Zaganul


Zaganul sau Vulturul Barbos (Gypaetus barbatus)

Probabil cea mai maiestuoasa specie de vultur, zaganul a stapanit timp de mii de ani inaltimile si stancariile Carpatilor, insa in cele din urma rautatea si lacomia oamenilor l-au doborat definitiv. Astazi, silueta sa maiestuoasa nu mai brazdeaza cerul tarii noastre.

Zaganii mai traiesc in Muntii Pirinei, Alpi, Caucaz, Pamir, Altai, Insula Creta, Tibet, Himalaya si in cateva locuri din Africa. Este o pasare imensa, ale carei aripi acopera o anvergura de 280 cm, si are greutate cuprinsa intre 5-9 kilograme. Este singura specie de pasare care se hraneste cu oase si maduva, oase carora le da drumul de la inaltime sa se sparga in bucati la contactul dur cu stancile.

Romanii l-au cunoscut sub denumirile neaose de zagan, rarau si ceahlau. Conform unor lingvisti de prestigiu, acestea sunt singurele denumiri de pasari ramase nealterate din stravechea limba a dacilor. Muntii Ceahlau si Rarau si-a luat numele de la ceahlaii si raraii inaripati care isi cresteau puii intre stancile lor.

Muntii Carpati reprezentau limita arealului nordic al acestei specii in Europa, acest aspect accentuand oarecum vulnerabilitatea zaganilor, fiind cunoscut ca atunci cand o specie este in regres, populatiile de limita dispar primele. Un alt argument cu privire la disparita lor din muntii nostri este legat de disparitia hoiturilor proaspete cu care se hraneau, precum si campaniile de impuscare si distrugere a zaganilor din anii 1930, respectiv 1934, cand zaganii au fost invinovatiti ca ar duce la disparitia caprelor negre din Carpati.

Zaganii cuibareau din Muntii Rodnei pana in Bucegi, Ciucas, Capatanii, Fagaras, Parang si Retezat. Traiau exclusiv in zona stancariilor alpine, necoborand nici iarna sub zona padurilor de conifere.

Ultimul zagan a fost impuscat in anul 1938 la Pasul Turnu Rosu, langa versantul de vest al Muntilor Cozia.

Nu stiu pe voi, dar pe mine m-au atins aceste randuri.

Alt exemplu: dropia – exterminată cu bâte şi pietre – înaripată ZBURATOARE de mărimea unui curcan, cu penaj frumos, trăind în zonele de câmpie ale României, mai ales în Bărăgan. Toamna, când dădea primul îngheţ, aripile acestor păsări atârnau din cauza gheţii, aşa că nu mai puteau zbura (dropia este o pasare care nu are glanda uropigiana, cu alte cuvinte, nu beneficiaza de glanda secretoare de grasime cu care majoritatea pasarilor isi imbiba penajul pentru a-l face imun la umezeala si ploaie). Atunci ieşeau ţăranii la atac, cu pietre şi bâte, să le omoare. Victimele erau apoi băgate la cuptor şi mâncate, pentru că aveau carnea foarte gustoasă. Ultimele dropii au fost ucise în judeţul Teleorman, în anii ’70. E o specie practic dispărută la noi. Cu toate astea, în ultimii ani au fost semnalate asemenea păsări în câmpia vestică a României. Dar sunt exemplare venite din Ungaria………. pana le-om hali si p’astea.

Bibliografie
http://www.descopera.ro/natura/3994360-top-10-cele-mai-importante-animale-disparute-din-romania/p2
http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/documentar/lupii-si-vulturii-din-romania-executati-ca-dusmani-ai-poporului-184401.html

Zilele astea am petrecut mult timp pe afara si in mod normal o buna bucata de vreme cu ochii pe cer cautand ceva “actiune” avand in vedere ca in alti ani ulii faceau show inca din August. N-am vazut nici macar un uliu, numai stoluri de porumbei care zburau lenes si bolnavicios, anormal pentru vremea asta a anului intr-o locatie montana. Gugustiuci cat cuprinde, colcaie peste tot. Asa cum noi n-am avut ocazia sa ne bucuram de Zaganul pierdut undeva in istorie, probabil ca nepotii nostri vor citi despre uliu pe net sau il vor vedea pe Discovery prin alte tari care au inteles cum functioneaza natura.

Am vazut in schimb soim, care se instaleaza in lipsa uliului porumbar si care face victime exact in randul celor mai buni porumbei (cei care zboara mult, pe sus) in timp ce pe case zac toate ragaliile bolnave sau handicapate, nemaifiind deranjate de uliu. Am colegi care tin porumbeii intre vai impadurite dar nu folosesc capcane desi ulii le iau zeci de pui si chiar maturi. Toata stima pentru acesti colegi. Restul, sper ca prin acest articol, dupa ce “imi umplu frigiderul de carne”, macar sa se gandeasca de 2 ori inainte de a actiona.

Categories Diverse

78 comentarii la “Zaganul”

  1. Zaganul…o pasare foarte “interesanta”….datorita nepasarii unora vor disparea multe alte specii de pasari si animale.
    Referitor la ulii, sunt destui in zona unde locuiesc. Dar nu prea ataca porumbeii.O data pe zi daca vad cum un uliu urmareste vreun porumbel..si nu-l prinde..

  2. frumoase animale…dar pacat ca sunt putini romani care inteleg sensul unor animale in natura;)sunt prea putini romani care chiar daca le ia uliu un porumbel nu ar vrea sa omoare uliu ala;)…multi prea putini….dar poate pe viitor oamenii de astazi vor intelege adevaratul sens al naturii si o sa invete sa pretuiasca fiecare animal cat de mic ar fi el;)…toti isi au rolul lor in natura;)..dar pentru ca noi suntem mai evoluati decat ele(animalele)asta nu inseamna ca trebuie sa le exterminam;)….

  3. cred ca aceste pasari de vanatoare sunt foarte utile in primul rand pentru echilibru din natura, insa in ziua de azi noi, oamenii, am stricat acest echilibru prin tot ceea ce facem.
    cat despre disparitia porumbeilor in urma atacurilor soimilor, uliilor sau mai stiu eu ce pasare rapitoare, de obicei sunt capturati cei mai putin pregatiti.
    am si eu prieteni pozitionati ffff prost din acest punct de vedere, si cei mai buni porumbei nu scapa, aici e ghinion. insa prezenta rapitoarelor e un antrenemant bun:D. eu unul sunt putin privilegiat sunt intr-o zona in care nu duc lipsa, adica atacuri zilnice atat timp cat porumbei sunt afara. deci pericol destul de mare, insa porumbeii zboara si apoi inapoi in voliera;) … cu toate astea de 2 luni nu a mai disparut niciun porumbel si sper sa ramana asa pana la primavara si selectia sa o faca in final cosul.
    numai bine

  4. -fiecare animal , pasare , insecta sau alte vietuitoare isi au rolul bine stabilit in natura
    -ce sar intampla daca am “elimina”toti ulii, soimii sau alte pasari rapitoare? va spun eu … ici colo ai vedea cate un animal cate o pasare moarta
    – am o intrebare pentru “columbofilii” carora nu le plac aceste rapitoare…
    de ce ar trebui ele eliminate?
    -porumbeii sunt prinsi de uli uneori din vina nostra , neglijarea hranirii acestora duce la lipsa de putere a porumbeleului si atunci acesta este prins usor de rapitoare
    – tinerea in captivitate prea mult timp , intretinere inadecvata si multe alte chestii practicate de unii care se autonumesc “columbofili”
    -uliul ataca intodeauna porumbelul care i se pare”suspect”, care prezinta semne de imbolnavire
    -cam asta este parerea mea, multumesc celor care imi sustin parerea

  5. Vulturul cu barba (Gypoetus barbatus) a fost observat ultima data in Romania, in Pasul Turnu Rosu din Muntii Cozia, la sfarsitul anilor ’30 si a fost declarata o specie disparuta de pe teritoriul tarii noastre. La 70 de ani dupa ce a fost data disparuta, o pereche de vulturi cu barba a fost din nou identificata in zona Pesterii Topolnita din Geoparcul “Platoul Mehedinti”. Zaganul (denumirea populara a vulturului cu barba) poate fi gasit in muntii Alpi, Caucaz Pirinei, Tibet sau Himalaya. Gypoetus barbatus a fost declarata specie amenintata cu disparitia pe teritoriul Uniunii Europene si mai multe tari au demarat proiecte pentru ocrotirea si perpetuarea acestei pasari.

    Vulturul cu barba cuibarea pe teritoriul Romaniei in Muntii Rodnei, Ciucas, Fagaras, Parang si Retezat. Una dintre principalele cauze ale disparitiei acestei specii de pasari de pe teritoriul tarii noastre este legata de faptul ca animalele erau considerate vinovate pentru disparitia caprelor negre din Muntii Carpati. Incepand cu anul 1930 zaganii au fost vanati pana la ultimul, in 1938.

    Zaganul este considerata cea mai impunatoare specie de vultur avand o anvergura a aripilor de aproape trei metri si este singura specie de pasari din lume care se hraneste in proportie de 90% cu oase si schelete de animale. Vulturul cu barba poate trai pana la 50 de ani iar numele ii vine de la cateva pene negre care ii cresc aproape de cioc, semanand cu o barba.

    “Reaparitia zaganului in zona carstica a judetului Mehedinti va atrage mai multi turisti si, mai ales, ornitologi care vor studia aceste pasari si vor gasi solutii pentru inmultirea lor”, a declarat Nicolae Popa, directorul Asociatiei judetene de Vanatoare si Pescuit Sportiv Mehedinti. Reaparitia acestei specii de vultur vine intr-un context favorabil avand in vedere ca Parlamentul European a votat de curind schimbarea legii care interzicea fermierilorlor sa lase animalele domestice moarte pe camp, drept hrana pentru necrofagi.

  6. Eu am observat ca in general cei fara studii superioare se ocupa cu braconajul……… fie el de porumbei obositi de la zbor, fie braconaj de ulii.

  7. nu voi stabili acum, cand, cum si mai ales de ce(?!) unii si nu putini isi aroga dreptul la inconstienta, prostie, rautate, nesimtire etc. si nici nu-mi fac iluzii ca “omul” poate fi oprit altfel decat prin lege sa fie o scursura, un balast, o plaga, dar pot (si o fac) sa-i admir pe aceia care “aleg” sa fie “altfel” si sa-i multumesc frumos lui Andrei pt. minunatul articol !!!
    numai bine, …tuturor

  8. http://ro.greenmedia.md/zaganul-reapare-dupa-75-de-ani-259.html
    – sa fie oare adevarat ?
    Iar referitor la ulii …
    In urma cu doua zile ma aflam pe DN Ploiesti-Bucuresti, deplasandu-ma in interes de serviciu catre capitala. Era putin trecut de ora 7:00 dimineata, iar eu inca incercam sa-mi revin dupa o noapte cu prea putine ore dormite.
    In cele ce urmeaza veti intelege ca am avut parte de o trezire la realitate brusca, la care nu ma asteptam, care s-a petrecut fulgerator, dar din care am surprins esentialul.
    Ajungand aproape de iesirea din localitatea Romanesti, imi indrept privirea catre partea stanga a drumului spre locuinta unui bun prieten (necolumbofil). Fiind o ora atat de matinala, in curtea acestuia nu era nicio miscare, moment in care atentia imi este distrasa de catre un mic stol de porumbei (8-10 buc), care faceau rotocoale la vreo patru case distanta de cea a amicului meu. Am redus viteza de deplasare, incercand sa observ cat mai mult din zborul nu foarte ordonat al cestora (pe la coamele caselor, cu distante mari intre indivizi). In fractiune de secunda stolul se grupeaza aproape compact, incercand sa efectueze binecunoscutele manevre de evitare (stiam ce urma sa se intample, insa nu-mi venea sa cred avand in vedere zona de campie destul de populata in care ma aflam). Apoi de nicaieri apare silueta care ingheata sangele in vine deopotriva columbofililor dar mai ales porumbeilor, o minunata femela de uliu porumbar luase urma stolului si a durat doar o alta fractiune de secunda pana ce a agatat un codas al stolului, care incercase sa se rupa de acesta.
    Surprins fiind de ceea ce se intampla la doar cativa metrii distanta, nu stiam unde sa privesc mai intai, la drumul pe care circulam incercand sa mentin directia, sau la uimitoarea scena care se petrecea deasupra mea.
    Dupa ce a prins nefericitul porumbel, lasand in urma un nor plutitor de fulgi, uliul a plecat intrun zbor linistit printre case cu prada in gheare, catre campul din apropiere unde intentiona sa-si duca la bun sfarsit misiunea. In acest timp porumbeii ramasi se unisera cu un alt stol mai numeros, gonind ca nebunii prin vazduh departe de “locul crimei” .
    Pentru a intelege mai bine cat de fulgerator s-au petrecut cele relatate mai sus, precizez ca eram la volanul masinii in mers cand am observat respectiva scena.
    Au trecut cativa ani de cand nu am mai vazut un atac al uliului porumbar atat de detaliat, ca urmare tot restul drumului pana la Buc. am revazut in minte momentul respectiv.

    Numai bine

  9. Sper sa ne modernizam si noi ca restul si sa ne dam seama ce ii bine sa faci si ce nu ii bine sa faci, sa nu gandesti doar pt tine .

  10. interesant pacat ca nu mai avem si noi asa ceva la noi in tara.

  11. ieri am stat si eu toata ziua pe afara si spre deosebire de autorul acestui articol am vazut 5 ulii odata pe cer ji dupa o jumatate de ora a mai aparut inca unul,deci 6 ulii odata pe cer.mi s-a parut ceva foarte frumos.am stat si m-am uitat la ei in jur de o ora dupa care s-au despartit!

  12. Felicitari domnilor ! Informatia inseamna putere, iar o avea si a o folosi in mod dezinteresat in favoarea altor fiinte, inseamna a fi Om. Mult succes tuturor.

  13. Porumbei.ro – sau cine a scris articolul, nu taranii inarmati cu bate si pietre au exterminat Dropiile (Otis tarda) din campiile tarisoarei asteia ci altii, baietii “smecheri”, aruncand rahatu’ in cuptoru’ campeanului.
    Dropiile au convietuit cu taranii atata amar de vreme si nu au patit nimic, cand a aparut in scena un anumit armament si anumite “tehnici” vanatoresti s-a dus pe apa sambetei specia.
    Vedeam un documentar realizat in Spania cum spaniolii luptau pt. a salva dropia.
    Iarasi nu taranii erau vinovatii (aia care pana mai ieri alaltaieri lucrau si la ei cu plugul tras de cal) ci marii fermieri care (cu a lor agricultura intensiva si cu ale lor utilaje “nepamantene”) distrug cuiburile si ucid (ce-i drept, nevoit) puii fragezi.

  14. Despre numaratul grupurilor de ulii pe cer, dati-mi voie sa ma indoiesc. Si matusa-mea cum vedea pe sus vreo cioara sau cotofana ma alerta rapid ca ete uliu!!! Cel mai mult seamana cu ulii ciorile mari care plutesc in cercuri grupate.

    Bogdan, este cam riscant sa te uiti pe cer de la volan. Ca pieton mai merge, cel mult dai cu capul in vreun stalp, prietenii stiu de ce. :)) Atacurile de uliu se uita greu, desi sunt fulgeratoare iti ajung cateva secunde sa-ti lase “urme adanci”.

