Buna seara,

Ma numesc Bardosi Cristian si printe pasiunile mele se gaseste si cea de columbofil, una la inceput de drum mentionind ca am porumbei de un an fiind un santaj asupra sotiei, o excursie la Paris pentru 2 sau 3 porumbei, in prezent 107.

In decursul timpului am avut numeroase tentative dar pe scurte durate cu diferite rase de la voiajori la agrement si la citeva rase de zbor care au ramas in sufletu meu.

Sunt din judetul Mures, orasul Sovata avind in prezent rase de agrement cum ar fi Lahore, Carlota de Hamburg, tocmai am renuntat la Conchilia Engleza, King, o noua achizitie Tipplerul iar din rasele romanesti Rosii de Tirgoviste, Dublu Motati, Galatenii si Git Golasii.

Am un mic sa zicem sait pe SunPhoto www.bolognesi.sunphoto.ro

Momentan insa locuiesc in Italia si am adus porumbeii aici cu mine, fac parte din o asociatie Italiana si chiar zilele acestea 34 din porumbei sunt la o expozitie.

Am inscris si rasele romanesti recunoscute de italieni iar pentru Rosii de Tirgoviste si pentru Galateni le-am inchiriat citeva custi sa-i cunoasca si Italienii. Sa speram ca vor fi la cautare si vor face impresie buna, am auzit de un crescator italian care are citeva exemplare, aici sunt numite CAPITOLANTE ROMENO PICA BARBUTO pe care le prezinta in expozitii.

Ma gindesc ca acest fapt ne da cite ceva de gindit, daca un italian ne prezinta rasele noastre romanesti in expozitii noi de ce nu o facem, suntem multi in Italia dar in expozitii deloc, vorbesc cu multi pe mess. sau pe e-mail si pe telefon, toti au rase romanesti, toti le lauda dar nimeni nu le promoveaza la un nivel de expozitie doar pe la colturi incercind, cazuri intilnite sa faca un profit nu tocmai cinstit si cu o calitate ce lasa de dorit, fie la cei de zbor fie la cei sa le zicem de voliera.

Eu sunt pe idea ca daca vrem sa ne facem cunoscute rasele ar trebui sa dam o calitate buna clientului strain, sa promovam superbele noastre pasari, adevarat la un pret pe care il merita dar pentru inceput sa nu urmarim cistigul material, sa urmarim gasirea unei piete, sa facem sa indrageasca si altii rasele, sa se indragosteasca de ele si poate asa poate se vor salva din ele.

La anul voi renunta la rasa lahore si carlota le voi inlocui cu alte doua rase romanesti, inca nu stiu care vor fi dar voi incerca sa ma directionez pe doua cu un efectiv mic de exemplare si voi incerca sa le fac din nou cunoscute aici in Italia.

Cu permisiunea dumneavostra zilele viitoare voi reveni cu un e-mail sa va spun cum au reactionat Italienii la rasele noastre si eventual cu calificativele obtinute de rasele recunoscute.

Pe aceasta cale tin sa va felicit pentru munca pe o depuneti in cadrul saitului, una supraomeneasca si care cred ca necesita multe sacrificii si poate de ce nu unele probleme familiale, in paranteza la mine porumbeii le aduc, dar dupa mine merita si ar fi frumos sa mai fie cel putin 10 ca dumneavostra si asa vom ajunge departe.

Citind multe din articolele si topicurile propuse cu subiecte foarte bune si bine dezbatute imi dau seama ca sunt multi columbofilii care doar zic ca sunt columbofili, in rest nimic pacat dar vom selecta tot ce e bun din continut si vom lasa restul in spate.

Cu multa stima un pasionat de porumbei
B.C.

Continuare topic:

Rezultatele expozitiei organizata de federatia italiana a crescatorilor de porumbei in orasul Concordia

Buna seara ma numesc Bardosi Cristian si revin cu acest e-mail pentru a va aduce la cunostinta rezultatele obtinute la o expozitie organizata de federatia italiana a crescatorilor de porumbei ,in data de 31octombrie -2 noiembrie. Expozitia a fost desfasurata pe parcursul a 4 zile, joi au fost repartizate pasarile pe categori si rase, vineri a fost facut albitrajul, sambata si duminica portile au fost deschise vizitaoriilor si a eventualilor clienti. A fost o expozitie extrem de reusita datorita si faptului ca oraselul in care sa desfasurat era in sarbatoare serbind zilele oraselului, astfel find un numar extrem de mare de vizitatori. Exopzitia a avut pentru concurs 384 exemplare din care au fost albitrate 375 restul ne find prezente,dar au fost expuse de subsemnatu si 4 exemplare de rase romanesti care inca oficial nu sunt recunoscute de federatia Italiana, doi galateni pe albastru si doi rosii de tirgoviste. Aceste doua rase au fost si ele albitrate prin bunavointa domnilor albitri, dupa un standard traduus de mine din standardul oficial al raselor obtinind intre 91 si 93,5 puncte. Insa la rasa gat golas a fost desemnat si un campion, mai precis o campiona totalizind un punctaj de 95 puncte iar la rasa dublu motati de transilvania un mascul de culoare alba 94 puncte insa din pacate a fost singuru exemplar expus din aceasta rasa. Aveam unele reticente in privinta modului in cre voi fi privit de ceilalti expozanti datorita faptului ca sunt roman si a faptului ca am prezentat si 4 rase romanesti pe linga alte patru KING LAHORE CARLOTA DE HAMBURG SI TIPPLER SHOW, dar modul in care am fost primit discutile pe care le-am purtat alaturi de crescatori mau facut sa ma simt poate mai bine ca si acasa. Toti au fost forte prietenosi si gentili au admirat rasele romanesti,au cerut explicati si traduceri ale standardelor au fost si din dinsi care au achizitionat cateva exemplare, au cerut sa le promoit ca voi mai participa si la anul iar la sfirsit cind ne salutam de despartire mi-au oferit un mascul de king, cu punctajul cel mai mare la varitatea sa de culoare, am ramas foarte uimit de gestul lor am multumit de cadoul facut si am promis solemn ca ma voi intoarce. Personal pentru mine a fost o experienta de neuitat din mai multe puncte de vedere, principalu fiind prima mea expozitie la care am participat cu pasari prasite in crescatorie mea atit in tara cat si in starinatate, ar doilea punct am avut patru campioni la rasele gat golas, carlota de hamburg, lahore, show tippler. Iar al treilea a fi ca am reusit sa fac cunoscut intr-o mica masura patru rase romanesti , poate acesta este punctul cel mai inprtant. As dori daca sunt persoane interesate de colaborare sa ma contacteze, in special cele ce locuiesc in Italia. Sper ca nu am produs nici un deranj nimanui mai ales dumeavoastra domnule Andrei , va multumesc P.S trimit si citeva poze cu porumbei mei ce au iesit campioni si cu rasele romanesti expuse.