Buna ziua,
Doresc sa propun o discutie pe site-ul dumneavoastra despre rasele Satinet si Pescarus German doua rase deosebit de frumoase despre care pe acest site nu se discuta mai deloc sunt doar cateva pareri raslete. Din punctul meu de vedere este pacat ca nu se acorda o atentie putin mai mare pentru porumbeii de agrement(cei de frumusete) iar acolo unde este cazul articolele sunt monopolizate de rasele King, jucator de Galati(rase deosebit de frumoase) si alte cateva. Sa nu uitam ca aceste doua rase de care va spuneam la inceput sunt rase cu o istorie destul de vasta dar despre care eu si multi alti curiosi nu stim mare lucru.
Asadar propun o discutie libera despre aceste doua rase in care cunascatorii si crescatorii sa impartaseasca pareri in ceea ce priveste caracteristici,standarde cat si modul de crestere si intretinere.
De exeplu una din curiozitatile mele este aceea legata de dimensiunile si forma ciocului celor doua rase dar si modul in care as putea cunoaste crescatori ai vreuneia dintre aceste doua rase si parerea acestora despre acesti porumbei.
Va multumesc!
Laurentiu
sal. adevarat frumoase rase!!!! dar parca tot voiajori mi se par mai interesanti,si tot odata iti pot aduce o gramada de satisfacti sufletesti. orcum fiecare cu parerea lui.succes
Cam ai dreptate;de obicei se acorda atentie doar porumbeilor voiajori! Chiar daca cei mai multi columbofili s-au axat pe voiajori(de vreo 2 ani si eu,chiar daca mai am cativa jucatori capaciti de buzau),ar trebui acodata mai multa atentie si raselor de agrement pentru ca sunt foarte frumoase si foarte diversificate! Oricum,cele doua rase prezentate mai sus(in special satinetii) se gasesc in toate orasele si zonele tarii. Stiu ca sunt cam pretentioase si necesita o atentie sporita din partea crescatorului.
Sub apelativul de Orienral Frill este desemnat un grup de porumbei originari din Smirna(Asia Mica) . Turcia si Iranul sunt doua tari care-si disputa originea acestei rase. Porumbeii se disting prin gratia formei,alura,tinuta si culoare.
Aceasta minunata rasa a fost create in timpul Imperiului Otoman in palatal Sehzade din Manisa.Numele original este HUNKARI ,care in traducere inseamna rasa regala.Multa vreme rasa a fost tinuta in interiorul palatului,dar localnicii au capturat cateva pasari fugare pe care le-au inmultit in secret.Primele exemplare din Europa au fost introsuse in Anglia si proveneau din Turcia. Acest lucru se intampla in anul 1864. Crescatorii englezi i-au dezvoltat caracteristicile actuale. Din acele vremuri pana in prezent ciocul i-a fost scurtat substantial , dar mai exista si astazi pasari pastrind standardul vechi.Asfel sunt intalnite 2 varietati cele “old style” (un pic mai ciocoase si mai mici ca talie) si cele din varianta mai “lucrata”.
Este supranumit Giuvaierul Orientului.
Aceasta rasa este intalnita in numeroase culori si doua variante de marca:BLONDINETTE si SATINETTE.Crescatorii englezi au denumit aceste variate clase acum 85 de ani si au ramas in vigoare si astazi in foarte multe tari.
sunt 2 rase foarte frumoase, dar tot voiajorii sunt preferatii mei
pe langa voiajori,cresc si eu cativa satineti de circa un 1 de zile.sunt niste pasari f frumoase si gratioase si pot sa zic k nu sunt deloc asa pretentiosi cum zic altii.eu am porumbei linia veche,linia noua “fara cioc”mi se pare dizgratioasa si am inteles k nici nu isi cresc puii.cei care vor sa colaboram ii rog sa se uite p pagina,unde am cateva poze cu ei.
Rog o anumita persoana(bogik) sa nu mai fure numele altora(bogyk)!
cum a spus deja colegul Tanasescu totul
a inceput cu Hunkari si ca deobicei in
Orient.Am fost vara in Cairo si am vazut
Hunkari zburand cam 20 min dar avea cioc
puti mai lung ca cei din poza.
http://guvercinseven.blogspot.com/search/label/Hünkari Irki
Primii pescarusi au ajuns in Europa prin 1600
Sau numit African Owl(din egipt)in Anglia
Cortebeke(cioc scurt)in nordul Germaniei si actuala Belgia
Columba Turbita(vartej) sau Cravatee in Italia siFranta
German Owl(Altdeutsche Moevchen)sunt o rasa indragita,
porumbei cu temperament care pot fi tinuti in libertate.
vezi:www.altdeutsche-moevchen.de Fotogalerie
corectare http://www.altdeutsche-moevchen.de/html/fotogalerie.html
da sunt pasari frumoase dar voiajori sunt pe primul loc am avut si eu cateva exeplare dar nu au durat am ramas doar la voiajori..fratilor recordul la vizualizari il au voiajori……(Buldozerul,Spot,Nea” Ilie)…… multumim domnule Andrei
draga bogyk cu “y” eu nu am furat numele nimanui,eu nu fur identitati.te rog sa verifici arhiva porumbei.ro si celelalte site-uri columbofile si ai sa vezi k intru de cca 2 ani cu numele asta.in plus am si un album p sunphoto cu numele asta,adresa personala de mail cu numele asta si asa ma alinta prietenii de cand ma stiu..asa k suntem 2 bogik,poate or mai fi si altii,p mine nu ma deranjeaza.
Fiecare crescator isi lauda rasa care o creste el. Idealul este ca aceste pasari care le avem sa creasca in calitate , sa obtinem rezultate bune si pasari de valoare.
Rasele amintite de Felix fac parte din marea familie a pescarusilor dar sunt rase distintincte cu standarde proprii ; standard comun cu Orientall frill mai intalnim doar la Domino si Vizor.
Bine tizule! Apropo,ce fel de porumbei ai? Sa vad daca si aici ne “potrivim”!
Pentru laurentiu
Alte variante de pescarusi
In kosovo,Macedonia, Turcia ,acum si in
Germania si Franta exista un tip arhaic de
pescarus zburator fara standard care ajuta la inaltarea
raselor de plonjori(Donek etc)
Pescarus de Kosovo,Bango,Demkes,
http://images4.dhd24.com/37211184.jpg
Pescarusul zburator Barbarisi
origine :orientala-Standard european
http://www.beepworld.de/memberdateien/members34/arabisch/barba_gelb.jpg
Pescarus Burmali
http://www.sv-arabischer-taubenrassn.de/bilder/burmali.jpg
foarte frumoase rase dar si pretentioase mai ales cele cu ciocul scurt iti trebuie doici ca sa poti creste pui eu am voiajori dar imi place mult si cei de ornament imi pac si jucatori numai bine
Salut,
Am scris acest articol pentru ca vreau sa ma reapuc de cresterea porumbeilor si sunt doresc sa cresc una din aceste doua rase.Pentru cei care au de vanzare in orasele Bucuresti sau/si Braila ma pot contacta.
Care e parerea crescatorilor,cum cresc puii,rezistenta la boli si daca sunt buni zburatori.
Multumesc!
Buna Laurentiu
Ma bucur ca reapar si cei interesati si de rasele de ornament precum Hunkari , asa cum bine spune dl Tanasescu. Am la ora actuala, numai aceasta rasa si pot spune dupa aproape 6 ani de cand cresc bijuteriile astea ca sunt o minunatie de porumbei si eu sunt un iubitor de pasari de orice fel ar fi ele. Sfatul meu este ca rasa fiind cu adevarat o rasa mai pretentioasa in ingrijire decat multe altele, trebuie sa-ti cantaresti bine capacitatile de implicare in cresterea acestora si in primul rand sa nu-ti faci iluzii in a face o afacere cu ei.Sunt ca niste copii mici dar bucuriile sunt pe masura iar incantarea cea mai mare este in ai urmarii in joaca lor in plin soare . Este un spectacol pe care putine rase ti le pot oferii. Conditiile de igiena trebuie sa fie cam draconice iar in ce priveste mancarea eu unul acum cateva zile am renuntat la a mai cumpara seminte din targ si le ofer mancare certificata , altfel e cam jale cand ti se imbonlavesc. Mie casa mi se transforma in spital de campanie , cheltuielile cu medicamente sunt uriase iar calitatea acestora din pacate este sub orice critica, toata familia devine un corp de infirmiere iar ajutorul medicilor este limitat si datorita atitudinii noastre a crescatorilor de porumbei care ” stim mai bine decat veterinarii ca doar noi ne chinuim zi de zi cu ei “. De cele mai multe ori GRESIT !Eu unul am intalnit chiar in primul an , atunci cand paramixoviroza a lovit din plin in ei, medic veterinar care mi-a spus ca si el creste vreo 300 iar cand i se imbonlavesc mor aproape jumantate din ei asa ca eu sa nu ma mai agit atat de tare ca mi-a murit cativa. De crescut puii si-i cresc foarte bine rasa veche originara dar atentia acordata igienei trebuie sa fie la cele mai inalte cote cat si a spatiului acordat fiecarui individ. Crescatoria trebuie sa aiba neaparat zone de tineret, de cuibarit si de adulti cat si o zona bine delimitata de infirmerie. Sunt sensibili si trebuie tratati cu multa atentie. Si multe altele ce numai prin propria experienta le vei capata. Zburatori buni… ? Sunt excelenti ,dar nu-i pune sa participe la competii pe distante lungi.Oricum sunt porumbei de ornament ce si-au cam pierdut din capacitatile de zburatori avute odata si asta numai din cauza noastra, a crescatorilor.De regula multa lume confunda rasa originala ,Hunkari, care culmea este mai raspandita in Romania , cu satinetti care sunt o linie nou a vechii rase. Informatia este putere , asa ca caut-o si foloseseste-o in ajutorul lor, ca in al tau personal( financiar) slabe sperante. Lumea este incantata de aceasta rasa dar nu-i apreciaza valoarea si din punct de vedere financiar asa cum de fapt ar merita.In final trebuie sa ai mult curaj dar si o dragoste deosebita sa te inhami in a creste acesta ras. Daca te hotarasti sa-i cresti it stau la dispozitie cu orice ajutor ai avea nevoie. Multa bafta !
Buna ziua ,
cresc aceasta Rasa de cativa ani si nu am avut probleme cu ei . Chiar mai folosesc Satinetii ca Doici pentru Komaromi si sunt foarte multumit de felul cum cresc puii.
Salutari
Cum poti oare sa iei o pasare cu un cap de asa o frumusete (pasarea apartine d-lui Dieter)
http://dieter.sunphoto.ro/Satineti/ZUFADCVWSUBTXGYIMFW
si sa o transformi intr-o asa monstruozitate ca pasarea din poza a doua din articolul de mai sus?
pentru funlw65 -sunt incepator iar poza 2 este luata cum bine stii de pe internet unde este promovata ca “model”, tocmai asta e si rostul articolului, vreau sa aflu cat mai multe lucruri despre cele doua rase si odata cu mine si multi alti pasionati sau curiosi ale acestor rase…multumesc celor care au ales sa-si lase parerea si sper incontinuare sa aflam cat mai multe
poate cineva sa-mi furnizeze cateva poze cu exemplare din aceste rase care au participat la expozitii in Romania si care eventual au castigat si premii?
Nu prea ai fost atent la comentariul dl Tanasescu ! Pescarus german este impropriu spus. Traducerea libera este de” Bufnita veche germana” si este o alta linie rezultata din Hunkari asa cum sunt Satinetti, Blondinetii , Seraphimi sau Misiri, iar liniile au fost create prin metoda selectiva nu prin incrucisari sau alte metode. S-au ales exemplarele din linia veche cu aceleasi caracteristici si prin incrucisarea lor exclusiva s-a creat noua linie. Informatii clare si mult mai bogate , cat si poze cu exemplare pentru fiecare linie gasesti pe siteurile americane si cele orientale, in special cele turcesti. La noi contrar faptului ca se gasesc exemplre multe din linia veche , confuzia este in mare din cauza faptului ca rasa este destul de pretentioasa.
Ce trebuie sa intelegi din comentariul meu este ca nu sunt rase diferite ! Apasa pe numele meu de mai sus si vei vedea poze a liniei standardizate de Satinetti si Blondinetti si vei intelege diferenta dintre linia veche din care s-a selectat linia Satinett si de ce un adevarat Satinett nu-si poate creste cum ar trebui puii. Dl Dieter are tot linia veche Hunkari si nu Satinet iar asta e reala cauza pentru care poate creste si puii Komaromilor.Apropo de comentariul dl Fundlw65 ( comentariul 19). Ciocul mic apare din cand in cand si la linia veche si el nu a fost transformat, ci i s-a accentuat aceasta caracteristica care a tinut mai mult de gustul oamenilor ce au urmarit aceasta caracteristica. Gusturile nu se discuta . Dar ce ziceti de porumbeii Carrier ? Sau atatea alte rase urate create de oameni prin incrucisari de rase sau chiar prin accentuarea unor mutatii genetice ?
Tot in urma vizionarii fotografiilor cu Satinettii standardizati la nivel mondial regasiti pe siteul cu porumbeii mei, iti vei da seama ca de fapt majoritatea romanilor au in crestere vechea linie Hunkari si foarte putini au de fapt Satinetti “originali” si asta datorita turcilor care au stat atatea secole pe la noi prin teritorii si care au venit cu Hunkarii si nu cu Satinetti. De aici si marea confuzie ce din pacate se tot perpetueaza.
E ok Laurentiu, era o intrebare generala, stiu ca nu e pasarea ta. Doar ca nu pot sa inteleg cum poti sa-ti bati joc asa de o pasare. Daca ar vedea mama mea asta (femeie cu mult bun simt) ar spune ca e sadism. Ar trebui initiata o lege in acest sens, de catre asociatiile de protectie a animalelor…
Ar trebui pedepsita orice selectie dirijata care provoaca handicap raselor actuale de porumbei. Daca as stii forumul international potrivit, as provoca scandalul necesar obtinerii unei astfel de legi, doar prezentand cate un exemplar din fiecare curent si ce inseamna acele modificari pentru rasa in sine.
Vasi
Dle. Vasi, invocati o chestie periculoasa, si anume legi care sa dirijeze ce poti creste si ce nu! Nici nu vreau sa ma gandesc la asa ceva.
Asa cum spune Dl. Marian, gusturile nu se discuta. Majoritatea porumbeilor sunt modificati dupa “gustul si asemanarea” crescatorilor de-a lungul sutelor de ani. Ar fi insemnat sa crestem numai porumbelul salbatic de stanca daca ar fi fost legile Dvs. Defapt sa nu-l crestem nici p-ala pentru ca, nu-i asa? – animalele salbatice sunt chinuite in captivitate.
Nici mie nu-mi place cum tremura voltatii, cum se dau de pamant unii jucatori, cum nu vad mai nimic Maria Stuartii, rasele cu “bot” care nu-si pot creste puii si abia mananca… dar daca asta ii face fericiti pe crescatori, de ce sa ne bagam peste gustul si viata lor? Este subiectivism.
Credeti ca puii din Avicola sufera mai putin inainte sa ajunga in farfuriile noastre? Am putea incepe cu ei acele legi, si noi sa trecem la salata si morcov. :)
Poate da, poate nu. Exista si politia animalelor… Nu sunt pentru punerea animalelor mai presus de om – pana aici. Insa acei oameni care modifica o rasa si prin selectie promoveaza doar progenituri cu handicap cum oare se pot numi? Periculosi pentru acea specie? Eu zic ca da pentru ca ceea ce practica ei este mutilare. E advevarat ca intr-o societate normala gusturile nu se discuta insa atunci cand trec de limita bunului simt si se dovedesc a fi sadism atunci societatea intervine.
Sa stiti ca si acest lucru este un factor de pericol si un motiv pentru punerea anumitor specii in pericol de disparitie. Si vreti sa nu intervin doar pentru ca unele persoane asa au “gustul”?
Cand o specie este pe cale de disparitie, nu doar interzicerea vanarii pentru a evita exterminarea, dar si inlaturarea tuturor factorilor care duc la deteriorarea fondului genetic trebuie luata in considerare.
Se fac exceptii in privinta animalelor si pasarilor crescute pentru consum, insa si acolo ti se cere un minimum de conditii. Atat pentru sanatatea lor, cat si pentru sanatatea ta ca consumator (si a copiilor tai).
E pacat ca pana la urma aici trebuie sa ajungem. Ar fi fost de dorit ca bariera bunului simt sa fie suficienta.
Nu voi sustine niciodata astfel de “perversitati”, degradante pentru natura umana.
Nu, nu dirijare pentru ce sa cresti sau nu (aceasta asa zisa rasa noua nu exista – crearea ei e un eveniment nefericit). Dar este bine sa avem un pic de standard in ceea ce suntem ca oameni. Este pacat ca reusim sa distrugem tot ce atingem…
Imi pare rau ca dvs. sustineti acea anomalie genetica, perpetuata la nivel de rasa atat timp cat aveti poza cu modelul de normalitate (care intrece indiscutabil in frumusete si gingasie).
Pentru mine este strigator la cer. Uitati-va va rog la papagali dupa al caror model se pare ca s-a inspirat acel nefericit de crescator. La un astfel de cioc, papagalii au si o mobilitate de exceptie, putandu-se ajuta si cu ghiarele. Intreaga lor structura corporala este in armonie. Fara acest element suplimentar, este un chin sa ai un astfel de cioc.
Imi pare rau insa standardele mele nu imi permit sa fiu de acord cu astfel de practici. Ba chiar ma determina sa iau atitudine – si sa-mi educ propria fetita ca atare. In ziua de azi lumea e in mare criza de moralitate si bun simt.
Vasi
Dl. Marian,
Mi-am spus parerea despre toate acele hidosenii intr-un articol pe blogul meu, initial gazduit pe domeniul morisca.net, domeniu care nu se mai afla in proprietatea mea din motive financiare.
Vasi
Nu sustin acea anomalie, si mie mi se pare urat si chinuit cel fara cioc, dar atata timp cat cei ce l-au selectat se simt fericiti cand il privesc, nu e problema mea. Aici nu este vorba de specii pe cale de disparitie, este vorba de rase, iar cele de porumbei sunt cu sutele, cu diferente majore intre ele. Specia porumbel este bine merci in natura (atat cat o mai fi) si nu este amenintata deloc de porumbeii fara cioc care oricum n-ar rezista in natura nici 3 zile.
Mai este o rasa fara cioc, creata in Romania prin Constanta parca, e si la lista de rase… arata aproape la fel, si totusi are o multime de sustinatori. Am vazut oameni care spun ca porumbeii sunt superbi (personal mi se par oribili), dar ce drept am eu sa-i judec sau sa ma gandesc macar cum sa-i opresc? La fel cum nici ei nu au drept sa ma judece daca as creste carieri (cioc imens, nari imense).
Daca nu ma insel, va plac jucatorii. Din cate stiu, jocul este o anomalie, si in multe cazuri duce la moartea pasarii. Nu este cu nimic mai presus de porumbeii fara cioc.
Faptul ca si mie si Dvs. ni se pare mai gingas cel din prima poza nu ne face cu nimic superiori. “Nu-i frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie”.
Observatiile Dvs. sunt de bun simt si defapt gandim exact la fel, pana la punctul in care vi se pare normal sa dictati altuia ce poate creste – acolo nu mai sunt de acord.
Daca acei porumbei ar fi amenintat cumva specia mama (columba livia / rock dove), atunci as fi fost probabil indignat, dar mi se par doar inofensivi si chinuiti.
Referitor la regulile dupa care se cresc puii pentru consum sau alte animale… puteti urmari documentarul “Meet your meat” dar va avertizez ca va poate da peste cap, personal am ramas marcat. Fata de ce vedeti acolo, un porumbel cu “bot” in loc de cioc este doar o gluma, un joc de copii.
Sunt chestiuni mult mai grave… se rup gaturi la porumbei doar pentru ca n-au nu stiu ce chenar la coada, sau nu fac x punctaje… etc… a te impotrivi unui cioc scurt e ca si cum ai scoate cu furculita apa dintr-o barca inundata. Am putea sa ne cheltuim energia cu lucruri care chiar au sens si in plus nu deranjeaza pe nimeni.
Am participat o vreme la o campanie engleza ce milita pentru cresterea pasarilor de consum in aer liber, in spatii mari, corespunzatoare unei dezvoltari sanatoase a pasarilor. Si prezentau multe cazuri cu producatori majori din Anglia care tineau pasarile in conditii groaznice si mortaciunile erau livrate la consum. Din pacate asta nu mai impresioneaza pe nimeni insa faptul ca iau atitudine ma face sa ma simt bine (macar nu asist pasiv, oarecum complicitar). Desigur, nu cer nimanui sa faca la fel daca nu simte la fel. Ma refeream strict la gospodariile particulare si la standardele impuse in tarile mai dezvoltate decat Romania. Vrem – nu vrem, acolo ne imping guvernantii nostri.
De asemenea, nu spun nimanui ce sa creasca, dar nu pot sa nu atrag atentia de ce eu consider ca e inuman sa cream rase cu handicap, incapabile sa se poata inmulti in libertate (si voi continua sa o fac). Una e sa-ti degenereze lotul de porumbei din lipsa de sange proaspat, fiind sa zicem ultimele exemplare dintr-o rasa, si alta e sa te ocupi personal prin selectii intensive de degradarea unei rase, de exploatarea unui anumit handicap aparut la unul din exemplare, de micsorarea in unele cazuri a cutiei craniene atat de tare incat ochii arata ca la pestii caras auriu. Cu mare parere de rau constat ca acest curent se raspandeste foarte rapid.
In ce priveste pericolul de disparitie, exista o lista cu foarte multe rase de porumbei domestici considerate pe cale de disparitie. Am sa caut acea lista pe net… exista o organizatie in spatele acelei liste…
In tari normale, pana si rasele de porumbei constituie mandrie nationala si exista actiuni in vederea prevenirii disparitiei lor. Depinde de “gospodarii” fiecarei tari.
Nu trebuia sa va acuz ca ati sprijini acel tip de pasari. Imi pare rau ca am facut-o, am reactionat la primele fraze ale comentariului dvs., dupa o noapte de lucru. Imi cer scuze. trebuia sa-l citesc cu atentie.
Continui sa cred ca actuala varietate de Hunkari (pentru cine nu stie, e in mare voga acum chiar in Turcia) este cel mai mare pericol la adresa varietatii clasice.
http://turkishtumblers.com/Hunkari.htm
Ma bucur ca in Romania varianta clasica isi are locul bine meritat. Sa nu uitam ca varianta clasica a primit denumirea de “Giuvaierul Orientului” de care varietatea moderna beneficiaza implicit si nemeritat.
Si inca un lucru ce afecteaza pe termen lung in mod major actualele rase clasice (inclusiv de la noi). Rasele de baza din care s-au obtinut atatea noi rase cu potential fantastic incep sa sufere de noile curente. Am doua poze cu Motatul Sirian Halabi intr-unul din articolele prezentate pe situl meu. Una dintre ele reprezinta un exemplar superb al rasei, cu o tinuta de exceptie, iar a doua, prezinta un exemplar hidos, un porumbel ce se sprijina pe fund pentru ca picoiarele sunt scurte si prea in fata, pentru ca tot corpul e diform si pana si expresia ochilor este una tampa, de handicapat mintal – “varianta de expozitie”. Toata lumea stie ca la un moment dat, o rasa incepe sa se degradeze din diferite motive. Si ai nevoie din nou de porumbeii de baza (de fapt, daca ma gandesc mai bine, probabil ca nu toata lumea stie). Cum sa mai folosesti porumbeii de baza daca si acestia au suferit transformari oribile?
Si se intampla ca Hunkari sa fie una din pasarile de baza… de aia mi se rupe inima in mine. In Turcia in ultima vreme e o goana nebuna pentru micsorarea ciocului la multe din rase lor, la micsorarea la maxim a dimensiunilor proumbeilor. E un curent pe care o sa-l regretam teribil peste secole. O rasa de baza isi asigura existenta de-a lungul secolelor prin adoptarea pe scara larga, prin numarul mare si prin respectarea standardului. Micsoreaza-i numarul, creaza rase surogat care sa-i preia in mod abuziv denumirea (grija mare la baltatii pe vanat “galateni”) si ai o rasa superba candidata la extinctie. Si prin asta, intreaga ei descendenta in alte rase.
Acestea sunt motivatiile pentru atitudinea mea.
Vasi
Sa zicem ca exista oameni cu viziune, care se gandesc la viitor si care doresc sa vada multe din rasele actuale in zbor si peste secole. Oameni cu putere, Cum ar putea interveni acestia pentru prezervarea actualelor rase si respectarea standardelor? Ce faci cu o rasa care are deja un standard si destule exemplare care sa-i justifice existenta si care are un nou venit, pretendent la aceeasi pozitie? Pentru ca e clar ca cineva nu a respectat standardul vechii rase in mod voit. Spui despre o rasa ca a evoluat doar cand nu mai exista exemplare din vechea rasa si cea noua difera mult ca aspect. Altfel, e vorda de altceva…
Vasi
Cred ca m-a cam obosit site-ul. Sper ca Dvs. sa aveti energia necesara sa va sustineti in continuare ideile, si atata timp cat nu invocati vreo lege, sunt perfect de acord cu Dvs.
funlw65 ai reusit sa omori un topic de la postarea nr.24 sa terminat
Felicitari! !!
FRUMOASE RASE
ORNAMENT PASARI STILATE CURATE ANGRIJITE FATOASE
PASARI DE GALA
DEZAVANTAJI NU PREA SA OMOARE CU HRANITU PUILOR
pt Laurentiu: prin amabilitatea d-lui Dina Mergeani poti viziona aici exemplarele prezente la expozitia de la Bistrita 2009 -http://dinamergeani.sunphoto.ro/15j_str_2
La Bistrita a expus si domnul Pintea care este in urma expozitiei de la Nitra campion european la blondinet. Din cate stiu eu cresterea puilor la satinet/blondinet se face exclusiv cu doici. Cei germani cresc inca puii singuri dar depinde cat de vigurosi sunt parintii.
Nu-i obligatoriu sa folosesti doici; depinde de la pasare la pasare; am avut si perechi care-si cresteau singure puii dar si “putori” care pe la 12-14 zile ii lasau balta; in schimb cresteau bine puii de galatean care sunt f cersetori;
Dl Vasile (funlw65) ??? Da , am vizionat mai demult blogul dumneavoastra , chiar in perioada in care cautam date despre rasa respectiva si din pacate doar articolele dumneavoastra au prezentat o acuratete mai importanta a prezentarii rasei si o documentare mai serioasa, in rest m-au socat aburelile si confuziile celorlalti compatrioti asupra rasei Hunkari, indiferent de cati si de cand cresc exemplare ale acestor porumbei. Cat ce priveste parerea dumneavoastra asupra modificarilor asupra estetice asupra porumbeilor, tinand cont ca aceasta micsorare exagerata si voita a ciocului porumbelului pune in pericol insasi existenta rasei , sunt perfect de acord cu dumneavoastra si sunt impotriva. Nu ar trebui sa existe legi de genul celor de care dl Andrei face referire chiar la inceput, dar cand modificarile atenteaza asupra existentei insasi a rasei respective , ele ar trebui sa existe sub o anumita forma acolo unde necunoasterea si bunul simt lipseste si poate avea efecte catastrofale.Din pacate specialisti sunt in masura a decide asta si s-ar parea ca putini sunt interesati de porumbei. Si dl. Andrei sa nu-mi dai exemplul cucului doar ca sa parem democrati. Cunoasterea suprema si creatia divina( daca sunteti credincios) sunt in noi , nu in carti. Eu unul n-am postat pe siteul cu porumbeii mei imagini ale satinettilor si blondinettilor, decat pentru a inlatura confuzia la nivelul crescatorilor asupra rasei si liniilor moderne existente si nu ca mi-as dori a creste aceste linii , chiar daca unora li se par exceptionali.
Dl Tanasescu – daca esti nevoit sa ai doici pentru Hunkari inseamna ca exista un motiv foarte justificat pentru care ei nu-si cresc puii iar acesta trebuie bine cautat, fiindca ma simt nevoit sa va contrazic – daca aveti linia veche Hunkari si nu aveti consangvinitate ,este aproape imposibil ca ei sa nu-si creasca puii. Sunt niste parinti nemaipomeniti si chiar daca ati avea o mica problema cu o pereche, o alta este oricand gata sa-i creasca , chiar daca nu sunt ai lor. Si eu mai folosesc aceasta metoda , dar in general, dupa o anumita perioada se vede clar si motivul pentru care nu au vrut sa-i creasca si acestea pot fi diverse. De cele mai multe ori ei detin un al 6 simt pe care din pacate noi nu-l detinem ,nici macar cand e vorba de noi insine ! Nu ca eu ii am , dar rasa m-a cucerit pe deplin. Nu doream sa cresc porumbei , cu toate ca tatal meu crestea voiajori cand eu inca ma nasteam ,dar ce s-a intamplat in ultimii 6 ani, in ciuda a nenumaratelor necazuri datorate sensibilitatilor lor si a marilor cheltuieli ce nu au nici cea mai mica sansa a fi macar partial acoperite, este o mare dilema chia si pentru mine. Si culmea ma ocup de o firma de afaceri pe care si maine as inchide-o daca as fi in situatia in care sunt cu porumbeii !
sincer sa va zic , mai multi colombofili zic sa imi iau voiajori pt ca sunt cei mai buni .Eu prefer rasele de frumusete
si voiajorii sunt frumosi dar prefer rasele de frumusete pt ca as vrea sa am mai multe rase
am doar un jucator si citiva gutani dar prefer sa am porumbei de fruumusete
multi nu sunt de acord dar eu acest lucru vreau
Dl CHOW- daca vi se pare ca o dezbatere publica , in care se discuta opinii personale nu-si au rostul, atunci nu prea aveti ce cauta pe topicurile de discutii cu teme propuse, poate la cele stiintifice unde “dovada” conteaza ! Cu toate ca nu stiu daca in atitudinea dl Vasile ,nu exista destule dovezi pentru dezbatere ! Democratia tot in noi se afla ,nu in definitii abstracte .
Dl Marian nu ma refeream la continutul postari nr 24 ci de unde a inceput
Ma bucur ca a inviat topicul
Sper sa se discute despre Satinet si Pescarus German
Sunt interesat de aceste rase nu despre legi care ar trebui sa interzica cresterea porumbeilor cu ciocul scurt
Va Pup
Bun, deci ce am inteles pana acum este ca rasa de la care sa plecat este hunkari(old fill),rasa ce nu are acel cioc extrem de scurt,rasa ce isi creste in mod normal pui si din care a pornit si satinetul.In ceea ce priveste pescarusul german,rasa care si ea are legatura cu hunkari dar care nu are aceleasi probleme cu cresterea puilor avand ciocul identic cu hunkari.Ce am mai inteles este ca sunt pretentioase din punct de vedere al imunitatii fiind sensibile.
Astept incontinuare detalii despre aceste rase si vad ca nu sunt singurul interesat.
Sper sa apara cat mai mult crescatori cu comentarii si sfaturi utile.
Mai buni , in ce sens ? La gust , la competitii sau ar trebui sa alegi rasa care iti place si de care ai vrea sa ai grija fara sa-ti faci probleme cu alte intrebari? Mergi la targ , uita-te la ei si vezi ce-ti zice inima, ca la castig sau afacere nici sa nu te gandesti ,aici in Romania.
Dl Chow – OK si eu ma bucur , mai ales ca au inceput tinerii sa fie interesati !
Mult noroc si sanatate !
Marian, nu stiu daca te ai referit la comentariul meu dar daca este asa vreau sa-ti spun ca eu nu incerc sa pun intr-o competitie aceste rase pentru a alege-o pe cea mai “profitabila”.Nu intentionez sa cresc porumbei pentru a face bani din asta ,am crescut porumbei cu ceva ani in urma si stiu f bine ca nu pot reprezenta o afacere.
Ideea e ca eu vreau sa acumulez cat mai multe informatii despre cele doua rase pentru a sti cu ce ma pot confrunta.Acelasi lucru va pot spune ca l-am facut si cu rasa de voajori americani dar m-am linistit destul de repede cand am vazut “capacitatile” lor de zor,capacitate care aproape ca le lipseste ceea ce e destul greu pentru mine de a accepta o rasa ce creste la nivelul solului.
Link-ul corect postat de dl. Felix pentru Burmali:
http://www.sv-arabischer-taubenrassen.de/bilder/burmali.jpg
Guta Ciucur Vasile
Ultimul meu comentariu a fost scris inainte de a aparea cel cu nr 41 ,deci nu are legatura cu “profitabilitatea” de care te simti stanjenit iar scaderea imunitatii, asa cum o prezinti , este datorata in principal faptului ca noi,crescatorii, i-am luat ca pe o rasa ” ornamentala ” ,privandu-i in acest fel de conditiile si antrenamentele pe care le au rasele de competitie sportiva, altfel este o pasare la fel ca celelalte , cu aceleasi sanse la succes.. Cat despre afacerea cu porumbei , asta nu inseamna ca daca apar crescatori de talia celor belgieni si la noi , nu ar exista sanse ca maine poimaine sa auzim si pe la noi ca un roman a vandut cu mii sau zeci de mii de euro un exemplar.Seriozitatea ne cam lipseste fiindca celelalte conditii vin de la sine.Pe vremea cand cresteam o settarita englezeasca , nu de putine ori am vazut caini de vanatoare de exceptie care isi pierduse-ra toate calitatile mostenite din parinti folositi intens la vanatoare doar pentru ca unii ii cumparase pentru a se lauda cu pedigriul lor dar fara a se duce nici macar la o plimbare prin padure cu ei.Nu anumalul este de vina pentru slabele performante ci stapanul sau.
Pentru Lautrentiu
Nu am auzit ca pescarusii germani fac probleme
Pentru informatii competente cel mai bine
e sa intri in legatura cu cluburile de rasa, se bucura de
noi interesati.
Cel din Germania l-am afisat deja mai sus
cel din America :www.ogoc.org
Va rog sa ma luminati.Care sunt diferentele dintre BLONDINETTE,
SATINETTE si MISIRLIU as dori o explicatie mai amanuntita cu exemple
si care dintre ei este HUNKARI.Porumbelul din acest link ce este? http://dieter.sunphoto.ro/Satineti/XCAJRHQVZOALYRTGEKC am vazut ca scrie SATINETTE dar la altii am vazut ca scrie MISIRLIU.Rog seriozitate si nu ma luati la misto ca vreau sa invat.
Daca vrei sa vezi pescarusi germani intra la mine pe sait SORINFARCUT SUN PHOTO.
Porumbelului din imagine turcii ii zic Hunkari, pentru restul lumii este Classic Oriental Frill, grupa de culori Satinette, iar pentru noi romanii este Misirliu :P .Este varianta care-si poate hrani singura puii, cea moderna neavand cioc si necesitand perfuzii…
http://en.wikipedia.org/wiki/Old_Fashioned_Oriental_Frill
http://pigeons-ro.blogspot.com/2007/10/porumbelul-misirliu-caz-rezolvat.html
http://www.aviangems.com/ClassicOldFrill/index.htm
La ultima adresa gasiti un sit in engleza al porumbelului in varianta veche, si este acolo o pagina care descrie cele doua grupe de culori (Blondinette si Satinette) cu toate variantele lor, ambele grupe fiind prezente atat la rasa veche (cea cu cioc), cat si la varianta moderna, cea fara cioc.
Pe scurt, Satinette si Blondinete sunt doar gruoe de culoare (pentru ca fiecare insumeaza mai multe culori si desene) ale rasei Classic Oriental Frill (dar si ale variantei moderne) sau Hunkari (cum ii zic turcii), sau Misirliu cum ii zic romanii (nu am reusit sa aflu de ce… pe un sit bulgaresc gasisem o varianta de porumbei bufnita ce erau denumiti Misirlii rusesti?!?).
Vasi
Al doilea link va duce la articolul meu (cred ca a fost primul articol din tara care lamurea “misterul” Misirliului) si a doua poza de acolo prezinta un exemplar superb de Classic Oriental Frill – Satinette ce da clasa oricarui exemplar modern dar si multora din exemplarele clasice de la noi din tara.
Vasi
Cititi aici o parere amuzanta despre varianta moderna, fara cioc:
http://pigeonblog.wordpress.com/2008/06/05/freeeeeeeeeeeeeeak-of-the-weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeek/
funlw65 cred ca am inteles.Rasa de fapt se numeste Oriental Frill si daca au cioc si daca nu au.Hunkari si MISIRLII sunt denumiri date rasei Oriental Frill de turci, romani.
Blondinette si Satinette nu sunt o rasa de porumbei sunt doua ramuri de culoare a rasei Oriental Frill .
Satinette sunt porumbeii cu corpul alb si capacele si cozile colorate indiferent daca au cioc sau nu.
Blondinette sunt cealalta ramura unde porumbeii au culoare pe tot corpul,aripi, coada si nu conteaza daca au cioc sau nu.
Rog sa fiu corectat daca nu am inteles.
Perfect @Chow, ati inteles foarte bine! Mai bine decat m-am straduit sa explic eu…
Vasi
N-ai inteles dl.Chow !Si-mi pare rau ca la aceasta continuare de confuzie i-a parte si dl. Vasile. Dar pentru dumnealui gasesc o scuza – aceea ca in momentul in care gandesti si privesti la nivel global, un lucru pierzi din vedere, amanunte mici ce pot face diferente mari.HUNKARI este denumirea data de creatorii rasei originale acum 400 de ani si acestia sunt turci. Cand cauti porumbei Hunkari te adresezi clar si indubitabil crescatorilor vechii rase cu ciocul mediu , mot, pantalonasi si pene intoarse pe piept, cu mai multe variante coloristice dar referirea facandu-se mai mult la varianta crescuta exclusiv de sultani otomani.
ORIENTAL FRILL , asa cum ai inteles , reprezinta o clasificare a mai multor rase cu anumite caracteristici printre care se afla si Hunkari cu toate liniile post mergatoare acesteia. Daca ai fi inteles ca sunt OLD FASHIONED FRILL ori OLD CLASSIC FRILL ,ai fi fost mult mai aproape de adevar, iar aceasta clasificare este facuta in ultima perioada din necesitatea de a clasifica multitudinea raselor de porumbei la nivel mondial cu sau fara standardizare, aflate la ora actuala.
SATINETTE si BLONDINETTE sunt linia moderna EXCLUSIV cu ciocul scurt, acestia fiind exemplare mai robuste si masive decat rasa veche si din fericire, cu o imunitate mai buna decat a stramosilor lor dar cu marea problema a cresterii puilor.De aici si nebunia cresterii acestei linii in ultima vreme. Ar fi trebuit sa fii putin atent la explicatiile dl. Tanasescu care sunt mai aproape de adevar. Si de aceea iti dau un sfat – daca vrei informatii despre Fordul Mustang vechi, nu intreba vanzatorii de Opel, Renault sau BMW , nici macar pe cei de Ford care nu au exemplare de Mustang vechi ci chiar pe producatorul american , in cazul nostru crescatorii turci care au si standardizat respectiva rasa si noile linii la nivel mondial. Intotdeauna , atunci cand nu folosesti datele creatorilor unui lucru ci pe altele colaterale , e bine studiezi din surse chiar divergente, fiindca adevarul este undeva la mijloc.Dar daca ii ai pe cei ce au creat lucrul respectiv, asculta-i pe ei si nu pe altii.
Cat despre denumirea Misirlii ,este exclusiv romaneasca si nu face decat sa zapaceasca si mai mult lumea crescatorilor din Romania.
Ca sa vorbim la concret , prima poza din articol reprezinta varianta de OLD GERMAN OWL -Bluet iar cea dea doua de fapt este un exemplar de Hunkari cu caracteristicile originale de baza de SATINETT , de la care s-a creat noua linie, dar poza s-ar putea sa m-a induca in eroare si sa fie un exemplar modern, ceea ce ma cam indoiesc.Putini in Romania au rasa moderna standardizata si exemplare de valoare.Daca vrei ceva original si de calitate ,mergi la izvor si nu bea apa imbuteliata !.
Mai am o nelamurire.Cele doua grupe de culoare Blondinette si Satinette se imperecheaza intre ele?sau doar Blondinette cu Blondinette si Satinette cu Satinette ?Rog ca raspunsurile sa fie argumentate si nu trantite cu DA si NU.
Iar cand vrei sa ai informatii despre cresterea unei rase de porumbei , intreaba-i mai intai pe cei ce cresc in mod exculsiv rasa respectiva sau au doar 2-3 rase de porumbei , fiindca intotdeauna interesul se imparte la numarul de rase detinute si informatiile devin deformate din acest motiv.De aici si marile confuzii ce se tot perpetueaza la nivelul acestei superbe rase , in Romania si care din pacate este destul de pretentioasa cu conditiile de crestere.In timp ce unii crescatori pot avea sute de exemplare dintr-o anumita rasa, in aceeasi perioada ,nu poti avea decat cateva zeci din cea din articolul prezent.
Pentru puritatea liniilor, automat trebuie sa le imperechezi ca si cum ar fi doua rase distincte, dar trebuie sa tii cont si de improspatarea sangelui cu exempalre din alte crescatorii si de aici necesitatea calitatii exemplarelor folosite la incrucisare.
http://www.slobberknockerlofts.com/standards/classic_frills/
Mergeti la adresa de mai sus si la Classic Oriental Frill veti gasi schitele grafice ale porumbelului in ambele grupe (Satinette si Blondinette).
Classic Oriental Frill este denumirea distincta a unei singure rase insa dvs. va referiti la Familia OWL (bufnita) din care face parte si aceasta rasa, si Bufnita Germana Veche (Old German Owl a carei imagine este prima in articolul postat de dl. Andrei), Chinese Owl, African Owl ..
P.S. l-ati luat un pic cam tare pe dl. Chow, dumnealui pusese intrebarea tuturor si astepta un raspuns clarificator… :) dar sper sa nu se supere…
Cititi cu atentie pagina de la adresa de mai sus si veti vedea si cate culori sunt cuprinse in cele doua mari grupe.
Asta este metoda selectiva de realizare si fixare a unor noi linii atat cu caracteristici fizice diferite cat si colorative dar cu caracteristici fizice asemanatoare.
Mariane daca m-ai lua mai usor si nu cu masini si apa de baut si ti-ai consuma energia sa-mi explici ar fi mai bine.
Uite ce porumbei imi arata Turci cu denumirea de Hunkari http://guvercinseven.blogspot.com/search/label/Sultanların%20Güvercinleri%20(Hünkari) sunt fara cioc si pot sa mai pun zeci de lincuri cu porumbei cu denumirea de Hunkari care nu au cioc.
Ca o concluzie,nu mai inteleg nimic e mai rau ca la targ
Pana la urma Blondinette si Satinette sunt aceasi rasa sau nu?
Daca nu sunt vreau si eu standardul lor.
Mariane m-am lamurit am fost la tine pe site aici http://fengshuigmg.sunphoto.ro/Satinetti_si_Blondinetti si e asa cum am inteles eu. Ha ha ha
.Domnul Chow,
Varianta in voga la turci care e fara cioc, se trage din cea cu cioc. Hunkari se numeste varianta veche si cum cea fara cioc provine din cea veche, a preluat automat si numele. Veti gasi aceleasi desene si culori la ambele.
