Toti crescatorii care vor sa obtina rezultate la concursurile cu puii, trebuie sa foloseasca doua metode: reproducerea de iarna si tinutul puilor la intuneric.

Reproducerea de iarna

Pasarile vor fi imperecheate in asa fel incat la inceputul lunii ianuarie puii sa poata fi inelati. Calendaristic, imperecherea se va face la sfarsitul lui noiembrie sau inceputul lui decembrie. Pentru a putea reproduce in aceasta perioada, este nevoie ca , compartimentul respectiv sa–l putem incalzi daca conditiile exterioare o impun.

Trebuie sa va asigurati ca porumbeii care vor fi destinati reproducerii de iarna, sunt destul de odihniti dupa sezonul care s-a incheiat si deasemenea au naparlit perfect. Pentru aceasta, respectivii porumbei trebuie opriti mai repede de la reproductie, asigurandu-li-se timpul si conditiile necesare pentru naparlire si odihna.

Cu toti stim ca primavara este anotimpul cand natura renaste, fertilitatea creste, deci au loc imperecerile. Toate acestea au legatura cu lumina, care stimuleaza hipofiza – glanda cu rol important in reglarea hormonala. Iata de ce in reproducerea de iarna trebuie sa crestem, prin iluminare artificiala, durata “zilei”, cu aproximativ 14 zile inainte de a-i imperechea.

Intunericul

Scopul tinerii puilor la intuneric, este acela ca, prin aceasta metoda porumbeii vor naparli doar penele de pe corp, nu si cele din aripa. Astfel, in perioada concursurilor ei vor avea penajul complet. Cei care nu sunt supusi acestui “tratament” vor incepe sa naparleasca natural si vor avea un handicap fata de ceilalti, in perioada concursurilor.

Puii scosi pana la sfarsitul lunii ianuarie, nu trebuie tinuti la intuneric in momentul cand sunt intarcati. Cei scosi dupa aceasta perioada trebuie insa tinuti la intuneric cand sunt intarcati; Durata cat sunt tinuti la intuneric variaza intre 60-70 de zile, putand ajunge in unele cazuri pana la 90 de zile, in functie de programul concursurilor. Astfel, se va face intuneric in compartimentul puilor incepand cu prima decada a lunii martie.

Durata intunericului va fi de 14-16 ore. Perioada zilei cand se va face intuneric, nu conteaza, aceasta este in functie de programul fiecaruia.

Sunt unii crescatori specializati in concursurile cu puii. Hmm… trebuie insa sa fiti atenti atunci cand analizati rezultatele: una este sa obtii rezultate bune la pui atunci cand toti concurentii ii au tinuti la intuneric si cu totul altceva cand cei din capul clasamentului sunt singurii care ii tin la intuneric.

Vlad