Secventele urmatoare le-am filmat in parcul Tineretului din Bucuresti, unde mai hranesc uneori porumbeii comunitari.
Acestia trebuie sa lupte cu foamea, bolile, frigul si…oamenii. Cei mai afurisiti ii pacalesc cu 2-3 firimituri ca sa se apropie, si apoi ii iau la suturi sau ii prind sa le smulga penele.
Cand le da cineva mancare, un batran sau vreun parinte cu copilul, acesti teribili, acesti minunati, se reped spre porumbei si-i sperie. Se distreaza, mancatz’ash. Ei sunt “cool”, nu mai au loc in bashchetzi de atata smecherie. Daca-l intrebi de ce-i sperie, se uita cu o privire tampa de vitel dezorientat si ranjeste: “d-aia!” .
Porumbeii revin la mancare manati de foame dar se sperie la orice miscare. Unii au degete lipsa, altii au ate legate de picioare, sau cozile rupte pentru ca au fost prea increzatori in vreun imbecil.
Iarna cand crapa pietrele de ger, ii vezi in grupuri pe asfalt nemiscati, zgribuliti…daca le dai niste porumb se arunca spre el disperati. Fiecare boaba poate insemna inca o zi de viata. Odata la cateva zile apare un nou cadavru… cei mai sensibili sau mai putin descurcareti nu reusesc sa adune suficienta mancare pentru energie pe tot timpul noptii. Apoi mai sunt bolile… toata colectia, evident cu paramixoviroza cap de afis. Unii supravietuiesc si acestei boli. O femela din grupul pe care-l hranesc uneori, se opreste din mancat odata la 30-40 de secunde si incepe sa se zbata pe sol cand pe burta cand pe spate…apoi isi reia hranirea.
E interesant cum cu conditii minime, reusesc sa supravietuiasca an de an. Nu pot fi opriti de nimeni si nimic, mereu se ridica si merg mai departe. Ca in viata…
Anul trecut erau unii castanii cu incaltatura…au disparut.
interesant filmuletzu….la un moment dat filmati o porumbita sau porumbel baltat,acela nu este vreun misirliu sau jucator….din cate am vzt eu avea mot.saraca porumbitza:(avea ata prinsa de piciorushe:((….la sf se vede puisoru acela rosu care abia stie sa manance saracu,se chinuie s manance si el:(….din curiozitate,nu ati vzt si vreun voiajor cu inel printe cei comunitari?…ar fi interesant daca ati vedea si macar pe timp de iarna sa ii urmariti evolutia.daca ar face macar 1 din 10 oameni ca d-voastra nu ar mai muri asa multi porumbei;)…nu uita’ti porumbelul e simbolul pacii;)….sper k nu o sa inceapa unii p aici cu comentarii d genu “c conteaza astia,sunt gutani…”si alte chestii dastea….cu tot respectu
frumos articolul si videoclipul andrei .felicitari pentru cea ce faci.nu-i inteleg pe anumiti oameni care trec pe langa niste fiinte minunate care sufera de foame si frig ,fara sa le arunce o bucata de paine sau un pumn de graunte!!!!!!!!!am vazut gramezi de paine aruncate la ghena de gunoi la sobolani ,in loc sa o stranga si sa o dea bietelor pasari sau animale fara stapan.asta e valabil pentru cei care stau pe langa parcurile unde isi fac veacul porumbeii.e mare pacat sa nu hranesti o pasare sau un animal ,mai ales acum in prag de iarna.
Am vazut asta vara un voiajor…a plonjat la fantana arteziana, era nebun de sete.
poate ca acesta este scopul lor in viata , asa a fost sa le fie lor, probabil ca au fost creeati cu un scop, hrana ….eu cred ca s-au adaptat la un mod de viata aparte….[animalele salbatice mananca si la doua zile] cat despre supravietuire….trebuie sa se mentina un echilibru in natura, daca-i monitorizati o sa vedeti ca stolul se schimba in mare parte an de an, vin generatii noi, ….ati vazut la ce s-a ajuns in piata san marco-venetia…
cine are gutani de vanzare?din pitesti asta e id meu:micacosmin2000
in targoviste am vazut un loc in care sunt vreo 10 Voiajori albi si cativa alte culori dar sunt vagabonzi…cred ca sunt pierduti pe la nunti sau s-au pripasit si inmultit!
