Dupa clasificarea lui Feliciu Bonatiu, Jucatorii de Constanta fac parte din grupa porumbeilor de zbor si de joc cu coada ingusta si cu ciocul scurt. Dintre rasele de porumbei cu cioc scurt din Romania, porumbeii din aceasta rasa se deosebesc prin: forma deosebita a capului care are crestetul lat si neted; a ciocului, care este gros si inclinat in jos si mai ales prin prezenta carunculilor de la coltul gurii si barbiei porumbeilor maturi. Datorita acestor trasaturi morfologice deosebite, Jucatorii de Constanta vor reprezenta intotdeauna una din atractiile expozitiilor de porumbei de ornament.
Cele mai vechi informatii scrise despre originea acestor porumbei sunt cele ale lui Stefan Peterfi iar acestea se bazeaza pe relatarile crescatorilor varstnici ai acestei rase din perioada ce a precedat publicarea cartilor autorului. Dupa acestia, Jucatorii de Constanta actuali au aparut prin incrucisarea vechii rase locale de Constanta numita si “capacit turcesc” cu varietatea cu cioc scurt a Jucatorilor de Braila (mocsii), cu “misirlii” (probabil varietatile Satinet si Bluet ale Pescarusilor orientali) si cu “turcii pe rosu” (florii din Castanii de Craiova). Discutiile cu actualii crescatori in varsta ai acestei rase si care acum 40 de ani erau tineri crescatori, confirma relatarile lui Peterfi.
Vechea rasa de Constanta avea talie mijlocie, cioc mijlociu, era motata dar avea capul stramt si gene rosii, si avea desen pe capace dar si cu bete in coada. Ea era, probabil, asemanatoare cu Jucatorii motati de Dobrogea, porumbei cu originea in aceeasi zona geografica si care au fost descrisi de Peterfi drept porumbei de talie mijlocie cu ciocul mijlociu, cu un mot pe ceafa, mic sau semicircular, numit coroana dar cu un mot nazal mic si cu urmatoarele varietati de culoare: “pe negru” – albi cu capace, cu baza fetei posterioare a gatului neagra, si “florii” sau “pe rosu”: pe fond alb gatul si capacele sunt rosii. Probabil ca si de la aceasta veche rasa de Constanta au mostenit actualii Jucatori de Constanta desenul capacit cu coada alba.
De la Jucatorii de Braila cu cioc scurt si de la varietatile Pescarusilor orientali, Jucatorii de Constanta au mostenit ciocul scurt. Ei mostenind de la Pescarusii orientali si forma ciocului adusa usor in jos. Motul semicircular in “coroana” dupa descrierea lui Peterfi ar putea proveni atat de la vechea rasa locala din Constanta cat si de la Jucatorii scurti de Braila, de la acestia din urma putand proveni si rozetele din lateralul motului posterior. In schimb, carunculii porumbeilor maturi care sunt un caracter definitoriu al rasei, mai sunt intalniti doar la porumbeii din rasa turceasca Bango, o rasa cu cioc scurt si carunculi care, de asemenea, are un desen capacit cu coada alba. Un desen capacit si cu coada alba dar fara mot posterior si cu ciocul usor mai lung decat al Jucatorilor de Constanta de azi aveau si vechii boxani de Braila. Desi nu sunt amintite de Peterfi, este destul de probabil ca si porumbeii din aceste doua rase au participat la formarea actualilor Jucatori de Constanta.
Folosirea floriilor din Castanii pentru a readuce jocul disparut in urma incrucisarii cu Misirlii ne duce la concluzia, interesanta de altfel, ca porumbeii Castanii de Craiova, in perioada cand mai si zburau, erau in stare sa joace.
Dupa Peterfi, Jucatorii de Constanta prezinta varietati unicolore si varietati cu diferite baltaturi. Acestia din urma au drept caracteristica definitorie capul, remigele primare si coada de culoare alba, ei putand fi “patati” (pe fond alb prezinta o pata colorata pe spate), “capaciti” (capacele colorate si pieptul alb) sau “incheiati” (capacele colorate si pieptul colorat). Crescatorii de rase de porumbei baltati stiu ca din porumbei cu un anumit tip de baltatura chiar aparent stabil pot apare urmasi cu zone albe la nivelul penajului mai intinse decat cele ale parintilor. Aceasta proprietate a unora din genele de baltatura de a-si potenta efectul de la o generatie la alta a stat si la baza obtinerii exemplarelor “patate” din parinti “capaciti”. In schimb, exemplarele “incheiate” au aparut din imperecherea porumbeilor “capaciti” cu cei unicolori (pana simpla). Astfel de imperecheri intre porumbei unicolori si porumbei cu diferite baltaturi ar fi de dorit si astazi pentru pastrarea unformitatii morfologice a acestei rase.
Din discutiile purtate cu multi dintre crescatorii Jucatori de Constanta, a rezultat ca acestia detin peste 2000 de exemplare de porumbei din aceasta rasa. De aceea, o individualizare a acestei rase fata de alte rase cu cioc scurt de la noi dar si din alte tari este necesara, ea fiind data de anumite diferente morfologice cum sunt cele mentionate mai jos:
1.cu Jucatorul ardelean motat:
cap lat, cu frunte lata inalta, usor bombata, crestetul lat, usor descendent spre ceafa, / rotunjit
mot cu rozete / fara rozete,
cioc inclinat in jos, in prelungirea fruntii / cioc in forma de ic, cu unghi intre cioc si frunte,
nari pronuntate cu carunculi / putin pronuntate fara carunculi,
2.cu Jucatorul de Hamburg:
cap lat, cu frunte lata inalta, usor bombata, crestetul lat, usor descendent spre ceafa, / rotunjit
mot usor departat de cap / usor lipit de cap,
gene duble, triple / simple,
nari pronuntate cu carunculi / putin pronuntate fara carunculi,
3.cu Jucatorul scurt polonez:
cap mediu si lat, cu frunte lata inalta, usor bombata, crestetul lat, neted, usor descendent spre ceafa, / mic, patratos cu margini colturoase, cu gropita in crestet,
ochi nebombati / bombati.
cioc in prelungirea fruntii / cu unghi intre cioc si frunte,
nari pronuntate, cu carunculi / putin pronuntate, fara carunculi,
4.cu Jucatorul de Konigsberg:
cap lat, cu frunte lata inalta, usor bombata, crestetul lat, usor descendent spre ceafa, / rotunjit
gene albe sau alb-galbui / gene galbui-rosiatice
cioc in prelungirea fruntii / cioc cu unghi intre cioc si frunte,
gat relativ gros, aproape vertical / cu ingustare progresiva, usor arcuit.
5.cu Jucatorul scurt de Braila (din pacate, rasa inca neomologata la nivel european):
cap mediu si lat, cu frunte lata inalta, usor bombata, crestetul lat, usor descendent spre ceafa, / mic, rotunjit
mot usor departat de cap / lipit de cap,
cioc in prelungirea fruntii / cu unghi intre cioc si frunte,
nari pronuntate cu carunculi / putin pronuntate fara carunculi,
Tocmai in acest sens, la initiativa si sub organizarea domnului Gheorghe Tanase, crescatorii de porumbei din rasa Jucator de Constanta din cele doua asociatii membre ale UGCPPAMR (Asociatia crescatorilor de porumbei Constanta respectiv Asociatia “Litoral 2010” Constanta) au invitat Comisia de Standardizare a UGCPPAMR pe data de 7 august, la Constanta, in incinta Bazei sportive Vointa, in vederea demararii demersurilor de omologare internationala a rasei si, in acest sens, de stabilire a unui standard al rasei.
Cu aceasta ocazie, 20 de inimiosi crescatori ai acestei rase au prezentat peste 120 de exemplare de Jucatori de Constanta. A rezultat o expozitie ad-hoc dedicata acestei rase de ornament, probabil prima de aceasta anvergura din Romania. Surpriza acestei reuniuni a fost inaltul nivel calitativ al exemplarelor reprezentative pentru fiecare crescatorie in parte si, de asemenea, existenta multor trasaturi comune tuturor exemplarelor prezentate.
Comisia de standardizare alcatuita din Adrian Nistor – presedinte, Vlad Hadarau, Valentin Tanase si subsemnatul – membri, a adus unele adnotari standardului propus de crescatorii din Constanta si au selectat un lot numeros de peste 30 de porumbei cu trasaturi morfologice uniforme in vederea prezentarii rasei in fata comisiei omonime a asociatiei europene de profil – Ententee Europene. Cu mare probabilitate, aceasta reuniune reprezinta initiativa de standardizare a unei rase romanesti sub egida UGCPPAMR cel mai bine organizata pana in prezent. De aceea, ea reprezinta un model demn de urmat pentru actiuni de acest gen care vor fi organizate in viitor.
Cu speranta unei omologari internationale rapide a Jucatorilor de Constanta, multumim tuturor celor mentionati anterior care, dupa posibilitatile personale, si-au dat concursul la realizarea acestui obiectiv deosebit.
Imagini de la aceasta reuniune pot fi vizionate pe paginile de internet mentionate in continuare:
http://dinamergeani.sunphoto.ro/15m_Expo_Constanta_2010
http://dinamergeani.sunphoto.ro/20c_Constanta_2010
Dina Mergeani
sunt foarte multe rase de porumbei….frumos topic.
de acord cu tine lucian….sunt foarte multe rase de porumbei….fiecare au ceva special
RESPECT PT TRECUT
din cate stiu eu despre rasa ca sa poti sa scoti puii trebuie sa ai doici la ei pentru ca nu duc puii mici doar pana intr-un punct majoritatea
FELICITARI CRESCATORILOR DE PORUMBEI DE AGREMENT IN SPECIAL CELOR CARE INCEARCA SA FACA CEVA PENTRU RASELE AUTOHTONE.
Ati inceput sa spuneti dar n-ati terminat (sau n-am fost eu atent) – mai joaca?
Oricum, felicitari pentru initiativa si organizare, este bine de stiut si de catre altii pasii ce trebuie facuti pentru a omologa o rasa in cadrul EE!
Buna!
Personal, am pus la indoiala ideea ca, comisia de standardizare sa se deplaseze in orasul de bastina al unei rase, pentru a vedea porumbeii, fiind adeptul prezentarii unui lot de porumbei intr-un loc si la o data stabilita de comisia de standardizare. Dupa experienta de la Constanta, mi-am dat seama ca m-am inselat si ca cel mai bine iti faci o parere de ansamblu asupra unei rase, atunci cand o vezi la ea acasa, cand stai de vorba cu mai multi crescatori ai rasei respective si cand le vizitezi crescatoriile.
Pe aceasta cale tin sa le multumesc tuturor crescatorilor de Jucatori de Constanta, in special d-lui Tanase Gheorghe, care au dat curs acestui demers de omologare, demonstrand interesul si dragostea lor fata de rasa locala.
Deasemenea tin sa-l felicit pe colegul meu, Dina Mergeani, care a descris in cuvinte si prezentat in imagini, cele petrecute pe data de 07 August, la Constanta, in premiera in Romania, cel putin in perioada de dupa 1989.
As fi de parere ca ar trebui mentionate si numele crescatorilor prezenti la acest eveniment, in masura fiind tot dl. Mergeani, el cunoscand mai bine numele tuturor celor prezenti.
Numai bine!
Mai jos este lista crescatorilor de Jucatori de Constanta care au contribuit, intr-un fel sau altul, la realizarea acestui eveniment columbofil. I-am prezentat in ordine alfabetica:
Alexe Ion
Anton Boris
Cenusa Nicolae
Costescu Eugen
Cristea Ion
Garbulinschi Mihai
Giovani Romeo
Hanga Gheorghe
Ilias Negiatin
Iusein Sedat si Murat
Munteanu Nicolae
Nadoleanu Dan
Nanu Grigore
Onofrei Constantin
Osman Asan
Petre Aurel
Seculin Laurentiu
Tanase Gheorghe
Ungureanu Nelu
Zahiu Gheorghe
Din pacate sedere mea la Constanta s-a limitat doar la partea de omologare si din motive independente de dorinta mea nu am putut vedea si pasari la zbor. Totusi pot spune ca am vazut constanteni jucand. La plecare am oprit la o benzinarie, foarte aproape de iesirea din oras si la o casa din imediata apropiere a benzinariei se vedeau cativa porumbei imprastiati pe acoperis. Nu le-am data atentie cand s-au ridicat in aer vreo 3-4 exemplare. Imediat dupa ridicare unul a cazut in coada chiar deasupra mea si am putut observa ca sunt constanteni. Zburau cu putin deasupra caselor si am intarziat plecarea pt vreo 10 min timp in care am vazut un zbor cu un joc des si foarte frumos, tumbe dese, executate foarte strans, uneori in siraguri mai mari de 3 tumbe. Din pacate nu stiu care este situatia lor in alte crescatorii, daca sunt zburati regulat si cu ce performante.
Mai jos sunt cateva fotografii de la d-nul Gheorghe Tanase:
http://tanase.sunphoto.ro/2_Expo_Constanta_2010
Sorry…asta e linkul:
http://tanase.sunphoto.ro/Expo_Constanta_2010
Vroiam sa-mi fac o idee despre jocul la alte rase.
Daca fac tumbe dese, stranse si chiar in siraguri, inseamna ca pagii sunt mult in urma cu jocul! :-(
D-le Sicora,
Nu va suparati, dar numai pagii pe care ii stiti sunt in urma cu jocul. Pagii altora joaca in siraguri…..
Cu stima.
Daca este asa, ma bucur ca voi avea de unde achizitiona material de calitate!
Sper sa demonstreze acest fapt in toamna, cu puii, la concurs!
Pentru ca si galatenii zboara cu orele si joaca de rup . . . pana la concurs!
Fara sa ma pricep asa tare la jucatorii de constanta pun urmatoarea intrebare. Ce se va face in cazul jucatorului de constanta pana simpla intrucat exista inca doua rase foarte asemanatoare mocsul de braila si jucatorul de ardeal cu un singur mot? Toate trei seamana izbitor de tare
Pe hartie, foarte simplu. Fiecare va avea un standard care sa o diferentieze de celelalte doua prin macar doua trasaturi clar diferite.
In practica foarte complicat. Nu poate fi combatuta tendinta crescatorilor de a creste dupa ce cred ei ca e placut ochiului si nu dupa standard. Nu pot fi combatute nici hibridizarile facute datorita atat tendintelor estetice cat si numarului mic de exemplare, hibridizari care nu sunt urnate de o selectie a urmasilor care sa convearga spre standardul rasei.
Intrebare retorica: chiar asa, cati crescatori de rase romanesti din tara cresc orientandu-se dupa standard?
pozitia 1 si 2, sunt de acord si eu ca sunt multe rase de porumbei,si fiecare are ceva special….adevarat, insa e o rasa de porumbei care are toate aceste superbe calitati, are un standard insa cu totii ne-am indepartat de acest standard…. este vorba de porumbelul de stanca… insa nu ne-am batut capul niciodata sa antrenam si sa dezvoltam standardul asta.Adevarul este ca acest porumbel de stanca are toate calitatile,iar primul crescator de porumbei a dezvoltat acest porumbel, iar din el au derivat numeroase rase,derivate de la porumbelul de stanca, la fiecare apare in evidenta o anumita trasatura, unul e mai mare in corp,unul mai mare in nari,unu are ciocul asa,unu penajul asa si asa mai departe…insa dezvoltand o linie cu o anumita gena se formeaza o omogenizare si in acelasi timp o imunizare a genei la restul calitatilor,de asta nu avem kingi care sa dea pui cu voiajorii,si asa mai departe….am dezvoltat genele separat insa acum nu mai avem puterea de a le combina in porumbei spre a-i face buni, buni pentru ei,nu pentru cine stie ce concursuri…infine,pentru crescatorii care vor sa scoata parale de pe urma acestor fiinte ii sfatuiesc sa-si continue treaba… fiindca o fac asa de bine incat incet incet vor ajunge sa se planga:”Ba,iar am pierdut din lotul de duminica trecuta 15 porumbei din toti 24…” samd….. continuati ca o sa faceti din porumbei astfel ori roboti,ori legume…
Citat: “Folosirea floriilor din Castanii pentru a readuce jocul disparut in urma incrucisarii cu Misirlii ne duce la concluzia, interesanta de altfel, ca porumbeii Castanii de Craiova, in perioada cand mai si zburau, erau in stare sa joace.”
Afirmatia cum ca Rollerii Orientali din Romania erau peste tot dar lipseau cu desavarsire se dovedeste inca o data incorecta. Cred ca noua romanilor ne-a placut foarte mult aspectul general al Rollerilor, cu exceptia ciocului. Apoi, nu ne-a prea placut jocul. Asa ca am dezvoltat in directia zborului de durata si a porumbeilor ornamentali.
Vasi
Personal. cred ca reintroducerea (masiva a) rollerilor turcesti (Cakal, Bursa, Mulakat, Thrace) pe teritoriul Romaniei poate insemna o relansare pentru multe din rasele romanesti aflate in declin si chiar in pericol de disparitie. Asa ca as avea o intrebare pentru constanteni:
Cat de usor se pot procura aceste rase si care ar fi pretul mediu pentru perechi din aceste rase? Desigur, initial doar oamenii cu stare materiala buna pot crea nuclee numeroase din care ulterior sa se raspandeasca exemplare in toata tara. Si pana sa se intample acest lucru, probabil ca nu se poate discuta nimic in acest sens…
Vasi
porumbei frumosi!