Respiratia la porumbei

respiratie porumbel plamaniPe langa plamani(rosu) porumbelul mai are si un sistem de saci de aer(albastru). La inspiratie aerul intra in plamani(schimb de oxigen) si in sacii de aer. La expiratie aerul din saci intra din nou in plamani (schimb de oxigen si la expiratie). Acest dublu schimb de oxigen deosebeste porumbelul de mamifere si explica rezistenta la zboruri lungi.

Sistemul functioneaza numai in zbor( la efort). La porumbeii inchisi in voliera repiratia este deficitara cu efecte negative asupra vitalitatii si implicit asupra puilor.

Concluzie: si cei de la matca trebuie sa zboare(in jurul casei)

Felix
sursa foto

Atasez la topic si imaginile trimise de Marius (com. 3)

Linia dintre copertine trebuie sa fie dreapta si groasa cat firul de par pt 10 pct.
Pt 9 pct trebuie sa fie dreapta si groasa 2Xgrosimea firului de par.
Pt 8 pct:dreapta-3Xgrosimea firului de par, s.a.
Este recomadata imperecherea porumbelului cu gatului de 10 pct cu cel de 8pct in cel mai rau caz!!!! IN luna NOIEMBRIE se vede cel mai bine MOTORUL porumbelului!!!

32 comentarii la “Respiratia la porumbei”

  1. Multi crescatori au renuntat la matca inchisa. Acesta poate fi un motiv. Unii spuneau ca isi cresc mai bine puii daca sunt liberi, si sunt mai sanatosi. E si logic, numai noua de teama euroilor dati ni se pare normal ca o pasare nascuta sa zboare zilnic poate sta o viata in 2 metri patrati fara a avea probleme.

    Acum vad cum sunt pozitionati sacii aia de aer spre gat in sus si imi dau seama ce se intampla cand uneori la vaccinare se inteapa acei saci de umbla porumbelul cu gatul umflat ca un cimpoi cateva saptamani. La rasa de gusati sacii aia au fost mariti prin selectie probabil.

    Cand canta masculul umfla sacul central de deasupra plamanilor? Daca te uiti cu atentie, inainte sa inceapa sa cante uneori masculul trage aer in el de cateva ori, ca si cum umfla sacii. :)

  2. Sistemul respirator este foarte important!!!Deoarece porumbelul nu poate sa zboare la capacitate maxima daca nu isi oxigeneaza muschii corect.Ganditi-va ca porumbelul respira la fiecare bataie a aripei si cel mai mic defect al sisemului respirator il face sa oboseasca astfel el se pune sa se odihneasca pe fire,case… si pierde cursa.Marii campioni se uita prima data in gatul porumbelului pentru a vedea cat de bun este sistemul respirator al porumbelului(copertina din gatul porumbelului-MOTORUL).Aceasta copertina trebuie sa fie perfecta! Ea se deterioreaza din cauza stresului,zborurilor excesive,nerecuperarii in plus este ereditara.In concluzie trebuie sa pastram la matca numai porumbeii cu un “MOTOR” perfect.Rog pe domnul ‘porumbei.ro’ sa puna si pozele de la mine pe site ca oamenii sa inteleaga despre ce este vorba cu sistemul asta respirator,le gasesti aici:http://denysamdm.sunphoto.ro/Racing_pigeos_Secret__The_motor_Secretele_porumbeilor_voiajori__Teoria_Gatului.Bafta tuturor,acesta este inca un secret din lumea voiajorilor

  3. Multumesc Marius pentru completare, am adaugat pozele. Mi-a placut si mie subtilitatea asta cu “linia din gat” si se pare ca expertii o considera un indiciu destul de consistent pentru motorul perfect. Probabil iti trebuie si mult exercitiu, din cate inteleg eu linia perfecta este cat mai dreapta si cat mai subtire, la polul opus fiind linie curbata si mai groasa. Inteleg ca cel mai bun gat este in ultima poza.

    Acum sper sa nu va apucati sa craciti gatul la bietii porumbei toata ziua. :)) Mi se pare un stres mare pentru pasare sa o tragi de cioc. Nici noua nu ne place la dentist…

  4. Linia dintre copertine trebuie sa fie dreapta si groasa cat firul de par pt 10 pct.Pt 9 pct trebuie sa fie dreapta si groasa 2Xgrosimea firului de par. Pt 8 pct:dreapta-3Xgrosimea firului de par, s.a.Este recomadata imperecherea porumbelului cu gatului de 10 pct cu cel de 8pct in cel mai rau caz!!!! IN luna NOIEMBRIE se vede cel mai bine MOTORUL porumbelului!!!.MOTOARE DE 10 PCT:bscap0003,bscap0011

  5. cei de la matca trebuie sa zboare…sint sigur ca la porumbeii liberi starea de sanatate este mult m.buna si imunitatea la fel…chiar daca soimul face uneori selectie…mare pacat al celor ce tin toata viata porumbeii inchisi…

  6. cum sa fie in firma un porumbel ce nu zboara…nu primeste soare…nu merge singur sa i-a ce doreste…sint sigur ca majoritatea din noi inca nu le stim sigur pe toate…am vazut singur cum merg la iaz linga apa ciugulind lut de care stiu numai ei ca este bun…m.ales cind au pui…si multe altele ,care pe parcurs daca am avea timp le-am observa…lasa-ti porumbeii liberi chiar daca sint pierderi…cei mai int

  7. cei mai inteligenti fac fata si rezista pina-n primavara…

  8. PAI DACA PRIMESTI UN BATRAN DE LA UN COLEG CUM SAL LASI LIBER
    SE DUCE INAPOI DACA AI CUNPERI DE LA EXPOZITIE DAI EURO PA EL CUM SAL LASI LIBER
    EU AM O VOLIERA MARE 5 PA 5 METRI INALTA DE 4METRI SII LAS SA ZBOARE ACOLO IN VOLIERA COBOARA IN GRADINA
    MAI MULT DE ATAT OMENESTE NAI CE SA FACI
    DACA AI LA MATCA NUMAI PORUMBEI DEAI TAI DA POTI SAI TII LA PROGRAM SA LE DAI DRUMU O DATA DE 2 ORI PA ZI DACA AI TII LIBERI MEREU VA GARANTEZ EU CA RAMANETI FARA O PARTE DIN EI DISPAR UNU CATE UNU PASAREA BATRANA FACE CANPU SI
    MAI DISPARE CATE UNU .

  9. Foarte importanta este si culoarea copertinei care trebuie sa fie roz.In legatura cu uliul porumbar din cate stiu eu este al 2-lea selectioner dupa cos.El alegand numai porumbeii bolnavi sau cu diferite probleme,care nu pot zbura la capacitate maxima.Un porumbel campion cu fortele recuperate nu o sa fie prins de uliu,nici macar in cele mai frumoase vise ale lui!
    Doresc si eu de la cineva cu suflet bun, porumbei cu sange bun.Sunt incepator si iubesc la nebunie porumbeii, zilnic ma uit pe net sa aflu cate o informatie noua despre ei(am 25 de ani). ID:marius_dna

  10. interesant.uite cum mai invatam cate ceva,cel putin eu nu mai auzisem despre cum trebuie sa arate aceste copertine. maine voi face si eu o cercetare prin crescatorie. ;-p bafta multa

  11. Acest site este enciclopedia noastra adica a tuturor nici Andrei nu cred ca s-a gandit ca se va ajunge aici :)) in fiecare zii aflam ceva nou si mai important este ca putem si verifica toate problemele.

