5 axiome pentru sportul columbofil

5 axiome interesante despre sportul columbofil, spuse de mari crescatori:

1. pentru motivatie maxima, lotul de zburatori se imperecheaza la liber. Si tu te grabesti spre casa daca te asteapta o femeie care iti place, nu?

2. cu cat faci mai mult pentru porumbeii tai, cu atat ei fac mai putin pentru tine (suna ciudat dar e cam adevarat)
3. mai bine cumperi porumbei din zone unde concureaza multi crescatori cu putini porumbei decat din zone unde concureaza putini crescatori cu multi porumbei
4. cel mai ieftin si mai bun medicament pentru problemele respiratorii la porumbei este aerul proaspat
5. sportul columbofil nu-i despre medicamente mai bune sau metode mai bune, e despre pasari mai bune.

36 comentarii la “5 axiome pentru sportul columbofil”

 1. bravo!!!! sunt de aceeiasi parere cu tine!!multi columbofili dintre noi ar trebui sa bage la cap cele spuse mai sus.

 2. De acord… si pentru ca pasarile mai bune nu
  pica din cer sa ne facem ganduri cum se cresc
  pasarile mai bune.

 3. adevarat dar in ciuda tuturor axiomelor,iubiti-va porumbeii,ingrijitii si…ZBURATI,ZBURATI ZBURATI SI NU LASATI PASARILE SA MOARA INCHISE.

 4. Sunt perfect de acord cu punctele 3 si 4. Astea pot fi numite axiome deoarece o larga majoritate a crescatorilor valorosi le accepta.

  Celelalte 3 sunt niste exprimari prea categorice, dupa a mea umila parere. Sunt multi care nu le respecta si totusi au rezultate la fel de bune.

 5. ULTIMA AXIOMA SPUNE TOTUL!!!PACAT CA MULTI O NEGLIJEAZA!

 6. cu prima regula nu as fi de acord pt ca un porumbel se bazeaza pe instinct .

 7. adevarul, e asa o chestie cu doua fete …….!!!!
  sunt de acord cu Corneliu si as mai spune ca nr. axiomelor trebuie completat de “meseriasii” acestui sport care din pacate se dovedesc a fi macar “zgarciti” daca nu “lasi” si NU de unul ca mine care-si da aiurea cu parerea caci tine voiajori pt. frumusete ! (asta se vrea a fi o invitatie!)
  pe primul loc as pune insa, o chestie de bun simt ca axioma in ciuda experientei mele “uriase” (care lipseste cu desavarsire!):
  1. nu fi imbecil !!! ….uita de hartii frumos colorate si de secrete bine pastrate; asigura-le “combustibilul”, “linistea”, “motivatia” si lasa-i sa-ti demonstreze (sau nu), ca stiu sa zboare!!!

  numai bine, ….tuturor

 8. Eu sunt de acord doar cu punctul 3, diversitatea o gasesti in loturile mici. La celelalte puncte:
  1 – am asteptat si 2 luni ca sa mi se imperecheze doi rosii si rezultatele au fost pe masura – am obtinut descendenti frumosi rosii, am reusit sa pastrez linia. Important este sa nu fie porumbite libere, ca pot sa le suceasca capul la masculi (am o porumbita ce mi-a desperecheat 2 masculi in acelasi timp). Oricum, odata imperecheati se ataseaza de pereche;
  2 – cu cat faci mai multe ai asteptari mai mari si poate ca porumbeii tai nu tin pasul, ei pot sa-ti dea doar atat;
  4 – cel mai bine este sa nu ai nevoie de medicamente si asta se realizeaza prin prevenire. Deci cel mai bun medicament pentru porumbei este o cusca separata de carantina in care sa tii noii intrati.
  Pot sa aibe aer curat la metru cub porumbeii daca le intra un porumbel focar de tricomonoza sau salmoneloza.
  5 – fara metoda nu se pot obtine pasari mai bune, imperechind bunXbun eventual se pastreaza nivelul, nu se poate creste mai mult. Cine lucreaza fara metoda se spune ca lucreaza empiric si nu are o fidelitatea a rezultatelor.
  Pa.

 9. Apropo de #1. Cea mai buna si constanta femela a mea si-a lasat masculul cu pui cu tot in timpul sezonului si s-a mutat la vecinul de la un etaj inferior care era mai tinerel, mai focos si fara obligatii.

 10. :)))))))) simpatica femela ta Andrei, dar cred ca poate fi trecuta la “exceptii” (in cazul porumbeilor cel putin) si cum exceptiile confirma reguli, …..!
  tot ca exceptie, eu am un tanar mascul, familist convins dar si cuceritor din convingere! …..vrajeste si reguleaza tot ce poate, in special tinere si “credule” exemplare feminine, dar, ……le “jumoale” apoi la propriu! :))))) nici la mancare nu le lasa si chiar incearca sa le stabileasca cate un loc de odihna, potrivit fiecareia!
  distractia-i distractie, familia-i familie! :)))))

  ;)

 11. dap intradevar asa e
  nijte date adevarate
  bravo!!!1

 12. Din acest subiect,ajung la concuzia ca la ora actuala nu mai se zboara porumbeii hraniti natural ci cei indopati cu fel de fel de medicamente si vitamine Vor domina cei ce vor investi bani in aceste medicamente ce ii ajuta

 13. Si daca zbori la vaduvie?eu de la anu asa vreau sa zbor,cine imi da si mie un sfat?am mai auzit unele pareri dar aici pe site intra multi experimentati si am de unde invata.mersi!

 14. E buna axioma 2 dar sa nu luati de buna viceversa ei “cu cat faci mai putin pt porumbeii tai, ei vor face mai mult pentru tine”.

 15. stimate coleg sa nu ne incurcam in axiome, din punctul meu de vedere sunt putin eronate cu exceptia nr 5.
  argumente:
  1) imprechiati la liber va scadea calitatea porumbeilor si nu vei duce mai departe acele calitati care te itereseaza.Este dovedit ca pe etapele de viteza si demifond vin mult, mult mai bine porumbeii jucati la vaduvie (masculi si femele)
  2) gresit ia du-i tu la antrenamente de 40-60 km de doua ori pe saptamana si 1 peste 100 km fale curatenie cel mult 1 la doua saptamani.oferale hrana curata apa curata in fiecare zi , altfel vor zbura si porumbei.
  3) intru totul de acord cu specificatie sa cumperi de la cei care se afla in fata clasamentului.
  4) este adevarat dar nu vad cum ai putea sa le oferi posibilitatea de a respira aer curat daca nu le acorzi atentie.
  5) degeaba ai pasari numai capioni derbiuri si columbodroame daca nu sti ce sa faci cu ei .
  off topic pt.com 21Pentru a zbura vaduvie trebuie mai inainte sa faci unele modificari in voliera porumbeii sa aiba fiecare loc de hranit in boxa lui, sa nu vada porumbitele sau porumbeii dacat in ziua de concurs maxim 5 minute
  http://www.youtube.com/watch?v=bQcW2UQ663o&feature=related

 16. Toate 5 sunt adevarate poti sale dai tote prostiile daca nu sunt de calitate si nu au vointa putem sa ne luam adio de la ei.Porumbei trebuie sa fie din famili bune de zburatori cu rezultate si zburati etepa de etapa care ramin si mai si claseaza vor forma o vitoare famile.

 17. intrb si eu de curios este adevarat?”cu cat faci mai mult pentru porumbeii tai, cu atat ei fac mai putin pentru tine (suna ciudat dar e cam adevarat)
  “chiar asa este?

 18. Frumos dar si adevarat.As avea o intrebare cu care ma confrunt de 4-5 ani de zile,,cum e mai bine sa se zboare porumbelul, la natural sau cu cutiile de vitamine si pastile????’

 19. Pentru Marius,la zborurile de fond trebuie sa-i ajuti cu ceva ,eu am zburat 7 la Nikolaev si a venit doar unul pe mod natura lNU REZISTA fizic.

Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *