Autor: Dr. Catalin Tudoran
Avand in vedere cresterea alarmanta a incidentei bolilor cu potential imunosupresor (circoviroza, adenoviroza, “sindrom adenocoli”, micotoxicoze etc.) se constata scaderea potentialului imunitar (imunologic) al tineretului columbar.
Datorita faptului ca, in special, infectiile cu circovirus interfereaza cu imunitatea postvaccinala, trebuie evitata imunizarea in timpul episoadelor de boala, iar vaccinarea contra paramixovirozei la tineret se recomanda a se efectua precoce la varsta de 21-30 de zile si a se realiza supravegherea eficientei vaccinarii prin teste serologice de laborator (RIHA) pentru a evita accidentele vaccinale, organismul porumbeilor nefiind capabil sa-si formeze anticorpi antiparamixovirali.
In profilaxia specifica a paramixovirozei se utilizeaza:
a. vaccinuri inactivate
b. vaccinuri vii atenuate
a. Vaccinurile inactivate pot fi incorporate in apa sau in emulsie uleioasa si sunt preparate din tulpini Lasota sau / si tulpini de paramixovirus izolate de la porumbei. Toate vaccinurile inactivate, indiferent de producator, sunt preparate pe oua embrionate de gaina.
Avantaje:
– sunt bine suportate de pasari si nu induc reactii severe postvaccinale;
– se pot doza corect si uniform;
– nu este obligatorie utilizarea imediata a intregului flacon de vaccin de indata ce a fost deschis
– imunogeneza nu e inhibata de imunitatea preexistenta.
Dezavantaje:
– sunt mai scumpe;
– confera o imunitate care se instaleaza lent, in decurs de 2-3 saptamani, dar care din fericire, e de lunga durata (12 luni);
– se pot administra numai individual (prin injectare subcutanata) sau intramuscular (mai rar la porumbel)
b. Vaccinuri vii atenuate. La porumbei s-a utilizat tulpina Lasota ca vaccinare de pregatire (ulterior se administreaza vaccinuri inactivate) sau in cazuri de iminenta aparitie a paramixovirozei (vaccinare de urgenta-necesitate cand imunitatea se instaleaza rapid).
Avantaje:
– imunitate instalata mult mai rapid si de obicei solida;
– se administreaza oculonazal, nefiind necesara o pregatire de specialitate a operatorului
Dezavantaje:
– imunitatea instalata este de scurta durata la porumbei (fata de gaini)
La porumbel (si nu numai) se prefera vaccinarea oculoconjunctivala / nazala cu vaccin tulpina Lasota, deoarece determina imunitate celulara locala in 12-24 de ore, deci deja a 2-a zi dupa vaccinare, putem considera ca porumbeii sunt protejati. De aceea se prefera vaccinarea oculoconjunctivala la porumbel fata de vaccinarea intramusculara sau subcutanata.
Imunitatea conferita e de doar 2-3 saptamani si din aceasta cauza este considerata ca o imunitate pregatitoare pentru vaccinarile ulterioare, recomandandu-se dupa 2-3 saptamani vaccinarea cu vaccin inactivat (apos / uleios).
Specific porumbeilor e doza de vaccin viu Lasota optima pentru imunizare: 1 doza porumbel = 5 (chiar 10) doze gaina. La porumbel, de altfel si la gaini si curci, este preferata calea de administrare oculoconjunctivala / nazala a vaccinurilor vii Lasota, deoarece confera o imunitate buna si uniforma, fara a induce reactii postvaccinale severe. Din pacate, imunitatea conferita e de scurta durata.
Vaccinarea oculoconjunctivala / nazala are si avantajul ca, in afara de imunitatea sistemica umorala, induce si imunitate locala, exact la nivelul principalei porti de patrundere a virusului, in cazul infectiei naturale.
PROGRAME DE VACCINARE CONTRA PARAMIXOVIROZEI LA PORUMBEI
Pe cat posibil ar trebui sa tina cont de situatia epidemiologica a evolutiei paramixovirozei (implicit a bolilor imunosupresoare astazi o realitate de necontestat, din pacate: circoviroza, adenoviroza, micotoxine etc.) intr-o comuna, judet, regiune, tara etc.
La tineret:
Varianta I: In situatia favorabila (“lipsa” amenintarii paramixovirozei), se vaccineaza la virsta de 21-28 de zile cu vaccin inactivat, apos sau uleios (indiferent de tipul vaccinului sau producatorul de vaccin).
Varianta II: In situatii nefavorabile (posibila aparitie a paramixovirozei), se vaccineaza la virsta de 21-28 de zile si rapel dupa 3-4 saptamani, tot cu vaccin inactivat (indiferent de tip sau producator).
Varianta III: In situatia aparitiei paramixovirozei (cea mai dramatica), se vaccineaza cu vaccin viu (tulpina Lasota), administrat oculoconjunctival la varsta de 3 saptamani, urmat de administrarea de vaccin inactivat apos/uleios (posibil simultan sau dupa 2 saptamani), care poate fi chiar repetat la 6 luni in cazuri grave de epizootie cu paramixoviroza(indiferent de tipul vaccinului inactivat sau de producator).
La adulti: La adultii multivaccinati (deci cu vaccinari multiple), de obicei e necesara o singura vaccinare anuala contra paramixovirozei (cu orice tip de vaccin inactivat, apos sau uleios, indiferent de producator). Teoretic, ideal ar fi sa se faca determinari serologice ale titrului antiparamixoviroza, iar cand titrul scade sub pragul de protectie, sa se faca vaccinarea, in special la tineret (indiferent de vaccin).
In caz de aparitie a paramixovirozei se vaccineaza de necesitate-urgenta , porumbeii cu vaccin viu cu tulpina Lasota(Avipestisota ), oculoconjunctival / nazal (atentie, 1 doza porumbel = 5 doze de gaina), astfel: 1 flacon de 100 doze gaina (adica 20 doze porumbei) se dilueaza cu 4 ml apa distilata si se administreaza cate o picatura de vaccin diluat in fiecare ochi si nara, adica 4 picaturi / porumbel.
In ziua vaccinarii se administreaza antiinflamatoare (de tipul acidului acetilsalicilic – aspirina, 1 comprimat / 10 porumbei sau ACESAL) sau tranchilizante (Prometazina: Romergan sau Alergotrat), in scopul sedarii porumbeilor emotivi (pot apare accidente grave, chiar stop cardiac, din cauza stresului de manipulare si vaccinare).
Pentru combaterea stressului se vor administra vitamine, in special Vitamina C (care e necesara pentru sinteza glucocorticoizilor). De asemenea si vitaminele A, E, B, “imbunatatesc” apararea sistemului imun.
Vitaminele utilizate ca antistress, vor fi administrate cu 24 de ore inaintea vaccinarii (posibilului stress) si pe intreaga durata a stressului (ziua vaccinarii).
Se va utiliza intotdeauna apa de baut proaspata. Vitamina C se administreaza in doza de 1 gram / litru de apa, iar celelalte vitamine (A, D3, E + B complex) in doza de “atac” (mai mare decat doza uzuala, nutritionala).
Uneori, se pot administra antiinfectioase pe perioada de stress pentru a impiedica bacteriile oportuniste de a infecta pasarile imunosupresate sau debilitate de stress. Se va utiliza in special Eritromicina (ex.: Eritrom 6 %), care stimuleaza secretia de interleukine de catre leucocite, care este expresia actiunii de imunostimulare.
Utilizarea antiinfectioaselor e necesara in cazul riscului aparitiei infectiilor bacteriene (inclusiv micoplasmoza).
Antiinfectioasele (Eritromicina) pot fi administrate 2 zile inainte de vaccinare, in ziua vaccinarii dupa administrarea vaccinului si inca 2 zile dupa vaccinare.
De asemenea, vor fi utilizate imunostimulatoare din extracte naturale vegetale(KING-HERBS), care stimuleaza sinteza de interferon sau de sinteza: LEVAMISOL (¼ din doza antihelmintica, adica 2,5 mg s.a. LEVAMISOL / porumbel / zi, 3 zile, repetat periodic) sau DIMETILGLICINA, care pot “creste” titrul anticorpilor antiparamixoviroza.
CONCLUZII: Nu exista noi tipuri de paramixovirusuri in Romania. Recrudescenta aparitiei manifestarilor clinice de paramixoviroza e legata strict de interferenta cu “noile” boli aparute in tara. Statusul epidemiologic relativ “calm” din trecutul columbofiliei autohtone e supus astazi unei continue presiuni infectioase majore. Evolutia dramatica a circovirozei, adenovirozei, micotoxicozelor asupra starii de sanatate a porumbeilor (in special a tineretului columbar) impune o mai atenta strategie de supraveghere a bunastarii acestora.
Sa intelegem ca odata vaccinul deschis si pastrat in conditii optime (frigider) poate fi folosit un timp mai indelungat? Cit timp? As dori daca se poate un raspuns pertinent al unor cunoscatori ai problemei. Aici ma refer la raspunsul unor specialisti sanitar-veterinari, nu ceva de genul: ,,cineva mi-a zis ca….”
Multumesc! Este foarte interesant si vine la fix acest articol pentru ca in curand incep vaccinarile. Am cateva nelamuriri:
1. “nu este obligatorie utilizarea imediata a intregului flacon de vaccin de indata ce a fost deschis” – este o noutate, stiam ca orice vaccin se poate utiliza doar pe loc, urmand sa aruncam cantitatea ramasa nefolosita imediat. Era doar un mit? Ar fi un lucru nemaipomenit, mai ales ca puii eclozioneaza in etape destul de aleatorii si nu in loturi mari si de regula vaccinam doar inainte de zboruri cand erau eclozionati toti puii si deja zburau pentru a nu cumpara un flacon de vaccin pentru fiecare 3-4 pui eclozati…
2. “imunogeneza nu e inhibata de imunitatea preexistenta” – la ce se refera?
3. inactivatele se pot face SI muscular?
foarte interesant articolul si detaliat
Posibil unele enumeratii sint prea tehnice si necesita unele cunostiinte de imunologie: tineretul columbar( de altfel la orice specie de pasari sau mamifere) se naste cu un protector de anticorpi.Vaccinarea induce o forma *dulce *de boala. Anticorpii maternali intervin , si , surpriza, anihileaza vaccinul. De aceea sint necesare determinarile serologice ale titrurilor antiparamixoviroza ca sa stiim EXACT cind putem vaccina tineretul.Actiunea vaccinurilor vii poate interfera acest interval de timp..Vaccinurile INACTIVATE dezvoltind o imunoprotectie un pic * intirziata* evita acest incident.
-Sint anumite recomandari europene cu substrat comercial.Daca se respecta pastrarea sterilitatii flaconului,nu sint probleme privind valabilitatea-eficacitatea vaccinului inactivat apos/uleios. ptr informatiii particulare, 0723610322.
– in columbofilie, administrarea intramusculara poate fii abordata la porumbeii de ornament si porumbeii de matca. In niciun caz ,porumbeii de zbor-concurs nu vor fi inoculati intramuscular in muschii pectorali/doar subcutanat.
Buna dimineata tuturor!Domnule doctor ati facut un lucru nemai pomenit cu articolul de mai sus!F f multi crescatori asteptau precizarile respective de la un medic, si o persoana care sa fie mai autorizata ca dv nici ca se putea!!!!S-a terminat cu bajbaiala:o fi bine,n-o fi bine!!????Va MULTUMIM TERE MULT!!!!!!Sanatate!
In primul rand salut toti vizitatorii acestui site ..
Articolul este foarte binevenit in aceasta perioada mai ales pentru cei care formeaza perechile de reproductie in perioada urmatoare ..si as dori daca se poate prin intermediul acestui site sa adresez si eu o intrebare …
Unde anume se mai gaseste vaccin ,Columbopolivac S ???
Anul acesta 2011 am folosit acest vaccin si as dori si pe viitor …
Nr. de tel. al Dr. Tudoran nu este o cale de rezolvare cel putin in cazul meu (locuiesc extern)
As dori daca stie cineva de existenta acestui vaccin prin farmaciile veterinare in zona de nord a tarii ..jud Suceava
Botosani.. sau sa inteleg ca acesta se obtine doar la comanda ? m-ar interesa in perioada imediat urmatoare
15-30 zile max. Astept raspunsuri concrete daca se poate ..Multumesc …
Foarte informativ,multumiri multe pt articol.Un vaccin foarte bun este chevita are durata de un an si este pt paramixoviraza si variola costa 100 ron.Daca calculati sunt 2 vaccine iar durata este dubla in plus scutiti un tratament de pregatire pt vaccinare.
Vant in pene all!
cine ma poate lamuri cu problema asta: in august vaccinez porumbeii contra paramixovirozei cu vaccin de la romvac, in septembrie porumbeii sunt dusi la zbor , iar la sfarsitul lui octombrie porumbeii incep sa faca paramixoviroza!! cum e posibil?!?!
Vaccinul inactiv se poate folosi si dupa ce flaconul a fost deschis, in schimb vaccinul activ ( viu ) trebuie folosit imediat dupa deschidere. De exemplu paramixovacol este un vaccin inactiv si se poate folosi pe o perioada mai indelungata in special la pui, cel mai bine este sa faci vaccinul inainte de a intarca puiul ( fiind mai greu sa gresesti la care din pui ai facut sa nu vaccinul).
Salut eu obisnuiesc vaccinarea din luna septembrie si nu am avut probleme de loc va multumesc
pt virgil- citeste mai sus despre vaccinul viu atenuant( cu imunitate 2-3 saptamani) si apoi intelege ce greseala ai facut
Foarte pretios acest articol,ar trebui pastrat in arhiva site-ului. Interesante toate aceste informatii,mai ales cea cu folosirea vaccinului si la o anumita perioada de la deschidere. Ar mai trebui specificate concret,chiar cu riscul acuzelor de reclama mascata, care sunt vaccinurile care pot fi folosite si mai tarziu. A ridicat Andrei Bondar aceasta problema. Ar fi minunat daca tot dl Tudoran ar face aceste clasificari. E mai usor intr-o fraza pe site,decat sa primeasca sute de telefoane pe aceasta tema.
am mai citit undeva un interviu de~a dv. domnule tudoran unde spunea~ti ca paramixovacol ofera o imunitate de 12 luni iar pe prospect scrie ca ofera 6 luni de imunitate va rog sa ne lamuriti . multumesc
bun articolul ai de unde invata.
ptr Cristi r
vaccinul l-am facut pe 2 august iar pe 8 septembrie am facut prima miscare cu porumbeii(si nu la comun cu masina de transport;abia pe 15 septembrie au fost zburati la comun).deci e mai mult de luna…. inclin sa cred ca a fost o porcarie de vaccin…..
acelasi lucru au patit foarte multi crescatori anul acesta inclusiv eu.am vaccinat puii cu o luna si jumatate inaintea zborurilor si in timpul zborurilor surpriza ,au aparut semne vizibile de paramixoviroza.am revaccinat puii cu alt tip de vaccin care imunizeaza pe un an si puii si-au revenit.cei care produc aceste vaccinuri ar trebui sa ,,mai imbunatateasca reteta”.
pentru Victor;-contacteaza-l pe domnul dr Tudoran la nr de telef afisat si rezolvi vaccinul.Si eu locuiesc in strainatate si livrarea la destinatie a fost prompta.inca o data multumiri domnului doctor
Salut pe tota lumea nu stiu daca mai era nevoie sa sun si eu inca odata ca acest topic este mai mult decit o binevuvintare pt cei ce acum deslusesc tainele acestui sport al acestui hoby ,ma rog. Am si eu o problema stins legata de acest lucru : in luna august am pregatit porumbeii pt vaccinare si avind la vremea aceea alte preocupari ca si incepator am zis ca to romanu in 2 saptamani a aparut paramixoviroza mia decimat un lot de circa 100 de pasari …. cumplit. am ramas cu circa 50 , si nu neg ca si din ei cred ca si acum mai au sechele. RUGAMINTE MARE. rog pe cineva care stie si vrea sa ajute cu un sfat dar concret.. FA ASA SI ASA DUPA CARE ASA sfat pe care o sa il urmez orbeste asa este cind esti incepator te muncesti sa-ti incropezi un lot de zbor si datorita necunoasterii devii criminal pt pasarile tele. MULTUMESC MULT
DL. VIRGIL& LEo- chiar din prima fraza v-am pus in garda cu imunosupresia intilnita la tineret datorata in special circovirozei.In biologie,1+1= 3 , raspunsul imun e foarte divers si neuniform; din pacate nu e matematica,ideal ,cum am scris in articol ar fii sa se faca determinari serologice ( reactia de inhibohemaglutinare) si sa se vaccineze cind titrul protector al anticorpilor e scazut( cind nu asigura protectie). Cu a doua vaccinare ,deja ati facut ceea ce am recomandat la varianta 2 privind strategiile de vaccinare.
Toate vaccinurile inactivate ( uleios/ apos indiferent de fabricant ) asigura la adulti protectie de 1 an de zile. In instructiunea Paramixovacol e trecuta o fraza care e interpretata un : se scrie ca asigura o protectie garantata de MINIM 6 luni, tocmai avindu-se in vedere aceste boli imunosupresoare, iar interpretarea textului e .
Daca vaccinul inactivat e pastrat steril( nu se impunge cu acul ptr fiecare doza de vaccin,ci se penetreaza cu un ac steril si scot dozele necesare, apoi puneti eventual un leucoplast pe capac si tineti vaccinul la frigider pina la urmatoarea utilizare) se poate utiliza pina la data expirarii.
Daca ati consulta vechile instructiuni de folosire, inainte de aderarea la UE, ati remarca lipsa acestor .
Deci ,tot e sa pastrati vaccinul necontaminat microbiologic si sa.l tineti la temperatura recomandata de producator( la frigider). Vaccinurile vii( Lasota sau pox vaccinul de difterovariola)dupa ce se adauga diluantul vor fi utilizate cint mai rapid; ele nu pot fii conservate.
un articol deosebit de interesant as avea si io o intrebare.. dat fiind ca nu vitaminizez sau energizez porumbeii e necesar sa le dai vitamine antistress si cnd vaccinezi cu inactivat==?
multumim domnule todoran pt lamuriri
Si eu as vrea sa stiu care porumbei dejasuceste. gatul se poate vaccina cu ceva sau nu sau cum pot salva sau numai cu cutitul varog ajutati. multumesc
Porumbeii tineri si maturi afectati de paramixoviroza si dupa vindecare mai au capacitatea de a face performanta ?
Deoarece multi crescatori renunta foarte usor la ei.
Multumesc anticipat ,dl.doctor.
da ce trebuie facut cu cei care deja au contactat boala si prezinta semne ale boli? Mai au sanse de scapare vaccinati fiind?
Virgil are dreptate, acelasi lucru am patit si eu, degeaba am facut vaccinul de la romvac contra paramixo pt. ca porumbeii tot au facut boala…o mare teapa de vaccin, mai bine incercam alt vaccin contra bolii poate este eficient
De multi ani vaccinez doar cu vac. de la romvac si nu am avut niciodata probleme,deci sunt bune şi produsele romanesti, nu mai fiţi unii aşa de cîrcotaşi! Va dau un exemplu concret cu care inca ma mai lupt: am lasat nevaccinati, din efectivul de aproape o suta de bucati, un numar de 7 pui tardivi (din comoditate!) si 6 dintre ei au contactat boala; de la primele semne mi-am dat seama despre ce este vorba si i-am vaccinat rapid,dar dupa 2 saptamani pe 4 îi hranesc eu, iar doi au inceput sa manance singuri (parca incep sa-si revina); doar unul e in stare mai grava, stand aproape tot timpul cu capul rasucit aproape sub el. Sunt curios care va fi evolutia bolii in timp,daca se vor insanatosi si cum se vor comporta la viitoarele zboruri.In aceasta perioada administrez intregului efectiv vitamine, ceaiuri, in apa de baut si nu am vazut semne pentru alte “victime”
Este excelent daca putem refolosi vaccinul cu conditia sa luam doza cu ac steril de fiecare data si apoi sa-l tinem la frigider. Intrebarea mea este: stiu ca vaccinul se incalzeste (se aduce la temperatura corpului) inainte de a vaccina porumbeii – nu se compromite in acest caz? Sau o incalzire de cateva minute urmata de racire nu il strica? Daca se strica, chiar este necesara “incalzirea” vaccinului inainte de vaccinare?
Flacoanele au in general 30-40-50 doze( chiar 100 doze). Avem grija sa utilizam intii intregul continul al unui flacon de ,sa zicem 1oo doze. Daca mai avem de vaccinat 10-20 porumbei,extragem dozele respective dintr.un flacon nou ( cu doze mai putine) cu o seringa de volum superior iar din seringa respectiva putem extrage cu o seringa de volum inferior dozele necesare ptr o inoculare corecta o volumului recomandat de vaccin. E o mica smekerie ,dar trebuie sa ne adaptam si astfel ” impacam” pe toata lumea.
Super bun articolul.DOMNUL DOCTOR intotdeauna posteaza articole bune.Sper sa mai urmeze in viitor articole la fel de bune si utile.Respect pt DOMNUL DOCTOR.
Personal vaccinez puii la intarcare cu columbovac,iar primavara in luna februarie tot efectivul de porumbei cu nobilis.Dupa terminare sezonului de zbor pana cand se termina naparlirea si incep tratamentele de iarna porumbeii primesc ceai din plante cu scopul de a le creste imunitatea ,de a curata sangele si ficatul de toxine ,de a fluidiza secretiile bronsice si de a elimina mucozitatile abundente din aparatul respirator ,binenteles ca hrana tot timpul anului nu trebuie sa contina praf,mucegaiuri cu micotoxine etc.,nu am avut niciodata probleme dupa vaccinare. In acest sens recomand articolul domnului Tudoran despre imunitate.
Din flacoanele cu vaccin (columbovac si nobilis)pe care le-am folosit am extras dozele necesare vaccinarii ,le-am pus intr-un flacon steril si l-am pus intr-o cana cu apa la temp.de aproximativ 18-20 de grade celsius iar flacoanele cu vaccinul ramas le-am pus inapoi la frigider.Nu am intampinat niciodata probleme in acest sens.
sunt incepator va rog sa-mi spuneti ce fel de vaccinuri se fac pt porumbei care au sintome de paralizie li se umfla genele si le curge un lichid vascos pe coic si nas dak ma puteti ajuta deja am 6 morti …………..
greu de spus…siptomele pe care le prezinta porumbeii tai cu siguranta se datoreaza lipsei de curatenie,aglomeratiei si altor factori care influenteaza aparitia multor boli.In prima faza nu e indicat un vaccin.Le-ai dat cumva tratament de tricomonoza in doze mai mari decit cele indicate?daca nu ai dat asa ceva taiei gusa unui porumbel mort si vezi daca are ceva galben urit mirositor,daca gusa e plina de asa ceva atunci cu siguranta e tricomonoza si trebuiesc tratati.Pentru genele umflate picaturi in ochi cu cloranfenicol sau de la uz uman sificetina. Variante de tratament sunt multe dar nu tebuiesc facute la intamplare.Indicate ar fi niste examene de laborator,dar daca nu-ti permiti vezi ce gasesti in gusa-daca este curata incepi prin a le da 5 zile fosbac sau enrocol .Oricum este foarte grav ce ti se intimpla,sper sa nu te descurajezi acum la inceput.
Sa stiti ca in cuda faptului ca aproape toata crescatoria mi s-a inbolnavit de paramixoviroza si toti erau suciti si nebuni, s-sau vindecat in proportie de 80% din ei dupa ce le-am administrat vaccinul chiar daca erau bolanavi !!!!
Va salut, o întrebare am și eu: este cumva prea mult de exemplu pt pregătirea unui pui de columbodrom sa ii fac lasota apoi vaccin în ceafa iar după îl duc la columbodrom sa i se mai facă încă o data vaccin în ceafa. Este prea mult, poate afecta performanta puiului?