  12. Foarte interesant articolul, cu o singura nelamurire.”La porumbeii inchisi in voliera repiratia este deficitara cu efecte negative asupra vitalitatii si implicit asupra puilor.”Daca va referiti la puii reproducatorilor captivi, vitalitatea, din cate stiu eu, nu influenteaza puterea de transmitere a caracterelor ereditare.Captivitatea poate influenta starea de sanatate a parintilor si,implicit, a puilor dar nu influenteaza calitatile lor.
    Bineinteles ca ideal ar fi ca toti porumbeii sa zboare liberi, zilnic privesc cu tristete reproducatorii de la matca, in timp ce zburatorii fac tumbe prin aer dar nu in toate cazurile este posibil.Unele pasari sunt prea valoroase(intrinsec,prin calitatile de reproducator, nu neaparat dpdv material) pentru a-ti asuma riscul disparitiei lor.In plus, nu cred ca exista vreun campion in sportul columbofil care sa nu detina compartiment de matca(cu reproducatori captivi).
    Este una dintre diferentele intre cresterea porumbeilor pentru sport(adica pentru “gloria” noastra,a oamenilor) si cresterea lor pentru placere,inclusiv pentru placerea de a-i vedea liberi,in zbor(pentru porumbei in sine,in acest caz).
    Scuze pentru “abateri”!

  13. o fi sau nu un porumbel bun cel cu asemenea caracteristici,care il catalogheaza pe porumbel cu “motor bun ” dar asa cum un Lamborghini are motor bun,fara un pilot super bun poate pierde o cursa.La fel si porumbelul,daca in cap nu are nimic,poate zbura cu “motorul” lui mii de km degeaba daca nici macar nu ajunge acasa.Sunt multe chesti “tehnice”, sa le spun asa,dar parerea mea este ca tot “softul” este mai important,nu de putine ori am vazut porumbei de exceptie cu stern rupt,lipsa pene in aripa,picior rupt,etc. dar aceste defectiuni “tehnice” nu i-au impiedicat sa faca performanta,in schimb o gramada de porumbei “perfecti” dar fara “soft” bun ajung la sectiunea pripasiti sau in piata la 5-10 lei.

  14. De acord Vlaicu, dar la finalul cursei pe ultimii 1-200 Km, in plutonul fruntas unde sunt numai porumbei cu “soft” de 5 stele :), motorul face diferenta.

  15. Interesant articol. La pasasri pulmonul functioneaza oarecum altfel de cat la mamifere.
    Pe langa functiile mentionate saci de aer, care patrund si in interiorul oaselor, mai au menirea de a diminua greutatea porumbelului (a pasarilor in general).

  16. interesant topicul propus dar cum spuneti dvs cu matca asta daca am bagat o gramajoara de banuti in porumbei cum pot eu sa le dau drumul afara nu se duc?MULTUMESC

  17. daca intereseaza pe cineva eu {am avut matca pana anul trecut cand am decis sa scot pui doar din porumbeii invatati la mine , deoaree imi era mila de ei sa ii tin la puscarie}am observat ca porumbeii de la matca guruie si cheama la cuib mai incet decat zburatorii ,care spre deosebre fac un zgomot de aproape te scoala din somn,bafta la dezlegat mistere

  18. Ideea cu matca care zboara afara se refera mai mult la cei care isi zboara pasarile an de an,si trec la matca porumbei care au incheiat cariera de zburator la ei in “batatura”,deci pasari invatate,columbofili care isi cresc si inmultesc mai departe porumbeii proprii,si nu se refera la cei care fac des achizitii.Este normal, nu poti cumpara mereu porumbei si sa ai pretentia sa iti zboare matca afara.

    pt.porumbei.ro

    stolarii cad la prima etapa mai grea,sunt cei mai “periculosi” porumbei deoarece infiripa sperante desarte in sufletul crescatorului.Deci mare atentie cand va alegeti favoritii !!!

  19. @vlaicu: nu ma refeream la stolari, ci la porumbeii din frunte, indiferent daca au ramas intr-un stol mai mic care merge spre acelasi oras sau au pornit singuri in alta directie – adica acei porumbei care dupa cateva ore si sute de km de la lansare sunt cel mai aproape de casa, atunci incepe sa conteze cu adevarat si fizicul.

    Practic porumbeii din primele pagini din carte au si fizicul si “intelectul” cam de 5 stele, mai ales la fond/maraton unde se exclud stolarii.

  20. daca vorbim despre selectia campionilor atunci da ! conteaza fiecare “accesoriu” pe care unii il au in + sau in -….

  21. Interesanta discutie.

    Din cate am studiat si eu, reproduc aici de ce trebuie ca acea linie sa fie cat mai subtire si dreapta:

    -acea linie este demarcatia dintre amigdalele palatine ale porumbeilor,
    care fac parte din sistemul imunitar

    -cu cat aceasta linie este mai subtire si mai dreapta, porumbelul are o stare de sanatate mai buna

    -o linie groasa sau curbata sau disparitia “perdelei”(estomparea “dintisorilor de ferestrau”) indica o inflamatie curenta sau din trecut a amigdalelor, implicit o boala

    Din putina experienta proprie:

    -orice porumbel cu o stare de boala ceva mai avansata va avea amigdalele inflamate cumva, de ex. cu mici puncte galbene in cazul specific al tricomonozei

    -un porumbel care are amigdalele “perfecte” are de obicei si o sanatate de fier, dar asta nu demonstreaza nimic mai mult in privinta valorii lui sportive sau ca reproducator, cel putin nu pentru mine, deocamdata….

  22. “-un porumbel care are amigdalele “perfecte” are de obicei si o sanatate de fier, dar asta nu demonstreaza nimic mai mult in privinta valorii lui sportive sau ca reproducator, cel putin nu pentru mine, deocamdata…”
    -In privinta valorii sportive: sa alerge cineva cu nasul putin infundat sa vedeti cat de repede oboseste dar porumbelul ca respira la fiecare bataie a aripei.
    -In privinta valorii ca reproducator:amigdale “imperfecte”=>boala,stres…=>sistem imunitar slab=>valoare 0 ca reproducator.
    Un porumbel stresat nu face decat sa se agite in cusca si sa se bata cu ceilalti porumbei astfel isi consuma energia inainte de eliberare…. si asa zboara si clasarea.
    Inca un mic secret pe carel stiu de la tatal meu porumbelul care pleaca primul de la mancare este cel mai bun porumbel din porumbarie.Cred ca unul din motive este acela ca corpul lui asimileaza foarte bine trebuindui putina mancare sa se sature(corp sanatos).

  23. pe-ru unii este un drum f.lung…sa-nteleaga macar un pic in pasari… CINE POATE STI DINAINTE CE FEL DE PORUMBEL ESTE ACELA…?

  24. NUMAI LANSINDU-I PUTEM CUNOASTE ADEVARATA LOR VALOARE…CIT DE-RE SANATATEA LOR LA FEL…NU PUTEM PREVEDIA TOT…

  25. ORICUM FACIND OBSERVATII PE PARCURS DIN EXPERIENTA SI NUMAI MUNCIND VOM OBTINE IN CE TINE a cunoaste…dar cred ca o viata este prea putin…pe-ru a putea fi sigur inca din ou sa stii ce vei avea…! succes tuturor…

  26. @marius, nu-mi place deloc cum prezinti tu aceste informatii ca pe niste “secrete”. Poti induce in eroare multi cititori mai creduli acestui site.

    Imi permit sa citez aici din Ad Schaerlaeckens: “…ei cred ca succesele sunt ascunse intr-o sticluta magica, ei cred in secrete care NU EXISTA si cateodata ii suspecteaza pe campioni ca ar avea secrete pe care ei nu vor sa le arate sau sa le spuna…”

    Am observat ca ai interpretat gresit si ce am zis eu mai sus.
    Precizez, inca o data: un porumbel sanatos, “cu amigdale perfecte”, e un porumbel sanatos, dar care poate fi prost din cale afara, deci sa fie o non valoare !
    Un porumbel valoros se poate imbolnavi cateodata si chiar daca la un moment data linia aia de demarcatie dintre amigdalele lui nu va mai fi perfecta, acel porumbel ramane tot valoros, se poate vindeca si va concura cu succes in continuare.

    Marius, spui ca esti incepator si ca inveti ceva nou ori de cate ori poti, te felicit pentru asta. Totusi, nu cred ca e bine sa fi prea categoric si cand emiti o axioma de genul: amigdale imperfecte => reproducator 0. Stiu porumbel valoros reprodus din doua exemplare foarte cosangvine si EXTREM de bolnavicioase.

    Ceea ce spun crescatori valorosi ca Frank Tasker, Geoff Kirkland, Schaerlaeckens trebuie luat in seama. Dar sunt si altii la fel de valorosi care nu impartasesc tot timpul punctele lor de vedere. Si atunci unde e adevarul ? Cred ca fiecare hotaraste pentru el.

  27. Stiti cum e romanu?este ca Toma necredinciosul!Cumparati ‘The Secret of the Champions’ si va garantez ca o sa va convingeti de aceasta teorie.Belgieni sunt la un alt nivel deoarece ei nu invata din greselile proprii ei invata din greselile altora si au incredere in ce zic marii campioni,sunt niste columbofili altruisti nu ca romanu cum afla ceva nu ii zice si vecinului ca sa moara si capra vecinului lui.Faceti un topic(Despre porumbelul voiajor) la care orice columbofil sa adauge cate ceva din cunostintele lui despre voiajori, sa nu mai stea omu sa caute pe 10 site-uri sa afle amanunte despre columbofilie.De ce sa le afli pe toate cand ai 50 de ani cand poti sa le afli de pe http://www.porumbei.ro .Pt domnul cristov cred ca mai bine este sa previi decat sa tratezi:dintr-un ou mic cu o coaja urata sunt sanse slabe sa iasa un porumbel 100% sanatos.Cati porumbei campioni au un corp “urat”?Columbofilu selecteaza corpul iar Cosul selecteaza mintea!De ce sa aruncam cu carne pe cer??????

  28. Citind acest topic si in special ultima parte…cum ca in luna NOEMBRIE se vede cel mai bine MOTORUL la porumbei,mi-am adus aminte de vizitele facute la mine ,de catre un bun amic a-l meu….care anul acesta a reusit performanta de a se situa la mai multe categorii in top 3 NAT FCPR -acolo unde participa toate judetele din tara,ceea ce inseamna CANPIONAT NATIONAL ,si chiar obtinand titlul de CANPION NATIONAL la una dintre cele mai grele categorii dupa parerea mea.Acest amic i-mi spunea ca….PORUMBEII tai ….au CAROSERIE dar nau MOTOR….si zambeam amandoi…..vreau sa va spun ca cu acesti PORUBEI fara MOTOR ,dar cu ajutorul lui DUMNEZEU…anul acesta am reusit sa ma clasez la 3 categorii in top 10 NATIONAL culminand cu loc 3 NATIONAL la MARATON PALMARES PORUMBEL….in concluzie a-s vrea sa va spun ca….MOTORUL il cautam la masini….la PORUMBEI cautam FAMILIA,FRATI,SURORI,VERISORI,NEPOTI care au facut PERFORMANTA,si cel mai IMPORTANT cu CINE AU FACUT PERFORMANTA. Eu personal prefer sa obtin LOCUL 5 din 800 por. angajati de un nr.de 300 crescatori decat un loc 1din 5000 por. angajati de un nr.de 200 crescatori….si inca ceva foarte IMPORTANT …ACEI CRESCATORI CU CARE JOCI FUGE…DUPA SAU DE CONCURENTA…..SI CE VALOARE AU ACEI CRESCATORI CU CARE JOCI. CAUTATI FAMILII DE PORUMBEI CU REZULTATE NU MOTOARE SI TEORII. PRACTICATI ACEST SPORT ATAT DE FRUMOS ….CU ZANBETUL PE FATA.

  29. Draga Marius ai citit foarte mult dar experienta e cam putina,ai rabdare cativa ani buni si vei vedea ca nu este chiar asa.Succes







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *