Reproducator bun?


Ce concluzii poti trage despre un porumbel de la care cu un partener pierzi toti puii, si in anul urmator cu alt partener raman toti puii? Poti trage concluzii numai dupa o imperechere? Si doar din scoaterea a 2-3 pui?

Nu prea poti. Si mai e un aspect… adaptarea porumbelului la crescatorie. In primul an este in tranzitie, abia din anul 2 lucreaza cu imunitate 100%, mai ales daca in primul an a fost tardiv (un porumbel care nu este 100% in capacitatile lui nici nu creste puii cum trebuie si pleaca din start cu un handicap). Mai intervine apoi potrivirea partenerilor si ingrijirea.

37 comentarii la “Reproducator bun?”

  1. Daca e de maraton abia dupa 3 ani iti pot da seama de adevarata lui putere, asta daca o joci ca la carte, adica cum o joaca olandezii, nu cum ii joaca unele zone de la noi(se stiu ei nu vreau sa intram in polemici) puii la 700-800 iar in anul urmator nu mai claseaza nici la viteza cu ei..

  2. La mine e simplu, dupa ce elimin un reproducator, incep sa mearga puii din el. :)))) Am patit de “n” ori. Dar nu e asa tragedie, daca merg puii, scoti din pui dupa ce isi incheie cariera dar si in timpul ei.

    Datul afara din matca e oricum foarte greu, de asta ajung multi sa aiba mai multi porumbei la matca decat la lotul de zbor. Si asta mi se pare una dintre cele mai mari prostii – special din cauza ei mi-am facut matca mica pentru a fi obligat sa dau afara daca aduc ceva nou. Reproducatorii dovediti scot 6 pui iar restul in teste cate 4.

    Anul asta am scos 10 pui dintr-un cuplu de parteneri foarte diferiti fenotipic, special pentru un articol despre genetica, cred ca e destul de interesant.

  3. Cum ai reusit sa scoti 5 perechi, 10 pui, dintr.o pereche intr.un an?

    La ce data au fost impreceheati? Cand au avut primii pui ? Cand au avut ultimii pui intarcati? Ce timp de hrana ai folosit? Ce au mai primit in plus?

    Foarte interesant pt ca si eu vreau sa scot mai multi pui dintr.o pereche intr.un an.

  4. Am scos 10 pui prin mutare de oua, normal, cu imperechere in jur de 1 Martie ca in fiecare an. La cum oua de repede peste puii neplecati din cuib, se poate si mai mult. Puii 9 si 10 deja zboara de multa vreme, daca ii mai lasam cred ca acum intarcam puii 13 si 14. :)) Dar au sanse mici la uliu sa iasa la zbor la aceasta data. Hrana de baza la matca dau Versele Plus IC Start inmultita cu alte varietati. Plus ceaiuri, probiotic, otet, blitz, toliamin, belgasol, drojdie, usturoi si grituri de vreo 4 tipuri, vitamineral, piatra de ciugulit, si minerale la galeata (Duval, Paloma, Versele, De Patagoon, Rohnfried, etc).

  5. Eu pot să spun că acel porumbel nu este un reproducător bun. În primul an a fost împerecheat cu o reproducătoare de aceeași valoare,puii fiind pe
    măsură.In al doilea an a fost împerecheat cu o reproducătoare
    valoroasă ,puii fiind mai buni. Probabil că mulți nu sunt de acord cu mine dar la mine aceasta este regula de bază.

  6. Se spune ca unui reproducator trebuie sa dai timp ,dar eu sunt de parere ca orice bun reproducator va da si cu cel mai prost porumbel porumbei de valoare medie sa nu uitam ca puii primesc 50% mama si 50% tata si normal ar trebui sa dea macar 1/4 de valoare apropiata de el . In concluzie sunt doua variante individu in cauza sa fie slab reproducator chiar daca el a fost un bun zburator ,iar a doua varianta si cea mai putin probabil ca parteneru sa fi fost retard .

  7. De multe ori conteaza mai mult compatibilitatea celor doua pasari decat valoarea. Stiu o poveste cu un porumbel olimpic foarte valoros care a fost imperecheat cu foarte multe femele si nu a dat nimic bun. Dupa vre-o cativa ani de incercari dupa ce fusese imperecheat cu o ultima femela a fost vandut la licitatie. Anul urmator la usa cumparatorului s-a prezentat vechiul proprietar cu un cec in alb oferind orice suma pt. a lua porumbelul inapoi. Ghiciti de ce? Pt. ca, cu ultima femela daduse supercrackul. Persoana nu a vrut sa-l dea inapoi indiferent de suma asa ca au adus ei femela si apoi au impartit puii. Cu femela aia a dat mai multi pui campioni. Caile geneticii sunt incurcate tare :)

  8. Foarte interesant subiectul, cel putin pentru mine. :D

    Din comentarii, se pare ca fiecare crescator are propriul criteriu de selectie in ceea ce priveste un reproducator ( ceea ce mi se pare si normal).

    Caz personal: anul trecut, am primit cu imprumut de la un prieten, un mascul de maraton ( fiind nepot din campion la maraton) pe care l-am imperecheat cu o femela de fond-maraton. Ambii erau yearlingi. Am scos 10 pui (3 femele si 7 masculi) din acel cuplu (tot la fel, mutand prima serie de oua, urmatoarea ii lasam pe ei sa creasca). 1 pui s-a pierdut de acasa. 3 pui i-am dat cadou la 3 prieteni (celui ce mi-a imprumutat mascului, il are, unul s-a pierdut de acasa de la noul proprietar, iar pe al 3 lea l-a mancat dihorul). Din cei 6 ramasi, 3 i-am tinut acasa ( cei mai tardivi), 3 i-am jucat in toamna cu puii (s-au pierdut 2). Anul asta am jucat 3, femela care a zburat toamna trecuta si inca 2 frati de-ai ei. Pe ultimul l-am tinut acasa pentru ca abia in primavara l-am scos din matca. La primul fond s-au pierdut cei doi frati. Femela a zburat pana la 750 km pe Polonia, venind fara cip si fara coada a 3 a zi. N-am mai angajat-o.

    Anul asta, din mama celor 10 pui, am scos 4 pui cu alt mascul de demifond-fond. 2 pui s-au pierdut la etapele din toamna, 2 pui au ramas dupa sezon. Unul din ei e cel mai constant pui al meu din acest an.

    Mama eroina a celor 14 pui a zburat Ucraina, la fel si “soacra” ei. Anul acesta, noi am zburat Polonia, care e mai grea decat Ucraina, si s-a vazut. Stiu ca Polonia toaca yearlingii, dar trebuia sa ii incerc.

    Ii mai dau o sansa femelei anul viitor cu un mascul care s-a dovedit deja ca fiind un bun reproducator. Sper sa scoata pui mai buni decat cei de pana acum!

  9. Porumbei.ro, acum depinde si cat de sus ai limita inferioara in ceea ce priveste eliminarea sau pastrarea unui reproducator.

    Asa cum ai spus, sunt prea multe variabile in joc, de aceea consider ca macar 2 ani trebuie incercat un reproducator, timp in care sa scoti macar 10 pui, daca nu mai multi.

    Dupa 2 ani, poti trage concluzii care sa te ajute sa-l cataloghezi ca “ramane, e bun” sau ca “pleaca, nu merita”.

    De aceea e de dorit sa aducem putine pasari in compartimentul de reproductie, dar cu origini f bune, cu un bogat bagaj genetic.

  10. Am participat la o discutie columbofila mai “private” intr.un cerc foarte inalt si restrans si aveau ca subiet o femela originala janssen pentru care se contraziceau mai multi ca nu.i o reproducatoare foarte buna pentru ca nu a reusit in toata cariera sa de reproducatoare sa dea decat un loc 3 national demifond maturi …in rest n.a mai reprodus nimic special.

    Deci conteaza foarte mult la ce nivel de situam in ierarhia acestui sport si la ce ne raportam cand spunem ca este sau nu un bun reproducator.

  11. Problema e ca nu renteaza sa scoti multi pui din perechi de test, din tot felul de semnul intrebarii, cand mai bine scoti din reproducatorii consacrati. De-a lungul anilor am urmarit din care porumbei au mers puii cam cu orice partener, si apoi i-am imperecheat intre ei pe astia. Rezultatul a fost bomba, adica procent foarte bun de pui ramasi, si din ei unii buni zburatori la maturitate. Chiar si anul asta am format o astfel de pereche si puteam sa jur ca va fi bine, dar cum columbofilia e plina de incertitudini, am asteptat in suspans finalul. Au ramas 4/4 (seria 3 am dat-o la niste copii ca deh, eram preocupat de spatiu sa am loc sa scot din achizitii noi). Astia 4 nu au stat bosumflati nici macar o zi, pui foarte harnici la zbor acasa, iar la etape constanti desi au prins unele grele. Chiar si la cele cu sosire a doua zi, cine erau primii sositi dimineata? Astia… Si atunci de ce sa ma mai chinui cu spaclul la curul unor incerti cand mai bine scot mai multi din astia care nu dezamagesc? Macar sa ajungem sa fie prea consangvini sa fim nevoiti sa aducem sange nou.

    Problema noastra cea mai mare asta e: salivam tot timpul dupa achizitii, in loc sa mutam toata atentia pe porumbeii care au confirmat deja. Ne plictisim de ei, sau nu stiu care e faza.

    Ma opresc aici, trebuie sa vad ce dracu au mai postat astia pe licitatii…

  12. Diferenta intre crescatoriile de maraton o fac porumbei si crescatorul….Fiecare individ(amator) in parte este diferit fata de ceilanti…Cu cit acesta are simtul de observatie mai dezvoltat si este mai inteligent acesta urca mai repede spre succes….Diferenta intre crescatori bunii si ceilanti ca acestia fac cele mai putine greseli..Sa fi crescator este lucru mare ..cotetar este ori si care….

  13. Am o femela a reprodus cu 4 masculi diferiți numai porumbei care trag Bine de la 100 la 900 .nu am pierdut din ea nimic.culmea e ca și nepoții vin super dar numai la etape lungi.verificați de mine.am pui cu palmares din ea. Chestia e ca nu se mai oua.mai am 4 bucăți de anul acesta sa speram ca și ăstia merg la fel, e cu al 5-lea mascul. Târziu am văzut ca e reproducătoare Bună.

  14. @Gicu: Daca ai porumbei care trag bine de la 100 la 900 km esti prea norocos. Mai ales ca nici nu se pierd puii din ea. Si mai ales ca si nepotii vin super. Daca ai pui din ea care au facut palmares, cum de nu ai lucrat-o in consangvinizare? Cati ani are, ce origine are?

  15. Am avut o femela care a dat pui buni cu toti masculii cu care a fost imperecheata
    O am si acum chiar daca are un handicap la un picior si uliul e calare tot timpul anului
    Femela e din 2009
    Eu nu sunt inscris intr-o asociatie dar pe fiecare an le fac un program de zbor si nu unul usor. 2 -3 etape cu stolul si apoi individual pana la 150 de km .Asa am facut in fiecare an de vreo 6 ani incoace si sa zic 4-5 pui din femela respectiva au venit fruntasi tot timpul si mai ales lafel cum zice si Andrei , tot timpul sunt foarte vioi.
    Femela are sange bun . Tatal ei si si un frate de al ei au fost in expo in anul in care am luat-o
    Deci….ce e bun ….. e bun !!

    Of topic. Andrei , ti-am trim si eu un mail . Stiu ca ai mult de munca dar te rog citeste-l si da-mi si mie un raspuns oricare ar fi el .
    Ms frumos.

  16. Nicu,com 17… Trebuia sa te limitezi doar la laude! ? L-ai dat peste cap pe Gicu cu intrebarea finala ?????. Gicu,omoara tot ce ai in cotet,in afara de femela si urmasii ei! Ai dat lovitura! Iti dai seama!!! Transmite la a 3-a generatie! Rar gasesti reproducatori de valoarea asteia!

  17. @kristian: E important sa fii tu fericit de ei. Insa, faptul ca nu zbori la un club, cu tot ce implica asta: zburat tot sezonul, impotriva a zeci de mii de porumbei, impotriva bolilor care apar, a stresului, in conditiile meteo date, impotriva sutelor de crescatori + modul tau de a ingriji pasarile, nu se compara cu ce faci tu.

    Dupa ce ajungi la sfarsit de sezon, tragi linie si iesi multumit si cat mai putin sifonat, si pe deasupra ai iesit si in frunte, atunci poti sa simti fericirea…nepretuita (reclama ascunsa la Mastercard ;)) ) care tine mult timp.
    Faptul ca ai castigat un loc fruntas la categoria/categoriile vizata/e de tine, impotriva celorlalti, jucand corect si in aceleasi conditii ca toti ceilalti, te face bun.
    Ori, faptul ca tu iti antrenezi pasarile personal, doar pe ale tale, cateva antrenamente cu stolul si apoi individual pana la maxim 150 km, nu scoate ce-i mai bun din tine si din pasarile tale, crede-ma!
    Iti doresc sa intri in randurile noastre, sa ajungi sa obtii ceea ce-ti propui si sa vezi partea frumoasa a competitiei sportive care e una acerba!
    P.S: Sper ca nu am fost prea dur cu tine!

  18. @petre: Imi pare rau ca nu se implica mai multi in discutie, cu pareri, informatii acumulate, statistici, modul propriu de selectie privind un reproducator. Mie imi place mult subiectul, il gasesc interesant, de actualitate si foarte folositor pentru cine vrea sa evolueze.
    Citesc cu interes fiecare comentariu, de la fiecare postare de pe site. As putea spune ca sunt “avid” dupa informatie. Citesc informatiile, si, ca si cu selectia unui porumbel, asa procedez si cu informatiile, le selectez pe cele pe care le gasesc de ajutor.

  19. @petre: Poate omul chiar are o asa femela. Depinde ce inseamna pentru el o reproducatoare buna. Fiecare are standardele sale.

    Ce e trist, la noi la romani, e faptul ca daca lasa comentarii competente oameni care sunt campioni, sau printre cei mai buni, inevitabil, se gasesc persoane care comenteaza in zeflemea sau adreseaza cuvinte peiorative acestora, desi, ultimii, nu au realizat nimic, sau mai nimic notabil in toata “cariera” lor. :(
    Or, toate astea demoralizeaza orice om bine intentionat. De aceea, cred ca asta e doar unul dintre motivele pentru care nu prea vedem campioni lasand comentarii pe aici, sau, daca sunt, isi pastreaza anonimitatea.

  20. @Nicu
    Am foarte putin timp la dispozitie ptr asta asa ca cele `cateva ` antrenamente ,le fac atunci cand am timp
    Cred ca ptr mine e suficient . Nu trebuie neaparat sa fiu in “randurile voastre “ ca sa ma pot bucura de porumbei.

  21. Mai deunezi,imi povestea una,pe care o cunosc,ca ea cand se ingrasa,ii cresc doar tzâtzele si curu’… Asa si cu femela lu Gicu… Si mai dezmortitiva si voi dracu’ dupa sezonul asta competitional,mai spuneti o gluma… N-o luati numa in serios,ca viata trece la fel. Sau cum,ca sa iei parte la o discutie trebuie sa-ti expui titlurile de campion? Cand am citit com 12 m-am bucurat enorm! M-am bucurat pt faptul ca nu sunt singurul care face o munca titanica. E greu si trebuie timp si rabdare. Vorba aia,rabdare si tutun,sau rabdarea vierului. Dar,cand ai reusit sa ai porumbei care sunt usor de lucrat,dupa aia te distrezi bine.

  22. Eu imi selectez reproducatorii zburand puii pe columbodroame. Alta posibilitate nu prea am…. Am mai dat pe la prieteni,dar prietenii au si ei reproducatorii lor,asa ca mai multi de 2-3, nu poti sa le dai. E selectie f dura si sunt multe cazuri in care puii dispar inainte de incaperea antrenamentelor. In cazul asta,perechea ramane pana anul urmator ,cand puii merg in alta parte. Am invatat ceva din asta,odata cu selectia porumbeilor,se selecteaza si columbodroamele. Cei care ai columbodroame si nu au habar de porumbei,puii mei n-or sa-i mai vada pe la ei… Si asta din doua motive: bani si respect! Bani pt ca eu fac sacrificii si platesc, respect pt ca se fac diferente intre crescatori. Asa cum spune com 12,incerc si eu sa gasesc porumbei care se incrucisaza bine. Un exemplu: am avut (si am) o pereche,care anul trecut mi-a dat un loc 31 intr-o finala de 500. La parinti le-am acordat o importanta mai mare… i-am desperechiat! Si i-am pus cu parteneri diferiti(porumbei cu origini bune,cand imperechez,tin seama de origine si incerc sa nu ies din categorie). Rezultatul a fost altul, puii femelei au mers pana la 300(cu greu),puii masculului la fel… Perechia originala am pus-o din nouimpreuna,dar….nu cred ca mai ramane mult timp. Alt exemplu Algarve: super mascul: rezultate, origine…etc,femela la fel. Am mers la sigur cu puii din ei. Unul Algarve,altul in Italia. Am platit 150 euro pt pui pt a-l trimite in portugalia. Din 5 in finala,doar fiul perechii asteia nu s-a intors.La nici una din doua… Gresala a fost a mea pt ca nu am trimis pui din perechi testate….Ceea ce fac eu,e munca silnica si bani cheltuiti,dar ceea ce ramane din selectia asta,dau rezultate bunicele. Cum s-a mai sia: fiecare cu metoda.

  23. @kristian: Eu doar am incercat sa-ti spun, ca fericirea aia poate fi multiplicata, daca joci impotriva tuturor si ajungi printre cei mai buni.

    Ai dreptate! Nu trebuie sa fii neaparat inscris intr-o asociatie ca sa te poti bucura de porumbeii tai. Daca tu esti fericit cu ceea ce ai, cred ca e suficient. Nu asta cautam toti? Fericirea?

    @petre: Da, stiam ca ii joci doar pe columbodroame din cauza serviciului. :(
    Asa e, tre` sa ne mai descretim fruntile dupa sezonul asta. Pana la urma, asta e un hobby, trebuie tratat ca atare. Fair-play si calitate, frate, fair-play si calitate. :)

  24. @petre: Mersi mult! Si tu esti, cu siguranta, unul dintre baietii deschisi de pe site, cu care poti schimba informatii si cu care poti rade. :)

    Stii bancul ala cu un om care s-a asezat pe o banca? Nu dupa mult timp, banca s-a rupt. Cel mai destept a cedat. :D
    Daca e asa, am mari sanse sa fiu eu omul, nu banca. ;))

  25. Da Nicu , ai dreptate. Fericirea e mult mai mare atunci cand joci impotriva tuturor dar in asociatii nu sunt numai oameni ca tine , Petre, Lord,Andrei, Corbu si multi alti de pe site. Acolo majorittea sunt niste neciopliti!!
    In momentul in care ajungi sa le iei locul deja nu mai esti prieten cu nimeni. Asa e la noi .
    In plus, trebuie sa muncesc ca sa le pot oferii un adapost cum trebuie , hrana si medicamentatie dupa necesitati si asta , asa cum zice Mircea Badea , i-mi ocupa tot timpul.
    Sunt insa bucuros ca am pasiunea si atat.
    Pe viitor poate apelez si eu la aceasi metoda ca si Petre.
    Pare interesant.
    De aici invat absolut tot , privesc site-ul cu mare interes. Are tot ce-i trebuie.
    Intru zilnic si i-mi incarc bateriile citindu-va bancurile, glumele, povestile:) care ma fac sa rad cu lacrimi .
    Cu porumbeii ma descurc greu deocamdata ptr ca sunt mai tot timpul plecat si atunci cand ii duc la zbor i-mi iau ori medical ori fara plata . E greu dar asta e .
    Facem ce ne place!
    O zi buna va doresc!

  26. Nici nu trebuie sa fie toti colegii painea lui Dumniezo’, ca oricum nu ai timp sa interactionezi cu toti. In orice club sunt destui oameni cu care te poti intelege. Zborul la club nici nu suporta comparatie cu cel pe cont propriu sau cu columbodroamele (nu as mai baga pui la columbodrom nici sa fie gratis). Si nici nu iti trebuie asa mult timp cum pare. Poti prinde imbarcarile sau macar o parte din ele si te poti axa pe distante lungi care necesita mai putin timp de stat dupa fundul porumbeilor si oricum ofera satisfactii mai mari. Eu de exemplu nu mai fac de mult antrenamente personale, nici macar cu puii. Doar ce imi ofera clubul, si acolo pe sarite. O multime de timp scutit si o selectie mai buna, daca tot suntem la topicul despre reproductie.

  27. In viitor sigur ma voi inscrie intr-o asociatie dar in mom asta nu am nicio sansa
    La tn poate sa fie mai usor dar la mn nu ptr ca eu trebuie sa merg vreo 30 km pana la locul de imbarcare…..
    Am fost inscris vreo 2 ani dupa care am renuntat ptr ca nu mai aveam timp ptr atatea drumuri .

  28. Porumbei.ro,o intrebare: ai prefera sa nu ii mai tii,decat sa ii duci la columbodrom?

  29. Intotdeauna ii voi tine, pentru mine cursele sunt un bonus, cireasa de pe tort. Daca nu voi mai concura ii voi tine cu placere pe acasa.

  30. Uite, vezi…. Fiecare are cireasa lui. Cand ai muscat din gustul asteptarii,e atat de dolce de parca trecerea timpului nu ar fi atat de nostalgica. Astepti trecerea timpului cu atat de mare bucurie, de parca moartea nici nu ar exista. Deabia s-au terminat cursele, am facut in graba niste tardivi si i-am desperechiat pentru naparlire. Seara adorm facand perechile, dimineata ma trezesc cu doua ore mai devreme pt a-i sti in regula. Probabil, as fi facut la fel chiar daca nu as fi concurat… Concurenta pentru voi, ce este? Faptul ca i-ai batut pe toti, faptul ca atunci cand iti ajung acasa, nu te mai intereseaza ca i-ai batut pe toti, sau faptul ca ai reprodus mai bine decat ceilalti? Sau ca ceea ce ai facut tu, e ceea ce te face sa crezi si sa simti ca trecerea timpului e doar o mare asteptare? Ce ciudatenie mare suntem noi astia cu pasari in cap! Fericiti de trecerea timpului! Orice ar insemna pentru oricare dintre noi, e bine ca suntem fericiti.

  31. @Kristian: Sincer, ma simt flatat ca m-ai bagat in aceeasi grupa cu cei mai buni baieti de pe site. Nu am nimic cu nimeni de pe porumbei.ro, dar, cei mentionati de tine + Fisher Pescaru` ;)) si Radu d`Auvergne, consider ca sunt cei mai #inteligenti, #deschisi, #amuzanti si bine documentati oameni de pe acest site. Si cred ca mai sunt multi, dar, stau mai in umbra. :D

  32. Am pus # inainte de unele cuvinte ca sa par ca am si eu cont de instagram, dar, nu am. :))

    @petre: Daca ma intrebi pe mine, concurenta este ceea ce ma motiveaza sa particip, sa devin mai bun, sa avansez. Iar apoi, daca ajung sa fiu mai bun decat majoritatea dintre ei, sa raman modest, desi, in mintea mea ma simt foarte bine ca i-am invins. :) Asta nu inseamna ca nu ii felicit sincer pe cei care, uneori, ma bat de ma capiaza. :))
    Imi place sa cred ca ma inteleg bine cu toata lumea, si ca e reciproc! :)







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *