Un material trimis de Alex Marean

gat-golas-1.jpg

Sinonime: porumbel romanesc cu gat gol,porumbel chel,ciung chel
Face parte din grupa porumbeilor zburatori cu cioc mijlociu si coada lata.

Originea: este o varietate a zburatorileor ciungi rosii de Bucuresti,raspandita mai ales in Muntenia. Prima atestare documentara dateaza din 1899,cand este publicata prima descriere,in ziarul unguresc Szarnysaink (Zburatorii nostrii), apoi Istvan Peterfi publica in 1952,in ziarul suedez Svensk Duvavelsf?rnings Tidskrift(Nr. 3), articolul Jucatorul Gat-Golas. Sunt buni zburatori,urca repede la mare inaltime si pot zbura , daca sunt bine antrenati, intre 5 si 10 ore.

gat-golas-2.jpg

Aptitudini de zbor: zbor de inaltime,rapid,in stol pe o durata de 1-2 ore.

Impresia generala: porumbel de talie mijlocie spre mica,cu constitutie destul de puternica, dar proportionala cu linii mai alungite,lung de 31-35 cm.corpul are greutatea de 250-300g,cutinuta aproape orizontala,scade usor spre coada.

Caractere de rasa:

Capul: rotunjit,cu fruntea inalta si bombata,crestetul arcuit,usor batut,ceafa aproape rotunjita

Ochii: albi,cu inele late,de culoare deschisa(geana moarta)

Ciocul: are lungimea de 12-16mm,usor indreotat in jos,maro deschis.Umflaturile de la baza ciocului sunt scurte,cordiforme,usor despartite,cu suprafata neteda,si cu baza fin pudrata alb.

Gatul: de lungime mijlocie,este subtire si golas sau chel,ca la gaina de Transilvania,adica lipsit de pene,de la barbie si din dreptul urechilor pana aproape de gusa.Are pielea zbarcita,usor cheratinizata si este de culoare maro -rosiatica inchis.

Pieptul: larg,perimetrul toracic de 23-25cm,bombat,usor indreptat in sus.Abdomenul este plin si usor arcuit.

Spinarea: scurta,dreapta si inclinata usor,oblic spre coada.

Aripile: au lungimea de 11-13cm

Coada: lata,plata cu marginile mai mult paralele,compuse din 12-16 rectrice,purtate orizontal sau usor ridicate,in majoritatea cazurilor glanda uropigiana fiind nedezvoltata.

Picioarele: de lungime mijlocie7,6-8,4 cm,neincaltate.

Penajul: scurt,des,si starns lipit de corp

Varietati de culoare: rosu-visiniu,galben.

Culoare si desen: Culoarea penajului este rosie-visinie,coada si remigele primaresunt vinete deschis sau sein,ori albe.Mai rar,penajul corpului este galben,iar coada si sfarcurile albe.

Greseli grave: Corp de structura grosolana,statura inalta,cap colturos,cioc lung,ochi galbeni,geana de structura,grosolana sau rosie,gatul acoperit partial de pene sau cu penaj mult sub urechi,penaj baltat,coada ingusta,culoare neintensiva.

Marimea inelului: 7mm

gat-golas-3.jpg
gat-golas-4.jpg