Asta e ce scrie dl. Tanasescu si nu se inseala, va pot aduce (am si facut-o deja) si texte in engleza:
“Aceasta minunata rasa a fost create in timpul Imperiului Otoman in palatal Sehzade din Manisa.Numele original este HUNKARI ,care in traducere inseamna rasa regala”
Nebunia asta de la turci cu scurtarea ciocului la mai multe rase a inceput de ceva vreme si vad ca ia avant tare. Turcii au pierdut contactul cu propria lor rasa Hunkari mai demult (referinta turkishtumblers.com) si in momentul cand au inceput sa o aduca din nou in tara au luat varianta moderna, fara cioc pentru ca acum are mare valoare financiara la ei tot ce e cu cioc foarte scurt sau deloc.
Asa au nenorocit si porumbelul Bango, varianta crescuta la Istambul, si din pacate, a intrat in colimator si Azman, o rasa de porumbei din orasul turcesc Denizli care deja avea ciocul foarte scurt (short faced).
E bine ca ai inceput sa navighezi pe internet, e chiar foarte bine dar inca sunt mari lacune si pe net. Normal ca te deruteaza imaginile de pe siteurile turcesti ce-ti prezinta defapt linia noua, Satinette si Blondinett ,ca doar este in interesul lor sa-ti prezinte si sa-ti vanda liniile noi.Daca ai avea mai multa rabdare in cautare ,ai gasi si informatii complete despre linia veche predominanta in Romania, mai prost e ca sunt in turca. De regula medici lor veterinari si zoologi au date complete si complexe pe siteurile lor despre aceasta rasa cu liniile ulterioare. Standardizarea internationala a rasei Old classic fashioned oriental frill ,cu liniile Satinettilor si Blondinetilor ar trebuii sa-ti dea baza informatiilor tale.Din pacate dl fundwl65 mai are informatii de asimilat si pozitionat in puzzelul sau de informatii asupra acestei rase.
Blondinette si Satinette fac parte fara nici un dubiu din rasa Old fashioned oriental frill (in varianta internationala standardizata) , cu originea in Hunkari (varianta originala turceasca) si sunt doar doua linii moderne ale aceleiasi rase ,care au fost standardizate in mod oficial in 1999. Acum 85 de ani a fost recunoscuta rasa originala sub forma ei cunoscuta la aceea vreme in Turcia si furata de englezi. Standardul oficial cu poze il gasesti pe siteul meu cu porumbei Hunkari sau pentru altii ,Old fashioned oriental frill, dand click pe nume sau accesand http://www.fengshuigmg.sunphoto.ro . Pana la urma informatiile sunt la dispozitia tuturor cu conditia sa le cauti iar modul de folosire si intelegere este strict personal , daca vrei sa intelegi . Oricum eu cresc in mod exclusiv linia veche existenta momentan in Romania, cu toate problemele aparute in decursul cresterii ei intr-un teritoriu in care imperiul otoman a avut influente importante timp de sute de ani asupra vietii sociale si politice si cred ca sunt cat de putin in masura a-mi spune parerea despre aceasta rasa pe care o cresc de 6 ani ,cu o implicare importanta in viata lor.
Vezi marea problema? Ai fost pe siteul cu porumbeii mei si mare lucru n-ai inteles. Iti doresc multa intelegere in continuare.
Dl. Marian,
Cum ati traduce dvs. acest text?
“The Classic Oriental Frill is an exhibition breed of pigeon from the Owl family. It is also known as the Old Fashioned Oriental Frill and the Old Style Oriental Frill. It is the precursor breed from which the modern Oriental Frill was created. It is a beautiful ancient pigeon breed, which can now be seen on exhibit at major American and Canadian shows.”
Luati toate comentariile mele din acest articol si spuneti-mi va rog unde gresesc. Sa fie engleza mea atat de schioapa?
Ultima adresa de web pe care am dat-o vorbeste clar de varianta clasica, cea cu cioc. Iar respectivul face parte din asociatia crescatorilor acelei rase. Acolo gasiti si standardul vechi, si toate culorile din cele doua mari grupe de culoare. Si va mai pot pune la dispozitie situri.
Inca o data (ultima). Porumbelul clasic este cel cu cioc. Cel modern este acel mops, fara cioc. Ambele variante au aceleasi culori. Dar nu asta e necazul meu…. Ambele au aceeasi denumire (Hunkari, Oriental Frill, Misirliu) – diferentierea se face clar in momentul cand zici “Clasic – cu cioc” si “Modern – varianta mops, fara cioc”. Si despre acest lucru (aceeasi denumire) mi-am spus mai sus parerea.
Necazul meu e ca varianta bluette la noi in tara s-a cam amestecat si foarte rar mai gasesti o culoare de bluette frumoasa. Oricum, amestecul de culori e in cadrul rasei si era inevitabil. Si asa s-au degradat foarte mult. Din cate inteleg, interveniti foarte puternic in sustinerea pasarilor dvs. cu tratamente… eu nu as mai baga la reproductie pasari salvate cu medicamente… cumva, contribuiti la slabirea rasei.
Pai tot eu nu am inteles?iauite ce scrieti cu ceva posturi mai sus.
scris de Marian: Cand cauti porumbei Hunkari te adresezi clar si indubitabil crescatorilor vechii rase cu ciocul mediu
scris de Marian: SATINETTE si BLONDINETTE sunt linia moderna EXCLUSIV cu ciocul scurt,
Nea Mariane Hunkari sunt si cu cioc mediu si cu cioc
scurt(fara cioc) linia vechie cu cioc,linia noua fara cioc
SATINETTE si BLONDINETTE sunt ramuri de repartizare a culori pe porumbel care se gaseste si la cei cu cioc, nu doar la cei fara cioc
Nea Marian nu trebui sa te superi ca eu nu consider ca detin adevarul absolut am vrut doar sa invat corect.
Vad ca dicutia se incinge,ideea la care am vrut eu sa ajung a fost aceea de a trage concluzii cu privire la caracteristicile acestei rase.Pozele pe care eu le-am vazut la expozitiile din Romania sunt cele cu cioc lung,iar pe siteutile de afara indiferent de limba(engleza sau turca) la sectiunea standarde,ciocul este scurt pentru blondinet si satinet, iar pentru pescarus german cu ciocul ceva mai lung.
Pentru domnul Marian:prezentand acele poze pe siteul dumneavoastra, poze in care sunt exemplare cu cioc scurt consider ca incurajati cultivarea acelei ramuri, mai ales ca spuneti deasupra pozelor ca acelea sunt standardele rasei respective din tara de origine.
Rugamintea mea ar fi daca ar putea interveni cineva care a avut exemplare expuse la expozitii, poatev chiar unul dintre voi. M-ar bucura si mai mult daca ar interveni un arbitru ce examineaza porumbei de ornament ce concureaza la concursuri.
si inca ceva: prezentam poze ce sunt considerate ca standarde unde sunt exemplare cu cioc scurt iar noi crestem exemplare cu cioc lung.Ceva se bate in cap aici.
Hunkari si Oriental frill sunt exact acelasi lucru; Hunkari este denumirea in Orient si Oriental frill in Europa si America; cat despre interbarea daca se pot combina satinette cu blondinette raspunsul este afirmativ, fiind una si aceeasi rasa(este ca si cum am imperechea un galatean pe negru cu unul pe vanat); bineinteles ca nu este cea mai fericita combinatie dar daca nu ai alta alternativa nu este exclus si oricum nu se obtine un metis; personal am imperecheat un mascul blondinette pe ciocolatiu cu coada oglinda cu o porumbita silverette obtinand un pui satinet perfect din punct de vedere al standardului. Deasemenea dintr-o pereche de satineti soteam curent pui blueti;
” Pozele pe care eu le-am vazut la expozitiile din Romania sunt cele cu cioc lung,iar pe siteutile de afara indiferent de limba(engleza sau turca) la sectiunea standarde,ciocul este scurt pentru blondinet si satinet, iar pentru pescarus german cu ciocul ceva mai lung.”- perfect adevarat dl Laurentiu, ati prins esentialul !
” prezentand acele poze pe siteul dumneavoastra, poze in care sunt exemplare cu cioc scurt consider ca incurajati cultivarea acelei ramuri, mai ales ca spuneti deasupra pozelor ca acelea sunt standardele rasei respective din tara de origine.”- asta este o optiune personala la care nu ader , deci nu o incurajez ,eu am incercat sa descalcesc putin zapaceala apropo de aceasta rasa , poate am reusit s-o adancesc si mai mult, imi pare rau.
” M-ar bucura si mai mult daca ar interveni un arbitru ce examineaza porumbei de ornament ce concureaza la concursuri.” – ader intrutotul la aceasta rugaminte . Una este a cauta pe net si alta este a fi chiar specialist si a juca in domeniu.Pe mine niciodata nu m-a interesat sa am dreptate ,ci sa cunosc cat mai multe date concrete si reale despre aceasta rasa .
” Din cate inteleg, interveniti foarte puternic in sustinerea pasarilor dvs. cu tratamente… eu nu as mai baga la reproductie pasari salvate cu medicamente… cumva, contribuiti la slabirea rasei.” – intelegeti gresit dl Vasile, ba chiar in ultima perioada am renuntat la mai toate medicamentele , chiar si la vaccinuri si am devenit un sustinator al folosirii cat mai exclusivist a tratamentelor medicamentoase si numai in cazuri extreme. Conditiile de igiena ,mancarea de calitate si zborul liber sunt conditiile esentiale pentru a avea porumbei frumosi si sanatosi, numai ca acestor porumbei le-au cam daunat atatia ani de apelativ “porumbei de ornament ” si au intradevar un organism mai sensibil. Se vede ca n-ati crescut aceasta rasa sub forma veche , clasica, daca doriti sa-i spuneti asa si ar trebui sa luati legatura cu crescatori batrani a acestei rase pentru edificare.
Acum ca sa lamurit treaba ce si cum e.Am intrat din nou in ceata.Eram hotarat sa achizitionez cateva perechi de Oriental Frill varietatea Satinette cu cioc (clasici) si cu stupoare aflu ca sunt pasari bolnavicoase,sensibile fara insticte etc.Este adevarat ?sau sunt si crescatori care au exemplare viguroase,sanatoase.Optasem sa iau varietatea cu cioc considerand-o mai adevarata mai sanatoasa fiind asa veche o rasa rustica cu o rezistenta foarte mare, fata de varietatea fara cioc dar se pare ca nu e asa.
“Nea Mariane Hunkari sunt si cu cioc mediu si cu cioc
scurt(fara cioc) linia vechie cu cioc,linia noua fara cioc”- ai perfecta dreptate aici, nu m-am exprimat destul de clar. Cand te duci in Turcia si le spui ca vrei Hunkari , majoritatea iti arata “porumbelul clasic” cu spune dl Vasile,dar cand le ceri Satinette sau Blondinette iti dau numai varianta moderna cu ciocul mic, diferentierile de culoare facundu-se numai prin denumiri. Ciudat e ca uitandu-te pe siteul meu nu ai observat ca toti porumbeii din albumul Satinette si Blondinette sunt cu ciocul scurt !? Si sunt standardizati la nivel international de catre ei , turcii.
S-ar parea ca ai ceva probleme cu intelegerea sau nu esti atent cand citesti, asa ca eu unul nu mai intervin in discutia asta.Bafta pentru noul an tuturor crescatorilor !
Dl. Chow, depinde de la cine luati (si asta e general valabil, pentru orice rasa). Pe aici prin Targu-Jiu nu am vazut pasari bolnavicioase. Am vazut doar Oriental Frill la zbor, cot la cot cu voiajorii si Rollerii de Galati.
E posibil la altii sa se imbolnaveasca de stat inchisi si consangvinizare…
Cautati pe la crescatori care mai au si alte rase si nu ii tin inchisi. Aceia sunt Oriental Frill care sunt deja in contact cu alti porumbei si sunt si vigurosi.
Restul, stiti doar, face parte din “cantecul” comerciantului…
Va doresc succes!
Vasi
Aici e raspunsul pt. dvs. la dilema “bolnaviciosi sau nu”:
http://www.porumbei.ro/porumbita-de-la-geam-2/
Tare chestia dl Vasile, dar v-ati gandit poate ca si-au schimbat locatia?
Da, dl Chaw e bine ca v-ati gandit ca aceste ” pasari bolnavicoase,sensibile fara insticte, etc ” nu merita atentia d-voastra, fiindca pentru a creste astfel de rasa iti trebuie implicare , nu sa-si ” vina cu mancarea de acasa”.
Si scuze, e bine dl Vasile ca ati atras atentia ” Pe aici prin Targu-Jiu nu am vazut pasari bolnavicioase. Am vazut doar Oriental Frill la zbor, cot la cot cu voiajorii si Rollerii de Galati.” asta redand legatura directa pe care o aveti cu aceasta rasa. Restul sunt speculatii….!
cu toate k sunt peste 70 de comentarii la acest topic,initiatorul lui nu a aflat mai nimic din ce il interesa.v-ati apucat sa va contrati pe denumirea stintifica a acestei rase,precum si sa prezentati tot felul de site-uri din afara insa nimic concret despre acesti porumbei.k are cioc lung sau scurt,fiecare creste ce ii place.ca sunt satineti,blueti sau ce culori or mai avea aparin tot aceeasi rase,eu prefer sa le zic misirli,altii hunkari sau oriental frill nu cred k denumirea acestei rase e adevarata problema.eu cresc acesti porumbei de circa un an de zile,varianta clasica,dar cu un cioc destul de scurt.sunt niste porumbei deosebiti si nici pe departe asa pretentiosi cum spun altii.mie mi-au scos pui f frumosi si i-au crescut f bine si pana acum nu am avut nici unul bolnav,in pofida faptului k nu le-am asigurat niste conditii sau tratamente doesebite.asa k recomand tuturor care vor sa creasca acesti superbi porumbei sa o faca fara nici o retinere,pt k ingrijirea acestor porumbei nu e cu nimic mai speciala decat a altor rase,va spun aceste lucruri din proprie experienta.
Standardul? Domnilor, unde este standardul? Orice discutie despre o rasa fara un standard in fata este contraproductiva.
Se prezinta standardul fiecarei varietati, eventual cu poze exemplificative si apoi omul se hotaraste ce o sa creasca. Daca in urma documentarii vreunul din dumneavoastra a hotarat ca este corect ce spune un anumit site al unui “mare creator de rasa” din Turcia? Nu cu linkuri la poze de pe net se face treaba. Cu un link la standard ajuti mai mult, se cauta poze cu pasari care se incadreaza in acel standard pentru a lamuri mai bine persoana interesata ce pasari urmeaza sa creasca. Poze de la ultimele expozitii din europa se gasesc usor, la fel si standarde.
Standardul pentru Clasic e acolo, in link-urile de mai sus insa nu stiu cati il citesc… e o pagina completa, culori, standard, arbitrare, etc…
Cam astea ar fi atitudinile legate de pagina in engleza:
o citesti si iti extragi informatiile dorite (atitudine corecta), cauti altceva pentru ca nu te descurci cu engleza (de acord, dar aici se poate cere ajutorul celorlalti), ignori pagina din acelasi motiv si continui discutia cu patos si putere de convingere fara sa aduci nici o dovada pentru sustinerea argumentelor, incercand sa inchizi gura participantilor la discutie prin intimidare si altele (de multe ori aici recunosti atitudinea comerciantului dar nu numai)… sau ceri in continuare detalii lamuritoare (aprob atitudinea).
Personal nu cresc aceasta rasa. Faptul ca am vazut-o mai mereu, am admirat-o si mi-am dorit-o valoreaza zero pentru ceilalti. Cand constati ca la nivel de tara nu exista informatii suficiente pentru aceasta rasa si nici standard, si ai posibilitatea sa completezi golul, o faci. Apoi cei care au experienta in cresterea rasei pot completa cu informatii practice (daca constata ca au crescut rasa in standard). Cand cineva vine si-ti spune ca e o rasa bolnavicioasa si tu o vezi mai mereu pe la crescatori, o vezi zburand, vioaie, crescand pui, cum poti sa reactionezi?
Sau cum pot crescatorii cu experienta (cei care stiu ce fac, nu cei care experimenteaza doar esecuri) sa intervina atunci cand unii din participantii la discutie incep sa depaseasca limitele bunei cuvinte si incep cu ironii si luat peste picior?
Dovezi pentru afirmatii fratilor. Poze, filmulete, documente. Unele persoane au spus (si pe buna dreptate) ca majoritatea comentariilor se invart in jurul denumirii de origine si al caracterelor rasei. Spuneti-mi cum trebuie sa reactionezi cand unul dintre participantii la discutie afirma sus si tare (si mai da si cu “pumnul in masa”) lucruri eronate? Sa-l lasi sa informeze in mod gresit incepatorii? Sau cum trebuie sa reactionezi cand dovezile iti sunt nulificate doar prin limbaj si nu prin alte dovezi concrete?
Toti vizitatorii mai vechi ai sitului stiu ce enciclopedie a “devenit” dl. Tanasescu si cat de mult material a putut sa stranga de pe Internet (ca mai sunt unele lucruri incomplete, toti avem de completat pe parcurs). A avut vreo valoare cuvantul d-lui? Mai merita sa te zbati? Uneori nici pe departe.
Dl Tanase , aici aveti datele pe care le-am gasit eu privind standardul si cateva poze , atat cate am gasit din pacate http://fengshuigmg.sunphoto.ro/Standarde si poze le cu Satinetti si Blondinetti de pe siteul Asociatiei Turce de Columbofilie, http://fengshuigmg.sunphoto.ro/Satinette_si_Blondinette
pentru a va edifica complet asupra acestei rase va recomand sa cititi cartea ”Gems of the Orient” THE ORIENTAL FRILL PIGEON scrisa de Frank Machin fost presedinte al Orientall Frill Club si un impatimit crescator al acestor “bibelouri”.
Le multumesc tuturor participantilor la discutii si ar trebui ca unii dintre dumneavoastra sa fiti mai ingaduitori cu incepatorii sau cu cei ce vor sa afle mai multe despre o rasa si sa le explicati si de 10 ori daca este cazul.
Pentru initiatorul topicului. LAURENTIU
Nu pot sa iti spun nimic despre Pescarusii Germani deoarece nu am crescut niciodata aceasta rasa.Dar despre Oriental Frill(hunkari,misirliu)
sau mai pe scurt SATINETTE si BLONDINETTE iti pot inpartasi din experienta mea (cresc aceasta rasa de peste 10 ani tipul vechi cu cioc)
Este o rasa care o recomand incepatorilor dar si celor cu experienta deoarece nu pune nici un fel de probleme deosebite in cresterea ei.
Aceasta rasa nu e bolnavicoasa chiar este o rasa cu o rezistenta remarcabila necreand probleme deosebite celui care o creste.
Se reproduce foarte usor avand o fecunditate de peste 90% ,cresc foarte bine puii cate doi si nu au nevoie de doici.Acesti porumbei stiu sa zboare si o fac foarte bine dar pe durata scurta de orientat se orienteaza excelent asa ca poti s-ai tii liberi chiar o recomand.Nici ca hrana nu sunt prea pretentiosi dar nu te lua dupa unii “crescatori” ca poti s-ai tii doar cu grau este gresit si de aici incep tot felul de probleme.Eu ii hranesc cu un amestec de porumb cu boaba mica rotunda,grau, floarea soarelui,mei,glant,canepa,sorg,linte de diferite culori,rapita,in ,etc.
Nu am tot timpul toate aceste seminte dar incerc sa le ofer o hrana cat mai echilibrata si nu le lipseste gritul.O mare atentie o acord curateniei.Tot timpul incerc sa nu aglomerez cotetul cu porumbei si deasemenea deparazitarilor interne si externe.
Laurentiu sper sa te hotaresti sa cresti aceasta minunata rasa care sigur iti va aduce numai satisfactii.
Multumesc DluiTanasescu pentru informatie, am reusit sa intru in posesia ei in format pdf. Cu stima !
dl Chaw art 72-” Eram hotarat sa achizitionez cateva perechi de Oriental Frill varietatea Satinette cu cioc (clasici) si cu stupoare aflu ca sunt pasari bolnavicoase,sensibile fara insticte etc.Este adevarat ?sau sunt si crescatori care au exemplare viguroase,sanatoase…….”
dl Chaw art 85-” Dar despre Oriental Frill(hunkari,misirliu)
sau mai pe scurt SATINETTE si BLONDINETTE iti pot inpartasi din experienta mea (cresc aceasta rasa de peste 10 ani tipul vechi cu cioc)”……………??????????
Tuturor celor interesati de carte recomandata de dlTanasescu aveti acest link de unde o puteti descarca in original http://www.archive.org/details/orientalfrillpig00mach
Dl Vasile, nu i-au pe nimeni peste picior atat timp cat nu se incearca manipularea unor informatii pentru discreditarea mea. Eu unul cresc in exclusivitate aceasta rasa in varianta clasica si poate neavand un reper cu alte rase, vi s-a parut ca “pretentioase” e mult spus . De fapt eu unul sunt un crescator atipic, ma intereseaza mai mult pasarea ca individ si mai putin ca rasa si de aceea nu sunt adeptul deloc a ideii ca in cazul unor imbonlaviri sa le luam repede gatul celor bonlavi. Tocmai exemplarele care cu greu au supravietuit , pot da o sansa de supravietuire mai mare rasei ca tot unitar, revigorand si regenerand sistemul imunitar al acestora si adaptandu-l mai bine noii boli. Cititi mai atent comentariile mele si ve-ti vedea care sunt criteriile mele de baza in crestera acestei rase . Sunt clar explicateclar in art 71 ultimele paragrafe adresate chiar dvoastra. Cat despre gravele mele erori in istoria rasei si clasificarea ei, nu-mi fac probleme atata timp cat mai exista oameni ca dl Tanasescu care ne mai da cate o directie corecta, iar netul ar ramane la nivelul dezbaterilor civilizate care in epoca moderna au trecut din sali de conferinte pe topicurile internetului. Progresul are loc printr-o continua confruntare de idei si nu print-o acceptare generala unanima a unei pareri.
Multumesc celor ce au putut oferi sfaturi, in ceea ce ma priveste m-am hotarat ce sa aleg din aceste doua rase cu toate ca nu aceasta a fost intentia mea cand am propus aceasta discutie.
As vrea sa vad licitatii si pentru porumbei de ornament, probabil nu sunt singurul interesat de acest lucru.
pentru toti cei care vor sa cunoasca standardul acestor rase le recomand sa intre pe saitul http://www.emc1975.net. aici sunt prezentate rasele crescute si recunoscute an europa si se pot gasi saiturile mai multor cluburi specializate pe aceste rase din mai multe tari.
Aici vedeti un filmulet din crescatoria unui turc,unde se vede cum se face (in mare) evaluarea unui exemplar: examinarea capului si cravatei, capacele aripi;or si culoarea remigelor( primele 10 trebuie sa fie albe, in niciun caz mai putin de 5 si de nr egal in fiecare aripa), desenul cozii: primul eexemplar cu chenar urmatoarele cu coada “oglinda”
http://www.youtube.com/watch?v=ef75xBLRkUE&feature=related
si aici o sa vedeti aproape toata paleta coloristica a acestei rase
http://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=en&u=http://pigeonbreeds.blogspot.com/2009/08/hunkari-pigeon.html&ei=EEJES5WiC9ig_gavt-DFCA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=5&ved=0CBcQ7gEwBDg
U&prev=/search%3Fq%3Dhunkari%26hl%3Dro%26sa%3DN%26start%3D20
Cam cat costa o pereche de satinet?
As vrea, ca fiecare gand,idee,sfat prezentat,dezvaluit, sa nu mai cuprinda reprosuri si sa folosim un limbaj civilizat,mai mult ca nu ne cunoastem si nu ne face cinste.IONUT cine te cunoaste ,te cunoaste ca “bogik”,eu asa cred si asigur pe toti ca nu este nimic copiat.
Revenind la pasiunea noastra as vrea sa spun ca toate rasele de porumbei sunt minunate . Porumbelul ca subiect este deosebit,crescatorul avand rolul de al proteja in adevaratul sens al cuvantului si ai oferi conditii optime de viata. Ai avea si ai ingriji , este o pasune frumoasa care te completeaza si-ti desavarseste echilibrul.
Optiunea pentru o anumita rasa, este 70-80% subiectivism si motivez prin faptul :ca am vazut la….. sunt asa si asa…..zboara asa si asa…. sunt frumosi si …….nu ma costa mult sau pe gratis…scot puii mai ceva decat incubatorul. Acum sa radem putin ,pentru ca asa spun multi mai ales incepatorii.
Sa ne intoarcem acum putin la procent,sunt 20-30% din crescatori care tatoneaza terenul,investesc si in timp , urmare a perseverentei au inceput sa obtina si rezultate care-ti confera satisfactia reusitei .
Ai ajuns momentul cand ti-ai realizat o linie proprie si o duci,te preocupi in continuare de tot ce e legat de ei(porumbei),si acum apare “zumzetul albinelor de noapte”,care fac galagie fara si stie nimic de porumbei , sau sa fi achizitionat un exemplar.Schimband exemplare prin targuri reusesti eventual sa-ti inbolnavesti lotul.
Revenind la pozele prezentate,pescarusul german seamana cu satinetul ,mai ales cu satinetul din linia veche(ciocul aproape la fel,cravata,o asemanare intr-o anumita masura la cap ,cresc puii).
Satinetul din poza face parte din linia noua,acestia nu-si pot creste puii.
domnule Tanasescu ,sant frumosi dar trebue sa ai doici la aceasta rasa pt ca nici un exemplar nu-si creste pui vb . din experienta cresc aceaste rase de 8 ani,satineti ,sulfureti ,blueti si blondineti si nu orice doici cresc pui cu un cioc asa scurt eu folosesc cravatati italieni (regianini)care sant compatibili bn cu multa munca am ajuns la un nr de 63 de exemplare anscrisi an asociatia colombofila vicenza (it) unde detin locul 1 la aceasta rasa ,bn am si alte rezultate cu alte rase(voiajor german de expozitie si juc dublu motat de ardeal pe care lam facut cunoscut aici an it).salut cu stima toti crescatori din tara
Va rog sa-mi raspundeti dak puteti ma numesc alex si as vrea sa stiu dak are cv dak imperechezi un satinet cu un pescarus german
pt Alex;
In principiu nu, dar iti vei umple voliera cu metisi; sunt 2 rase disticte.
Salut,
Sunt interesat sa cumpar o pereche de satinett misirlii ca cel din a doua imagine. Daca cineva are de vanzare, va rog sa ma contactati la mail irisul@yahoo.com iar apoi stam de vorba la telefon.
Astept un posibil vanzator,
O zi buna tuturor !!!