Rasele vechi de la originea voiajorului

Buna ziua tuturor !
Am rugamintea, daca se poate, sa lansati o discutie, in cadrul rubricii Porumbei de Agrement, despre rasele vechi, originare, ce stau la baza voiajorilor?., ex. Carrier, Bagdet , etc, rase orientale despre care nu prea se mai vorbeste?,
EXISTA ASEMENEA EXEMPLARE LA NOI IN TARA (ma refer la rasa pura, omologata..) ????!
Cred ca este util pentru toti sa facem astfel de schimburi de informatii??
prin piata am mai vazut citeva exemplare de acest fel , insa nu in stare pura?.sunt crescator de porumbei de 20 de ani?..ceea ce exista acum nu seamana cu pasarile de atunci?!!!

Solicitat de Sebi

18 comentarii la “Rasele vechi de la originea voiajorului”

  1. Multumesc pentru propunere, este un subiect foarte interesant.

    Voiajorul, cel mai rapid si mai puternic dintre porumbei, este un hibrid la care s-a ajuns incrucisand mai multe rase. Am intalnit mai multe idei de rase de la care s-a pornit, dar dominante se pare ca ar fi:
    – rasa Carier
    – rasa Cumulet de Antwerp ( zburatori de mare inaltime si durata )
    – rasa Smerle ( cioc scurt, cravatati pe piept, un zbor de mai scurta durata dar mult mai rapid )

    Am sa caut si poze semnificative. Din cate stiu exista si la noi in tara carieri si smerle (care probabl sunt acum cunoscuti ca “satineti”, “pescarusi”, etc). Probabil si “cumulet” este o rasa cunoscuta acum la noi sub alt nume, in categoria zburatorilor de inaltime si durata (poate tippleri?).

  2. aceasta discutie este exact p placul meu!
    eu prefer din totdeauna porumbeii d durata si inaltime!
    sunt din zona olteniei unde sunt ff putin crescatori d ornament,majoritatea au voiajori si zburatori!
    mai exact sunt din DR>TR>Severin unde toti cresc rada d viorii si breji d Craiova dar si sarbi d Beograd si nu numai!
    la noi predomina o rasa d kre nu am prea auzit(griv si guturiu) care au un randament exceptional in concursuri!
    sunt si crescatori d porumbei idn ramura ciungi care sunt ff lenti dar zboara mult,au defecte in aspectul zborului lin c ii face sa fie f usor d prind d parasile rapitoare!
    la noi in zona nu s cresc galateni,avem niste rase care seamana la culoare dar sunt total diferit,cioc mic sau mare,cap rotund dar si lunguietz la sarbi in general,culoarea okilor difera d la rasa l;a rasa!
    am vazut mai sus k s-a adus vb d tiplri(cred k t refereai la tiplerii englezi) care sunt d durata dar nu d inaltime,ei nu urca mai sus d semi-inaltime ceea c pt mine este extrem d jos!
    la noi zburatorii zboara la inaltimea “” punct””,””musca”” sau “”disparietie””” unde t uiti cu benoclu dupa sa doar k sa poti vedea nistep uncte minuscule!
    in concurs dak nu ti s vad cu benoclu timp d 2 ore 75% din porumbeii p kre iai zburat esti descalificat ceea c mi s pare o prostie!multi kre au porumbei buni pierd concursuri pt k porumbeii lor zboara mult si ff sus!
    dupa parerea mea in oltenia sunt cei mai buni zburatori d inaltime si durata!
    ciolycata id

  3. Principalele rase care au stat la originea voiajorului de azi au fost: Smerle , Barbet de Liege, Dragon si Carier.Munca de selectie a fost facuta in principal de crescatori belgieni si englezi.Voiajorii actuali sunt mult mai mici decat cei crescuti acum un secol , dar pot parcurge distante de 1500 km. in doua zile.Porumbeii voiajori sunt intalniti intr-o paleta foarte larga de culori .In paralel selectia s-a desfasurat si pe continentul american pornind de la voiajorii europeni astfel avem 2 tipuri de voiajori :tip European si tip American. Deasemeni , foarte apreciati sunt si porumbeii mesageri din Orient ,care la randul lor au caracteristici si infatisare specifica. Pornind de la voiajorii clasici , colmbofilii au inceput sa lucreze si la aspectul pasarilor neglijand calitatile sportive , astfel luand nastere numeroase varietati de ?voiajori de expozitie?,pasari crescute pentru frumusetea lor si pentru ?infruntarea?pe ringul expozitiilor.

  4. Am auzit si eu de Dragon, dar nu mi-a fost foarte clar prin ce se deosebeste de Carier.

  5. Ai perfecta dreptate ca sunt diferiti , dar fac parte din aceeasi grupa,respectiv porumbei carunculati.Carierul nu are nimic in comun cu porumbeii de carne gen King,Mondain sau Texan.

  6. Am primit un set de fotografii de la Dl. Tanasescu: http://www.porumbei.ro/2007/11/05/fotografii-cu-stramosii-voiajorului-modern/ . Vizualizand pozele, este destul de greu sa-ti inchipui cum au ajuns voiajorii de astazi sa arate atat de diferit fata de stramosi. Si totusi, cum ramane cu porumbelul de stanca? (columba livia) Acesta seamana cel mai mult cu voiajorii de astazi si in plus are multe asemanari in comportament (zboara rapid, cauta hrana pe distante mari, deci are orientare buna, etc).

  7. Vorbind despre stramosii voiajorului modern si uitandu-ne la aspectul actual al unora dintre acestia,e greu intr-adevar sa-ti inchipui ca ei ar putea fi cei din care se trage voiajorul.Numai ca se face de multe ori eroarea de a ne inchipui ca voiajorul se trage din actualul Carrier ori Dragon,pentru ca nu-i adevarat.Ceea ce este astazi prezentatat ca fiind exponenti ai acestor doua rase,de exemplu,reprezinta de fapt forme rezultate in urma selectiei pe criterii ornamentale facute in ultimii 100-150 de ani,indeosebi in Anglia,pentru ca rasele astea doua au incetat de mult sa mai fie considerati sau utilizati ca porumbei de posta,asa cum se intampla cu sute de ani in urma in Orient.
    Cat priveste asemanarea,din anumite puncte de vedere,dintre voiajor si porumbelul salbatic de stanca,ea nu e atat de greu de descifrat.Pentru ca majoritatea raselor create de om se trag din acest porumbel,e normal ca de multe ori descendentii rezultati din incrucisarea mai multor rase sa prezite anumite caractere specifice stramosului initial.Cine are curiozitatea poate sa incerce incrucisari intre exemplare din rase diferite si reproducerea descendentilor urmarind cat mai putin caracterele ornamentale.si veti vedea pe parcursul a catorva generatii succesive cu cine seamana acestia.

  8. Corect! Orice rasa obtinuta de om prin selectie, revine in timp la forma salbatica daca dispare interventia omului.

  9. buna!
    pe linga rasele de liege si anvers, despre care s-a amintit deja,la formarea porumbelului voiajor a mai contribuit si acel ”le camus”dupa chapuis sau ”turc” dupa buffon.dupa cum se stie acest porumbel era de talie mare si cu un zbor rapid,fiind folosit ca purtator de mesaje in india ,persia si turcia.in prezent el se gaseste foarte rar in europa.dupa cite se stie,acest porumbel,avea ciocul gros la baza si narile triunghiulare si incretite spre maturitate.

  10. foarte ineresanta aceasta idee cu porumbei din rasa veche parerea mea ca ar trebui sa incercam toti columbofilii sa stangem din nou rasa veche. am si eu din intamplare de la un mos un dragon la fel ca cel din fotografie si chiar il pretuies mult si pana la urma incrucisat cu o femela voiajor puii au mers excelent.atat am de spus si doresc tuturor vant in pene

  11. VA MULTUMESC MULT ! Este extraordinar ce am vazut aici, ..as dori sa achizitionez o pereche de puiendri de Carrieri puri, una de puiendri de Indieni si una de Dragoni…;sunt pasari foarte interesante !!!Este extraordinar sa ti vina voiajorii din concurs de la sute de km. nu mai zic sa si claseze , insa ce am vazut aici m a impresionat !salutari tuturor !

  12. salut
    Am o pereche de carieri problema e ca eu sant la anceput nu am cunostiinte asa cum am vazut mai sus si cer si eu o parere tuturor: sa ancrucisez carieri cu alti voiajori sau sa reproduc din ei ? anchipuitiva ca nu am cinestie ce voiajori . Doresc sa fac zboruri individuale dela diferite distante , tot ce vreau sa fac este pt mine deoarece , fiind ancepator nu are rost sa ma antrec cu cineva cu pasari care au un palmares bun
    MULTUMESC MULT si ma scuzati de andrazneala practic doresc un sfat de ancurajare si ce sa fac

  13. Parerea mea este ca nu are sens sa ii amesteci. Carierii nu sunt de zbor. Avand in vedere ca pe viitor doresti sa participi la competitii, ar fi bine sa incepi direct achizitionarea de voiajori de concurs…castigi timp.

  14. multumesc mult
    dar acum scuzatim nestiinta am spus sant ancepator vreau sa particip la zboruri dar deunde iau pasari de concurs pt ca ,spun asta multi spun nu dau sau ma pacalesc spunand simplu domne am facut zbor individual si e ok deunde stiu eu? as dorii ca cineva sa ma ajute sa pot face si eu ceva si cu carieri asa am sa fac .multumesc mult

  15. Pai e simplu. Mergeti la clubul din orasul Dv. si vorbiti cu columbofilii care concureaza, aflati care-s cei mai buni si seriosi si mentineti legatura, pentru pui in primavara.

  16. Daca nu va suparati….as avea de pus cateva intrebari in legatura cu subiectul de mai sus….
    Daca porumbelul voiajor se trage din rase cum ar fi carierul,smerle,cumulet de antwerp.etc…care din aceste rase i-a dat aceasta inteligentza la acest splendid porumbel ”Voiajorul”??
    Daca doritzi putetzi sami lasati raspunsul pe pagina mea care contzine poze cu cativa dintre porumbeii crescuti de mine ….http://geovleak.sunphoto.ro ashtept raspunsul :)







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *