Buna dragi columbofili, azi la noi ninge ca-n povesti. Vazand acest peisaj de basm, m-am pus la masa, am luat condeiul in mana, in timp ce ochii imi “sar” pe fereastra. Campul vizual nu are limite, sunt inconjurat de natura: paduri batrane cu stejari falnici de sute de ani, culmi golase vara si toate acestea sunt acoperite de un strat de omat in care te afunzi pana la genunchi.

Fulgi care cad necontenit, se joaca de-a “prinselea” in coborarea lor lenta spre acest pamant plin de viata. Privind acest peisaj, iti da impresia ca traesti o vesnica sarbatoare, plina de viata, de bucurii, de speranta.

Dumnezeu a haruit sa ne nastem in Bihor, mai exact Huta Sinteu, o comuna la invecinarea hotarelor Bihorene cu cele Salajene. In aceasta zona care odinoara a fost una dintre comorile Romaniei si anume: Fabrica de sticla de la Padurea Neagra, pe aceste plaiuri se mai gasesc izvoare de apa minerala, mai mult de atat in apropiere de noi se gaseste si o rezervatie de zimbri, animal pe care-l gasim si astazi pe stema Moldovei. Mi-e greu sa-mi abat privirea de la acest peisaj mirific, pana la urma ma concentrez si reusesc si-mi indrept privirea spre o ciorna alba care continua imaginea de afara, diferenta fiind facuta de lemnele care trosnesc in spor (un fel de soba). Un miros aparte e dat de cartofii feliati care se prajesc pe spor acompaniati fiind de vasul de “teraflu” care contine must amestecat cu piper si scortisoara. Vasul cu “teraflu” sta intr-un colt al sporului pentru a-l tine caldicel, pentru tratament preventiv impotriva gripei ;) … tratament folosit de noi slovacii, pana si numele ne da de gol :) Iabloncic Monika 11 ani si Paul 13 ani.

Dupa o introducere destul de lunga, sper ca v-am captivat atentia si e vremea sa va prezint “cuprinsul” o poveste demna de un film bun, real chiar de va parea ireal ce urmeaza sa descoperiti.

Povestea este bazata pe intamplarea cu F Italianca 6100566-17. Aceasta femela vede lumina zilei intr-o zi de mai cand soarele incepea sa straluceasca si sa aduca temperaturi de +20 grade si la noi in Huta (la noi temperaturile sunt mai scazute). Tata Italiencei e un mascul care reuseste sa ocupe la columbodromul Andrei Saguna loc 4 as, acest pui provenea din crescatoria noastra si e rascumparat de fratele nostru mai mare Iaroslav, ajugand la matca. Mama e o porumbita austriaca ce provine din porumbei campioni ai Austriei si face parte din familia de porumbei Scheelens. Tot din aceasta familie Iaroslav ii face cadou vicecampionului national As marathon 2017, d-lui Sabau un pui care reuseste in 2018 sa-i fie cel mai bun tanar din cusca, batandu-i cusca de 2 ori, acumuland 11 clasari, cu etape de varf 2, 4 puncte pe lansare.

Italianca a inceput sezonul 2018 in forta, vazand lucrul acesta incepand cu a treia ETAPA, a fost intodeauna porumbel de echipa. In data de 02.07.18 a fost imbarcata la o ETAPA de fond Strakonice 675 km. Cu aceasta ocazie aceasta femela avea sa-si scrie o poveste unica, si anume: la lansare in loc sa porneasca spre Romania, Italianca porneste spre Italia, acea tara despre care am invatat la geografie ca are conturul asemanator unei cizme. Ajunge in localitatea Ferara, un oras medieval adormit, un oras asupra caruia si-a lasat amprenta familia d”Este care a stapanit orasul intre anii 1208-1598. O fi auzit Italianca noastra de atractiile turistice din zona: Catedrala, Addisione Encolea, Palazzo Ludovico il Marco, Palazzo Schifanaia, Castello Estense, vizitand aceste splendori nu reuseste sasi gaseasca adapost. In cele din urma ajunsa la periferia Ferarei gaseste adapost la olimpicul Italian Luca Boschetti, un crescator caruia ii multumim si pe aceasta cale. D-l Boschetti posteaza o fotografie cu femeluta si seria ei pe un sait autohton cu pripasiti. Acel sait fiind accesat si de Fratii Stetco din MM, care lucreaza in Italia, fiind pasionati si ei de aceste minunatii ale creatiei, porumbeii voiajori. Ajutat fiind de colegul Vladut Fildan fratele nostru Iaroslav ia legatura cu Fratii Stetco si ulterior cu d-l Boschetti trimitandu-i acestuia poze cu femela facute acasa si cu lista de imbarcare. Dupa discutii se ajunge la intelegerea ca o matusa de a noastra care-i stabilita in Italia sa mearga sa ridice porumbelul, ca mai apoi Iaroslav sa mearga dupa ea.

Iaroslav primeste informatia ca d-l Focsa Ionut din Neamt vine acasa. Este rugat sa se abata de la traseul lui aprope 170 km sa ajunga la d-l Boschetti si sa ridice femeluta, lucru care s-a si intamplat. In data de 06.07.18 dupa o pribegire de 4 zile Italianca ajunge acasa. Bucuria a fost imensa atat pentru noi cat si pentru ea. Constienti fiind de valoarea ei a doua zi 07.07.18 o imbarcam pentru o ETAPA de demifond 407 km cu lansare in 08.07.18 unde reuseste sa obtina loc 2 pe centru Marghita, fiind invinsa de un alt porumbel de la noi din cusca. Unul din defectele Italiencei ii ca intodeauna pierde intre 1-5 minute pe cusca in momentul in care vine de la etape. La ultima ETAPA din sezon organizata de colegii din Sj fratele nostru o imbarca la derbiul Sj fiind singurii din Bh care am participat la acea ETAPA, unde Italianca obtine loc 2 pe lansare la fond 502 km.

La finele sezonului reuseste performanta de a clasa 11 etape, pozitionandu-se dupa cum urmeaza:
– loc 1 demifond tineret Bihor
– loc 2 general tineret Bihor
– loc 1 judet campiontul copiilor M+T
– loc 3 zona de vest campionatul copiilor M+T
– loc 2 national campionatul copiilor M+T
– claseaza in 2018 aproape 4000km

Tin sa va multumim tuturor celor care ati facut sa fie posibila scrierea acestei povesti speciale pentru noi, multumim si d-lui administrator. Va salutam cu prietenie Iabloncic Monika si Paul.

Lasati porumbeii sa zboare.

Mai jos aveti poze care confirma cele relatate de noi mai sus.