buldozerul

Autor: Ciprian

Stimati colegi columbofili.
Am sa va relatez pe scurt o intamplare petrecuta anul trecut 2008 si care sincer m-a impresionat. Aici in zona unde locuiesc eu incepand cu luna mai, apar deja primii porumbei , obositi , flamanzi, unii chiar bolnavi. Dintre acestia marea majoritate nu ezita o clipa la lasarea serii sa intre in crescatorie, unii insa se incapataneaza si raman pe acoperis , sau pleaca in alta parte revenind dimineata la prima ora ,cand eliberez puii .

In incercarea lor de gasi traseul catre casa zburand ore in sir , de cateva ori stolul revenea cu cativa pui lipsa . Acelas lucru mi sa intamplat si in luna iunie , cand mi-a disparut un pui de la cea mai valoroasa pereche din matca . Pierderea era imensa ,insa incercam sa ma impac cu ideia ca ar fi ceva normal , mai ales la un pui abia iesit afara 10-14 zile . Intre timp viata si-a urmat cursul ei normal cu noi sositi si evident cu inca alte cateva pierderi .Crescatoria a luat si ea alt contur in urma unor lucrari de reamenajare ,alt mobilier, geamuri pana si alte intrari alt sputnik. In aceasta perioada in urma unor atacuri de soim am decis sa nu-i mai las liberi,deci de 4 saptamani sunt prizonieri.

Culmea e ca in data de 2 ian. acum 3 zile m-am trezit cu un porumbel in sputnik,neavand posibilitatea sa intre inauntru (protectie jder) sincer nici astazi dupa 3 zile nu pot crede ca este acel pui disparut acum 6 luni ,totusi inelul ma face sa cred ca e adevarat . Ma intreb cum e posibil asa ceva , la doar doua saptamani de hoinareala pe-afara , a retinut totusi traseul si casa . Ce mi se pare curios si imi da de gandit este ca nu mananca la hranitor cu ceilalti si la apa aceiasi problema . Cand intru cu hrana zboara si vine la vasul cu mancare la mine in mana , astazi l-am depistat ca si cu apa la fel procedeaza . In schimb nu are retineri la ocuparea boxei .Si-a prins deja loc in compartimentul de zburatori, are boxa lui iar in curand am sa-l onorez si cu o femela buna ,insa nestiind soarta lui , unde a stat , cum a stat liber- inchis , ma vad in imposibilitatea de a lua o hotarare. Ma expun iarasi la riscul pierderii ? Posibil sa plece inapoi unde a stat pana acuma ? Sa ma risc ? Compartimentul matca mai are doua boxe libere , femele (rezerve) din vechea matca de asemenea. Cum ati proceda ? Astept sfaturi si propuneri.. si pe aceasta cale doresc la toti columbofilii si fam.lor ..Un an nou cu sanatate ,bucurii si impliniri ..succese depline la zborurile din acest an ..