frumos filmulet.avem si in pitesti in centru porumbei si copii!!!!!!!!http://iancusorinjucatori.sunphoto.ro/poze_familie/FRGVHONWHPYXUOEJNGY
dk imi permiti d-le andrei s pun cv off topic….despre cum am pus eu mana prima oara in viatza mea pe un voiajor adevarat….asta s intampla prin 98 knd eu eram mik.prindeam porumbeii in podurile blocurilor,si ii cresteam,printre gutanii prinsi sa inumarat o porumbitza rosie,cu inel de 99 p kre scria cv de genu lps sau ro…nu mai stiu sigur.porumbitza aceia knd a am scapato prima oara sa intors in podurile blocurilor,knd neam dus iara sa prindem porumbei,am gasito s p ea in acelasi pod.dupa c am hotarat s ii dam drumu si sa o lasam in pace…..la cateva luni cand neam dus iara sa prindem porumbei spre surpriza noastra porumbitza aceea rosie era moarta,banuiesc k p langa cuibul ei si langa ea statea un mascul negru cu inel.asta vara a venit un prieten deal meu de la bloc(eu mam mutat de la bloc la casa)cu o porumbitza solzata de 2007 cu benzing pe picior.am hotarat s ii dam drumu,iam pus bilet s iam dat drumu.la 3 sapt dupa c iam dat drumu mah trezesc iara cu prietenu meu la mn aksa k a prins aceiasi porumbitza in pod s k ink mai are biletul pus d mine.porumbitza aceia solzata si in ziua de astazi este in podul blocului unde a fost prinsa prima oara,cu biletul pus de mine p picior.sunt curios daca la vara o sa aiba pui.si voiajorii se adapteaza vietii de porumbel comunitar….
http://www.iancusorinjucatori.sunphoto.ro/poze_familie/FRGVHONWHPYXUOEJNGY
In zona Casa Poporului unde lucrez, am observat un alt aspect interesant al vietii porumbeilor comunitari.
An de an apar pui frumos colorati (albi, baltati in diferite combinatii, cu chenar, cu guler etc). Toamna pe trotuar daca arunci o mana de boabe (precum in filmulet) se aduna 20-30 parand un adevarat curcubeu viu.
Primavara, cand da caldura si intra in “focul” imperecherii – surpriza – curcubeul de toamna s-a schimbat si 75% dintre pasari sunt fie “vinete” (albastre) fie “stropite” (nu cunosc exact termenul folosit de columbofilii profesionisti referitor la aceasta culoare), restul fiind fie argintii, fie rosii ori negrii si foarte rar cate un baltat ori cuc (alb curat si mai rar).
Daca in zona ar vietui vr-un uliu porumbar sau soim calator acest aspect nu ar mai fi o surpriza (selectia naturala si-ar spune cuvantul si ar ramane numai cei care au culoarea “naturala” cea care-i protejeaza cel mai bine, ceilalti cazand mai repede prada cum sunt albii spre exemplu).
Nefiind vorba de asa ceva ma intreb unde dispar acesti porumbei.
Intr-adevar pisicile (si cred ca si sobolanii) fac multe victime insa …..
Sa fie oare porumbeii acestia frumos colorati mai sensibili (doar putin atat cat sa faca diferenta) decat ceilalti? – si aici ma duc cu gandul si la porumbeii columbofililor care am vazut ca predomina in culorile vanat si stropit.
P.S. – referitor la animalele de prada care vietuiesc la doi pasi de noi, am fost mai mult decat uimit asta-primavara, sa vad la ceas noapte in parcul Carol din capitala (acolo unde-mi plimb cainii) un dihor la vanatoare.
Ce cauta el acolo? Cu ce se hranea?
Eram in plin sezon de depunere a oualelor la rata mare (specie comuna pe lacurile din parcuri). Iata asa am elucidat si misterul disparitiei multor boboci in alte primaveri.
animale chinuite…nush dc nu se infiintzeaza o crescatorie ….undeva in centrul orashelor.unde sahi gaseasca shi porumbeii un adapost………ma refer la cei komunitari……asta ar rezolva shi problema ku gainatzul….shi toate
unii sunt chiar frumosi si curati in comparatie cu cei care ii mai hranesc eu. am in fata geamului de la camin un fel de balcon si acolo le arunc paine (caminul e in zona unirii). graunte nu le dau ca nu am de unde (la obor e 1 leu stuletele) :). intradevar unii sunt bolnavi, unii nu au cate un deget, altii deloc, dar cel mai grav mi se pare faptul ca sunt murdari de un fel de ulei si au penele varza. nu stiu de unde se murdaresc asa de tare, nu imi pot da seama. majoritatea sunt murdari si putini din cei care au “pene uleioase” supravetuiesc peste iarna. dar cu toate acestea se pastreaza un efectiv de vreo 40 de porumbei, cei puterni inving iar ceilalti…
fff frumos articolul, eu cred ca primariile ficarui oras ar trebui sa se ocupe macar cu hrana acestor porumbei, dar presupun ca ptr ei inseamna paguba, va dati seama mizeria care o fac…oricum ar fi un gest frumos din partea primarilor sa puna un om sa-i hraneasca macar odata la 2 zile..parerea mea…orice fiinta trebe iubita siocrotita:**:**: bafta aalll
costy – am vazut si eu multi murdari. Cred ca la unii e din cauza mamaligii…le da lumea mamaliga, nestiind ca nu e buna…se lipicesc urat de tot. Altii probabil se balacesc prin balti unde s-au scurs de la masini diverse chestii.
Corbu: interesanta treaba cu albii, probabil e caracteristica in zona aceea. Dupa cum se vede in film sunt destui albi si baltati acolo unde am mers eu, deci probabil depinde de la zona la zona.
Am mai remarcat ceva…astia nu sunt gutani puri, asa cum ii stiam, cu narile foarte mici, ciocul lung si corpul specific. Sunt un fel de hibrizi cu voiajori, daca unora dintre ei le-ai pune inel si i-ai ascunde intr-un lot de voiajori nu te-ai prinde ca-s vagabonzi. Aici nu raman voiajorii cu inel pentru ca imediat ii prind smecherii. Am vazut un pui de anul asta inelat care statea putin mai retras de restul, probabil era pierdut de la curse… nu prea avea curaj sa vina la mancare. Altadata am vazut si un voltat…scapat de la vreo nunta, n-a rezistat multe zile.
LA MULTI ANI !!! SF. ANDREI ,
caruia ii purtati numele sa va ocroteasca in fiecare zi, sa va aduca liniste, pace , fericire si bucurie sufleteasca!
colindul SFANTULUI ANDREI- apostolul ales pentru increstinarea poporului roman
http://www.youtube.com/watch?v=7XGnfMy5KHw
Frumos ! Bietii porumbei, noroc ca are cine le mai arunca din cand in cand o coaje de paien si niste cereale… ca altfel, puii sunt primele victime la scimbarea anotimpului….
La Multi Ani Andrei !
Sanatate Si Tot Ce Iti Doresti !
La multi ani domnule admin, sanatate si numai bine (plus multe satisfactii in ceea ce priveste sportul columbofil)!
De asemenea, la multi ani tuturor celor care poarta numele Andrei!
Citind cele scrise de tine, stau si ma intreb daca nu cumva cei frumos colorati din zona despre care vorbeam, sunt prinsi tot de “smecherii” aia (nu cumva ‘or ajunge prin burdufurile pentru targ cu destinatia “volierele incepatorilor – necunoscatori”, apropo, mai stie cineva ceva de targul de animale mici, fostul Plumbuita?)
De asemenea, si in Cismigiu (la foisorul in al carui pod salasluiesc sute de porumbei) tot aceste culori predomina in procent izbitor.
pentru Andrei la multi ani si multa sanatate si tot ceti doresti sa se indeplineasca .Filmuletu a fost trasnet frumos peoparte trist pe alta
dar nu putem sa facem deci ceva ce e f simplu sai mai hranim macar la 2 zile si pe porumbei astia ca suflete sunt si necajite rau inca
eu is in alta tara si aici sunt porumbei dar lumea ai evita
iam invatat sa vina la fluer
ma credeti ca ma recunosc si la mine vin si-mi stau si in cap
pe cund la alti sunt f prudenti sau de multe ori nu se apropie deloc eu,eu dacai dstrig si sa fie hraniti tot vin si stau pe linga mine pe mine si ma ciugulesc o sa trag chear azi un filmulet numai bine
LA MULTI ANI ! MULTA SANATATE!Frumos din partea ta sa ne g?ndim si la aceste pasari nevinovate,care au gasit pam?ntul de care acum ne bucuram cu totii!Pacat ca sunt persoane care le ?njosesc,folosesc cele mai eronate si rau intentionate denumiri…Au dreptul sa traiasca!Felicitari!
Va multumesc.
Corbu, pt. targ, “responsabilul cu stirile” Bogdan a mai scris aici noutati: http://www.porumbei.ro/2008/09/28/desfiintarea-targului-de-pasari-si-animale-de-companie-din-parcul-plumbuita-bucuresti/
EXCELENT REPORTAJ. PORUMBEII COMUNITARI DAU LECTII DE SUPRAVIETUIRE A PORUMBEILOR. SARACII DE EI SUNT TARE OROPSITI. DE PARCA NU AR FII CRUDA SOARTA PE CARE O AU, LA VALCEA PE TERASA ,NISTE ,,ETNICI ,,ROMI MINORITARI , VARA ASTA AU INCEPUT SA-I PRINDA SI SA-I CONSUME.NISTE OAMENI DE NIMIC.CAND AU FOST FOTOGRAFIATI S-AU LUAT DE ZIARIST STIGAND CA LE SUNT INCALCATE DREPTURILE LA IMAGINE.ASTIA SUNT OAMENII.
LA MULTI ANI ANDREI DE ZIUA TA.CAT MAI MULTA SANATATE CA DE RESTUL TE DESCURCI TU.SA LUMINEZI COLUMBOFILIA MULTI ANI DE ACUM INCOLO .SUNTEM DEPENDENTI DE PORUMBEI .RO. TE ASTEPTAM LA TARGOVISTE.
pentru cei interesati de acest subiect dati click dupa fiecare week-end pe porumbei.ro sectiunea stiri [stanga sus], dupa aceea cautati in aceasta sectiune acest articol cu ”editorialele” mele :-)
28-09-2008
Desfiintarea targului de pasari si animale de companie din parcul Plumbuita, Bucuresti
putini ar fi bagat in seama porumbei acestia comunitari , gutani.felicitari pentru gestul frumos de ai face si pe ei vedete pe net si ptr ca le dati mancare.
foarte frumos reportajul dar foarte trist.la multi ani sanatate si tot ce va doriti domnule andrei.fie ca toate dorintele sa vi se indeplineasca
frumos clip dar in acelshi timp trist;)
Numai bravoooo pt. acest articol si
La Multi Ani tuturor cu nm ANDREI
Fumos filmuletul, ar trebuii sa invatam cate ceva din el, la multi ani, multa sanatate tie si porumbeilor tai.
Trist filmulet ! Pe vremuri pensionarii erau cei care se mai ingrijeau de soarta porumbeilor comunitari, cu o bucata de paine sau cateva boabe, dar in ziua de azi au ajuns si ei comunitari, nu mai au nici pentru ei !… La multi ani cu sanatate d-le admin, de Sf. Andrei si pentru ceea ce faci cu pasiune, pentru porumbei si pentru columbofili !
LA MULTI ANI ! Tuturor ce poarta numele de andrei,andreea…sisuccese repurtate.
frumos filmul,crud adevarul…. spune-mi te rog cum se cheama melodia…
Umbre – Nu poti sa ma opresti
frumosi am vazut si cativa voiajori da in rest corcituri
Frumos eu kand am stat la spital luam cate 7 pungi ;de arpakas si le dadeam ;) si vineau bagabonti si ii bateau cu picioarele i allunga :D
am avut ocazia sa fac o mica plimbare in belgia si cum sunt pasionat am ramas surprins de porumbei lor comunitari, poate ca multi dintre noi si-ar fi dorit sa-i aiba acasa, sunt cu sutele si nu ”gutani” cum sunt la noi . dar sunt si alte legi nu ca la noi
va vine sa credeti su nu in focsani e un jucator de botosani curat alb care cand apare ppan parc can da pan centru nu trece sapt fara sa al vad odata cand ma duc la liceu e superb
porumbeii asta is uniti si daca oamenii ii omioara
foarte trist ce vad
e foarte trist cind vezi asa ceva
incercati sa prindeti de fiecare data porumbei comunitai ii aduceti acasa sa ii tineti in conditii
dar nu se ofera nimeni sa ii ia acasa am 11 ani si daca as sti unde ese parcul acela si daca as avea cu ce sa ma duc ias lua acasa am si acasa porumbeei
Buna! Cand am fost la aia mare in vacanta am cumparat porumb si in fiecare zi ( ma rog cat am stat acolo, adiac 2 saptamani) hraneam porumbeii de acolo. Imi era ff mila de ei, daca te uitai la ei vedeai ca exista doar f putin “completi” , majoritatea avand degetele umflate sau degete lipsa! :(( Era un porumbel care avea age intre picioare si nu putea sa mearga, doar sa zboare si am incercat sa-l prind ca sa-i rup atele, dar nu am putut si o doamna de acolo mi-a spus ca si ea a incercat sa-l prinda ca sa-i rupa atele dar n-a reusit :(
Eu i-au cu mine paine pt porumbei cand merg in parcuri unde stiu ca sunt porumbei si cand am fost in parcul cismigiu am vazut 2 copii care incercau sa prinda un porumbel in joaca :( dar porumelul a zburat.
Am uitat sa zic ca cand am fost la baia mare am gasit un porumbel cu o aripa rupta si l-am dus la zoo de acolo, animalele acolo nu sunt ingrijite :(( dar cel putin porumbeii sunt :) au o voliera cu casute si iarba si mancare si apa :)
Papa!
Ma bucur ca in parcul cismigiu s-au construit casute pt porumbei :), dar, in rest sunt multi porumbei care isi cauta ceva de mancare :((
Partea trista este ca am vazut la baia mare oameni cu copii mici care pur si simplu arunca la porumbei pufuleti intregi sau bucati de paine mari, iar saracele fiinte erau sa se inece!
Ma uitam in arhivele video ale acestui site f interesant si abea anul acesta am vazut ca exista multe clipuri frumoase,pline de adrenalina…dar exista si clipuri triste printre care si acesta.Sunt multi porumbei comunitari “gutani” cum spun unii,”corcituri” cum spun altii…dar nu sunt nici gutani nici corcituri,ci sunt porumbei ca si porumbei nostrii care ne asteapta nerabdatori sa le dam putina mancare,apa;sa vorbim cu ei,sa ii tinem in mana…acesti porumbei ai nimanui pe langa ca trebuie sa suporte foamea,bolile si rapitoarele trebuie sa mai suporte si omul care este…asa cum este el.Eu sunt din Iasi si la noi in centrul orasului este situata Piata Unirii si acolo ca in orice alt oras sunt o multime de porumbei.Stand intr-o zi uitandu-ma la ei am vazut o femela de voiajor solzata ce arata in conditii foarte proaste,subnutrita si unul dintre picioare rupt(pe acela se afla inelul;nu am vazut ce serie avea,dar era de culoare gri),acolo se mai aflau si cativa motati,incaltati.
Viata e cruda pentru aceste pasari ce ne surprind zi de zi facandu-ne si mai pasionati de ele.
Ar fi bine daca am putea depune efortul sa hranim aceste fiinte lipsite de o boxa,de un loc in care sa se simta si ele in siguranta,sa aibe si ele…….o casa
Vant in pene,
Cu stima si respect pentru toti columbofilii
Gabriel C.