Material trimis de Vlad Hadarau

BURSA ROLLER – Rollerii de bursa, Jucatori de bursa www.turkishtumblers.com/Bursa.htm

Este una dintre cele mai vechi rase de rolleri din lume.
Aceasta rasa ,numita dupa orasul Bursa,situate in regiunea Marmara a Turciei,este predominant crescuta in acest oras si in orasele inconjuratoare. Localnicii le spun ??Oyna?? (jucatori) si ??Akanat?? (aripi-albe). Se stie si se accepta de catre crescatori,ca originea rasei este veche si dateaza din vremurile Imperiului Otoman-1335.Un lucru e cert,Rasa Bursa se creste in Turcia de 600 de ani. Zborul rasei este rapid. Porumbeii sunt zburati in grupuri de 8-20,chiar si mai multi,pentru a adduce calitate zborului. Zboara foarte sus, de multe ori dispar din vedere. Sunt zburatori de durata. Majoritatea zboara 3-4 ore,iar unii 7-8 ore. O caracteristica importanta este jocul. Porumbeii care joaca se despart de stol si isi dau drumul.Unii fac cite 10 jocuri intr-un snur de 30 m. Dupa aceasta,porumbelul zboara din nou la stol. Odata ce un membru al stolului joaca, restul il urmeaza,jucind si ei. Poate pentru acest fapt, vechii crescatori spun: ??Un adevarat Bursa iti va redeschide inima ?. Unii crescatori nu apreciaza abilitatile de joc ale rasei. Ei urmaresc zborul de lunga durata, in locul jocului. Nu se poate spune ca au perfecte dreptate. Sunt doua greseli majore la rasele de performanta, in Turcia. Ori performanta ocupa primul loc si culoarea si forma nu mai sunt importante, ori culoarea si forma devin mai importante,iar performanta nu mai este considerata importanta de catre crescatori. Amindoua sunt gresite. La rasele de performanta, chiar daca performanta este cel mai important lucru,culoarea si forma trebuie mentinute.

Este foarte clar ca Bursa este o rasa de performanta. Oricum ,in ultimii ani, multi crescatori au privit rasa ca pe una de frumusete. Aceasta a cauzat scaderea calitatilor de zbor si a performantei. Zborurile lor de durata au devenit din ce in ce mai scurte,la fel si jocul lor. Abilitatea de joc este in genele lor si asta face ca Bursa sa fie ceea ce este. Ca si crescatori nu avem dreptul sa distrugem acestea sau sa nu le recunoastem existenta. Un adevarat Bursa este un bun jucator. Nu poate fi nici o explicatie rezonabila pentru incercarea de a sterge aceasta calitate din zestrea lor genetica.

Astazi,unii din vechii crescatori isi cresc pasarile in captivitate,fara sa le zboare. A le fi frica sa nu le fie furate sau sa cada in miinile altora nu poate fi un motiv sa nu zbori aceasta rasa. La scurt timp dupa ce incetam sa ne zburam pasarile, fara nici macar sa ne gindim, calitatile de frumusete devin mai importante. Cind calitatile fizice, ale unei rase de performanta, devin mai importante decit orice altceva, aceasta semnaleaza sfirsitul rasei. Cel mai mare pericol cu care se confrunta Bursa astazi,este acesta. Mai mult, nu demult, Bursa a fost subiectul incrucisarilor cu rase de Rolleri din Balkani. (??..)

CAKALwww.turkishtumblers.com/Cakal.htm

Multi trateaza aceasta rasa ca o varietate de culoare a Rollerilor de Bursa, datorita caracteristicilor si aspectului exterior comun.
O remarca importanta la aceasta rasa, e urmatoarea: ??Singurul crescator al rasei Cakal in Ankara, ZEKI GULEROZ , a lucrat aceleasi linii de singe inca din 1974. Am urmarit pasarile lui in zbor. Am fost martorul unor zboruri de lunga durata. De fapt am experimentat un incident interesant : ?au zburat impreuna cu Bursa, la 17:00, pasarile s-au inaltat pe cer si in jur de 20:00 au disparut din vedere.Am putut sa-I vedem doar cu binoclul.In jurul orei 21:00 cerul s-a intunecat si stolul de 20 de pasari nu s-a mai intors. Pasarile s-au intors in ziua urmatoare, cum s-a luminat de ziua, cazind din cer una cite una. Nu stim unde si-au petrecut noaptea?.??

MULAKATwww.turkishtumblers.com/Mulakat.htm

Iata un exemplu elocvent de participare a porumbelului de stinca, la formarea unei noi rase de porumbei.

Mulakat este una din rasele noastre de rolleri. Sunt cunoscuti sub numele de ??Mulakat Roller?? . Mulakat este la origine un cuvint Arab, care inseamna, ?? a merge impreuna?? , sau ??intilnire??. Motivul acestui nume este originea rasei : a fost creata prin incrucisarea rasei Bursa cu porumbelul de stinca (Columba Livia). Numele fiind Arab arata ca rasa a fost creata in timpul Otomanilor. Bursa a fost continuu imperecheata cu porumbelul de stinca pentru ai imbunatatii calitatile de zbor si dupa o vreme o noua rasa a fost creata. Rasa Mulakat de azi este asemanatoare cu Bursa, dar este o rasa diferita. Unii crescatori privesc aceasta rasa ca o varietate de culoare a rasei Bursa. Aceasta gindire nu e corecta. Cind o noua rasa este creata incrucisind doua rase complet diferite, aceasta noua rasa nu poate fi considerata o varietate de culoare a uneia dintre aceste rase. Chiar daca aceste rase sunt asemanatoare, ele au un bagaj genetic diferit. Cea mai evidenta diferenta genetica a rasei Mulakat este numarul de pene din coada si glanda uropigiana. Coada lor are 14 pene si are glanda uropigiana. In comparatie Bursa are 12 pene in coada si nu are glanda uropigiana.

Ca si celelalte rase de rolleri de la noi , acestia zboara mult timp si foarte sus.

Iata si locul porumbelului in civilizatia si cultura turca: www.turkishtumblers.com/House.htm. Pe cind unii afirmau sau chiar mai afirma ca turcii nu au rase proprii de porumbei, altii, cum sunt si acesti autori ? Joachim Schutte, Gunter Stach si Josef Wolters, introduc in cartea lor , numeroase rase din Turcia, afirmind: ??Sunt toate numite avind ca baza regiunea de unde vin, dar noi trebuie sa ne uitam la Turcia pentru originea lor?? . www.turkishtumblers.com/Book.htm

In concluzie, punind in ecuatie Rollerul de Smirna, plus rasele prezentate aici, dar si alte rase pe care le gasiti pe www.turkishtumblers.com , putem sa tragem concluzia ca unele rase de porumbei romanesti, mai ales cele din Dobrogea, Muntenia si partea de sud a Moldovei-Galati, Braila, au origine turceasca. Aceasta cu atit mai mult cu cit ele sunt rase de zbor de inaltime, durata si/sau joc.

Nota:
Materialul prezentat,in afara de unele concluzii,este o traducere de pe siteul sus mentionat.