ROLLER CLUB ROMANIA – Rezultate sportive, oameni si locuri

INTRODUCERE

Inca din momentul infiintarii, anul 2009, membrii fondatori au avut teluri comune, exprimate sugestiv in cateva cuvinte care aveau sa ramana mereu in inimile noastre:

“Nascuta din dorinta de a sprijini readucerea in prim plan a raselor romanesti –si nu numai- de zbor si joc, Roller Club Romania, este, fara indoiala, ceva inedit in spatiul columbofiliei din Romania. Insa nu doar ideea de noutate a fost “motorul” initiativei pe care fondatorii acestui club l-au avut in vedere. Ne-am propus si vom milita prin acest proiect nu doar pentru promovarea raselor de porumbei cu aptitudini sportive ci vom propune si un model de practicare a sportului columbofil bazat in totalitate pe spiritul de fair-play si pe o buna amicitie intre membrii clubului.

Nu ne dorim ierarhii de dragul statisticilor oricum efemere ci vrem sa punem pasiunea pentru aceste minunate fiinte care sunt porumbeii, deasupra orgoliilor personale. Sigur ca vom incuraja competitia si vom cauta si mijloacele de a o stimula, dar ne propunem sa facem asta dincolo de rivalitatile care macina si aduc in umbra placerea practicarii acestui hobby. Vrem sa credem ca demersul nostru isi va gasi un ecou cat mai larg intre crescatorii porumbeilor de agrement din randul carora ne dorim ca un numar cat mai mare sa adere la principiile dupa care noi am dorit constituirea acestui club pentru ca impreuna sa facem cunoscute, atat in tara, cat si in afara, rasele romanesti de porumbei.”

Cu aceste frumoase cuvinte, scrise de catre un crescator pasionat, R.C.R. isi face publica prezenta in columbofilia romaneasca.

Dupa trei ani de activitate, putem spune ca asociatia s-a dezvoltat de la an la an, atat prin numarul de membri, dar mai ales prin numarul de crescatori care iau parte la competitiile cu porumbei de zbor si/sau joc. Practicare acestui sport, este destul de dificila, implicand timp, rabdare, pricepere si nu in ultimul rand sacrificii.

PORUMBEI, OAMENI SI LOCURI

Avand o arie larga de raspandire pe teritoriul tarii, membrii asociatiei cresc diferite rase de porumbei de agrement, specifice zonelor unde locuiesc.

In cele ce urmeaza va vom prezenta, in imagini si cuvinte porumbei, oameni si locuri:

Columbofilia Mehedinteana:

Judetul Mehedinti, situat in sud-vestul tarii, pe malul fluviului Dunarea, are o bogata activitate columbofila, sportul cu porumbei de agrement fiind foarte iubit pe aceste meleaguri.

In ultimii 20 de ani, in judetul nostru, selectia porumbeilor de agreement a fost dirijata catre zborul de durata si altitudine.

Iubind performanta, inzestrati cu pricepere si rabdare, columbofilii mehedinteni au implementat regulamente de zbor in care punctele se acorda in functie de minutele (orele) prestate pe paliere de altitudine; este singura posibilitate prin care calitatea si durata zborului, caractere de baza ale porumbeilor nostri, sunt scoase in evidenta.

Rasele de porumbei de agrement crescute si zburate in competitii oficiale de columbofilii mehedinteni, sunt Zburatorul de Severin, Tipplerul de altitudine, Galateanul si Ciungul de Ploiesti.

In ciuda faptului ca in sud si in vest judetul nostru se invecineaza cu zone montane, unde soimul dunarean face legea, si a faptului ca la nord si est suntem inconjurati de zone de deal impadurite unde altii isi au habitatul lor, columbofilii nostri reusesc sa obtina rezultate semnificative in competitii oficiale.

Pretul succesului este mare, anual fiecare crescator implicat in competitii, are 30-40 de exemplare luate de catre pasarile rapitoare.

Cei mai expusi sunt porumbeii de super valoare, care raman ultimii in aer, la mare altitudine, in a doua parte a zilei, perioada in care soimul nu iarta.

Arta cere sacrificii si aceste loturi de piloti inaripati, au fost, sunt si vor fi pregatite sa lupte in competitii oficiale, aici pe meleaguri mehedintene.

In ultimii ani, tot mai multe loturi sunt deplasate de curentii de aer, care acolo la 1000 de metri altitudine merg periculos pe orizontal, scotand palcurile mult in afara orasului.

Concluzia este ca zburatorii de mare altitudine au de infruntat multe pericole si din acest motiv ocupa un loc special in sufletele noastre.

In incheiere, va transmitem cele mai calde si sincere urari, insotite de invitatia de a ne vizita aici, pe malul Dunarii.

Filisanu Remus – crescator de Zburatori de Severin:






Tronea Daniel – crescator de Zburatori de Severin si zburator Ciung de Ploiesti






Bogorodita Laurentiu – crescator de Tippleri





Curelea Armand – crescator de zb. Ciung de Ploiesti




Despre cresterea porumbeilor in Bucuresti:

Din discutiile cu crescatori veterani de porumbei de agrement din Bucuresti, eu am dedus ca porumbeii (mai ales rasele consacrate in Bucuresti, cum ar fi orbetenii, codalbii, ciungii…) au fost crescuti mai mult ca mod de relaxare decat ca dorinta de performanta in aer.

Daca ar fi sa vorbim despre performante atunci ne-am referi in mare parte la porumbei de zbor si mai putin la porumbei de joc. Iar despre aceste performante as putea spune ca erau un pic “umflate”, si apartineau unor porumbei la limita acceptarii in standard. De exemplu, eu, am vazut zburand negrii codalbi dar acei porumbei aveau gene subtiri si gri inchis (crescatorii le spun gene de soareci)-in standard fiind trecute la “greseli grave”-, “jampiere”, “ciorapi”-alte “greseli grave” in standard-, ca sa nu vorbim despre ochii rosii si “bete” care iarasi sunt “greseli grave”. Cand spun ca am vazut zburand ma refer la zboruri peste 2 ore. Asa 20-30 de minute pot presta si cei foarte frumosi si “formati”, cu conditia sa aibe acces afara din voliera si putina rabdare din partea proprietarului. Exemple de tipul acesta sunt multe si mai mult ca sigur ca sunt si altii care pot povesti. Mai mult, erau zboruri reusite intamplatoare care mai apoi erau luate drept etalon si date mai departe ca zboruri frecvente.

Performantele erau -parerea mea- mai mult de gen “artistic”, adica zborurile erau discutate mai mult despre “ce sus au urcat porumbeii”, “ce stol compact”, “ce frumos se vad chenarele din aripi sau coada”, “uite ce frumos zboara cu coada lata”… Dupa care incepeau discutiile la coborare “ce zici de culori?”, “ai vazut ce forme au?”, “ia uite-i, nici nu au picioare”…

Dar revenind la cresterea porumbeilor in Bucuresti trebuie amintita si o indeletnicire care poate fi numita chiar motivatie si care chiar si-a pus amprenta pe generatii de crescatori si anume “prinderea” porumbeilor. In timp oamenii s-au dovedit a fi foarte inventivi, chiar perfectionisti dar din cauza ca nu am avut la inima niciodata aceast mod de a “iubii porumbeii” nu vreau sa intru in amanunte despre aceste practici. Dar aceasta a avut si o latura buna (in cazul in care suntem in stare sa vedem jumatatea plina a paharului) si anume ca pentru a pacali porumbeii straini sa aterizeze la “tine” trebuia sa-ti inalti proprii porumbei pt a cobori impreuna. Si astfel porumbeii erau zburati zilnic cateva ore bune, adunate turele in jurul casei. Foarte putini isi antrenau si selectau porumbeii pentru a obtine performante.

Cred ca majoritatea imperecherilor dirijate erau in vederea stabilizarii unei forme, unui desen sau a unei culori (chiar nuanta de culoare) etc si mai putin in vederea obtinerii performantelor de zbor. Singura exceptie facand-o porumbelul galatean care si-a pastrat aproape iubitorii de performante in aer.

Intradevar marea problema a intervenit in momentul in care cei aflati la conducerea statului in acel moment au hotarat demolarea efectiva a multor cartiere de case si mutarea fortata a locuitorilor la bloc. Multi dintre acestia erau crescatori si iubitori de porumbei, care au instrainat mare parte din porumbeii lor unor persoane mai mult sau mai putin calificate sa duca mai departe aceasta traditie. Multi porumbei au ajuns “la tara” unde fara ingrijirea si observarea zilnica s-au pierdut, s-au corcit, intr-un cuvant au disparut.

In ultimii ani am vazut putine pasari frumoase afara, si aproape spre zero porumbei din rase romanesti campenesti zburati metodic.

Aceasta este doar parerea mea, este felul in care eu vad (pe scurt) trecutul si prezentul porumbeilor crescuti in Bucuresti.

Nicu Gheorghe – crescator de Jucatori de Galati si alte rase romanesti
http://nicugheorghe.sunphoto.ro/

Claudiu Porojan – crescator de Jucatori de Galati
http://claudiuporojan.sunphoto.ro/

Emilian Chelu – crescator de Jucatori de Galati si alte rase romanesti

Eugen Rosca – crescator de Jucatori de Galati

CRESTEREA PORUMBEILOR IN JUDETUL ARGES

Marea majoritate a crescatorilor de porumbei din judet sunt iubitori de porumbei voiajori. Crescatorii de porumbei de agrement sunt putini la numar, printre ei numarandu-se cativa “pitesteni” indragostiti de rase romanesti. Dintre acestia, din pacate, avem un singur crescator care in putinul sau timp liber , se ingrijeste de cateva dintre frumoasele rase romanesti. Celalti cresc cu aceeasi pasiune cea mai raspandita dintre rasele de porumbei romanesti- Jucatorul de Galati.

Varzescu Marius – crescator de rase romanesti
http://acpara.sunphoto.ro/O_Marius_Varzescu
http://acpara.sunphoto.ro/o2_porumbei

Ionescu Eugen – crescator de Jucatori de Galati










Mai multe poze http://acpara.sunphoto.ro/r1_porumbei/pagina6

Radulescu Vasile – crescator de Jucatori de Galati




http://acpara.sunphoto.ro/z1_porumbei

In amintirea celui care a fost Voicu Ilie – pasionat crescator de Jucatori de galati
http://acpara.sunphoto.ro/ZZ_Voicu_Ilie_-_decedat
http://acpara.sunphoto.ro/zz1_porumbei

Despre columbofilia doljeana

Craiovenii si in special sudul tarii, au o traditie columbofila bogata. Multe rase romanesti s-au format si s-au perfectionat pe aceste meleaguri. Aici hobby-ul cresterii porumbeilor s-a transformat in pasiune si a ajuns la rang de arta. Sa nu uitam Castaniii, perla columbofiliei romanesti care din pacate, in patria lor se gasesc din ce in ce mai putini, iar numarul crescatorilor scade. Acelas fenomen se intampla si cu Dungatii Romanesti, Codalbii, Vargatii, Orbetenii, etc. care, copil fiind, ii admiram in stoluri de zeci si uneori de sute de exemplare zburand deasupra mahalalelor Craiovei. Din pacate ii mai gasesti foarte rar prin crescatoriile batranilor bine ferecati in voliere si tarandu-si pe jos bogatul penaj datorita “evolutiei” rasei.

Dar adevarata viata columbofila a Craiovei se rezuma la doua grupe mari si tari: voiajorii si galatenii. Am vazut cu ochii mei acum 15-20 de ani stoluri de galateni zburand (cat e ziua de lunga) si jucand in siraguri la coborare. Din pacate curentele, tendintele si ambitiile personale au facut ca majoritatea crescatorilor sa duca selectia spre durata de zbor cat mai mare si eliminarea jocului. Din fericire mai sunt crescatori care dirijeaza selectia spre adevaratele valori ale Jucatorului de Galati: zborul de mare inaltime si durata si jocul in siraguri. Rezultatele din ultima perioada de la Rollerclubromania o demonstreaza, iar pe viitor sunt convins ca vor aparea concurenti noi iar rezultatele in concursuri vor creste.

Inchei prin a ura tuturor celor care vor participa la concursurile de zbor un 2012 plin de impliniri si mult succes in competitiile columbofile.

Barboianu Ionut – crescator de Jucatori de Galati http://barboianuionut.sunphoto.ro/
Enache Victoras – crescator de Jucatori de Galati, Juc. Bimotat de Calarasi si Juc. Bimotat de Ardeal
Vacut Dorian – crescator de Jucatori de Galati, zb. Dungati romanesti si zb, Codalb romanesc www.porumbeivvg.wordpress.com
Vanatoru Florin – crescator de Tippler

Porumbeii la “Poarta Transilvaniei”

Situat de-a lungul raului Bistrita – orasul cu acelasi nume , are continuitate in cresterea catorva rase care s-au remarcat pentru abilitatile aeriene: Rollerul Persan (pergo), Jucatorul bimotat de Ardeal ( purzel) si Jucatorul de Galati. Aceste rase au incantat prin prestatiile lor in aer mai multe generatii de crescatori, “stacheta” predandu-se prin demonstratii practice si povestiri despre porumbei si crescatori.

Astazi, putem spune ca noi, cei din generatiile care au urmat, am incercat atat cat ne-am priceput sa ducem mai departe ce am invatat de la crescatorii mai in varsta, fiecare dintre noi facandu-ne ucenicia la unii dintre ei. In tot acest timp, atat porumbeii, cat si crescatorii au avut parte atat de perioade cu urcusuri, cat si cu coborasuri, invingatoare iesind pasiunea.

Hanganut Ovidiu – crescator de Jucatori de Galati http://ovican.sunphoto.ro/

Chivu Adian – crescator de Jucatori de Galati http://www.freewebs.com/galatenichivu/

Barabas Gabriel – crescator de Jucatori de Galati




Iusan Darius – crescator de Roller Persan si Jucatori de Botosani http://sporlazbor.sunphoto.ro/

Hadarau Vlad si Apian Calin – crescatori de Jucatori de Galati
http://jucatorigalati.sunphoto.ro/
http://www.freewebs.com/jucatoridegalati/index.htm

POTAISSA – LEAGAN AL PORUMBEILOR DE JOC – TRECUT SI PREZENT

O frumoasa activitate cu o tradiţie veche si adânc înrădăcinata in Turda si împrejurimi este cresterea porumbeilor de joc. Pana la sfarsitul anilor’70, rasele locale- Cazatorul de Turda si Bimotatul de Ardeal- prezentau de departe rasele cele mai raspandite. Fascinati de aptitudinile superioare ale “galatenilor”, crescatorii turdeni renunta rand pe rand la rasele mai sus mentionate, preocuparea lor fiind sa perfectioneze jocul “galatenilor”, pastrand specificul zonei- snururile deosebit de lungi.

In prezent,cea mai populara rasa – care in opinia multor crescători fiind si cea mai spectaculoasa – este rasa JUCATOR DE GALATI. Prin calităţile de joc si zbor pe care le are,Jucătorul de Galaţi oferă un adevărat spectacol de fiecare data când este eliberat in văzduh.

Creşterea acestei rase de porumbei de agrement a fost preluata cu succes de la crescătorii care au contribuit la formarea si perfecţionarea calităţilor rasei,de către noua generaţie de pasionaţi ai acestei rase, care si-au propus sa continue munca de selecţie a acestei minunate rase. Având baza genetica si „secretele” destăinuite de înaintaşi la dispoziţie,crescătorii din Turda si împrejurimi reuniţi in cadrul R.C.R., vor sa redea acestei rase strălucirea de odinioară.

Crescatori:

Broscoi Adrian – http://aditurda.sunphoto.ro/
Butnar Alin – www.alint9.sunphoto.ro
Coloji Gheorghe
Giurgiu Ciprian – www.giurgiuciprian.sunphoto.ro
Hiriscau Traian –
Leas Armando – http://armando.sunphoto.ro/
Lopadean Marius – http://alkapone.sunphoto.ro
Mocan Calin –
Purda Calin – www.c4linutz.sunphoto.ro
Torok Crinel Nicolae –
Vilt Gavrila – www.utuvilt.sunphoto.ro

TULCEA – porumbeii la “gura Deltei”

Practica creșterii porumbeilor în orașul de pe malul Dunării, Tulcea, cât și în localitățile din județ, este o îndeletnicire străveche bazată pe pasiune.
   
În această zonă se cresc atât porumbei sport, de agrement cât și de ornament, ponderea cea mai mare având-o cei de agrement din grupa rollerilor sau „învârtitori”, cum li se mai spunea odată. În trecut aceștia aveau o multitudine de culori, de la unicolori la bălțați sau pestriți, în diferite nuanțe, mai aprinse sau mai șterse, cu sau fără moț și încălțătură, spre deosebire de prezent, când aceștia sunt mai rar întâlniți în crescătorii izolate, majoritatea crescătorilor făcând selecția după forme, culoare ori simetria culorilor la cei bălțați.
   
Cert este că la începuturi acești porumbei au fost aduși din orașele Galați și Brăila, iar în prezent încă se mai găsesc exemplare cu aspectul celor din trecut.
 
Talasman Nicusor – crescator de Jucator de Galati http://nicuszor.sunphoto.ro/

Alaturi de cei prezentati mai sus, ne stau pasionati crescatori, iubitori ai porumbeilor de zbor si/sau joc din Alba, Bihor, Caras-Severin, Constanta, Mures, Mehedinti si Satu-Mare

Lista completa a membrilor sta la dispozitia cititorilor la urmatoarea adresa:
http://rollerclubromania.webs.com/membrimembers.htm

REZULTATE SPORTIVE 2011

Anul competitional 2011 s-a incheiat. A fost un an cu rezultate bune pentru majoritatea membrilor. Unii dintre noi au reusit sa-si imbunatateasca vizibil rezultatele, ceea ce ne face sa fim increzatori si sa speram ca anul care urmeaza va fi unul mai bun.

Clasamentele finale sunt urmatoarele:

Grupa Roller
Rasa Jucator de Galati

Clasament final maturi 2011

CLASAMENT FINAL TINERET 2011

GRUPA ROLLER

GRUPA ZBURATORI

FELICITARI CASTIGATORILOR SI PARTICIPANTILOR!
http://rollerclubromania.webs.com/rezultateresults.htm

TRIBUTUL PORUMBEILOR

Asa cum spuneam, acest sport nu este unul usor, mai ales pentru aceste gingase fapturi – PORUMBEII, care trebuie sa faca fata pericolelor naturale inevitabile. Dintre acestea , pagube inseminate fac curentii de aer si rapitoarele. Fiecare crescator care isi zboara porumbeii,a fost martorul a nenumarate intamplari, unele dintre ele lasand doar amintirea dragilor nostrii porumbei. Exista si situatii “fericite” daca putem sa le numim asa, din simplul motiv ca protagonistii inaripati au reusit sa scape cu viata; ranile insa raman, atat in inimile noastre cat, mai ales, pe porumbei.

http://jucatorigalati.sunphoto.ro/SOIMUL_CALATOR-_raniti

GALERIA VIDEO

In cele ce urmeaza va prezentam cateva filmulete surprinse de catre membri ai clubului la antrenamente si concursuri. Alte cuvinte sunt de prisos.

http://rollerclubromania.webs.com/apps/videos/videos/show/6776174-galatzer-roller-by-adrian-broscoi
http://rollerclubromania.webs.com/apps/videos/videos/show/7340305-jucatori-de-galati-la-viisoara-cluj
http://rollerclubromania.webs.com/apps/videos/

Rasele romanesti de porumbei reprezinta o bogatie nationala. Multe dintre ele pot concura, de la egal la egal cu oricare dintre rasele straine, atat in ceea ce priveste aspectul, dar, mai ales in privinta aptitudinilor inca nealterate. Depinde de noi cum vom sti sa pastram identitatea porumbeilor nostri. Unele rase, cum ar fi cele de codalbi , iti ofera o priveliste incantatoare atunci cand zboara in stoluri.
Oferiti porumbeilor un dram de libertate, nu o sa va umple vitrinele de diplome si cupe, o sa fie si pierderi, dar cu siguranta o sa va incante inima.

LASATI PORUMBEII SA ZBOARE IN LIBERTATE!

Echipa Roller Club Romania

Laurentiu Bogorodita
Nicu Gheorghe
Ionut Barboianu
Alin Butnar
Marius Varzescu
Nicusor Talasman
Vlad Hadarau

32 comentarii la “ROLLER CLUB ROMANIA – Rezultate sportive, oameni si locuri”

  1. Un material muncit, felicitari!

    “Acelas fenomen se intampla si cu Dungatii Romanesti, Codalbii, Vargatii, Orbetenii, etc. care, copil fiind, ii admiram in stoluri de zeci si uneori de sute de exemplare zburand deasupra mahalalelor Craiovei. Din pacate ii mai gasesti foarte rar prin crescatoriile batranilor bine ferecati in voliere si tarandu-si pe jos bogatul penaj datorita “evolutiei” rasei.”

    Ce pasaj trist…

  2. Felicitari domnului Vlad Hadarau pentru realizarea acestui topic !
    Mii de multumiri si pentru implicarea si seriozitatea de care da dovada , fiind inima (motorul) acestui club !

  3. Un Ciung de Ploiesti alb superb! (Curelea Armand). De asemenea multe alte exemplare de la diversi crescatori (Jucator de Galati pana simpla sau baltati, Roller Persan, Bujori, Argintii, Codalbi … cred ca nu stiu sa ma opresc).

  4. Felicitari concurentilor si mult succes in continuare in promovarea competitiilor cu porumbei de agrement.
    Este foarte important sa se zboare cat mai mult rasele romanesti pentru ca doar asa performantele lor pot fi certificate.

  5. Frumosi porumbei ai lui Filisanu .asa exemplare mai rara.sa o tii tot asa Campionule

  6. Frumoase pasari.mar interesa acea guturie .Deunde o aveti?domnule Tronea?………succes in comtinuare.vant in pene……….

  7. Felicitari tuturor celor care depun eforturi pentru mentinerea “agrementului” pe linia de plutire. Succes in continuare.

  8. Buna seara,

    Sincere felicitari colegilor columbofili din cadrul RCR! Acest articol este este marturia unei munci bine facute atat individual – de fiecare in parte acasa cu proprii porumbei, cat si in grup – de organizarea si de asigurare a unei bune desfasurari a unor concursuri de zbor si realizeaza o adevarat promovare a concursurilor cu porumbei performanti in aer. Comparativ cu cel de mai sus, sper ca articolul de la sfarsitul anului competitional 2012 sa fie si mai bogat in exemple.

    La cat mai multe rase zburate si la cati mai multi participanti la concursurile de zbor!

    Cu stima.

  9. Felicitari clubului RCR si membrilor sai!
    Continuitatea, consecventa, implicarea emotionala si financiara, sacrificiile si dragostea pentru porumbei si performanta au dat roade, tot mai bune de la un an la altul!
    Din nou, felicitari!

  10. Tot o “nebunie curata”: Topicul “Nebunie curata: 2 ulii in cusca!” are in momentul de fatsa 95 comentarii si 2851 vizualizari. Topicul de fatsa are 15 comentarii si 1290 vizualizari. Este elocvent pentru situatia acuala a raselor de agrement in preferintele columbofile din RO…

  11. @Liviu #16: Un uliu in cusca intereseaza practic toti columbofilii, pe cand un articol despre agrement intereseaza in mare doar crescatorii pasionati de agrement.

    Sunt voiajorist dar sper sa cresc si agrement cand voi avea mai mult timp si resurse. Fumurii lui Bogorodita Laurentiu din acest articol imi plac mult. Ce rezistenta au tipplerii la rapitoare? Stiu ca sunt maestrii duratei de zbor, dar ce stil de zbor au? Pe sus sa nu ii vezi sau mai jos, ca voiajorii? Mai rapid sau mai lent decat voiajorii?

  12. @ Liviu
    Asa este,e de necrezut cati sunt ineresati de ulii
    in cotet si ce putini de minunatii porumbei de zbor.

    @ porumbei ro Fara sa fiu specialist:
    Sunt suse de tippleri care zboara foarte sus si altele
    care zboara la inaltime mica. Nu are importanta unde
    zboara conteaza numai durate.Zboara economic,
    adica destul de lent. Ca si la voiajori exista suse
    mai rezistente si mai puti rezistente la rapitori.
    Crescatorii se plang de multe victime.

  13. Pentru porumbei.ro , comentariu nr.17 :

    – Exista doua tipuri de tippleri ; cei din trecut si cei ce sunt la moda in prezent .
    Eu cresc si zbor , tipplerii de moda veche , cei care in ultimii 10 – 15 ani au cam fost eliminati , curentul actual scotand la rampa tipplerul maraton , acel gen de tippler cu durata foarte mare (16-20 ore) , care este controlat si conditionat prin intermediul dropperului (infoiatului) , dar cu o calitate a zborului , sub a tipplerului de altitudine . (Cu rugamintea de a nu supara pe nimeni) !
    Tipplerul de altitudine ,,cel de moda veche” , 80 % din durata de zbor , presteaza zbor pe palier de puncte si disparitie , zboara in cercuri concentrice , in con de 45 de grade . Se deplaseaza in lateral foarte rar , numai atunci cand este atacat de pasarile rapitoare , revenid in zona sa de zbor dupa incheierea atacului . (Este un instinct de supravietuire , pe care putine rase de zbor il detin) .
    Ca durata , tipplerii ,,de moda veche” , acestia pe care ii cresc eu , pot zbura intre 6 – 11 ore ca tineri , in anul nasterii si pot ajunge la 8 – 13 ore la maturitate , dar nu mai mult !
    Ii gasiti in Olanda , Ungaria , fosta Yugoslavie , etc. ;
    La noi in tara , in anii 1970 – 2000 , au fost foarte raspanditi in zona Banatului .
    Sunt porumbeii pe care eu ii cresc si ii iubesc .
    Zborul concentric (nu ca voiajorii) , glumeam si eu , la inaltimi foarte mari , pentru multi columbofili este considerat un inconvenient , in multe situatii stoluri intregi fiind luate de curentii de aer si in plus de acolo de sus , de la peste 1000 de metrii altitudine , uliul iese castigator in goana dintre el si porumbel . (Atacul este declansat la inaltime de puncte , actul final , consumandu-se undeva la 400 – 500 de metrii altitudine , adica pe palierul de inaltime medie) .
    Desi in timpul zborului , prezinta un zbor lent , placut ochiului , atunci cand sunt atacati de soimi , in multe situatii accelereaza si executa schimbari de directie , in 20 – 30 % din situatii reusind sa scape , chiar daca goana a fost declansata la o inaltime foarte mare .

    Cam asta este , fiecare tine ce – i place , eu nu obisnuiesc sa vorbesc despre mine si porumbeii mei , dar daca Andrei (porumbei.ro) mi-a adresat aceste intrebari , am considerat ca este politicos sa ii raspund !
    In plus , am tot respectul pentru crescatorii de tippleri de maraton , cu multi dintre acestia fiind chiar prieten .
    In incheiere , va doresc multa sanatate si succes in pasiunea dumneavoastra !

    Cu respect ,
    Laurentiu Bogorodita

  14. @ Bogorodita Laurentiu
    Poate aveti amabilitatea sa ne povestiti putin
    cum se mentine sanatatea Tiplerilor.
    merci anticipat !

    Poate aflam si ceva amanunte despre Ciungii
    de Ploiesti ,suntem dornici de informatii.

  15. Foarte reusit acest topic,si felicitari d-lui Vlad pentru propaganda facuta crescatorilor de porumbei de la Roller Club .Pe cand vom vedea articole despre crescatori din vestul tari? Sa speram ca acest topic ii va convinge pe mai multi crescatori sa se inscrie si sa participe la concursuri de zbor si joc cu porumbei.

  16. Acum plec la Expozitia Nationala de la Galati , am 11 ore de mers pana acolo si ma voi intoarce luni de dimineata . Imi cer scuze ca nu pot sa scriu un comentariu mai concludent acum , dar mai am 50 de minute pana la plecarea trenului si trebuie sa merg la gara .

    Legat de nobila rasa , Ciung de Ploiesti , il voi ruga pe prietenul meu , domnul Palfi Ianos de la Cluj , sa scrie cateva randuri , domnia sa cunoscand foarte bine aceasta rasa . Dansul este Campionul National Absolut , la clubul Chindia – Targoviste , in anul competitional 2011 .
    Un alt fost mare crescator de Ciungi de Ploiesti (in prezent nu mai detine aceasta rasa) , este prietenul meu , Remus Zarafu , din localitatea Drobeta Turnu Severin , care in anul 2010 a obtinut titlul de Maestru Emerit al Sportului Columbofil , la aceasta rasa .
    Titlul a fost acordat in cadrul C.N.T. – Romania , ca urmare a detinerii titlului de Campion National Absolut , 3 ani consecutiv .
    Maine il voi suna pe domnul Zarafu si il voi ruga sa scrie si domnia sa cateva randuri , avand o bogata experienta in zborurile de mare durata si altitudine , cu porumbei din rasa Ciung de Ploiesti .
    O seara buna va doresc si vom mai comunica in cursul zilei de luni .

  17. as vrea o pereche de zburatori de severin . are cineva de vinzare daca da la cit ajunge perechea ?

  18. FELICITARI TUTUROR MEMBRILOR DIN INTREAGA TARA SI DE LA ANUL CARE VINE SA NE MARIM FAMILIA DE MEMBRII IN RCR.VANT IN PENE. SARBATORI FERICITE

  19. Multumesc Dlui. Laurentiu pentru raspunsuri. Tipplerul de mode veche chiar este o rasa interesanta care m-ar tenta.

  20. Tinand cont ca luna decembrie este luna cadourilor si Mos Craciun se apropie cu pasi marunti , mi – ar face o deosebita placere sa va ofer cadou , o pereche de tippleri de altitudine. Site-ul dumneavoastra a contribuit foarte mult la promovarea sportului columbofil romanesc , avand un rol important in cresterea performantelor columbofile la nivel national !
    Din acest motiv , consider caci tipplerii de altitudine pe care o sa vi ofer , trebuie sa se ridice la un nivel inalt ; Fata (porumbita) , a participat in anul 2011 , la etapa a – 3 – a tineret , zburand 10 0re si 20 de minute , cu peste 9 ore de zbor la puncte si disparitie .
    Cronometrul s-a oprit la a – 3 – a pasare lasata , din 5 zburate ( 9 h si 30 min.) , porumbita vanata sfarcolata pe care urmeaza sa o primiti , coborand a – 4 – a , fiind constata pe fisa de zbor , la 10 h si 20 min .
    Provine din porumbei adusi din Serbia , bunicii fiind importati de columbofilii sarbi din Olanda .
    Baiatul (masculul) , este un porumbel din matca , bun reproducator (stropit – bobat) , fiind fiu din Pakistanezul cu coama si tipplera batrana din Ungaria .
    Sper sa va placa si sa va delectati , urmarind descendentii acestei perechi , la zbor .

    Cu respect ,
    Bogorodita Laurentiu

  21. Multumesc, sunt onorat de oferta Dvs! Momentan nu am decat un cotet mic de voiajori fara compartimente pentru ca schimb locatia, dar cand reusesc sa ma stabilizez si sa-mi fac niste conditii cat de cat decente am sa va contactez.

    Sunt curios daca as reusi sa cresc durata si inaltimea zborului la voiajori cu ajutorul tipplerilor. Stiu ca e carcaleala sa scoti rase diferite la zbor in acelasi timp dar ar fi un experiment interesant. Problema mare la noi (zona de munte) sunt soimii care ataca chiar acolo sus unde zboara tipplerii. Ulii sunt abia pe locul 2 ca periculozitate. Cand apare soimul, neplacandu-i sa atace jos, sperie voiajorii si se baga sub ei dupa care marseaza sub stol ridicandu-i tot mai sus. Abia cand ii duce atat de sus ca abia se mai vad cu ochiul liber, incepe sa bage picaje dupa exemplarele care se rup de stol, iar pana jos ii ajunge de cateva ori. In timp daca continua sa fie expusi la soim, voiajorii invata ca nu mai trebuie sa se inalte si zboara pe jos la aparitia lui. Sunt tare curios cum procedeaza tipplerii acolo sus cu soimul dupa ei, pentru ca daca voiajorii dupa o anumita inaltime nu mai suporta si incep sa se arunce in jos, tipplerii ar trebui sa fie in elementul lor acolo sus.

  22. DL BOGORODITA DE CAND AMPARTITI TIPPLERII AN DOUA FELURI TIPPLERI DE ANALTIME SIDE MARATON EU ZBOR CU TIPPLERI DIN ANUL 1981 CU TITLURI DE CAMPION NATIONALL AN 1982-1983 -2013 D DUPA SINGURUL RIGULAMENT DE ZBOR CEL ENGLEZ DUPA CARE ZBOARA TOT GLOBUL.EU NU AM AUZIT DE ALT REGULAMENT PANA LA D-VOASTRA. ATI FACE BINE SA CRESTETI PORUMBEI DE ANALTIME ROMANESTI CA CIUNGUL DE PLOESTI SI SAL CATOLOGATI D-VOASTRA CUM VRETI.LASATI TIPPLERII ASA CA SANT BINE







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *