Autor: Dr. Catalin Tudoran
Avand in vedere cresterea alarmanta a incidentei bolilor cu potential imunosupresor (circoviroza, adenoviroza, “sindrom adenocoli”, micotoxicoze etc.) se constata scaderea potentialului imunitar (imunologic) al tineretului columbar.

Datorita faptului ca, in special, infectiile cu circovirus interfereaza cu imunitatea postvaccinala, trebuie evitata imunizarea in timpul episoadelor de boala, iar vaccinarea contra paramixovirozei la tineret se recomanda a se efectua precoce la varsta de 21-30 de zile si a se realiza supravegherea eficientei vaccinarii prin teste serologice de laborator (RIHA) pentru a evita accidentele vaccinale, organismul porumbeilor nefiind capabil sa-si formeze anticorpi antiparamixovirali.

In profilaxia specifica a paramixovirozei se utilizeaza:
a. vaccinuri inactivate
b. vaccinuri vii atenuate

a. Vaccinurile inactivate pot fi incorporate in apa sau in emulsie uleioasa si sunt preparate din tulpini Lasota sau / si tulpini de paramixovirus izolate de la porumbei. Toate vaccinurile inactivate, indiferent de producator, sunt preparate pe oua embrionate de gaina.

Avantaje:
– sunt bine suportate de pasari si nu induc reactii severe postvaccinale;
– se pot doza corect si uniform;
– nu este obligatorie utilizarea imediata a intregului flacon de vaccin de indata ce a fost deschis
– imunogeneza nu e inhibata de imunitatea preexistenta.

Dezavantaje:
– sunt mai scumpe;
– confera o imunitate care se instaleaza lent, in decurs de 2-3 saptamani, dar care din fericire, e de lunga durata (12 luni);
– se pot administra numai individual (prin injectare subcutanata) sau intramuscular (mai rar la porumbel)

b. Vaccinuri vii atenuate. La porumbei s-a utilizat tulpina Lasota ca vaccinare de pregatire (ulterior se administreaza vaccinuri inactivate) sau in cazuri de iminenta aparitie a paramixovirozei (vaccinare de urgenta-necesitate cand imunitatea se instaleaza rapid).

Avantaje:
– imunitate instalata mult mai rapid si de obicei solida;
– se administreaza oculonazal, nefiind necesara o pregatire de specialitate a operatorului

Dezavantaje:
– imunitatea instalata este de scurta durata la porumbei (fata de gaini)

La porumbel (si nu numai) se prefera vaccinarea oculoconjunctivala / nazala cu vaccin tulpina Lasota, deoarece determina imunitate celulara locala in 12-24 de ore, deci deja a 2-a zi dupa vaccinare, putem considera ca porumbeii sunt protejati. De aceea se prefera vaccinarea oculoconjunctivala la porumbel fata de vaccinarea intramusculara sau subcutanata.

Imunitatea conferita e de doar 2-3 saptamani si din aceasta cauza este considerata ca o imunitate pregatitoare pentru vaccinarile ulterioare, recomandandu-se dupa 2-3 saptamani vaccinarea cu vaccin inactivat (apos / uleios).

Specific porumbeilor e doza de vaccin viu Lasota optima pentru imunizare: 1 doza porumbel = 5 (chiar 10) doze gaina. La porumbel, de altfel si la gaini si curci, este preferata calea de administrare oculoconjunctivala / nazala a vaccinurilor vii Lasota, deoarece confera o imunitate buna si uniforma, fara a induce reactii postvaccinale severe. Din pacate, imunitatea conferita e de scurta durata.

Vaccinarea oculoconjunctivala / nazala are si avantajul ca, in afara de imunitatea sistemica umorala, induce si imunitate locala, exact la nivelul principalei porti de patrundere a virusului, in cazul infectiei naturale.

PROGRAME DE VACCINARE CONTRA PARAMIXOVIROZEI LA PORUMBEI

Pe cat posibil ar trebui sa tina cont de situatia epidemiologica a evolutiei paramixovirozei (implicit a bolilor imunosupresoare astazi o realitate de necontestat, din pacate: circoviroza, adenoviroza, micotoxine etc.) intr-o comuna, judet, regiune, tara etc.

La tineret:
Varianta I: In situatia favorabila (“lipsa” amenintarii paramixovirozei), se vaccineaza la virsta de 21-28 de zile cu vaccin inactivat, apos sau uleios (indiferent de tipul vaccinului sau producatorul de vaccin).
Varianta II: In situatii nefavorabile (posibila aparitie a paramixovirozei), se vaccineaza la virsta de 21-28 de zile si rapel dupa 3-4 saptamani, tot cu vaccin inactivat (indiferent de tip sau producator).
Varianta III: In situatia aparitiei paramixovirozei (cea mai dramatica), se vaccineaza cu vaccin viu (tulpina Lasota), administrat oculoconjunctival la varsta de 3 saptamani, urmat de administrarea de vaccin inactivat apos/uleios (posibil simultan sau dupa 2 saptamani), care poate fi chiar repetat la 6 luni in cazuri grave de epizootie cu paramixoviroza(indiferent de tipul vaccinului inactivat sau de producator).

La adulti: La adultii multivaccinati (deci cu vaccinari multiple), de obicei e necesara o singura vaccinare anuala contra paramixovirozei (cu orice tip de vaccin inactivat, apos sau uleios, indiferent de producator). Teoretic, ideal ar fi sa se faca determinari serologice ale titrului antiparamixoviroza, iar cand titrul scade sub pragul de protectie, sa se faca vaccinarea, in special la tineret (indiferent de vaccin).

In caz de aparitie a paramixovirozei se vaccineaza de necesitate-urgenta , porumbeii cu vaccin viu cu tulpina Lasota(Avipestisota ), oculoconjunctival / nazal (atentie, 1 doza porumbel = 5 doze de gaina), astfel: 1 flacon de 100 doze gaina (adica 20 doze porumbei) se dilueaza cu 4 ml apa distilata si se administreaza cate o picatura de vaccin diluat in fiecare ochi si nara, adica 4 picaturi / porumbel.

In ziua vaccinarii se administreaza antiinflamatoare (de tipul acidului acetilsalicilic – aspirina, 1 comprimat / 10 porumbei sau ACESAL) sau tranchilizante (Prometazina: Romergan sau Alergotrat), in scopul sedarii porumbeilor emotivi (pot apare accidente grave, chiar stop cardiac, din cauza stresului de manipulare si vaccinare).

Pentru combaterea stressului se vor administra vitamine, in special Vitamina C (care e necesara pentru sinteza glucocorticoizilor). De asemenea si vitaminele A, E, B, “imbunatatesc” apararea sistemului imun.

Vitaminele utilizate ca antistress, vor fi administrate cu 24 de ore inaintea vaccinarii (posibilului stress) si pe intreaga durata a stressului (ziua vaccinarii).

Se va utiliza intotdeauna apa de baut proaspata. Vitamina C se administreaza in doza de 1 gram / litru de apa, iar celelalte vitamine (A, D3, E + B complex) in doza de “atac” (mai mare decat doza uzuala, nutritionala).

Uneori, se pot administra antiinfectioase pe perioada de stress pentru a impiedica bacteriile oportuniste de a infecta pasarile imunosupresate sau debilitate de stress. Se va utiliza in special Eritromicina (ex.: Eritrom 6 %), care stimuleaza secretia de interleukine de catre leucocite, care este expresia actiunii de imunostimulare.

Utilizarea antiinfectioaselor e necesara in cazul riscului aparitiei infectiilor bacteriene (inclusiv micoplasmoza).

Antiinfectioasele (Eritromicina) pot fi administrate 2 zile inainte de vaccinare, in ziua vaccinarii dupa administrarea vaccinului si inca 2 zile dupa vaccinare.

De asemenea, vor fi utilizate imunostimulatoare din extracte naturale vegetale(KING-HERBS), care stimuleaza sinteza de interferon sau de sinteza: LEVAMISOL (¼ din doza antihelmintica, adica 2,5 mg s.a. LEVAMISOL / porumbel / zi, 3 zile, repetat periodic) sau DIMETILGLICINA, care pot “creste” titrul anticorpilor antiparamixoviroza.

CONCLUZII: Nu exista noi tipuri de paramixovirusuri in Romania. Recrudescenta aparitiei manifestarilor clinice de paramixoviroza e legata strict de interferenta cu “noile” boli aparute in tara. Statusul epidemiologic relativ “calm” din trecutul columbofiliei autohtone e supus astazi unei continue presiuni infectioase majore. Evolutia dramatica a circovirozei, adenovirozei, micotoxicozelor asupra starii de sanatate a porumbeilor (in special a tineretului columbar) impune o mai atenta strategie de supraveghere a bunastarii acestora.