Dupa clasificarea lui Feliciu Bonatiu, Jucatorii de Constanta fac parte din grupa porumbeilor de zbor si de joc cu coada ingusta si cu ciocul scurt. Dintre rasele de porumbei cu cioc scurt din Romania, porumbeii din aceasta rasa se deosebesc prin: forma deosebita a capului care are crestetul lat si neted; a ciocului, care este gros si inclinat in jos si mai ales prin prezenta carunculilor de la coltul gurii si barbiei porumbeilor maturi. Datorita acestor trasaturi morfologice deosebite, Jucatorii de Constanta vor reprezenta intotdeauna una din atractiile expozitiilor de porumbei de ornament.

Cele mai vechi informatii scrise despre originea acestor porumbei sunt cele ale lui Stefan Peterfi iar acestea se bazeaza pe relatarile crescatorilor varstnici ai acestei rase din perioada ce a precedat publicarea cartilor autorului. Dupa acestia, Jucatorii de Constanta actuali au aparut prin incrucisarea vechii rase locale de Constanta numita si “capacit turcesc” cu varietatea cu cioc scurt a Jucatorilor de Braila (mocsii), cu “misirlii” (probabil varietatile Satinet si Bluet ale Pescarusilor orientali) si cu “turcii pe rosu” (florii din Castanii de Craiova). Discutiile cu actualii crescatori in varsta ai acestei rase si care acum 40 de ani erau tineri crescatori, confirma relatarile lui Peterfi.

Vechea rasa de Constanta avea talie mijlocie, cioc mijlociu, era motata dar avea capul stramt si gene rosii, si avea desen pe capace dar si cu bete in coada. Ea era, probabil, asemanatoare cu Jucatorii motati de Dobrogea, porumbei cu originea in aceeasi zona geografica si care au fost descrisi de Peterfi drept porumbei de talie mijlocie cu ciocul mijlociu, cu un mot pe ceafa, mic sau semicircular, numit coroana dar cu un mot nazal mic si cu urmatoarele varietati de culoare: “pe negru” – albi cu capace, cu baza fetei posterioare a gatului neagra, si “florii” sau “pe rosu”: pe fond alb gatul si capacele sunt rosii. Probabil ca si de la aceasta veche rasa de Constanta au mostenit actualii Jucatori de Constanta desenul capacit cu coada alba.

De la Jucatorii de Braila cu cioc scurt si de la varietatile Pescarusilor orientali, Jucatorii de Constanta au mostenit ciocul scurt. Ei mostenind de la Pescarusii orientali si forma ciocului adusa usor in jos. Motul semicircular in “coroana” dupa descrierea lui Peterfi ar putea proveni atat de la vechea rasa locala din Constanta cat si de la Jucatorii scurti de Braila, de la acestia din urma putand proveni si rozetele din lateralul motului posterior. In schimb, carunculii porumbeilor maturi care sunt un caracter definitoriu al rasei, mai sunt intalniti doar la porumbeii din rasa turceasca Bango, o rasa cu cioc scurt si carunculi care, de asemenea, are un desen capacit cu coada alba. Un desen capacit si cu coada alba dar fara mot posterior si cu ciocul usor mai lung decat al Jucatorilor de Constanta de azi aveau si vechii boxani de Braila. Desi nu sunt amintite de Peterfi, este destul de probabil ca si porumbeii din aceste doua rase au participat la formarea actualilor Jucatori de Constanta.

Folosirea floriilor din Castanii pentru a readuce jocul disparut in urma incrucisarii cu Misirlii ne duce la concluzia, interesanta de altfel, ca porumbeii Castanii de Craiova, in perioada cand mai si zburau, erau in stare sa joace.

Dupa Peterfi, Jucatorii de Constanta prezinta varietati unicolore si varietati cu diferite baltaturi. Acestia din urma au drept caracteristica definitorie capul, remigele primare si coada de culoare alba, ei putand fi “patati” (pe fond alb prezinta o pata colorata pe spate), “capaciti” (capacele colorate si pieptul alb) sau “incheiati” (capacele colorate si pieptul colorat). Crescatorii de rase de porumbei baltati stiu ca din porumbei cu un anumit tip de baltatura chiar aparent stabil pot apare urmasi cu zone albe la nivelul penajului mai intinse decat cele ale parintilor. Aceasta proprietate a unora din genele de baltatura de a-si potenta efectul de la o generatie la alta a stat si la baza obtinerii exemplarelor “patate” din parinti “capaciti”. In schimb, exemplarele “incheiate” au aparut din imperecherea porumbeilor “capaciti” cu cei unicolori (pana simpla). Astfel de imperecheri intre porumbei unicolori si porumbei cu diferite baltaturi ar fi de dorit si astazi pentru pastrarea unformitatii morfologice a acestei rase.

Din discutiile purtate cu multi dintre crescatorii Jucatori de Constanta, a rezultat ca acestia detin peste 2000 de exemplare de porumbei din aceasta rasa. De aceea, o individualizare a acestei rase fata de alte rase cu cioc scurt de la noi dar si din alte tari este necesara, ea fiind data de anumite diferente morfologice cum sunt cele mentionate mai jos:

1.cu Jucatorul ardelean motat:
cap lat, cu frunte lata inalta, usor bombata, crestetul lat, usor descendent spre ceafa, / rotunjit
mot cu rozete / fara rozete,
cioc inclinat in jos, in prelungirea fruntii / cioc in forma de ic, cu unghi intre cioc si frunte,
nari pronuntate cu carunculi / putin pronuntate fara carunculi,

2.cu Jucatorul de Hamburg:
cap lat, cu frunte lata inalta, usor bombata, crestetul lat, usor descendent spre ceafa, / rotunjit
mot usor departat de cap / usor lipit de cap,
gene duble, triple / simple,
nari pronuntate cu carunculi / putin pronuntate fara carunculi,

3.cu Jucatorul scurt polonez:
cap mediu si lat, cu frunte lata inalta, usor bombata, crestetul lat, neted, usor descendent spre ceafa, / mic, patratos cu margini colturoase, cu gropita in crestet,
ochi nebombati / bombati.
cioc in prelungirea fruntii / cu unghi intre cioc si frunte,
nari pronuntate, cu carunculi / putin pronuntate, fara carunculi,

4.cu Jucatorul de Konigsberg:
cap lat, cu frunte lata inalta, usor bombata, crestetul lat, usor descendent spre ceafa, / rotunjit
gene albe sau alb-galbui / gene galbui-rosiatice
cioc in prelungirea fruntii / cioc cu unghi intre cioc si frunte,
gat relativ gros, aproape vertical / cu ingustare progresiva, usor arcuit.

5.cu Jucatorul scurt de Braila (din pacate, rasa inca neomologata la nivel european):
cap mediu si lat, cu frunte lata inalta, usor bombata, crestetul lat, usor descendent spre ceafa, / mic, rotunjit
mot usor departat de cap / lipit de cap,
cioc in prelungirea fruntii / cu unghi intre cioc si frunte,
nari pronuntate cu carunculi / putin pronuntate fara carunculi,

Tocmai in acest sens, la initiativa si sub organizarea domnului Gheorghe Tanase, crescatorii de porumbei din rasa Jucator de Constanta din cele doua asociatii membre ale UGCPPAMR (Asociatia crescatorilor de porumbei Constanta respectiv Asociatia “Litoral 2010” Constanta) au invitat Comisia de Standardizare a UGCPPAMR pe data de 7 august, la Constanta, in incinta Bazei sportive Vointa, in vederea demararii demersurilor de omologare internationala a rasei si, in acest sens, de stabilire a unui standard al rasei.

Cu aceasta ocazie, 20 de inimiosi crescatori ai acestei rase au prezentat peste 120 de exemplare de Jucatori de Constanta. A rezultat o expozitie ad-hoc dedicata acestei rase de ornament, probabil prima de aceasta anvergura din Romania. Surpriza acestei reuniuni a fost inaltul nivel calitativ al exemplarelor reprezentative pentru fiecare crescatorie in parte si, de asemenea, existenta multor trasaturi comune tuturor exemplarelor prezentate.

Comisia de standardizare alcatuita din Adrian Nistor – presedinte, Vlad Hadarau, Valentin Tanase si subsemnatul – membri, a adus unele adnotari standardului propus de crescatorii din Constanta si au selectat un lot numeros de peste 30 de porumbei cu trasaturi morfologice uniforme in vederea prezentarii rasei in fata comisiei omonime a asociatiei europene de profil – Ententee Europene. Cu mare probabilitate, aceasta reuniune reprezinta initiativa de standardizare a unei rase romanesti sub egida UGCPPAMR cel mai bine organizata pana in prezent. De aceea, ea reprezinta un model demn de urmat pentru actiuni de acest gen care vor fi organizate in viitor.

Cu speranta unei omologari internationale rapide a Jucatorilor de Constanta, multumim tuturor celor mentionati anterior care, dupa posibilitatile personale, si-au dat concursul la realizarea acestui obiectiv deosebit.

Imagini de la aceasta reuniune pot fi vizionate pe paginile de internet mentionate in continuare:
http://dinamergeani.sunphoto.ro/15m_Expo_Constanta_2010
http://dinamergeani.sunphoto.ro/20c_Constanta_2010

Dina Mergeani