    Aparut rapid si vijelios din salbaticia padurii, la felul cum arata si cum actioneaza, este o prezenta cu totul speciala in hobbyul nostru, este ca sarea in bucate. Unii or sa spuna ca defapt este ca sarea in… ochi, dar parerile sunt impartite. De cele mai multe ori, de vina sunt crescatorii. NU vreau sa generalizez dar sunt prea multe cazurile in care porumbeii sunt bolnavi sau prost intretinuti, stau aiurea pe casa sau mai rau prin gradina, voliera este inconjurata de tufisuri sau copaci care asigura teren perfect pentru ambuscada uliului, porumbeii nu sunt liberi la zbor zilnic deci nu au antrenament, etc.

    Nu am vazut niciodata uliu care sa ia porumbei sanatosi dintr-un stol in zbor si am urmarit atacuri cu sutele in peste 20 de ani. Toate reusitele au fost pe porumbei cu hibe care s-au despartit si s-au retras spre sol. Orice crescator ar trebui sa se intrebe mai intai daca a luat toate masurile pentru a preveni problemele in mod natural. Cu capcana este ca si cum “furi cu ceasul” natura sau dopezi porumbeii.

  15. Citeam acum vreo trei ani intr-un ziar ca in judetul Harghita a fost observat de catre silvicultori un frumos exemplar de zagan ,ceea ce ar arata ca aceasta frumoasa specie nu ne-ar fi parasit definitiv si ar fi revenit in muntii nostri.
    In privinta dropiilor acestea au fost distruse in special de agricultura mecanizata dar si de inconstienta multora dintre noi care le-au vinat pentru carne. Se pare ca autoritatile noastre nu sint interesate de repopularea Baraganului cu dropii ca sa nu aiba si ele soarta celebrelor lebede vieneze. Se gasesc destule dropii in Ungaria.

  16. Si daca va vor ataca cele mai bune pasari ,care vrand nevrand se lasa in spatele sau in fata crescatoriei sa ciuguleasca o pietricica sau sa culeaga un pai, iar treaba asta s-ar petrece 2-3 zile la rand ( pentru ca timpul de ridicare al acestora de la sol este cu mult infim intrarii in picaj al uliului) cum var pica “la stomac asta” pentru ca unii tin matca libera si nu inchisa in cei 2x2m cum a fost discutata la alt topic, daca v-ar lua pasari cu clasari exceptionale cativa ani la rand cat de mult ati respecta aceste pasari rapitoare? va intreb pe voi. Nu vreau sa se inteleaga ca sunt impotriva lor sunt student in anul terminal la o facultate de profil (silvicultura) iar aceasta isi educa studentii in protejarea biocenozei si zoocenozei forestiere. E drept ca e frumos atacul acestor fascinante pasari dar cand iti tremura tie picioarele mai mult decat bataile aripilor pasarii tale urmarita de moarte tie putin ciuda si in clipa aia ai zbura dupa ea si ai strange-o de gat daca ai putea. Respect celor care protejeaza mediul si vietuitoarele ei.

  17. Pt nyqw :
    Ceea ce ai vazut tu au fost ulii sorecari intr-un stol mai mare si sunt puii care au aproximativ siluetele unui uliu porumbar deoarece sunt mai mici, am obs si eu asta in urma cu 3 sapt care am crezut la fel ca tine ca sunt porumbari :)) .
    Inca o intamplare fascinanta am patit un urma cu 2 luni.
    Dupa o ploaie puternica intr-o dimineata vine fratele meu in varsta de 3 anisori la mine in camera si ma trage de picioare si tot imi zice ” hai repede huliu hai sa la huliu” ( eu dormeam eram la tara la bunici ) ma trezesc speriat si stau pe ganduri ce huliu viseaza fratemeu .
    Pana la urma ma trezesc ma imbrac si ma duc afara, era cu taicameu afara la strada si fratemeu ma strica sa ma duc sa vad ”huliu” ies in strada ma apropii incet si vad pe taicameu ca pozeaza ceva in sant inima a inceput sa imi bata fulgerator de repede si eu care stateam cu gandul ca este un uliu porumbar sau un pui lovit de ploaia puternica ce fost de dimineata, cand ma duc mai aproape sa vad ce este observ ca este un pui de uliu sorecar tocmai iesit la zbor care era slabit si penele ii erau toate ude la care tatal meu zice ” na uite individul care iti omoara tie porumbei ” incep sa rad si ii zic ca este o asemanare dar nu este uliul porumbar iau puiul care era foarte salbatic cum este si normal il pun pe un gard catre razele soarelui sa i se uste penele sa poata sa plece dar deodata deasupra mea aud la o inaltime foarte mare un strigat, era tocmai mama lui care statea deasupra si se invartea strigandu-si puiul sa se ridice alaturi de ea .
    Am fost foarte emotionat ca am facut aceasta fapta si ca am putut studia un pui de sorecar mai de aproape si chiar sa il ating si cred ca nu multi au avut aceasta ocazie, iar ca povestea sa se termine cu bine am intrat in curte am revenit dupa 30 de minute puiul era tot acolo si am revenit iarasi dupa 1 ora si cred ca atunci a plecat in vazduh alaturi de rudele sale .
    Sfarsit .

  18. Buna sotir mihai ,

    astfel de proiecte , cel putin in UE , au fost demarate de mult timp in tarile din vestul Europei , cel mai bine stau spaniolii cu un numar mare de zagani si vulturi , urmati de francezi si austrieci .
    In prezent lucreaza si Bulgarii la un asemenea proiect de avergura de reabilitare a acestor pasari , spun reabilitare si nu repopulare deoarece acestea n-au disparut definitiv din avifauna acestei tari ca la noi .

    Am aici doua Link-uri in acest sens , pt. cei interesati de acest subiect :

    http://greenbalkans.org/category.php?language=en_EN&cat_id=65

    http://www.balkanvultures.net/

    Germania este deocamdata repetenta la acest capitol , nu pt. ca n-ar avea cine sa conceapa si sa finalizeze astfel de proiecte , dar se pare ca nu se doreste o prezenta a hoiturilor in natura .
    Tot ce s-a aprobat este o locatie de 12 x 12 m unde sa se puna hoituri pt. atragerea acestor pasari din tarile vecine .

    Andrei .

  19. Riscant, este, dar nu ma pot abtine, cu atat mai putin la asemenea spectacole aeriene cum nu vezi in fecare zi.
    Dupa cum spuneam mi-a atras atentia zborul lor, total dezorganizat, cum n-o sa vezi niciodata la un stol de porumbei in zona de munte, mai ales pe timp de toamna cand copacii sunt aproape in totalitate dezfrunziti.
    Andrei, am vazut si eu nenumarate atacuri de uliu porumbar, chiar si de soim dar mult mai rar ce-i drept, fiecare te marcheaza mai mult sau mai putin.
    Apropo de soim fac aici o paranteza, in urma cu cateva saptamani mergand catre Intorsura Buzaului cu cativa prieteni, am facut un mic popas la Barajul Siriu. In zona sunt cativa versanti stancosi destul de abrupti, mediu propice pentru falco peregrinus, insa nu speram la o intalnire de gradul III . Privind catre stancile golase si admirand soarele care se pregatea sa apuna, oglindindu-se in apa lacului, o silueta negricioasa si ascutita isi facu aparitia deasupra padurii. Era un superb exemplar de soim, care planand gales deasupra noastra fara a fi afectat in vreun fel de agitatia de pe sosea si din jurul barajului, ne-a permis sa-l admiram in toata splendoarea. Apoi s-a pierdut deasupra padurii la fel de brusc cum aparuse, fara a ne da posibilitatea de a-l imortaliza.
    Pe vremea cand aveam porumbei uliul ii ataca frecvent, avand in vedere zona (Slanic PH) deluroasa cu padurea la o aruncatura de bat distanta de voliera. Pierderile erau minime, deoarece pe timp de toamna programul de zbor era mai strict decat in lunile de vara: ieseau, plecau, se intorceau, intrau, fara a o lalai aiurea pe la varfurile copacilor.
    Erau si cazuri cand se gasea cate unul mai ” inteligent din fire” si mai vanjos, care nu intra in voliera nici sa-l **ti , ba chiar avea tupeul sa se ridice si in zbor de unul singur, “lipaind” de mama focului, invitand parca uliul la cina.
    De multe ori jupanu’ nu se lasa asteptat, venea printre copaci vajaind mai ceva ca TGV-ul si atunci sa te ti bine, urmarire cum nici in filmele cu avioane de vanatoare nu ti-e dat sa vezi. Urmarire care de cele mai multe ori se solda cu esecul uliului, dar nu intotdeauna.

    Numai bine

  20. Foarte frumos…daca romanii i-au exterminat din tara noastra impuscandu-i au facut un lucru gresit…dar , daca chiar omorau caprele negre din retezat , ii exterminau dar nu pe toti si mai tineau vre-o 3 perechi macar intr-o rezervatie naturala special amenajata pentru ei undeva in munte ingradita si acoperita cu plasa fiind ca in natura…si hraniti de ingrijitori dandu-le prada. eu asta as fi facut ca sa rezolv situatia si sa mai aibe tara noastra acest minunat vultur numit zagan! sanatate!

  21. FOARTE BINE IA FACUT CHIAR DACA E O PASARE FRUMOASA MA BUCUR CA NU MAI E LA NOI IN TARA SI LAFEL SPER SA SE INTMPLE SI CU ULIUL PORUMBAR SI CU SOIMUL CALATOR

  22. Au mai zis unii asa despre cateva specii si acum umbla disperati sa le readuca in mediu pentru ca s-a bulit ecosistemul.

  23. pacat ca a disparut la noi ,au avut alte intenti alti sa dispare,ca la noi la nimenea.

  24. pacat de dropiile alea k am citit k erau gustoase {ce daca puteau sa le mai crute dar cand le era foame la taraniii}, si asa se va intampla si cu fazanii , dar poate da domnul si se va auzi k soimul calator e gustos si fac astia ceva si ne scapa doamne ajuta de el odata , in ce priveste uliu nu da dupa porumbei la mine mai mult de 5 ori pe saptamana toamna si nu prea ia, dar imi ia mai mereu care un pui de gaina , si mai sunt si de rasa brahma, si porumbei rotati ia la greu si de la mn si de la vecini care au si ei ca si mine cate 1-2 perechi ,mancar-ar si el vrabii k s-au inmultit destule,,bafta la toata lumea si poate mancati si dropiile alea k sunt gustoase!!!!

  25. Selectzia naturala este un proces benefic ,cei slabi pier ce puternici raman pt a perpetua specia.Bineintzeles sunt shi exceptzi , sunt cazuri in care porumbei zburatzi 3 4 ani cu rezultate excelente au sfarsit luatzi de soim.
    O situatzie care dupa parerea mea nu se poate numi selectzie naturala este atunci cand porumbelul epuizat in drumul spre casa este luat de soim, mi se pare o situatzie foarte trista.
    Insa cum columbofilia este o loterie norocul este unul din elementele principale!
    VANT IN PENE!!!

  26. foarte frumos exemplarul ;)
    Acum am sa povestesc o zi de zbor a porumbeilor mei.
    Intr-o dimineata cu un cerul inorat am dat mancare la porumbei si ma pregateam sa le dau drumul desi afara nu era prea placut..
    LE-AM DAT DRUMUL .. d-su ridicat 30 fara sa se mai puna pe voliera si s-au unit cu stolul de porumbei ai unui vecin care era cu 10 mei numeros.
    Totul parea normal ,porumbeii se inaltau cat mai sus si zburau intr-un mod lent si linistit , erau foarte relaxati.Peste 5 minute aprare soimul(demonul mecanic) cu o viteza foarte mare totul se dereglase porumbeii zburau cat mai sus si intr-un stol cat mai strans si zburau foarte repede niciodata nu-i vazusem asa aleratti eram cu vecinul ne admiram porumbeii .Demonul mecanic ii pandea inalandu-se cat mai sus fata de ei ,urma sa-si aleaga tinta ,mi se facuse inima cate un purice…. A ales unul l-a despartit de stol si a plonjat in incercare de captura amandoi erau in picaj soimul apropiinduse cat mai mult face contactul ,eu mai aveam putin si inchdeam ochii ,si ce sa vezi porumbelul meu pacalise uliul printr-o schema de mare calitate exact cand sa-l captureze si-a schimbat directia si a plonjat spre spuntik vajaint ca un avion cu reactie , imi crestea inima era din crescatoria mea .Soimul lua dinnou urma stolulului ma intrebam care vafi ,,NEXT,,

  27. Momente greu de uitat… As adauga ca porumbeii se dau la zbor inainte de masa. Cu burta plina nu mai zboara asa bine. Mancarea o dam la final dupa antrenament si porumbeii sunt inchisi, sa treaca la somn si sa faca digestia calumea. Si noi mancam dupa ce facem sport, nu inainte.

  28. Soimul a plonjat iarasi mult mai nervos izbind o porumbita alba si trimitand-o in picas prima oara am crezut ca e ranita si cade la sol dar exact cand sa cada isi indreapta zborul si ajunge la voliera intr-un mod deosebit de uite ducandu-se excat la odihnitorul ei preferat .am Ramas mirat o alta porumbita de la mn ma miram cum de nu se mai opreste somul din actiune .
    era a doua incercare nereusita .O initiaza si pe atreia spargand stolul meu de al vecinului .Porumbeii incet incet coborau toti in acelasi timp .Soimul isi mai alege o victima (O LISTA) pe care o izbeste intr-o alta parte disparand amandoi .
    Porumbeii se lasa pe voliera si spuntik m-am dus repede sa-i numar
    lipsea unul chiar lista de 2007 o porumbita pe care eu o adoram f mult pt viteza ei de zbor ,se pare ca nu mai venea .Vecinului nu-i lipsea niciunul.
    Seara cand sa-i inchid aud o cazatura pe acoperisi era porumbita mea lista avea gusa sparta si avea o deschizatura spre inima .A intrat in cusca si a murit pe loc .Imi venea sa plang cea ce cu greu m-am abtinut .i-am luat inelul si il pastrez si azi
    De atunci m-am indragostit si mai mult de aceste pasari minunate .
    vant in pene….

  29. De curand mi-a povestut un prieten ca ar fi citit in presa ca exisa o anumita zona a raului olt care nu ingheata aceasta raminind populata peste iarna cu pasari de balta mari(lebede,giste,rate,…) au aparut si niste rapitori aerieni care le vineaza.
    Fiind vorba de pasari cu marimea unei lebede nu cred ca acvilele de pe la noi ar putea sa le vineze si m-am dus cu gindul la reaparitia ZAGANULUI .Daca cineva are mai multe informatii despre acel articol sunt foarte curios sa aflu mai multe.
    In legatura cu Uliul Porumbar va pot spune ca in Curtea de Arges unde eu locuiesc de vreo 39 ani ,populatia acestuia nu pare a fi in scadere ci mai curind in crestere si spun asta deoarece imi plac foarte mult pasarile de prada si le urmaresc de mic iar anul acesta am observat un numar mult mai mare si am avut atacuri la porumbei pe tot parcursul verii chiar si de doua trei ori pe zi.

  30. Pt. Manole Nae – Zaganul (vulturul barbos) este un hoitar, alaturi de vulturul plesuv insa, spre deosebire de cel din urma, zaganul se hraneste cu oase pe care de multe ori (daca-s prea mari) le ridica la mare inaltime si le lasa sa cada pe stanci pt. ca, in urma impactului, sa se sfarme putand fi ingurgitate.
    Vanatorul de capre negre este alta pasare (aflata in pragul extinctiei, cuiburile sunt tinute secrete caci altfel ……).

    Mai mult decat relevant: http://www.youtube.com/watch?v=xy7axtt5tig

    In fapt, pasaroiul e’ atat de tupeist incat: http://www.youtube.com/watch?v=Re644qgnCtw

    (P.S. – responsabil cu “fundalul” e’ Okna Tsahan Zam, cuvintele sunt de prisos – A journey in the steppe !)

  31. @ Cristea Ionut- ” De atunci m-am indragostit si mai mult de aceste pasari minunate ” – bravo, asa si merita. Cu cat sunt mai valorosi si maiestuosi “dusmanii” lor, cu atat arata cat de fenomenali sunt ei, ca nu doar de slabi si prosti au trecut ei prin negura timpurilor !

  32. Buna d-le Manole Nae ,

    Rapitorii aerieni de care ati amintit pot sa fie Acvila de munte sau Codalb ( la maturitate coada este alba ) , ambele acvile pot ataca si prinde oricare din pasarile de apa pomenite in postul dv . in nici un caz nu este Zagan care n-ar avea aici nici o sansa , deoarece nu este specializat pt. asa ceva !

    Andrei .

  33. Mama Corbule ce diabolic e golden eagle ala, cum arunca capra in prapastie, ramai masca. Au gandire logica, la fel ca ciorile, tot vad cum imi iau nuci din curte si le arunca pe asfalt in strada sa se crape. Daca nu se crapa le ridica si le arunca iar. Initial credeam ca le cad din gura dar apoi mi-am dat seama ca o fac intentionat. :))

  34. Vai cat de tare! Am mai vazut eu caini care stau le semafor, dar ciori care sa se foloseasca de masini sa le sparga nucile si sa mai faca asta si pe trecerea de pietoni e prea de tot. :)) Ramai mut…

  35. Corbule, …..multumesc frumos !!!
    de multa vreme nu am mai ramas cu gura cascata!
    “pasaroii” sunt magnifici iar nenea ala Okna Tsahan Zam reuseste niste sunete cu ajutorul respiratiei de-ti innoada auzul!
    cat despre subiectu`, …..pt. lansarea “proiectilelor” e nevoie de mare finete, dobandita in timp dar cum dracului poate inghiti oase atat de mari si deseori foarte ascutite ?!?!
    natura intreaga imi pare, un nr. de magie! :)

  36. Ciorile sunt extrem de inteligente.
    La noi am vazut cum pun nucile pe sinele
    de tramvai.Fenomenul a fost observat si
    cercetat si s-a ajuns la concluzia ca nu este
    fixat genetic -puii invata de la parinti.
    Pe insula in Noua Caledonie ciorile se
    folosesc de unelte pentru prinderea viermilor.
    Traind izolat,la aceste ciori adaptarea se pare
    ca este deja fixata genetic mai ales ca fara
    folosirea uneltelor nu ar mai fi destula hrana
    pentru populatie.

  37. Adrian, galusca aia pe care vezi ca o da pe gat zaganul in film este o bucata de maduva, zic eu.

  38. Porumbei.ro, ceea ce inghite zaganul in al doilea filmulet postat de mine nu este o bucata de maduva ci un os intreg. Stiu ca pare realmente incredibil insa e’ adevarat.

    Adrian Catalin Petre – cu placere!

    Okna da dependenta, Shaman Voices e’ …… de exceptie! :)

  39. AM CITIT UNDEVA CA INCA EXISTA CATEVA PERECHI DE ZAGANI LA NOI IN TARA SI UNA DINTRE ELE A AVUT UN PUI CARE A FOST LUAT DE CERCETATORI SI DUS LA O GRADINA ZOOLOGICA…..SUNT FOARTE PUTINI ,DAR INCA SUNT.BAGATI PE GOOGLE ZAGANUL SI O SA VEDETI POVESTEA.ORICUM….O PASARE EXTRA.

  40. Aceasta pasare se poate vedea mult in Peninsula Iberica(Spania) sub numele de “Quebrantehuesos”. Eu mereu am urmarit tot felul de documentare, si sunt la zi cam cu toate astea, in spania sunt asociatii mii ptr ptotejarea pasarilor etc, in schimb in Romania avem altele pe cap, invidie, ura, coruptie, nu zic, sunt si oameni “cu suflet” dar care nu pot face nimic din cauza celorlalti…in sfarsit, nu vreau sa intru detalii si sa ma enervez degeaba ptr ca nu merita, astia suntem, propuneti ceva?
    eu da…

  41. Multumesc pentru raspunsuri ,desi stiam ca ZAGANUL este hoitar si ca nu mai este cam demult pe aceste meleaguri m-am gindit la el datorita taliei.
    Foarte tari filmuletele CORBULE,acum ca am vazut mai bine de ce este in stare o acvila sunt convins ca poate vina o lebada.

  42. Ar fi crunta faza daca ar fi adevarata… sa fi aparut iar zagani la noi si cum au scos si ei un amarat de pui l-au si saltat “cercetatorii” si l-au incarcerat la ZOO (cea mai imbecila inventie alaturi de circ). Iti vine sa te dai cu capu de toti peretii urland.

  43. ce selectie face natura ;)) pentru unele animale inteligenta este vitala,la fel si capacitatea de adaptare la mediu ( cioara si nuca,zaganul si osul,vulturul si lupul).Stima si respect pentru aceste pasari de mai sus !

  44. Pt. Manole Nae – nici nu se pune problema ca o acvila nu ar putea vana o lebada.
    Spre exemplificare (avand ca protagonist si o alta specie de acvila):

    http://www.youtube.com/watch?v=4rq4X5NGUVI&p=F429C8B14FAF1C9C&playnext=1&index=61

    http://www.youtube.com/watch?v=SZ7cE-ydpNA&feature=related
    ……………………..

    http://www.youtube.com/watch?v=TtSqxnNQiDI&p=F429C8B14FAF1C9C&feature=BF&index=66

    S-apoi, ce inseamna o lebada pe langa un …. urs (adevarat, nu vanat insa pus pe fuga)!!!

    http://www.youtube.com/watch?v=YWaosOaURfU

    Porumbei.ro, gradina zoo “facuta” in genul asta http://www.sandiegozoo.org/ e’ o inventie cu adevarat benefica faunei Terrei.
    Atunci cand “faci zoo” in genul …… hai sa spun Zoo Tgv. (ca-i de la mine de acasa), intr-adevar iti vine sa te dai cu capu’ de pereti.
    Spre exemplificare, mandru nevoie mare de faptul ca in acea incinta s-a facut un pas spre normalitate si custile leilor si tigrilor (felinele mari) au fost “modernizate” (ca si cele ale macacilor, ursoaicei si hipopotamului pitic – singurul exemplar din tara si unul dintre putinele din Europa), mi-am invitat sotia la o plimbare care se orea a fi placuta si plina de “invataminte”. Ce-a vazut sotia?
    Porumbei canibali! (adulti care mancau de vii puii celorlalte perechi, pasari inchise intr-un fel de voliera, fara locuri de cuibarit suficiente, oua sparte si pui morti pe jos, altii in agonie)
    Efectul?
    Apucat plansul pe sotie care si-a jurat ca nu va mai pune piciorul vreodata p-acolo!

  45. N-am mai auzit pana acum de porumbei carnivori care sa manance pui. Oricum nu prea inteleg ce sens au porumbeii la zoo cand ei se gasesc pe toate drumurile in conditii mult mai bune. Orice conditii ar face ei acolo, animalele alea de la zoo nu o sa fie fericite in custile alea in veci. Exemplul cu parcul dat de tine e cu totul altceva. Bine, mie multe mi se par aiurea in timp ce altora le plac (cum ar fi canarii care isi traiesc toata viata intr-o cutiuta de o palma – mi se pare ingrozitor).

    Oricum ar fi, sper ca povestea cu primul pui de zagan si luarea lui la zoo sa fie doar atat: o poveste. Daca nu, ar fi mult prea de tot, oricat de cretini am fi prin actiunile pe care le facem, exista o limita…

  46. De porumbei canibali nici eu n-am auzit si daca nu-i vedeam cu ochii mei nici nu credeam insa …..
    Ce cauta ei la zoo? Exact ce cauta si cainii comunitari si pisicile expuse in niste custi!
    Habar n-am care-i explicatia.

    Desigur ca si eu sper ca, daca o fi eclozat vr-un pui de zagan pe meleagurile astea in ultimii ani, acesta sa zboare acum in cautare de oase si nu sa stea in vreo cusca.

    Referitor la canar in cutie, cred ca in materie de astfel de idiotenii, locu’ 1 e’ detinut de departe de pestisorul viu in breloc, “inventie” a unui asiatic (daca nu ma insel).
    In cazul asta trebuie sa fi realmente oligofren pt. a “inventa” asa ceva.

  47. Buna ,

    pt. a facilita o mai usoara reintoarcere a vulturilor inclusiv si a Zaganilor in tarile UE , aceasta a emis urmatoarea reglementare in acest sens :

    ” Noile reglementări UE permit fermierilor să lase animalele domestice moarte pe câmp, ca sursă de hrană pentru vulturi

    Bruxelles, 24 aprilie 2009 – Societatea Ornitologică Română salută votul de săptămâna trecută din Parlamentul European de modificare a legii care interzicea fermierilor să lase animalele moarte pe câmp, o sursă importantă de hrană pentru unele dintre cele mai impresionante păsări de pradă din Europa, vulturii.

    Vulturii, cunoscuţi sanitari ai naturii, sunt capabili să cureţe o vacă moartă sau o carcasă de oaie în câteva ore, înainte ca acestea să poată deveni focare de infecţie. Obligativitatea (datorată reglementărilor UE, 1774/2002) de îndepărtare imediată a vitelor moarte de pe câmp şi de incinerare a lor (de teama răspândirii unor boli), a dus la scăderea semnificativă a numărului vulturilor din Europa. De această modificare vor beneficia şi alte specii necrofage de păsări şi mamifere, cum sunt urşii sau lupii. În acelaşi timp fermierii vor avea mai puţină bătaie de cap, sarcina de curăţare fiind îndeplinită în mod natural de vulturi.

    Membrii Parlamentului European care au susţinut aceste modificări ale reglementărilor sanitare ale UE în scopul conservării vulturilor sunt Chris Davies (Marea Britanie), Sattu Hassi (Finlanda), Jens Holm şi Asa Westlund (Suedia).

    Deşi acest vot reprezintă o mare realizare din punctul de vedere al conservării speciilor, mingea este în terenul guvernelor fiecărui stat membru, care vor trebui să implementeze această modificare, pentru a avea efectele scontate în beneficiul populaţiilor de vulturi din Europa.

    În urmă cu 80 de ani hoitarul, vulturul sur, vulturul negru sau zăganul erau prezenţi şi în România. Vânătoarea şi reglementările sanitare şi de utilizare a otrăvurilor pentru combaterea carnivorelor mari au dus însă la dispariţia acestor magnifice păsări din fauna României. Aplicarea acestei noi reglementări ar putea contribui semnificativ la reîntoarcerea lor. ”

    Pt. conformitate : http://www.sor.ro/comunicate_de_presa_vulturi%202009.html

    Andrei .

  48. ” NU EXISTA SI NICI NU A EXISTAT PORUMBEI CARNIVORI “-oameni buni, ce prostii spuneti pe aici ? Este adevarat ca cei salbatici mai mananca din cand in cand cate o insecta sau ceva viermisori, insa fenomenul de care vorbiti si din pacate mai este cateodata intalnit in locurile ” construite ” de om, se datoreaza numarului anormal de mare de pasari inchise si fara amenajarile minime necesare. Deci asta se datoreaza in speta neglijentei omului. Iar ceea ce se intampla este ca masculul care nu are loc de cuibarire, dar care s-a cuplat cu o porumbita si asteapta sa faca oua, bate puiul nesupraveghet de parinti pentru a face loc de cuibarit ! Si dupa cum are puiul noroc, ori cade repede din cuib ori mananca bataie in cap sau in spate de raman plini de sange si fara piele in regiunile respective pana moare, dupa care e inlaturat din cuib si incepe bataia intre masculi pentru cuib, daca mai sunt pe acolo. Si asta se intampla mai ales cand sunt infometati iar la masa nu mai au grija puilor, in schimb celalalt prefera sa sara peste o masa doar pentru a avea cuib pentru viitori lui pui. Si in libertate se mai intampla asa ceva, dar mai rar, asta datorita existentei locurilor de cuibarit si a libertatii de alegere. Si leii omoara puii altui leu cand se imperecheaza cu o noua leoaica, dar ei intradevar sunt carnivori, nu ca porumbeii, care nu au fost, nu sunt si nici nu vor fi vreodata carnivori. Am vazut pe la unii ” crescatori “, porumbei morti de foame, dar nu si-au mancat semenii ! Intotdeauna , cei ce au crescatorii proprii, sa -si faca locul de cuibarit dotat cu cuiburi in numar mai mare decat a perechilor pe care le au, tocmai pentru a evita bataile pe cuib, care oricum nu vor fi putea fi reduse la “0”. Dar asa nu veti pati niciodata ce au patit puii din Zoo. Si ati fi bine de a face separat o “gradinita” pentru puii intarcati si una pentru tineret, sau cel putin una singura pentru ambele categori de pui. Cred ca sunt destui crescatori experimentati pe acest topic care sa va explice mai bine aceste reguli.

  49. Marian, mai usor cu catalogarile gen “prostii” etc.!
    “Popa nu canta de 10 ori pt. o baba surda” spune o veche vorba romaneasca.

  50. @ Corbu – citez – ” Porumbei canibali! (adulti care mancau de vii puii celorlalte perechi,…..” ; ” De porumbei canibali nici eu n-am auzit si daca nu-i vedeam cu ochii mei nici nu credeam insa …..”
    O fi baba surda, dar stie sa citeasca. Poate nu stiu altii sa se exprime ! Si e pacat, pentru ca sunt multi tineri pe acest site care asteapta sfaturi si informatii corecte, care sa-i ajute si nu impresii care sa-i zapaceasca si mai mult.

  51. Marian, vorbeam de un caz particular, o exceptie, intr-un anumit context.
    Un comportament mai mult decat anormal manifestat de niste pasari in anumite conditii de trai (improprii).
    Repet, opinia ta nu ma intereseaza atata vreme cat AM VAZUT.
    Nu-l batea, il halea. Acu’ cred ca s-a inteles.

    Ce inteleg tinerii?
    Pe mine ma doare-n spit, nu vreau sa-mi asum rolul de formator de opinie. ;)

    Apropo de “prostii”, asa ca fapt divers:

    http://www.youtube.com/watch?v=R9vxHN8_jSE

    http://www.youtube.com/watch?v=sQOQdBLHrLk

  52. A alatura doua linkuri cu imagini video, in care 2 PUI de MAMIFERE, mananca niste pui de pasari, din care una legata de niste idioti care se amuza, n-o sa ma convinga ca ce ai vazut la gradina zoologica a fost si real. Cand vei gasi pe net vreo imagine cu un porumbel mancandu-si semenii, sa ma anunti, nu de alta dar nici pe mine nu ma intereseaza parerea ta atata timp cat eu am fost martor la ce afirm in comentariul 56. Chiar astazi am postat, datorita tie, povestea si imaginile a doi pui de porumbel hunkari ce au patit asa ceva pe blogul http://www.porumbeihunkari.blogspot.com. Experienta personala, nu vizionari fugitive de la distanta, in gradina Zoologica. Cat despre “ce inteleg tinerii ?”, pana la varsta de 50 de ani, am vazut si auzit multe prostii, asa ca imi dau singur voie sa fac si aprecieri personale la unele comentarii, nu de alta dar sunt si parinte si trebuie sa-i invat sa nu creada ca tot ce zboara se mananca. Si inca ceva… Nu de putine ori tinerii inteleg mult mai bine decat noi astia batrani ! Si asta tot din propria-mi experienta. Numai bine !

  53. e usor sa spui ca porumbeii cei mai prosti sunt luati de uliu sau cei lo9viti de boli ,vina crescatorului pozitia etc.sunt din c-lung si vreau sa spun ca domnului dejan ii e usor sa vb in ideea ca dansul admira uliul si accepta selectia naturala prin prisma faptului ca avea un atac de maxim 1-2 pe saptamana in timpul sezonului.dar puneti-va in prisma unui crescator care pierde 50/60 la suta din procentajul de pui si mai grav porumbei atacati de uliu in momentul sosirii de la etapa.domnul dejan sta in centrul orasului.eu stau in periferia orasului.il invit cu cea mai mare placere in orice luna a sezonului sa vada masacrul creat si dca isi va mentine parerea sunt gata sa renunt la orice masura de agresiune asupra uliului.
    Ex de paguba :in interval de 25 de min la trei crescatori diferiti 3 atacuri soldate cu trei victime (pui).nu sunt contra selectiei naturale dar sa fie pe picior de egalitate

  54. Cristian, daca ramane valabila invitatia pentru la anul (si daca mai ramane vreun uliu :) ), mi-ar face placere sa vin, acum presupun ca porumbeii sunt inchisi. Eu nu mai am porumbei momentan dar acum 2 ani i-am tinut afara iarna si uliul ataca aproape zilnic (atunci cand nu venea soimul). Au fost 0 victime. Sunt de acord ca aveam avantajul ca vara sa nu atace uliul, cand ies puii la zbor sau cand vin porumbeii obositi de la cursa.

    Eu nu zic sa indurati acest masacru, nici eu nu as putea, insa la cum am vazut cerul zilele astea (adica gol) in conditiile in care acum 2-3 ani imi ataca tardivii pe casa in august in oras, m-am gandit sa nu exagerati. Presupun ca esti de acord ca daca sunt exterminati toti apar alte dezechilibre in natura si s-ar putea sa fie mai rau fara ei decat cu ei. Una dintre amenintari este instalarea soimilor care dupa parerea mea sunt de 10 ori mai periculosi pentru porumbei (si fac exact cea mai proasta selectie din punctul de vedere al crescatorului luand porumbelul harnic care zboara mult pe sus si nu putoarea care zace pe casa). Vedeam si pe fata porumbeilor acest lucru, dupa atac de uliu erau relativ relaxati, dupa coborare mai umblau si pe afara linistiti. Dupa atac de soim intrau si nu mai miscau din boxe, aveau niste figuri ingrozite. Cand masculii vin de la zbor turuie la intrare sau prin boxe. Dupa atac de soim uita si sa mai turuie.

  55. Buna d-le cristian 25 ,

    dat fiind faptul ca vorbiti de pierderi mari in rindul puilor , am atasat in acest sens citeva tabele la topicul – Inelarea puilor de soim – chiar sus la inceputul topicului , sub postul d-lui Dieter , este un studiu facut de o Universitate din Germania la cererea columbofililor – din care reies citeva date interesante pe care cred ca i-ar interesa si pe columbofilii din tara – date care v-ar putea da un eventual raspuns la problema d-voastra !
    Este adevarat , in tabele este vorba de relatia Soim calator – porumbel voiajor si la d-voastra este vorba de Uliul porumbar , dar asta nu prea conteaza mai ales ca cauzele pierderilor fiind aceleasi in ambele cazuri .

    Nu sint prea clare tabelele , dar cu putina binevointa sint lizibile .

    Andrei .

  56. cu cea mai mare placere va voi invita.nu sunt pro distrugerea rapitoarelor pentru ca sunt constient ca aduc un plus si nu un minus in natura.dar haideti sa punem problema asa :pierzi 50/60 la suta munca de-un an si incepi sa-ti pui problema :ce sunt eu columbofil care cresc porumbei pentru concurs sau un impatimit al naturii care sunt gata sa sacrific 40-50 de porumbei pe an ca specia de uliu sa prospere .eu personal nu prind si sacrific decat rapitoarea care intra in cursa cu momeala de porumbel viu deci automat este vinovata de atacuri cursa fiind pozitionata in apropierea crescatoriei.sincer sa fiu in momentul cand am prins inculpatul inima mi se strange de mila dar apoi ma gandesc la zecile de porumbei care poate s-au aflat in in aceeasi situatie prinsi in cursa ghearelor de catre el si atunci imi fac dreptate cu mana mea.Sa va povestesc o intamplare:
    La o etapa de maturi (muringhiol) asteptam porumbeii acasa .de la mine de acasa majoritatea porumbeilor care sosesc acasa la colegii mei de la club trec pe deasupra casei.pana in momentul sosirii cerul liber.cum a aparut primul porumbel nu mai putin de 6 ulii numarati s-au ridicat si doi cate doi la o distanta de cateva sute de metrii intre ei stateau la panda si asteptau sosirea porumbeilor.la un moment dat trece un porumbel vanat.este atacat ,gherait dar cu putina sansa desi se vedea ca este obosit a scapat.Seara cand ajung la club in urma intrebarii mele daca i-a sosit vreunui coleg vreo pasare ranita descopar ca porumbelul apartinea intr-adevar unui coleg si era o pasare cu ceva clasari. de atunci de fiecare data cand am pierderi ma gandesc cati porumbei poate au ajuns saracii la cateva sute de metrii de casa si au sfarsit acolo acuzati de catre mine ca …cum e stilul crescatorului roman -au fost ciori-.Ca incheiere lipsa atacurilor la vremea actuala in zona c-lung poate fii explicata si prin faptul ca vremea este destul de calda si ff multii crescatori isi tin pasarile deschise ca si plecarea tardiva a pasarilor calatoare.cand vii la campulung andrei intra ope centura si uita-te cate rate inca sunt pe canalul acela de epurare de la intrarea orasului.eu zic ca asta este explicatia si nu faptul ca noi ,,braconierii ” am decimat rapitoarea.eu sacrific maxim 3-5 ullii problema pe an si in contextul ca nu obtin decat atacuri mai putine si ma rog cateva zile de ragaz pana cand un alt exemplar ocupa teritoriul.

  57. Ok, abia astept sa vin. Imi place ca ai vederi mai largi, nu genul “incuiat”. Cred ca si eu as proceda exact la fel daca mi-ar decima porumbeii in asa hal.

    Auzisem de cazuri in care se cauta cuiburile prin padure si se extermina puii – asta mi se pare cu totul exagerat. Altfel, e normal sa faultezi un hot care iti incalca proprietatea. Poate asa se vor selecta acei ulii care nu au atata tupeu sa vina pana langa case, la urma urmei si carnea de gugustiuc e foarte buna… :))

  58. Buna d-le cristian 25 ,

    va inteleg perfect dezamagirea , am citit cu cea mai mare atentie relatarea d-voastra si cu riscul de a incepe din nou de la capat cu toate explicatiile , permiteti-mi sa va intreb cu ce a gresit acel / acei ulii pe care-i prindeti cu capcana ?

    Haideti sa ducem o discutie amiabila , deoarece dupa cum spunea si Andrei sinteti un om cu vederi largi in acest domeniu , parere pe care o impartasesc si eu , cine credeti ca este vinovatul de drept in astfel de cazuri , omul care OBLIGA porumbelul sa parcurga in mod nenatural distante enorme ( lucru pe care de obicei nici in salbaticie nu-l fac porumbeii ) , care obositi fiind sint prinsi de catre pasarile de prada cu usurinta ? [ astfel de porumbei sint prinsi ca din oala de catre aceste pasari ! multumita omului ( a proprietarului porumbeilor bineinteles )] sau uliul care nu face decit sa-si indeplineasca acelasi rol milenar in natura ?
    Ce ati face d-voastra in situatia pasarii de prada in cauza daca v-ar trece pe sub nas un astfel de porumbel terminat de oboseala , l-ati lasa sa plece si ati astepta un altul mai putin obosit care sa fie demn de o urmarire dreapta si onorabila ? – ma indoiesc .
    Am repetat de ” n ” ori pe acest forum , incercati sa inlocuiti gindirea uliului cu cea a omului in astfel de situatii si o sa va lamuriti de multe lucruri greu de lamurit gindind ca o persoana terta de la marginea ringului de lupta . Ambii , atit Omul cit si Uliul sint la fel de oprtunisti in astfel de ocazii !

    Andrei .

  59. Problema lui Cristian si a multora dintre noi nu este in principal asta cu porumbeii obositi de la zbor, pentru ca de bine de rau, ei vin pe sus(unde uliul nu este chiar expert) iar la cotet vin in picaj si intra rapid. Soimul este mult mai rau pentru porumbeii care vin din concurs iar eu tot spun ca daca stricam balanta ne taiem craca singuri (in lipsa uliului soimul devine dominant si ne-am fript). Problema este alta si anume ca porumbeii nu au liniste nici acasa, deci aici nu vorbim de concursuri neaparat pentru ca in cele cateva sute de km oricum sunt sute sau mii de rapitoare, vorbim de faptul ca multi pui de porumbel nici nu apuca concursurile. Daca si eu as ramane fara 60-70% din pui nu stiu cat de mult as mai aprecia prezenta uliului.

  60. ok .mersi mult pt raspunsuri.Andrei te astept oricand cu cea mai mare placere nu neaparat in timpul sezonului,cand ai tu timp. chiar as vrea sa ma vizitez pentru ca stiu ce crescator ai fost,(chiar detin o porumbita scoasa din porumbeii tai) poate ma mai ajuti cu cateva sfaturi stiind ca am de unde le primi.pentru domnul Andrei Keszeg nu am cum sa ma pun in locul rapitoarei pentru ca este o comparatie cu totul dificila.eu pentru porumbeii mei nutresc o dragoste si un atasament sincer,nu ma indurereaza neaparat faptul ca am pierdut niste pui si nu am cu ce participa sau ca era din cine stie ce pasari ci in momentul in care pierd un porumbel ucis pur si simplu ma simt ca si cum mi-as pierde un copil si o particica din mine s-a dus si nu o voi m,ai recupera niciodata.haideti sa incheiem subiectul pt ca oricum suntem off topic si tot timpul in special in cazul sportului asta vor fii mereu controverse din diverse motive (prostie omeneasca in general ,invidie ,egism ,trufie,hotie)cateva motive pt care vom ramane la nivelul nostru de romania si nu vom ajunge la ceea ce speram cu totii safim la pas de egalitate europenii.va multumesc si scuze pt. ultima parte dar multa amaraciune este stransa in inma mea. va salut cu respect Cristian

  61. Domnule Marian EXISTA PORUMBEI CARNIVORI!!!
    Nu cred ca sunteti in masura sa negati ceva ce am vazut cu ochii mei adica cativa porumbei care mancau dintr-un pui si nu am vazut de la distanta mare am vazut de la vreo 15 cm, daca nu cunoasteti gradina zoo sin Targoviste va rog sa va abtineti de la comentarii!!!

  62. Cristian, ti-am dat un email dar nu merge, daca vrei te rog da-mi tu unul de pe o adresa care merge.

    Pentru concursurile cu voiajori nu prea ne face bine compasiunea si atasamentul fata de pasari pentru ca realitatea este ca le trimitem la ceva mai greu decat ar fi un atac de rapitoare acasa. Acasa sunt odihniti si energizati, capabili sa faca ce face rasa de mii de ani de evolutie in lupta naturala cu rapitoarele. In schimb la concurs au de luptat cu sute sau mii de rapitoare in plus, unde mai adaugam rapitoarele umane, foamea, setea, oboseala, fenomenele meteo, etc. Diferenta este ca nu le vedem, si astfel nu ni se par asa de dure precum atacul de uliu acasa sub ochii nostri desi probabil de multe ori ei au de suferit pe drum mult mai mult, si nu odata ci de nenumarate ori tot sezonul.

  63. Salutare!

    Eu as propune alta varianta in cazul celor care au probleme de genul asta, iar numarul ulilor ce ataca e relativ mare.
    Este o metoda ce se practica si afara, si poate da roade: Atunci cand prindeti ulii in capcana, in nici un caz nu folositi fiara pentru a-i rani, i scoateti cu grija, si i trimiteti in alta regiune a tarii, unde se vor elibera.

    Ei nu sunt ca si porumbeii sa se intoarca pe distante mari, iar mai ales in sezonul asta, vor gasi rapid un nou teritoriu. Ar fi de preferat sa fie eliberati in zone in care sunt putine exemplare, si totusi prazi multe.

    Ca activitatea asta sa fie incurajata, am putea face asta intr-un cadru legal, eventual pentru fiecare pasare eliberata respectivul sa primeasca o anumita suna modica.

    Ce ati spune de asta?

  64. Exclus! Toata suflarea s-ar pune pe prins ulii pentru recompensa. La fel cu eliberatul la departare ma indoiesc, in conditiile in care multi nu au timp sa antreneze porumbeii pe drum, nu vad cum s-ar duce special pentru un uliu. Situatia se va regla de la sine atunci cand ulii se vor imputina in asa hal incat vor aparea alte dezechilibre care ne vor face sa ne dam cu capul de pereti, sau cand amenzile se vor da pe bune. Sau cand ii va lua locul serios soimul care va face sa para joc de copii pierderile datorate uliului. Mie mi-e groaza de soim, e pur si simplu diabolic si cine prinde ulii nu a avut parte de atacuri de soim adevarate.

    Pe de alta parte remarc o crestere a nivelului constiintei daca pot spune asa, mai ales crescatorii tineri sunt tot mai deschisi cu privire la rapitoare si vor sa-si faca porumbei care le fac fata pentru ca au vazut ca placerea e mai mare. Am observat clar cresterea numarului de tineri care respecta natura asa cum e ea si sunt fascinati de rapitoare.

    Daca se bazeaza pe noi, uliul dispare ca specie asa ca ar face bine sa-si mai creasca numarul de neuroni, sa nu mai intre la prima cursa intalnita. Am inteles ca deja sunt cateva exemplare mai “ale dracu” ce nu intra la cursa.

  65. Bine bine, dar pasarea asta nu poate migra, nu isi poarte forma iar cuiburi si la noi in Carpati? sigur le-au exterminat pe toate din zona Carpatica?

  66. chestia cu exemplarele cu experienta este adevarata.de obicei intra in cursa pasarile tinere.la mine in zona este o femela pe care cu toate inercarile mele posibile nu am reusit sa o extermin si asta este paguba mea cea mare.masculii de obicei sunt cei care fac ambuscada ,ataca porumbeii si in cazul unui esec nu-i mai urmaresc dar aceasta femela este data naibii.urmareste un porumbel pana la disparitie si revine numai dupa esec in asteptarea reintoarcerii acestuia
    .

  67. Zaganul a fost vazut in septembrie ,octombrie 2010 la noi in zona VALEA JIULUI .Cand l-am vazut prima oara cum survola cerul m-am mirat nu stiam ce-i iar dimineata pana sa rasara soarele plana usor deasupra caselor la mica distanta .Dupa cca. 4 zile a aparut articol in ziar despre el ultima data a mai aparut in Parang acum 80 de ani.

  68. Poate ca ar trebui sa readucem aceasta pasare in Romania…Cred ca s-ar putea face asta fara prea mare efort,tinand cont ca sunt indeplinite conditiile naturale de care are nevoie aceasta pasare…Cred ca ar fi un lucru fantastic sa repopulam cu zagani si dropii teritoriul Romaniei!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *