42 comentarii la “Rase romanesti: porumbei orbeteni”
sunt aproape de cluj crescatori ai acestei rase?as dori si eu o pereche.
frumosi:)
Cat zboara? Sunt varietati trenate si ne’?
ce culori :)
Ptr Bogdan: aproape la toate tirgurile care au fost la Cluj am vazut orbeteni!
Tirgurile se organizeaza la Expo Transilvania aproximativ din 2 in 2 luni (numai duminica)
Pt Domnul Calin: am fost la targul de toamna si nu erau, cel din 28 septembrie, eu am un mascul care a venit in crescatoria mea si nu mai vrea sa plece:), nu am dat de proprietar si as vrea sa ii iau pereche daca nu am cui sa il inapoiez.
Sunt netrenati.Orbetenii trenati sunt rezultatul infuziei de negri sau a selectiei in acest sens in conditiile de lipsa totala a zborului.
Nu zboara mai mult de o ora dar se ridica relativ lent la inaltimi mari,chiar fac disparitie.Viteza de inaltare si durata de zbor se pot modifica usor cu antrenamente si/sau alte rase de zburatori(tippler).
Sunt porumbei care tind sa devina puturosi,la mine sunt liberi tot timpul si zboara in grupuri mici(maxim 5) cand si cum au ei chef.Iarna daca ii las deschisi prefera sa nu iasa din pod sa nu fie cumva nevoiti sa fuga de uliu.Cu toate acestea raspund bine la antrenamente,sunt rezistenti la boli si isi cresc foarte bine puii.
sunt din oradea , la cat se ridica pretzul unei perechi ?? sunt frumosi .. pot gasi asa ceva aproape de mine ?
frumosi,am si eu aceasta rasa
pt bogdan: de unde esti ca am eu o femela fara mascul lasa un id si te contactez eu
Cu toate ca am citit ceva material de specialitate tot nu-mi este f. clar care este originea acestei rase romanesti-istoricul acesteia.Cum s-a format, din ce,cam cand ,de catre cine ????
As fi recunoscator daca m-ar putea lamuri cineva asa ptr.cultura mea columbofila -eu ma ocup de voiajori-dar imi place sa stiu astfel de lucruri ,si , poate , cine stie intereseaza si pe un posibil incepator. Deci ??
Face parte din grupa porumbeilor zburatori cu cioc mijlociu si coada lata. Originea: rasa a fost selectionata pe la inceputul acestui secol, de catre crescatorul bucurestean Ivan Orbetu. Aptitudini de zbor: este o rasa cu calitati duble: de zbor si de culoare. Durata zborului este de 3-5 ore, in stol. Impresia generala: porumbel cu lungime totala de 34-35 cm, scurt, inclina doar usor inspre coada. Caractere de rasa: Capul: mic, rotund, fruntea si ceafa bombate, nemotat. […] Ochii: galbeni, inconjurati cu inele duble, nu prea carnoase, galben albicioase (geana moarta). Ciocul: are lungimea de 13-15 mm, drept, gros si alb. Umflaturile de la baza ciocului sunt mici, netede si pudrate cu alb. Gatul: scurt, gros la baza, se ingusteaza progresiv spre cap, purtat arcuit. Barbia scobita. PIeptul: larg, rotunjit, bombat, purtat usor ridicat; perimetrul toracic este de 25 cm. Spinarea: scurta, larg in umeri, putin concav intre umeri, se ingusteaza usor spre baza cozii; cuprionul usor nucat. Aripile: au lungimea de 21.5-23 cm, largi in umeri. Remigele sunt purtate langa coada, usor trenate sau purtate pe primele rectrice exterioare (netrenate). Anvergura 64-65 cm. Coada: lunga de 11-13 cm, lata, plata, cu tinuta orizontala. Numarul penelor cozii este de 14-16. Picioarele: de lungime mijlocie, 7.5-8 cm, neincaltate. Penajul: bogat si bine strans de corp. Culoarea si desenul. Culoarea corpului, gatului si gusei maro-roscate deschis, spinarea si capacele aripilor rosii ruginii, sfarcurile negre, brmat, cu alb sau siv, iar coada maro-roscata, terminata cu chenar negru. Se mai deosebesc varietati de culoare, care insa nu sunt apreciate de crescatorii rasei, fiind considerati ca rasa pura doar “orbetenii ruginii” descrisi anterior. Astfel, se intalnesc “orbeteni pe crap”, cu capacele aripilor si cuprionul acoperite cu pene rosii mai deschise, marginite cu rosu mai inchis, ceea ce le da un aspect solzat; “orbeteni pe gut” (guti pe orbeteni) au capul, gatul, cuprionul si coada negre, iar restul corpului rosu-ruginiu; “orbeteni sivati” orbeteni brumarii au dungi albe pe aripi, iar coada scrisa sau sivata; “orbeteni almondati” (orbeteni mucezi) care sunt cunoscuti sub denumirea de “rasa lui Cerchez”, au penajul impestritat in trei culori si anume: baza penelor alba, zona mijlocie rosie si varful negru. Dupa desen, deosebim urmatoarele categorii de orbeteni: – orbeteni simpli, fara left alb la gat; – orbeteni leftati, cu o pata in forma de semiluna in partea anterioara a gatului; – orbeteni gulerati, cu guler alb in jurul gatului. Greseli grave. Corp mare, schelet puternic, picioare lungi, tinuta ridicata, coada ingusta sau indreptata in jos, exemplare cu nuca, cap mare, crestet plat, ciocul lung, subtire, canit cu maro, gat usor indreptat inainte, picioare inalte, incaltate, coada ingusta, culoare diferita de cea prescrisa. Marimea inelului: 7 mm. Sursa: “Rasele de porumbei din Romania” de Feliciu Bonatiu ! Nu stiu din ce cauza nu pot sa afisez link-ul….
il rog pe domnul Valentin Tanase sa lase un id la care sa il pot contacta pt. a putea discuta despre aceasta rasa…
http://pigeons-ro.blogspot.com/2008/09/rasele-de-porumbei-din-romania.html . De aici puteti descarca GRATIS , cartea Rasele de porumbei din Romania ! Va rog sa faceti topic sau ceva asemanator pt ca orice vizitator sa o aibe macar in calculator, daca in biblioteca personala nu o au , pt ca unele persoane nu dau importanta acestui topic si nu stiu ce pierd…….si prin acesta cale informam , ajutam si promovam porumbeii romanesti !!
salut.felicitari pentru articol si mai ales sper sa gasesti cat mai multi pasionati ai acestei rase.daca imi lasi un id poate vb pe messenger.
Stie cineva un crescator al acestei rase undeva cat mai aproape de Timisoara, daca da as dori sa iau si eu legatura cu el daca se poate.
Ptr d-nul Mohora, mesajul 10.
Ma voi referi strict la culorile Orbetenilor. Orbetenii au doua modificari ale culorii, una intalnita la Vargati si alta intalnita la unii Ciungi de Ploiesti. Inclin sa cred ca si Orbetenii si Vargatii sunt, la origine, linii de Ciungi selectate dupa culoare. Acesti ciungi la care ma refer, probabil ca acum 100 de ani erau un grup eterogen de zburatori crescuti in partea de sud a tarii si din care au fost selectate rasele locale de zburatori (si probabil cu unele infuzii). Modificarile mrfologice care ii diferentiaza azi pe Orbeteni au fost selectate in timp si cu rabdare dar culorile lor nu au fost modificate prea mult. Sper ca afirmatia mea sa nu genereze polemici inutile, ea este doar o parere personala.
Cand am vazut prima data un Orbetean al d-lui Florea (cel trenat si cu guler alb…), am intrebat daca i-a lucrat cu Ciungi de Ploiesti insa dumnealui a inteles ca ma refeream la porumbeii folositi pentru antrenarea Orbetenilor si mi-a zis ca folosea tippleri.
Asta a propos de comentariul 20. Oricum, ar fi grozav sa fie asa pentru ca porumbeii de origine exista, slava Domnului.
Oops! Despre dl. Florin Oprea vorbeam, imi cer scuze.
Ptr dl. Vasile,
Daca folositi Yahoo messenger dati-mi add pentru id-ul “cptare”. Daca nu, astept un mesaj pentru cptare@yahoo.com.
ID-ul meu este tres_cohones.
Florin Oprea a avut initial doua tipuri de orbeteni de la mine.Unii erau verificati la zbor,ceilalti erau scosi la prima mana prin imperecherea zburatorilor mei cu orbeteni de ornament adusi sa imi improspatez sangele.Acum poate ma insel dar din cate stiu eu la Florin s-au amestecat cele doua “linii” si au dat pui care zburau foarte bine alaturi de tipplerii lui.Intre timp el a mai luat cel putin o femela care nu avea calitati de zbor .Acum nu mai stiu exact cati are si cum se descurca la zbor.Mai multe date despre ei ne poate da domnul Dina Mergeani sau poate chiar Florin personal daca isi face timp sa intre pe site.
Eu personal am avut noroc cu o linie care se descurca bine la zbor si care amestecata cu orbeteni de ornament au intrat usor in standard si si-au pastrat vitalitatea si pofta de zbor.
salutare vali porumbelul zburator orbetean romanesc este rasa de porumbel care inbina combinati de culori uimitoare,culoare brun ruginie asemanatoare cu arama veche culori care il face sa fie (dupa parerea mea ca vechi crescator) unul dintre cei mai frumosi porumbei romanesti pacat ca din diferite motive crescatori care cresc aceasta rasa mu-si mai permit sai zboare
buna ziua,
am o intrebare pentru mesajul 7: cand spuneti ca orbetenii trenati sunt parte a lipsei de zbor sau a infuziei de negrii, la ce fel de negrii va referiti mai exact?
am 2 porumbei care se dau peste cap seamana cu acestia ai mei se numesc cheleti si parca sunt voltati
sunt foarte frumosi si sai intreti ca eu cred ca nu mai sunt porumbei asa frumosi
iti lasa id meu k
keys_2010.boss,kriskris42,vivytatiana
vezi sunt 3 id papa pwp:*:*:*:*:*:*
Originea: rasa a fost selectionata pe la inceputul acestui secol, de catre crescatorul bucurestean Ivan Orbetu.
Aptitudini de zbor: este o rasa cu calitati duble: de zbor si de culoare. Durata zborului este de 3-5 ore, in stol.
Impresia generala: porumbel cu lungime totala de 34-35 cm, scurt, inclina doar usor inspre coada.
Caractere de rasa:
Capul: mic, rotund, fruntea si ceafa bombate, nemotat.
Ochii: galbeni, inconjurati cu inele duble, nu prea carnoase, galben albicioase (geana moarta).
Ciocul: are lungimea de 13-15 mm, drept, gros si alb. Umflaturile de la baza ciocului sunt mici, netede si pudrate cu alb.
Gatul: scurt, gros la baza, se ingusteaza progresiv spre cap, purtat arcuit. Barbia scobita.
PIeptul: larg, rotunjit, bombat, purtat usor ridicat; perimetrul toracic este de 25 cm.
Spinarea: scurta, larg in umeri, putin concav intre umeri, se ingusteaza usor spre baza cozii; cuprionul usor nucat.
Aripile: au lungimea de 21.5-23 cm, largi in umeri. Remigele sunt purtate langa coada, usor trenate sau purtate pe primele rectrice exterioare (netrenate). Anvergura 64-65 cm.
Coada: lunga de 11-13 cm, lata, plata, cu tinuta orizontala. Numarul penelor cozii este de 14-16.
Picioarele: de lungime mijlocie, 7.5-8 cm, neincaltate.
Penajul: bogat si bine strans de corp.
Culoarea si desenul. Culoarea corpului, gatului si gusei maro-roscate deschis, spinarea si capacele aripilor rosii ruginii, sfarcurile negre, brmat, cu alb sau siv, iar coada maro-roscata, terminata cu chenar negru. Se mai deosebesc varietati de culoare, care insa nu sunt apreciate de crescatorii rasei, fiind considerati ca rasa pura doar “orbetenii ruginii” descrisi anterior. Astfel, se intalnesc “orbeteni pe crap”, cu capacele aripilor si cuprionul acoperite cu pene rosii mai deschise, marginite cu rosu mai inchis, ceea ce le da un aspect solzat; “orbeteni pe gut” (guti pe orbeteni) au capul, gatul, cuprionul si coada negre, iar restul corpului rosu-ruginiu; “orbeteni sivati” orbeteni brumarii au dungi albe pe aripi, iar coada scrisa sau sivata; “orbeteni almondati” (orbeteni mucezi) care sunt cunoscuti sub denumirea de “rasa lui Cerchez”, au penajul impestritat in trei culori si anume: baza penelor alba, zona mijlocie rosie si varful negru.
Dupa desen, deosebim urmatoarele categorii de orbeteni:
– orbeteni simpli, fara left alb la gat;
– orbeteni leftati, cu o pata in forma de semiluna in partea anterioara a gatului;
– orbeteni gulerati, cu guler alb in jurul gatului.
Greseli grave. Corp mare, schelet puternic, picioare lungi, tinuta ridicata, coada ingusta sau indreptata in jos, exemplare cu nuca, cap mare, crestet plat, ciocul lung, subtire, canit cu maro, gat usor indreptat inainte, picioare inalte, incaltate, coada ingusta, culoare diferita de cea prescrisa.
Aceste caracteristici leam trimis pentru domnul Tanase Valentin .
Spunandune:Orbetenii trenati sunt rezultatul infuziei de negri sau a selectiei in acest sens in conditiile de lipsa totala a zborului.
frumosi ;)
sunt un columbofil mai mic…am 13 ani am mai multe rase de porumbei: jucatori de botosani, voiajori, curcanasi, pinguini, s.a. as vrea si eu o pereche de porumbei din astia. sunt din suceava…stiti pe cineva pe aproape de la care as putea sa cumpar o pereche? cat costa o pereche? am porumbei de 2 ani dar poate imi puteti da un sfat de cum sa imi cresc porubei. le multumesc mult celor ce imi raspund la intrebari
is o rasa minunata deoarece am si eu un mascul
ar putea posesor sa lase un nr sau un idi de mes sa pot , putem achizitiona aceasta rasa
am avut si eu in trecu o pereche de orbeteni si am fost impresionat de zborul acestora.as dori sa mai cumpar cateva exemplare ,cine are vde vanzare ma gasestepe.cosmin_cosma123.
sunt aproape de cluj crescatori ai acestei rase?as dori si eu o pereche.
frumosi:)
Cat zboara? Sunt varietati trenate si ne’?
ce culori :)
Ptr Bogdan: aproape la toate tirgurile care au fost la Cluj am vazut orbeteni!
Tirgurile se organizeaza la Expo Transilvania aproximativ din 2 in 2 luni (numai duminica)
Pt Domnul Calin: am fost la targul de toamna si nu erau, cel din 28 septembrie, eu am un mascul care a venit in crescatoria mea si nu mai vrea sa plece:), nu am dat de proprietar si as vrea sa ii iau pereche daca nu am cui sa il inapoiez.
Sunt netrenati.Orbetenii trenati sunt rezultatul infuziei de negri sau a selectiei in acest sens in conditiile de lipsa totala a zborului.
Nu zboara mai mult de o ora dar se ridica relativ lent la inaltimi mari,chiar fac disparitie.Viteza de inaltare si durata de zbor se pot modifica usor cu antrenamente si/sau alte rase de zburatori(tippler).
Sunt porumbei care tind sa devina puturosi,la mine sunt liberi tot timpul si zboara in grupuri mici(maxim 5) cand si cum au ei chef.Iarna daca ii las deschisi prefera sa nu iasa din pod sa nu fie cumva nevoiti sa fuga de uliu.Cu toate acestea raspund bine la antrenamente,sunt rezistenti la boli si isi cresc foarte bine puii.
sunt din oradea , la cat se ridica pretzul unei perechi ?? sunt frumosi .. pot gasi asa ceva aproape de mine ?
frumosi,am si eu aceasta rasa
pt bogdan: de unde esti ca am eu o femela fara mascul lasa un id si te contactez eu
Cu toate ca am citit ceva material de specialitate tot nu-mi este f. clar care este originea acestei rase romanesti-istoricul acesteia.Cum s-a format, din ce,cam cand ,de catre cine ????
As fi recunoscator daca m-ar putea lamuri cineva asa ptr.cultura mea columbofila -eu ma ocup de voiajori-dar imi place sa stiu astfel de lucruri ,si , poate , cine stie intereseaza si pe un posibil incepator. Deci ??
stapanu_07 e idul meu sunt din cj
http://pigeons-ro.blogspot.com/2007/10/standard-zburator-orbetean-romanesc.html despre orbeteni
Foarte frumosi sa va traiasca !
Face parte din grupa porumbeilor zburatori cu cioc mijlociu si coada lata. Originea: rasa a fost selectionata pe la inceputul acestui secol, de catre crescatorul bucurestean Ivan Orbetu. Aptitudini de zbor: este o rasa cu calitati duble: de zbor si de culoare. Durata zborului este de 3-5 ore, in stol. Impresia generala: porumbel cu lungime totala de 34-35 cm, scurt, inclina doar usor inspre coada. Caractere de rasa: Capul: mic, rotund, fruntea si ceafa bombate, nemotat. […] Ochii: galbeni, inconjurati cu inele duble, nu prea carnoase, galben albicioase (geana moarta). Ciocul: are lungimea de 13-15 mm, drept, gros si alb. Umflaturile de la baza ciocului sunt mici, netede si pudrate cu alb. Gatul: scurt, gros la baza, se ingusteaza progresiv spre cap, purtat arcuit. Barbia scobita. PIeptul: larg, rotunjit, bombat, purtat usor ridicat; perimetrul toracic este de 25 cm. Spinarea: scurta, larg in umeri, putin concav intre umeri, se ingusteaza usor spre baza cozii; cuprionul usor nucat. Aripile: au lungimea de 21.5-23 cm, largi in umeri. Remigele sunt purtate langa coada, usor trenate sau purtate pe primele rectrice exterioare (netrenate). Anvergura 64-65 cm. Coada: lunga de 11-13 cm, lata, plata, cu tinuta orizontala. Numarul penelor cozii este de 14-16. Picioarele: de lungime mijlocie, 7.5-8 cm, neincaltate. Penajul: bogat si bine strans de corp. Culoarea si desenul. Culoarea corpului, gatului si gusei maro-roscate deschis, spinarea si capacele aripilor rosii ruginii, sfarcurile negre, brmat, cu alb sau siv, iar coada maro-roscata, terminata cu chenar negru. Se mai deosebesc varietati de culoare, care insa nu sunt apreciate de crescatorii rasei, fiind considerati ca rasa pura doar “orbetenii ruginii” descrisi anterior. Astfel, se intalnesc “orbeteni pe crap”, cu capacele aripilor si cuprionul acoperite cu pene rosii mai deschise, marginite cu rosu mai inchis, ceea ce le da un aspect solzat; “orbeteni pe gut” (guti pe orbeteni) au capul, gatul, cuprionul si coada negre, iar restul corpului rosu-ruginiu; “orbeteni sivati” orbeteni brumarii au dungi albe pe aripi, iar coada scrisa sau sivata; “orbeteni almondati” (orbeteni mucezi) care sunt cunoscuti sub denumirea de “rasa lui Cerchez”, au penajul impestritat in trei culori si anume: baza penelor alba, zona mijlocie rosie si varful negru. Dupa desen, deosebim urmatoarele categorii de orbeteni: – orbeteni simpli, fara left alb la gat; – orbeteni leftati, cu o pata in forma de semiluna in partea anterioara a gatului; – orbeteni gulerati, cu guler alb in jurul gatului. Greseli grave. Corp mare, schelet puternic, picioare lungi, tinuta ridicata, coada ingusta sau indreptata in jos, exemplare cu nuca, cap mare, crestet plat, ciocul lung, subtire, canit cu maro, gat usor indreptat inainte, picioare inalte, incaltate, coada ingusta, culoare diferita de cea prescrisa. Marimea inelului: 7 mm. Sursa: “Rasele de porumbei din Romania” de Feliciu Bonatiu ! Nu stiu din ce cauza nu pot sa afisez link-ul….
il rog pe domnul Valentin Tanase sa lase un id la care sa il pot contacta pt. a putea discuta despre aceasta rasa…
http://pigeons-ro.blogspot.com/2008/09/rasele-de-porumbei-din-romania.html . De aici puteti descarca GRATIS , cartea Rasele de porumbei din Romania ! Va rog sa faceti topic sau ceva asemanator pt ca orice vizitator sa o aibe macar in calculator, daca in biblioteca personala nu o au , pt ca unele persoane nu dau importanta acestui topic si nu stiu ce pierd…….si prin acesta cale informam , ajutam si promovam porumbeii romanesti !!
gasiti aici date concrete despre aceasta rasa:
http://www.pigeons-romania.ro
salut.felicitari pentru articol si mai ales sper sa gasesti cat mai multi pasionati ai acestei rase.daca imi lasi un id poate vb pe messenger.
Stie cineva un crescator al acestei rase undeva cat mai aproape de Timisoara, daca da as dori sa iau si eu legatura cu el daca se poate.
Ptr d-nul Mohora, mesajul 10.
Ma voi referi strict la culorile Orbetenilor. Orbetenii au doua modificari ale culorii, una intalnita la Vargati si alta intalnita la unii Ciungi de Ploiesti. Inclin sa cred ca si Orbetenii si Vargatii sunt, la origine, linii de Ciungi selectate dupa culoare. Acesti ciungi la care ma refer, probabil ca acum 100 de ani erau un grup eterogen de zburatori crescuti in partea de sud a tarii si din care au fost selectate rasele locale de zburatori (si probabil cu unele infuzii). Modificarile mrfologice care ii diferentiaza azi pe Orbeteni au fost selectate in timp si cu rabdare dar culorile lor nu au fost modificate prea mult. Sper ca afirmatia mea sa nu genereze polemici inutile, ea este doar o parere personala.
Cand am vazut prima data un Orbetean al d-lui Florea (cel trenat si cu guler alb…), am intrebat daca i-a lucrat cu Ciungi de Ploiesti insa dumnealui a inteles ca ma refeream la porumbeii folositi pentru antrenarea Orbetenilor si mi-a zis ca folosea tippleri.
Asta a propos de comentariul 20. Oricum, ar fi grozav sa fie asa pentru ca porumbeii de origine exista, slava Domnului.
Oops! Despre dl. Florin Oprea vorbeam, imi cer scuze.
Ptr dl. Vasile,
Daca folositi Yahoo messenger dati-mi add pentru id-ul “cptare”. Daca nu, astept un mesaj pentru cptare@yahoo.com.
ID-ul meu este tres_cohones.
Florin Oprea a avut initial doua tipuri de orbeteni de la mine.Unii erau verificati la zbor,ceilalti erau scosi la prima mana prin imperecherea zburatorilor mei cu orbeteni de ornament adusi sa imi improspatez sangele.Acum poate ma insel dar din cate stiu eu la Florin s-au amestecat cele doua “linii” si au dat pui care zburau foarte bine alaturi de tipplerii lui.Intre timp el a mai luat cel putin o femela care nu avea calitati de zbor .Acum nu mai stiu exact cati are si cum se descurca la zbor.Mai multe date despre ei ne poate da domnul Dina Mergeani sau poate chiar Florin personal daca isi face timp sa intre pe site.
Eu personal am avut noroc cu o linie care se descurca bine la zbor si care amestecata cu orbeteni de ornament au intrat usor in standard si si-au pastrat vitalitatea si pofta de zbor.
frumosi fok
Un Roller Oriental cu aceeasi culoare ruginie prezentat de Magnee Gautier pe blogul lui http://gaut16.skyrock.com/1380192678-Superbe-OR-bronze.html
foarte frumosi>>>>>!!!!!de unde ii aveti?
frumosi !!!!
zoooper
salutare vali porumbelul zburator orbetean romanesc este rasa de porumbel care inbina combinati de culori uimitoare,culoare brun ruginie asemanatoare cu arama veche culori care il face sa fie (dupa parerea mea ca vechi crescator) unul dintre cei mai frumosi porumbei romanesti pacat ca din diferite motive crescatori care cresc aceasta rasa mu-si mai permit sai zboare
buna ziua,
am o intrebare pentru mesajul 7: cand spuneti ca orbetenii trenati sunt parte a lipsei de zbor sau a infuziei de negrii, la ce fel de negrii va referiti mai exact?
am 2 porumbei care se dau peste cap seamana cu acestia ai mei se numesc cheleti si parca sunt voltati
sunt foarte frumosi si sai intreti ca eu cred ca nu mai sunt porumbei asa frumosi
iti lasa id meu k
keys_2010.boss,kriskris42,vivytatiana
vezi sunt 3 id papa pwp:*:*:*:*:*:*
Originea: rasa a fost selectionata pe la inceputul acestui secol, de catre crescatorul bucurestean Ivan Orbetu.
Aptitudini de zbor: este o rasa cu calitati duble: de zbor si de culoare. Durata zborului este de 3-5 ore, in stol.
Impresia generala: porumbel cu lungime totala de 34-35 cm, scurt, inclina doar usor inspre coada.
Caractere de rasa:
Capul: mic, rotund, fruntea si ceafa bombate, nemotat.
Ochii: galbeni, inconjurati cu inele duble, nu prea carnoase, galben albicioase (geana moarta).
Ciocul: are lungimea de 13-15 mm, drept, gros si alb. Umflaturile de la baza ciocului sunt mici, netede si pudrate cu alb.
Gatul: scurt, gros la baza, se ingusteaza progresiv spre cap, purtat arcuit. Barbia scobita.
PIeptul: larg, rotunjit, bombat, purtat usor ridicat; perimetrul toracic este de 25 cm.
Spinarea: scurta, larg in umeri, putin concav intre umeri, se ingusteaza usor spre baza cozii; cuprionul usor nucat.
Aripile: au lungimea de 21.5-23 cm, largi in umeri. Remigele sunt purtate langa coada, usor trenate sau purtate pe primele rectrice exterioare (netrenate). Anvergura 64-65 cm.
Coada: lunga de 11-13 cm, lata, plata, cu tinuta orizontala. Numarul penelor cozii este de 14-16.
Picioarele: de lungime mijlocie, 7.5-8 cm, neincaltate.
Penajul: bogat si bine strans de corp.
Culoarea si desenul. Culoarea corpului, gatului si gusei maro-roscate deschis, spinarea si capacele aripilor rosii ruginii, sfarcurile negre, brmat, cu alb sau siv, iar coada maro-roscata, terminata cu chenar negru. Se mai deosebesc varietati de culoare, care insa nu sunt apreciate de crescatorii rasei, fiind considerati ca rasa pura doar “orbetenii ruginii” descrisi anterior. Astfel, se intalnesc “orbeteni pe crap”, cu capacele aripilor si cuprionul acoperite cu pene rosii mai deschise, marginite cu rosu mai inchis, ceea ce le da un aspect solzat; “orbeteni pe gut” (guti pe orbeteni) au capul, gatul, cuprionul si coada negre, iar restul corpului rosu-ruginiu; “orbeteni sivati” orbeteni brumarii au dungi albe pe aripi, iar coada scrisa sau sivata; “orbeteni almondati” (orbeteni mucezi) care sunt cunoscuti sub denumirea de “rasa lui Cerchez”, au penajul impestritat in trei culori si anume: baza penelor alba, zona mijlocie rosie si varful negru.
Dupa desen, deosebim urmatoarele categorii de orbeteni:
– orbeteni simpli, fara left alb la gat;
– orbeteni leftati, cu o pata in forma de semiluna in partea anterioara a gatului;
– orbeteni gulerati, cu guler alb in jurul gatului.
Greseli grave. Corp mare, schelet puternic, picioare lungi, tinuta ridicata, coada ingusta sau indreptata in jos, exemplare cu nuca, cap mare, crestet plat, ciocul lung, subtire, canit cu maro, gat usor indreptat inainte, picioare inalte, incaltate, coada ingusta, culoare diferita de cea prescrisa.
Aceste caracteristici leam trimis pentru domnul Tanase Valentin .
Spunandune:Orbetenii trenati sunt rezultatul infuziei de negri sau a selectiei in acest sens in conditiile de lipsa totala a zborului.
frumosi ;)
sunt un columbofil mai mic…am 13 ani am mai multe rase de porumbei: jucatori de botosani, voiajori, curcanasi, pinguini, s.a. as vrea si eu o pereche de porumbei din astia. sunt din suceava…stiti pe cineva pe aproape de la care as putea sa cumpar o pereche? cat costa o pereche? am porumbei de 2 ani dar poate imi puteti da un sfat de cum sa imi cresc porubei. le multumesc mult celor ce imi raspund la intrebari
is o rasa minunata deoarece am si eu un mascul
ar putea posesor sa lase un nr sau un idi de mes sa pot , putem achizitiona aceasta rasa
pt cosmin
http://zburatoriromanesti.sunphoto.ro/
am avut si eu in trecu o pereche de orbeteni si am fost impresionat de zborul acestora.as dori sa mai cumpar cateva exemplare ,cine are vde vanzare ma gasestepe.cosmin_cosma123.
CAT MAI COSTA O PERECHE DE ORBETENI?