porumbei triganiniEste o antica rasa de porumbei, a cărei origine se presupune că datează din secolul al XV-lea, crescuta timp de secole în oraşul Modena (Emilia Romagna)ITALIA. Aici, până la începutul anului 1900, a fost folosit ca un mesager pe distanţe mici şi mijlocii, dar, mai presus de toate, o caracteristică a fost folosit pentru jocuri de zbor.

Nu este posibil pentru a determina exact ceea ce au fost părinţii lui, dar, după toate probabilităţi, putem spune că Triganinul a fost selectat prin încrucişări între porumbei Europeni şi porumbeii nativ din Asia Mică, tipul de porumbei găină actuale, acest lucru ar explica, de asemenea, caracteristica formă de Triganin că, prin urmare, este numit de asemenea “Barcuta”.

Numele “Triganin” provine de la acesta rapiditate a porumbelului şi harul din formele sale, care le face să semene a broască ţestoasă porumbel al cărui nume este greaca, de fapt, Trigon.

IMPRESIA GENERALA

Triganino este o paleta de culori, elegant în formă de temperament şi plin de viaţă, el are dimensiuni mici, este rotund scurt, picioarele subţiri si inalt,bine echilibrat între cap şi coadă,se mişcă rapid şi este agil,rapiditade la zbor si schimbare a directiei. Lungimea totală, de la sfârşitul pieptului la coada, este de 23cm despre Magpies (Frank poate fi un pic mai scurt). Înălţimea sa este întotdeauna mai mică decât lungimea şi este perfect proportionat cu corpul.

CARACTERISTICILE RASEI

Capul: proporţional cu gât, netede, uşor convexe, cu fruntea moderat proeminent şi gâtul complet.

Ochi: culori mai luminoase, strălucirea unui iris cu portocaliu-roşu, mai mult sau mai puţin viu, în funcţie de culoarea penajului.

Ciocul: puterea medie, întotdeauna mai scurt decât capul, măsurată în partea de sus, de la bază spre vârfu,are o lungime cuprinsă între 16 şi 18 mm. Vârful maxilarului superior este uşor curbate în jos. Acesta poate fi alb, roz, corn gri, negru, in functie de culoarea penajului.Acesta trebuie să fie întotdeauna alb şi roz.

Gâtul: plin, efectuat pe verticală, la capatul din spate este puternic convex în treimea superioară, este concav în treimea din mijloc şi să se scufunda în partea din spate pe partea de jos, înainte de fuziunea cu plenitudine în piept.
Pieptul: plin, bine rotunjit,forma de fus,putin alungit,fără întrerupere din abdomen.
Spatele:înclinat în jos, larg, scurt şi conic

Aripile: destul de scurt: aripa închisa trebuie să măsoare 21cm. de la curba umarului pana la varful penelor de zbor.Cele două aripi, de la un capăt,la celalalt,trebuie sa masoare cca.60cm.Scuturile(umerii)sunt lati si mari, aripile sunt aduse aproape de corp şi care acoperă partea din spate.

Coada: scurta, uneori, un pic mare, dar compact, efectuat uşor înclinat în sus, profilul inferior care continuă, de la abdomen la coada, scapă tot timpul spre inaltime. Lungimea acestuia este de aproximativ 9cm.

Picioare: destul de înalta poziţie, picioarele nu ar trebui să fie luate prea drept, dar sunt usor indoite la articularea de calcaneu, din această bază a piciorului piciorului sunt de aproximativ 3 cm în lungime.
Coapsele sunt vizibile, picioare perfect goi, au roşu strălucitor,degetul mijlociu masurand 3cm,iar cel posterior 1,5cm

Mai multe detalii se gasesc pe site-ul :
http://s8line.sunphoto.ro/DESPRE_TRIGANINI

Gabriel Petrescu