrisi in Standardul in vigoare.
Nimic mai simplu la o sedinta sa recunoscut mascat putin realitate ca necesita un Standard NOU zis si facut si sa pus domnile lor pe treaba.
Din motive lezne de inteles vinovati sint autori cartilor de profil pt ca in carti sau prezentat povestiri ireale si fara dovezi .
Dar crescatori care au constatat necesitatea unui Nou Standard sint nevinovati pt ca ei au respectat standardul vechi ce era in vigoare facind selecti doar conform Standardului find complect nevinovati si inafara de cunostinta a causei ce a facut necesara un Nou Standard.
Sigur autori cartilor poarta toata vina pt ca au avut decenta sa descrie si sa prezinte jucatori de Galati ce se regaseau in crescatorile columbofililor si ce se regaseau in descrierile Standardului cu aptitudini de zbor si joc ce azi par fabule.
Fara sa tina cont ca colegi ai domilor lor si urmasi peste 35 de ani vor detine alte pasari mai mari, mai desenate mai simetrici cu alt Standard Nou pt ai regasi in el si cu caracteristici la cmpioni ce pe vremea lor se regaseu la cei ce erau eliminati din lot.
Ei domnilor trebuie sa recunosca ca sint vinovati ca nu au descris in cartile din vremea lor cu putine fantezie si imaginatie operile obtinute in cei 35 de ani ai erei Frumusete si Expozitie
Ginditiva de chita lipsa de respect au dat dovada domni ST. PETERFI , Feliciu Bonatiu si mai recent d-l Ovidiu Leonte ca siau permis sa prezinre acele colecti de povestiri fabuloase de la crescatori vremi fara sa tina cont ca urmasi care vor prezenta cu acelas nume alta rasa cu alte aptitudin de zbor si joc fara sa tina cont de ce porumbi vor fi prezentati in Noul Standard si mai grav nu au pus in calcul greutatea marilor crescatori a Jucatorilor de Galati de a acepta descrierea realitatilor pe care iei leau experimentat.
Rusinos din partea acestor domni ca nu sau gindit la vitor dar acuma find ca toti trei sin plecati dintre noi va cer sai iertati pt obraznicia de a va spune adevarurile traite de domnile lor In acelas tim profit domnlor de ocazie pt ami cer scuze ca eu zeci de ani am practicat lansare la zbor inainte de plecare la soala si ultrior la servici iar la spectacolul oferit la coborire eram de fata dupascoala sau servici.
Iertatima domnilor si pt ca imi permit sa detin astfel de amintiri ce par povestiri fabuloase si pe care imi doresc sa le pot retrai din nou.
Cu stima si respect Alex Bude
Domnule Bude, nu ma intelegeti gresit, am scris clar la inceputul postului ca NU pot nega afirmatiile lor pentru simplul fapt ca ei au scris carti si au vazut porumbei la zbor inainte sa ma nasc eu. Ideea este ca pur si simplu nu pot lua absolut totul de bun. Este evident ca pasarile aveau performante mai bune pentru ca “fara foc nu iese fum”, chiar nu puteau toti acesti autori sa inventeze atatea rezultate numai ca puteau sa le umfle putin, pe ici pe colo, ei sau crescatorii.
Rezultatele de la Roller Club reflecta perfect realitatile rasei in acest moment. Atat pot pasarile acum, clubul ofera cadrul organizatoric, taxe modice, regulamente dupa care se poate ghida si un copil, promovare si totusi crescatorii sunt foarte reticenti.
Domnul Leonte este un povestitor foarte bun si are un loc aparte in columbofilia romaneasca. Cartile lui trebuie savurate relaxat, pentru ca reuseste sa recreeze acel mediu al crescatorului care o face de placere si nu pentru bani sau pentru a fi primul in clasamente cu orice pret. Cartile lui in nici un caz nu sunt un instrument de selectie pentru ca nu asta s-au vrut a fi si chiar si pentru faptul ca foloseste termeni care infrumuseteaza mult povestirea dar care creeaza confuzii regretabile (stim cu totii fraza celebra cu porumbeii de invartitura si unde s-a ajuns plecand de la ea).
Conflictele de idei sunt benefice si constructive atat timp cat sunt expuse cu respect de catre interlocutori.
Pentru mine este o placere sa va citesc parerile domnule Nistor si ar fi fost o placere sa le citesc si pe ale domnului Mergeani daca nu-mi dovedea inca o data ca este un foarte bun teoretician.
Am citit de multe ori aceasta carte si da, am facut-o critic. Dar cat de critic as fi fost, ma contraziceau unele realitati incontestabile: discutiile purtate cu crescatorii batrani care fara sa aiba habar de existenta acestei carti, descriau calitatile si performantele acestei rase exact cum sunt descrise de Leonte. Pe de alta parte, copil fiind, am vizitat crescatori si am asistat la zboruri de foarte multe ore unde porumbeii jucau numai la mare inaltime iar la coborare faceau spectacol. Si nu in ultimul rand am avut astfel de porumbei care, acum 15 ani, in conditiile in care mancau numai maturatura de grau si erau tinuti in conditii de igiena precara, “rupeau norii”.
Sunt niste realitati pe care cat as vrea sa le contest, nu pot. Nu-mi poate lua nimeni aceste amintiri si nici nu le pot sterge din memorie.
In alta ordine de idei, citind cartea iti vin in minte niste intrebari de genul: cum puteau oamenii aia sa treaca in standard ca o caracteristica de baza “zborul in puncte si disparitie de la o ora si treizeci de minute in sus” daca porumbeii dansilor nu aveau astfel de aptitudini??? Daca judecam “la rece”, in momentul cand a fost scoasa cartea, majoritatea crescatorilor mentionati erau in viata. Oare sa nu fi fost nimeni sa-l traga de maneca pe Leonte si sa-i spuna: “Bai, Leo, mai scurteaza coada vulpii!!!”?
Toate aceste lucruri imi dau garantia ca cele relatate acolo sunt cat se poate de adevarate.
Chiar daca am presupune prin absurd ca sunt “povesti vanatoresti”, cine poate spune ca i-ar displacea sa detina pasari cu asa performante? Ce facem in acest caz? Ne consolam cu ideea ca jucatorul galatean nu este capabil decat de maxim o ora de zbor printre case? Sau incercam sa gasim buba acestei rase si sa dirijam selectia spre performantele pentru care a fost cunoscuta aceasta rasa?
Nu putem sa-i acuzam pe acei oameni ca nu zburau porumbeii intr-un cadru organizat. Cresterea porumbeilor era un hobby total dezinteresat prin care omul de rand uita de problemele cotidiene si de grija zilei de maine. Venea indobitocit de la servici, arunca la porumbei doua maini de grau prafuit dupa care intra in casa, isi batea nevasta si se culca cu gandul ca dimineata va incepe o noua zi de munca. Nici prin cap nu-i trecea bietului crescator ca va veni noua generatie si-l va face vanator si pescar pentru simplul motiv ca pasarile de azi nu mai sunt capabile de performantele celor din trecut.
Nu trebuie sa ne fie rusine cu rezultatele de la RCR. Este un inceput promitator. Facem mult rau acestei rase daca spunem ca asta este adevarata valoare a Jucatorului de Galati: undeva in jur de 30 de minute dar cu joc puternic. De preferat ar fi sa recunoastem ca pasarile pe care le crestem sunt de o calitate indoielnica dar prin selectie, libertate si antrenament incercam sa tindem spre performantele de odinioara.
Ma distreaza si in acelas timp ma intristeaza perceptia unor crescatori asupra acestei rase. Constat cu uimire ca porumbelul oboseste in timpul jocului datorita torsiunii aripii. WOW!!! Daca citim istoria Tippler-ului, aflam ca foarte multe exemplare, in timpul zecilor de ore de zbor mai si jucau. Si mai sunt si astazi exemplare care joaca. Oare aia nu obosesc???? Mai constat ca nu e recomandat ca stolul sa urce foarte repede “in puncte” deoarece porumbeii nu mai au cand sa joace…. Deci ideal ar fi sa zboare numai printre case. Mai vad pe site-uri pareri cum ca singurul lucru care trebuie sa-l faca un porumbel din rasa asta este sa joace!!! Nu conteaza cum, nu conteaza unde. Sa joace!!!! Pe aceleasi site-uri ne sunt prezentati cu mandrie cazatorii ca si cand acestia ar fi emblema rasei.
Este normal ca unora sa li se para absurda ideea de “joc la coborare” deoarece porumbeii nu prea au de unde sa coboare.
In concluzie cred ca decat sa cautam scuze la porumbei, mai bine cautam greselile noastre.
Vrem ca Jucatorul de Galati sa fie porumbel de “zbor si joc” sau sa fie porumbel de “joc si voie buna”???????????
Tentatia de a citi sau de a cita din cartile cu profil columbofil aparute la noi ca din cartile sfinte nu e intotdeauna cea mai fericita alegere,mai ales cand e vorba sa stabilim etaloane de performanta pentru o rasa sau alta.Mai ales ca mai toate superperformantele de altadata,pomenite prin carti nu se confirma in realitate,si nu doar azi,dar nici cu 20-30 de ani in urma.Sigur ca sunt rase la care declinul a fost si mai rapid si realmente dramatic dar nu cred ca e cazul jucatorului de Galati,o rasa cu o vitalitate deosebita si cu raspandire in aproape toate zonele din tara.Si este la fel de adevarat ca in trecut,inainte ca moda tipizarii baltaturii ori a conformatiei capului sa faca mult rau rasei cu siguranta ca porumbeii,luati per ansamblu,reuseau performante mai bune.Insa de aici si pana la a crede ca toate istorisirile pe care le citim sunt intrutotul adevarate e cale lunga.Sunt prin carti amintite nume grele ale vremurilor trecute,dar tot ce-au realizat oamenii aia prin porumbeii lor au trecut in legenda fara o verificare obiectiva in conditiile pe care le impunem astazi.Pentru ca una e sa zbori porumbeii cand te intalnesti cu cativa amici si te uiti dupa porumbei stand la o bere in gradina si cu totul altceva sa-i zbori in conditiile cat de cat riguroase de concurs,la date dinainte stabilite si cu conditii de vreme nu intotdeauna dintre cele mai bune.Iar cartea lui Leonte,dincolo de meritele incontestabile pe care le are,pacatuieste prin prea multul subiectivism de care autorul n-a reusit sa se lepede ca sa realizeze cu adevarat o lucrare de referinta pentru rasa asta.Dealtfel,cu rasa de Galati s-a procedat prost inca de la primele descrieri ale ei si care nu apartin lui Leonte,si in care au fost incadrati ca fiind o rasa unitara porumbei cu caractere net diferite intre ei.Iar daca ar fi sa-l creditam pe Bostina-Lipanesti,care a scris totusi ceva despre porumbei cu 60 de ani inaintea lui Leonte,pe la inceputul secolului trecut la mare pret erau porumbeii de zbor si joc unicolori,nu se stie daca e vorba despre jucatori galateni ori nu fiindca nu ni se spune,dar baltaturile erau considerati porumbei fara valoare la acea vreme.Iar referitor la jucatorii galateni,Leonte,data fiind afinitatea lui pentru baltatii pe vanat,ajunge in cartea lui sa-i faca port-stindardul de notorietate si performanta a rasei cand de fapt lucrurile stau cu totul altfel,fiindca baltatii pe negru-moriscarii-cum li s-a spus,au facut rasa celebra datorita jocului lor.Iar astazi unii vor sa impuna anumite criterii de performanta unor porumbei pe care se straduie sa-i numeasca la fel desi ei nici n-au fost si nici nu sunt una si aceeasi rasa.Iar daca altii,mai rigurosi fiind,au incercat sa-si defineasca mai exact rasele in raport de aptitudinile pe care au reusit sa le creeze la ele,noi ne incapatanam sa credem ca “galateanul” poate fi in acelasi timp si un mare campion al zborului de inaltime si durata mare si un neintrecut porumbel de joc.Ori asa ceva se pare ca nu se poate,dincolo de povestile alea in care porumbeii sunt capabili si de zboruri maraton la disparitie si de performante de joc cu totul deosebite.Daca astfel de porumbei au existat se pare c-au disparut odata cu aceia care i-au crescut fiindca astazi asa ceva nu mai exista,porumbeii care ating 5-6 ore de zbor nu mai joaca iar aceia care intr-adevar au joc bun nu ating duratele acelea de zbor.Iar constatarea asta nu e noua,au fost altii cu mult inainte care au propus separarea rasei potrivit caracterelor morfologice clar distincte precum si a aptitudinilor manifestate in zbor,unul din ei fijnd chiar Bonatiu pe vremea cand conducea sectia de porumbei de zbor si agrement si tot in sensul asta au fost croite regulamentele de zbor de dl. Sasu de la Satu-Mare,in asa fel incat arbitrarea porumbeilor sa se faca dupa aptitudinile porumbeilor si nu dupa povestile care spuneau ca porumbeii astia pot face de toate la superlativ.
D-le Barboianu,in destule privinte iti dau dreptate dar mai sunt si aspecte pe care le judecam diferit.Bunaoara,eu nu contest experientele personale ale nimanui,insa nu pot sa nu intreb:unde-s domnule porumbeii aia grozavi de-acum 15 ani?! Sau aia despre care se vorbeste in cartea lui Leonte? Au disparut subit si-am ramas noi doar cu niste amarati care nu mai reusesc sa atinga performantele alea uluitoare? Pentru ca nu vorbim de niste vremuri atat de indepartate incat sa admitem ca s-ar fi putut intampla atat de multe in asa fel incat rasa asta sa fi regresat foarte mult.Daca tot vorbim de-o rasa cu oarecare vechime si deci cu niste caractere bine fixate nu e totusi ciudat ca suntem acum nevoiti s-o resuscitam noi?
De-a lungul timpului,si pe acest site,ca si pe altele au existat persoane care si-au expus punctul de vedere sustinand ca detin porumbei care mai realizeaza zboruri de 4-6 ore,cu perioade de disparitie insa numai baltati pe vanat.Problema este ca porumbeii astia atat de mult laudati au o mare hiba:nu mai joaca.Ori 4-6 ore de zbor fara joc e cam putin pe langa cele 8-12 ore cu joc de poveste despre care citim in cartea lui Leonte.
Ori daca noi astazi ne folosim de informatiile din carte ca de niste repere constatam repede ca nu ne folosesc la nimic nefiind realizabile in practica.Daca ne fixam repere pe extreme e gresit indiferent pe care latura vrem sa mergem pentru ca intr-un final caracteristica rasei se stabileste pe calitatile majoritatii indivizilor care-o formeaza sau pe media performantelor realizate de acestia.Poate ca-i firesc sa ne dorim mai mult numai ca acest mai mult trebuie fixat pe tinte realizabile si nu pe iluzii.Iar faptul ca multe din cele scrise in carte nu ca doar par dar sunt de-a dreptul de necrezut raportandu-ne la ce putem vedea astazi practic nu are cum sa nu ne duca la ideea ca pot fi doar simple exagerari.Putem admite ca toti marii crescatori n-au putut participa la concursuri oficiale data fiind lipsa cadrului organizatoric si ca toti isi zburau porumbeii din pura pasiune.Placandu-le atat de mult zborul si jocul acestor porumbei cu siguranta ca n-ar fi cedat tendintelor nefaste care au aparut in legatura cu genul de porumbei apreciati prin expozitii.Si-atunci cum se face totusi ca porumbeii de mare calitate au disparut? Nu vad de ce-ar fi atat de deplasat sa ne intrebam acum daca ei chiar au fost asa cum sunt descrisi.Sau daca chiar au existat si-au fost exterminati nu-i firesc sa ne intrebam de catre cine si sub ce motiv?
Problema cu cartea lui Leonte e ca descrie porumbeii astia mult prea romantat si doar sub aspectele care i-au stat la inima autorului.Am senzatia ca si faptul ca i-a dedicat-o lui Margineanu e de neinteles avand in vedere tendinta sub care a fost scrisa.
Cind o sa ma las de voiajori o sa caut citeva perechi de visinii, cafenii ,vargati ,codalbi sau galateni ca sa-mi umplu timpul si sa-mi fac o bucurie. Cunosc galatenii din copilarie si i-am apreciat pentru frumusetea si jocul lor. Acum am un vecin care cultiva galateni pe vinat , este in clubul Dacia si participa la concursuri. Am fost curios sa-i vad porumbeii. Astia nu mai sint galatenii pe care-i stiam eu. Astia sin mai mari decit voiajorii. Lungi , cu aripi mari, ciocosi , ce sa mai vorbim , sint altceva. Si-au pierdut prin incrucisari si selectie finetea si delicatetea porumbelului galatean din anii 50-60. Cei ai vecinului zboara mult ,la disparitie , nu joaca , stau ore bune in zbor si mereu sint atacati de ulii. S-a cistigat mult in zbor si s-a compromis talia si trasaturile de joc ,caracteristice galateanului traditional.
Este doar o parere , nu vreau sa comit vreo indelicatete fata de cineva.
Barboianu Ionut a scris (mesajul 14):
“Constat cu uimire ca porumbelul oboseste in timpul jocului datorita torsiunii aripii. WOW!!! Daca citim istoria Tippler-ului, aflam ca foarte multe exemplare, in timpul zecilor de ore de zbor mai si jucau. Si mai sunt si astazi exemplare care joaca. Oare aia nu obosesc????”
D-le Barboianu, tocmai asta e ideea: “ca mai si jucau” intr-o exprimare facuta clar la timpul trecut. Si e adevarat ca mai sunt si astazi exemplare care joaca dar crescatorii acestei rase incearca excluderea lor de la reproducere tocmai pentru acest motiv: cei care joaca chiar si rar zboara mai putin decat cei care nu joaca deloc tocmai pentru ca “obosesc” mai usor. Nu uitati ca Tipplerii provin, prin selectie, dintr-un trunchi comun cu Rolleri de Birmingham si ca jocul e destul de greu de indepartat din genotipul unei rase. Pentru exemplificare va sugerez sa discutati cu fostii dumneavoastra colegi de la clubul Dacia si cu crescatorii de Zburatori de Severin care, in ciuda selectiei riguroase in sensul cresterii duratei de zbor, selectie practicata chiar prin “ruperea gatului” exemplarelor care mai joaca, obtin ,totusi, exemplare cu joc. Jocul e o trasatura recesiva care se poate manifesta si peste generatii, asta e!.
De asemenea, cred ca nu ati putut trece cu vederea o relatie in proportie inversa intre durata jocului si cea a zborului, acest fapt putand fi observat la Jucatori de Galati atat in descrierile lui Peterfi cat si ale lui Bonatiu. Astfel, cei care joaca mult zboara putin si invers.
Tocmai pentru ca nu va consider o persoana cu aptitudini limitate sincer cred ca faceti prin expresii cum e cea de mai sus (care contesta ca jocul poate determina scurtarea zborului) o dezinformare clara a cititorilor.
Barboianu Ionut a scris (mesajul 14):
“Pentru mine este o placere sa va citesc parerile domnule Nistor si ar fi fost o placere sa le citesc si pe ale domnului Mergeani daca nu-mi dovedea inca o data ca este un foarte bun teoretician.”
Asa cum obisnuiti de ceva vreme, va legati de trasaturi ale personalitatii mele (oricare ar fi aceea) in loc sa va legati strict de ceea ce am scris eu. Dupa cum sigur ati observat in mesajul nr. 3, eu nu am nicio referire la Barboianu Ionut omul si nici la ceea ce a scris el, eu doar am comentat ceea ce a scris Leonte. Corect din partea dumneavoastra ar fi fost sa raspundeti comentariilor mele (daca puteti sa faceti asta intr-un mod pertinent) si sa nu comentati asupra personalitatii mele.
Categorisirea cuiva dupa ceea ce este si nu dupa ceea ce face intra, intr-un fel, la discriminare. De asemenea, comentarea numai a trasaturilor cuiva si nu a ceea ce spune intra la atacuri la persoana. Sincer, asemenea actiuni nu va fac cinste.
Cu deosebita stima.
Nu sunt in masura sa afirm cu siguranta ce s-a intamplat, dar pot avea o parere personala despre declinul Jucatorului de Galati si cred ca cea mai buna exprimare este cea a domnului Nistor cum ca au fost exterminati. De cine? De catre extremisti. Cei atrasi de zborul de durata si inaltime au oprit exemplarele care prezentau putin joc sau deloc si i-au selectat in aceasta directie. Adeptii jocului, la fel au dus la extrem aceasta calitate. Nu au fost putini nici cei care au avut placerea sa-i vada la voliera cat mai simetrici in baltatura, acestia pierzand de-a lungul timpului atat aptitudinile de joc si zbor cat si forma si robustetea corpului.
Pe urma, lucrand numai “in culoare” s-a ajuns inevitabil la cosangvinizare. Chiar daca stim in spate 5-6-10 generatii, undeva mai in urma e imposibil sa nu provina din aceleasi pasari. De aici au plecat multe probleme de sanatate si le-a scazut capacitatea de orientare, multi crescatori acuzand pierderi semnificative in loturile de pui.
Pentru domnul Mergeani:
O.K. Imi cer scuze! Nu credeam ca aveti o personalitate asa sensibila! Ca sunteti un foarte bun teoretician este o lauda, in nici un caz o jignire. Dar deh……
Buna
Domnilor in loc sava puneti intrebari cel putin jenante ca sa nu spun mai mult, ”cica unde sint porumbei cu superperformantele de odinioara descrise si enuntate in carti
Mai bine ati fi sinceri cu voi insiva si vati intreba unde sint porumbei descrisi in standardul vechi ce se dovedea a detine acele superperformante in ziua de azi de pr vermea aia era o normalitate ca din 10 pui cumparati din piata 5 – 6 sa ajunga cu usurinta la un timp de zbor de peste 6 ore iar cu putin antrenament si chita experienta in inperecheri apareau si acele exemplare ce se situau in lotul de elita.
Dar asta e noi pretindem ca am evoluat si Jucatori de Galati au avut un demers de invlutie e derpt ca pe vremrile acele Jucatori de galati nu detineau un desen perfect , sau rere ori prezentau un desen simetric , cap de berbec sau culoti de nuante perfecte.
Pe chind azi chind detine Jucatorul de Galati : desen perfect ,simetrie , cap berbecat, culori de nuante clare ,baltatura ce a devenit parca simbolul rasei pt uni nu mai detinem caracterele de baza ce au facut rasa populara in intreaga tarea si nu numai.
Prestatile de odinioara par de neconceput numindule superperformante lasind o umbra de indoiala asupra maretialului existent in care este ptrezentata rasa Jucatori de Galati dar sata e lesne de inteles pt. ca e mult mai usor sa dai vina pe istorie dechit sati asumi dezastru celor 35 de ani in care sa promovat doar aspecte exterioare pt a o transforma in o rasa de Ornament pt Expozitile unde in toti aceasta lunga perioadea le premierile din Expoziti nu sa folosit absolut nici un criteriu ce exista in standardul in vigoare pina in 2008 ce erau la moda si care continua sa fie chiar si acuma la moda.
Asta se poate constata usor doar comparind nr celor ce paricipa la concursuri fate de cei ce se prezinta la expoziti si care majoritatea isi traiesc viata in voliera.
Iar in eventualitate ca ai curajul sa vizitezi un astel de campion iti prezinta doar o sumedenie de diplome si cupe dar de ai dorinta sia veizi in zbor evita gasind de fiecare chite un motiv de tipul celor prezentate mai sus si pe care le stiti si domnile voastre.
Iar toate aceste fapte colective a crescatorilor din tara pt ca tot vorbim de trasaturi pastrate la majoritatea ex. au facut necesara aparitia unui standard pt ca in realitate sa pastrat doar numele de Jucatori de Galati ce nu se mai regaseau in standard de zeci de ani inti au parasit caraterele sprtive si pe urma sa intervenit cu n infuzi necontrolate ce au schimbat si aspectul exterior , forma si structura osoasa , ba chiar si marimea la unele lini.
Asadar stimati colegi nu va mai apucati sa discutati de capacitate stamosilor de a scrie adevarul doar pt ca noi azi derinem o rasa nou cu un Standard Nou forme noi cum se pare ca majoritatea crescatorilor siau dorito care a mai pastrat doar frinturi din caracterisiticile si prestariile celei de odinioara.
De ce trebuie sa ne demigram pe noi insine prin faptul ca ne declaram stamosi mincinosi in loc sa recunoastem ca in ultimile deceni crescatori Rasei Jucatori de Galati au avut alta preferinte iar rezultatele de azi de la competiti aduc doar o dovada ce nea mai remas din ce am avut chindva ca ar fi mult ma corecta si onesta o astfel de abordare.
Prsonal imi pare rau ca ma aflul pe parte gresita a baricadei fata de majoritari crescatorilor de azi deoarece em o problema mult mai grea dechit cei ce citesc sau dau citate din carti de astfel de perfomante ce ei la numesc povestiri sau superperformante asta pt ca eu am practicat zeci de anu lansarea de dimineata la plecare la servici si participam la spectacolul de la coborire seara asa ca imi e imposibil sa ma las convins ca toti acei anu nu au existat doar pt ca unora nu le vine sa creada nici in autori cartilor si nici in cei ce au descris din experientele lor personale dea lungul vremi.
Cu Stima si Respect Alex Bude
Buna
Domnilor obsev ca pt uni e greu sa accepta ca Jucatori de Galati pot detine zboer de durata si inaltime si sa prezinte si un joc excelent.
Acest fapt se datoreaza pt ca domnile lor au prejudecati plechind de la ideia lor fixa si nu iau sema de la descrierile din toate matrialele ce prezinta aceasta rasa asa de complexa la chite tipuri de joc sint prezentate si cu jcuri prestete in felui diferite si la intervale diferite.
Iar durata zborului este invers proportionala cu forma , durata , si timpul chind este executatjocul in timpul jocului.
Cineva mai sus spuna ca din ce se prezinta in mare gama a jucatorilor de Galati sar pute incadra mai multe rase si e un mare Adevar pt ca doar dupa forma jocului si durata lui sar pute inparti in minim 5 rase diferite asta din ecle experimentate de mine.
Dar exemplarele despre care se pomeneste in carti cu durate de zbor cu dirata ( superprestati )si pe carecle pomenim uni printr care ma numar si eu nu au detinut joc de performanta in timpul zborului fachind doar 1 – 2 sau cel mult 4 – 5 tumbe fara sa piarda din inaltime si asta mai rar pe toata durata zborului.
Jnururile lungi ce faceau spectcolul le executau doar la aterizare.
Iar acuma domnilor in principi toti spun adevarul partial pt ca acele timputi si durata la Jucatoti de Galati erau strict legate de preferintel pt tipul de joc a fiecarui crescator in parte si de iscusinta fiecaruia de ai selecta in loturi separate pe critei de tipul jocului.
Uneori am detinut chiar si 3 tipuri de loturi diferite in fuctie de joc de la cei de durata cu spectacol la coborire ce au fost dintotdeauna preferati mei si pina la moriscari ce nu depaseu doar rareori 30 min.
Cu stima si respect Alex Bude
D-le Bude,eu unul sunt convins ca jenant nu e sa pui intrebari in legatura cu lucruri despre care una se afirma in carti si ele sunt neverificabile in practica.Mai jenant e sa continui sa fii avocatul acestora chiar in conditiile in care realitatea iti dovedeste contrariul.Incerc sa inteleg ca pentru starea actuala a jucatorilor galateni sunt de vina crescatorii care au preferat numai zborul in detrimentul jocului,mai inteleg ca de vina sunt standardele indiferent ca nu prea au avut legatura cu capacitatile de zbor ori joc ale rasei,de vina sunt si expozitiile si toti aceia care s-au dus cu porumbeii acolo si mai inteleg ca nu trebuie sa ma indoiesc nici un milimetru de ceea ce scrie in carti.Bun,atunci ma simt nevoit sa va intreb personal de ce despre porumbeii aia grozavi descrisi in carti si pe care sustineti ca i-ati vazut pe viu in crescatoria personala vorbiti doar la timpul trecut?! Daca dvs. n-ati cedat niciunei tendinte de natura sa va transforme porumbeii in altceva decat sunt ei descrisi in carti explicati unde au disparut grozaviile alea de porumbei.Si sper sincer,de dragul respectului reciproc pe care cred ca ni-l datoram sa nu-mi spuneti ca vi i-au prins eretii pe toti.
Pentru a dovedi cat de neproductiva poate fi stereotipia de limbaj folosita in legatura cu caracteristicile rasei o sa luam in discutie putin expresia “joc bun”.Aceasta e folosita indeosebi de aceia care au porumbei care nu-si merita nici pe departe numele,dar despre care stapanii lor sustin ca sunt intocmai precum cei descrisi in carti.Leonte ne invata ca galateanul adevarat e acela care dupa ce zboara ore de-a randul,”joaca bine” la coborare si doar atunci.Orice alta manifestare la porumbei n-ar fi de asa succes precum varianta aia.
Acum termenul de “joc” predispune si la conotatii peiorative si de detaliile astea nu suntem scutiti atunci cand aceia care au “jucatori” care de fapt nu joaca iau in discutie subiectul.Nu ca termenul “invartitura” ar fi mai nobil,dar daca l-a introdus Leonte in discutie,trebuie sa aiba mai multa credibilitate,mai ales ca e ceva mai confuz decat ‘joc”.Pe primul loc insa ar fi zborul si mai ales durata lui.Aproape ca nici nu mai conteaza maniera de zbor-durata doar sa fie cat mai mare.Bun,durata e de luat in seama,dar jocul,jocul doamna,jocul cat e?!. Pai jocul e “bun”.Bun si-atat.Daca-i vorba de 1-2 tumbe,hai pana la 3-4,gata,spectacolul e asigurat in acceptiunea celor care afirma ca au porumbei care zboara 4-6 ore si cu “joc bun”.Iar astia ar fi intocmai cu cei din carti desi pe-acolo scrie cam cu totul altceva. Pai dragilor,daca galateanul atat ar fi putut si atat ar trebui sa poata si azi,nu s-ar fi uitat nimeni la el.Pe mine la Leonte ma irita mesajul dupa care galateanul trebuie sa fie un porumbel care e musai sa zboare cat de mult dar cu jocul mai usurel,sa nu care cumva sa-i sara penele si sa i se strice desenul din cauza asta.A nu se intelege ca sunt aparatorul celor carora cu siguranta le lipsesc cateva tigle de pe acoperis si care propovaduiesc tema galateanului care daca nu cade nu e bun de nimic.Nu e cazul sa ridicam in slavi tipul de porumbel care nu sta in aer mai mult de-un sfert de ora indiferent de cum si cat joaca.Dar n-am cum sa fiu de acord ca un porumbel care da 2 tumbe e unul cu joc “bun” fiindca asta nu-ti poate face spectacol nici la urcare nici la coborare.Cu alte cuvinte sustinem ca avem porumbei intocmai cu aia descrisi in carti,propriile noastre descrieri infirma toate astea,dar nu care cumva sa spunem ca prin cartile alea s-au strecurat si oarecari exagerari fiindca riscam sa ne denigram stramosii.Ori asta-i o mare dilema.
Domnule Bude, v-am citit toate comentariile cu mare atentie si v-am inteles perfect punctul de vedere. Ne-ati spus ca declinul a pornit acum 25-30 de ani cand au inceput sa fie in voga expozitiile si deja nu se mai punea accent pe partea sportiva a rasei, aceasta incepand usor-usor sa se transforme intr-una de ornament. Ne-ati spus ca vazand aceste lucruri, v-ati retras din lumea columbofila fiind scarbit de ce se intampla. Eu vin acum si va intreb cu cel mai al dracu’ respect: De ce v-ati retras? De ce ati acceptat tacit situatia? De ce nu ati dat cu pumnul in masa si sa le spuneti ca nu e buna directia in care merge rasa? De ce veniti tocmai acum dupa zeci de ani si acuzati pe toata lumea ca a distrus rasa cand d-voastra puteati intr-un fel sa opriti lucrul asta? Acestea sunt intrebarile mele pentru d-voastra. De ce ati dat dovada de lasitate atunci si de ce nu veniti acum sa va turnati doua basculante de cenusa in cap si sa spuneti ca puteati sa faceti ceva pentru rasa asta dar nu ati facut-o?????????????
Si pentru ca-i vreme ca de vacanta si avem timp mai mult,dupa ce vazuram cam in ce fel ne descrie “stramosul” Leonte rasa galatenilor,ia sa vedem parerea unui alt “stramos” de-al nostru cu oarecare greutate in domeniu,respectiv dl. Bonatiu.Inca inainte sa apara cartea lui Leonte,in 1993 ia sa vedeti in ce fel descrie Bonatiu rasa asta cu cativa ani mai inainte,respectiv intr-un articol publicat in buletinul informativ editat de U.F.C.din Romania,nr.4/1988.Astfel,Bonatiu spune in mod clar care sunt cerintele rasei galatene,cerinte in baza carora porumbeii trebuiau zburati in cadrul campionatului national,respectiv un zbor in limitele vizibilitatii,efectuat in stol cat mai grupat,cu un joc executat vertical intr-un tempo rapid,concluzionand ca Jucatorul de Galati nu este un campion de durata si inaltime;el trebuie sa zboare cat poate,dar sa-ti ofere clipe de incantare cu zborul sau rapid presarat cu miscari acrobatice.
Iar cu alta ocazie,in buletinul informativ nr.2/1990,iata ce scrie dl Bonatiu:”Fara indoiala,ne place sa ne mandrim cu Jucatorul de Galati.Este,indiscutabil,cea mai valoroasa rasa de joc romaneasca.Recent ea s-a fragmentat in trei rase separate:a)Jucatorul de Galati propriu-zis,care cuprinde vechea rasa de jucatori “moriscari”,al carui joc a adus faima rasei;b)Zburatorul de Braila cu cioc lung si c)Zburatorul de Severin.Ultimele doua rase de zbor grupeaza susele care nu mai joaca sau au un joc minor,selectia lor urmand la Braila si Drobeta Turnu-Severin doua cai distincte,ambele insa urmarind prelungirea duratei de zbor si eliminarea jocului.Aceste doua rase,desprinse din tulpina de baza a galatenilor,au primit fireste si unele caractere morfologice proprii.In orice directie va fi insa orientata selectia,va trebui facuta in permanenta o distinctie precisa,atenta,intre cele trei rase.Selectia trebuie sa respecte cerintele standardelor acestor rase,stabilite corespunzator aptitudinilor biologice ale fiecareia din ele,iar pasarile trebuie zburate in cadrul campionatului national.”
In mod critic citind cele de mai sus,reies clar urmatoarele concluzii:
1.Jucatorul de Galati este fara discutie cea mai valoroasa rasa de joc romaneasca,deci de joc si nu de zbor de inaltime ori durata.
2.Plecate din trunchiul de baza al galatenilor,suselor de Braila si Severin,li s-a marit durata de zbor prin incercarile de eliminare a jocului,ceea ce presupune ca intre durata de zbor si manifestarea jocului e o legatura,dar ea e invers proportionala.
3.Daca selectia facuta prin eliminarea jocului si nu numai a avut ca scop marirea duratei de zbor ar insemna ca ,totusi,la baza,galatenii n-ar fi fost tocmai niste campioni ai duratei asa cum ne sunt ei descrisi de Leonte.Ca doar nu te apuci sa imbunatatesti ceva ce deja exista la superlativ.
E lesne ca Bonatiu a incercat,si prin natura functiei detinute la vremea aia,sa descalceasca oarecum anumite aspecte legate de rasa asta.Si cu siguranta ca si daca Leonte incerca sa treca cu originea galatenilor dincolo de porumbelul de stanca si-ar fi dat singur seama ca trebuie sa scrie despre vreo 3-4 rase si nu doar despre una singura.Daca ocupa in cuprinsul cartii mai putin cu descrierea unui anumit context social-istoric si se ocupa realmente de originile acestor porumbei,acum altfel aveam puse in discutie anumite lucruri.Era infinit mai interesant de citit in carte despre porumbeii lui Margineanu decat sa aflam numai ca acesta era in dezacord cu Enachescu in privinta modalitatii de selectie.Puteam sa stim,de pilda,cum si-a format Mironescu “rasa’ de moriscari si care erau de fapt performantele reale de zbor ale acestor porumbei.Cu siguranta ca Leonte a aflat de la acesti oameni si de la multi altii extrem de multe lucruri interesante despre porumbeii astia insa in carte a scris doar ce-a vrut el si oricum mult prea putin fata de cat ar fi fost necesar.Cine are chef astazi sa citeasca in cartea lui ca in tablele lui Moise n-are decat,insa isi ia si riscul de-a nu pleca decat cu informatii incomplete de-acolo.
In concluzie,precum se vede,citindu-i ori citandu-i pe “stramosi” lucrurile nu-s zugravite chiar asa intr-o singura culoare,nuantele sunt mai multe si trebuie raportate la realitate pentru a concluziona cine a spus mai corect lucrurilor pe nume.
Buna
Stimate d-le Adrian Nistor personal va stimez la modul general si va apreciez pasrile exat pt ca nu va afleti in extrema fachind parte din cei c evor cu orice pret sa duca rasa inainte fara tel dar inainte.
Iar acuma daca e sa ne adesam direct personal si nu in mod direct la subiect la cerera domniei tale o so fac dar voi incerca sa ramin la un nivel cuvincios si voi incrca sa va raspund pe pucte.
Dar as dori sa precizezi inca de la inceput d-le Nistor pt a nu ne face false iluzi.
“joc bun”
nu exista si nici nu va exista vrodata ci totul e relativ de la persoana la persoana de la preferintel si scopul fiecaruia.
In aceias masura incare inca nu existe un standar pt frumusete pt ca ce e frumos pt uni e lipsit de interes pt alti si asta practic face viata mai frumoasa putinf fiecare sai gaseasca frumosul lui.
Ia sa incercasm ce sar intimpla sa se de o regula ca find “joc bun” cel practicat de porumbei ce nu pot sa se ridice mai mult de 30 cm de la sol din cauza jocului si totusi chit de oribila imi pare mie o astel de extrema se gasesc adepti si pt aceste rasa.
Asadar te rog sa ma ieti ce cele ce urmeaza dar rebuie sa va raspind la comanda.
Nr 1
D-le Adrian Nistor cred ca nu var face rau atunci chind cititi sa renuntati la ideile preconcepute pt a fia tent la ce scriu si ce tot folosesc si ce peroana folosesc asta asa pt a face util un dialog.
Nr 2
Stimate d-le Adrian Nistor a gresi e omeneste si o facem cutoti incepind de la mine trechind le la domnia ta si in sfirsit pe la autori tuturor Cartilor dedomeniu cu toti stsmosi ce au inpartasit aceas pasiune asa ca noi cei de azi.
Iar eu stimate d-le Adrian Nistor nu am spus nici odata ca nu exista greseli in cartile de profil columbofil ci din potriva am mentionat ca apar greseli in tote domenile deci nu vad care ar fi revolta domniei tale.
A da va deranjaza ca refuz sa dezbat greselile care oricum nu aduc ceva pozitiv ci imi indrept atentia pe lucruri reale traite de minesi si alte mii de persoane de mungul timpului.
Dar si asta o fac cu respect si decenta fara sa fac mincinos pe cineva ci incerc doar sa explic ca nu sa limitat rasa Jucatori de Galati la o singura linie cu un singur stil de joc si cu durare diferite deci un numar mare de varietati si la durata de zbor foate diferite precum cele cuprinse la joc invers proportional cu acesta.
Dar fara sa fi facut vro data afirmatie ca doar varietate preferata de mine ar fi cea mai reprezentativa pt rasa ci din potriva incerc sa explic ca nu putrm placa doar de la varianta preferata de cineva indiferent cine ar fi acela.
Nr 3
Dar raspindirea rasei stimate d-le Adrian Nistor asa doar pt a va ajuta la cultura columbofila ce se dovedeste foarte ampla.
Jucatorul de Galati a ajuns sa fie raspindita atit in tara chit si stainatate exat pr ctiterile pe care domnia ta te straduiesti sa le desfintezi ca find ceva rau pt rasa.
Iar aceasta este exat exemplarele care au reusit din larga gama a varietatilor de zbor di joc sa le combine in o ambianta greu de realizat dar posibila atita timp chit sa pastrat materialele genetice ce azi o mare pate in incercarea de a tipiza desen ,baltatura , cap etc.etc. au fost abandonate pe drum prin infuzile ce sau facut.
Iar atunci cind sa intimplat sa intilnesc admiratoti ai Jucatorilor de Galati care cresteu rasa pt ceia ce sint si nu pt Epoziti cunm e cazul in tara in ultimi 35 de ani ( ok mai putin in ultimi 2 ani de la aparitia RCR la un nr infirm de crescatori din nr celor ce cresc Jucatori de Galati din totalitatea crescatorilor ) in egala masura din tara sau stainatate nu era aprecieri nici la Baltatura ,nici la Desenul exat si simetric , nici la forma calului nimic din aceste modernizari pt care sa distrus vechea rasa nu apareau in discutie.
Ci din potriva singura calitate ce era frecvent pomenita in dicuti era faptul ca Jucatori de Galati sint una din putinele rase ce inrtunesc doua caracter in una si aceias pasare Zburator de inaltime si durata reletiv lunga si Joc.
Nr 4
D-le Adrian Nistor inainte de a ma acuza de fel si lel de presupuse afirmati fi mai atent chin imi citesti comentarile ca poate vei observa ca am scris ca marele dezastiu pt Jucatori de Galati a avut loc in ultimi 30 – 35 de ani Era Expozitiei pt Jucatori de Galati .
Deci o gresala ce apartine generatiei actuale iar cu permisiunea dumneavoastra credc ca nu gresesc daca afirm ca si eu apartin aceastei generati deci nu ma eschivez de la vinovatie.
Chiar daca a fost doar pasiva prin faptul de a nu ma implica pt ca am avut falsa credinta sa cred ca pot sa o rezolva pe cont personal pastrind aceleas criteri la mine in voliera Lucru ce sa dovedit foare gresit pt ca in clipa chind am avut nevoie de singe nou ne putind sa o rezolv prin nr mare de perechi din crescatorie.
La achizitionaremai mult sau mai putin fortata a exemplare straine de jucatori Galati am avut surptize de cele mai fantastice la urmasi de la Floare in pept si trminind cu pene pe picioare in rest toata gama.
Iar achizitile erau de la personalitati reprezenbtative ca mari crescatori ai rasei Jucatori de Galati din motive ca era usor de gasit adresa din cataloage si care se mindreau cu biblioteca plina de cupe si sertarele pline de diplome.
Dar asta e fiecare curs are un pret si eu lam platit pe al meu pt a invata ca in caza de nevoie sa caut materiale la cei fara diplome si pocale pt ca riscul se reduce marcant ca un risc este mereu.
Nr 5
D-le Adrian Nistor daca chiar sinteti interesat de istoria porumbilor mei personali te rog frumo citeste mai atent ca eu am facuto cu chitva ani in urma chid inca mai eram marcat de eveniment sau de pretul pt a invata ca astel de lot nu se eliberaza in orice zi doresc eu sa am satisfacti.
Asa ca fi dragut si reciteste mesajele vechi si eventual vei obtine raspuns satisfacator la intrebasrea la care ma feresc sati raspund pt ca as fi cel putin dezgustator daca la fiecare subiect ce dezbate un aspect in legatura cu Jucatori de Galati eu pt a primi credibilitate sa incep in ami povesti istoria vierti mele pe linga aceast faimoasa rasa Jucatori de Galati .
De care nu am reusit sa ma plictisesc dar de ce nu pt a fi corect nici sa o stapinesc pt ca sa dovedit mereu ca iau decizi gresite care ma costa uneori munca de ani de zile iar acest fapt ma facut sa remin mereu de o calificare de ” Incepator ” la care cu timpul sa mai adaugat si o vechime care acuma e relativ lnga deci ” Incepator cu Vechime Lunga ”
Acuma d-le Adrian Nistor daca cele gasite pe net despre propria mea experienta si eventual greslile pe care lam facut de lungul timpului nu sint satisfacatoare te invit oricind la un dialog privat si bine venit cu intrebari suplimentare pt a nu plictisi pe ceilalti.
Dar si atunci sa fi constient ca iai legatura cu nu Incepator cu Vechime si atit ca eu cresc porumbi doar de placere fara a avea nici cel mai mic interes pt diplome si pocale iar de doresti parera vreunui expert atunci cauto in alt aparte nu la persoana mea.
Acuma vreu sa inchei prin a ma repeta A GRESI E OMENESTE si aceaste latura o detinem cu toti Dar a persita in aceias GRESALA are o alta denumire pe care eu ma abtin sa o folosesc si pe chit posibil sa ma incadrez la acesti paremetri .
Ia daca persistam in astel de obiceiuri eventual prin faptele noastre dezvaluim o alta trasatura de caracter.
La incheier daca am jicnit cu ceva va cer mii de scuze de oarece nu asta am dorit eu sa fac dar uneori se dovedesta si astel de cazuri Scuze
PS
Atenti d-le Adrian Nistor ca ma incadrez si pe mine pt a nu fi din nou banuit ca mias permite sa aplic altora atribute pa care nu le aplic si traiesc singur la propriu
Cu stima si respect Alex Bude
Buna
D-le Adrian Nistor chiar ca meritati o felititare pt ultimile citate pt ca prin aceste domnia ta chiar fara sa intentionezi intaresti cele spuse de catre mine in majoritatea comentarilor.
Asadar stimate d-le Adrian Nistor domnia ta acu chitev zile scriai facund o radiografie asupra prezentului din cazul de fata din cadrul RCR da sau o sa pui ca gresec si cu asta
Deci o rediografie reala Adevarata actualizata la dara de sezonul 2009 pt ca cel din 2010 inca nu sa incheiat deci Autor stimabilul coleg Adrian Nistor.
Acuma pt a nu ne imbata cu apa rece de izvor e bine chiar recomandabil sa pastram contacul cu pamintul si sa obsevam ca stimabilul d-l Adrian Nistor a facut efortul sa ne dea neste citate cu puct si virgula( reale adevarate si fera nici o indoiala de neincredere) cu fracmente din radiografia facuta de catre d-l Feliciu Bonatiu care mai detinea si o fuctie cu responsabilitatile ce ii reveneau.
Corect domnilor pina aici totul clar doar ca sa scapart in vedere un aspect ce reiese din artcolele scrise de catre d-l Feliciu Bonatiu
Nr 1
”articol publicat in buletinul informativ editat de U.F.C.din Romania,nr.4/1988”
Nr 2
” buletinul informativ nr.2/1990”
Deci stimati colegi observati ca d-l Feliciu Bonatiu nu a facut o prezentare a rasei si nici nu a lasat sa se incntaleaga ca reda istoria Jucatorilor de Galati.
Dar inca din text reise clar ca D-l Feliciu Bonasriu face in mod similar ca d-l Adrian Nistor o radiografie a prezentului in care se afla incerchind sa prezinte starea de fapt in acel moment singurul lucru ce face difrenta era fuctia pe care o ocupa si publicatia oficiala in care o facea.
Dar nu e alceva dechit o radiografie de moment surptrinsa de d-l Feliciu in acea calatorie a jucatorilor de Galati in acea failoasa preioada a EXPOZITIEI cu toate traumele pe care lea parcurs pe chind in carti se inceasca o przentare asupra intregului parcurs istoric a rasei si nu e o radiografie de moment chiar daca uni ar vre sa o judece ca atare.
Apropo mersi de sprijin d-le Adrian Nistor pt ca cele dou reviste sau publicat in perioada despre care eu va vorbeam din totdeauna daca nu ma insel prea tade numarind in urma 35 de ani mersi pt sprijin pt ca aceste articole inaresc si prezinta sate de transormare din acea perioada de ce nu trebuie sa recunosc ca nu o puteam face nici singur mai bine iar venid din patea domniei tale are o si mai mare valoare.
Cu stima si respect Alex Bude
Buna
D-le IONUT BARBOIANU cred ca vam aspuns cel putin partial la intrebare dumneavoastra in Art. 26 si asta fara sa cunosc intrebarea.
In alta ordine de idei poate ca nici acunm nu sint mai lipsit de lasitate cum ma magulei domnia ta deoarece nici azi nu mam implicat in vreo forma organizata la vreun clul pt a face ceva pt a o salva.
Stiu eu care e adevaratul motiv: lasitate, comoditate, proetie las la aprecierea domnielor voastre sa alegeti varianta cea mai plauzibila ori de ce nu puteti lua una calcul chiar un chiveci ce le cuprinde pe toate deopotriva
Probabil de aia mai alipit de Jucarori de Galati ce imbina ambele zbor si joc fara sa se poata decide om fi avind ceva comnu cine stie.
Sper ca celputin pt moment va satisface e suficient de mare ”basculanta” d-le IONUT BARBOIANU am doar o corectura eu nu acuzat pe nimeni chiar de aia mam abtinut sa dau cu nume persoanele cu care am fost in conflict de lungul vremi in legatura cu jucatoti de Gaslati.
Dar asa am acuzat pe cineva ca e vinovat in mai mare masura dechit mine daca eventual in nou traducere a prezenta adevarul pe care lai impartasit de lungul timpului se traduce acuzatie la persoana de si atunci o fac far voie.
Iar la intrebare ce pot face pt aceasta rasa din cele ce nu lem facut personal nu pot crede ca as pute face mai mult dechit o fac in ultimi ani chind am constatat cu uimire ca din vro 40 de persoane care nem retras in protest pt premiera unui porumbel ce nu a iesit din voliera nu sint de gasit nici unul si nici urmasi nu au lasat.
Asta a fost singurul motiv ce ma facut sa nu mai tac mai ales ca demult am scapat de urmarile rovarasilor secretari de partid ce se regaseau si printre crescatori de jucatori de Galati ia ideia promovata de domnile lor devenea tacit o trasatura a rasei.
Cu stima si respect Alex Bude.
Românilor le place sa trăiască în trecut. Fiind român si eu nu scap normal de acest lucru şi îmi amintesc ce porumbei buni aveam o dată şi uite că i-am pierdut, dar dacă stau să mă gândesc mai bine poate că este numai nostalgia vremurilor trecute, ce a fost este întotdeauna mai bun pentru că nu mai putem să mai trecem niciodată prin acele momente. Şi totuşi există şi ceva sâmbure de adevăr în ceea ce priveşte trecutul acesta, suspin şi acum când mă gândesc ce bălţaţi pe negru au fost o dată prin cuştile noastre, care zburau cot la cot cu bălţaţii pe vânăt şi care îi întreceau pe departe la joc.
Dar gata cu nostalgiile, vreau să mai punctez şi eu odată ce spunea D-l Nistor, una e să zbori într-un concurs la date precizate dinainte şi alta este să stai zile în şir să prinzi un zbor bun şi să generalizezi spunând că aceasta este media de zbor şi joc a porumbeilor tăi. Când eram copil mergeam împreună cu un prieten de-al meu la un crescător de Jucători de Galaţi şi urmăream zile în şir toate zborurile şi bineînţeles erau şi zile foarte bune dar erau şi zile foarte rele. Jucătorul de Galaţi nu este un porumbel foarte constant trebuie să recunoaştem acest lucru, spre deosebire de Tipler care din punctul meu de vedere este foarte constant la durata zborului. Cei din Bucureşti au reuşit din punctul meu de vedere o anumită constanţă în ceea ce priveşte durata zborului, deşi şi la ei există etape foarte proaste, porumbei care au zburat la câte o etapă 10-12 ore poate să coboare după 30 de minute.
Nu contest că porumbeii de acum 30-40 de ani nu zburau foarte bine, dar cu siguranţă nu făceau acest lucru în fiecare zi.
Şi acum în ceea ce priveşte exagerările eu sunt sigur că se exagera şi în trecut şi în prezent. Cum spunea şi D-l Nistor parcă, pe majoritatea dacă îi întrebi spun că porumbeii lor zboară şi joacă de minune, dar dacă te duci la ei nici măcar nu vor să le dea drumul afară să îi vezi cum se mişcă măcar, dar de la alţii auzi nişte poveşti despre aceşti porumbei de te doare mintea.
Într-un an au venit nişte prieteni la mine şi au asistat la un zbor de la început până la sfârşit, zbor care nu făcea parte din vreun concurs organizat. Au zburat foarte bine în ziua aceea şi erau printre ei câţiva care jucau foarte frumos. După câteva zile surpriză ca la ProTV am auzit de la alţii că porumbeii mei au zburat cu câteva ore mai mult, asta din cauza prietenilor mei cărora le plăcea să exagereze. Cam aşa cred că se întâmpla şi acum 30-40 de ani, este ca la telefonul fără fir, şi apoi cine ar putea să spună că nu este aşa, că doar nimeni nu poate verifica.
Vreau să mă mai leg de o problemă; se tot vorbeşte de extremişti privind zborul şi jocul; acum porumbei care zboară şi nu joacă există, dar porumbei care joacă dar nu zboară deloc nu există, pentru că nu pot să joace dacă stau pe casă, trebuie să zboare ca să facă acest lucru. Ştiu de ce sunt intrigaţi unii, pentru că la concursurile organizate de Roller Club au câştigat unii la care le-au zburat porumbeii foarte puţini dar au jucat foarte mult şi aici este într-adevăr o problemă care poate fi soluţionată foarte simplu, adică să se facă un prag minim de zbor pe care dacă nu-l treci eşti descalificat şi viceversa dacă nu ai joc deloc.
Tot când eram copil adică acum vreo 25 de ani era un porumbar care avea o grămadă de bălţaţi pe vânăt şi doar o pereche de negri care zburau de spărgeau normele să nu mai vorbesc de joc (asta pentru a trăi iar în trecut), dar surpriză, toţi erau pe capace şi toţi aveau ciocurile foarte scurte, dar de jucat şi de zburat nu se punea problema, acum dacă ar fi să ne luăm după D-l Leonte aceştia ar fi avut un defect grav (ciocul foarte scurt). Am avut şi un mascul de la D-l Leonte, care culmea era în tabăra cealaltă, a ciocoşilor, ca să nu mai vorbesc că puii din el nici nu zburau extraordinar şi nici nu jucau.
Ca să închei eu zic să lăsăm poveştile şi trecutul şi să trecem la fapte cu ce avem, şi să terminăm o dată cu poveştile de genul că eu am încă acei porumbei de acum 30-40 de ani numai că nu vreau să particip la concursuri.
Buna
Dragi si stimati colegi incerchind sa fac un rezumat asupra acestui topic care spre mare maea dezamagirea se incheie in aceas maniera ca totte celelalte dezbatute pe acest sait si nu numai.
Anume chind sint aduse argumente prin care noi cei din genetrtia noastrea actuala ne facem vinovati de decaderea rasei ca prin minune toti pierd capacitate si timpul necesar pt a mai contribui la dialog .
Dialog ce pt a putera fi continuat ar necesita o recunoastere a demersului in totalitate cu toate efectele lui negative si o asumare partiala sa fiecaruie crescator dar ciudat ca mereu se apeleaza la abandon si peste o vreme chind apare pe tapet vreun nou subiect ce se adreseaza la Jucatori de Galati iar apar in general aceleas persoane.
Cu o lipsa totala a celor crescatori ce practic detin in proportie de 80% vina pt demersul ultimilor 35 de ani si din nefericire din nou cu plecare de la patratica nr 1 deci de la 0 si chind se ajunge la puctul magic unde se necesita o recunoastre a greselilor din istori a recenta si o asumare iar se abandoneaza subiectul.
Acest tipar se repeta cu precizie in ultimi 4 -5 ani dechind a devenit aceasta forma de dialog accesibila pt o majoritate
In ce priveste activitatea RCR am spuso si o voi repeta mereu ca e singurul lucru pozitiv din istoria Jucatorilor de Galati din ultimi 35 de ani si chiar pt acesta apreciere mam abtinut sa comentezi chiar daca si in cadrul RCR sint lucruri ce ar putea fi si mai bine, dar find ca nu doresc sa fiu gresit inteles si sa provoc mai mult rau dechit bine mam abtinut sa comentez in vreu fel activitatea lor.
Dar plecind de la faptul ca directia in care demerg lucrurile este una buna sper ca micile eruari sa se rezolve din mers de la sine.
Dar din nefericire si rezultatul celor arata stare de fapt a jucatorilor de Galati ce este foarte redusa dar si in din cadru RCR va fi foarte limitat pt ca domnile lor siau asumat Noul Standard.
Standard in care din nefericire nu sau introdus nici macar o virgila sau un cuvint care sa vinea in sprijinul caracterelor Rasei ci din potriva toate amendamentele noi introduse sint masuti ce limiteasa si reduc sansele de revenire si reabilitare a rasei.
Cred ca eu as fi unul din cei mai fericiti daca aceste prognoze date de mine sar dovedi gresite Dar astfel de delimitari si ingrediri ce se regasesc in noul standard nu exista la nici o rasa ce prezinte succe atit la zbor chit si la cele de joc asa ca ar fi foasrte interesant ca un lucru ce sa dovedit daunator la rase de zbor si joc sa fie pozitiv pt Jucatori de Galati dar asa ca noi neam hotarit sa reinventam roata.
Asta e parera mea si pt cei care au reusit sa renunte sa arunce vina pe stramosi si autoti cartilor indiferent care ar fi puctul lui personal la adresa colegilor nostri de breasla ce au plecat dintre noi si care cu bune le si greselile lor neau lasat o resa cu istorie cu totul.
Asadar Domnilor daca sint pregatiti sa discutam mai mult de prezent si vitor va invit la dialog .
As dori sa plecam de la istoria recenta din anul 2008 si sper ca pt asta avem putere de caracter sa nio asumam si sa nu o aruncam la autoti cartilor care plecase intre noi.
Plac de la faptul ca nou Standard a fost o necesitate far sa cautam vreun vinovat deci ”necesar” un Standard Nou
Deci domnilor va propun o lectura sa faceti o comparatie in paralel intre cele doua Standarde ceil vechi si cel nou.
Plecam de la Necesar si cu puct de plecare de la o constatare a realitati in descrierea rasei cu doate varietatile existente posibile.
Intrebarea mea ramine doar una fara sa acuz pe cineva nici stramosi si nici vreun contemporan.
Din toare amendamentele noi prin care se fac delimitari cu precizari ,ingrediri chite sint introduse in noul Standard in folosul si sproijinul Caracteristicilor de Zbor sau Joc si asta indifereint de preferintel fiecaruia si stilul in care isi etaleaza maiestria zborului si a jocului.
Pun aceasta intrebare domnilor pt ca eu orichit leam citit si cpomparat nu am gasit in amendamentele nou introduse dechit amendamente cu specifice pt Rase de Ornament care pt o rasa de Agrement sint doar negative daca nu chiar daunatoare indiferent de ce specificul lor Zbor sau Joc sau ambele cazul nostru de fata la jucatori de Galati .
Deci domnilor plechind de la realitate ca un Nou standard a fost necesar aratatimi macar o silaba sau un cuvint care a fost introdus pt a promova unul din cele doua caractere zbor si joc specifice rase Jucatori de Galati.
Astept raspuns domnilor si sper ca pt formularea si textul noului Standard nu o sai gasti vinovati pe stamosi si nici pe stimabili domni ce sau incumetat sa descrie realitatile traite de dinsi si contemporani lor lasindune cartila lor.
Poate ca macar de evenimente petrecute cu 2 ani in urma avem decenta sa le discutam in un mod consrtuctiv asumindune atit lucrurile pozitive chit si eruarile ce dauneaza Jucatorilor de Galati sau inpedica o redresare ca cea incercata de domni ce sint implicati la RCR limitindule sansele.
Aceasta doar asa pt a nu reminea surprinsi de directia in care cindinua sa o parcurga Jucatori de Galati in urmatori 35 de ani
Cu stima si respect Alex
Probabil nu de la mine asteptati raspuns, insa pentru a introduce in standard caracteristici de zbor si joc trebuie o baza formala, cu rezultate oficiale – care lipsesc!
Dupa cativa ani de concursuri sustinute intr-un cadru organizat, RCR va putea omologa aceste rezultate oficial, constituind o baza de pornire orientativa pentru caracteristicile de agrement si care vor fi luate in considerare pe latura sportiva.
Pare ca se misca greu, insa daca vrem sa facem ceva pentru viitorul raselor romanesti de agrement (poate chiar mai mult de 35 de ani), trebuie sa o facem bine!
Buna
D-le Fabian Sicora sint intrutotul de acort cu afirmatile dumneavoastra.
Dar pt a intelege exat sensul intrebari mele si la ce exat ma refer trebuir simate d -le Fabian Sicora sa faci o comparatie intrecele 2 standarde pt a intocmi o lista cu noile aliniate ce au fiost introduse in cel nou.
Iar abia pe urma putem duce o discutie constructiva daca acele amendamente sint in sprijunul demesului de trensformare a Jucatorului de Galati in orasa de Ornament (Expozitie ) sau daca se gsesste vrerun amendament care sa fie in strijinul caraterlor de zbor si joc pt o redobindire macar partiala a performantelor a persormantelor.
Asa ca daca doresti stimate d-le Fabian Sicora un dialog seti bine venit cu o lista a amendamentelor noi introduse in standard pt o discutie constructiva.e necesar cunoastera celor dou standarde
Pt ca succesul ativitati desfasurate in cadru RCR va fi cu siguranta mai promitator in momentul chind vom incelege aceste amendamente in favoare carui scop au fost introduse de catre cei care siau inpus acele amendamente ca find necesare.
Iar in fuctie de acele scopuri prin aplicarea standardului vom ajunge si la rezultate
Cu stima si respect Alex Bude
D-le Bude,minima decenta care se cere unui dialog pretins civilizat ar fi trebuit sa va impuna sa-mi raspundeti concret la intrebarea pusa si nu sa ma trimiteti la dracu-n praznic sa caut raspunsuri prin arhiva site-ului.Insa,in buna traditie pe care ati impus-o de-a lungul timpului nu e nici o surpriza ca ati procedat de maniera asta,ocolind de fiecare data raspunsurile simple si la obiect si marginindu-va doar la a trage de urechi pe oricare nu va sustine povestile si discursul patriotard.Dvs. nu propuneti decat dialogul surzilor nefiind observ dispus sa acceptati ca puteti fi in eroare desi faceti caz de filozofia lui “errare humanum est”.Faptul ca nu mai aveti porumbei,indiferent din ce motiv,nu cred ca va da dreptul sa credeti ca puteti impune altora cum sa procedeze cu ai lor.
Am incercat,cu ocazia altui topic sa va fac,utilizand toate caile posibile,sa intelegeti ca nu standardul strica porumbeii,dar se pare ca fara folos.Mai nou vad ca v-a incoltit ideea dupa care la RCR lucrurile ar merge mai bine daca n-am avea acest ultim standard omologat la EE.Desi imi imaginez ca va creez iarasi o deziluzie ma simt obligat sa va spun ca dimpotriva,standardul asta nou ne face un mare serviciu in sensul ca ne spune ce fel de porumbei sunt astia pe care-i numim noi jucatori de Galati,asta ca sa iesim din nebuloasa in care vad c-a stat rasa asta mult prea multa vreme.Si nu va mai faceti griji in privinta desenului ori a culorilor,ca nu asta e impedimentul principal.Mai rau decat varianta idealizata de desen prevazuta de standard fac rasei asteia povestile fanteziste despre niste performante pe care nu le poate dovedi nimeni.Daca s-a intamplat sa va scape amanuntul asta atunci vi-l aduc eu in atentie:se pare ca Leonte si Bonatiu nu pot avea amandoi dreptate decat numai daca vorbesc de lucruri diferite.Si chiar daca a aparut mai tarziu,este mult prea evident ca lucrarea lui Leonte e doar despre o presupusa istorie a rasei si fara prea mare legatura cu prezentul sau viitorul ei,si-ar trebui tratata ca atare.
Domnule Nistor, nu ati fost atent!!!! Domn’ Bude v-a raspuns ce s-a intamplat cu porumbeii aceia fantastici ai dansului: au fost “alterati” cu pasari provenite din Romania de la mari crescatori. Au fost afectati iremediabil din pacate.
Domnule Bude, sa-mi fie cu iertare dar la toate discutiile din ultimii 2 ani despre aceasta rasa ati incercat (si ati reusit) sa directionati subiectul spre acest standard nou. Nu inteleg ce rau v-a facut dumneavoastra sau rasei acest standard. Zburati dumneavoastra porumbei in concurs si eu va garantez ca nu va veni nici un arbitru sa va descalifice ca nu au porumbeii din stol burta alba asa cum scrie la standard. Este pur si simplu un indreptar pentru expozitii unde pasarile trebuie departajate dupa anumite criterii fenotipice. Dar atat timp cat pe dumneavoastra nu va intereseaza expozitiile, nu vad de unde atata “dusmanie” pe acel standard.
Ar trebui totusi sa ramanem la discutiile despre cum se comporta sau ar trebui sa se comporte porumbeii in aer nu despre standarde vechi si noi.
Buna
Stimate d-le Adrian Nistor cu parere de rau dar voi continua sa va raspund decent fara sa trec la atacuri personale dupa modelul pe care se pare ca omnia ta ai ajuns sal preferi mai nou si in dialog cu mine precum lai mai folosit fata de alti din tara care au renuntat sa mai participe la discuti dar asta e fiecare da ce are.
D-le Adrian Nistor eu mam aratat dispus sa va prezint in general toata istoria experientei male columbofile in privat.
Asta d-le Adrian Nistor nu pt a va obosi citind in trecut ci pt a scuti de o astfel de lectura pe cei ce nu sint interesati de istoria mea. Asta din diferite motive lipsa de interes sau din cauza ca o cunosc find ca o citiese la timp sau o cunosca din discuti private.
Cred ca nu va cer prea mult ca din decenta sai respectam pe toti find pe un sait bublic.
Iar dupa ce vam respuns puctual la intrebaile padresate de catre domnia ta sa ma acuzi ca nu tim dat raspuns la nimic personmnal nu pot dechit ca domnia ta ti neaparat sa iti prezinti o trasatura personala pe care eu ma feresc sa o fac din pur sespect si decenta fata de domnia ta si fata de toti colegi de pe sait.
Dar in acelas tim traind in o tara libera persomnal o poti face personal las pe restul sa constate singuri daca vam respuns sau nu la arti. Nr 26
O da uitasem ca domnia ta nu dezbati din carti doar greselile iar in mesaje nu observi dechit la ce nu a vrut sa repet si ten rugat sa o facem in privat sau si aceasta invitatie nu ai observata pt ca nu era de nuanta negativa? Cine stie o fi si asta o strategie de intimidare a colegilor de dialog folositio d-le Adrian Nistor daca aveti succes personal nu ma prea pierd cu firea pt ca eu nu am vorbit de subiecta din carti sau din auzite pe la expoziti si piete ci din experiente propri pe care lea comparat doar cu cartile declarate de domniata (povesti Mincinoase )
Iar cine vrea nu are dechit sa te creada ca doar domnia ta ai docezi cu sigil regesc la fiecare ideie promovata pe sat pe chind autori si toti crescatori din trecut au fos cu toti doar o mare adunatura de iluzionisti uni povestind minciuni iar ceilalti acceptindule ca realitati fara sa protecteze.
Asadar d-le Adrian Nistor toata columbofilia romina in primplan crescatori jucatorilor de Galati impreuna cu mine va raminem vesnic datori ca ati aparut dumneavoastra sa ne aduceti lumina in toate povestirile mincioase a celor din trecut iar mie si celor care mai sint in viata si care chiar daca nu se implica in discuti sa ne convingi ca experientele noastre din proprile voliere sint doar covestiri ireale iar toate amintirile noastre sint doar o inscenare.
Nu prea are importanta ca domnia ta ai intilnit si intret in contact cu aceasta rasa Jucatori de Galati doar de undeva din panta decadeti celor 35 de ani Expositionali sasta nu face nimic
Cu toatea aceste domnia ta deti toate divezile realitatea experientelor traite de alti pe viu ce are asta ca domnia ta probabil ca inca nici nu te nascusei.
Totusi d-le Adrian Nistor trebure cu umilinta sa recunosc ca deti adevarul absolut in ce priveste Jucatori de Galati si din acest motiv in fata unui astfel de Geniu al Naturi ca domnia ta atot cunoscator ma simt chiar onorat sa acept aceasta afirmatie a domniei tale:
” Dvs. nu propuneti decat dialogul surzilor nefiind observ dispus sa acceptati ca puteti fi in eroare desi faceti caz de filozofia lui “errare humanum est”. ”
Va ramin vesnic dator si recunoscator pt efortul pe care lati depus d-le Adrian Nistor pt a ma convinge ca ma aflu in o ” eruare ” in care anm bijbait peste 40 de ani fara sa stiu ce rasa detin in voliera si ca cele experimentate in toti acesti ani au fost doar o iluzie tranzmisa de la inaintasi.
O mai ceva multumesc d-le Adrian Nistor si åt ca mia convins ca stramosi siautoti cartilor au fost doar neste impostori ce au descris lucrui ce nu au existat vrodata
Pe vitor am sa ma prezint ca fin dun Incepator cu experienta lunga in Eruare asa inchit sa nu va fie frica ca voi influienta pe cineva prin cele afirmate fi fara frica stimate d-le Adrian Nistor nu am degind sa concurez postul pe care il detineti pe la RCR .
Iar acuma stimate d-le Adrian Nistor eu nu am afirmat standardul e opera celor de la RCR pt ca acesta a foet abrogat de intreafa federatie pt omologare4 deci si reprezentanti majoritati care nu participa la activitatile RCR asa ca nu ar stica putina atentie din patea domniei tale ce detine Adevarul Absolut sata doar asa pt a nu va face o imagine gresita.
Cu stima si respect Alex Bude
Buna
Ar mai fi ceva stimate d-le Adrian Nistor vam invitat sa discutam despre amendamentele noi introduse in stendard luindula in parte dar se pare ca nu detineti o astfel de procedura in reteta sau o considerati lipsita de succes garantat pt puctele pe care ca le aperi si de frica sa nu ajungi in regres le eviti.Dar pt ca invitatia a venit din parte mea un Incepator vechi si in Eruarie sa zic ca va inteleg ezitarea de a vorbi la subiect.
Acuma cu umilinta si respect stimate d-le Adrian Nistor ce spuneti as fi lipsit de decenta sa va cer sa fiti cocret in afirmatile pe care le faceti si sa nu afirmati lucruri pe care nu lem facut in primul rind iar dupa ce le faceti nu credeti ca sar cuveni sa presteti acelas nivel si figoare si fat de persoana domniei tale precum o cereti altorac
Cred ca a fi o tresatura ce var onora mai ales acuma chind ati detinut Adevrul absolut din toate dimpurile asupra jasei Jucatori de Galati
Citat din art. 33 autot Adrian Nistor
” Faptul ca nu mai aveti porumbei,indiferent din ce motiv,nu cred ca va da dreptul sa credeti ca puteti impune altora cum sa procedeze cu ai lor.” inchei citatul
D-le Adrian Nistor daca refuzati o discutie la pubiect pe pucte la amendament in favoare caracterelor joc si bor poare ca reusiti sa imi prezentati o singura fraza princare eu Alexandru Bude a si afirmat ca as detine un astel de drept de a ma impune ce sa creasca in proprile voliere.
Inainte de a face o afirmatie adu dovezi pe care le cei la alti iar domnia ta ….. ????? Cui iam impus asa ceva adu macar o fraza in care sa existe macar apropouri.
Sau am repetat mereu ca dim pacare Gama Jucatorilor de Galati find larga au existat mereu mai multe lini cu tiputi de joc si inverd proportional cu acesta cu durate diferite de zbor precizind ca doar pt ca cineva prefera o varianta nu inseamne ca toate celelalte nu exista sau nu au existat precum pretindi domnia ta detinator de Adevar Absolut.
Asadar d-le Adrian NistorTraieste inti singur ceia ce le ceri altora sa faca pt ca nu da bine sa ceil la alti lucruri de care nici in apropiere nu ajungi.
Iar acuma stimate d-le Adrian Nistor regret nespus ca trebuie sa vo spun lasa nu folosi cuvinte mari pe care nici macar nu le intelegi incerchind sa convingi lule ce domni ca Feliciu Bonatiu si Ovidiu Leonte nu pot ave dreptate amindoi pt ca vei doamne ai gasit ce ce nu e consecvent atita timp chit donia ta inuunul si acelas articol nu esi consecvet in cele afirmate.
Eu tiam aratat chiteva neadevaruri doar in ultimul articol lipsite de adevar doar pt a te face constient ca si pina unul de pe pozitia stie totul si detinator al adevarului absolut mai face si greseli.
Asa ca e bine sa ne ocupam de birna noastra inainte sa cautam paiul in ochi autotilor de carti care oricum au facut fiecare pt columbofilia romina maimult dechit noi impreuna.
Personal tem invitat la un dialog privat pt a lamuri divergente de opini particulare care pot i corecte ambele doar din vinclu diferit dar domnia ta le preferi in public.
Daca doresti putem continua si o sati analizez fiecare fraza pt a gasi incorelari si neadevaruri sau adevaruri gresit interpretate asa cum iti place sa faci cu singurele carti pe care de detinem din acea perioada asta doar pt a te ajuta sa ii intelegi pe autoti catilor care au fost doar oameni normali ca mine si ca domnia ta d-le Adrian Nistor
Cu stima si respect Alex Bude
Buna
Stimate d-le IONUT BARBOIANU nui asa ca viata e frumoasa acuma chiteva zile ma intrebai asa subtil de ce nu imi pun 2 Basculante de cenuse in cap pt ca la vremea tinereti nu am avut mai mult curaj si initialiva Da e corect ?
Personal o recunosc ca a fost o eruare crezind ca se poate face si in un numar restrins si fara sa te implici si cu siguranta delungul vieti sint mii de hotariri ce puteu fi luate si altfel din care multe dadeau un efect mult mai mun dechit cele alese la momentul respectiv si asta nu doar in columbofilie ci la modul generel.
Dar in viata facem fiecare (sau ar trebui )ce putem in acel moment si pe urma suportam consacintele iar chind constatam ca am gresit.Ei e bine sa invatam pt a neo adauga la bagajul de cunostinte si pt a nu o mai repeta pe vitor.
Dar e gresit sa mergi privind in spate pre mult pt ca asta te face sa parcurgi mulr greseli la momentul de fat pt ca privesti in spate.Asa ca stimate d-le IONUT BARBOIANU eu ma incapatinez sa privesc in fata punind in practica bagajul de counostinta acumulat in viata.
Asta e lectia mea de o viata dar ce e mai hazliu si ma face sa rid in gura mare faptum ca chiar domia ta ce ma dojeneai de una zi pt lipsa de eroizm si curaj vi acuma cu propunere asa de de de …….
Asadar stimate d-le IONUT BARBOIANU vi si imi propui sa repet aceias gresala de acuma 30 spunind ca si asa nu ma afecteaza personal si ai dreptate in principiu dar asta inseamna sa dau aceias dovada ca si in tinerete folosind acelas tip de ascunzatoare.
Cerindumi ca chiar daca viata mia dovedit ca acea ascunzatoare nu e fuctionabila si ca efectul e la modul general asupra tuturor deci stimare d-le IONUT BARBOIANU imi sugerez sa ma prefac ca viata in cei 30 de ani nu ma invatat numica din greslile noastre la general si deciile mele peronala.
Cu riscu ca o sa te dezamagesc d-le IONUT BARBOIANU dar nu pot sa acept oferta doar pt ca sa schimbat unghiul din care vine pericolul nu inseamna ca afectiunea negativa va fi mai inofensiva.
Cu stima si respect Alex Bude.
Sunt fascinant cum pot scrie unii zile intregi comentarii si articole si totusi sa nu spuna nimic interesant si la obiect. Felicitari! Banuiesc ca aceasta mareata realizare a fost infaptuita dupa un indelung antrenament! E O INDELETNICIRE CARE A ATINS RANGUL DE ARTA!!!!
Buna
Chit de interesant trebuia sa fie si pt cei ce ori chit lise spune si explica tot nu ajung sa inteleaga nimica.
De oarece eu am lansat o intrebare ce priveste amendamentele noi introduse in standard pt ca discuta cui ajuta ,la ce folosesc aspectului exterior sau carecterelor de baza a rasei zbor sau joc si scopul pt care au fost introduse?
Iar aceasta exat pt a incerca a face putina lumina asupra acestor umbre din trecutul Jucatorilor de Galati pe care uni domni refuza sa le discute dind dovada de o indirjire marcanta.
Ma intreb si eu asa retoric la ce nivel de arta se ridica acei colegi ce au curajul sa afirme ca nu a fost propuneri la subiect.
Ce denumire are acea arta chind nu intelegi o astel de interbare sau eventual din lipsa de curaj te prefaci ca nu intelegi.
Sau stimati colegi sar putea intimpla ca nu intelegeti .insemnatatea titlului din limba romina?
” Umbre ale trecutului – jucatorii de Galati ”
Daca da dati un semn si o sa ma ocup sa vil treduc pt a va ajuta sa intelegeti ca ce am scris este la subiect.
Cu stima si respect Alex Bude
nu cred ca vreo persoana normala la cap, care creste jucatori de galati pentru zbor si joc, o sa dea la o parte un porumbel foarte bun din punctul asta de vedere doar pentru ca nu are baltatura uniforma… si de asemenea nu cred ca in concursurile de zbor nu o sa fie permisi jucatori de galati doar pt ca nu au baltatura uniforma… deci discutia asta nu are sens… cei care cresc jucatori de galati sa se uite la ei inchisi in voliere si sa ii mai bage eventual in cate o expozitie dau la o parte toti porumbeii cu baltatura imperfecta si dupa noul standard si dupa cel vechi pentru simplul fapt ca le plac mai mult capacitii si asa a fost cel putin de 10 ani incoace de cand ma ocup eu de porumbei, nu din 2008, dar oricum din cate vad participantii la discutia asta sunt adeptii zborului si jocului deci ce conteaza ce fac baietii cu volierele cu porumbeii lor?… cei care cresc porumbeii inchisi in voliere pt ca asa le place sau pt ca nu pot altfel tot asa inchisi o sa ii tina chiar daca in standard scrie ca zboara 100 de ore si joaca de le sar penele si tot capaciti si cu coada complet colorata o sa ii selecteze… si nu poti sa ii impui omului sa nu mai creasca o anumita rasa pt ca in standard scrie ca tre sa zboare si el nu poate sa le dea drumu ca se pun pe balconu vecinului si il da in judecata si nici sa nu si-i mai numeasca jucatori de galati pt ca nu au posibilitatea sa zboare si sa joace… asta e situatia… va certati degeaba, poate doar ca sa va satisfaceti placerea de a va contrazice… “teoria ca teoria da’ practica ne omoara…”
D-le Bude,imi dau seama ca orice incercare de a purta un dialog cu dvs e sortita esecului,fiindca asa cum remarca toata lumea scrieti mult si nu spuneti de fapt nimic.Lucrurile sunt extrem de simple:v-am intrebat unde va sunt supercampionii aia de poveste despre care tot vorbiti si-ar fi trebuit sa-mi raspundeti scurt si la obiect,in cateva randuri.Sigur insa ca asa ceva n-a fost posibil din simplul motiv ca traiti intr-un univers paralel.De cativa ani tot mapamondul a luat la cunostinta de faptul ca cresteti jucatori de Galati de 40 de ani insa cand e vorba sa-i vada cineva situatia devine subit de “top secret”.Poate ca altii mai tineri va vor fi inghitit toate gogosile astea asa pe nemestecate,nu e cazul meu si-al inca multora care ne-am cam saturat de logoreea asta fara cap si coada pe care-o practicati fara nici o jena,acuzand in dreapta si-n stanga,pe toata lumea si nu numai pe tema jucatorilor galateni.Faptul ca in aia 40 de ani pe care-i pomeniti n-ati facut nimic cu si pentru rasa asta se vede astazi in propriul cotet,prin care daca va uitati cu maxima atentie veti descoperi ca modenezii si zburatorii aia sarbesti n-au nimic de-a face cu galatenii.Regretele astea tarzii pe care le recunoasteti acum cu jumatate de gura nu justifica defel inversunarea cu care astazi va credeti salvatorul rasei jucatorilor de Galati,pe care-o gasiti pandita de tot felul de pericole imaginare.Ati facut fixatie pe “noul standard” si pe pericolul de moarte pe care-l reprezinta el pentru galateni de parca atata vreme cat au fost tot felul de alte standarde rasa asta ar fi prosperat la niveluri inimaginabile.V-ati transformat in avocatul din oficiu al celor scrise de Leonte desi multa lume stie ca multe lucruri de-acolo n-au avut niciodata corespondent in realitate si nu doar in cea de azi ci si in aceea a vremurilor la care face referire.Faptul ca inca din anii ’80 au fost voci,intre care si a lui Bonatiu,care s-au pronuntat pentru definirea mai riguroasa a rasei se pare ca nu va spune nimic.Nicaieri in lumea asta nu mai exista o alta rasa care sa fie descrisa precum galatenii si care sa fie recunoscuta ca si o rasa unitara.Dar pentru ca Leonte i-a descris asa toti ceilalti trebuie sa acceptam asta.Faptul ca ati plecat din Romania de multi ani ar fi trebuit sa va faca sa fiti mai rezervat cand vorbiti de ceea ce s-a petrecut aici.Si cu atat mai mult sa pretindeti a oferi lectii de morala ori patriotism din postura in care va aflati.Oricate sfortari ati face pentru a scrie despre subiectul asta este evident ca sunteti rupt de realitate si faceti trimiteri doar la lucruri imaginare.Ori poate va plictisiti si va inchipuiti ca inventand cate ceva va trece timpul mai placut.
Ca si concluzie d-le Bude,ca unul care consider ca v-am tolerat suficient de mult acest tip de delir verbal pe care il practicati va recomand sincer sa va ocupati de sanatatea dvs si de ce porumbei mai cresteti prin cotet si sa lasati problemele rasei jucatorilor de Galati in seama alora care inca ii mai cresc.Si va sfatuiesc sa nu va mai obositi sa-mi raspundeti,public ori privat,pentru ca nu mai sunt dispus sa va iau in seama.
Buna
D-le Adrian Nistorv am cerut respectos sa aduceti argumente prin care sa sustineti acesta afirmatie cu ca eu as fi cerut cuiva macar ce sa creasca dar sa fi inpus cuiva asa ceva cu sa procedeze cu porumbei lui in voliera proprie.
Citat din art. 33 autot Adrian Nistor
” Faptul ca nu mai aveti porumbei,indiferent din ce motiv,nu cred ca va da dreptul sa credeti ca puteti impune altora cum sa procedeze cu ai lor.” inchei citatul
Pe chin domnia ta in acelas mesaj doresti sa impui altora ce este adevar in cartile scrise si de parca nu ar fi indejuns stimate d-le Adrian Nistor mai vi si cu pretenti si pretinzi ca sti mai bine ce am crescu noi in alte vremuri in proprile voliera
Asadar pe linga ca nu aduci dovezi pt afirmatile facute dar mai treci si la atac si pretinzi depasind chiar ori ce llimita a bunelor manierqa si doresti sami comanzi si ce sa scriu pe un sait public.
D-le Adrian Nistor nu cere altora lucruri pe care domnia ta nici macar nu le intelegi se pare dar sa le respecti
Personal stau pt fiecare afirmatie facuta si nu am adus acuzati nimanui chiar daca domnia ta dupa bunul obicei ma acuzi ca acuz pe toti dar inca nu mia aratat cu dovada acuzatia facuta la vro persoana.
Iar in toate dialogurile purtate mam adresat la modu general fachind doar aluzie la vro afirmatie a domiei tale find publica iar domniei tale d-le Adrian Nistor nu tiam adresat nici oun cuvint stimate domn pina mai inti domnia ta teai adresat la mine.
Ia din respect tiam respuns in limitele decente evitind unele lucruri pt a nu plictisi pe alti cu povesti personale iar unele deja le stiai deja.
Iar in ce priveste discutile purtate pe subiecte legate de Jucatori de Galati am sa comentez in aceias masura in care am facuto si pina acuma ca din chite stiu eu inca ne aflam in o lume libera si fiecare are dreptul la opinie si o voi face la modul general prezentindumi opinia la subiect iar la art. Adresate direc imi iau libertatea sa va raspund direct.
Ca doar nu am aflat ca domnia ta ii fi detinind dreptul singur la pucte de veder asupra rasei precum pretinzi ca deti adevarul absolut despte istoria Jucatorilor de Galati fachind mincinos pe toti autori si crescatori rasei din vremurile premercatoare domniei tale.
Va raspund la aceste acuzati ne fondate din decenta de a va ajuta sa vedeti ce scrieti singur aberati ce nu le puteti dovedi iar pt mine ami desfasura o atributie morala stimete dom nu e o oboseala ci o datorie de onoare si nu oa facp t ca domnia ta sa ma iai in seama ci din respect pt mine si ceilalti colegi de pe sait ca altel uni sar pute sa va creada un geniu si nu sinteti dechit un om obisnuit ca noi ceilalti si cei pe care te straduiesti sau defaimezi
Cu stima si respect Alex Bude
Buna
Ar mai fi o chestie anumiti domnise simt foarte deranjati de faptum ca miam asumat sami apar cele treile pe viu
Cu riscul de a irita pe multi dar prefer sa imi apar dreptul la amintiri si experientele traite si ma simt onorat ca indirect sa apar onoare unor domni fost colegi columbofili ca Feliciu Bonatiu si Ovidiu Leonte.
Autoti de carti de profil cu adevaruri si cu greselile ce le contin se pare ca ii cam deranja pe uni
Dar eu am cel putin un motiv personal ca uni domni vin sami axplice mie ce porumbei aveam eu si multi alti pe chir ei mergeau la gradinita sa nici nu se nascuse.
Dar daca eu nu am voie sami apar amintirile si experintel propri fara sa indigneze pe uni domni.
Ma tot intreb cine io fi angajat pe domnile lor sa faca pe pocuroru acuzari si sa acuze chiteva genereti de Crescatori a rasei Jucatori de Galati ca ar fi impostori si mincinos fara sa detina nici macar o dovada nici din cati si nici din experiente personale doar o doza mare de ……….?????? de a dori cu orice pret sa detina stiu eu ce poate ca pina la urma ne dezvaluie si sopul.
Cu stima si respect Alex Bude
DOMNULE BUDE UNDE VA SUNT PORUMBEII? CRED CA INTREBAREA ASTA VA FOST PUSA DE NENUMARATE ORI SI NIMENI CU A PRIMIT NICI UN PASPUNS. VORBITI DE ARGUMETE CARE SUNT AGUMENTELE DVS ——LOGOREEA VERBALA? IMI CER IERTARE DAR DE FOARTE MULT TIMP ATI DEVENIT MAI MULT DECAT PENIBIL . IMI PARE RAU CA NU ISI SCRIU PAREREA TOTI AMICII SI PRIETENII CARE VA CITESC POVESTILE CU ” HARAP ALB ” DAR PANA LA URMA SI DACA AR SCRIE CRED CA TOT DEGEABA NU VA POATE SCOATE NIMENI DIN VISELE PE CARE LE AVETI
Buna
Stimate d-le Emil Chelu de data asta am sa te surprind si iti voi raspunde la intrebarea pusa pt ca se pare ca nu stiti unde im sint porumbei.
Eu d-le Emil Chelu te rog frumos sa ma scuzi ca nu tiam raspuns pina acuma sincer imi pare interbare putin deplasata dar find ca vad ca insistati sa o puneti din nou si din nou.
Ei domnilor pt toti cei ce nu pot sa isi gaseasca liniste pina nu stiu unde imi sint porumbei mei va anunt in mod oficial ca.
Porumbei mei la ora chind va scriu se gasesc cu toti in Voliera fiecare la rasa lui pt ca eu nu obisnuiesc sa amestec rasela in aceias voliera.
Sper ca am fost suficient de explicit cu raspunsul dar stimati domni va astept pt amanunte pina acuma nu vam raspuns crezind ca toti cunosc raspunsul la acea intrebare si nu vroiam sa va jicnesccu vreun raspuns dar la insistentele dumneavoastra am facuto si pe asta.
Cu stima si respect Alex Bude
Buna
Ciudata e lumea in care traim cu toti in zilel astea eu doresc sa discutal la subiect si se pare ca nimeni Nu stie , Nu poate sau Nu vrea cert e ca toti evita.
dar minune sint curiosi unde sint porumbei mei de parca locatia proprilor porumbei ar influienta mai mult demersul rasei Jucatori de Galati dechit probleme ce afecteaza rasa la general
Cu stima si respect Alex Bude
Salut, ca deobicei acest subiect deviaza de la obiectivul trasat de catre autor, din motive cunoscute de marea majoritate.
Mie mi se pare clara intentia lui Ionut de a atrage atentia asupra adevaratelor valori ale rasei, adevaratul potential, asa cum spune si autorul articolului dezbatut. Nu cred ca aceasta rasa ar fi ajuns atat de iubita pana la extreme de gen prietenii pe viata sau dusmanii pe viata daca ar fi fost vorba despre niste porumbei care zboara 15-30 de minute dupa care nu mai au putere sa se opreasca din joc si ajung cu mandrie pe diferite site-uri ca adevarati martiri cazuti la datorie.
Dar revenind la articolul de fata vad ca sunt multi care nu au inteles ca Ionut vrea doar sa lumineze putin adevaratul porumbel galatean IDEAL. Acum multi ani, in facultate, aveam un profesor care spunea ca adevaratul orb este cel care nu vrea sa vada, nu cel care nu poate sa vada, si spun acestea pentru ca sunt destui si printre noi, iubitorii de porumbei de zbor la mare inaltime si jocuri controlate denumiti dintotdeauna “galateni”.
S-auzim de bine.
P.S. Nu mai bagati pumnul pe gat, pt ca ar trebui sacrificati 3 sferturi din porumbeii galateni, linia de start fiind chiar la Galati (ma refer la cei care nu mai joaca).
Domnule Bude cred ca ati dansat prin casa in jurul mesei de bucurie pentru un raspuns asa de inteligent si eu care am crezut ca aveti porumbeii cazati la hotel.
domnule Bude, nu puteti face niste poze porumbeilor dumneavoastra si sa le publicati pe site ca sa vada toata lumea cat de bine stau in voliera porumbeii dumneavoastra, fiecare la rasa lui?… sant oameni aici care isi fac griji pt porumbei, asa ati putea sa ii mai domoliti putin fir-ar sa fie… :))
Buna
Stimate d-le A.Stanciu personal am avut ptimul sait in care am descris rasele Rominesti.
Ultrior am experimentat si unul in care sami fac reclama la propri porumbei si pe care la perdut in momentul chid am schimbat abonamentul de internet find ca nu il mutasem la nou adresa in termen.
Iar altul nu am facut pt ca am depasit acel nivel in care sa le fac reclama la propri mei porumbei.
Ar mai fi un factor in ani chind sa inceput cu saiturile colegilor columbofili din rominia poze cu porumbei propri aparuse pe vro 35 – 40 de saituri fara sa le mentioneze sursa de provenienta.
Banuiesc ca din lipsa camerelor digitale sau recurs la multiplicarea unor poze ce la pareau mai reusite dar motivul adevarat nu il cunosc.
Dar poze cu porumbei mei le detin multi colegi din tara la care leam trimis eu si care cu siguranta ca nu o sa le posterze la rubrica Porumbei propri
Asa ca asta e motivul pt care eu nu am mai postat poze cu propri mei porumbei imi pare rau ca nu pot sa va ascult sugestia.
Ori cum va multumesc anticipant pt inteleger d-le A.Stanciu:si sper ca nu vam dezamagit prea tare.
Cu stima si respect Alex Bude
S-a discutat atat de mult despre porumbeii Dv. incat pana si eu care nu sunt foarte interesat de agrement am devenit curios. Daca vreti trimiteti-mi cateva poze pe mail si le public aici nu inainte de a scrie pe ele ca va apartin.
ciudat… s-au publicat o garamada de poze cu porumbei pe siteul asta si nu am auzit vreun crescator sa se planga de incalcarea drepturilor de autor…ce-i drept, daca o sa apara vreodata poze cu porumbeii dumneavoastra la cat sunt de asteptate probabil o sa fie publicate si in ziar… tare curios sant sa vad cum arata sau cum aratau pasarile dumneavoastra, nu de alta dar se tot vorbeste de liniile vechi de jucatori de galati care erau diferiti de cei de acum chiar si ca aspect si totusi nu sant nicaieri, nici macar o ramasita… dupa ce s-au format liniile noi s-a distrus in totalitate vechea rasa… si cel mai grav e ca acum se incearca reconstructia si nu stim exact unde trebuie sa ajungem… ne-ati putea lumina si o imagine e mai expresiva decat 1000 de cuvinte…
Buna
Daca doar aste e se rezolva usor pt ca astfel de porumbei sint deja publicate pe acest sait.
http://www.porumbei.ro/porumbeii-galateni-vazuti-de-torino-in-2008-dupa-o-viata-dedicata-acestei-rase/
Aceste poze sint imca mai reprezentative pt cei de odinioara dechit ale mele deoarece eu nu am fost asa inspitat ca si d -ul Torino sa fotografiezi porumbei dechit mult mai tirziu din pacate nu banuiam pe atunci ca voi avea satfel de dialoguri ca poate ma pregateam ma bine inarminduma cu dovezi cu loturile anual.
Stimate d-le A Stanciu se pare ca mai trebuiesa astepi pt ca eu nu ma pling ci doar va marturiseam ca de fapt eu am avut propri mei porumbei pe net si va prezentam si o experienta traita de n mine in vremurile acele incepatoare chind accesul la net era o alternativa pt majoritatea columbofililor din tara
Iar daca nu se intinpla sa uit sai mut la timp de pe un sait pe altul probabil ca mai erau si acuma dar perzind interesul nu am mai simtit motivatia sa o refac.
Poate chiar pt ca azi ecsista sute poate chiar mii de crescatori ce isi prezinta propri porumbei pe net .
Cu stima si respect Alex Bude
Mda..precum se vede sirul glumelor proaste e fara de sfarsit.
D-le Chelu,si alti curiosi,suspansul se prelungeste,porumbeii aia pe care erati curios sa-i vedeti nu-s domnule nici la hotel,dar nici nu-s cazati in volierele lor,grupati pe rase (sic)!!!!.Ei ar fi de fapt la dl.Torino acasa,in sertarul cu poze vechi,asa ca daca mai aveti nelinisti de-astea,rugati-l pe dumnealui daca poate sa va scoata din dilema.
Intr-o alta ordine de idei,reale si nu fantasmagorice de data asta,conflictele despre care s-a amintit intr-o postare anterioara,nu-si au sursa decat in proasta descriere si definire a porumbeilor de Galati,fapt de la care nici cartea lui Leonte nu face exceptie.Titlul cartii,dar mai ales continutul ei,ne arata ca,de fapt nu avem de-a face cu o singura rasa,clar si fara echivocuri definita.Pe patentul asta,puteam avea porumbeii “bucuresteni”,cei “ardeleni”,”banateni”,”oltenesti’,”moldovenesti” ori “dobrogeni” si epuizam repede lista de posibile rase romanesti.Nu este cat se poate de evident ca eticheta de “cea mai controversata rasa romaneasca” isi are originea doar in modul aberant in care a fost descrisa inca de la inceput?! Ori daca in trecut s-a procedat gresit este normal sa persistam in acelasi soi de balacareala?Astazi,intr-o acceptiune general insusita la nivel european,rasele de porumbei sunt cat mai clar cu putinta definite,grupa porumbeilor de zbor cuprinzand 3 clase cu caracteristici proprii.Avem astfel clasa porumbeilor zburatori,cu calitati de zbor de inaltime,inclusiv cu disparitie,si de durata cat mai mare posibil si fara joc,aceasta manifestare fiind considerata o eroare grava,motiv pentru care selectia urmareste eliminarea ei ori de cate ori apare. A doua clasa e clasa porumbeilor zburatori-jucatori,sau a asa-zisilor tumbleri,porumbei care in general zboara la mica-medie inaltime si pe durate mai reduse dar care in timpul zborului fac tumbe scurte(1-3).Iar cea de-a treia clasa e cea a rolerilor,porumbei cu zbor de inaltime si durata relativa dar care in timpul zborului executa siruri lungi de tumbe in variate moduri. Rasele astfel clasificate,se intelege ca pot fi “ori-ori” relativ la calitatile pe care le au,nefiind posibil sa fie “si-si” asa cum tot incearca unii sa-si inchipuie ca mai pot fi categorisite.Tot astfel,denumirile raselor includ termeni care indica in mod corespunzator apartenenta unei rase la o clasa sau alta,neexistand rase ca “galatean” , “:hamburghez’ sau ‘moscovit” etc.,acestia fiind termeni din ‘jargonul” columbofil si neputand denumi oficial o rasa anume.
Fiecarei clase din grupa porumbeilor de zbor ii corespunde deci un ansamblu de calitati specifice proprii.Mai mult decat atat,in cadrul grupei raselor de performanta nu exista diferentieri ori restrictii legate de culoarea penajului.Nu se face absolut nici o referire ca,de exemplu ,rollerii orientali de culoare rosie sunt mai rolleri decat aia negrii,ori ca pestritii ii depasesc pe almonzi la performante.tot asa cum nici tipplerii vineti ar fi mai buni zburatori decat cei pestriti,totul,in cazul varietatilor de culoare reducandu-se la gusturile personale ale crescatorilor,dar rasa avand,pe ansamblu,un set de calitati comune tuturor varietatilor de culoare.Performanta nu are nici o legatura cu culoarea penajului la nici o rasa,atunci cand rasa e rasa si nu cand e denumita asa desi sunt diferente majore in randul exemplarelor care ar compune-o.In cazul jucatorilor galateni a spune ca doar asa numitele culori de baza pot fi proprii rasei,ba mai mult,a spune ca o culoare,sau chiar mai mult de-atat,ca o nuanta de culoare,e de preferat tuturor celorlalte nu inseamna decat o evidenta pozitie partizana si fara corespondent in realitate.Tratamentul diferentiat al culorii penajului este un aspect propriu raselor de ornament unde criteriile sunt evident altele decat la o rasa de performanta.
In concluzie,vremurile in care rasa de Galati putea arata oricum si putea avea orice fel de abilitati pentru zbor s-au dus.Din tot ce-au insemnat porumbeii de Galati,astazi s-a reusit omologarea acelui trunchi reprezentat de porumbeii cu calitati specifice clasei rollerilor cu o titulatura corespunzatoare.Orice alta varietate,cu alte calitati si indiferent de culoarea penajului,trebuie sa-si caute,prin adeptii ei,un drum separat.Si aici nu e vorba de bagat pumnul in gura nimanui,asa cum unii mai sensibili din fire se plang,e vorba doar de-o simpla punere de acord a lucrurilor cu vremurile pe care le traim.Altminteri,cat de retrograd in gandire trebuie sa fii si de cata rea credinta trebuie sa dai dovada,pentru a recunoaste ca situatia de pana mai ieri era o sursa de permanent conflict,dar in acelasi timp sa nu faci absolut nimic ca sa inlaturi cauzele acestei stari de lucruri?
Iar daca e de facut ‘reforme’ in cazul multor crescatorii asta se va face vrand-nevrand,aceia care vor sa creasca JUCATORI de Galati vor proceda in consecinta,cine are alte gusturi,il priveste.Indreptarea lucrurilor nu vine insa,din nefericire,dinspre locul de origine a rasei,la Galati,am avut ocazia sa ma lamuresc in primavara la expozitia tinuta acolo,crescandu-se orice sub titulatura de ‘galatean’ dar aproape nimic din ceea ce numim generic “roller romanesc”.
Daca articolul asta s-a vrut a fi o descriere a unei variante ideale de jucator galatean,desi am serioase indoieli ca asta i-a fost scopul,atunci abordarea e gresita.Varianta “ideala” e aia pe care o cauti in crescatoria proprie,incarcand sa-i faci pe aia care joaca bine sa zboare cat mai mult ori invers,facandu-i sa joace pe aia cu zbor de durata,si nu aia zugravita prin carti.Daca Leonte ar fi fost asa mester la porumbei pe cat a fost in a scrie despre ei aveam alta situatie.Cu mult mai realist a fost Bonatiu atunci cand sustinea ideea dupa care “jucatorul de Galati trebuie sa zboare atat cat poate,dar sa-ti incante ochiul in rastimpul asta”.Restul sunt doar vorbe goale.
Succes tuturor crescatorilor de galateni, pacat ca de ceva vreme capul de afis in cazul comentariilor apartine unor indivizi care fac exact ce pun pe seama altora. Mai exact infatiseaza porumbelul galatean cat mai aproape de nucleul din propriul cotet.
Rusine atat celor din Dacia cat si celor din RCR pentru faptul ca taceti cand stiti (care stiti) ca porumbelul acesta trebuie sa zboare la mare inaltime, sa joace si sa te incante cand te uiti la el, in cotet sau in mana.
In ritmul acesta o sa avem, in cativa ani, niste gutani baltati sub pompoasa titulatura “JUCATORUL DE GALATI” care vor putea fi “aclimatizati” doar in cartierele fara plopi, dar care vor juca, nu conteaza in ce fel dar vor juca.
As vrea sa inchei intr-un mod politicos dar nu pot, astfel ca mai spun odata cuvantul care caracterizeaza, de ceva vreme, circul discutiilor despre galateni, ” RUSINOS”, chiar si oficial -campioni cu 11-12 ore de zbor nici vorba de joc sau campioni cu jocuri dar cateva zeci de minute de zbor, marea majoritate fara inaltime, asta fara sa intram in amanunte despre ce se prezinta in expozitii-.
Nu toti porumbeii mei sunt frumosi si zboara multe ore cu joc, dar ce vreau sa intelegeti e ca nu puneti problema cum trebuie si nu ganditi si singuri cum tre facut. Luind deagata ce scriu unii si altii nu veti avea niciodata parerea vostra despre porumbei (in general) asa ca stati un pic si ganditi.
Pe mine ma lasa rece problema regulamentelor europene, zeci de ani nu le-au spus comisiile europene ce porumbei sa creasca nici domnului Savescu, nici domnului Ghita Rosu sau domnului Margineanu nici domnului Mironescu, Avramescu sau mai stiu eu cine, asa ca va legati de ceva fara “sustinere in teren”.
Dar mai bine …s-auzim de bine.
Sigur ca regulile europene de clasificare a raselor nu obliga pe nimeni ce fel de porumbei sa tina in cotet,ele te ajuta doar sa ai mai putine motive sa-ti injuri “colegii”.Si sigur ca “rusinoase” pot fi multe lucruri pe lumea asta dar cu siguranta demn de toata lauda e sa-i improsti cu noroi pe cei cu care pana mai ieri imparteai aceleasi idealuri.Iar cand in propriul tau cotet n-ai argumente iti inchipui ca vorbind despre realizarile altora aduci vreo noutate in domeniu,desi este mai mult decat evident ca n-ai absolut,dar absolut niciun merit,in afara de ceva zgomot care s-ar vrea un soi de opinie de cunoscator in domeniu.Ca si cum invocarea unor nume din trecut ar fi un soi de garantie ca detii vreo competenta chit ca realizarile tale in domeniu sunt exact un mare zero.
La final,pentru ca genul asta de atitudini ma lasa le fel de rece precum regulamentele europene pe altii,am o intrebare simpla:oare cum poate fi catalogat gestul cuiva care dupa ce cerseste porumbei de la cineva il indeamna ulterior sa-i fie rusine ca nu stie ce-s aia jucatorii de Galati?!
O intrebare simpla pt domnul Nistor: este vorba despre mine in citatul “cuiva care dupa ce cerseste porumbei de la cineva…”?
Daca da atunci trebuie sa dati ceva nume altfel nu sunteti decit un MARE MINCINOS. Nu am cerut nimanui porumbei darmite sa-i cersesc, la fel cum nu am facut poteca unor crescatori de porumbei pt a cumpara porumbei prinsi, braconati precum au facut altii, lucruri ce pot fi dovedite cu martori.
Dar asa merita sa fie tratat un OM cind se baga in “munca” unor… (pun puncte pt a nu-l aduce pe Andrei intr-o situatie jenanta).
Incaodata dati dovada ca nu ma cunoasteti nici cit acel zero de care pomeniti pt ca nu am injurat niciodata pe nimeni, mai ales pe motive columbofile, spunand sa le fie rusine celor care se complac in aceasta mizerie produsa de unii nu inseamna ca i-am injurat si improscat cu noroi.
In fine, daca vreti sa dovediti ca nu sunteti un MINCINOS INTRIGANT va astept cu numele persoanelor de la care “am cersit porumbei”, pana atunci nu ramaneti decit un MARE NIMIC.
Sper sa apara acest comentariu deoarece pt mine comentariul 56 este o mare jignire (daca se refera la mine).
Draga N.G.,eu referire directa la persoana ta nu mai fac demult pentru ca mi-ai dovedit si in trecut cat de capabil esti sa dialoghezi civilizat.Faptul ca te simti asa deodata vizat exclusiv de comentariile mele dovedeste inca o data ca n-ai depasit faza aia in care frustrarile te fac sa nu discerni despre ce-i vorba.Atat.
Buna
D-le Nicu Gheorghe pastreazati calmul si nu folosi expresi pre dure de tip. “MINCINOS , INTRIGANT ” etc.etc. pentru ca prin asta cazi doar in capcana intinsa inprumutind practici cenu te onoreaza.
Practici pe care le mai practica si alti care fac mincinosi stamosi pe toti in linie Autori de carti si contemporani care au curajul sa marturisesca ca cartile acele detin adevaruri chiar dar sau strecurat si unele eruari.
Mai grav d-le Nicu Gheorghe dai prea satisfacti celor ce te provoaca de obicei de chiteori te incumeti sa scri vreun mesaj si personal nu cred ca merita sa le oferi astfel de satisfacti ca cele oferite chind telasi provocat.
Cu stima si respect Alex Bude
Buna
Domnilor pima adieori credeam ca la aceste subiecte ce poarta denumiri Jucatoti de Galati sint creiate pt o dezbatere publica pe tema ce privesc soarta Rasei Jucatori de Galati.
Dar spre marea mea dezamagire constat ca mam inselet amarnic deoarece constat ca aceste topicuri sint doar o pista incare uni o folosesc cu maiestrie pt a isi prezenta talentele.
Pe mine ma critica pt ca nu prezint poze la comanda si sa zicem ca are dreptate.
Pe alti ii ctritica pt ca le cunoaste prea bine parinti si stramori porumbeilor pe care ii detin.
Deci putem spuna fara reisca de a gresi ca indiferent cum ar face cineva nu scapa de morala dechit daca am practica metoda de pe timpul tatucului care si el detinea adevarul Absolut si trebuia doar sa fie aplaudar dar niciodara contrazis ca atunci sa ZIS.
In stinga si dreapta mustra ca oameni nu au din lipsa de valori in propriul cotrt vorbesc pozitiv de realizarile inaintasilorsi pate ca e adevarat ca sint invidiosi ca ei nu se pot ridica la acelas nivel
Dar atunci oare cei care ii suestimeaza declarindui Mincinosi pe inaintasi din ce motivo face pt ca luminatia lui nu srie nimic din propria lui voliera .
Oare marile realizari din propria lui voliera il face asa modest de evita sa discute despre propri lui porumbei si de modest ce e se multumeste in ai declare mincinosi pe stramosi si contemporani. E doar o curiozitate naiva de a mea.
Pt ca la o analisa a celor derulate am putea sal declaram pe domnul Expert in ce au detinut crescatori Stramosi indepartati ,cei apropriati si contemporani Dar minune mare sespre propri porumbei si evitarea discutia.
Probabil ca acesta e criteriul de diferentiere pt a pute fi Expert.
Ei domnilor eu prefer sa ma incadrez vesnic in categoria de Incepator pt ca vorbexc doar despre cele experimentate cu propri mei porumbei din propria voliera si nu de la alti.
Cu stima si respect Alex Bude
Domnilor parerea mea pe langa cele comentate pana acum este egal cu zero,de ceva timp am participat la comentarile unor experimentati cu multa vechime in a creste aceasta rasa care la momentul actual ori decat vorbesc si nu dovedesc nimic ori incearca sa participe la asa zisa promovare ca atare a jucatorilor de galati si stau mai mult in umbra nu intra in polemici cu nimeni si stau de isi zboara porumbei care ii au asa cum sunt zburatori,zburatori cu joc sau jucatori cu care nu sunt deloc deacord la felul cum arata si lipsa zborului la inaltime(ei nedepasind un bloc cu 4 nivele si durata impresionanta de maxim 30min).La momentul actual suntem putini care sa avem acceasi parere despre cum ar tr sa arate un jucator de galati vorba aceia veche fiecare creste ce vrea,acum odata cu asa zisul standard soate total din discutie porumbei multor crescatori care sunt asa porniti cu comentariile astea interminabile Dl Bude acel crescator cunoscut de toata lumea care are jucatori de galati de 40 de ani si nu vreau sa par iar rautacios nu sunt singurul care tot la rugat sa dovedeasca cumva cele spuse de dansul insa in rest fiind atotstiutor contrazice pe toata lumea si povesteste dar nu se stie ce anume.Eu unul nu am cum sa fiu deacord cu acei crescatori care au porumbei de mici si acum au o varsta respectabila si vin si se intreaba unde a disparut jucatorul de galati de altadata oare a existat asa ceva care azi mai este intalnit destul de rar si nu poate fi mentinut la acele valori din nenumarate motive. Acei crescatori cu nume mari mentionati in cartile scrise au dovetit ca pot face porumbei buni si foarte buni dupa placul fiecaruia mai mult ca sigur cativa din ei nu prea accepta jocul din diferite motive stiute de dansi si de pe atunci cred ca sa cam facut aceasta departajare in cazul jucatorilor de galati baltati pe vanat. Un lucru stiut de multa lume acei jucatori de galati multi dintrei ei campioni in cadrul rasei nu au zburat si jucat decat in voliere iar cei cu fise de zbor prezentati in expoziti nu prea plac multora,sa speram ca in viitoarele expozitii sa vedem cu toti ca si porumbei care au participat la concursuri pot castiga si in expozitii si bine inteles exista acesti jucatori de galati care se incadreaza in standard si foarte buni la zbor si joc.In concluzie suntem multi crescatori de jucatori de galati dar cu diferite pareri de cum ar trebui sa arate,sa zboare si sa joace acesti porumbei.
Pana la urma este problema fiecaruia ce creste si ce idealuri urmareste. Problema este daca in timp vor aparea crescatori care sa reuseasca oficial 7-8 ore de zbor la mare inaltime si cu joc frumos, ce se va intampla? Vor fi acuzati ca au alta rasa fiindca zboara prea mult????
Foarte frumos! Daca ai o alta parere esti jignit si luat la misto.
Sa trecem peste asta si sa discutam despre rasa, parerea mea despre aceasta rasa de porumbei.
In primul rand cred ca nu se vor putea uniformiza performantele de zbor la toate culorile (desi ca o caracteristica a unei singura rase asa ar fi logic). De ce? pt ca, din toate sursele, cei pe vanat au fost mai tari la zbor din totdeauna. Am auzit si citit despre “vinetii cu coada alba ai lui Ghita Rosu”, sau despre porumbeii “Savesti” care de atunci erau cu burta alba (vezi Cresterea porumbeilor de Peterfi Stefan) ca fiind, pe langa buni jucatori, si mari zburatori. Dar nu am citit si nici auzit de mari performante la zbor pt baltatii pe galben sau rosu.
Deci in viitor cum se va face selectia? Plecand de la limita de zbor a unui baltat pe galben, rosu sau tinzand sa ajunga acestia spre potentialul baltatilor pe vanat?
Daca vreti binele galatenilor haideti sa discutam despre rasa nu despre ambitii care nu au acelasi tel cu rasa aceasta de porumbei.
Daca si acest comentariu mai deranjeaza pe cineva inseamna ca exista o tensiune si nesiguranta maaare de tot iar eu ma voi retrage din dialog pentru ca am depasit varsta agitatiei, prefer linistea.
S-auzim de bine.
Pentru a demonstra cat de proasta poate fi deprinderea de a te informa dintr-o singura sursa ridicand-o la rang de adevar absolut si asta dublata de lipsa practicii in a lucra cu o rasa de porumbei,o sa punem in discutie cateva idei formulate de Leonte in cartea sa.Asta in ideea ca pe acest site nu avem de-a face doar cu indivizi dominati de ura si ranchiuna si pusi permanent pe harta si care desi pretind ca judeca cu propriul cap indemnandu-i si pe altii sa faca asijderea n-au avut niciodata un punct de vedere pertinent si documentat reducand totul la niste inchipuite dispute personale.
Astfel,prima idee falsa :jucatorii galateni trebuie sa joace numai la coborare dupa efectuarea unui anumit timp de zbor.Sigur,din multitudinea de forme pe care le imbraca jocul la rasa asta,exista si aceasta,dar ea nu este nici atat de raspandita si nici nu exista vreun alt motiv de a o considera in mod exclusiv tipica rasei..Cine a crescut porumbeii astia si-a putut vedea cu ochii lui in cate variate feluri apare jocul nu poate sa concluzioneze decat ca ideea de a fixa tipologia jocului intr-un tipar anume e una foarte proasta si total nerealista.Varietatea jocului la rasa asta este o caracteristica specifica majoritatii raselor de rolleri fiind aberant sa ne imaginam ca putem avea galateni care sa joace intr-un singur mod.Desigur ca ideile astea n-au venit asa din neant,si-o sa va dau si amanunte edificatoare.In aprilie 1990 lua fiinta la Bucuresti Federatia Columbofila de Agrement Dacia( nici o legatura cu actuala ACPG Dacia),ca replica la faptul ca anterior se constituise o alta federatie cu acelasi profil la Timisoara,condusa de Bonatiu.Ei bine,presedintele acestei noi federatii este insusi dl. Leonte,dar nu amanuntul asta e vital cat motivatia constituirii acestei noi federatii cata vreme aparuse deja una similara.Pai motivul declarat oficial,conform expunerii de motive facuta de insusi Leonte,ar fi acela ca aia de la Timisoara,cu Bonatiu in frunte,n-ar fi domnule capabili sa reprezinte cu succes rasele din sudul tarii existand riscul ca,si aici citez « …invartitura,jocul, sa fie interpretat in fel si chip,confuz,departe de felul si natura lui,dar mai ales de rasa ce poseda si aceasta calitate ».Cu alte cuvinte,Leonte si colegii lui de-atunci vin si revendica monopolul asupra felului in care trebuie apreciat jocul cu pretentia asumata ca doar de la ei o sa ne lamurim noi cum e cu jocul asta la porumbei..Sa va mai spun ca in conducerea respectivei federatii gasim nume pe care le aflam mai tarziu si pe listele cu membrii de la actuala Dacia si cat de bine e reprezentat jocul la porumbeii membrilor acestei asociatii ?!.Cred ca e inutil ca doar de cativa ani s-a lamurit toata lumea cum stau lucrurile.Si cu toate astea inca mai primim si azi asa-zise lectii despre cum sta treaba cu jocul la porumbei de la oameni care si-au facut un scop din distrugerea lui.Iar despre felul in care insusi Leonte a inteles sa aprecieze si sa cultive jocul la porumbei ne-a oferit si dl. Apian o mostra in postarea nr.29.
A doua idee falsa :culoarea de baza la rasa asta e cea vanata.Apai de ce musai culoarea vanata si nu oricare alta ?!Pai explicatia este una foarte simpla,Leonte fiind si el unul dintre adeptii sau victimele,ziceti-i cum vreti,ale modei dupa care « galatenii » trebuie sa zboare cat mai mult si sa joace cat mai putin,dar si mai bine sa nu mai joace deloc.Si sa fie doar o simpla coincidenta ca porumbeii care indeplineau conditiile astea erau exclusiv de culoare vanata ?! Evident ca nu,ca doar Leonte nu era tampit sa scoata in evidenta realitatea despre rasa cata vreme nu era si realitatea lui,el facand apologia ciocosilor vineti ca doar devenisera crezul sau.Alergia unora la alte culori decat asa-numitele « de baza » nu-si are explicatia decat in lipsa lor de cunostinte pentru ca niste minime lectii despre genetica culorilor le-ar lua repede valul care le intuneca mintea.Degeaba se arunca in discutie numele Savescu ori Ghita Rosu.Bun,astea sunt nume importante in istoria rasei,dar ati vazut careva pe viu vreun exemplar din liniile astea ? Doar povesti despre ei si-o poza dintr-o carte de-acum 70 de ani.Dar oare toti aratau intocmai cu ala din poza ? Ati incercat vreodata sa va bateti capul incercand sa pricepeti din ce si-au facut astia doi liniile de porumbei ? Pai sigur ca nu,ca doar e mai lesne sa inghiti ce spune intr-o carte,fara sa pui nici o clipa la indoiala daca autorul ala are ori nu dreptate.
Faptul ca la nicio alta rasa de performanta din lumea asta mare nu se face vreo legatura intre culoarea penajului si performantele ori puritatea rasei nu e un indiciu ca intre ce sustii tu si realitate ceva lipseste ? Pai sigur ca ceva e putred dar e mai usor sa iei in derizoriu ce vezi si nu intelegi.Stiti insa cum le zice alora care se uita la ceva si neintelegand ii apuca rasul ?!
A treia idee falsa :zborul.Legat de asta,cu siguranta multora le lipseste notiunea termenilor,pentru ca atunci cand vorbesti despre « rolleri » trebuie sa intelegi ca e vorba despre porumbei care se ridica la inaltime,asta fiind o particularitate a lor.Confuzia se naste cand se pune in discutie durata zborului pentru ca aici trebuie facuta diferenta intre rolleri si zburatori.Nicio rasa de rolleri nu poate fi socotita campioana la durata pentru ca nu exista asa ceva.Daca insa vorbim despre zburatori,si vinetii aia ciocosi carora unora le spun inca « galateni » sunt o astfel de rasa,atunci etaloanele se schimba punandu-se in discutie chiar obligativitatea realizarii unor perioade de disparitie in timpul zborului.Dar a spune ca rollerii trebuie sa zboare pe durata mare si cu perioade de disparitie insemana sa nu stii despre ce vorbesti.Legatura invers proportionala intre durata zborului si calitatea jocului e certa si ea functioneaza si la alti rolleri nu numai in cazul jucatorilor galateni.Priceput in arta zborului e ala care stie si reuseste sa realizeze un echilibru intre pasarile care compun stolul in asa fel incat si durata zborului sa fie rezonabila si spectacolul oferit prin joc sa fie la un nivel cat mai ridicat.Asta neintelegand ca trebuie sa folosesti musai pasari care nu joaca deloc.
Intr-un astfel de context,pentru a nu se mai face confuzii generatoare de contradictii e necesar sa se respecte niste reguli,europene sau neeeuropene nici nu mai conteaza.Asa cum nu mai conteaza ca daca n-au existat acum 100 de ani nu e necesar ca ele sa functioneze astazi pentru ca sunt,si regulile astea in legatura cu rasele de porumbei,ca si orice alte reglementari ,elemente ale civilizatiei.Amanunt care unora le scapa mai tot timpul.
D-le Barboianu,ipoteza mentionata de tine chiar nu ridica absolut nici o problema fiindca nimeni n-a pus problema plafonarii duratei maxime a zborului.Ala care va reusi asa ceva va merita toate onorurile.Dar cred ca stim amandoi ca asa ceva nu vom avea ocazia sa vedem prea curand.Zborurile alea de 8-10 ore cu joc traznet au existat doar pe hartie,in caz contrar aveam si azi ocazia sa mai vedem asa ceva.Eu n-am cum sa cred ca putea fi cineva sa rupa gatul unor astfel de porumbei ca sa aiba ca rezultat,in cele mai fericite cazuri de azi,durate de zbor identice.Daca scopul suprimarii jucatorilor a fost cresterea duratei zborului atunci duratele alea de zbor mentionate in carti trebuie reduse cam pe la jumatate iar performantele de joc redimensionate.
Domnule Gheorghe, ce va nemultumeste in regulamentul de zbor de la RCR? Macar stiti ce prevede? Nu vad de ce ar trebui sa ne fie rusine cu un regulament ce puncteaza atat jocul cat si zborul la mare inaltime. Daca vorbim de Jucatorul de Galati, incadrat la RCR la clasa Roller nu vad care este problema. Regulamentul puncteaza toate caracteristicile rasei si in curand vor aparea si bareme care sa limiteze tocmai extremele despre care spuneti ca sunt tolerate cu buna stiinta. Deci inca o data nu vad de ce ar trebui sa le fie rusine membrilor RCR. Daca nu aveti un argument solid in favoarea celor afirmate va rog sa va cereti scuze fata de cei peste 20 de membri cotizanti ai acestui club. Performantele obtinute la RCR de la infiintare si pana acum sunt obtinute de crescatori din toate zonele tarii, fiecare cu ce pasari a avut la dispozitie in cotet si cu mult curaj pentru ca dupa cum am observat rusinea este un argument foarte puternic chiar si printre cei care pot obtine lejer performante de varf. Dupa cum vedem in continuare este foarte usor sa stai pe margine si sa arati cu degetul la ceilalti in timp ce prin selectie in conditii de concurs se obtin progrese vizibile abia dupa ceva ani de munca.
O sa ajungem probabil sa crestem bibelouri in viitor dar nu din cauza RCR ci din cauza celor care prefera sa tina pasarile inchise, sa le vanda la preturi aberante si care nu doar ca nu promoveaza performantele la pasarile lor ci le si descurajeaza atunci cand le vad la altii pe diverse criterii aberante.
Am si eu o mare rugaminte pt toti crescatori de jucatori de galati sa formeze cel putin 10 intrebari la care sunt nedumeriti in privinta rasai ei eu am sa ma ocup personal sa le adresez sub forma unor interviuri crescatorilor din bucuresti,poate asa se mai afla cate ceva nou si diverse parerei a unor crescatori care au varsta respectabila care nu au acces la internet si au galateni de mici.
scz incoerenta postat in graba
Buna
D-le Ionut Barboianu o afirmatie din cele facute de d-l Nistor cred ca e reala adica
” Dar cred ca stim amandoi ca asa ceva nu vom avea ocazia sa vedem prea curand ”
Asta plechind de la trista realitate de azi a Jucatorilor de Galati dar doar asta afirmatie e reala celelalte sin doar o insiruire de neincredere a stimabilului nostru coleg de branse ca si cele de pina acuma.
A pretinde ca toti mint doar pt ca nu ai avur ocazia sa deti astel de exemplare sau pt ca nu ai trait in acele vremuri e tot asa dec gresit precu am spune ca nu au existat cei 35 de ani incare sa promovat doar desen , cap si simetrie ani in care nu sau organizat competiti cu Jucatori de Galati si nu numai ci si cu toate rasele de Agrement.
Dar cine stie poate ca d-l Nistor find asa bine informat si care se pare ca stie totul si ce nu a treit iar pe cei ce au treit ii declara in masa Mincinosi o sa ne dea vreo explicatie cum ca:
“Nici perioada celor 35 ani o fi EXISTIND TOT DOAR NUMAI PE HIRTIE” timp in care sau distrus majoritatea raselor de Agrement pt ca azi unele au perdut cu desavirsire caracteristicii ca zbor si joc pastrind doar numele ce indica apartenenta la aceasta grupa
Iar faptul ca sa diminuat durata de zbor o explica fenomenal d-l Nistor in articolele prin care doreste sa ne informeze pa noi are doar o dilema uita sa le aplicei si dinsul chind pune intrebari la alti de parca doreste sa verifice daca iam inteles messajulde altfel foarte adevarat.
” Faptul ca la nicio alta rasa de performanta din lumea asta mare nu se face vreo legatura intre culoarea penajului si performantele ori puritatea rasei nu e un indiciu ca intre ce sustii tu si realitate ceva lipseste ? Pai sigur ca ceva e putred dar e mai usor sa iei in derizoriu ce vezi si nu intelegi.Stiti insa cum le zice alora care se uita la ceva si neintelegand ii apuca rasul ? ”
Ce rost mai are oare intrebarea unde sint acei porumbei cu astfel de timpi de zbor chita vreme stim ca chiar si acei crescatori care au promovat jocu in perioada celor 35 de anis au procupat cu tipizatre desenului ,culoare ,cioc lung ,ciacir , berbecat si culoare. Iar zborul a fost pe planul aldoilea.
Oare acele adevaruri ( cu desen ,culoare etc. etc. )descrise asa bine de d-l Nistor nu sint aplicabile pt cei cegresit neglijaza jocul si se acseaza pe o extrema pt ca exemplare fara joc au existat mereu dar ca o extrema si care isi aveu rolul lor in lot.
Oare nu ar fi mult mai constructiv sa constatam chit de mare a fost efectul acelor 35 de ani in care sa pus accentul pe criteri ce nu apartin unei rase de Agrement ci unei de Ornament in loc sa punem intrebari la care le sim raspunsul dar de dregul de a le pune.
Cu stima si respect Alex Bude
Buna
Stimate d-le Florin Ion sincer imi pare nespus de rau ca iti creiez asa o stare de deznadejde cu comentarile mele pe care domnia ta declari sus si tare ca nu le intelegi (pricepi ) asta reiese din declaratile propri
Citat:
” Dl Bude acel crescator cunoscut de toata lumea care are jucatori de galati de 40 de ani si nu vreau sa par iar rautacios nu sunt singurul care tot la rugat sa dovedeasca cumva cele spuse de dansul insa in rest fiind atotstiutor contrazice pe toata lumea si povesteste dar nu se stie ce anume ”
D-le Florin Ion am mai ceruto si altora atunci chind faci afirmati la adresa mea ca am facut ,am spus sa fi pregatit sa dai si citate din mesajele mele propri pt a dovedi.
Mesaje pe care declati ce nu le intelegi ” povesteste dar nu se stie ce anume ”
Crezi cumva stimate d-le Florin Ion ca adevarul se schimba pt ca domnia ta nu intelegi unele lucruri sau pt ca alti refuza sa le accepte
Crezi cumva ca daca apelez la toleranta si acceptare reciproca spunind ca dor pt ca se intimpla sa detiem gustuti diferite si preferam lini diferite zu zbor si joc diferit din gama larga a jucatorilor de Galati nu inseamna ca toti cei ce au preferet altfel dechit noi sint mincinos.
Doar pt ca domnia ta nu pricepi despre ce eu vorbesc a cere sa fie acceptata si varianta de jucatori de galati pe care o cresc de copil fara sa fi declarat ca sint minciuni doar pt faptul ca viata neo dovedeste ca azi aceasta line e foatre rar intilnit si far sa negi existenta celor lalte varietati din gama Jucatotilor de Galati ci doar sa fie acceptata.
O fi insemnind asta ” a contrazice pe toata lumea ” precum domnia ta iti permiti sa afirmi?
Ori daca dupa o perioada de 20 ani in care am crescut linia preferata de mine din Variantele existente in rasa recunoscute chiar si de cei ce le neaga la un moment dat izolat de crescatori din tara pastrind toate acele caractere indragite de mine si nu numai pt ca de aia exista descrisi in carti.
Iar daca la un moment dat un urma unor factori Naturali in combinatie cu decizi gresite din partea mea am perdut cea mai mare parte din efectiv in mod expres cei mai buni lucru pe care iöl accept si nu ma pling pt a nu da satisfacti la dusmani iar la initiativele mele de refacere a lotului dupa o pauza de 20 ani am constatat ca nu prea mai sint sanse sa gasesc astel de porumbei.
Iar de la exemplarele achizitionate de la campioni am avut sansa sa constat aparitia unei game extreme de defecte la urmasi din cauzate de infuzi diverse si necontrolate.
Crezi d-le Florin Ion ca toate aceste lucruri experimentate si traite de mine pe viu au disparut odata cu acele lini de Jucatori de Galati si crescatori batrini din alcele vremuri.
Crezi ca ar trebui sa accept ca doar pt ca au disparut acei porumbei din vina tuturor ar trebui sa accept sa fiu facut mincinos si doar pt a fi agreiat de uni ca domnia ta sa reneg acei zeci dec ani traiti alaturi de alti si inpreuna cu Jucatori de Galati.
Oar doar pt ca am perdut acei porumbei ar trebui sa las pe alti sami spuna ce am avut in crescatorie chiar daca acei oameni nici nu au fost nascuti dar pretind ca stiu mai bine ce am crescut i voliera.
Sint foarte constient de realitate ca asa ceva nu vom avea ocazia sa vedem prea curand.
Dar asta nu inseamna ca nu au existat si nu ma inpedica sa ma straduiesc in limita posilila sa incerca sa imi refac un astfel de lot si poate chiar asta e si farmecul acestei rase greutatea de a obtine acele exemplarede mdie ce insumeaza ambele caractere in egala masura din larga gama a Jucatorilor de Galati
Cu stima si respect Alex Bude
Salut, mai intai nu reusesc sa gasesc unde am scris ca ma nemultumeste regulamentul de zbor de la rcr, asa ca te rog pe tine Vali sa mi-l semnalizezi. Nemultumirea mea era legata de cei care stiu ca porumbel galatean inseamna mai mult decat un porumbel care joaca dar isi pun mainile in san si tac sau mai mult se amuza. Spun acestea plecand de la performantele sportive care-i stau la indemana si ajungand la infatisarea sa, aici, ca si argument, vezi diverse site-uri cu, de exemplu, capaciti de Buzau denumiti jucatori de galati, undeva am gasit chiar o voliera de balani de Iasi pe care ii numea galateni, sau, de ce nu, pe site-ul lui Nicu Gheorghe niste negrii simplii cu origine nu prea clar definita -galateni?lungi de Braila?sau cine stie ce rasa din Bulgaria? Nu vreau sa dau nume cu poze cu “bazdaganii” pe post de galateni pt ca deja mi-am pus in cap oameni pe care chiar nu-i cunosc personal si…
Sper ca te-ai lamurit ca nu ma deranjeaza organizatia RCR sau Dacia.
Iar daca vrei parerea mea despre regulamentul de zbor de la voi cred ca ar mai trebui facute niste modificari dar cum eu nu sunt membru in clubul vostru nu e treaba mea, plus ca as putea fi acuzat de plagiat pt ca ar fi niste pareri dezbatute si cu altcineva si mi-e ca as fi facut si hot dupa ce am fost facut cersetor.(sa existe oare si varianta “cersetor si print”?)
Ultimul tau paragraf nu-l comentez pt ca nu cred ca-mi este adresat desi comentariul tau incepe cu “domnule Gheorghe”.
Voi reveni.
P.S. Imi cer scuze celor care se simt jigniti de cuvintele mele dar nu se regasesc in grupul celor carora le era adresat cuvantul rusine. De ce?, pt ca nu am scris sa le fie rusine tuturor celor de la RCR sau tuturor celor de la Dacia (vezi acea paranteza in care scrie “care stiti”, lor le-am adresat sa le fie rusine).
S-auzim de bine.
Domnule Nistor, intentionat sau nu, in comentariul 64 introduceti niste afirmatii gresite care pot influenta parerea cititorului care nu cunoaste cartea lui Leonte.
In primul rand Leonte nu spune nicaieri ca trebuie sa joace numai la coborare. Ne spune ca trebuie sa joace la mare inaltime si mai ales la coborare. Reiau unele citate edificatoare:
“In general, invartitura apare in zborul de aparitie-disparitie si mai ales in timpul coborarii la columbar dupa efectuarea zborului.
Un singur fapt este cert si vizibil. Acela al aparitiei punctelor-nu se distinge forma sau culoarea- si al disparitiei lor, actiune datorata dupa cat se pare invartiturii, la care apreciere un rol deosebit il are si actiunea razelor solare, a dispersiei luminii in general. Cateodata invartitura este efectuata la o inaltime relativa la care se pot distinge forme sau culori mai ales penele uni, corbii, rosii, galbenii, etc.”
“La porumbeii galateni, invartitura este de mai multe feluri si foarte variata. Mai intai trebuie stabilit faptul ca in zborul de disparitie, exemplarele care zboara nu se invartesc…”
In al doilea rand, este perfect adevarat ca Leonte avea o “sensibilitate” pentru baltatul pe vanat dar nu gasim in carte nici o fraza care sa discrediteze celelalte culori. Din contra, vorbeste foarte frumos de pe negrii moriscari, de penele simple, etc.
In al treilea rand nu gasesc verificata ideea ca un bun zburator nu poate fi in acelas timp si un bun roller si viceversa. De ce trebuie puse in antiteza aceste doua grupe cand jucatorul galatean ar trebui sa le intruneasca pe ambele? Sunt convins ca nu cunostea nici dracu’ rasa asta daca era decat un foarte bun roller. A fost si este cunoscut in toata lumea fix pentru ca jucatorul galatean a posedat ambele calitati: joc si zbor de mare inaltime si durata.
P.S.
Si mie mi-e greu sa cred ca vom vedea in viitorul apropiat intr-un zbor oficial timpi de 8-10 ore dar va promit ca 4-5-6 ore vor fi cat de curand.
Iar la intrebarea de ce multi au rupt capul la cei care jucau, va raspund cat se poate de simplu: In nici un caz ca sa le creasca durata de zbor!! Nu le placea jocul!!!!!! De ce nu s-au apucat sa creasca alta rasa de zbor??? Le-a placut asta!!!
Fiecare este liber sa tina ce vrea in voliera proprie si sa isi denumeasca pasarile asa cum doreste. Atata timp cat nu incearca sa impuna punctul lui de vedere ca fiind standard pentru o rasa. Daca analizam putin rasele care trec in diverse locatii drept galateni o sa vedem ca totusi ele se cam trag din Jucatorul de Galati si daca nu sunt exemplare reusite ale respectivei rase pot trece usor drept galateni.
Roller Club este o asociatie deschisa, nu vreo secta care bate din usa in usa sa adune membri. Cine zboara la RCR o face din proprie initiativa, conform regulamentelor clubului, in conditiile clubului, activitatea clubului este cat se poate de transparenta. Daca cineva “stie” si zboara altceva la RCR o sa dispara in curand pentru ca nu o sa se mai regaseasca in regulament. Asa cum RCR promoveaza prin regulamentul de zbor al Jucatorului de Galati toate caracterele rasei se presupune ca toti cei care sunt membri activi ai clubului si “stiu” accepta toate aceste caractere ale rasei. Regulamentul de zbor are nevoie de completari si ele vor veni chiar incepand cu sezonul urmator. Problema este ca aceste schimbari nu pot fi foarte bruste si de mare amploare deoarece pur si simplu nu avem pasari care sa le sustina, asta avem acum, cu asta defilam. Din pacate, in afara de efortul domnului Sasu de la inceputul anilor 90′ si apoi de grupul crescatorilor de la Severin si Targoviste (insuficient promovati), tara porumbeilor de joc si zbor este doar pe hartie si in crescatorii izolate de prin toate colturile tarii. Daca am avea o cultura a cresterii porumbeilor pe criterii de performanta am putea discuta altfel despre performantele porumbeilor dar la noi de foarte multi ani pasarile de agrement sunt ori tinute inchise ca si cele de ornament ori cel mult libere non-stop ca si porumbeii campenesti. Participarea la competitii tinde spre zero si de aici si performantele pe care le obtinem azi.
Daca azi pasarile mele presteaza, sa zicem, 30 de min de zbor din care 10 la mare inaltime si fac 50 de puncte pentru joc nu or sa faca sigur la anul 2-3 ore de zbor din care jumatate la mare inaltime si peste 200 de puncte de joc. Pur si simplu nu se poate, o generatie de porumbei nu se face in 3 zile.
D-le Barboianu,din citatul oferit de tine si la care m-am referit si eu cand am vorbit despre ideea falsa privind jocul,se intelege limpede ca jocul s-ar manifesta cam in doua situatii :in zborul de aparitie-disparitie si la coborare.Cum in primul caz exista o mare incertitudine asupra existentei ori inexistentei jocului,pentru ca formularea este « …actiune datorata DUPA CAT SE PARE (subl. mea) invartiturii.. » nu mai ramane decat cea de-a doua varianta,a jocului la coborare,care e cert.fiind vizibil si putand fi si apreciat.Iar existenta ori inexistenta jocului la mare inaltime nici macar n-are vreo relevanta pentru ca neputand fi corect evaluat nici nu se poate puncta intr-un concurs.Mai mult decat atat,de unde stie Leonte ca in zborul de disparitie porumbeii n-ar juca ?! Poate numai daca a realizat ca aia care zboara la disparitie n-ar juca nicicum.
Din fericire,jocul porumbeilor are prea putina legatura cu schema propusa de Leonte.
In legatura cu culorile,eu n-am zis ca nu le-a amintit si pe celelalte fiindca nici n-avea cum sa n-o faca,pe mine ma deranjeaza cand spune ca cea vanata este aia de baza.De unde si pana unde ideea asta ?! Doar pentru ca pe culoarea vanata s-au putut construi ciocosii celelalte variante neputandu-se preta la asa ceva ?! E cam prea cusuta cu ata alba.Iar eu cand spun « ciocosi » nu ma refer la aia de demult carora li se spunea asa doar ca sa fie individualizati fata de restul care aveau ciocurile mijlocii spre scurte ci de aia « ameliorati » mult mai tarziu prin niste metode nu prea ortodoxe,dar despre care Leonte nu sufla mai nici o vorba.I-a scapat aia cu voiajorii listi dar a incercat sa puna asta in carca alora de la Braila de parca Braila ar fi in alta galaxie si nu la doar cativa km de Galati.Iar Leonte vorbeste despre Ciocosii de Braila ca si cum ar fi o rasa standardizata distinct desi asa ceva n-a existat decat cel mult la nivel de intentie.
In fine,problema cu galateanul care ar trebui sa intruneasca ambele calitati la un nivel inalt:zborul si jocul.Legat de asta imi vine in minte poanta cuiva de-acum ceva vreme care spunea ca un individ sta cu capul intr-un cub de gheata si cu picioarele intr-un lighean cu apa fierbinte si,in medie,poate spune ca se simte bine.Termenul asta de « porumbei galateni » ascunde multe capcane iar Leonte cand si-a botezat cartea cu titlul asta n-a facut-o intamplator.Ce-i reprosez eu e ca n-a avut taria sa fi rupt pisica in doua sau mai multe bucati si sa ne spuna limpede ca acolo e vorba de fapt de mai multe « rase ».De fapt,daca cercetezi cu ceva mai multa atentie iti dai seama ca aproape fiecare nume important pomenit de el avea « rasa » lui.Si sigur ca da,unii erau foarte buni zburatori iar altii dimpotriva foarte buni jucatori ceea ce nu inseamna ca se poate afirma ca « galatenii » luati in ansamblu erau si foarte buni zburatori si foarte buni jucatori.Principiul asta dupa care s-ar fi putut contopi intr-un singur porumbel si calitatile zburatorului de inaltime si durata mare si cele ale rollerului se pare ca nu functioneaza altminteri l-ar mai fi incercat si altii.De ce Rollerii Orientali ori cei de Birmingham sunt extraordinari porumbei de joc,asa cum ii indica si numele,dar sunt zburatori de cel mult nivel mediu iar tipplerii,care sunt campionii zborului de durata nu fac si ei snururi ?! Simplu,pentru ca nu s-a putut.Noi romanii ne incapatanam sa ne inchipuim ca avem o rasa unica in care s-au strans amandoua calitatile si continuam sa ne certam ca prostii pe tema asta,doar pentru simplul motiv c-am interpretat gresit afirmatiile lui Peterffi din prima descriere a acestor porumbei.Desi Peterfii a formulat cat se poate de clar : « Unele varietati concureaza cu tipllerii in privinta duratei zborului,altele ii intrec cu jocul de moriscar chiar si pe rolerii orientali ».Deci avem clar doua categorii : unele si altele.
Unde se spune ca amandoua calitatile sunt ingemanate intr-unul si acealasi porumbel ?!
Cand tot mai multi dintre noi vor intelege ca imparteala aia riguroasa pe clase,de tip occidental,e corecta si realista si nu talmes- balmesul balcanic in care ne scaldam noi,cu siguranta ca vom scapa si de certuri.
Cat despre notorietatea porumbeilor,vreau sa vad si eu un singur exemplu in care cineva a luat porumbei din Romania doar pentru ca erau buni zburatori.Singurii care au fost carati masiv din tara au fost moriscarii pentru ca doar astia puteau concura Orientalii si pe cei de Birmingham la joc,avand in plus si o frumusete superioara.Pentru zbor toata lumea a ramas consecventa la tot felul de varietati de tippler.
Cand eu spun ca afirmatiile lui Leonte trebuie tratate ceva mai rezervat degeaba mi-i pun pe unii in cap care se dau mari patrioti dar se vede ca citesc pe sarite.Este vorba despre mult pomenitele nume Ghita Rosu si Savescu,de fapt despre ce ne spune noua Leonte in legatura cu porumbeii selectionati de acestia doi.Astfel,la pagina 91 citim ca cele doua « rase » s-ar fi format prin selectarea intre anii 1890-1900 a celor mai reprezentative exemplare de baltati pe vanat existente la Galati.In alta parte,la pag 185 descoperim ca rasa lui Savescu s-a format in jurul lui 1900 iar cea a lui Ghita Rosu fix intre 1895-1900.
Lasam la o parte faptul ca porumbeii amintiti difera foarte mult intre ei ceea ce ne duce cu gandul la faptul ca nici originile lor nu-s tocmai comune.Insa senzational este altceva,anume ca cele doua « rase » s-au format inainte ca fondatorii lor sa se fi nascut !!!!! De ce ? Simplu,pentru ca Ghita Rosu s-a nascut in 1898 iar Savescu in 1900.
Nu era mai concludent daca in loc sa ne vorbeasca despre norii Nimbostratus si Cumulus dl.Leonte,macar in cazul lui Savescu cu care a fost relativ contemporan,ne facea o prezentare detaliata si completa a respectivei « rase » ca sa nu ne mai dam noi acum in tot felul de presupuneri despre ce si cum au aparut porumbeii aia si mai ales cand si ce s-a ales de ei in final ?! Asa,facand abstractie de bazaconiile scrise privind momentul crearii respectivelor linii,toate informatiile referitoare la unele dintre cele mai reprezentative « rase » de galateni se rezuma la o descriere in 5 randuri in cazul lui Savescu respectiv cam 8 randuri pentru cei Ghita Rosu.
Iar pe de alta parte suntem sfatuiti sa fim convisi,precum o turma de oi proaste,ca tot ce scrie in cartea asta e si real.
Da……..
Se pare ca daca vrem sa ne edificam trebuie sa ne intalnim intr-o seara si sa-l chemam pe domnul Leonte la o sedinta de spiritism.
Domnul Ion a lansat o propunere interesanta. Sparge cineva gheata cu acele intrebari sau incolteste putin teama ca ar putea iesi ceva adevar la iveala?
Salut, atita timp cat exista oameni care gandesc astfel “A fost si este cunoscut in toata lumea fix pentru ca jucatorul galatean a posedat ambele calitati: joc si zbor de mare inaltime si durata.” adevaratul porumbel galatean mai are sanse. Fraza ii apartine lui Ionut Barboianu, sper sa nu-l deranjeze ca-l citez. Eu as mai adauga si finetea la cele doua calitati enumerate de Ionut.
Daca se vrea “ruperea pisicii in doua sau mai multe parti” ar fi trebuit spus clar de la inceput pt a nu se mai recurge la discutii sterile despre binele galatenilor, care defapt nu au adus decat dusmanii intre iubitorii de porumbei.
Acum ca am inteles adevaratul sens al unor discursuri sincer imi pare rau ca m-am lasat atras in aceasta capcana. Cineva a anticipat acest lucru (dorinta unora de a rupe pisica numita porumbei galateani) sau poate ca a stiut sigur dar eu cred ca dorinta aceasta se va indeplinii cel mult pe hartie.
Va urez, sincer, succes tuturor celor care participati la concursurile de zbor si joc.
Si un mesaj catre Vali Tanase, iti promit ca-n primavara imi cumpar si orbeteni, poate cea mai frumoasa rasa romaneasca, sa ne putem cunoaste mai bine, sa concuram la aceasta categorie doar pt relansare.
Acum, pe bune, gandeste-te putin, chiar a existat un motiv real pentru a te supara pe mine, sper ca nu.
S-auzim de bine.
:)) Propunerea domnului Ion nu cred ca poate aduce ceva bun, decat mai multe discutii sterile. Numai ca de data asta avem “crescatori batrani din Bucuresti” in loc de Leonte. Informatia venita din aceste surse poate fi oricum distorsionata si subiectiva. Decat sa ne batem gura de pomana in a scormoni trecutul pentru a ne scuza anumite preferinte legate de aceaste pasari mai bine am privi spre viitor pentru ca de acolo pot evolua pasarile nu din povesti de acum X ani. Chiar daca acceptam ca au existat pasari care zburau 7-8 ore si jucau in siraguri lungi acum aceste pasari NU mai sunt. Foarte multi comenteaza dar nu fac nici cel mai mic efort in a selectiona pasarile spre acea directie. Si eu mi-as dori sincer sa vad galateni care sa joace cate 5-6 ore dar acum astea sunt vise. Visele sunt bune pentru ca ajuta la progres. Deci hai sa visam frumos numai ca nu la ce a fost ci la ce o sa fie.
Poate dupa 10 ani de concursuri si de munca a peste 10 crescatori o sa descoperim ca de fapt pasari care sa zboare la foarte mare altitudine, foarte mult si sa si joace foarte bine nu exista si ca de fapt exista diferite linii care au prestatii diferite in aer. Atunci ne apucam si facem x regulamente de zbor si vedem care linie in care regulament se incadreaza pentru a pune in valoare calitatile liniei respective. Sau facem stoluri mixte in asa fel incat sa puncteze ambele caracteristici. Nici acum nu opreste nimeni un concurent sa zboare galateni la categoria de zbor sau jucatori daca asa sunt puse in valoare caracteristicile de zbor ale pasarilor respective. Acum mergem in directia unui zbor cat mai lung si mai sus cu un joc cat mai bun, pe viitor vom vedea ce e de facut, dar numai in functie de rezultate nu pe vorbe frumoase din batrani. Nu avem de unde sti cati porumbei avea un anume mare crescator in cusca si cati din ei erau foarte buni zburatori, cati erau foarte buni jucatori si cati zburau decent si jucau bine.
Nicu, nu m-am suparat pentru ca nu sunt genul care se supara asa din orice, numai ca efectiv nu vad motivul pentru care mie sau oricarui alt membru al clubului i-ar fi rusine pentru ce face. Indiferent ce convingeri personale ar avea vreun membru sau comenteaza in particular conteaza faptele si pana una alta zboara dupa acelasi regulament.
Ai de unde sa faci rost de material bun daca te apuci de orbeteni, mai ales ca si Aurelian a dat porumbeii la zbor.
Buna!
In momentul cand se scrie o lucrare de 200 de pagini despre o rasa, mi se pare normal sa existe si unele ambiguitati sau lucruri care nu pot fi dovedite. Sa nu uitam ca daca nu era cartea asta, multi dintre noi nu cunosteam atatea despre rasa asta. Esential si de urmat mi se pare standardul si regulamentul de zbor, care ne place nu ne place pastreaza acel echilibru intre caracteristici; si asta ma duce cu gandul ca acel regulament nu a fost facut de o singura persoana si cu siguranta Vasile Margineanu a avut un cuvant de spus. Ma refer in primul rand la durata de zbor, si anume ca se mentioneaza expres ca dupa 5 ore de zbor se poate opri concursul, pentru ca aceasta durata este suficienta si relevanta pentru porumbeii din aceasta rasa. UN alt aspect este cel legat de grila de punctare la jocuri; aici se vede clar ca se puncteaza jocul in snururi scurte atat la urcare cat si la coborare cu 5 puncte,iar cele mai multe puncte -30 se dau porumbeilor care joaca dupa indeplinirea baremului de zbor de 2 ore, la inaltime medie, deci mi se pare destul de clar ce se incurajeaza. Ce nu mi se pare corect este punctarea exemplarelor care cad cu maxim de puncte-30, atata timp cat se specifica ca jocul de cadere nu este propriu rasei. Se pot gasi multe de comentat daca citim cu atentie, dar nu cred ca asta este cel mai important cand citim aceasta carte. Sa nu uitam ca Dl. Leonte a fost si el OM si ca a gresi e omeneste.
In alta ordine de idei nu cred ca disputele intre oameni cu bune cunostinte despre rasa aduc ceva benefic pentru acesti porumbei sau pentru colaborarea dintre crescatori. Sa nu uitam cat de putini sunt cei care inca lasa liberi acesti porumbei, eu zic ca ar trebui sa colaboram pentru binele rasei, nu pentru interese personale sau de grup.
Inca o remarca pe care ma vad obligat sa o fac, este aceea ca la oricine am oferit porumbei cadou, a fost din proprie initiativa , in primul rand, nu la cerere.Porumbeii dati cadou au fost cu draga inima, indiferent ca au fost buni sau rai, pentru ca se mai poate sa te si inseli asupra unui porumbel, nu-i asa?
Legat de Roller Club, mai e putin si incep concursurile cu puii, cred ca toti cei care participa se vor bucura atunci cand vor primi vizitatori dornici sa le vada munca lor si a porumbeilor lor.
In incheiere doresc tuturor sa se bucure, cat inca mai pot, de zborul si jocul acestor porumbei si de frumusetea lor, asa cum o vede fiecare.
NUmai bine!
Buna
D-le Valentin Tanase ai perfecta dreptate in general la cele enumarate mai sus pt trebuie sa constatam starea defapt la zi a acestei rase numita Jucatori de Galati
Iar domniolor puctul de pecare trebuie sa fie exart de la ceia ce cetinem azi cu materialele genetice pe care le detinem acuma si doar constientizind acest fapt avem sanse sa refacem chit mai mult din ce sa perdut dealungul timpului din vina noastra comuna a tuturor.
Dar de aici de la a constietiza prezentul lucru pozitiv la fel de pozitiv este si aparitia clubului RCR in casul al 12 care ofera o sansa in plus pt redresarea acestei rase pina la limitele posibile cu materialele genetice pa care le mai avem
Dar a trece la o extrema ne fondata si a afirma ca toate istotia Jucatorilor de Galati ar fi doar o minciuna Iar toti cei ca au martuisit despre perfomamtele Jucatorilor de Galati ar fi mincinosi practica pe care d-l Adrian Nistor o practica de o vreme in coace nu cred ca face cinste clubului RCR al carui membru este.
Iar la simplul motiv ca iam cerut d-lui Adrian Nistor sa aiba decenta si respect pt stamosi chiar daca domnilalor sa dovedit ca au detinut si greseli pt ca nu sint doar minciuni deoarece personal am detinut astfel de porumbei pina nu demult si ca nu sint o iluzie .
Ca rezultat vine cu acuzati si insulta fara numar iar chind iam cerut sa imi arate unde am spus astfel de aberati tacera din lipsa de dovezi si o aplica cu toti ce au curajul sa marturiseasca ca nu sint minciuni pt ca si ei au cunoscut astfel de exemplare.
Ce sa inteleg ca atitudinea si practica de demigrare a d-lui Adrian Nistor este o pozitie oficiala in cadrul Clubului RCR ca altfel nu inteleg interventia domniei tale de sprijin neconditionata i favoarea d-lui Adrian Nistor ar fi intersant de stiut.
Personal nu am scris nici un cuvint negativ la adresa acestu Club RCR exat pt am aprecies ideia si scopul pt care a fiost initial puctul de demarare a clubului ce ofera inca o sansa reala a Jucatorilor de Galati.
Dar e drept ca am mentionat ca acele amendamenta pt rase de Ornament ce au fost nou intoduse in Standar vor ingreuna si reduce sansele de redersate a rasei Jucatori de Galati din cadrul RCR .
Dar d-l Adrian Nistor le recunoaste ca criteri de baza in descrierile regulamentului dar din placera de a contrazice le neaga chind propunem sa le discutam consrtructiv ca niste aspecte nefolositoare pt o rasa de zbor si joc indiferent de ce lini preferam fiecare din noi dar care sint gresit introduse in srtandard de persoane ce nu sint adepti clubului RCR si nici criterile pe care la pomoveaza in cadrul clubului.
Cu stima si respect Alex Bude
Domnule Bude, domnul Nistor vorbeste in nume personal. Opinia oficiala a Roller Club Romania este exprimata prin regulamentul de zbor si prin actiuni de promovare. Eu nu am intervenit in apararea domnului Nistor pentru ca are o experienta cu mult superioara si nu are nevoie de ajutorul meu pe tema jucatorului de galati. Eu am intervenit punctual la observatia domnului Gheorghe legata de Roller Club Romania si daca nu o faceam eu o putea face oricare din cei peste 20 de membri cotizanti.
Legat totusi de interventia domnului Nistor pot spune ca sunt de acord cu el pentru ca nu am vazut nicaieri unde ar spune dansul ca tot ce au scris Leonte, Peterfi, Bonatiu ar fi minciuni. Este evident ca in toate lucrarile columbofile sunt anumite confuzii, informatii eronate sau termeni interpretabili dar daca citesti aceste lucrari cu putin spirit critic si nu salivand poti recunoaste informatia valoroasa si o poti da deoparte pe cea “de umplutura”. Mai ales ca mare parte din aceste informatii nu sunt sustinute de practica de azi. Lucrarile lui Peterfi si Bonatiu acopera toate rasele romanesti si este evident ca cei doi nu aveau cum sa fie specialisti in toate rasele deci au laut de bune anumite informatii venite pe cai mai mult sau mai putin obiective. Lucrarea lui Leonte este un fel de “povestind copiilor” si in nici un caz o lucrare obiectiva dedicata unei anumite rase tocmai pentru ca din ea lipsesc descrierile exacte, “tehnice”, a morfologiei, tipului de zbor si joc, conditiilor in care sunt crescute pasarile, etc. Daca Leonte descria porumbeii lui Ghita Rosu ca fiind de 250g, cioc de 12 mm, doar pe rosu si galben, desen relativ uniform, zbor rapid in stol strans ridicare rapida la altitudinea de zbor, cu joc des si scurt cu un plafon de zbor in jurul inaltimii de 500m, fara infuzii in ultimii 5 ani, perechile sunt desfacute in fiecare an si refacute primavara dupa o evidenta stricta, crescatorul detine o matca de 40 de perechi printre care exista si 5 exemplare ce cad si 4 exemplare ce prezinta zbor mult peste media stolului dar nu prezinta joc satisfacator, hrana este la fel tot timpul anului si este alcatuita din urmatorul amestec de seminte:…, pasarile au la dispozitie caramida pisata, puii nu au program de antrenament ei fiind ridicati in fiecare dimineata in functie de disponibilitatea proprietarului si de conditiile meteo fiind libere in restul timpului (datele sunt fictive, pur exemplificative), atunci nu avea nimeni nimic de obiectat si lucrarea lui Leonte era o “biblie” pentru toti crescatorii de galateni. Daca un stol de 6 porumbei din 150 ai unui anume crescator prinde un zbor de 5 ore cu joc foarte bun nu putem generaliza ca toti porumbeii lui au performantele astea si nici macar ca acei 6 porumbei vor mai zbura vreodata atat. Daca in ziua respectiva pasarile au profitat de curenti ascendenti au ajuns cu usurinta la o inaltime de zbor foarte mare si in loc sa isi desfasoare jocul la 250m au facut asta la 1000m pentru foarte mult timp fiind sustinuti de conditiile meteo favorabile sunt 90% sanse ca acest zbor sa nu se mai repete vreodata. Daca la acel zbor a asistat Leonte sau orice alt povestitor va imaginati usor ce a iesit. Cum foarte bine stiu cei care au zburat la concurs sunt foarte mari sanse ca atunci cand eliberezi pasarile pt concurs sa zboare 20 de min iar dupa incheierea concursului sa se ridice din nou si sa zboare peste o ora, asta dupa ce cu o zi inainte au zburat 2 ore.
Incercarile astea stupide de a-mi atribui omologarea jucatorului de Galati ca si o rasa de roller doar ca sa-mi promovez proprii porumbei dovedeste inca o data limitele si habarnismul unora.Pentru astia pe care-i roade invidia pana la durere,ma simt obligat sa repet ca omologarea rasei ca atare s-a facut de catre o organizatie columbofila,dealtfel si singura din tara recunoscuta si in afara ei,iar aceasta hotarare a fost validata de conducerea acestei organizatii care a considerat,avand in vedere traditia si realitatea de azi,ca in acest fel aceasta rasa trebuie recunoscuta si promovata pe mai departe. E adevarat ca porumbeii mei intrunesc conditiile de a fi recunoscuti ca apartinand rasei,dar nu sunt singurul care are asemenea porumbei si mai mult decat atat standardul nu e facut de mine, pentru ca daca ar fi fost asa,el ar fi aratat altfel,fara elementele alea care deformeaza realitatea,gen bimotati ori limitarile de desen.
Contestatarilor mei din oficiu vreau sa le spun ca expresia « gutani baltati » le dovedeste crasa incultura in materie.Formula « bun si frumos,in mana ,jos si in aer »,inventata tot de Leonte,are si ea constrangerile ei.Pentru ca inainte de-a fi « bun si frumos »,porumbelul asta a fost eventual doar « bun »,ulterior tot incercand sa devina si « frumos » pierzandu-si calitatile dintai.Daca ar citi cu atentie descrierea istoriei rasei,aia sumara cata apare ea prin carti,ar pricepe ca « galatenii » astia n-au fost dintotdeauna niste etaloane de frumusete.Poate ca in acea prima etapa a formarii lor cand ei aratau nu tocmai asa frumosi pe cat pretind unii azi c-ar trebui sa fie,ei si-or fi dovedit adevarata performanta,fiindca in etapele urmatoare cand s-a trecut la baltaturi fixate si mai apoi la fel si fel de capatani si ciocuri sa fi fost si inceputul declinului.Si-am sa va dau iarasi ceva exemplu concret.Astfel,in cartea lui Levi apare poza unui exemplar din asa-numita rasa a lui Ghita Rosu in fata careia toata lumea se arata extaziata de ce porumbel frumos era ala.Bun,alaturi de « frumosul » lui Ghita Rosu,apare o alta fotografie cu un porumbel nici pe departe asa aratos precum celalalt,dar care ne este prezentat ca fiind tot un jucator galatean si care n-a ajuns acolo in urma niciunei greseli.Adica,pe intelesul tuturor,trebuie priceput ca galatenii au aratat,macar si intr-o anumita perioada chiar precum ala din poza infatisandu-l pe ala « urat ».Ca doar galatenii n-au aparut asa ca de nicaieri,frumosi sa-i pui la rama ori poate unii cred ca i-a scos Enachescu din eprubeta cu burtile albe si capacele bleu.Ba din descrierea aia extrem de sumara din carti aflam ca « rasa » lui Ghita Rosu nu era populata numai cu exemplare ca ala din poza din cartea lui Levi,foarte multi dintre ei avand ochi galbeni,negri,de multe ori ceacari si cu ciorapi,nemaivorbind de baltatura care nici aia nu era tocmai una tipizata. Ori nu cumva tocmai din cauza diversitatii in care aratau or fi fost atat de renumiti pentru zbor si joc ?!Constat ca desi acestor porumbei li s-a mai dus vestea ca si rasa de « cozi albe » nu s-a scandalizat absolut nimeni ca Leonte ne prezinta in cartea lui un tip de porumbel Ghita Rosu dar care se vede ca are coada vanata.
Dar cand tu n-ai cu ce e foarte la indemana sa cauti nod in papura altora pretextand tot felul de imaginare conditii pe care ar trebui sa le indeplineasca porumbeii,insa tocmai alea fundamentale nu.Am observat demult cata aversiune naste conditia ca porumbeii astia trebuie sa joace, adversarii jocului ori neputinciosii in a avea astfel de porumbei cautand sa dea termenului « joc » tot felul de sensuri peiorative.Intocmai ca si vulpea care neajungand la struguri se jura ca sunt acri.
Porumbeii pe care-i cresc eu, « gutanii baltati » dupa cum mi-i alinta « prietenii » si a caror existenta poate fi dovedita oricand prin cateva sute de exemplare,de vreo 30 de ani arata tot la fel,n-au crescut nici mai mari si nici nu s-au micsorat,ciocurile nu le-au devenit niste obiecte ascutite si periculoase,baltaturile sunt in fel si chip,nici de-ai dracului nevrand sa se uniformizeze din punctul asta de vedere iar de jucat o fac de cand ii stiu de la acceptabil pana la exceptional.Desigur ca performante iesite din comun la zbor n-au reusit decat arareori si doar in anumite conditii iar d-aia care sa ramana in zbor si dupa lasarea serii n-am avut decat numai 2.Deci recunosc ca duratele alea de 6-8-10ore cu care se lauda altii eu n-am reusit sa le vad la ai mei.Dar nici porumbei sa joace macar ca aia ai mei pe care-i consider eu « acceptabili » n-am vazut vreodata la astia care se lauda cu multele alea ore de zbor.Daca e de dovedit ceva eu pot demonstra pe viu ca porumbeii joaca intocmai cu rollerii,pe cand cei care se lauda cu ore multe incep s-o dea in balbaiala daca-i intrebi cum le joaca porumbeii.Dar,pe care,cu toate astea au pretentia sa-i numeasca tot Jucatori de Galati.Sau sa le zica doar « galateni »asa ca sa nu mai inteleaga nimeni despre ce vorbim,nestiind sau facandu-se a uita ca « galateni » e cel mult o expresie nicidecum o rasa de porumbei.Anticipand ca urmeaza si intrebarea acuzatoare : « ba,dar cat zboara porumbeii tai ? » vreau sa-i linistesc spunandu-le ca pot zbura si mai mult si mai putin dar intotdeauna suficient de mult cat sa-si merite numele.Spre deosebire de altii care pot sa zboare si zile-n sir ca tot n-au nicio legatura cu jucatorii.Iar singurul loc unde raportul asta zbor/joc se regleaza oarecum e un regulament de zbor echilibrat conceput si in functie de care vorbesc dupa aia rezultatele.
Zicea Vlad mai sus ca asemenea discutii nu-si au rostul intre crescatorii rasei,iar eu ii raspund ca da,asemenea discutii sunt necesare pentru ca ele ne arata care-s aia care chiar cresc rasa asta si care-s cei care doar vorbesc despre ea nepricepand niciodata care-i adevarul. Sau daca-l pricep si nu le convine,in neputinta lor sar repede cu « gutani baltati » intr-un fel de « ba pe-a ma-tii » fiindca altfel nu le-ar fi publicate comentariile
Vremea influentei Rollerului Oriental a trecut demult. Au ramas destule comunitati turce dupa plecarea cuceritorilor. Asa ca influenta s-a redus treptat. O multime de rase romanesti au beneficiat de calitatie exceptionale ale unei pasari selectate pentru a face fata atacurilor soimului de desert. Rollerul ca tip de porumbel a inceput sa dispara o data cu disparitia acestor comunitati pentru ca prea putini romani din sudul tarii erau pasionati de jocul lor. Insa raul cel mare (in opinia mea) a fost facut odata cu introducerea voiajorului. Asa ca dezvoltarea porumbeilor de agrement (ai caror crescatori se diminuau din ce in ce mai mult) a continuat in doua directii: zbor de durata si ornament. Deja cumparatorii se orientau din ce in ce mai mult spre voiajori asa ca vanzarile consistente erau numai la porumbeii “frumosi”.
Astazi, nu poti “dresa” un pui din generatii selectate pentru zbor, sa joace frenetic. Dar macar zboara. Pentru ca daca incerci sa pornesti motoarele unor porumbei de voliera, ori te lasi pagubas repede, ori rezultatele in timp sunt mediocre si la final ajungi la concluzia ca nu a meritat efortul.
E usor sa blamezi rezultatele celor de la RCR insa ceea ce se vede este munca a generatii de crescatori. Mai e multa cale pana sa se vada rezultatul real al muncii celor de la RCR. Insa imi este teama ca va veni prea tarziu.
Poate ca un asa efort de mare s-ar justifica mai degraba prin pornirea de la zero. Un nou inceput prin reintroducerea porumeilor de la care am obtinut atatia porumbei si rase superbe. E vremea ca si pasiontaii de Roller sa aiba pasarile dorite.
Vasi
Un filmulet cu un stol de pui de Jucatori de Galati la un antrenament cu public la care cei prezenti au constatat cu stupoare ca dupa un anumit numar de ORE de zbor porumbeii inca jucau fara sa acuze vreo oboseala datorita efectului de torsiune al aripii.
http://www.youtube.com/watch?v=wNlBzxbzxF8
Invit pe aceasta cale pe cei care vor sa vada “pe viu” un zbor de Jucatori de Galati la etapele pe care le voi avea la Rollerclubromania.
Nu vreau sa fiu carcotas dar in fimuletul prezentat de domnul Barboianu inafara de una doua tumbe si cozi eu nu prea am vazut joc poate nu am fost eu atent. Eu ce ii doresc domnului Barboanu este sa obtina o pasare care sa faca siraguri de cel putin 10 metrii si apoi sa ne impartaseasca din experienta dumnealui cat zboara pasarea aceea. Succes la prima etapa din 18 septembrie.
Dar nici nu prea se omoara sa creeze efectul de torsiune :) .
Singurul lucru care iese clar in evidenta este ca sunt buni zburatori care joaca rar si … nu pot sa ma pronunt asupra jocului ca filmul nu permite asta.
Si nici daca fiecare prezinta joc… ramane de vazut la concursul RCR.
Vasi
P.S. Asta ca sa starnesc mult asteptatele reactii privitoare la filmul-exemplu.
Jocul va aparea, desi poate nu in snururi, mai greu este sa imprimi durata zborului . . .sper!
Intr-adevar filmarea este de slaba calitate datorita norilor.
Domnule Chelu, sunt convins ca ati fost foarte atent si ati vazut mai mult de 1-2 tumbe. Nu asta este problema. Fiecare vede ce vrea. Spunea mai sus Nicu Gheorghe cum e cu oftalmologia asta…… Pasari care sa faca siraguri de 10 m am si le voi zbura si in concurs. Cred ca vroiati sa spuneti 50 m in loc de 10. Iar porumbei care sa faca siraguri de peste 50 m chiar nu-mi doresc decat maxim pentru lucru la matca. Oricum, invitatia este valabila si pentru dumneavoastra. Ne desparte o distanta relativ mica. Ar fi pacat sa nu ne vizitam si sa ne cunoastem.
Domnule Vasi, simt o dezamagire in comentariul dumneavoastra ca porumbeii joaca rar si asta ma face sa revin la parerea mea despre cum a fost distrusa rasa asta: unii au vrut sa zboare cat mai mult si sa nu joace si altii (ca dumneavoastra) si-au dorit sa vada cat mai mult joc uitand ca mai trebuie sa si zboare. Nelamurirea mea este cum v-ati dat seama ca este evident ca sunt buni zburatori? Aveti si dumneavoastra buni zburatori si i-ati recunoscut in filmulet? Sau aveti buni rolleri si ati observat ca difera stilul de zbor? Sau nu aveti porumbei deloc dar sunteti si dumneavoastra un bun teoretician?
Aceiasi invitatie este valabila si pentru dumneavoastra mai ales ca sunteti aproape de mine.
Stiu f bine ce am vrut sa spun 10 m nu 50 m dar asta este alta discutie si poate o sa o avem la fata locului cu pasarile in aer asa ar fi cel mai corect. Dar daca dvs considerati si stiti ca exista galateni care zboara mult ca durata si fac des siraguri de 10 m sincer sunt f dispus sa cumpar asa ceva. In alta ordine de idei mi-as dori sa pot sa va fac o vizita sa vad si eu cum joaca galatenii pe vanat pe care ii detineti ca de zburat sunt convins ca zboara f bine daca nu ma insel parca si domnul Hiriscau a luat ceva galateni pe vanat de la dvs care au zburat f bine in etapele de maturi de asta spun ca sunt curios sa ii vad la joc.
P.S. Opssssssssssssssssss am zis galateni si nu jucatori de galati o sa imi sara lumea in cap desi toti cand vb intre noi zicem galateni nu stam sa spunem toata denumire JUCATOR DE GALATI
Ar fi o placere pentru mine sa ma vizitati domnule Chelu. Referitor la pasarile care fac siraguri de peste 10m eu nu am zis ca le fac DES. Am zis ca decat le fac. Ar fi trebuit sa specific ca le fac la coborare. In rest presteaza si scurt si mai lung si des si rar. Cat despre zbor, eu inca nu sunt multumit de durata dar sper ca in 2-3 ani sa ajung cu ei la 6-7 ore cu joc.
Vreau sa mentionez ca domnul Hiriscau nu a luat direct de la mine nici un porumbel. Intr-adevar a luat din piata de la Craiova un baltat pe vanat prins care era scos la mine. Domnul Hiriscau lucreaza de mai multi ani cu porumbei de la Craiova.
P.S. Nu trebuie neaparat sa zici “galateni” ca sa-ti sara lumea in cap. Lumea “sare” si asa fara motiv doar ca sa se afle in treaba.
Buna
Stimate d-le IONUT BARBOIANU eu ta previn sa fi mai prudent cu astfel de vorbe mari.
” Cat despre zbor, eu inca nu sunt multumit de durata dar sper ca in 2-3 ani sa ajung cu ei la 6-7 ore cu joc. ”
Deoarece din moment ce ai curajul sa faci astfel de declarati indeplinesti toate critrile pt a fi incadrat in echipa celor Visatori ca sa nu folosesc cuvinte prea dure.
In secolul vitezei de catre lumea noastra contemporana se agreiaza mai usor in expoziti Natonale asa numiti jucatori de Galati ce detin cap berbecat de papagal cu o osatura prea dezvoltata iar greutate corporala mult mai maare dechit iar ca consecinta necesita inele mai mari, avind ca singura conditie la desen tip si desen simetric pt a fi premiati.
Aceste lucruri se deruleaza in timp actual sau recet in toamna 2008- 2009 si nimeni din marea scara a crescatorilot de Jucatori de Galati nu sau simtit provocati.
Deoarece au trecut aproape ne observat si fara critici masive din patrta celor ce se considra aparatoti ai rasei Jucatoti de Galati.
Asta o poate observa oricine care are curajul sa analizeze prezentul si puterea de al recunoaste dar spre marea surprindere nu prea deranjaza pe nimeni aspectele ce denatureaza forma si tipizarea rasei cu conditia ca pastreaza desenul simetric si una din 4 culori de parca intensitatea culori ar avea vreun efect asupra caracterelot de baza arasei zbor si joc
Pe chind caca indraznesti sa afirmi ca in cadrul rasei jucatori de Galati au existat meru mai multe tiputi de zbor si joc si ca fiecare era liber sa aprecieze versiunea preferata din cadru rasei chiardar fara sa schimbe aspectul exterior ,forma si marimea corporala asta este iritanta si provocator iar toti critici si aparatoti devin foarte activi si poti primi etichete de mincinos ca d-l Ovidiu Leonte si alti contemporani de a dinsului.
Dar pretinde azi astel de lucruri tip ” zor de inaltime , durata si de parca nu ar ajunge combinate cu joc.e chiar periculos d-le IONUT BARBOIANU pt ca poti primi etichete si mai grave poate chiar Diagnostic de la vreun expert.
Eu te previn d-le IONUT BARBOIANU sa fi prudent pt ca altfel risti sa fi incadrat in categoria stamosilor ” Mincinosi ce au scris basme fara dovezi ” pt ca nu au pastrat in archiva chiteva exemplare pt asi dovedi afirmatile si e pacatca domnia ta esti baiat tinar.
Sau impreuna cu mine si multi alti mai in vistra ce neam incumetat sa aparam adevaratele valori a Jucatotilor de Galati si itoria acestei rase cu istorici ei cu tot valori ce azi sint numite bazme de catre cei ce nu au avit sansa sa le vada pe viu.
Asa ca la incheier d-le IONUT BARBOIANU te rog retageti aceasta afirmatie ca risti sa fi expulzat din grupa expertilor in viata si introdus in grupa expertilor din trecut ce azi au obtinut o alta titulatura
” Cat despre zbor, eu inca nu sunt multumit de durata dar sper ca in 2-3 ani sa ajung cu ei la 6-7 ore cu joc. ”
In mod special cele subliniata pt ca prin o astfel de afirmati domnia ta dezvalui ca mai crezi in bazmele halucinante scrise de istorici Mincinosi uni dim proprie experienta a cresteri Jucatorilor de Galati alti doar de pe pozitia de martori.
Cu stima si respect Alex Bude
As avea o rugaminte : daca stie cineva unde pot gasi si alte date ( articole) legate de originea Jucatorului de Galati , in afara de cele prezentate in cartile lui Peterfi , Bonatiu si Leonte.Multumesc anticipat !
Dl. Alexandru Bude,
Aici
http://pigeons-ro.blogspot.com/2007/11/detalii-despre-galatenii-lui-hans-van.html
gasiti porumeii pe care-i sustineti si pe care-i vrem cu totii. Cititi comentariul recent al d-lui Hans van Rossum.
Vasi
Din pacate se pare ca strainii au ajuns sa ne cunoasca si sa ne aprecieze mai bine pasarile, decat noi. Uite ce frumos si succint este prezentat batranul galatean pe un site de profil francez:
“‘ORIGINE : Originar din Romania.orasul Galati .
DESCRIERE : Un porumbel mic in general baltat, negru, albastru, rosu, galben si alb. Cioc scurt, dar creste foarte bine puii.
TIP DE ZBOR: Foarte bun zburator si super jucator,care are zbor de durata si la mare inaltime.Pot zbura pe vant puternic si chiar si pe ploaie.
Ruladelele lor sunt la fel de rapide ca ale Birmigham-ului , dar mai profunde.”
Si parca si pozele care ilustreaza descrierea nu prea seaman cu cei prezentati azi prin expozitii
Sursa: “http://pigeon.vole.free.fr/galati.htm”
Se pare ca am avut gura aurita domnul Barboianu a avut un mare succes la prima etapa la puii de galateni. Cu siguranta ca a gasit “formula” perfecta de a scos asa pui super buni.
Sa auzim numai de bine!
Atunci cand am spus ca toate istorisirile despre niste performante care de care mai grozave nu trebuie luate decat sub marea rezerva a faptului nedovedit vreodata,s-au trezit unii,asa-zis patrioti dar si total rupti de realitate deopotriva,care sa-mi impute ca n-am alta treaba mai buna de facut decat sa-mi denigrez predecesorii.Insa faptul de a sustine cu vehementa niste lucruri pe care nu le poti dovedi niciodata dovedeste cu varf si indesat cata capacitate de a bate campii au unii.Indoiala ca nu orice zicere de prin carti trebuie luata ca autentica si ca pentru a capata credibilitate toate povestile alea despre niste performante neimaintalnite trebuie, pentru a nu ramane doar povesti ,sa fie certificate in mod oficial nici macar nu-mi apartine.Iata ce scria Feliciu Bonatiu in prefata brosurii « Instructiuni si regulamente privind practicarea sportului columbofil pentru zbor de durata,altitudine si joc » elaborata in anul 1992,in varianta restructurata si adaugita,de un colectiv coordonat de dl. Sasu de la Satu-Mare : « Degeaba se vehiculeaza fantastice rezultate-record daca ele nu sunt atestate cu procese-verbale incheiate de arbitri de zbor calificati,in cadrul unor concursuri oficiale.Vorbele,nesustinute de documente oficiale,reale,se constituie ca frumoase povesti vanatoresti,in loc sa fie inscrise ca performante sportive deosebite in columbofilia romaneasca ».
Nefiind in stare sa organizam activitatea columbofila,asa cum altii au reusit de-acum peste suta de ani,ne-am multumit,si aici eroarea ii apartine lui Peterffi,sa afirmam,fara s-o si putem dovedi vreodata,ca,de pilda,galatenii nostri i-ar putea bate la zbor pe tippleri,afirmatie care astazi ,cand avem acces cu mult mai mult la informatie,sa-si atinga sublimul ridicol de care a fost capabila.La noi incercarile de a elabora reguli privind practicarea sportului columbofil cu porumbei de zbor si joc au fost destul de tarzii,primele concursuri fiind organizate abia prin anii ’80 si acelea nu cu rase autohtone,ci cu porumbei tippleri ori cu zburatori de Budapesta.Degeaba in cartea lui Leonte ne este prezentat si un regulament pentru zborurile cu jucatori galateni,presupus a fi intocmit deodata cu standardul rasei din 1975,pentru ca pe regulamentul ala n-a zburat nimeni niciodata porumbeii intr-un concurs oficial.
Astazi,la RCR incercam sa repunem in drepturi,intr-un alt cadru,ideea de sport columbofil cu porumbei de zbor si joc,lucru deloc usor intr-o tara unde s-au acordat de-a lungul timpului titluri de maestrii ai sportului columbofil unor crescatori de porumbei voltati ori gulerati.Si unde,pentru a reflecta realitatea e nevoie de arbitrii calificati si cu experienta,si nu de tot soiul de gura-casca investiti ad-hoc pe post de arbitrii.Pentru aprecierea corecta a performantelor in concursurile cu porumbei de zbor si/sau joc e nevoie de experienta si de aplicarea corecta a prevederilor din regulamentele de zbor,aspecte care ne lipsesc si noua astazi,dar pe care speram ca pe viitor sa le readucem la normalitate.
ptr poz 6. Dle alexe sunt interesat si doresc sa cumpar una sau doua perechi de jucatori galateni daca aveti disponibili.mentionez JUCATORI GALATENI. porumbei de zbor si joc asa cum ati mentionat. multumesc. un nr de tel daca se poate . Vb de baltat pe vanat.
am adresa de email pe pagina ….anul asta nu va pot ajuta dar la anul cu siguranta daca doriti veniti si vedeti si se rezolva.
Dl alexe sper sa ne cunoastem si sa colaboram. multumesc ptr raspuns. ne vedem cu siguranta.sunt interesat si vreau sa vad ceea ce de mult nu se mai vede.vb de PORUMBEI JUCATORI de GALATI. Va salut.
sal sunt din campia turzii as dorii o pereke sau doua de galateni dar de la crescatori recunoscuti , ma poate ajuta cnva ?nelutu_nels23@yahoo.com
Dragii mei colegi.Nu sunt nici un fel de basme.Imi aminstesc de cei mai frumosi ani ai copilariei mele.Aveam 10-11 ani si copilarind la bunici la Tr.Severin cu prietenii de-o viata aveam 1 pereche de Jucatori de galati.Foarte mici in dimensiuni.Femela juca mai mult dar nu statea mai mult de 5 ore sus la disparitie in schimb masculul imi statea la disparitie pana la 9 ore.Multe furtuni de vara l-au prins sus.Cel mai bun prieten al meu avea un gutav de 1 an care statea zilnic 6-7 ore sus.Porumbeii i-am pierdut ca niste copii prosti ce eram in ierni grele cu pradatori multi.Ii tineam cu voiajorii si cand dadea uliu dupa ei voiajorii scapau,galatenii nu.Timpul a trecut si toti ne-am axat pe voiajori.Dar amintirea inca a ramas.Si mai sunt multi oameni care isi ma amntesc si inca pot garanta despre calitatea acestor pasari.Vai de cei ce nu asculta de copii iar aceia care nu au batrani sa-si cumpere.Ascultati vechile povesti si basme,de la unii batrani ursuzi ramoliti si trecuti prea mult prin timp si viata.Unele sunt adevarate.Numai bine tuturor
trebuie sa-i ascultam pe crescatorii in varsta care au inceput sa plece unul cate unul dintre noi.jucatorii galateni ce erau acum multi ani au cam disparut si i-am transformat in jucatori de expozitie[tinuti in voliere]daca nu locuiam la bloc puteam demonstra ce jucatori am avut inca de acum peste 40 de ani.chiar si numele de zbor si joc trebuie sa se inteleaga ca nu are de-a face cu berbecatii din voliera